10. 10. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 10. 2005

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. září 2005

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Informovaný zdroj, brigádní generál z tzv. ministerstva vnitra, sdělil korespondentovi Mafkarat al-Islam, že procento dezerce z irácké loutkové armády bylo za července 2005 vyšší než za stejný měsíc předchozího roku. Za uvedený měsíc dezertovalo přes 800 iráckých vojáků, mezi nimiž bylo 70 důstojníků. Dotázán na důvod dezercí generál odpověděl, že vyšetřovací komise ministerstva uvedla jako jejich příčinu strach loutkových vojáků z neustálých útoků povstalců.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Čtvrtek 1. září 2005

Akce v Hadíthě

Kolem 9:00 zaútočil oddíl asi 15 bojovníků na pozorovatelnu, zřízenou v Hadíthě Američany u mezinárodní dálnice. Podle informací členů loutkových sil bylo přitom zabito nebo zraněno 21 amerických vojáků a pozorovatelna -- dvoupatrová budova, na níž byla postavena osmimetrová věž - byla zcela zničena. Celý útok trval asi 45 minut, zahájilo jej intenzivní ostřelování objektu. Pak zaútočili bojovníci přímo, Američané se tvrdě bránili a čtyři z bojovníků zranili. Po zničení pozorovatelny bojovníci z místa zmizeli a teprve 15 minut nato dorazily americké posily.

Sebevražedný útok v Tal Afáru

V 10:00 najel sebevražedný útočník v automobilu Kia na hlavní ulici města do transportního vozidla plného amerických vojáků. Vozidlo zcela zničil, sedm vojáků usmrtil a čtyři zranil.

Po útoku rozmístili Američané po městě řadu tanků a obrněných vozidel s vojáky ve snaze zabránit dalším útokům, které jsou ve městě na denním pořádku.

Ostřelování základen a štábů

Krátce před půlnocí zasáhlo pět těžkých minometných střel okupační štáb v centru Fallúdže, kde zabily nejméně tři americké vojáky a další čtyři zranily. Průzkumné vrtulníky a letouny pak nad městem pátraly, odkud byly střely vypáleny, ale bezvýsledně. Jak poznamenal místní korespondent Mafkarat al-Islam, ve městě stále panují značná omezení pohybu z a do města a je vyhlášen zákaz vycházení. Američané rovněž zakázali jakékoli protesty proti návrhu ústavy. Na ulicích se v posledních dnech pohybovaly zesílené hlídky.

Americká letecká základna Ajn al-Asad se stala terčem raketového útoku v 15:00. Čtyři kaťuše na ní způsobily exploze, po nichž se k obloze zvedly sloupy kouře

Bombové útoky a jiné akce odboje

Na silnici spojující Hillá s  Musajjibem zasáhla kolem 7:00 exploze bomby polské vojenské vozidlo, jednoho z polských vojáků zabila a dva další lehce zranila. Zbývající vojáci si nevšímali hořícího vozidla uprostřed silnice, takže místní policie povolala k jeho uhašení hasiče, aby bylo možno obnovit na silnici provoz.

Rovněž kolem 7:00 vybuchla bomba pod americkou kolonou na dálnici spojující Fallúdžu se Saqlawíjí. Zničila Humvee a zabila pět vojáků.

Asi v 8:00 vybuchla poblíž Munajsirského mostu v Abú Ghurajb silná bomba, která zasáhla americkou hlídku. Zničila dvě Humvee, v nichž pět vojáků zabila a tři zranila. Vojáci pak v okolí pod různými záminkami zatkli pět osob.

Auto naložené výbušninou a zaparkované u hlavní silnice v Kirkúku explodovalo ve 13:00, kdy kolem něho projížděla americko-irácká hlídka. Exploze zničila americké Humvee a auto GMC irácké loutkové armády, zabila tři americké a dva irácké vojáky.

Přibližně v tutéž dobu došlo na hlavní silnici spojující Tikrít se severními provinciemi k postupné explozi dvou bomb. Zničily Humvee americké hlídky, usmrtily pět vojáků a dva vážně zranily.

Kolem 14:00 explodovala v průmyslové zóně v centru Ba'qúby bomba ukrytá v kontejneru na odpadky, kolem něhož projížděla hlídka, zničila Humvee a zabila tři americké vojáky.

Konvoj amerických kamionů najel ve 14:30 v bagdádském předměstí Tádží na bombu, jejíž výbuch jeden z kamionů zničil a zabil jeho dva řidiče.

Další bomba zasáhla v 16:00 americkou hlídku projíždějící bagdádským předměstím Durá, zničila Humvee a usmrtila čtyři vojáky.

Pátek 2. září 2005

Bombardování Qá'imu

Americký bojový letoun zasáhl odpoledne raketou dům v Qá'imu, v němž se údajně měli zdržovat povstalci. Dům byl zcela srovnán se zemí, podle obyvatel z okolí v něm však v tu chvíli nikdo nebyl, protože byl pátek, kdy se lidé ve městě vzájemně navštěvují.

Okupační velení přesto vydalo zprávu, že uvnitř domu byla řada stoupenců jordánského islamisty Abú Mus'aba az-Zarqáwího, z nichž nejméně deset bylo při útoku zabito. Korespondent Mafkarat al-Islam zjistil, že dům byl majetkem místního občana Dahháma Dhijába al-Ursána, zaměstnance státní cihelny, který nemá s odbojem nic společného. Ověřil si rovněž, že ve chvíli zásahu v domě nikdo nebyl.

Americký pokus o obsazení Tal Afáru

Během páteční noci se asi 5 000 amerických a iráckých vojáků pokusilo dostat do města, ale byli odraženi. Irácký zdroj blízký odboji sdělil agentuře QudsPress, že během hodinového boje bylo zabito devět amerických vojáků. V průběhu boje úplně shořela čtyři vojenská vozidla a poškozeno bylo jedno vozidlo loutkové armády, která Američanům přišla na pomoc. Podle zpráv z města bylo zabito asi 30 Iráčanů.

Ozbrojené akce odboje a bombové útoky

V 8:15 vypálil odboj osm minometných střel na tzv. Zelenou zónu v centru Bagdádu, nad níž bylo vidět sloupy kouře a zazněly dvě silné exploze.

V 11:00 explodovala v Tal Afáru bomba pod americkou hlídkou, vážně poškodila její Humvee, zabila dva vojáky a třetího zranila.

V Bajdží severně od Bagdádu explodovala bomba ukrytá pod hromadou odpadků, když ji míjela hlídka irácké loutkové armády. Zničila transportní vozidlo, zabila pět a zranila v něm devět vojáků, z nichž čtyři byli v kritickém stavu.

Pěší americkou hlídku zasáhla v 16:00 bomba v mosulské čtvrti Sisak, pět z nich zabila a dva zranila. Při prohledávání okolních domů pak vojáci zajali tři civilisty.

Čtyři minometné střely ráže 120 mm zasáhly kolem 16:30 americké kontrolní stanoviště na hlavní silnici vedoucí z Ba'qúby do Bagdádu. Stanoviště vážně poškodily a zabily tři americké vojáky.

V 16:00 došlo k boji skupiny bojovníků s americkými vojáky na silnici spojující Hít s vesnicí Muhammadí. Iráčtí ozbrojenci ukrytí v palmovém háji vypálili na kolonu čtyři protitankové střely, zasáhli transportní vozidlo a Humvee. Obě vozidla úplně shořela a v nich zemřelo devět vojáků.

Severně od Ramádí nalezli Američané ráno těla tří zastřelených Iráčanů, kteří pracovali na jejich vojenské základně Warrár u města.

Střelba na věřící v sunnitských mešitách v Basře

Za svítání během ranních modliteb zahájili ozbrojenci střelbu na sunnitskou mešitu Muzíl Bašá v Zubajru, na místě zabili 40letého muže a další tři věřící zranili. Imám mešity sdělil korespondentovi Mafkarat al-Islam, že ve chvíli, kdy věřící seděli na nádvoří mešity (protože jednak není elektřina, jednak je venku chladněji) a chystali se k modlitbě, na ulici před mešitou se najednou objevilo auto a lidé v něm začali na věřící střílet.

Svědkové pak viděli auto s ozbrojenci mířit k mešitě Rašídíja, kde střelbou zranili strážce. Útočníci pak zmizeli.

Podle lékařů byl jeden z postřelených ve vážném stavu, zranění dalších dvou nebyla tak těžká. Dav sunnitů se pak chystal k pohřbu zabitého muže, ozbrojení muži se rozmístili kolem mešity jako stráž.

Sobota 3. září 2005

Boje v Qá'imu

Odpoledne americké letadlo F-16 bombardovalo základní školu v obytné čtvrti uprostřed města. Podle předběžných zpráv byly při útoku čtyři osoby zabity a pět zraněno.

Večer pak došlo na východním okraji města k boji mezi povstalci a okupačními silami, které se pokusily proniknout s řadou obrněných vozidel do města. Na obranu města se postavilo více než 50 bojovníků, kteří americký pokus odrazili.

Sebevražedný útok ve Fallúdže

Odpoledne se u fallúdžské hráze dostal sebevražedný útočník do blízkosti amerických vojáků pod záminkou, že se mu na mostě zastavilo auto a potřebuje je roztlačit, načež na sobě odpálil pás s výbušninou. Zabil přitom nejméně sedm vojáků a další zranil.

Ostřelování vojenských základen

Americká základna v Habbáníji se stala v průběhu dne terčem několika útoků. Nejdříve explodovala východně od základny bomba pod hlídkou, zabila tři vojáky a dva zranila. Později zasáhl ostřelovač na ulici v centru Habbáníje dva vojáky as usmrtil je. Ostatním vojákům se podařilo zjistit, odkud střela vyšla, a útočníka zastřelili. Nakonec v 10:00 zasáhly základnu Hadba na severu Habbáníje čtyři silné rakety Taríq. Ty zničily tři zásobníky s naftou, jejichž exploze zabila nebo zranila sedm vojáků. Po těchto útocích Američané město zcela uzavřeli, odřízli od okolního světa a zahájili razie a zatýkání.

17 raket a minometných střel zasáhlo odpoledne americkou základnu na kirkúckém mezinárodním letišti., kde na několika místech způsobily požáry. Zničena byla budova na letišti, používaná vojáky, těžce poškozena byla řada vozidel. Podle jednoho z místních policistů byla také zabita nebo zraněna řada vojáků, přesné číslo však nebyl schopen uvést, protože všechny oběti byly rychle odvezeny vrtulníky.

Ve 21:00 podnikl odboj raketový útok na dva americké štáby v Sámarrá. Devět raket Kaťuša zasáhlo štáb u mostu, kde způsobily velké škody. Dalších osm kaťuší dopadlo na štáb zvaný Buhajrá. V obou objektech propukly požáry. Američané nevydali žádné oznámení o způsobených ztrátách, podle mínění svědků však musely být značné.

Ostatní akce odboje

V 7:00 zasáhla exploze bomby americkou kolonu projíždějící po dálnici v Abú Ghurajb a zničila Humvee, z jehož posádky čtyři vojáky zabila a pátého zranila.

Na hlavní silnici v Chálisu severně od Bagdádu vybuchla v 8:00 bomba pod americkou hlídkou, zničila Humvee a zabila čtyři vojáky.

V poledne narazila na bombu americká hlídka čtyř Humvee, projíždějící Ghazálíjí a mířící do Abú Ghurajb. Při explozi byli tři vojáci zabiti a čtvrtý zraněn.

Dezerce z řad loutkových sil pokračují

Informovaný zdroj, brigádní generál z tzv. ministerstva vnitra, sdělil korespondentovi Mafkarat al-Islam, že procento dezerce z irácké loutkové armády bylo za července 2005 vyšší než za stejný měsíc předchozího roku. Za uvedený měsíc dezertovalo přes 800 iráckých vojáků, mezi nimiž bylo 70 důstojníků. Dotázán na důvod dezercí generál odpověděl, že vyšetřovací komise ministerstva uvedla jako jejich příčinu strach loutkových vojáků z neustálých útoků povstalců. Loutková armáda proto zastavila vydávání dovolenek, neboť se obává, že by se vojáci po ukončení dovolené už do služby nevrátili.

