20. 12. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 12. 2005

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 30. listopadu 2005

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Rada složená z kmenových vůdců, několika duchovních, univerzitních profesorů a dalších intelektuálů a bývalých důstojníků oznámila, že byla vytvořena na jednání 23. listopadu při jednání v domě kmenového vůdce šajcha Awwáda Chaláfa al-Faradžího s cílem zabránit americké ofenzívě proti městu, kterou americké síly připravují pod záminkou zákroku proti organizaci al-Qá'ida. Aby zabránila devastaci města hodlá rada vyslat zástupce k jednání s vůdci al-Qá'idy (Základna džihádu v Zemi dvou řek) a přimět je k tomu, aby město opustili. Podle jednoho z bývalých generálů všechny odbojové organizace používají taktiky "udeř a zmiz", zatímco jejich trvalé usídlení v kterémkoli městě by bylo nezodpovědné a hloupé. Tato organizace se do Ramádí stáhla po zničení Qá'imu a rada se obává, že si v Ramádí zřídí novou základnu a způsobí i jeho zničení. "Podporujeme všechny odbojové organizace s výjimkou al-Qá'idy, bojujeme proti okupantům všemi prostředky, ale musíme mít starost o osud města a jeho obyvatele, jejich stovky by takovou ofenzívu zaplatily životem. Nemluvě o znásilnění desítek žen okupačními vojáky, jak se stalo ve Fallúdži a v Tal Afáru," prohlásil generál.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Středa 16. listopadu 2005

Zkáza Ubajdí

Během posledních 48 hodin způsobili Američané ve městě, ležícím blízko Qá'imu na syrské hranici, obrovské škody. Předseda městské samosprávy Midhat al-Ubajdí nazval výsledek jejich počínání "nesmírnou destrukcí". V rozhovoru pro Mafkarat al-Islam prohlásil, že během pouhých dvou dnů bylo zničeno 19 domů, 24 velkých obchodů, pět dílen a dvě mešity. Zabito bylo 34 místních obyvatel, mezi nimiž byla řada žen a dětí. Dodal, že americké operace proti městu dále pokračují, i když byla přede dvěma dny rozšířena zpráva, že ofenzíva v západním Iráku byla ukončena.

Ostřelování vojenských základen

V 10:00 vypálil odboj čtyři silné minometné střely na základnu tzv. sil rychlého rozmístění v Ba'qúbě.

V odpoledních hodinách zasáhly americkou základnu Ajn al-Asad v Baghdádí dvě rakety Grad středního doletu.

Další masové zatýkání

V úterý ráno uzavřeli američtí vojáci v doprovodu iráckých loutkových sil Zajdán a Zawbí jihozápadně od Fallúdže a do noci na středu prohledávali tamní domy a zatýkali obyvatele. Většinu zatčených představovali vysokoškolští studenti a imámové, vesměs obvinění z účasti na útocích proti americkým silám a jejich a iráckým přisluhovačům.

Sebevražedný útok

Ve čtvrti Šuhadá v centru Mahmúdíje najel odpoledne fidáí s autem naloženým výbušninou do kontrolního stanoviště irácké loutkové armády. Exploze zničila dvě transportní vozidla, zabila šest a zranila tři loutkové vojáky. Zabiti byli rovněž dva civilisté.

Ozbrojená srážka ve Fallúdže

Kolem 1:00 došlo ve čtvrti Džaghífí na severovýchodní straně Fallúdže k boji mezi mudžáhidy na jedné a americkými okupanty a jejich iráckými sluhy. Podle informací tamních obyvatel trval boj asi hodinu, vzhledem k zákazu vycházení však nebylo možno zjistit bližší okolnosti a výsledky boje.

Další bombové útoky

Oficiální mluvčí irácké loutkové armády oznámil na tiskové konferenci, týkající se bezpečnostní situace v Bagdádu, že během úterý vybuchlo na území hlavního města pod americkými okupačními vojáky 14 bomb a 1 pozemní mina. Bylo přitom zabito nebo zraněno několik příslušníků námořní pěchoty ze 101. divize. Dodal že během úterý bylo dalších devět bomb odhaleno a zneškodněno.

Na dálnici vedoucí do Džadídy na jihovýchodě Bagdádu explodovala dopoledne bomba pod americkou hlídkou několika Humvee, jedno zapálila a zabila jednoho vojáka a další dva zranila.

V poledne explodovalo auto naložené výbušninou na ulici v Kirkúku, které míjela kolona čtyř obrněných vozidel a tří Humvee. Výbuch zničil obrněné vozidlo, v němž tři vojáky usmrtil a dva zranil.

Exploze bomby pod americko-iráckou hlídkou v Šajch Hadídu severozápadně od Hadíthy připravila o život dva americké vojáky, další dva zranila a jejich Humvee zničila.

Na silnici mezi Baládem a Dulu'íjou zasáhla exploze bomby odpoledne konvoj devíti cisteren s naftou pro americké základny. Jedna z cisteren zcela shořela, jeden řidič byl zabit a další zraněn.

U Buhrízu zasáhla bomba hlídku sil tzv. ministerstva vnitra, zničila jedno z jejích vozidel a zabila čtyři loutkové vojáky.

Čtvrtek 17. listopadu 2005

Okupanti lámou Iráčanům ruce a nohy, aby jim znemožnili bojovat

Agentura QudsPress přinesla zprávu, že američtí okupanti prohledali řadu míst v okolí Dulu'íje, vyhnali lidi z jejich domovů a lámali jim ruce a nohy. Toto násilí bylo odvetou za útok povstalců na automobil, v němž byli zabiti tři Američané. Očití svědkové agentuře vylíčili, že vojáci pročesávali okrsek Bú Hanzála, tloukli tamní muže a lámali jim končetiny. Agentura poznamenala, že podobnou taktiku lámání údů použili Američané už v Ramádí, protože je to poslední možnost jak zabránit účasti mužů na odboji. Tuto taktiku použil už v roce 1988 sionistický ministr obrany Jitzchak Rabin při proti intifádě. Podle zpráv Palestinců tehdy nařídil "izraelským" vojákům "jít a lámat jejich kosti". Vojáci pak "vyháněli neozbrojené civilisty z jejich domovů, nasadili jim pouta a beze smyslů je tloukli, lámali jim ruce a nohy a působili další zranění," píše se v knize Johna Conroye Ohavné činy, obyčejní lidé, vydané anglicky v roce 2001.

Sestřelení vrtulníku

Podle zprávy Mafkarat al-Islam z 12:50 sestřelil odboj krátce předtím západně od Hítu americký vrtulník. Podle očitých svědků jedna strana stroje zcela ohořela. Místo jeho dopadu uzavřelo množství příslušníků námořní pěchoty a celá oblast západně od města byla uzavřena americkými obrněnými vozidly a tanky, které se snažily najít původce sestřelení.

Sebevražedný útok

Kolem 6:00 najel fidáí s autem naloženým výbušninou na silnici z Musajjibu do Bagdádu do kolony loutkové armády, zničil transportní vozidlo, šest kolaborantů usmrtil a čtyři další vážně zranil.

Ostřelování vojenských cílů

Čtyři minometné střely ráže 120 mm zasáhly v 8:00 tábor amerických sil v Abú Ghurajb, kde vyvolaly exploze.

Šest minometných střel ráže 82 mm vypálil dopoledne odboj na tábor amerických a iráckých vojáků nedaleko bývalé budovy provinční správy v Ramádí. Podle očitých svědků spadly čtyři střely přímo do tábora a smetly ze střechy budovy v táboře amerického ostřelovače.

Ozbrojené srážky

Před polednem zaútočila skupina mudžáhidů na policejní kontrolní stanoviště ve čtvrti Muthanna v centru Mosulu. Při útoku byli zabiti tři loutkoví policisté a dva zraněni. Ve městě došlo rovněž k útoku na policejní stanici v okrsku Kafa'át, kde se podařilo zničit policejní vozidlo a zabít či zranit pět policistů.

V bagdádském předměstí Durá se na hlavní ulici okrsku Húr Radžab střetli povstalci s americko-iráckou hlídkou. Během 15 minut trvajícího střetu zneškodnili bojovníci americké Humvee a transportní vozidlo kolaborantů. Počty ztrát nejsou známy.

Bombové útoky

Ve 3:00 vybuchla bomba instalovaná asi 250 metrů od policejní stanice v Basře. Zasáhla britské vojáky, z nichž čtyři zabila nebo zranila.

V 9:00 explodovala bomba pod americkou kolonou několika transportních vozidel a obrněných vozidel Bradley v bagdádském předměstí Tádží. Zneškodnila transportní vozidlo a zranila čtyři americké vojáky, jednoho vážně.

Exploze bomby v západobagdádské Ámiríji zasáhla dopoledne americkou hlídku, zneškodnila jedno vozidlo, zabila jednoho a zranila tři americké vojáky.

Další bomba explodovala v okrsku Bajjá v jihozápadním Bagdádu pod policejní hlídkou, vážně poškodila její vozidlo, zabila dva loutkové policisty, jednoho v hodnosti poručíka, a dva zranila.

Odpoledne narazila na bombu americká kolona pěti Humvee jižně od Júsufíje. V poškozeném vozidle byl jeden voják zabit a tři zraněni.

V Madá'inu explodovala odpoledne bomba pod policejní hlídkou, zcela zničila jedno policejní vozidlo, zabila tři policisty a dva zranila.

V podvečer vybuchla bomba pod kolonou několika amerických Humvee a obrněných vozidel Bradley v Tikrítu, jedno z vozidel zneškodnila a zranila čtyři vojáky.

Večer vybuchla v Hillá bomba vedle auta vezoucího skupinu kolaborantů z Brigád Badr. Zabila čtyři z nich, mezi nimi i Abd ar-Ridána Hanúna, duchovního vůdce (muršida) strany SCIRI. Zabit byl rovněž náhodný civilista a další zraněn.

Nálož nejméně 6 kg trhavin v propan-butanové láhvi vybuchlo večer v centru Tal Afáru pod pěší hlídkou 12 amerických vojáků a řadu z nich zabilo nebo zranilo

V táboře dánských vojáků v Basře explodovala večer bomba, která podle sdělení mluvčího dánského okupačního kontingentu zranila tři vojáky, kteří se ji snažili zneškodnit.

Pátek 18. listopadu 2005

Sebevražedný útok

Za svítání najel fidáí v autě naloženém výbušninou na jihu Fallúdže do amerického transportního vozidla. Exploze vozidlo úplně zničila, šest vojáků v něm zabila a tři zranila.

Sestřelen další vrtulník

V datlovém háji západně od šíitského svatého města Karbalá zasáhli Iráčané americký vrtulník Black Hawk. Podle očitých svědků začal po zásahu hořet ve vzduchu a zřítil se na zem. Osud posádky není znám, američtí a loutkoví vojáci oblast kolem místa pádu uzavřeli a prohledávali.

Ostřelování objektů

Za svítání vypálil odboj tři rakety Grad na americkou leteckou základnu na kirkúckém mezinárodním letišti.

Čtyři minometné střely zasáhly v Bagdádu na břehu Tigridu dům a úřad Abd al-Azíze al-Hakíma, vůdce proamerické šíitské strany SCIRI. Bagdádský korespondent Mafkarat al-Islam pozoroval sloupy kouře a pohyb sanitek a hasičských vozů, rozsah ztrát se mu ale zjistit nepodařilo.

Pozdě v noci se terčem minometného útoku stalo sídlo loutkových sil rychlého rozmístění v kútské čtvrti Izzá, jehož objekt byl poškozen.

Ozbrojené akce

V Irbílu došlo ke dvěma útokům na kurdské pešmergy. V 9:00 zabili mudžáhidové jejich podplukovníka. Později explodovala ve staré části města bomba pod Nissanem pešmergské hlídky a tři kolaboranty zabila. Loutková policie pak zahájila razii a zatýkání sunnitů modlících se v mešitách.