Další člena rady ulamá zabit

Rada ulamá oznámila, že ve čtvrtek 1. září během večerních modliteb loutkové síly z tzv. Husajnovy brigády prohledaly Mustafovu mešitu v bagdádském okrsku Ubajdí a zatkly jejího imáma a současně člena rady, šajcha Násifa Džásima at-Ta'mímího a muezina Chálida Bachita al-Karachího, jakož i řadu věřících. V sobotu byla těla šajcha Ta'mímího, muezina Karachího a dvou věřících nalezena v bagdádské márnici. Nesla stopy mučení, po němž byli všichni zastřeleni.

Americký vojenský atašé ostřelován

Americký vojenský atašé na velvyslanectví v Damašku plukovník David Gasmer se stal během své návštěvy na syrsko-irácké hranici terčem střelby. Proamerické irácké rádio Sawa s odvoláním na západní diplomatické zdroje oznámilo, že plukovník prováděl pravidelnou měsíční inspekci hranice a kulka přiletěla z iráckého území.

Atašé údajně nebyl zraněn, nicméně svou cestu neprodleně zkrátil a vrátil se do Damašku.

Washington a bagdádská loutková vláda po incidentu obvinily Sýrii, že nestřeží dostatečně své hranice a umožňuje dobrovolníkům z arabských zemí, aby se dostávali do Iráku a zapojovali se do boje proti okupačním silám. Damašek obvinění popřel.

Neděle 4. září 2005

Qá'im znovu osvobozen od okupantů i zrádců

V 10:00 byl nad městem sestřelen bezpilotní špionážní letoun.

V odpolední zprávě korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že odboj právě vydal prohlášení, podle něhož má nyní Qá'im pod svou kontrolou. Tomuto oznámení předcházel boj, který probíhal od sobotního večera až do nedělního poledne a nakonec donutil Američany i jejich domácí pomahače, aby právě v poledne město opustili. Po městě se rozmístili ozbrojení bojovníci, z mešit se na oslavu vítězství ozývalo volání Alláhu akbar! a recitace veršů Koránu.

V okrsku Hásiba se Američané za poledne po dvě hodiny snažili dostat do opuštěné železniční stanice, ale neuspěli, protože je Iráčané zastavili silnou palbou. Kromě toho položili bojovníci kolem města minová pole.

V telefonickém rozhovoru Američany dosazený starosta města, který v poledne uprchl současně se svými šéfy, korespondentovi Mafkarat al-Islam potvrdil, že město padlo do rukou "teroristů", kteří nad ním převzali kontrolu. Američané sami prozatím žádné oznámení o situaci v Qá'imu nevydali. Teprve ve 20:00 korespondent oznámil, že mluvčí loutkové armády brigádní generál Rašíd Alí přiznal: "Ano, v neděli po poledni získali úplnou kontrolu nad Qá'imem a Hásibou." Generál pak pokračoval hrozbou, že Qá'im potká osud Fallúdže, zůstane-li "hnízdem teroristů".

Sebevražedný útok v Tádží

Kolem 9:00 zničila exploze auta řízeného sebevražedným útočníkem kontrolní stanoviště amerických a iráckých vojáků na severní straně bagdádského předměstí Tádží. Náraz a exploze zničily část stanoviště, zapálily Humvee a zabily nebo zranily devět vojáků obou armád.

Vzápětí nato vypálili povstalci z různých stran na stanoviště osm minometných střel ráže 120 mm, úplně ho zničili, zapálili další dvě Humvee a jeden pickup. Američané pak přivolali posily doprovázené vrtulníky. Ty obklíčily okolí, začaly odstraňovat trosky a zabránily novinářům i civilistům v přístupu.

Ostřelování základen a štábů

Tři kaťuše středního doletu zasáhly kolem 13:00 americkou základnu Ghazlání v Mosulu.

Kolem 14:30 vypálil odboj 12 minometných střel ráže 82 mm ze tří stran na společný štáb amerických vojáků a irácké tzv. Vlčí brigády v bagdádské Azamíji. Celou základnou otřásaly exploze a později na ní přistály dva vrtulníky, zřejmě proto, aby odvezly oběti útoku.

V 17:00 dopadly čtyři minometné střely na americký štáb v severovýchodní části Sámarrá. Podle svědků štábem otřásly mohutné exploze, o jejich následcích se však nepodařilo nic zjistit.

Další ozbrojené akce a bombové útoky

Ve fallúdžské čtvrti Askarí zasáhla bomba v 6:00 americkou-iráckou hlídku, zapálila Humvee a zabila jednoho Američana. Další dva američtí a dva iráčtí vojáci byli výbuchem zraněni.

V 7:00 explodovala bomba ve čtvrti Wahda v jižní části Mosulu. Z kolony pěti obrněných vozidel a dvou Humvee zničila obrněné vozidlo a zranila pět vojáků.

V 9:00 najela americká vojenská kolona na hlavní silnici z Hítu do 4 km vzdálené vesnice Muhammadí na dvě bomby, které současně explodovaly, zničily Humvee a transportní vozidlo. Přitom bylo zabito pět a zraněni tři američtí vojáci.

V 10:00 explodovala bomba na hlavní silnici v Sámarrá u farmaceutického závodu a zasáhla americko-iráckou hlídku. Výbuch zničil pickup loutkových sil, v němž zabil tři vojky a další tři zranil.

V 11:00 zaútočila skupina bojovníků východně od Latífíje u mostu na cestě do Júsufíje na americké vojáky. Jejich kolonu nejprve zastavil výbuch bomby, která zničila jedno Humvee. Na stojící kolonu pak bojovníci zaútočili přímo, zapálili další Humvee, zabili pět vojáků a tři zranili.

V oblasti Buhrízu jižně od Ba'qúby podnikl oddíl bojovníků po poledni útok na kontrolní stanoviště, obsluhované společně americkými vojáky a iráckými kolaboranty. Podle zdroje z řad loutkové armády při útoku zničili stanoviště a zabili dva americké vojáky a čtyři jejich irácké sluhy. Dalších pět iráckých kolaborantů bylo zraněno. Na pomoc stanovišti byla vyslána jednotka sil rychlého nasazení, ta však narazila na bombu, jež zničila pickup, zabila dva a zranila tři příslušníky jednotky.

Ostřelovač zasáhl ve čtvrti Mu'allimín v centru Madá'inu v 15:00 amerického vojáka, stojícího na hlídkovém vozidle. Pátrání po střelci bylo neúspěšné.

V tutéž dobu explodovala bomba pod americkou kolonou v Abú Ghurajb na silnici vedoucí do Bagdádu. Zničila jedno obrněné vozidlo, dva vojáky v něm zabila a tři zranila.

Pondělí 5. září 2005

Americký útok proti Tal Afáru

Po celý den až do noci americké síly v počtu 5 000 mužů pod ochranou bojových letadel a vrtulníků útočily na město, které označily za "hnízdo teroristů". Podle zprávy agentury QudsPress probíhaly už po dva dny na okrajích města boje mezi silami odboje a americkými útočníky. Američané varovali obyvatele města, aby se připravili na větší útok. Ten byl pak v pondělí zahájen. Město bylo obklíčeno a v některých jeho částech začaly boje. Američané přerušili veškerá spojení města s okolím; vydavatelství Mafkarat al-Islam v Bagdádu nemělo proto zprvu žádné spojení se svým korespondentem v Tal Afáru. Odpoledne se však podařilo navázat náhradní spojení.

Podle korespondentových zpráv sestřelili bojovníci odpoledne nad městem vrtulník Black Hawk, který spadl na dům al-Hadždže Uthmána, zničil dům a zabil Uthmána i jeho ženu. Dvoučlenná posádka vrtulníku při pádu zahynula.

Americké obrněné vozidlo se pokusilo projet spolu s 10 vojáky do hlavní ulice čtvrti Qumaš, obránci města jej však zničili a sedm vojáků zabili.

Večer informovaný zdroj z talafárské policie korespondentovi sdělil, že nejméně 30 iráckých loutkových vojáků z boje zuřícího ve městě uteklo. Očití svědkové potvrdili dalšímu korespondentovi před městem, že řada loutkových vojáků si záměrně zlámala ruce nebo nohy nebo si způsobili různá zranění na hlavě, aby nebyli nasazeni do boje. Podle nepotvrzených zpráv bylo několik iráckých vojáků i s velitelem obklíčeno povstalci.

Podle zprávy odeslané ve 21:50 zuřily už boje po celém městě, bojovalo se o každý dům a každou ulici, přičemž americká letadla město neustále bombardovala. Zabity a zraněny byly desítky amerických vojáků, padl rovněž "nikoli nepatrný" počet obránců. Korespondent odmítl tvrzení některých arabských a iráckých satelitních televizí, podle nichž bylo celé město v rukou okupačních sil, neboť celé čtvrti stále plně kontroloval odboj.

Odboj evakuoval ženy s dětmi na bezpečná místa vzdálená od bojů. Díky tomu nedošlo navzdory zuřivému americkému útoku k větším ztrátám mezi civilisty. Materiální škody byly ovšem značné, zničeno bylo nejméně deset soukromých domů, tři školy, čtyři mešity, vodárna a elektrárna. Pro nedostatek elektřiny nebylo možno z mešit vysílat recitace Koránu a výzvy duchovních, jak tomu bylo dosud. Duchovní proto procházeli ulicemi a uličkami a dodávali odvahy bojovníkům.

Podle půlnoční zprávy boje stále zuřily, Američanům se nedařilo odboj porazit, proto sáhli k použití zápalných chemických bomb, které shazovali do ulic, do nichž se jim nepodařilo proniknout. Na následky udušení způsobeného těmito bombami zemřel značný počet bojovníků. Přesto odboj neztratil nad těmito ulicemi kontrolu, protože souvislou palbou shazování bomb Američanům ztěžoval.

Ostřelování civilistů v provincii Dijála

V odpoledních hodinách zasáhly americké bombardéry raketami domy ve vesnici Dawdžáma u Chálisu severovýchodně od Bagdádu. Podle svědectví lidí z okolních domů zabili Američané pět civilistů, mezi nimi ženu a dvě děti. Sedm dalších bylo zraněno.

Dr. Hámid al-Džabbúrí z ba'qúbské hlavní nemocnice uvedl, že američtí vojáci a iráčtí kolaboranti přišli do nemocnice a zraněné, kteří sem byli dopraveni, zatkli a odvedli na neznámé místo. Obyvatelé Chálisu mezitím uspořádali pohřeb pěti obětí, který se stal velkou demonstrací proti americkému zločinu na mírumilovných obyvatelích.

Situace v provincii Anbár

V ranních hodinách zřídili Američané kolem Qá'imu čtyři vojenské tábory jako náhradu za velkou základnu ve městě, kterou ztratili po bojích předchozího dne. Tábory vznikly u přístupových cest ze všech směrů; severní přístup kontroluje základny, z níž vyrážejí kolony, směřující do města Rawa, Hadítha a Ána.

V Hítu najel sebevražedný útočník ráno do amerického štábu v budově bývalého učitelského ústavu. Podařilo se mu dostat až těsně k budově, kde se odpálil, budovu vážně poškodil a zapálil dvě Humvee. Vzápětí nato vypálili jeho druhové na zasažený štáb čtyři minometné střely, které vyvolaly silné exploze.

V Saqlawíji explodovala v 10:00 bomba pod americko-iráckou hlídkou, zničila Humvee, zabila tři vojáky a čtvrtého vážně zranila.

Další společnou hlídku zasáhla v 11:00 exploze bomby ve Fallúdže na silnici podél Eufratu. Zničila pickup, zabila dva irácké vojáky, zranila další dva a jednoho Američana.

V 11:30 zaútočila skupina pěti bojovníků na americký tábor západně od Chálidíje a podařilo se jim zabít dva vojáky, z toho jednoho ostřelovače. Další tři Američané byli zraněni a zneškodněno obrněné vozidlo Bradley.