V dopoledních hodinách došlo v Bagdádu k explozím dvou aut naložených výbušninami. Stalo se tak poblíž budovy tzv. ministerstva vnitra v Džadíríji, v níž bylo podle novinových zpráv mučeno minimálně 170 vězňů. Podle policejních zdrojů zabily výbuchy přinejmenším čtyři osoby a desítky jich zranily, TV al-Džazíra přinesla informaci o šesti mrtvých.

V Ramádí se bojovníkům podařilo zajmout tři vojáky loutkové armády včetně jejich kapitána. Podle zdrojů z loutkové armády k tomu došlo na dálnici, po níž vojáci odjížděli na dovolenku do Bagdádu.

Bombové útoky

V 8:00 vybuchla bomba pod americkou hlídkou na východní straně Ubajdí, zničila jedno vozidlo, zabila čtyři Američany a jejich iráckého tlumočníka. Druhou bombu, instalovanou o 50 metrů dál, se hlídce podařilo zneškodnit.

V Kan'ánu u Ba'qúby zasáhla exploze zaparkovaného auta americkou kolonu, zničila Humvee a zabila v něm pět vojáků; tři vojáci z dalšího vozidla utrpěli zranění.

V poledne v době pátečních modliteb došlo ke dvěma podezřelým explozím aut s nákladem výbušniny u šíitské mešity ve městě Chánaqín u íránské hranice. Ke třetí explozi došlo u místní banky. Podle TV al-Džazíra dosáhl počet obětí explozí stovky, podle tzv. ministerstva vnitra bylo mrtvých 70 a zraněných 150. Někteří z nich byli k ošetření dopraveni do Sulajmáníje.

Sobota 19. listopadu 2005

Výsledky pátečního boje v Ramádí

Mluvčí irácké loutkové armády na tiskové konferenci oznámil, že v boji, k němuž došlo v pátek na 17. ulici v centru Ramádí, bylo zabito sedm příslušníků americké námořní pěchoty a 12 dalších bylo zraněno. Současně bylo podle jeho sdělení zabito 30 bojovníků čili "vzbouřenců". Zástupce místní nemocnice však v poledne po tiskové konferenci sdělil korespondentovi Mafkarat al-Islam, že v boji padli čtyři Iráčané, vesměs členové odboje.

Ještě v noci z pátku na sobotu okupační síly tvrdily, že v boji byli zabiti pouze tři američtí vojáci.

Zatýkání v Abú Ghurajb a v Madá'inu

Mafkarat al-Islam v poledne oznámil, že vojáci z Brigády al-Karrár tzv. ministerstva vnitra obklíčili za úsvitu několik sunnitských čtvrtí Madá'inu a zahájili hromadné zatýkání, zdůvodněné obviněním z provádění útoků na okupační a loutkové síly.

Podobnou akci zahájili dopoledne američtí vojáci a iráčtí kolaboranti v Abú Ghurajb, kde bylo během dopoledne zatčeno 33 mladých mužů včetně studentů, duchovních a učitelů, přičemž razie ještě nebyla ukončena.

Útok na údajné sídlo al-Qá'idy v Mosulu

Kolem 19:00 obklíčilo velké množství amerických vojáků doprovázených vrtulníky a obrněnými vozidly i iráckými pomahači pod dohledem loutkového guvernéra Mosulu Dijá al-Kašmuláha dům v centru města ve čtvrti Sukkár. Američané tvrdili, že do domu se ukryl vysoce postavený vůdce organizace Základna (al-Qá'ida) džihádu v Zemi dvou řek. Z domu byla o něco později slyšet silná exploze.

Podle večerní zprávy agentura QANA došlo ke střetu, v němž byli zabiti čtyři policejní důstojníci a osm povstalců. Tři bojovníci se podle údajů policie odpálili sami během útoku na dům.

Napětí v Kútu

Katarská agentura QANA oznámila, že v Kútu, hlavním městě provincie Wásit, vyhlásila místní správa zákaz vycházení v době od 20:00 do 5:00, aniž uvedla důvod zostřeného opatření. Ani oficiální zdroj z tamní policie agentuře nesdělil důvody tohoto opatření, dodal však, že by mohla být podniknuta přísná opatření vůči těm, kdo zákaz poruší, ať půjde o chodce či o vozidla. Ze zákazu jsou vyňaty pouze sanitky.

Agentura uvedla, že v Kútu vládne napětí poté, co okupační vojáci se silami tzv. ministerstva vnitra prohledali několik domů místních stoupenců Muqtady as-Sadra a řadu jich zatkli.

Sebevražedný útok

Na hlavní ulici východobagdádského okrsku Nidal najel fidáí s autem naloženým výbušninou do kolony pancéřovaných automobilů bezpečnostní služby, jedno z nich zničil a čtyři cizince v něm zabil nebo zranil.

Kolona podobných pancéřovaných automobilů najela dopoledne v bagdádském předměstí Durá na bombu, která jeden automobil zcela zničila a čtyři cizince v něm rovněž zabila či zranila.

Ostřelování štábu loutkových sil

Čtyři silné minometné střely zasáhly dopoledne štáb tzv. národní gardy v Mosulu. Části objektu, umístěného ve středu města, byly zničeny, zabiti byli čtyři a zraněno pět gardistů.

Bombové a jiné útoky

V ranních hodinách došlo podle oznámení Rady sunnitských nadací k explozi auta uprostřed tržiště v jižní části Bagdádu, při níž byl zabit známý duchovní a imám tamní mešity spolu se 14 dalšími osobami; 20 lidí bylo zraněno.

Ve Fallúdže explodovala ráno bomba pod hlídkou americké námořní pěchoty, zničila Humvee, zabila dva členy jeho posádky a čtyři další vojáky zranila.

U Ramádí zasáhla ráno exploze bomby americkou hlídku čtyř Humvee, jedno zneškodnila, zabila jednoho a zranila dva vojáky.

Na silnici u Chálisu, asi 55 km severně od Bagdádu, vybuchla dopoledne bomba pod kolonou několika Humvee a obrněných vozidel Bradley, zneškodnila obrněné vozidlo a zabila jednoho vojáka a další dva zranila.

Další bomba explodovala pod americkou hlídkou čtyř Humvee v Sámarrá, jedno z nich úplně zničila a usmrtila jeho čtyřčlennou posádku.

Na silnici do Kan'ánu vybuchlo po poledni auto naložené výbušninou, kolem něhož projížděla kolona Humvee. Jedno z nich bylo explozí zcela zničeno, tři vojáci v něm zabiti a čtvrtý vážně zraněn.

Odpoledne explodovala na dálnici jižně od Latífíje bomba pod kolonou 11 amerických cisteren s naftou a čtyř Humvee, zničila jednu cisternu a usmrtila jejího řidiče.

V bagdádském předměstí Ridwáníja zasáhla odpoledne exploze bomby americko-iráckou hlídku, zneškodnila vozidlo loutkové armády a zabila jednoho kolaboranta. Další tři vojáci, mezi nimi jeden Američan, byli zraněni.

V Bajdží došlo podle zprávy agentury QANA během dně ke dvěma útokům na americké hlídky. Američané sami přiznali, že při nich ztratili pět vojáků 101. výsadkové divize a pět dalších bylo zraněno.

Další auto naložené trhavinou explodovalo večer při západu slunce v Abú Sajdá asi 65 km severovýchodně od Bagdádu poblíž pohřebního obřadu místního loutkového činitele. Podle policie bylo přitom zabito 60 a zraněno 70 osob. Agentura QANA k tomu poznamenala, že v Abú Sajdá a kolem Ba'qúby panuje napětí, vyvolané zatčením více než 350 místních sunnitů silami tzv. ministerstva vnitra před několika dny.

Atentát

Skupina partyzánů zaútočila ráno v Tal Afáru na automobil podplukovníka Husajna Alího, zástupce velitele zdejší loutkové policie jedoucího do práce a zastřelila ho.

Neděle 20. listopadu 2005

Okupanti zavraždili 31 obyvatel Hadíthy

Hlavní nemocnice v Ramádí odpoledne potvrdila, že američtí vojáci po útoku odboje na námořní pěchotu v Hadíthě, při němž byl v sobotu v noci zničen džíp a pět mariňáků zabito, popravili 31 Iráčanů ve věku od 18 do 40 let. Vzápětí po útoku začali vojáci prohledávat dům po domu a muže vyhánět ven. Pak jim zavázali oči, postavili je ke zdi a střelou do hlavy usmrtili.

Korespondent Mafkarat al-Islam popřel zprávu TV al-Arabíja, že muži byli zabiti v průběhu boje. Šlo vesměs o civilisty, zabité ranou do hlavy. Všech 31 těl bylo v neděli za svítání pohozeno na chodník před ramádskou nemocnicí a američtí vojáci přes prosby příbuzných nikomu nedovolili se k nim přiblížit. Nemocnice potvrdila, že všichni byli zastřeleni ranou do hlavy a neměli žádná zranění z boje.

Korespondent dodal, že Američané zatkli tři novináře, kteří se k mrtvým pokusili přiblížit a fotografovat. Šlo o reportéry listů ad-Dár al-Iráqíja, al-Iráq a Reuters.

V neděli odpoledne zaútočili partyzáni na hlavní silnici západně od Hadíthy na americkou hlídku. Poté, co ji zastavil výbuch bomby, který znehybnil jedno vozidlo, zabili Iráčané střelbou tři vojáky a další tři zranili. Podle údajů svědků při útoku padli dva bojovníci a tři utrpěli zranění.

Další zatýkání

V poledne Mafkarat al-Islam oznámil, že Američané začali prohledávat dívčí střední školu ve městě Sindžár, ležícím západně od Mosulu. Školu obklíčili a ředitelku se 200 studentkami zajistili uvnitř. Tamnímu korespondentovi se nepodařilo zjistit důvod razie, protože vojáci střežili i okolí školy a nedovolili nikomu vstoupit ani do ulice, v níž škola leží. Několik místních novinářů však získalo od členů loutkové armády nepotvrzené informace, že čtyři ze žaček byly obviněny z příslušnosti k odboji a vojáci je ve škole vyslýchají.

V západobagdádské čtvrti Ámiríja odpoledne kolaborantská Vlčí brigáda tzv. ministerstva vnitra po čtyři hodiny prohledávala domy sunnitů a zatýkala. Vojáky doprovázely americké vrtulníky. V domech a obchodech bylo zatčeno 67 mladých mužů, vesměs sunnitů, razie v době vydávání zprávy však ještě pokračovala.

Ostřelování

Dopoledne zasáhly čtyři minometné střely americký štáb v Hítu, odkud se ozvaly silné detonace.

Odpoledne vypálil odboj několik silných minometných střel na tábor přepadových sil tzv. ministerstva vnitra v okrsku Azím, ležícím asi 100 km severně od Bagdádu v provincii Dijála. Z ležení bylo slyšet silné exploze a objevily se nad ním sloupy kouře.

Bombové útoky a jiné akce

Kolem půlnoci vybuchla v severní části Basry blízko hlavního nádraží bomba pod britskou hlídkou, která mířila do nebo od přísně střeženého hotelu Šatt al-Arab, v němž sídlí druhý největší britský okupační štáb ve městě. K explozi došlo asi 2 km od hotelu, zabila jednoho a zranila čtyři britské vojáky.

V 8:00 explodovalo v Baládu vedle americké hlídky stojící auto. Jeho výbuch usmrtil tři americké vojáky a dva zranil. Ostatní vojáci stříleli nejprve bezhlavě po okolí, tak místo na dvě hodiny uzavřeli a mrtvé, raněné i vrak vozidla odvezli na svou základnu asi 7 km od Baládu.