Asi ve 13:00 zasáhla exploze auta naloženého výbušninou americkou kolonu poblíž hadíthské hráze, u níž okupační síly zřídily vojenský tábor. Výbuch zničil transportní vozidlo, v němž pět vojáků zabil a dalších šest zranil.

Události v Bagdádu

V oblasti Džurf as-Sachr na jihu hlavního města vypálili v 8:00 bojovníci čtyři minometné střely na soustředění amerických a iráckých vojáků. Střely zapálily Humvee a pickup, zabit byl jeden irácký a dva američtí vojáci, další Američan utrpěl zranění.

Kolona pěti amerických tanků a tří Humvee najela v 9:00 na bombu v předměstí Durá. Exploze jeden z tanků zneškodnila, zabila jednoho a zranila dva vojáky.

V poledne vybuchla bomba pod americkou hlídkou v Sajjidíji na jihu Bagdádu. Zapálila jedno z Humvee a v něm zabila nebo zranila čtyři vojáky.

V odpoledních hodinách se terčem útoku stal společný štáb amerických sil a tzv. Vlčí brigády ve čtvrti Džihád v západním Bagdádu. Při útoku lehkými a středními zbraněmi nejprve zabili nebo zranili asi pět amerických a iráckých vojáků na kontrolním stanovišti před budovou. Pak vypálili na štáb 12 minometných střel, část objektu zničili a zapálili dva pickupy a Humvee. Zabito nebo zraněno bylo dalších devět amerických a iráckých vojáků.

Ostatní ozbrojené útoky proti okupantům a jejich přisluhovačům

Kolem 13:30 vybuchla v Hawídži v severním Iráku bomba umístěná na hlavní silnici pod sloupem elektrického vedení vedle hlídky amerických vojáků a irácké policie, zapálila policejní Landcrusier, v němž zabila dva policisty a dva zranila. Výbuch zranil také jednoho amerického vojáka.

Skupina několika bojovníků zaútočila kolem 15:00 jižně od rafinérie v Bajdží na konvoj amerických cisteren. Tři cisterny zapálili a zabili čtyři řidiče.

Úterý 6. září 2005

Tal Afár

Zdejší korespondent Mafkarat al-Islam dopoledne oznámil, že americké okupační síly se stáhly ze šesti obytných čtvrtí v centru, na severu a západě města, když se jim nepodařilo získat nad nimi navzdory tvrdým bojům kontrolu.

Američané vydali prohlášení, které bylo oznámeno také v Bagdádu, podle něhož námořní pěchota převzala kontrolu a "vyčistila" řadu talafárských čtvrtí a poté se stáhla a předala je do rukou irácké armády, která je během několika hodin převezme.

Korespondent líčil, že každé z ustupujících amerických vozidel za sebou táhlo podobné vozidlo, poškozené nebo zničené v bojích. V některých částech města se pokoušely přistávat vrtulníky, aby naložily raněné a mrtvé vojáky, ale ostrá palba jim to znemožňovala.

Podle údajů z místní nemocnice bylo v bojích předchozích dnů zabito 16 bojovníků a více než 30 dalších zraněno.

Před polednem byl nad městem zasažen vrtulník Apache. Po zásahu se za ním objevil hustý kouř, stroj klesal k zemi a dopadl na území kontrolovaném okupačními silami.

Okolí Qá'imu

Kolem 11:00 zasáhly tři rakety Kaťuša soustředění amerických a iráckých vojáků u vesnice Karábíla východně od města. Přesný zásah všech tří raket zničil část tábora, asi šest vojáků obou armád bylo zabito nebo zraněno. Šest minometných střel zasáhlo také vojáky shromážděné u amerického štábu východně od Karábíly. Rozsah jejich ztrát nebyl zjištěn.

Americká armáda oznámila, že její letadla krátce po půlnoci bombardovala dva malé mosty přes Eufrat u syrské hranice,což mělo zabránit přísunu bojovníků a munice ke Qá'imu.

Sebevražedný útok v Chálidíji

Sebevražedný útočník najel kolem 10:15 v centru města do americké kolony. Majitelé okolních obchodů, kteří útok sledovali, říkali, že narazil do středu kolony, zničil dvě Humvee, šest vojáků usmrtil a tři zranil.

Útok na vojenský štáb

V ranních hodinách ostřeloval odboj raketami středního doletu spojený štáb amerických a iráckých sil ve čtvrti Džaghifí na severní straně Fallúdže. Ty zničily pozorovatelnu na střeše štábu, zabily amerického ostřelovače a zranily tři vojáky, mezi nimi jednoho iráckého.

Fallúdžští bojovníci kromě toho zaútočili s ručními granáty na spojenou hlídku amerických vojáků a iráckých policistů na hlavní ulici města. Zapálili Landcruiser a zabili nebo zranili jeho čtyřčlennou iráckou posádku.

Boje v Mosulu

K prudké srážce došlo v okrsku Karáma na jihu města v 9:00. Skupina povstalců tu zaútočila lehkými a středními zbraněmi na společnou hlídku Američanů a Vlčí brigády. Boj trval půl hodiny, během níž bylo zapáleno americké Humvee a transportní vozidlo brigády. Zabiti byli dva američtí vojáci a dva zraněni. Vlčí brigáda ztratila čtyři muže a šest jich bylo zraněno. Na straně bojovníků padli dva muži a jeden utrpěl zranění.

Unesen syn loutkového guvernéra provincie Anbár

Krátce před polednem unesli čtyři maskovaní ozbrojenci syna Američany dosazeného loutkového guvernéra provincie Anbár Umara Ma'múna Sámího Rašída, který vycházel z univerzitní fakulty, na níž studuje. Únos sledovala univerzitní stráž, ale nic proti němu neučinila.

Další bombové útoky

Americkou kolonu obrněných vozidel Bradley a Humvee zasáhl v 9:00 výbuch bomby na dálnici jihozápadně od Júsufíje. Zcela zničeno bylo jedno obrněné vozidlo, v něm byli zabiti čtyři a zraněni dva vojáci.

V Bú Hišmá jižně od města Duluíja vybuchla v 11:00 bomba pod americkou hlídkou, z níž zničila Humvee, v němž byli zabiti čtyři vojáci.

Oddíl bojovníků zaútočil kolem 14:00 na americkou kolonu jedoucí po břehu Tigridu v jihovýchodní části oblasti Tharthar. Zničili Humvee, zabili dva členy jeho posádky a tři zranili. Zranění utrpěl rovněž jeden z bojovníků.

V 15:30 zneškodnil výbuch bomby u jižního okraje Tárimíje americké obrněné vozidlo ze společné americko-irácké hlídky, zabil dva Američany a dva zranil.

V 16:00 explodovala bomba pod americkou hlídkou čtyř Humvee v okrsku Bajjá na jihozápadě Bagdádu. Exploze zneškodnila jedno vozidlo, zabila jednoho vojáka a tři zranila.

Tikrítský korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že ve městě odpoledne vybuchly tři bomby pod kolonou opancéřovaných automobilů používaných bezpečnostními společnostmi. K explozi došlo na silnici k prezidentskému paláci, kde je nyní umístěn americký štáb. Všechny bomby explodovaly téměř současně, zapálily tři automobily a zabili či zranily asi sedm cizích žoldnéřů.

V podvečer došlo v Sámarrá k explozi bomby pod obrněnou americkou kolonou směřující k letišti jižně od města. Podle příslušníka loutkové armády bylo zničeno obrněné vozidlo, zabiti byli čtyři a zraněni dva vojáci.

Středa 7. září 2005

Odboj vyhlásil okupantům "černé dny"

V Bagdádu, Fallúdže, Mosulu, Sámarrá, Dijále a dalších iráckých městech se v podvečer rozšířilo oznámení, varující všechny irácké civilisty, aby se v příštích dnech drželi daleko od vozidel, táborů a základen okupačních armád a kolaborantů i od kontrolních stanovišť na ulicích, protože pro okupační armády a jejich sluhy nastává černá, nejtemnější noc.

Odboj v oznámení prohlásil, že jde o poslední varování, aby nemohl být obviněn ze smrti nějakého civilisty, který se ocitne v blízkosti okupačních vojáků. Vyjádřil politování nad tím, že musely být odvolány desítky ozbrojených operací, v nichž mohly být zlikvidovány desítky Američanů, protože se v blízkosti vojáků objevili civilisté.

Oznámení podepsaly organizace Armáda partyzánů sunny, Základna džihádu v Zemi dvou řek, Islámská armáda, Armáda Muhammadova, Armáda mudžáhidů a Brigády Revoluce 1920 s dodatkem, že nyní je může pouze Bůh zastavit na stezce boje s okupanty. Varovaly před opakováním masakru dětí, který v Bagdádu spáchali okupanti a pak jej připsali na vrub odboje: "Ze všech sil chceme šetřit vaše životy, protože jste Iráčané a muslimové, a proto vydáváme toto oznámení."

Podle korespondenta Mafkarat al-Islam se oznámení setkalo s velkým zájmem jak sunnitů, tak šíitů, a všichni vzali varování velmi vážně.

Reakce bagdádské vlády na porážku u Tal Afáru

"Národní bezpečnostní poradce" iráckého režimu Muwaffaq ar-Rabí'í v Bagdádu ráno v prohlášení pro tisk, k němuž došlo po setkání s tzv. prezidentem Tálabáním, uvedl, že režim hodlá naložit s odbojem -- který nazval wahhábovci -- tvrdě a silou, aby tyto "teroristy" v Tal Afáru "úplně vyhladil". V prohlášení se snažil různě diskreditovat odboj a tvrdil, že režim nebude mít "žádné slitování se zarqáwisty ani se saddámisty". Jeho prohlašování, že režim hodlá "ocelovou rukou" jednat s bojovníky zabarikádovanými v Tal Afáru znělo ovšem poněkud nepatřičně ve chvíli, kdy právě tito bojovníci odrazili americký útok na město.

Brigády Badr hrozí smrtí bagdádským Palestincům

Členové šíitských proamerických Brigád Badr rozšiřovali mezi Palestinci letáky s výzvou, aby do měsíce opustili Irák. Pokud tak neučiní, budou zabiti, vyhnáni nebo uvězněni bezpečnostními silami loutkového režimu.

Podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam obdržel letáky s touto výzvou velký počet iráckých Palestinců, jichž v zemi žije přes 10 tisíc už po více než 40 let. Tisíce jich už Brigády Badr zabily a další jsou ve vězeních. Informovaný zdroj korespondentovi potvrdil, že režim tuto akci badristů podporuje a že si přeje vyhnat Palestince ze země a do jejich domů usadit členy Brigád Badr a další osoby s íránským občanstvím.

Ostřelována japonská základna

Před polednem vypálil odboj čtyři minometné střely na základnu japonských okupačních vojáků v jihoiráckém městě Samáwa. Zasáhly převážně západní část základny, nad níž se objevil černý kouř. Bližší informace o následcích útoku nebyly k dispozici.

Ozbrojené a bombové útoky odboje

Kolem půlnoci explodovala v centru Irbílu bomba pod jihokorejskou hlídkou. Zasáhla jejich obrněné vozidlo a vážně zranila vojáka, který na něm byl. Větší škody nezpůsobila jen proto, že neexplodovala přímo pod vozidlem. Jihokorejští vojáci pak z místa zmizeli a přenechali pešmergům a loutkové policii prohledávání okolních domů a pátrání po útočnících.

K výbuchu pozemní miny došlo v 10:00 uprostřed města Hillá pod polskou hlídkou. Podle informace majora irácké armády výbuch podomácku vyrobené miny zneškodnil polské vozidlo, dva polské vojáky zabil a dva zranil. Uvedl, že iráčtí vojáci chytili jednoho z bojovníků, který minu na dálku odpálil a stál 50 metrů od výbuchu pod záminkou, že si kupuje cigarety. Když se však korespondent Mafkarat al-Islam přiblížil k místu útoku a vyptával se prodavačů, nikdo z nich nevěděl nic o tom, že by vojáci někoho zatkli.

Kolem 11:00 podnikla skupina asi sedmi bojovníků u vjezdu do mosulské čtvrti Jarmúk útok na americko-iráckou hlídku, zapálila pickup, zneškodnila Humvee, zabila jednoho amerického a tři irácké vojáky a po dvou dalších zranila. Zraněni byli též dva z bojovníků.

Po poledni zasáhla exploze bomby americkou hlídku na fallúdžské ulici Kárinát v průmyslové zóně. Zcela zničila jedno Humvee, v němž zabila tři a zranila dva vojáky.

Kolem 14:00 vybuchla bomba pod americko-iráckou hlídkou na silnici mezi Tárimíjí a Mušáhadou, zničila transportní vozidlo irácké loutkové armády, ve kterém zabila tři vojáky a dva zranila.

V 15:00 zaútočila na jihovýchodě Mosulu další skupina bojovníků na další americko-iráckou hlídku. Poté co hlídku zastavil výbuch bomby, která zničila Humvee a zabila nebo zranila jeho posádku, přepadli ji ze dvou stran mudžáhidové, zničili obrněné vozidlo, Humvee a pickup. Při tom bylo zabito sedm amerických a tři iráčtí vojáci, po čtyřech dalších vojácích bylo zraněno. Zranění utrpěli také tři povstalečtí bojovníci, u jednoho z nich šlo o zranění vážné.

Auto naložené trhavinou explodovalo po poledni na hlavní ulici bagdádské čtvrti Karradá aš-Šarqíja vedle kolony čtyř obrněných automobilů, jakých používá americká CIA. Podle informace tamních obchodníků exploze jeden automobil úplně zničila a v něm usmrtila tři Američany a dva zranila.

Auto naložené výbušninou vybuchlo po poledni vedle americké kolony také ve čtvrti Zujút uprostřed Ramádí. Jeho exploze zcela zničila jedno vozidlo a zabila čtyři vojáky. Další voják z jeho posádky po výbuchu zmizel. Američané uzavřeli čtvrť a začali po něm pátrat.

Čtvrtek 8. září 2005

Řada vojenských základen terčem útoků

V 10:00 vypálili povstalci dvě rakety Kaťuša na leteckou základnu Saqr v Habbáníji západně od Bagdádu. Americké těžké dělostřelectvo se snažilo zasáhnout místo, odkud byly rakety vypáleny, ale podle sdělení korespondenta Mafkarat al-Islam nikoho nezasáhlo. Rozsah škod a ztrát způsobených na základně se nepodařilo zjistit.

Čtyři minometné střely zasáhly v 11:00 štáb amerických a iráckých sil v bagdádské čtvrti Sajjidíja.

Kolem 15:00 dopadly tři minometné střely na sídlo amerického štábu v bývalém mládežnickém centru v Hítu.

Odpoledne najel sebevražedný útočník do tábora americké námořní pěchoty východně od Ramádí a odpálil se. Exploze byla signálem k útoku asi 20 bojovníků na tábor, z něhož po chvíli stoupaly sloupy kouře a ozývaly se exploze. Američané odpověděli prudkou palbou, která bojovníky nakonec donutila k ústupu, aniž však utrpěli nějaké ztráty. Útok byl patrně odpovědí na ranní razii amerických vojáků v ramádské hlavní nemocnici, kde okupanti pátrali po bojovnících, kteří tu mohli vyhledat ošetření po boji, k němuž došlo v noci ze středy na čtvrtek uprostřed města. Tento boj trval asi hodinu, ale vzhledem k zákazu nočního vycházení nemohl korespondent Mafkarat al-Islam o něm zjistit podrobnosti. Pouze od svědků žijících v okolí se dozvěděl, že viděli hořet dvě Humvee.

Bombové útoky na vojenské kolony

V 7:00 zasáhla exploze bomby americkou kolonu sedmi obrněných vozidel na silnici k Ajjádíji severně od Tal Afáru. Zničila jedno vozidlo, usmrtila čtyři a zranila tři vojáky.

K prudké srážce mezi skupinou asi 15 bojovníků na jedné a americkými a iráckými vojáky na druhé straně došlo kolem 9:00 uprostřed Sámarrá. Nejprve palbou z RPG zapálili Humvee a v něm zabili nebo zranili čtyři vojáky, pak zaútočili na hlídku, zapálili další vozidlo, zabili dalšího Američana a dva irácké kolaboranty. Jeden z útočníků v akci padl a tři utrpěli zranění.

V 9:30 vybuchla bomba pod konvojem amerických kamionů u města Sindžár západně od Mosulu. Zničila jeden kamion a zranila jeho dva řidiče.

Pod společnou americko-iráckou hlídkou explodovala v 11:30 bomba v bagdádském předměstí Durá. Zničila Humvee, dva vojáky v něm zabila a dva zranila.

Konvoj 11 amerických cisteren najel u Musajjibu na silnici do Bagdádu v 15:00 na bombu, jejíž exploze zapálila cisternu, zabila jednoho a zranila druhého amerického vojáka.

Západně od Abú Ghurajb na staré silnici do Fallúdže zasáhla exploze bomby v 16:00 kolonu několika Humvee, zneškodnila jedno z nich, zabila jednoho a zranila dva vojáky.

V 16:15 přepadla skupina bojovníků v Buhrízu jižně od Ba'qúby americko-iráckou hlídku. Podařilo se jim zničit jeden pickup a zapálit americké Humvee. Při útoku byl zabit jeden americký a tři iráčtí vojáci, dva Američané a čtyři loutkoví vojáci byli zraněni. Zranění utrpěl rovněž jeden z bojovníků.

Exploze auta před restaurací v Basře

Silná exploze otřásla ve středu večer ve 21:30 čtvrtí Džamíjat v západní části Basry. Poblíž restaurace vybuchlo auto naložené trhavinou, jehož exploze podle policejní zprávy usmrtila 12 a zranila 16 osob.

Tzv. národní garda zatkla ve čtvrtek v poledne v okolí místa výbuchu tři sunnity.

Tzv. ministerstvo zdravotnictví vyslýchá a mučí své zaměstnance, o jejichž loajalitě pochybuje

Korespondent agentury QudsPress v Bagdádu zjistil, že loutkové irácké ministerstvo zdravotnictví disponuje ve svém objektu celami pro výslechy a mučení svých zaměstnanců, u nichž se vyskytnou pochybnosti o dostatečné loajalitě vůči proamerické irácké vládě.

Agentuře se sídlem v Londýně poskytl zdroj z ministerstva informaci, že 31. srpna 2005 byli čtyři iráčtí lékaři bagdádské městské nemocnice, jedné z největších v zemi, zatčeni iráckou policií. Ta je umístila do cel v budově ministerstva zdravotnictví s obviněním, že jsou wáhhábovci -- i když dva ze čtyř lékařů byli šíité.

Byli drženi v celách pod kanceláří ministrova náměstka dr. Ammára as-Saffára. A podle svědkových slov byli podrobeni "nejtvrdšímu mučení". Po dvou dnech byli oba šíité propuštěni, sunnité zůstali ve vězení.

QudsPress poznamenala, že se už objevila častá obvinění z věznění a mučení, která praktikují různá bagdádská loutková ministerstva. Především se hovořilo o ministerstvech vnitra a obrany; v případě ministerstva zdravotnictví jde o první odhalený případ.

Nález mrtvol loutkových vojáků v Hadíthě

V poledne nalezli američtí vojáci nedaleko železničního uzlu v severní části Hadíthy 13 těl iráckých loutkových vojáků, kteří byli zastřeleni s výjimkou kapitána Ámira ad-Dúrího, který byl podřezán. Podle lékařů byli muži popraveni přede dvěma dny a jejich mrtvoly pak pohozeny na místě, kde byly nalezeny.

Pátek 9. září 2005

Bombardování Qá'imu

Před polednem zasáhla americká bomba dvoupatrový dům uprostřed Qá'imu, v němž bylo zabito sedm osob -- majitel domu, jeho žena, dvě dívky a dvě starší ženy. Tělo nejstarší 80leté oběti zůstalo pod troskami a zachránci se snažili k němu dostat. Ostatní byli převezeni do místní nemocnice, kde lékaři mohli pouze konstatovat okamžitou smrt.

Američané použili v Tal Afáru chemické zbraně

Ředitel talafárské pobočky Iráckého červeného půlměsíce dr. Muhammad Qásim oznámil, že 90 procent obyvatel opustilo město ze strachu před bombardováním. Prohlásil, že poté, co se Američanům nepodařilo prorazit do centra města, použili ve středu proti městu chemické a plynové bomby, a potvrdil, že odboj stále kontroluje celé město, takže Američané od čtvrtka používají taktiky výpadu a ústupu, přičemž se snaží vylákat obránce do otevřeného pole, kde by je mohli snadno zničit.

Ostřelování vojenských táborů a štábů

V 8:00 zaútočil oddíl bojovníků na tábor amerických a iráckých vojáků v okrsku Sadá v centru Ba'qúby. Způsobili tu materiální škody a zabili nebo zranili řadu vojáků obou armád. Potí se stáhli a jiný oddíl vypálil na tábor čtyři minometné střely, které způsobily požár velké části ležení. Přesné údaje o ztrátách a škodách nebylo možno zjistit, protože vojáci uzavřeli široké okolí tábora a stříleli po každém civilistovi, který se přiblížil.

Dvě silné rakety Grad zasáhly v 9:30 společný štáb amerických a iráckých sil východně od Júsufíje. Obyvatelé okolí slyšeli dvě silné exploze raket, po nichž následovaly ještě druhotné exploze uvnitř objektu.

Odpoledne vypálil odboj tři rakety Kaťuša středního doletu na americkou základnu v  Siníji západně od Bajdží. Podle informace člena sil rychlého nasazení jedna z raket zasáhla správní budovu a druhá budovu sousední. Třetí dopadla vedle řady zaparkovaných vozidel. Podle zdroje bylo zneškodněno jedno Humvee, tři Američané zabiti a šest zraněno.

Útoky na okupační síly ve Fallúdže a okolí ...

V 9:00 explodovala bomba pod americko-iráckou hlídkou na silnici u Saqlawíje severně od Fallúdže. Zničila pickup, zabila dva a zranila tři irácké kolaboranty v něm. Výbuch mimoto zranil dva americké vojáky.

U čerpací stanice Chazradží ve Fallúdže explodovala odpoledne bomba pod hlídkou pěti Humvee a obrněného vozidla Bradley. Exploze vážně poškodila jedno Humvee. Američané pak zatkli několik řidičů z fronty čekající u stanice.

... a v dalších městech

Kolem 8:00 podnikla skupina partyzánů na silnici vedoucí na americko základnu v Baghdádí útok na kolonu opancéřovaných automobilů používaných bezpečnostními společnostmi ve službách americké armády. Zapálili tři z nich a zabili nebo zranili šest žoldnéřů. Zraněni byli rovněž dva z útočníků.

V 9:30 zasáhla exploze bomby americko-iráckou pěší hlídku, která se ji v Ridwáníji v jihozápadní části Bagdádu pokoušela zneškodnit. Usmrtila jednoho amerického a dva irácké vojáky a dalšího Američana zranila.

Americkou kolonu projíždějící silnicí u vesnice Bú Hišmá u Duluíje zasáhla v 10:30 exploze silné bomby, jež zapálila obrněné vozidlo, tři vojáky usmrtila a tři zranila.

V centru města vybuchlo před polednem ostavené auto naložené výbušninou, kolem něhož projížděla americká kolona. Exploze zcela zničila Humvee, v němž zabila tři vojáky a dva zranila, jednoho z nich vážně.

V 15:00 zaútočila skupina povstalců na konvoj 12 amerických zásobovacích kamionů a šesti Humvee v oblasti Tal ar-Rúmmán jižně pod Mosulu. Výbuch tří bomb nejprve zapálil Humvee a kamion, stojící kolonu pak útočníci přepadli, zapálili další tři kamiony, zabili šest vojáků a tři zranili.