Skupina bojovníků ráno zaútočila v okrsku Tal ar-Rúmmán v jižním Mosulu na policejní hlídku, zapálila jedno z vozidel, tři policisty zabila a další tři zranila.

Dopoledne explodovala bomba pod kolonou americké a irácké loutkové armády na dálnici vedoucí do jihobagdádského předměstí Ridwáníja. Zneškodnila americké transportní vozidlo, v němž zabila nebo zranila pět vojáků.

Další bomba zasáhla dopoledne americkou hlídku na dálnici do Dijály, poškodila jedno z Humvee a vážně zranila tři vojáky.

Odpoledne vybuchla bomba pod americkou hlídkou u Sámarrá, zneškodnila Humvee a zranila čtyři vojáky v něm.

Auto naložené výbušninou explodovalo odpoledne vedle americké kolony poblíž Jordánské nemocnice na východním okraji Fallúdže, zničilo transportní vozidlo, zabilo čtyři a zranilo tři vojáky v něm.

V Chálidíji blízko mešity Chálida ibn al-Walída vybuchla bomba pod americkou kolonou pěti Humvee a obrněného vozidla Bradley. Zapálila jedno z vozidel, jednoho vojáka zabila a druhého těžce zranila.

Pozdě odpoledne zasáhla exploze bomby americko-iráckou hlídku na silnici do Dawru asi 20 km jihovýchodně od Tikrítu. Podle svědků vážně zranila čtyři vojáky, z toho dva Američany.

Pondělí 21. listopadu 2005

Američané oznámili novou ofenzívu severně od Ramádí

V 18:05 korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že americký generál Steve Hall na tiskové konferenci před chvílí vyhlásil zahájení nové vojenské operace v prostoru severně od Ramádí. Má se jí účastnit 300 mužů z 2. obrněné divize a 500 iráckých sluhů. Cílem operace má být -- jako obvykle -- potlačení "povstalců". Podle korespondentova dodatku má operace probíhat mj. v okrscích Bú Faradž a Džazíra.

Severovýchodně od Ramádí v Súfíji mezitím dopoledne došlo k boji mezi Iráčany a americkými vojáky, kteří prohledávali domy. Boj trval téměř hodinu a byla v něm zneškodněna dvě Humvee.

Střelba vojáků na iráckou rodinu

Američané přiznali, že u Ba'qúby omylem stříleli na minibus plný lidí, který považovali za auto naplněné výbušninou. Výsledkem střelby byli podle nich tři mrtví civilisté a tři zranění, vesměs členové jedné rodiny. Mezi mrtvými byly dvě děti. Podle jednoho z pasažérů, kteří útok přežili, však zemřelo pět osob včetně dvou dětí a další čtyři členové rodiny byli zraněni. Rodina mířila z Baládu do Ba'qúby, kde se chtěla zúčastnit pohřbu.

Šíitští kolaboranti chtějí "vyčistit" Basru od sunnitů

Ve večerní zprávě korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že za poslední dva dny vyhrožovaly neznámé osoby smrtí více než 20 lékařům a univerzitním profesorům ve městě. Známý srdeční chirurg dostal na kusu papíru výhrůžný text: "Táhni z Basry, ty synu Mu'áwijův, nebo budeš zabit" (Mu'áwija, první chalífa umajjovské dynastie, který vládl v letech 661-680, je šíity považován za uzurpátora). Univerzitní profesor obdržel 19. listopadu podobný kus papíru: "Ty špinavý sunnito, vypadni z našeho města, nebo budeš podřezán jako velbloud."

Korespondent dodal, že všichni sunnitští profesoři a lékaři v Basře berou výhrůžky zcela vážně a pomýšlejí na odchod. Dva z nich, kteří podobné hrozby rovněž obdrželi, už byli v posledních dnech zabiti -- Sa'd ar-Rabí'í a profesor biologie dr. Umar Fachrí.

Ostřelování různých cílů

V 7:30 zasáhly tři kaťuše středního doletu americký štáb v Sajjidíji a jihu Bagdádu.

Kolem 10:00 zasáhlo šest minometných střel ráže 129 mm americký štáb v Saqlawíji.

Pozdě odpoledne odpálil odboj osm minometných střel ráže 82 mm na úřad guvernéra provincie Dijála v Ba'qúbě; všechny zasáhly cíl.

Přibližně ve stejnou dobu podnikl odboj rozsáhlý minometný útok na americký štáb v Latífíji. Dvacet střel ráže 82 mm tu způsobilo řadu explozí.

Terčem útoku se stal rovněž další americký štáb, v Azamíji v severním Bagdádu. Po zásahu dvou kaťuší středního doletu se nad štábem objevily sloupy kouře a americké vrtulníky propátrávaly okolí.

Bombové útoky a další akce odboje

V ranních hodinách podnikl odboj útok na dvě policejní hlídky ve čtvrtích centrálního Mosulu. Nedaleko městské nemocnice byla přepadena první hlídka, zapáleny tři policejní automobily, zabiti čtyři a zraněni dva loutkoví policisté. O deset minut později se terčem dalšího útoku stala policejní hlídka v okrsku Baládíjat. Tady byla zapálena čtyři vozidla a zabito šest policistů.

Kolem poledne explodovala na okraji okrsku Džurf as-Sachr jižně od Bagdádu bomba pod hlídkou sil tzv. ministerstva vnitra, zneškodnila jejich pickup a zabila nebo zranila pět vojáků.

Po poledni vybuchla bomba pod hlídkou amerických vojáků a příslušníků iráckých loutkových sil rychlého rozmístění a silnici mezi Baládem a Sámarrá. Zneškodnila jedno irácké vozidlo, v němž zabila tři vojáky a čtvrtého zranila.

Přibližně ve stejnou dobu vybuchla v Rawě bomba pod americkou hlídkou, zneškodnila transportní vozidlo a zabila dva americké vojáky. Další dva vojáci byli zraněni.

Na staré silnici v Abú Ghurajb explodovala bomba pod americkou kolonou, zneškodnila obrněné vozidlo a zranila tři vojáky.

Odpoledne explodovala na dálnici blízko Kilometru 37 jižně od Júsufíje bomba pod americkým vojenským konvojem sedmi Humvee a kamionů s vojenskou technikou. Exploze zapálila jedno Humvee a kamion.

Terčem další bomby se odpoledne stala kolona cisteren s naftou pro americké základny na silnici u Tikrítu. Zapálila jednu cisternu a zranila jejího řidiče.

Téměř současně vybuchly odpoledne dvě bomby pod americkou kolonou projíždějící po hlavní ulici Habbáníje. Zničily jedno a poškodily druhé Humvee, zabily tři vojáky a dva zranily.

Na dálnici vedoucí do bagdádské Džadídy vybuchla bomba pod hlídkou tzv. národní gardy, zapálila jedno z jejích vozidel a zabila nebo zranila v něm čtyři gardisty.

Írán žádá odchod Američanů z Iráku

Tzv. prezident Tálabání se při své oficiální návštěvě Íránu sešel mj. s nejvyšším duchovním představitelem, ájatolláhem Alím Chameneím. Ten Tálabáního vyzval, aby usiloval o odchod okupačních sil z Iráku.

Při té příležitostí ájatolláh americké síly obvinil z toho, že situaci v Iráku destabilizují: "Islámská republika Írán činí americkou vládu odpovědnou za utrpení iráckého lidu a za všechny zločiny a vraždy, k nimž nyní v Iráku dochází. Přítomnost cizích vojsk poškozuje Iráčany a irácká vláda by měla žádat vypracování harmonogramu jejich odchodu. Američané a Britové budou nakonec muset Irák opustit s hořkou zkušeností."

Předseda egyptského Muslimského bratrstva se sešel s iráckým tzv. premiérem

Vůdce egyptského Muslimského bratrstva (Ichwán al-muslimín) Muhammad Mahdí Akíf se setkal v Káhiře s tzv. iráckým premiérem Ibráhímem al-Džafarím. Podle oficiální webové stránky bratrstva Ikhwanonline.com trvala jejich schůzka hodinu a půl, Džafarí seznámil Akífa s posledním vývojem v Iráku a pokusy o obnovu země. Akíf naléhal na zachování jednoty Iráku a snahy o ukončení okupace.

Výzva k ukončení okupace je v souladu s oficiálním postojem Džafarího. Ačkoli jeho působení jako premiéra závisí na další americké kontrole nad Irákem, americká okupace je v Iráku tak neoblíbená, že byl nucen se vyslovit pro její ukončení.

Schůzce byl přítomen rovněž generální tajemník Muslimského bratrstva dr. Mahmúd Izzat, předsedův tajemník Masúd as-Sibhí a jeden z vůdců dr. Isám al-Irján.

Úterý 22. listopadu 2005

Boje v Hítu

V 18:00 Mafkarat al-Islam oznámil, že odboj zaútočil na severu města ve čtvrtích Turba a Askarí na americkou kolonu. Velitel hítských hasičů podplukovník Ibráhím al-Aní korespondentovi sdělil, že boje si vyžádaly životy devíti amerických vojáků a čtyři další byli zraněni. Mezi nimi byly i vojačky, které na velitelském stanovišti u vjezdu do města prohledávaly procházející ženy, když místní lidé odmítli přistoupit na to, aby ženy a dívky prohledávali muži. Velitel hasičů dodal, že boj by býval trval déle než dvě hodiny, kdyby se neobjevila letadla F-16 a nezačala ostřelovat mudžáhidy, kteří se pak museli stáhnout.

Střelba do věřících v Hillá

Členové Brigád Badr jsou podezřelí ze střelby do sunnitských věřících a vraždy čtyř z nich po ranních modlitbách v Hillá. Mrtví byli vesměs mladí muži ve věku 20-27 let. Imám Abdalláh al-Hillí prohlásil, že jde o součást kampaně, která má zastrašit sunnity, aby do mešity nechodili a aby ji mohli zabrat šíité, jak se během posledních měsíců už několikrát na různých místech země stalo.

V Basře zavražděn sunnitský duchovní

Imám Mustafovy mešity v Zubajru asi 70 km jižně od Basry, šajch Chálíl Abd ar-Razzáq aš-Šanín byl podle očitých svědků zavražděn neznámými střelci, když vycházel ze svého domu v ulici Muqáwilín v centru Basry. Dvěma zásahům do prsou a jednomu do zad na místě podlehl.

Sebevražedný útok

V odpoledních hodinách najel jižně od Hillá fidáí s autem naloženým výbušninou na hlavní silnici do kolony loutkové irácké armády. Výbuch zapálil její transportní vozidlo, zabil v něm pět a zranil tři loutkové vojáky.

Ostřelování

Odboj využil příležitosti, poskytnuté slavností pořádanou na americké základně v Tikrítu, k útoku. V poledne ve chvíli, kdy byli na ceremonii přítomen americký velvyslanec Zalmay Khalilzad a velitel amerických okupačních sil generál George Casey s několika iráckými "ministry", vypálil na bývalý prezidentský palác řadu minometných střel. Američané samozřejmě tvrdili, že dopadly 100 metrů od slavnosti.

Dvě silné rakety Grad středního doletu zasáhly dopoledne americkou základnu Bakr u Baládu.

Tři rakety Kaťuša středního doletu dopadly rovněž dopoledne na štáb amerických vojáků a kurdských pešmergů v Mosulu. Rakety vážně poškodily budovy v komplexu.

Za poledne vypálil odboj tři minometné střely ráže 82 mm na americký tábor u hadíthské hráze.

Kolem 17:30 zasáhlo šest minometných střel ráže 120 mm několik domů v Ámiríjat al-Fallúdža, z nichž si americká armáda zřídila štáb a kasárna.

Bombové a jiné útoky

Dopoledne zaútočil oddíl mudžáhidů v Durá na kolonu pancéřovaných automobilů Brigád Badr, dvě zničil, pět badristů zabil a dva vážně zranil. Útočníci sami podle svědků opustili místo útoku beze ztrát.

Americkou hlídku v Bú Faradž u Ramádí zasáhla bomba a zničila jedno vozidlo a čtyřčlennou posádku zčásti zabila, zčásti zranila.

Před polednem explodovala bomba pod americkou kolonou na polní silnici východně od Dulu'íje, zcela zničila jedno z kolony Humvee, zabila dva a zranila rovněž dva vojáky.

Další bomba zasáhla americkou hlídku a hlavní silnici poblíž Jathribu severně od Bagdádu. Bylo zneškodněno Humvee a tři Američané v něm zraněni, jeden těžce.

Po poledni došlo k explozi bomby pod hlídkou sil tzv. ministerstva vnitra v Bagdádu na silnici do Džadídy. V hořícím vozidle zemřeli čtyři kolaboranti.

Odpoledne vybuchla a silnici z Ba'qúby do Šahrabánu bomba pod americkou kolonou

několika Humvee a transportních vozidel. Jedno vozidlo zneškodnila, zabila jednoho vojáka a dva zranila.

K explozi bomby pod americkou kolonou došlo také blízko hranice se Saúdskou Arábií. Dr. Tajsír Kázim z nemocnice v pohraničním Ar'aru, která je určena speciálně pro irácké poutníky cestující do Mekky, uvedl, že exploze zabila čtyři americké vojáky a pátého zranila, sdělili mu to Iráčané, kteří se ocitli poblíž a byli explozí rovněž zraněni. Mezi zraněnými byl také zaměstnanec této nemocnice.

Skupina partyzánů odpoledne zaútočila na hlídku loutkových vojáků v Bú Ithá v jihobagdádském předměstí Durá, kde v 15minutovém střetu zničila jejich dvě vozidla, čtyři vojáky zabila a čtyři další zranila.

Na silnici u Ámiríjat al-Fallúdža zasáhla bomba hlídku loutkových vojáků, zničila jejich džíp, jednoho usmrtila a čtyři zranila.

Kolem 16:30 explodovala v Ámiríjat al-Fallúdža silná bomba pod americkou hlídkou dvou obrněných vozidel, z nichž druhé bylo ve vleku prvního. Bomba zasáhla přímo jedno z nich, které během půl hodiny úplně shořelo.

Před 17:00 explodovala severozápadně od Hítu na 30. kilometru dálnice do Baghdádí bomba pod americkou kolonou tří transportních vozidel a kamionů, poškodila jedno z transportních vozidel a zranila dva vojáky.

Středa 23. listopadu 2005

Události v Ramádí ...

Během dne došlo v několika čtvrtích na jihu města k raziím. Americké a loutkové síly obklíčily čtvrti Qádisíja a Ta'mím, prohledávaly domy a zatýkaly jejich obyvatele. Asi 30 osob bylo obviněno z účasti na útocích proti okupačním silám a loutkovým oddílům a zajištěno. Kolem 17:00 explodovala bomby pod americko-iráckou hlídkou ve čtvrti Ta'mím, zneškodnila Humvee, zabila jednoho a zranila dalšího amerického vojáka. Útok byl odplatou za předchozí razii.

Americká armáda obsadila kolem poledne fakultu ramádské univerzity, určenou ke studiu arabštiny, angličtiny, financí a obchodu, vyhnala 3 000 tisíce studentů a studentek a zřídila si z ní vojenské ležení. Děkan fakulty dr. Ahmad Abd al-Málik as-Sa'dí obsazení fakulty popsal jako "brutální a barbarské", při němž vojáci hrozili zastřelením každému, kdo by se objevil v blízkosti fakulty.

... a ve Fallúdže

Během noci z úterý na středu provedli bojovníci několik útoků na americké a loutkové síly ve městě. V noci explodovala pod americkou hlídkou na severu města bomba, která zneškodnila Humvee; povstalci pak na hlídku zaútočili a způsobili jí další ztráty.

K prudkým bojům došlo ve čtvrti Džawlan kolem 21:00. Vzhledem k zákazu vycházení nemohl korespondent Mafkarat al-Islam v obou případech zjistit přesnější údaje o způsobených škodách.

Ve čtvrti Nazal zastřelil ostřelovač amerického vojáka z pěší hlídky. Američané pak čtvrť obklíčili a prohledávali domy. Vyhlásili dokonce odměnu 500 dolarů za informaci vedoucí k dopadení střelce, ale bez úspěchu.

V poledne vybuchla na hlavní ulici v centru Fallúdže bomba a zasáhla kolonu několika transportních vozidel, jedno poškodila a zranila dva vojáky.

Vražda sunnitského kmenového šajcha

Ve 4:00 dorazili příslušníci tzv. národní grady v deseti automobilech vládních sil k domu jednoho ze šajchů kmene Dulajm Fádila Sarhída Alího v okrsku Hurríja v severozápadním Bagdádu. Vtrhli do domu a před očima žen a dětí zastřelili šajcha a čtyři z jeho synů.

Zdroj, který si nepřál být jmenován, sdělil agentuře QudsPress, že k činu došlo záměrně v době zákazu vycházení, útočníci pak beze stopy zmizeli.

Ostřelování vojenských cílů

Dopoledne ostřeloval odboj americkou leteckou základnu Saqr v Habbáníji kaťušemi středního doletu, které podle obyvatel z okolí zasáhly střed komplexu.

Kolem poledne zasáhly dvě rakety Grad středního doletu americkou základnu na kirkúckém letišti, kde způsobily druhotné exploze.

Šest minometných střel ráže 82 mm dopadlo po poledni na štáb tzv. národní gardy v Júsufíji.

Od 14:00 až do 20:00 ostřeloval odboj minometnými střelami a raketami štáby amerických sil v domech v Ámiríjat al-Fallúdža, které Američané v obci zabrali pro své účely. Korespondentovi Mafkarat al-Islam se nepodařilo zjistit, k jakým ztrátám na americké straně došlo. Předpokládal, že ostřelování bylo odvetou za americkou razii v blízkém okrsku Hárimát, kde okupační síly po vzoru sionistů v okupované Palestině vystěhovaly řadu rodin a jejich domy rozbořily s tím, že byly sídly "hledaných osob".

Bombové a jiné útoky

V 7:30 explodovala bomba pod pešmergskou hlídkou ve čtvrti Bachtjár na severovýchodě Irbílu. Zničila vozidlo a zabila dva pešmergy. Další dva byli výbuchem zraněni.

Dopoledne skupina bojovníků zaútočila na silnici do obce Azím jižně od Kirkúku na kolonu pancéřovaných automobilů kurdských pešmergů. Dva automobily zničili, pět pešmergů při útoku zemřelo a tři byli vážně zraněni.

Jiná skupina podnikla útok na policejní hlídku v centru Mosulu, kde zapálila její vozidlo, zabila tři kolaboranty a čtvrtého zranila. Další bojovníci zaútočili v mosulské čtvrti Núr na hlídku složenou z příslušníků loutkové policie a tzv. národní gardy, zničili dvě vozidla, zabili pět členů hlídky a dva zranili.

Po poledni došlo k výbuchu bomby pod americkou kolonou několika obrněných vozidel a Humvee na dálnici ve východní části Bagdádu. Výbuch zneškodnil obrněné vozidlo, v němž zabil jednoho a zranil dva vojáky.

Přibližně ve stejnou dobu zasáhla bomba také americkou hlídku na hlavní ulici v Ámiríji v západní části Bagdádu. Zneškodnila jedno z pěti Humvee, dva vojáky usmrtila a třetího zranila.

Odpoledne zasáhla exploze bomby hlídku sil tzv. ministerstva vnitra na hlavní silnici jižně od Sámarrá a zničila vozidlo, v němž zabila pět loutkových vojáků.

Další bomba zasáhla americkou hlídku v bagdádském předměstí Tádží, zneškodnila Humvee a čtyři vojáky zranila, jednoho vážně.

V centru Hítu zaútočila skupina bojovníků na americko-iráckou hlídku, zapálila jedno z iráckých vozidel a vážně poškodila americké Humvee. Při útoku byl zabit jeden americký a tři loutkoví vojáci, další Američan byl zraněn.

Čtvrtek 24. listopadu 2005

Boj na syrské hranici

Večer došlo k boji mezi 5. divizí americké námořní pěchoty a asi 50 arabskými bojovníky v "zemi nikoho" mezi iráckou a syrskou hranicí. Zabito či zraněno bylo minimálně 12 Američanů (v době, kdy korespondent Mafkarat al-Islam odesílal zprávu, boj stále pokračoval). Padl rovněž neurčený počet arabských bojovníků. Zatímco boj pokračoval, jiná skupina mudžáhidů přešla hranice směrem k blízkému iráckému městu.

Nálet na Hadíthu

Zasvítání ostřelovaly americké letouny raketami dům na severovýchodní straně města a usmrtily v něm čtyři členy rodiny -- dívku, ženu a dva muže -- a dalších pět zranily. Američané jako obvykle tvrdili, že dům byl "úkrytem teroristů".

Americké letectvo zničilo 1000 let starý palác

Americká bojová letadla ostřelovala historický palác z doby abbásovského chalífátu (750-1258) v Dulu'íji pod záminkou, že jej používá irácký odboj. Tamní korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že tisíciletý palác o rozloze přes 2 000 čtverečních metrů byl raketami úplně srovnán se zemí.

Místní lidé se po útoku shromáždili a snažili se z paláce zachránit, co se dá -- materiály a historické artefakty -, přičemž vyjadřovali rozhořčení nad americkým barbarstvím.

Ostřelování základen

V noci na čtvrtek dopadlo pět raket Kaťuša na americkou okupační základnu Anakonda v Jathribu severně od Tikrítu.

Odpoledne vypálil odboj 11 minometných střel a čtyři rakety Kaťuša na americkou leteckou základnu na kirkúckém mezinárodním letišti. Ostřelování trvalo asi půl hodiny, exploze otřásly celým městem, nad základnu se vznesly mraky kouře a rozezněly se sirény. Korespondent Mafkarat al-Islam získal oficiální informace, podle nichž bylo zabito nebo zraněno 23 amerických a iráckých vojáků. Policejní zdroj popsal útok jako nejsilnější za poslední čtyři měsíce.

Útok na vrtulník u Ramádí

Kolem poledne zaútočili Iráčané na americký vrtulník letící nízko na okrskem Súfíja severně od Ramádí a zasáhli jej několika střelami do přední části. Vrtulník se nicméně nezřítil. Další vrtulník, který zasažený stroj doprovázel, zahájil palbu na dům poblíž místa, odkud byly střely vypáleny, a raketou usmrtil pět civilistů -- tři děti, muže a jeho ženu.

Exploze v Mahmúdíji

Poblíž mahmúdíjské nemocnice explodovalo ráno auto, které podle sdělení tzv. ministerstva vnitra agentuře QudsPress zabilo 20 a zranilo 33 osob. Terčem exploze byla americká hlídka, z níž byla dvě vozidla zničena. K jakým ztrátám došlo mezi americkými vojáky, nebylo známo.

V poledne zatkli okupační vojáci čtyři místní obyvatele, které z útoku na hlídku obvinili. Manželka zatčeného Muhammada Kamála sdělila korespondentovi Mafkarat al-Islam, že manžel a jejich tři synové Abú Bakr, Ahmad a Ubajdá byli obviněni z akcí proti okupantům. Dodala, že okupanti při zatýkání ukradli z jejich domu 4 miliony iráckých dinárů a množství šperků a zlata.

Vražda duchovního

Okupanti po večerních modlitbách v Qá'imu zavraždili šajcha Abdalláha al-Sáního, místního duchovního a imáma qá'imské mešity, když se vracel z mešity domů.