V 16:00 zasáhla exploze bomby americkou hlídku projíždějící čtvrtí Mu'allimín v Sámarrá, zneškodnila jedno z vozidel. Zabila jednoho a zranila dva vojáky.

Sebevražedný útok u Mahmúdíje

V odpoledních hodinách najel sebevražedný útočník s autem naloženým výbušninou do amerického kontrolního stanoviště jižně od Mahmúdíje. Vojáci viděli auto mířící na stanoviště a začali střílet, řidič však jen přidal rychlost a těsně u stanoviště se odpálil. Exploze zabila tři americké vojáky a další tři zranila

Generální stávka sunnitů v Zubajru u Basry

Bezpečnostní síly loutkového režimu vtrhly do domu šajcha Nizára Zakího v Zubajru, který přede dvěma měsíci zemřel, a zatkly jednoho z jeho synů. Při té příležitosti také vykradli v domě peníze a zlaté šperky. Zatčeno bylo také několik sunnitů v mešitě Muzil Baša, která byla už minulý týden terčem útoku, při němž jeden věřící přišel o život a čtyři byli zraněni.

Sunnitští představitelé Zubajru vyhlásili na protest proti represím bezpečnostního aparátu na pátek generální stávku, která začne po odpoledních modlitbách a bude pokračovat do soboty.

Sobota 10. září 2005

Podrobná zpráva o situaci v Tal Afáru; Američané použili chemické zbraně

Město se stalo terčem jednoho z největších amerických útoků, připomínajícím útok proti Fallúdže z listopadu 2004. Podle informací získaných agenturou QudsPress 90 % obyvatel město opustilo. Rodinám, které zůstaly, bylo řečeno, že musí během 48 hodin rovněž odejít. Odchod však není tak snadný, jak by se zdálo, protože u všech východů z města panují "bezpečnostní opatření".

Zatímco americké síly tvrdily, že útok dosud nezačal, jejich letectvo pokračovalo v náletech na některé čtvrtě. Během čtvrtka a pátku došlo k 50 náletům na obytné budovy. Informace o ztrátách na životech, k nimž při náletech došlo, se QudsPressu přes americkou blokádu nepodařilo získat. Rovněž americké tanky ostřelovaly části města, kde podle jejich mínění měli být bojovníci.

Opakovaně se objevovaly právy, že se Američané nespokojili konvenčními zbraněmi, ale použili i chemické. Lékařský personál, ošetřující osoby zraněné při náletech agentuře použití chemických zbraní potvrdil. Ve čtvrti Hasan Koj např. zůstala po náletu ohořelá a znetvořená těla. Informátor, kterému se 9. září podařilo dostat z města, agentuře sdělil, že na ulicích leží řada těl, nesoucích známky znetvoření způsobených chemickými látkami. Uvedl rovněž, že akce proti městu se po boku Američanů účastní také kurdští pešmergové a šíitské Brigády Badr.

Napětí ve městě značně vzrostlo poté, co Američané jmenovali velitelem místní policie příslušníka Brigád Badr. Ten začal hromadně odstraňovat domácí policisty a nahrazovat je badristy, povolanými z Bagdádu a ze šíitských oblastí na jihu země.

V odpoledních hodinách byl na centrem Tal Afáru sestřelen americký vrtulník Apache. Jeho posádka vyskočila s padáky nad územím kontrolovaným odbojem, zasažený stroj spadl na střechu jednoho z hliněných domů, který úplně zničil, ale nikoho nezabil ani nezranil.

Mezitím došlo k pozemní srážce odboje s Američany, v níž shořela čtyři americká vozidla a několik vojáků bylo zabito nebo zraněno.

Na sklonku dne loutkový bagdádský režim oznámil, že uzavřel hranici se Sýrií v oblasti kolem Rabíje nedaleko od Tal Afáru a současně tam prodloužil zákaz vycházení od 20:00 do 6:00.

Qá'imu hrozí humanitární krize

Generální ředitel qá'imské hlavní nemocnice dr. Hamdí al-Alúsí řekl tisku, že pokud se humanitárním a dalším podobným organizacím nepodaří opatřit potřebné léky a další potřeby pro trpící obyvatele města, humanitární krize je neodvratná. Město je sice plně pod kontrolou odboje, je však obklíčeno americkými silami, které brání veškerým dodávkám čerstvé vody a elektřiny a jakémukoli spojení se světem. Těžké bombardování města způsobilo rozsáhlé škody na obytných domech, obchodech a úředních budovách. Řada obyvatel město opustila a uchýlila se do okolních měst a vesnic ve strachu z dalšího bombardování a bojů. Americká letadla bombardovala domy ve čtvrti Sandžak, kde v jednom domě usmrtila více než 30 příslušníků tři rodin, které tam bydlely. V jiném domě v okrsku Salmán zabila bomba celou 14člennou rodinu včetně žen a dětí.

Útoky na okupační kolony a hlídky

Asi v 6:00 explodovala ve fallúdžské čtvrti Šuhadá bomba pod americko-iráckou hlídkou, zapálila pickup, zabila tři irácké kolaboranty a jednoho zranila.

V 8:30 zasáhl výbuch bomby na hlavní silnici procházející okrskem Mahlabíja v Mosulu kolonu čtyř amerických transportních vozidel a pěti Humvee směřující k Tal Afáru. Zničil jedno z Humvee, jehož čtyřčlennou posádku zčásti zranil a zčásti usmrtil. Kolona po explozi musela zastavit, což skupině povstalců umožnilo zasáhnout je šesti minometnými střelami. Ty zničily transportní vozidlo.

Na polní silnici u Džurf as-Sachr jižně od Bagdádu zasáhl v 9:00 výbuch bomby hlídku amerických vojáků a irácké loutkové policie, zničil americké vozidlo zabil tři a vážně zranil čtvrtého Američana. Asi ve stejnou dobu vybuchla bomba rovněž pod společnou hlídkou pohybující se v bagdádském předměstí Durá. Tady zneškodnila Humvee, zabila jednoho Američana, další dva a dva irácké kolaboranty zranila.

Kolem 10:00 explodovala na hlavní silnici v Latífíji bomba pod konvojem obrněných automobilů se zaměstnanci bezpečnostní společnosti, zničila jeden automobil a zabila čtyři cizí žoldnéře v něm.

O půl hodiny později podnikl oddíl bojovníků útok na kontrolní stanoviště amerických a iráckých vojáků v bagdádské části Ridwáníja. V desetiminutovém boji zničili část stanoviště a zabili či zranili asi sedm vojáků.

V poledne najela na bombu americká obrněná kolona na silnici u Mušáhady severně od Bagdádu. Její exploze poškodila Humvee, jednoho vojáka zabila a druhého zranila.

Skupina bojovníků zaútočila odpoledne na americko-iráckou hlídku procházející hlavní ulicí Fallúdže, zabila tři irácké vojáky a další tři členy hlídky, z toho dva Američany, zranila.

Americký vojenský tábor u hadíthské hráze zasáhly krátce po poledni tři minometné střely.

V Džurf an-Naddáf ve východní části Bagdádu explodovalo v 16:30 auto, zaparkované u silnice vedoucí do Salmán Páku, když kolem něho projížděla americko-irácká hlídka. Exploze zničila Landcruiser a poškodila Humvee, zabila dva irácké vojáky, další tři a dva Američany zranila.

Neděle 11. září 2005

Těžké boje v Tal Afáru

V noci na neděli získaly po prudkých šestihodinových bojích americké okupační síly kontrolu nad většinou východních a severovýchodních čtvrtí města. Boje však pokračovaly i v průběhu neděle v řadě čtvrtí, které byl odboj rozhodnut získat zpět. V obsazených čtvrtích Američané zatkli všechny muže.

Mezinárodní Červený kříž zveřejnil dopoledne zprávu, že rozsah zkázy Tal Afáru města dosáhl nečekaného a vážného rozsahu. Při amerických útocích zahynulo 211 civilistů, z nichž většina zůstala pohřbena v troskách svých rozbombardovaných domů. Mezi mrtvými byly ženy i děti. Zničeno bylo devět mešit, pět škol, elektrárna a vodárna a více než 140 obytných domů. Počet mrtvých přitom stále roste, protože Američané bombardují domy a tvrdí, že tím přinutí odboj ke kapitulaci. K poslednímu náletu došlo po dvou dnech bojů, v nichž odboj zasadil okupačnímu vojsku těžké ztráty.

Před polednem oznámil Mafkarat al-Islam, že odboj ve městě vydal výzvu k celému muslimskému světu, aby při večerních modlitbách žádali Boha o podporu odboje a záchranu Tal Afáru a jeho lidu před "křižáckým tažením". Jeho korespondenti v provincii Anbár, Bagdádu, Mosulu a provinciích Saláh ad-Dín, Dijála, Tamím a Basra oznámili, že více než 300 sunnitských mešit vyzvalo věřící, aby se dostavili k večerním modlitbám, k nimž bude připojena zvláštní žádost k Bohu o podporu talafárského odboje.

Kolem poledne zničila skupina bojovníků západně od města celý konvoj pěti kamionů, přivážejících americkým a iráckým silám útočícím na město zásoby a výstroj.

V poledne vydaly odbojové organizace prohlášení, v němž pohrozily americkým i iráckým vojákům neblahými následky, budou-li pokračovat v útocích na Tal Afár a daly jim 24hodinovou lhůtu na stažení od města. Prohlášení bylo šířeno během poledních modliteb v Bagdádu a několika dalších provinciích a hrozilo mj. i odvetným použitím chemických zbraní.

Odpoledne potvrdil lékař Červeného kříže zprávu, že během ranní razie ve talafárské čtvrti Sa'd ibn Abí Waqqás byly ve svých domech znásilněny tři sunnitské mladé ženy. Jedna z nich na následky útoku zemřela, druhé dvě byly s krvácením dopraveny do nemocnice. Americký velitel údajně pachatele znásilnění zajistil. Prorežimní TV al-Iráqíja přesto zprávy o tomto americkém zločinu popřela.

Irácká loutková armáda mezitím pohrozila zatčením každého novináře, který by odeslal zprávy z Tal Afáru televizi al-Džazíra. Američané dovolili referovat z Tal Afáru jedině zpravodajům TV al-Arabíja a al-Iráqíja a rozhlasové stanici al-Hurrá, vysílající z Virgínie.

Charitativní organizace v Iráku varovaly podle zprávy britských médií před humanitární katastrofou v Tal Afáru, způsobenou masivní americkou ofenzívou na město. Člen lékařského inspekčního týmu v dočasných táborech uprchlíků z Tal Afáru Salam Ismáíl al-Ubajdí prohlásil, že podle líčení uprchlíků americké tanky, rakety a bomby zabily řadu obyvatel ve všech čtvrtích města. Někteří z nich zůstali prostě pohřbeni v troskách. Lékaři a sestry měli zakázáno vycházet do města, ani sanitky nesměly vyjíždět pro zraněné a mrtvé, kteří zůstávali ležet na ulicích.. Situace ve městě je podle svědků tragická, zvláště ve třech sunnitských čtvrtích Qádisíja, Saráj a Hasan Kurd. Jídlo a léky se do města vůbec nedostanou, takže ti, co ve městě zůstali, jsou bez potravin, vody a elektřiny. Zprávy z města nesmějí podávat ani novináři.

Američané vyhlásili další operaci "Bouře"

Podle oznámení amerického velení, citovaného agenturou QANA, byla zahájena v ranních hodinách další operace nazvaná "Bouře", jejímž úkolem má být pátrání po členech al-Qá'idy v oblasti kolem Rutby u jordánské hranice v provincii Anbár.

Sestřelen americký vrtulník

V mosulské čtvrti Karáma byl odpoledne nedaleko zdejší odborné školy sestřelen americký vrtulník. Zprávu přinesla agentura QANA s tím, že Američané místo dopadu okamžitě uzavřeli a zabránili novinářům i dalším osobám přiblížit se a získat bližší informace.