Šajch byl za nedávné bitvy o město velmi nápomocen korespondentům Mafkarat al-Islam, pomáhal jim získávat informace a zapůjčil jim k tomu účelu i své auto.

Další akce odboje

Časně ráno explodovalo na hlavní ulici Fallúdže auto naložené výbušninou vedle amerických vojáků. Podle oznámení loutkových sil byli tři Američané zraněni, žádný však nebyl zabit. Místní lidé však tvrdili, že jeden z vojáků byl mrtev a jeho tělo bylo vloženo do známého černého pytle, používaného pro mrtvoly.

Dopoledne zabil irácký ostřelovač v Mundhiríji na íránské hranici příslušníka americké námořní pěchoty. Podle Iráčana pracujícího pro Američany jako tlumočník pak vojáci prohledali celé okolí, především výškové budovy, ale po střelci nenalezli ani památky.

V centru Ba'qúby explodovalo dopoledne auto vedle projíždějící americké kolony a zničilo jedno ze čtyř Humvee. Američané pak uzavřeli oblast v okruhu 1 kilometru kolem místa exploze.

Ve 20:00 explodovala ve fallúdžské čtvrti Nazal bomba, která poškodila Humvee a vážně zranila dva americké vojáky.

Pátek 25. listopadu 2005

Američané v boji překročili syrské hranice

V noci na pátek došlo u Qá'imu k boji mezi iráckými a dalšími arabskými bojovníky na jedné a americkými vojáky na druhé straně, při němž Američané překročili syrské hranice a dostali se asi 5 km do hloubi syrského území. Tam bylo zcela zničeno jejich obrněné vozidlo, které pak museli přivléci zpět na území okupovaného Iráku. Boj trval celkem asi tři hodiny, bylo v něm zabito nebo zraněno 20 Američanů a padlo rovněž několik arabských bojovníků. Syrské vojsko, rozmístěné ve značném počtu podél hranice, bylo jen několik kilometrů od Američanů a sledovalo situaci.

Razie pokračují

Američtí vojáci v doprovodu 200 kolaborantů zahájili ráno v bagdádské části Azamíja razii, která trvala celý den. Podle informace majora loutkové armády Chajjúna Ahmada byla razie součástí akce proti "sunnitským ozbrojencům". Obyvatel Azamíje dr. Walíd al-Azamí, sdělil korespondentovi Mafkarat al-Islam, že bylo zatčeno 30 místních lidí, mezi nimi univerzitní profesoři, studenti a jiní odborníci.

Sebevražedné útoky

V noci ze čtvrtka na pátek najel sebevražedný útočník s Opelem kombi nedaleko Qá'imu do skupiny amerických vojáků. Na místě po chvíli přistál americký vrtulník.

Ráno najel fidáí s autem naloženým výbušninou u Rawy do americké kolony několika Humvee a obrněných vozidel Bradley. Podle očitých svědectví se mu podařilo dostat doprostřed kolony, i když se ho Američané snažili střelbou zastavit. Exploze zničila jedno Humvee a poškodila druhé. Protože vojáci neprodleně místo uzavřeli, nepodařilo se zjistit počet amerických ztrát.

Ostřelování vojenských pozic

Sedm minometných střel zasáhlo dopoledne kontrolní stanoviště amerických a iráckých vojáků na dálnici v Júsufíji. Zneškodnily vozidlo tzv. národní gardy a způsobily požár.

Čtyři minometné střely dopadly před polednem do amerického tábora blízko okrsku Bú Fahd na východní straně Ramádí.

Tři silné minometné střely dopadly po poledni do štábu tzv. národní gardy v Salmán Páku.

V podvečer zasáhly tři silné minometné střely americkou základnu v okrsku Siníja na západě Bajdží asi 200 km severně od Bagdádu.

Ramádští vůdcové vyzývají al-Qá'idu, aby z města odešla a nevystavovala je hrozbě amerického masakru

Rada složená z kmenových vůdců, několika duchovních, univerzitních profesorů a dalších intelektuálů a bývalých důstojníků oznámila, že byla vytvořena na jednání 23. listopadu při jednání v domě kmenového vůdce šajcha Awwáda Chaláfa al-Faradžího s cílem zabránit americké ofenzívě proti městu, kterou americké síly připravují pod záminkou zákroku proti organizaci al-Qá'ida.

Aby zabránila devastaci města hodlá rada vyslat zástupce k jednání s vůdci al-Qá'idy (Základna džihádu v Zemi dvou řek) a přimět je k tomu, aby město opustili. Podle jednoho z bývalých generálů všechny odbojové organizace používají taktiky "udeř a zmiz", zatímco jejich trvalé usídlení v kterémkoli městě by bylo nezodpovědné a hloupé. Tato organizace se do Ramádí stáhla po zničení Qá'imu a rada se obává, že si v Ramádí zřídí novou základnu a způsobí i jeho zničení.

"Podporujeme všechny odbojové organizace s výjimkou al-Qá'idy, bojujeme proti okupantům všemi prostředky, ale musíme mít starost o osud města a jeho obyvatele, jejich stovky by takovou ofenzívu zaplatily životem. Nemluvě o znásilnění desítek žen okupačními vojáky, jak se stalo ve Fallúdži a v Tal Afáru," prohlásil generál.

Korespondent Mafkarat al-Islam ke zprávě dodal, že al-Qá'ida odmítla výzvu ostatních odbojových organizací, aby neumisťovala svůj štáb do určitého města a neiniciovala tak útoky proti sunnitům.

Bombové útoky a další akce

Oddíl bojovníků podnikl dopoledne v Ajjádíji na dálnici do Tal Afáru útok na hlídku tzv. sil rychlého rozmístění. Podle sdělení místních lidí zapálili jedno vozidlo, zabili tři příslušníky sil a další tři zranili.

Kolem poledne vybuchla u Sámarrá na silnici u Dulu'íje bomba pod hlídkou sil tzv. ministerstva vnitra, zneškodnila jedno z vozidel, zabila jednoho loutkového vojáka a tři zranila.

O něco později vybuchla bomba pod kolonou pěti obrněných vozidel a tří Humvee na silnici mezi Ba'qúbou a Šahrabánem, zneškodnila obrněné vozidlo, zabila v něm jednoho vojáka a čtyři zranila.

Krátce po poledni explodovala bomba poblíž mešity Siddíq v Chálidíji pod zásobovacím konvojem mířícím k Fallúdže. Podle svědků zapálil výbuch kamion dopravující kovové boxy. Američané se snažili náklad všemi prostředky zachránit a bránili autům i chodcům, aby se k místu exploze přiblížili.

Odpoledne zasáhla bomba v bagdádském předměstí Tádží kolonu pěti pancéřovaných automobilů bezpečnostní společnosti, jeden z nich zcela zničila a zabila v něm čtyři cizince.

Kolem 18:00 došlo k explozi bomby pod policejní hlídkou v Túz Churmátú, která zapálila jedno vozidlo, dva policisty usmrtila a dva zranila.

Přibližně v tutéž dobu narazila na bombu na silnici do Barwány východně od Hadíthy americká kolona tří transportních vozidel a dvou Humvee. Exploze zneškodnila transportní vozidlo, zabila dva a zranila tři vojáky v něm.

Sionistická společnost získala kontrakt na práce v Iráku

Informovaný zdroj z tzv. Výboru pro rekonstrukci a obnovu Iráku sdělil pro Mafkarat al-Islam, že minulý týden získala kontrakt na vládní projekt stavby čtyř ministerstev (včetně obrany a plánování) a obytných komplexů pro jejich zaměstnance a na opravy ulic a silnic sionistická společnost Good Intentions.

Sobota 26. listopadu 2005

Další operace v Ramádí

Za svítání zahájili američtí okupanti a jejich iráčtí přisluhovači v centru Ramádí novou vojenskou operaci pod názvem "Tygři". Agentura QudsPress oznámila, že podle amerického prohlášení se jí účastní 150 loutkových vojáků a asi 400 příslušníků 2. divize námořní pěchoty. Podle tohoto prohlášení má jít o druhou operaci, která má vést " k přerušení zásobování teroristů".

Američtí a loutkoví vojáci časně ráno obklíčili několik čtvrtí v centru města, uzavřeli v nich hlavní i vedlejší ulice a pak prohledávali domy.

Fallúdža

Kolem poledne zastřelil irácký ostřelovač ve čtvrti Nazal u amerického štábu v bývalé budově guvernérské správy amerického vojáka. Americké síly pak čtvrť uzavřely a zřídily kontrolní stanoviště v ulicích i uličkách. Prohledaly také několik okolních domů, ale bez úspěchu.

Odpoledne narazila na bombu americká pěší hlídka ve čtvrti Džaghifi. Několik jejích členů utrpělo vážná zranění.

Večer došlo k boji mezi silami odboje a americkými vojáky v severovýchodní části Fallúdže. Zvuky střelby byly slyšet do značné vzdálenosti a nad okolím stoupal hustý černý kouř. Vzhledem k zákazu vycházení nemohl tamní korespondent zjišťovat podrobnosti.

Kolem 19:00 vybuchla silná bomba nedaleko ovčího trhu ve fallúdžské čtvrti Džawlan. Očití svědkové viděli hořet americké vozidlo s vojáky uvnitř.

V nedaleké Karmě se stal terčem osmi silných minometných střel americký štáb u ramene Tigridu.

Americké buldozery zničily domy v Hítu

V 18:00 Mafkarat al-Islam oznámil, že americké síly právě zatkly několik mužů v pěti domech v Hítu, jejich ženy a děti vyhnaly ven a domy a pak po vzoru "izraelských" vojáků zničily buldozery. Muži byli zatčeni s odůvodněním, že jejich synové byli zapojeni do akcí proti americké základně u města. Rodiny žádaly, aby si z domů mohly vynést oblečení, peníze a další věci, okupanti to odmítli a pak zbili 70letou Hajjá Umm Chalíl, která vběhla před jeden z buldozerů.

Další vražda duchovního

Sunnitský imám mešity Ašara al-Mubaššára v Basře šajch Nádir Karím byl nalezen mrtev poté, co loutková policie vtrhla v pátek ve 20:00 do jeho domu a odvlekla ho. O dvě hodiny později byl nalezen mrtev na Anglickém hřbitově ve východní části města. Jde o druhou vraždu sunnitského duchovního během jediného týdne -- už před ním byl zavražděn imám Mustafovy mešity v Chawr az-Zubajru Chalíl Ibráhím.

Velitel odboje: máme dostatek zbraní a munice

V rozhovoru poskytnutém Mafkarat al-Islam velitel jednotky odbojové organizace Brigády revoluce 1920 šajch Abú Muhammad ad-Dulajmí prohlásil, že zprávy o tom, že odboji dochází zbraně a munice jsou jen známkou rostoucí frustrace amerických okupantů. Odboj má naopak dostatek obojího, aby mohl bojovat celá léta a nejen měsíce, jak tvrdí americký ministr obrany Donald Rumsfeld. Vysmál se také americkému tvrzení, podle něhož bylo v Iráku zabito jen něco přes 2 000 amerických vojáků a prohlásil, že téměř tolik jich mají na svém kontě jen samotné Brigády revoluce 1920.

Ostřelování

Pět minometných střel ráže 120m zasáhlo dopoledne štáb okupačních sil v Júsufíji.

Terčem ostřelování se stal rovněž štáb spojených amerických a iráckých sil v Tal Afáru. Po dopadu dvou silných minometných střel se nad štábem objevily sloupy kouře.

Sedmihodinová bitva u Basry

Činitel tzv. ministerstva obrany sdělil na tiskové konferenci, že povstalci a kolaboranti z tzv. národní gardy svedli na farmě v Safwánu asi 50 km jižně od Basry sedmihodinový boj. Střet trval od 23:00 až do časných ranních sobotních hodin, povstalci v něm použili mj. i minomety.