Útoky na vojenské základny

Šest silných minometných střel zasáhlo v 9:15 americký okupační štáb ve čtvrti Sisak v centru Sámarrá.

Kolem 10:00 zaútočilo oddíl bojovníků na tábor amerických a iráckých vojáků ve fallúdžské čtvrti Džaghifi, zasáhly dva strážní posty a zabili nejméně šest amerických a dva irácké vojáky.

Odpoledne zasáhlo pět silných minometných střel americkou základnu Saqr v Habbáníji.

Další ozbrojené a bombové akce

Ke třem útokům na okupační síly došlo během dne ve Fallúdže. Na hlavní ulici ve středu města došlo k boji mezi odbojem na jedné a Američany s iráckými kolaboranty na druhé straně, v němž byl zabit jeden americký voják a dva iráčtí, další dva iráčtí kolaboranti byli zraněni. Výbuch bomby ve čtvrti Džawlan později zasáhl projíždějící iráckou hlídku, zničil její pickup a čtyři vojáky usmrtil. Hlídku několika amerických Humvee zasáhla odpoledne bomba, jedno zneškodnila a dva vojáky zranila.

Před polednem zaútočila skupina bojovníků na americko-iráckou hlídku v Húr Radžab v jižním Bagdádu. Zapálili tři vozidla irácké loutkové policie a americké Humvee a zabili či zranili 12 vojáků, z toho tři Američany.

Na hlavní ulici v Sámarrá explodovala po poledni bomba pod americkou hlídkou, zneškodnila její Humvee, zabila jednoho a zranila tři vojáky.

V bagdádské Ghazálíji najel útočník s autem do americké hlídky, zranil několik vojáků a podle zprávy americké armády také několik civilistů.

Sídlo policie v západobagdádské čtvrti Jarmúk zasáhly tři rakety, jež však podle sdělení tzv. ministerstva vnitra nezpůsobily ani ztráty na životech, ani materiální škody.

Ve 13:00 zasáhl výbuch bomby americkou kolonu na silnici spojující Ramádí s Chálidíjí, zneškodnil obrněné vozidlo Bradley, zabil dva a zranil rovněž dva americké vojáky.

Atentáty

Povstalci ráno západně od Bagdádu postřelili a vážně zranili generálmajora Adnána Abd al-Hamzu, vysokého činitele tzv. ministerstva vnitra, který na následky zranění později zemřel.

V Ba'qúbě byl postřelen člen provinční rady provincie Dijála Madžíd Alí, s nímž byli zraněni i tři jeho strážci.

Podle zprávy agentury QANA zahájili v bagdádské části Azamíja ozbrojenci palbu na osobní auto se třemi ženami, podezřelými z kolaborace s okupanty. Jak sdělila policie, kromě mrtvých žen se v autě se našly rovněž americké vojenské uniformy, značné množství peněz v hotovosti a několik mobilních telefonů.

Odbojová organizace Armáda at-Tajfá al-Mansúra oznámila v prohlášení rozšiřovaném po bagdádských mešitách, že skupina jejích bojovníků provedla atentát na velitele osobní gardy loutkového premiéra Džafarího. Zdroj z policejních řad tuto zprávu potvrdil s tím, že velitel před měsícem podobný pokus o atentát přežil.

Demonstrace v Basře

Generální stávka vyhlášená vůdci sunnitské komunity v Zubajru pokračovala dalším dnem. Na protest proti věznění a sektářským útokům provládních bezpečnostních sil zůstaly uzavřeny sunnitské obchody. Kolem mešity Muzíla Baši se sešly davy sunnitů společně s šíitským představitelem Sajjidem Ahmadem as-Salítím. Ten k nim pronesl řeč, vyjadřující podporu šíitských duchovních vůdců představitelům sunnitů a podporu jejich snaze o prolomení kruhu zatýkání a razií: "Jsme s vámi ve svých srdcích a duších ve všem co požadujete od provinční rady." Šíitští a sunnitští představitelé Zubajru pak vydali společné prohlášení. Demonstrace skončila voláním Alláhu akbar! a rozhodnutím poskytnout provinční radě v Basře den na to, aby se vyjádřila, zda je ochotna jednat se zástupci sunnitů o jejich požadavcích.

Společný postoj sunnitů a šíitů a hrozba demonstrací přiměla provinční radu k souhlasu se schůzkou na pondělí ráno. Demonstranti přísahali, že pokud nebudou jejich požadavky přijaty, v pondělí bude jejich demonstrace pokračovat před provinční správou v Basře.

Korespondent Mafkarat al-Islam, který demonstraci sledoval, poznamenal, že loutková policie zabránila novinářům v účasti s tím, že policejní velitelství zakázalo veškeré fotografování a rozhovory s vůdci demonstrace.

Pondělí 12. září 2005

Situace v Tal Afáru

Odpoledne korespondent Mafkarat al-Islam z města oznámil, že Američané pátrají ve čtvrtích Sa'd, Mu'allimín a dalších po čtyřech příslušnících námořní pěchoty, kteří v noci zmizeli z kontrolního stanoviště na západě města. Iráčtí a libanonští tlumočníci hlásili opakovaně výzvy k obyvatelům, aby o ztracených podali jakékoli informace.

V 17:00 vyhodili povstalci do vzduchu dům ve čtvrti Mu'allimín, který právě prohledávala skupina amerických a loutkových iráckých vojáků. Výbuch dům zcela zničil a zabil tři americké a dva irácké vojáky, další čtyři Američana zranil.

Mluvčí odbočky Svazu iráckých novinářů v provincii Ninwa Ahmad Chalíl al-Mawsílí odpoledne v rozhovoru pro mosulského korespondenta Mafkarat al-Islam uvedl, že se Američané i jejich iráčtí pomahači snaží zabránit novinářům ve zpravodajství z Tal Afáru. Nejméně 17 novinářů už bylo zatčeno a jsou drženi v americkém vojenském táboře, protože se bez amerického povolení chtěli do města dostat s kamerami a dalším vybavením. Američané se podle něho snaží zamezit úniku jakýchkoli informací z města, hlavně proto, že jim obránci způsobili značné ztráty a proto, že chtějí utajit zločiny páchané na obyvatelích města. Dodal, že v současné době zůstali ve městě už jen tři korespondenti, mezi nimi i korespondent Mafkarat al-Islam, kteří se pohybují tajně, jinak by je potkal stejný, ne-li horší osud než oněch 17 zatčených.

Sebevražedný útok v Tádží

Asi v 9:30 zaútočil sebevražedný bojovník v Tádží na americkou vojenskou kolonu devíti obrněných vozidel a těsně u jednoho z nich se odpálil. Exploze zcela zničila americké vozidlo, nejméně čtyři vojáky v něm usmrtila a tři zranila.

U Mosulu sestřelen vrtulník

Podle ranní zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam zasáhl odboj nad mosulskou čtvrtí Wahda americký vrtulník Black Hawk, který se v plamenech o zřítil o 4 km dále. Podle některých svědků oba členové jeho posádky zahynuli.

Ostřelování vojenských základen a štábů

Ve 12:30 zasáhly čtyři rakety Grad středního doletu americkou základnu Ghazlání v Mosulu. Podle informace z řad policie tři z nich dopadly přímo na budovu na základně, částečně ji zničily a zabily nebo zranily asi devět amerických vojáků.

Čtyři minometné střely dopadly v 15:30 na společný americko-irácký štáb v bývalém učitelském ústavu ve středu Hítu. Podle informace svědků zasáhly všechny přímo objekt, nad nímž se objevily sloupy kouře.

V 19:00 vypálil odboj tři rakety Kaťuša středního doletu na americké pozice v oblasti Džurf as-Sachr jižně od Bagdádu. Na zasažených místech se objevily plameny a kouř, vrtulníky pak v okolí pátraly po bojovnících. Američtí a iráčtí vojáci po útoku provedli razii v domech místního sunnitského obyvatelstva.

Další bojové akce a bombové útoky

Kolem 10:00 zasáhl výbuch bomby americko-iráckou kolonu projíždějící západní částí Abú Ghurajb. Zneškodnil americké Humvee a poškodil irácké transportní vozidlo. Přitom byli zabiti dva Američané, další Američan a dva iráčtí vojáci byli zraněni.

V 10:30 vybuchla bomba pod americko-iráckou hlídkou ve fallúdžské čtvrti Askarí, zapálila pickup a zabila dva irácké vojáky; další dva utrpěli zranění.

Před polednem podnikla skupina bojovníků u východního vjezdu do města Rutba poblíž jordánské hranice útok na americkou kolonu mířící do města. Nejprve výbuch dvou bomb zničil jedno a zneškodnil druhé Humvee, v dalším asi desetiminutovém boji bylo zabito a zraněno kolem šesti Američanů, jejich zbytek se pak stáhl na boční silnici.

Kolem 13:00 explodovalo zaparkované auto naložené výbušninou v západobagdádské Ghazálíji, kolem něhož projížděla americko-irácká hlídka. Po výbuchu se vzňal irácký pickup, v němž byli zabiti nebo zraněni čtyři policisté.

V téže době explodovala pozemní mina pod americkou hlídkou v severozápadní části Kirkúku. Zapálila jedno z obrněných vozidel, dva americké vojáky zabila a čtyři zranila.

Odpoledne v 16:00 explodovala na silnici spojující západoirácká města Rawu a Ána bomba pod americkou vojenskou kolonou čtyř obrněných vozidel a tří Humvee. Exploze podle svědků zapálila jedno z obrněných vozidel, zabila dva vojáky a další dva zranila.

Později odpoledne podnikla skupina bojovníků útok na americko-iráckou hlídku v Tikrítu, zapálila jedno z vozidel irácké armády, zabila jednoho a zranila druhého Američana. Zabiti byli rovněž tři iráčtí kolaboranti a dva zraněni; na druhé straně padl jeden z bojovníků.

V Basře unesen univerzitní profesor a postřelen duchovní vůdce

Neznámí ozbrojenci unesli ráno při cestě do práce dr. Hajthama Awdu z fakulty chemie zdejší univerzity. Podle svědků jej vtáhli do auta a odvezli neznámo kam. Korespondent Mafkarat al-Islam uvedl, že sunnitští profesoři jsou terči únosů a vražd zdejších ozbrojených skupin.

Další neznámí muži zahájili střelbu na imáma mešity v západní části Basry šajcha Ibú Abd al-Munima, když projížděl autem městem. Šajch byl vážně zraněn a dopraven do nemocnice, která jeho stav označila za stabilizovaný.

Úterý 13. září 2005

Boje v Tal Afáru pokračují

Podle večerní zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam stoupl počet civilistů zabitých při bombardování města na 250 a další jsou stále v troskách zničených domů. Ostatní byli většinou pohřbeni příbuznými nebo charitativními organizacemi v zahradách domů, parkovištích a náměstích.

Odboj po celý den sváděl úporný boj s Američany. Korespondent informoval, že Američané spolu s iráckou loutkovou armádou kontrolují některé čtvrti, které byly bombardovány. Další části města, kde mohou bojovníci operovat v úzkých uličkách a průchodech a snadno zmizet, jsou stále pod kontrolou povstaleckých ostřelovačů. V uličkách jsou rozmístěny desítky bojovníků, kteří neustále svádějí boj s útočníky. Zatčeny byly desítky mužů, ale vesměs civilistů, nikoli bojovníků. Dodal, že v sobotu 10. září všichni bojovníci přísahali, že v případě potřeby zemřou jako mučedníci a více než 90 procent z nich má na sobě vestu s výbušninou.

Záběry TV al-Iráqíja a al-Arabíja korespondent označil za účelově sestříhané a zbavené zvuku, v němž by bylo slyšet výbuchy raket vystřelovaných odbojem. Dodal, že do města v závěsu za Američany vstoupily kolaborantské Brigády Badr, které tam ničí a kradou vše, co vidí. To dosvědčili obyvatelé města, jimž byly při prohlídce domů pod záminkou pátrání po bojovnících nebo na útěku před bombardováním ukradeny peníze, šperky a všechny snadno přenosné cennosti. Iráčtí vojáci je přitom bili, když se jim snažili v krádeži zabránit, a hrozili jim zatčením v případě, řeknou-li o krádeži něco novinářům. Při prohledávání domů také ničili nábytek a po skončení prohlídky domy zapalovali.