Velení gardy se podle tohoto oznámení přede dvěma dny dozvědělo, že farma je základnou asi 6 povstalců, kteří na ní připravují operace v Basře. Proto byl oddíl gardistů vyslán, aby na ně zaútočil. Útok se však zvrhl v těžký boj, dva bojovníci v ní padli a tři byli zraněni. Třem dalším bojovníkům se podařilo z farmy uniknout. Zabito bylo 10 gardistů. V průběhu operace se gardistům údajně podařilo zabavit auto naložené výbušninami a řadu zbraní a videonahrávek. Všichni bojovníci měli podle tvrzení mluvčího být z Basry a zajatí bojovníci už byli podrobeni výslechům, které vedly k závěrům, že pět pocházelo ze Zubajru a šestý ze čtvrti Hákimíja.

Bombové útoky

Dopoledne narazila na bombu americká kolona projíždějící po silnici západně od Hítu. Při výbuchu bylo zničeno transportní vozidlo a zabito či zraněno pět vojáků.

Kolonu čtyř Humvee zasáhla bomba před polednem na hlavní ulici v Chálidíji, zneškodnila Humvee a vážně zranila tři americké vojáky.

Také na polní silnici v Karmě východně od Fallúdže vybuchla bomba pod americkou kolonou čtyř Humvee, z nichž jedno zničila a tři vojáky v něm usmrtila. Čtvrtý voják byl zraněn.

Na dálnici spojující Fallúdžu se Saqlawíji přibližně v tutéž dobu narazila na bombu americká kolona dvou obrněných vozidel a tří Humvee. Zneškodněno bylo jedno Humvee, jeden voják zabit a dva zraněni.

Kolem poledne explodovalo na ulici Ša'b v severovýchodním Bagdádu auto naložené výbušninou, kolem něhož projížděla americko-irácká hlídka. Výbuch zapálil irácké vozidlo a poškodil americké Humvee. Zabiti byli čtyři loutkoví vojáci a dva zraněni. Zabiti byli rovněž dva civilisté, kteří byli ve chvíli výbuchu na místě.

O něco později explodovala v Durá bomba pod policejní hlídkou, zničila jedno vozidlo, zabila dva a zranila rovněž dva policisty.

Brzy po poledni zasáhl výbuch bomby americkou kolonu na hlavní ulici okrsku Arab Džabbúr v bagdádském předměstí Durá, zcela zničil jedno z Humvee a jeho čtyřčlennou posádku částečně zabil, částečně zranil.

K explozi bomby došlo také v Abú Ghurajb. Tady zasáhla americkou hlídku, zničila Humvee a zabila jednoho vojáka; další dva Američané byli zraněni. Exploze poškodila v okolí několik obchodů.

Odpoledne došlo k výbuchu bomby pod americkou kolonou v cebtru Mosulu, kde zneškodnila vozidlo a zabila či zranila jeho čtyřčlennou posádku.

Na hlavní ulici Tal Afáru explodovala bomba pod americkou hlídkou a zneškodnila jedno Humvee, v němž zabila nebo zranila čtyři vojáky.

K večeru zasáhl výbuch bomby americkou hlídku ve čtyřech Humvee na hlavní ulici v Hawídži jihozápadně od Kirkúku. Jedno vozidlo zneškodnila a čtyři vojáky v něm zranila, dva z nich vážně.

Další akce odboje

Oddíl mudžáhidů zaútočil odpoledne v centru Mosulu na americko-iráckou hlídku, zapálil americké Humvee a džíp loutkových sil. Protože vojáci zahájili palbu po celém okolí, nemohl se korespondent dostat blíž a zjistit rozsah ztrát.

Vraždy sunnitů organizují Brigády Badr s podporou íránských agentů

Zdroj spolupracující s britskými okupačními vojáky v Basře sdělil Mafkarat al-Islam, že zpravodajská služba zachytila tři íránské agenty, kteří před několika dny ilegálně překročili iráckou hranici. Podle informací z jedné ze šíitských organizací měli přinášet agentům v Iráku instrukce týkající se vražd několika sunnitských osobností, mezi nimi i novinářů a duchovních vůdců.

Zdroj dodal, že má informace, podle nichž byly do vraždy novináře Stevena Vincenta, k níž došlo v Basře 2. srpna, zapleteny Brigády Badr. Rozkaz k jeho vraždě vydal podle toho přímo Abú Hamza, důstojník těchto brigád.

Neděle 27. listopadu 2005

Qá'im

Okupační síly prostřednictvím amplionů ve městě rozhlásily, že se všichni muži ve městě musí dostavit na jejich štáb, aby dostali nové identifikační průkazy. Američané doufají, že by při této akci mohli odhalit bojovníky z jiných arabských zemí. Současně by tím byli vyloučeni z řad obyvatel ti, kdo před časem z města uprchli před americkou ofenzívou.

U čtyř vjezdů do města zřídili Američané kontrolní stanoviště a dvě další ve městě. Každý, kdo vchází do města nebo ho opouští, je podroben důkladné prohlídce. Ty se týkají i žen, proto řada z nich zůstává v domech a opouští je jen v naléhavých případech. Místní obyvatelé proto požadovali respektování nedotknutelnosti žen a provádění jejich prohlídek vojačkami.

Ramádí

Ve 20:00 oznámil Mafkarat al-Islam, že prorežimní rozhlasová stanice al-Hurríja v provincii Anbár právě oznámila, že během operce "Tygři" zajali Američané v Ramádí jeho místního korespondenta a prohlásili ho za "stoupence terorismu". Podle oznámení byl korespondent Farádž ad-Dulajmí zatčen se skupinou "teroristů" v okrsku Ta'mím a byla u něho nalezena kamera a "paděláný" novinářský průkaz.

Mafkarat al-Islam popřel toto prohlášení s tím, že všech jeho sedm korespondentů v provincii Anbár je v bezpečí a pokračují v práci. Bagdádská ústředna se spojila se všemi telefonicky a ujistila se, že jsou všichni v pořádku.

Zatýkalo se tentokrát v Abú Ghurajb

Zasvítání zahájilo více než 2 500 amerických a loutkových vojáků doprovázených vrtulníky razii v Abú Ghurajb, prohledávali domy, obchody, střední školy i palmové a citrusové háje v okolí. Razie v době odesílání zprávy (15:55) stále pokračovala. Podle očitých svědectví bylo do té doby zatčeno 88 mladých mužů, 19letý hoch byl zabit, když se pokusil zmizet ze svého domu do sousedního. Američtí vojáci obsadili mešitu ar-Rahmán v centru města a prohlásili ji za dočasnou věznici, kam všechny zatčené nahnali.

Brigády Badr vyhrožují iráckým Palestincům smrtí

Proamerické šíitské Brigády Badr rozšířily v posledních dvou dnech nové hrozby palestinským obyvatelům Bagdádu, v nichž jim hrozí smrtí, neopustí-li Irák. Jak oznámil korespondent Mafkarat al-Islam, řada Palestinců v okrsku Baládíjat našla pode dveřmi svých obydlí v noci listy, které je nazývají "wahhábity" a vyhrožují jim, že budou zabiti, pokud v nejbližších dnech neodejdou z Iráku. Zástupci Palestinců, jichž v Iráku žije 30 000, zaslali 25 takových listů okupačním představitelům se žádostí o zákrok, ti však nic nepodnikli. Naopak došlo k raziím a zatýkání Palestinců v bagdádských částech Baládíjat, Džádiríja a Karradá, které donutily řadu Palestinců k tomu, aby pomýšleli na návrat do Palestiny.

Ostřelování vojenských cílů

Dopoledne vypálili Iráčané na štáb amerických sil v bagdádském předměstí Durá čtyři silné minometné střely.

Kolem 11:00 v Baládu skupina partyzánů zaútočila na hlídku tzv. národní gardy. V 15minutové srážce byla zapálena dvě vozidla gardy, čtyři gardisté byli usmrceni a dva zraněni. Podle svědků byl mezi zabitými i místní velitel gardy.

Před polednem vypálili povstalci ze dvou stran osm silných minometných střel na štáb tzv. národní gardy v Latífíji.

Odpoledne zasáhl odboj dvěma raketami Kaťuša středního doletu americký štáb v Rijádu jihozápadně od Kirkúku.

Čtyři stejné rakety dopadly odpoledne na americkou základnu Bakr v Baládu.

K večeru dopadly tři minometné střely na základnu japonských okupačních vojáků v jihoiráckém městě Samáwa, čtvrtá dopadla do její těsné blízkosti. Japonci mají na základně rozsáhlé bunkry, které je před útoky chrání. Celá základna je obklopena třímetrovým pásem, do kterého nemůže vstoupit nikdo bez povolení.

Ozbrojené útoky

Ve Fallúdže došlo během dne k sérii útoků na vojenské hlídky a kontrolní stanoviště, v nichž bylo vážně zraněno několik amerických vojáků a zabito šest kolaborantů. Večer kolem 20:00 pak bojovníci zaútočili ve čtvrti Džawlan na americkou pěší hlídku a zabili nebo zranili dalších pět amerických a dva irácké vojáky.

V centru Ramádí podnikla dopoledne skupina bojovníků útok na americko-iráckou hlídku. Poté, co hlídku zastavila exploze bomby, která zničila Humvee a jeho posádku buď zabila nebo zranila, zaútočili bojovníci na zbytek hlídky přímo, zabili dva kolaboranty a třetího zranili.

Kolem 15:00 podnikla skupina bojovníků v Mušáhadě severně od Bagdádu útok na kolonu amerických vojáků ve čtyřech tancích a dvou Humvee. Zneškodnili tank, v němž zabili nebo zranili pětičlennou posádku.

V Tárimíji severně od Bagdádu zasáhla odpoledne ostřelovač amerického vojáka z hlídky, která ve čtyřech Humvee projížděla městem. Pátrání po střelci v okolních domech a na polích nevedlo ke zdaru.

Bombové útoky

Dopoledne zasáhla na hlavní silnici v okrsku Dawr jižně od Tikrítu exploze bomby kolonu pancéřovaných automobilů. Zničila jeden vůz, v němž zabila či zranila pět cizinců.

Auto naložené výbušninou explodovalo dopoledne na ulici v bagdádské Ridwáníji vedle americké kolony čtyř Humvee. Výbuch jedno vozidlo zničil a čtyři vojáky v něm usmrtil.

Bomba vybuchla dopoledne také v okrsku Tharthar západně od Sámarrá pod hlídkou amerických vojáků a jejich iráckých posluhovačů. Zneškodnila Humvee, v němž zranila čtyři americké vojáky.

Kolem poledne explodovalo jižně od vjezdu do tzv. Zelené zóny v Bagdádu zaparkované auto, kolem něho projížděla kolona některého z vládních činitelů. Exploze zasáhla střed kolony, totožnost kolaboranta ani následky výbuchu se však korespondentovi Mafkarat al-Islam nepodařilo zjistit.

Odpoledne vybuchla na silnici mezi Madá'inem a Salmán Pákem bomba pod hlídkou čtyř džípů loutkové armády, jeden zničila, dva vojáky v něm usmrtila a dva zranila.

Další bomba zasáhla odpoledne policejní hlídku v centru Ba'qúby, poškodila vozidlo, jednoho policistu zabila a druhého zranila.

Americko-iráckou pěší hlídku zasáhla bomba blízko mostu u Hadíthy, jednoho vojáka zabila a tři zranila, z toho dva Američany.

Podobný osud potkal americkou hlídku u Hítu, jejíž Humvee bylo poškozeno a dva vojáci vážně zraněni.