Do provincie Anbár míří americké a irácké posily

Před polednem vyrazily z Bagdádu dva prapory irácké loutkové armády a dvě jednotky americké námořní pěchoty do provincie Anbár. Hlavní silnice byly zcela uzavřeny pro pravidelný provoz a vyhrazeny přesunu stovek aut a obrněných vozidel, doprovázených řadou letadel a vrtulníků. Tzv. ministr obrany Sa'dún ad-Dulajmí prohlásil, že posily mají "vyčistit provincii od teroristických náboženských extremistů".

Podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam z Karmy u Fallúdže uzavřela americké síly silnici do Fallúdže, kde by se v příštích hodinách měly posily objevit, v obavách, že by na ní mohlo dojít k útoku partyzánů.

Největší kmen žijící v provincii Anbár se zřekl tzv. ministra obrany

Kmen ad-Dulajm v úterý odpoledne oznámil, že napříště neuznává tzv. ministra obrany Sa'dúna ad-Dulajmího za svého člena, označil jej za lokaje, odpadlíka, Íránce, bastarda z "dočasného manželství" a podvodníka, který nemá s kmenem nic společného a který přišel podřezávat irácké sunnity. Pokud se ho někdo rozhodne zabít, není věcí kmene, aby proti tomu něco podnikl.

Pokus o podmanění bagdádského předměstí Durá

Tzv. ministerstvo vnitra zřídilo v Durá na jihu Bagdádu podle brigádního generála Nadžma al-Iqábího, velitele tzv. Brigády Sokol 36 kontrolních stanovišť. Toto opatření má vyplnit "bezpečnostní vakuum", vniklé stahováním režimních bezpečnostních sil během dne. Generál přiznal, že odboj je schopen operovat v celém Durá navzdory bezpečnostním patřením a pravidelným raziím. K jeho útokům dochází pravidelně mezi 10:00 a 13:00, přičemž využívá všechny cesty do Júsufíje na jihu a Fallúdže na severu.

Ostřelování tzv. "Zelené zóny" a dalších cílů

Odboj údajně uskutečnil svou hrozbu útoku pro případ, že americké síly neupustí od ofenzívy proti Tal Afáru. V ranních hodinách zasáhlo několik raket nejen bagdádskou tzv. Zelenou zónu, ale také objekty ministerstev vnitra, zahraničí a obrany a sídlo bezpečnostních sil ve čtvrti Džihád. Podle stráže tzv. Zelené zóny čtyři z pěti raket, které tam dopadly, byly opatřeny chemickými hlavicemi a do nemocnic bylo po útoku dopravena řada amerických a iráckých vojáků. Korespondent Mafkarat al-Islam pozoroval sám vojáky v plynových maskách a bezpečnostních oblecích,vynášející těla z dalších zasažených objektů. Nad budovami ministerstev vnitra a obrany se vznášel bílý dým. K odpovědnosti za útoky se přihlásila Základna džihádu v Zemi dvou řek.

Tři silné minometné střely dopadly v 10:00 na americko-irácký štáb v Tárimíji.

Odpoledne vypálil odboj 11 raket na americkou základnu v Habbáníji západně od Fallúdže. Podle kapitána tzv. národní gardy způsobily rakety ztráty na životech. Odvetná dělostřelecká palba usmrtila čtyři místní civilisty včetně jedné ženy a dalších pět zranila.

Bombové a jiné útoky odboje

V noci na úterý přepadla skupina partyzánů čtyři vojenská vozidla pešmergů v Irbílu, jedno z nich zničila a devět pešmergů včetně jednoho důstojníka usmrtila. Tzv. vláda regionu Kurdistán oznámila, že na straně pešmergů nebyly žádné ztráty, zabiti byli pouze tři bojovníci a dva zajati. Policie to však ráno popřela a zprávě o zabitých a zajatých bojovnících se podivila.

V Mosulu došlo během dne ke třem ozbrojeným útokům, z toho šlo ve dvou případech o akce proti americko-iráckým hlídkám, v nichž bylo zničeno Humvee a pickup a zabito či zraněno devět amerických a iráckých vojáků. Třetí útok byl namířen proti koloně vozidel bezpečnostní společnosti, při němž byla v centru města dvě vozidla zničena a zabito nebo zraněno šest zahraničních žoldnéřů.

Severně od Sámarrá explodovala ráno bomba pod kolonou Humvee, jedno zničila, dva vojáky zabila a dva zranila.

Kolem 14:00 podnikla skupina partyzánů útok na konvoj kamionů převážejících po dálnici u bagdádského předměstí Durá betonové zátarasy. Zničili jeden z kamionů i s nákladem a zabili jeho dva řidiče.

V bagdádské čtvrti Azamíja zaútočila ve 14:30 skupina bojovníků na americkou hlídku, zapálila Humvee a zabila nebo zranila čtyři vojáky v něm.

V Abú Ghurajb na staré silnici do bagdádské Ámiríje došlo kolem 15:00 k útoku na americkou hlídku. Sedm bojovníků zničilo Humvee a zabilo nebo zranilo pět amerických vojáků.

V 16:00 provedl oddíl 15 bojovníků útok na americkou kolonu v Buhrízu jižně od Ba'qúby. Zneškodnili obrněné vozidlo, dva vojáky zabili a tři zranili. Poté z místa zmizeli, vzápětí nato však další oddíl zasáhl kolonu šesti minometnými střelami, zničil Humvee a čtyři členy jeho posádky zabil nebo zranil.

Razie v Basře

Britští vojáci spolu s iráckými kolaboranty provedli v centrální a jižní části města vlnu razií a zatýkání mezi sunnity. Prohledány byly všechny domy sunnitských obyvatel a více než 20 mužů bylo zatčeno. Britské a irácké vojáky doprovázeli podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam členové Brigád Badr. Když se korespondent otázal jednoho z policistů na důvody razií, dostal odpověď: "Kdykoli najdou sunnitu, najdou teroristu. Jsou jako mor a Basra musí být od nich očištěna."

Středa 14. září 2005

Tal Afár

Odpoledne korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že okupační síly, které kontrolují několik čtvrtí města, učinily prostřednictvím amplionů na obrněných vozidlech obráncům města následující nabídku: "Všem ozbrojencům ... Spojené americko-irácké velení se rozhodlo učinit vám nabídku, že vás nechá před setměním zcela svobodně odejít z města výměnou za to, že zastavíte boje a umožníte iráckým bezpečnostním silám a námořní pěchotě vstoupit do Tal Afáru. ... Očekáváme vašeho zástupce, který přinese vaši odpověď, ať už souhlasnou nebo zamítavou."

Odboj stále kontroluje 55 % města. Korespondent odhadoval, že by Američanům trvalo ještě nejméně měsíc, než by odboj ve městě spotřeboval všechny své zásoby a umožnil jim obsadit zbytek města.

Série bombových útoků v Bagdádu

Ve čtvrti Chán Dárí na západě Bagdádu explodovala v 8:00 bomba pod americkou hlídkou, zničila Humvee a usmrtila tři vojáky.

V 8:30 vybuchla bomba pod americkou kolonou v severobagdádském předměstí Tádží, zničila transportní vozidlo, zabila sedm vojáků a tři zranila. Při prohledávání okolí byly zatčeny čtyři osoby jako podezřelé z podílu na útoku.

Kolem poledne se terčem bomby stala americká hlídka procházející po ulici Taríq al-Qanát ve východní části Bagdádu. Její exploze úplně zničila Humvee, čtyři vojáky zabila a pátého zranila.

Krátce po poledni explodovala na dálnici spojující předměstí Durá s centrem Bagdádu bomba pod americkou hlídkou, zničila Humvee a zabila tři vojáky.

Ve 14:00 narazil na téže dálnici sebevražedný útočník s autem do americké kolony, z níž zabil šest vojáků a tři zranil.

Kolem 15:00 najel sebevražedný útočník v Ámiríji do americké kolony, zničil Humvee a usmrtil několik vojáků.

Celkem došlo během dne k 11 bombovým a raketovým útokům na zařízení a štáby amerických a iráckých loutkových sil v Bagdádu.

Bombový útok v Kázimíji

Mohutná exploze otřásla bagdádskou šíitskou čtvrtí Kázimíja, kde podle údajů tzv. ministerstva zdravotnictví zahynulo 117 lidí a 140 bylo zraněno. Útok zasáhl především obyvatele čtvrti, stavební dělníky a kopáče, prodavače a podomní obchodníky. Právě stavební dělníci a kopáči tvořili kolem 90 procent obětí, k explozi totiž došlo na místě, kde se každé ráno shromažďují a americká vozidla je odvážejí k práci na svých vojenských základnách. K odpovědnosti za útok se přihlásila Základna džihádu v Zemi dvou řek vedená Abú Mus'abem az-Zarqáwím, která útok zdůvodnila tvrzením, že Kázimíja je baštou Brigád Badr.

Tento bombový útok hned večer ve svém prohlášení odsoudila Rada sunnitských ulamá jako "neospravedlnitelný bez ohledu na motivaci, která k němu vedla": "Ačkoli víme velmi dobře, že v Tal Afáru a dalších městech jsou zabíjeny naše děti nenávistnými sektáři, uvědomujeme si současně, že tato vláda, která provádí mezinárodní plán na zničení naší země nereprezentuje tužby iráckého lidu, a že masakry, které spáchala v Tal Afáru, byly důvodem k dnešnímu činu. Rada ulamá jej však považuje za porušení základů Svaté knihy, která žádá, aby trest stihl pouze toho, kdo zločin spáchal,a nikoho jiného."

Generální tajemník rady dr. Hárith ad-Dárí odsoudil vojenské operace okupačních sil, tzv. vlády a dalších skupin proti městům na západě Iráku: "Odsuzujeme všechny zločiny spáchané proti nevinným lidem naší země, kteří jsou terči mnoha temných sil. Tyto bombové útoky a akty odplaty, razie, únosy desítek lidí na neznámé místo, kde jsou podřezáni, to je přesně stejná zločinná činnost. Vyzýváme naše lidi, aby se postavili proti tomuto podvracení, kdekoli k němu dojde a nechť je terčem kdokoli, protože to vždy poslouží zájmům našich nepřátel."

Ostřelování vojenských štábů

Čtyři minometné střely dopadly v 9:00 na štáb loutkových "pořádkových sil" ve Fallúdže v bývalé školní budově ve čtvrti Džaghifi. Zabily čtyři a zranily tři loutkové vojáky. Američané spolu s iráckými kolaboranty pak čtvrť obklíčili a velmi obezřetně prohledávali.

Pět raket Kaťuša zasáhlo odpoledne americký štáb v okrsku Charnabát v Ba'qúbě. Z objektu vyšlehly jazyky plamenů a ozývaly se exploze. Pro bezpečnostní kordon obklopující štáb však nebylo možno zjistit přesnější rozsah způsobených škod.

Kolem 16:00 vypálili partyzáni sedm silných minometných střel na americký štáb v Chálidíji západně od Bagdádu, kde podle zdroje z policejních řad usmrtily tři vojáky.

Další útoky

V 7:00 vybuchla pod americkou hlídkou ve fallúdžské čtvrti Askarí bomba, umístěná v kanalizaci, zničila Humvee, v němž zabila čtyři a zranila dva vojáky.

Kolem 11:00 narazila americká hlídka ve čtvrti Dubbat v Sámarrá na bombu. Exploze zničila její Humvee a čtyři vojáky na místě usmrtila.

Kolem poledne zasáhla exploze bomby konvoj automobilů britského konzulátu v Basře, projíždějící Chúr az-Zubajr 80 km jižně od Basry. Podle očitých svědků zničila jeden automobil a zranila dva americké vojáky. Šlo o druhý útok podobného druhu během dvou týdnů.