Americká armáda podle zprávy TV al-Džazíra přiznala, že při výbuchu bomby v Bagdádu byl zabit jeden její voják.

Rvačka stoupenců dvou proamerických stran v Bagdádu

Po poledni došlo v převážně šíitské čtvrti Sajjidíja v jižním Bagdádu k rozporům mezi členy šíitské strany Dawa a stoupenci bývalého tzv. premiéra Álawího. Členové strany Dawa tu strhávali volební plakáty Álawího a nahrazovali je obrazy Džafarího a jeho společníka Abd al-Azíze al-Hakíma (vůdce strany SCIRI). Pěstní souboj mezi stoupenci obou kandidátů přerostl v přestřelku, jejímž výsledkem bylo sedm zraněných. Z nich byli čtyři s vážnými zraněními dopraveni do nemocnice.

Srážka stoupenců dvou stran, které obě aktivně podporují americké okupanty, pobavila místní lidi, kteří ji pozorovali a konstatovali, že jde o boj mezi lidmi, kteří "leští boty okupantům".

V Tal Afáru odhaleny dvě mučírny

Američtí vojáci odhalili v Tal Afáru dvě tajná vězení podobná před časem objevené věznici v bagdádské Džádiríji. Irácký tlumočník pracující pro Američany sdělil korespondentovi Mafkarat al-Islam, že jedno vězení bylo v podzemních celách blízko policejní stanice, další v bývalém sídle strany Baath, změněném na internační středisko pro sunnity. Američané v nich našli 119 sunnitských vězňů, většinou vysokoškolských studentů, duchovních a učitelů. Živé i mrtvé vězně převezli na svou základnu severovýchodně od Tal Afáru. Většinu zaměstnanců a žalářníků tvořili členové Brigád Badr; některé z nich vojáci zatkli.

Američané vyzvali příbuzné, aby přišli na základnu identifikovat těla svých příbuzných, kteří při mučení ve vězeních zemřeli.

Pondělí 28. listopadu 2005

Další americká ofenzíva

Ve 13:30 Mafkarat al-Islam oznámil, že od 11:00 míří do provincie Anbár mohutná kolona americké armády, složená z více než stovky obrněných vozidel, hledaček min a transportních vozidel, doprovázených řadou bojových vrtulníků s bojových letadel F-16. Korespondent v Karmě západně od Fallúdže oznámil, že tamní silnice byly uzavřeny a vyhlášen zákaz provozu po dálnici. Ve Fallúdže a okolí byla vyhlášena maximální bezpečnostní opatření.

Korespondent v Ramádí získal z oficiálních zdrojů potvrzení, že Američané připravují rozsáhlou vojenskou ofenzívu proti Ramádí.

Večer kolony dorazily do Habbáníje východně od Ramádí, kde je velká americká letecká základna. Také na ní byla vyhlášena přísná opatření, zakázáno přiblížit se k ní a zjišťovat podrobnosti o úmyslech Američanů. Obyvatelé Ramádí však americký útok předpokládají.

Razie v Balád Rúzu

Američtí vojáci v doprovodu iráckých pomahačů provedli razii v Balád Rúzu východně od Ba'qúby. Americké vrtulníky nejprve ostřelovaly několik tamních domů, pak oblast uzavřeli, začali prohledávat domy a zatýkali členy sunnitského kmene Dájiníja s obviněním, že jsou proti okupaci a provádějí útoky na americké a loutkové síly.

Zatčen 71letý imám

Za svítání prohledali američtí vojáci talafárskou mešitu a zatkli jejího imáma spolu s 23 věřícími. Šajch Muhammad al-Mahmúd pronesl modlitbu za mudžáhidy, prosil Boha, aby jim dal vítězství a žádal, aby jej nechal žít tak dlouho, aby viděl, že jsou bandy okupantů vyhnány z irácké země a ze všech muslimských zemí. Podle kapitána loutkové armády ovšem šajch "vyzýval k terorismu a k jeho materiální a morální podpoře".

71letý šajch podle sdělení příbuzných ztratil před rokem zrak.

Mluvčí odboje popírá tvrzení o ochotě vyjednávat s režimem

V exkluzivním prohlášení pro Mafkarat al-Islam odmítl mluvčí odboje šajch Abú Chálid tvrzení tzv. prezidenta Tálabáního, že je v kontaktu s odbojem, který je připraven složit zbraně. Tato tvrzení prohlásil za "lži, které nejsou podloženy žádnými fakty". Žádná ze odbojových skupin podle něj nevedla a nikdy nepovede žádná jednání "s potomky prasat, lokaji vlády a íránskými agenty. To jev souladu s dohodou odbojových skupin, kterou mezi sebou uzavřely."

"Mezi nimi a námi může být jen boj a jejich vyhnání ze Země dvou řek. Jestli to je to, co mají na mysli, když mluví o dialogu s odbojem, pak mají pravdu, při Bohu -- budeme s nimi bojovat, pokud Bůh nerozhodne podle Své vůle."

Ostřelování

Kolem 8:00 zasáhlo osm minometných střel štáb amerických sil ve východní části Fallúdže.

Čtyři minometné střely dopadly kolem 9:00 do tzv. Zelené zóny v Bagdádu, kde právě začala další část procesu se Saddámem Husajnem. Podle sdělení loutkových bezpečnostních služeb nezpůsobily střely ztráty na životech, ale poškodily dvě budovy ležící pouze 300 metrů od amerického velvyslanectví. Okupanti pak ještě zpřísnili bezpečnostní opatření kolem zóny a uzavřeli další ulice k ní vedoucí.

Dopoledne vypálil odboj dvě rakety Kaťuša středního doletu na štáb loutkové národní gardy v Abú Ghurajb.

Kolem 16:00 zasáhlo šest minometných střel ráže 82 mm americký štáb v jihobagdádském předměstí Durá.

Ozbrojené akce

Kolem 11:00 zaútočila skupina bojovníků na policejní stanici v mosulské čtvrti Núr, zničila policejní vozidlo, zabila dva policisty a tři zranila.

Při útoku odboje na kolonu pancéřovaných automobilů cizí bezpečnostní společnosti na dálnici vedoucí z Bagdádu do jižních provincií byl odpoledne jeden automobil zničen a čtyři žoldáci usmrceni. Podle sdělení člena policie byli mezi nimi britští občané.

V odpoledních hodinách přepadl oddíl bojovníků americký tábor v centru Ramádí, způsobil v něm škody, zabil jednoho ostřelovače a zranil dalšího vojáka.

V podvečer explodovala bomba pod americkou hlídkou několika Humvee na staré silnici v centru Abú Ghurajb. Zneškodnila jedno vozidlo, načež skupina bojovníků na kolonu zaútočila lehkými a středními zbraněmi, dva vojáky zabila a dva zranila. Střelba Američanů po okolí pak usmrtila čtyři civilisty a pět zranila.

Večer zahájilo několik bojovníků palbu na hlídku amerických vojáků na hlavní ulici blízko fallúdžské čtvrti Dubbat a dva z nich zranili.

Bombové útoky

Po ránu vybuchla ve čtvrti Intisár v centru Mosulu bomba pod americkou hlídkou čtyř Humvee, jedno poškodila, dva vojáky v něm zabila a dva vážně zranila.

Na silnici 6 km od Hawídže západně od Kirkúku zasáhla před polednem exploze bomby americkou kolonu tří obrněných vozidel a tří Humvee, zneškodnila jedno obrněné vozidlo a čtyři Američany v něm zranila, z toho dvě vážně.

Kolem 10:00 zasáhl výbuch bomby v okrsku Zajúna v jihovýchodním Bagdádu hlídku loutkové policie, zapálil její pickup, tři policisty usmrtil a dva zranil.

Před polednem explodovala v Baládu bomba pod kolonou osmi amerických cisteren a tří Humvee, zcela zničila jednu cisternu a usmrtila jejího řidiče.

Kolem poledne vybuchla na silnici mezi Džurf as-Sachr a Mahmúdíjí jižně od Bagdádu bomba pod hlídkou kolaborantů z tzv. Vlčí brigády, poškodila jedno její vozidlo, jednoho člena brigády zabila a dva zranila.

Odpoledne explodovala bomba pod kolonou pěti amerických tanků a dvou Humvee v okrsku Tal Rúmmán jižně od Mosulu. Výbuch zneškodnil jeden tank, v němž zabil jednoho a zranil dva vojáky.

Pozdě odpoledne zasáhl výbuch bomby hlídku přepadových sil tzv. ministerstva vnitra na hlavní ulici v Mahávílu jižně od Bagdádu, zabil tři loutkové vojáky a čtyři včetně velitel sil v oblasti zranil.

V Rustamíji na severu Bagdádu explodovala večer bomba pod americkou kolonou čtyř tanků a dvou Humvee, zničila tank, zabila dva vojáky a dva zranila.

Atentát na bývalého členy loutkové "vládní rady"

V 18:00 korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že v Ámiríjat al-Fallúdža byl po odchodu ze schůzky se členy své strany zabit přední člen Islámské strany Ijjád al-Izzí, jenž byl po invazi členem tzv. vládní rady dosazené Američany.

Úterý 29. listopadu 2005

Ztráty donutily okupanty zmenšit velikost posádky Humvee

Americký velitel Fallúdže kapitán Carl Bernad nařídil, aby ve vojenských vozidlech typu Humvee byli vždy nanejvýš tři vojáci. Pouze v nezbytných případech může být jejich posádka početnější. Zprávu přinesl korespondentovi Mafkarat al-Islam tlumočník, pracující pro Američany, s tím, že americká obrněná vozidla jsou sice určena pro pětičlennou posádku, ale četné exploze bomb, pozemních min a zásahy raket americké velení donutily počet vojáků v nich snížit v naději, že se tak sníží počty ztrát.

Události ve Fallúdže

Mluvčí 4. divize irácké loutkové armády kapitán Alí at-Tá'í sdělil, že během listopadu došlo ve Fallúdže k 124 explozím bomb a pozemních min, k devíti explozím aut naložených výbušninou a k 36 útokům raketami Kaťuša, Grad nebo minometnými střelami na americké a loutkové síly. Tyto útoky byly připraveny jak mimo město, tak uvnitř něho. Mluvčí připustil, že způsobily "velké trhliny" v okupačních i loutkových silách. Podle jeho informace pro Mafkarat al-Islam bylo v listopadu zatčeno na základě obvinění z účasti na těchto akcích 32 osob, které jsou stále vyšetřovány na americké základně východně od města. Přiznal však, že jejich zatčení nijak nezměnilo počet útoků, takže se počítá s rozšířením bezpečnostních operací v souvislosti s blížícími se volbami v polovině prosince.

Ve 21:00 korespondent oznámil, že před krátkou chvílí zastřelily neznámé osoby šajcha Hamzu al-Isáwího, prvního muftího města, když vycházel z mešity Wahda nedaleko starého mostu, kde byl kazatelem. Korespondent dodal, že vrahové měli na sobě sportovní oblečení a masky na obličejích.

Sebevražedné útoky

Po poledni se v okrsku Katún v Ba'qúbě odpálil fidáí v automobilu naloženém výbušninou, když se vedle něho objevila americká kolona. Výbuch zcela zničil Humvee, čtyři vojáky usmrtil a dva zranil.

Večer najel fidáí v Tárimíji severně od Bagdádu do kolony tzv. národní gard, v níž podle očitých svědectví usmrtil nebo zranil minimálně 12 gardistů.

Ke třetímu sebevražednému útoku došlo večer v Qá'imu, kde fidáí zamířil s autem doprostřed kontrolního stanoviště a způsobil mezi vojáky značné ztráty, jejichž přesné počty nebylo možno stanovit. Na místo dorazila řada ambulancí, protože došlo i k civilním ztrátám z řad obyvatel, kteří byli nuceni stanovištěm procházet a nechat se prohledávat.

Ostřelování

Kolem 17:00 zasáhly tři silné minometné střely ráže 120 mm štáb Husajnovy brigády tzv. ministerstva vnitra v Salmán Páku.

Ozbrojené útoky

Skupina bojovníků zaútočila před polednem ve čtvrti Islá az-Zirá'í v Mosulu na hlídku vojáků tzv. ministerstva vnitra. Zapálili jedno hlídkové vozidlo, usmrtili čtyři loutkové vojáky a dva zranili.

Ve stejnou dobu explodovala v okrsku Wásití jižně od Kirkúku bomba pod spojenou americko-iráckou hlídkou a zneškodnila jedno z vozidel, zabila jednoho a zranila druhého loutkového vojáka. Na stojící kolonu pak zaútočila skupina bojovníků, poškodila americké vozidlo a zranila dva americké vojáky.

Po poledni podnikla skupina bojovníků útok na hlídku loutkových sil tzv. ministerstva vnitra v univerzitní čtvrti v západním Bagdádu, zapálila hlídkové vozidlo a dva vojáky zabila. Dalších pět kolaborantů bylo zraněno.

Nedaleko tunelu Šurta v západním Bagdádu zaútočilo několik ozbrojenců na hlídku loutkových vojáků a příslušníků Brigád Badr, zabili čtyři badristy a zmizeli. Američtí vojáci pak jako obvykle okolí útoku uzavřeli, explodovala však pod nimi bomba, která zneškodnila Humvee, zabila jednoho Američana a zranila další čtyři vojáky, mezi nimi jednoho amerického.

Odpoledne zastřelil v mosulské čtvrti Karáma ostřelovač vojáka z americké hlídky. Vojáci pak prohledali všechny okolní domy, ale bez výsledku.

Rovněž odpoledne se terčem útoku skupiny bojovníků stal v Baládu konvoj amerických cisteren a kamionů, kteří zapálili dva kamiony, zabili jednoho a zranili druhého řidiče.

Exploze bomb

Kolem 8:00 došlo k explozi bomby pod skupinou amerických vojáků ve Chálisu severovýchodně od Bagdádu. Podle sdělení poručíka z tamní policejní stanice výbuch usmrtil dva a vážně zranil tři vojáky. Událost oznámilo i místní proamerické rádio, ovšem s tvrzením, že byla při ní způsobena pouze lehká zranění.

Po ránu vybuchla bomba pod americkou kolonou u Šaraqatu jihovýchodně od Mosulu na silnici do Bagdádu. Zničila americké hlídkové vozidlo, v němž zabila tři vojáky a čtvrtého vážně zranila.

V dopoledních hodinách najela na bombu policejní hlídka v bagdádském předměstí Durá. Výbuch zapálil jedno z vozidel,v němž zabil dva policisty a druhé dva zranil.

Dopoledne došlo k explozi bomby pod kolonou amerických kamionů v Bajdží. Jeden z nich byl výbuchem zničen a jeho řidič utrpěl vážné zranění.

Kolonu několika obrněných vozidel Bradley zasáhl výbuch bomby na hlavní silnici mířící z Hítu do Muhammadí. Zneškodnila jedno z nich a zranila tři vojáky.

Kolem poledne zasáhla exploze bomby kolonu amerických vozidel ve čtvrti Wahda v jihovýchodním Mosulu, zneškodnila vozidlo a zranila dva vojáky.

V Džabáwíji v centru Hillá zasáhla exploze bomby polskou hlídku, zranila čtyři vojáky a zničila jejich vozidlo. Polské síly pak uzavřely okolí a společně s loutkovými vojáky oblast prohledávali.

Po poledni došlo k výbuchu bomby pod hlídkou tzv. národní gardy na silnici z bagdádské Sajjidíje do předměstí Durá. Při výbuchu se jedno z vozidel vzňalo, tři gardisté byli zabiti a dva zraněni.

Odpoledne došlo v centru Sámarrá k explozi bomby pod americkou hlídkou složenou ze čtyř Humvee. Bomba jedno zneškodnila a zranila v něm dva vojáky.

Nedaleko 37. kilometru na dálnici v Júsufíji vybuchla odpoledne bomba pod americkou kolonou, zničila Humvee, zabila jednoho a zranila tři vojáky v něm.

Středa 30. listopadu 2005

Situace ve Fallúdže

Dopoledne zasáhla exploze bomby americkou hlídku ve čtvrti Džaghifi na silnici vedoucí k americko-iráckému ležení, poškodila vozidlo a vážně zranila dva vojáky.

V poledne zaútočila skupina bojovníků na společný americko-irácký štáb v budově uprostřed města, budovu zapálili a částečně zničili. O rozsahu ztrát se nepodařilo získat zprávy.

Ve 13:10 zdejší korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že americké síly právě vyhlásily plnou pohotovost, související s pohřebním obřadem zavražděného prvního muftího města šajcha Hamzy al-Isáwího. Na dobu obřadu byly uzavřeny všechny vstupy do města, po ulicích a uličkách byly rozmístěny stovky amerických vojáků s tanky a obrněnými vozidly.

Přesto o půl hodiny později Mafkarat al-Islam oznámil, že síly odboje podnikly několika raketami S5K a minometnými střelami silný útok na fallúdžskou policejní stanici. Střely zničily velkou část stanice a v prvním patře objektu způsobily požár. Přitom byl zabit nebo zraněn nezjištěný počet kolaborantů, vrtulníky odtud odvážely minimálně 15 těl, buď mrtvých nebo zraněných.

Sebevražedný útok

V 18:00 Mafkarat al-Islam oznámil, že na hlavní silnici v Mušáhadě najel fidáí do společné americko-irácké kolony a odpálil se, zničil irácké transportní vozidlo a zneškodnil americké obrněné vozidlo. Přitom bylo usmrceno šest loutkových vojáků a sedm dalších včetně dvou Američanů zraněno.

Ostřelování

Odpoledne zasáhly čtyři silné minometné střely ráže 120 mm americký vojenský tábor v Hawídži jihozápadně od Kirkúku. Tamní korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že střely způsobily uvnitř ležení požár.

Ozbrojené a bombové útoky

Dopoledne zasáhla exploze bomby u Tikrítu americko-iráckou hlídku, zneškodnila irácké vozidlo, tři loutkové vojáky usmrtila a čtvrtého zranila.

Skupina bojovníků podnikla v bagdádském předměstí Durá útok na hlídku loutkových sil tzv. ministerstva vnitra ve čtyřech pickupech, dva členy hlídky zabila a pět zranila. Lehce zraněni byli také dva z bojovníků.

Před polednem vybuchla na polní silnici jižně od Latífíje bomba pod americkou hlídkou složenou z několika různých obrněných vozidel a Humvee. Zasáhla a zapálila tank, zabila v něm dva vojáky a dva zranila.

Také na polní silnici východně od Mušáhada narazila americká hlídka na bombu, která zneškodnila jedno z pěti Humvee, zabila jednoho a zranila dva vojáky.

V poledne vybuchla bomba pod americko-iráckou hlídkou na dálnici vedoucí východně od Rawy do Hadíthy. Zneškodnila irácké vozidlo, jednoho loutkového vojáka zabila a dva zranila.

Na dálnici v bagdádské Džadídě explodovala odpoledne bomba pod hlídkou tzv. sil rychlého rozmístění, zničila pickup a zabila dva loutkové vojáky. Další dva při explozi utrpěli zranění.

Atentát

Podle zprávy Mafkarat al-Islam vydané ve 14:10 byl krátce předtím v Ramádí zastřelen loutkový ředitel samosprávy provincie Anbár dr. Muhammad Chaláfa, když vycházel ze svého domu.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       20. 12. 2005
20. 12. 2005 Policie vyšetřuje neoficiální překladatele Harryho Pottera i nadále jako zločince Štěpán  Kotrba
20. 12. 2005 PotterHarry.net: Dětský strach a jeho následky
16. 12. 2005 Kompletní Johann Sebastian v rozhlase
20. 12. 2005 Prezident Bush znovu obhajoval odposlouchávání telefonů v Americe
20. 12. 2005 Jaký je vztah mezi demokracií a náboženstvím? Václav  Žák
20. 12. 2005 Praha má novou skupinku "extremistů" Štěpán  Kotrba
20. 12. 2005 Za Britskými listy stojí zlé síly, disponující penězi a vlivem
20. 12. 2005 Vylučovací princip je princip stalinismu Jan  Čulík
20. 12. 2005 Soukromě vyhlášená světová válka? Egon T. Lánský
20. 12. 2005 O novinářích, úplatcích a naší šťastné zemi Karel  Moudrý
20. 12. 2005 Kukačka Štěpán  Kotrba
20. 12. 2005 Nejprve mě vyhodilo z práce OF a potom komunisti
20. 12. 2005 Vianoce, sviatky slasti Sylvia  Rychlá
20. 12. 2005 Bush zřejmě hned tak do Íránu bušit nezačne Karel  Dolejší
20. 12. 2005 Islám může vést k ohrožení Evropy Rudolf  Kučera
20. 12. 2005 Podcasting Jiří  Nezval
20. 12. 2005 Lidé s handicapem Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
20. 12. 2005 Na návštěvě v multikulturní Malajsii Alice  Dvorská
20. 12. 2005 Virtuální peníze Josef  Vít
20. 12. 2005 Trestní stíhání za pomluvu je potřebný paragraf
20. 12. 2005 Čermákova vyváženost bez obalu a rakouský tiskový zákon Štěpán  Kotrba
19. 12. 2005 Spojujme dnešní mentalitu s normalizací! Boris  Cvek
19. 12. 2005 Otec vystoupil z KSČ, já se dostal na vojenskou školu
19. 12. 2005 Novodobé dějiny
20. 12. 2005 Je skutečně nutné vyvlastňovat pozemky? Tomáš  Vandas
19. 12. 2005 ...ať ve vás přezimuje ptačí zpěv a barvy květin Michal  Černík
19. 12. 2005 Zdvojnásobuji podporu vašeho listu Rudolf  Převrátil
19. 12. 2005 Dvě pojetí plebejství v českých zemích Václav  Špíka
19. 12. 2005 Nepamatují, ale vědí Ivan  David
19. 12. 2005 Každá doba má své obětní beránky
19. 12. 2005 Otevřme tedy třináctou komnatu
19. 12. 2005 Tony Blair jako vánoční ozdoba
20. 12. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 30. listopadu 2005
19. 12. 2005 Spojené státy chtějí postavit zeď na hranicích s Kanadou Miloš  Kaláb
19. 12. 2005 Zápisky od života odtrženého spisovatele Alex  Koenigsmark
17. 12. 2005 Harry Potter na netu: Jan Rychetský v Právu zbytečně kriminalizuje děti Štěpán  Kotrba
19. 12. 2005 Čínská zeď a naše ploty Václav  Dušek
22. 11. 2003 Adresy redakce
11. 12. 2005 Hospodaření OSBL za listopad 2005

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
20. 12. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 30. listopadu 2005   
28. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. listopadu 2005   
14. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. října 2005   
9. 11. 2005 Jak média kolaborují s pachateli válečných zločinů v Iráku   
3. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. října 2005   
31. 10. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2005   
10. 10. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. září 2005   
29. 9. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. - 31 srpna 2005   
7. 9. 2005 Tragédie šíitských poutníků na bagdádském mostě ve zpravodajství iráckého odboje   
2. 9. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 4. - 13. srpna 2005   
17. 8. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. července - 3. srpna 2005   
26. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 11. - 18. července 2005   
20. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. -- 10. července 2005   
18. 7. 2005 "Zpravodajství iráckého odporu" je čirá propaganda, ale je správné jej publikovat Tomáš  Poláček
14. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. června -- 1. července 2005