Odpoledne vybuchla v mosulské čtvrti Iskán bomba pod americkým konvojem, zničila Humvee a zabila čtyři vojáky. Při prohledávání čtvrti pak Američané zatkli čtyři osoby jako "podezřelé".

Asi v 15:00 explodoval v Baghdádí ležícím 170 km severozápadně od Bagdádu taxík stojící na kraji hlavní silnice, po níž projížděla americká kolona. Výbuch zničil americké transportní vozidlo, v němž zemřelo 11 vojáků.

Na bombu narazil v 16:30 nedaleko železniční stanice na jihu Baládu konvoj amerických kamionů se zásobami směřující do severních provincií. Jeden z kamionů shořel a dva řidiči zahynuli.

Další bomba zasáhla v 17:00 americko-iráckou hlídku v Kirkúku, zničila Humvee a pickup. Zabiti byli tři američtí a dva iráčtí vojáci.

Sestřelen špionážní letoun

Nedaleko Qá'imu zasáhli bojovníci za svítání další americký bezpilotní špionážní letoun, který spadl do pole u vesnice Sa'da.

Atentát

Skupina bojovníků podnikla odpoledne v bagdádské Azamíji útok na kolonu jednoho ze tří náměstků tzv. ministra vnitra, který se vracel z inspekční cesty na místo bombového útoku v Kázimíji. Úředník byl spolu se šesti svými průvodci zabit.

V Ramádí zatčen korespondent TV al-Arabíja

Ramádský korespondent Mafkarat al-Islam večer oznámil, že američtí vojáci ve městě zatkli korespondenta satelitní TV al-Arabíja, sídlící v Dubaji. Důvod zatčení nebyl zatím znám.

Nejvyšší šíitský duchovní vyzval k bojkotu arabských zemí

Proamerický šíitský duchovní Alí as-Sístání vydal fatwu, jíž vyzval proamerickou iráckou vládu k  ekonomickému a politickému bojkotu arabských zemí sousedících s Irákem. Sístání se rozhorlil na Saúdskou Arábii, Jordánsko a Sýrii: "Wahhábité, kteří odsuzují jiné jako nevěřící a stoupenci nevěrce Saddáma pokračují ve svých genocidních útocích na šíitské stoupence dědičné dynastie Proroka Muhammada, a tyto země, které tvrdí, že se drží islámu a jsou arabské, pokračují v exportu teroru a teroristů do Iráku, aby tu zabíjeli lidi. Proto vyzýváme naše syny a bratry, věřící členy vlády a obchodníky k bojkotu těchto zemí, které k nám teror exportují. Považujeme tyto země za první země, který by měly být předmětem ekonomického bojkotu, proto s nimi neuzavírejme žádné obchodní smlouvy ani jiné dohody, dokud nezastaví export smrti k nám."

Současně se zmínil o tom, že bojkot "Izraele", praktikovaný tradičně všemi arabskými zeměmi, je poměrně bezvýznamný.

K tomu Mafkarat al-Islam poznamenal, že podle oficiálního úředního zjištění bylo jen během srpna do Iráku dovezeno přes 10 000 "izraelských" výrobků včetně potravin, elektrických přístrojů, stavebních materiálů aj., jejichž příliv se nepříznivě odrazil na iráckém průmyslu.

V Basře pokračuje zatýkání sunnitů

Zatýkání a razie, zahájené přede dvěma dny po generální stávce vyhlášené sunnity eskalovaly. Jak oznámil zdejší korespondent Mafkarat al-Islam, demonstrace, generální stávka a výzva stávkujících k vytvoření "obranné armády" na ochranu sunnitů a jejich práv okupanty a jejich sluhy ještě více rozdráždily. Loutková policie začala zatýkat účastníky demonstrace. Zaměřila se především na Zubajr, sunnitskou oblast 12 km jižně od Basry, kde prohledala náboženskou školu Hasana a-Basrího a zatkla chlapce mladší 15 let. Jako obvykle byly zatčeny také ženy, což mělo přinutit jejich manžele, syny nebo bratry, aby se vydali do rukou policie místo nich.

Čtvrtek 15. září 2005

Vývoj situace v Tal Afáru

Rada ulamá v odpolední zprávě na své webové stránce oznámila, že ostřelování a bombardování města americkými silami zesláblo, naproti tomu vzrostl počet razií a zatýkání v pěti čtvrtích města obsazených okupačními vojáky. Pozatýkána byla řada mužů ve věku od 15 do 60 let, kteří zůstali ve svých domech, aby je chránili před zloději, nyní však byli představeni televizním kamerám jako "zajatí teroristé". Američané spolu s tzv. národní gardou a loutkovou policií pokračují v blokádě čtvrtí Hasan Koj a Saraj, kolem nichž po jejich bombardování od 4. do 9. září postavili dva metry vysokou zeď. Od uprchlíků z města bylo zjištěno, že američtí vojáci spolu s iráckými zrádci z jejich řad vytáhli a zatkli dospělé muže, zatímco ženy a děti poslali do táborů mimo město. Ve zbývajících třech obsazených čtvrtích pokračovalo zatýkání.

Tzv. národní garda zabránila 12. září lékařskému týmu organizace lidských práv vstoupit do města a poskytnout ošetření zraněným.

Odbojové organizace a rada ulamá odsoudily Zarqáwího výzvu k válce proti všem šíitům

Skupina známých odbojových organizací vydala v provincii Anbár prohlášení, v němž odmítla "totální válku proti šíitským civilistům i ozbrojencům", kterou předešlého dne vyhlásil Abú Mus'ab az-Zarqáwí. Organizace prohlásily že s touto výzvou nemají nic společného. Jejich cílem je vyhnat okupanty a ukázat jim, jak skončí každý plán na okupaci arabské nebo muslimské země. Proto chtějí útočit přímo na okupační síly a zrádce a na nikoho jiného. Výzva k zabíjení šíitů pobouřila všechny Iráčany, ať sunnity či šíity. Prohlášení podepsaly organizace První armáda Muhammadova, Islámská armáda, Brigády Qaqa, Armáda mudžáhidů Iráku a Brigády Násira Saláh ad-dína.

"Iráčtí šíité nenesou odpovědnost za nestoudnou sektářskou politiku, kterou provádí vláda s americkým požehnáním. Nejsou zodpovědní za agresi vládních sil proti Tal Afáru a jiným městům, ani za teroristické zločiny proti mírumilovným lidem. Jak může být přijatelná "odplata" na nevinných lidech místo na těch, kdo nesou odpovědnost? Dobře známá zásada Svaté knihy je, že 'Žádná duše obtížená vlastním břemenem nesmí být nucena nést břímě druhých.'" Na závěr rada vyzvala Zarqáwího, aby přestal s hrozbami, které jen špiní pojem džihádu a brání jeho zdaru, protože vhání zemi do vzájemného krveprolévání mezi nevinnými Iráčany.

Rozsáhlé boje v Ramádí

Dopoledne svedlo ve městě sto mudžáhidů vybavených nejrůznějšími zbraněmi boj s americkými okupanty. Na celými částmi čtvrti Súfíja stoupaly k nebi mraky kouře. Podle korespondentovy zprávy bylo možno spatřit dvě hořící Humvee s těly mrtvých vojáků uvnitř. Americké letouny nad bojujícími přelétaly, ale nemohly zasáhnout, aniž by střílely do vlastních lidí.

Proto se kolem 11:00 Američané rozhodli bombardovat domy v obytných čtvrtích ve východní a střední části města, aby tak útoky bojovníků zastavili. Bomby zabily šest osob. Mezi nimi tři děti a jejich matku. Korespondent uvedl, že ve městě o 800 000 obyvatelích se nepohne nikdo kromě bojovníků a amerických vojáků a jejich iráckých přisluhovačů. Odboj pokračuje v jedné z nejrozsáhlejších ofenzív ve městě, bojuje se především ve středu města. Kromě toho odboj ostřeloval z minometů americký štáb u města. Ramádští lékaři po náletu vyzvali k darování krve pro oběti náletu.

V Hítu zastřelili američtí vojáci ženu, v Bagdádu Palestince

Při razii, jaké provádějí pravidelně každý týden, zastřelili vojáci ráno v jejím domě v Hítu 56letou al-Hadždžá Umm Chattáb. "Vpadli do našeho domu, když tři z nás odešli do práce," řekl její syn. "Matka žádala důstojníka, aby chvilku počkali, než si ženy v domě na sebe vezmou závoje a šátky. Důstojník ale odmítl a se svými vojáky vrazil násilím do domu a matku odstrčil. Odpověděla mu plivnutím do tváře a on ji čtyřikrát střelil do hrudi a na místě zabil."

Do okrsku Baladíjat ve východní části hlavního města vtrhli Američané s tanky a dalšími vozidly. Tam zasáhli střelou do hlavy mladíka Zijáda Sáliha Mahmúda, který se vracel z práce, a na místě ho usmrtili. Jak uvedli tamní obyvatelé, Zijád nesl batoh s nějakými léky a zákusky pro matku a nebyl žádný důvod k tomu, aby na něho vojáci začali střílet. Korespondent Mafkarat al-Islam ke zprávě dodal, že v americké jednotce, působící ve východní části Bagdádu, je podle sdělení jejich tlumočníka řada židů.

Sebevražedné útoky

V bagdádském předměstí najel v 8:00 bojovník v autě naloženém výbušninou do hlídky tzv. národní gardy. Exploze podle údajů policie zničila dva pickupy a usmrtila deset gardistů.

V 9:00 narazil útočník s autem do americké kolony v Abú Ghurajb, zničil Humvee a zabil pět vojáků.

Po poledni najel další útočník s autem naloženým výbušninou v Durá do shluku vozidel ozbrojených sil tzv. ministerstva vnitra. Podle sdělení svědků se odpálil uprostřed vozidel, čtyři z nich zničil a usmrtil 35 loutkových vojáků.

Bombové útoky a další akce odboje

Kolem 10:00 zasáhl výbuch bomby společnou americko-iráckou hlídku na hlavní ulici kirkúcké čtvrti Askarí. Zničil Humvee, v němž zabil dva Američany, a poškodil vozidlo irácké armády, ve kterém zemřeli tři vojáci.

V poledne vypálil odboj pět silných minometných střel do bagdádské tzv. Zelené zóny.

Ve 13:00 zasáhl výbuch bomby britskou hlídku na poloostrově Fáw východně od Basry. Zničen byl britský džíp a v něm tři vojáci zabiti a čtvrtý zraněn.

Ve 13:30 explodoval v Mosulu na silnici vedoucí do Bagdádu vedle americké kolony automobil Kia naložený trhavinou. Podle výpovědí svědků zničil výbuch dvě Humvee, zabil pět vojáků a čtyři zranil.

Na dálnici mezi Fallúdžou a Saqlawíjí zničila v 16:00 bomba americké Humvee, v němž zemřeli tři vojáci.

Kolem 17:00 zasáhla americkou kolonu v bagdádské čtvrti Džihád exploze velmi silné bomby, která zničila obrněné vozidlo, zabila šest vojáků a tři další zranila.

V 17:30 vybuchlo vedle americko-irácké hlídky ve fallúdžské průmyslové zóně zaparkované auto naložené výbušninou. Exploze zničila Humvee a vozidlo iráckých sil a zabila dva americké vojáky a tři příslušníky iráckých "pořádkových sil".

Atentát na vysokého šíitského duchovního

Krátce po poledni zahájili neznámí ozbrojenci blízko šíitského duchovního centra v Nadžafu palbu na kolonu šíitského duchovního představitele Mahdího al-Attára, vracejícího se z návštěvy Bagdádu. Duchovní a jeho dva průvodci byli usmrceni. Mafkarat al-Islam dodal, že Attár byl třetím nejvyšším šíitským vůdcem v zemi po Sístáním a Mudarrisím.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       10. 10. 2005
10. 10. 2005 Extremistické názory senátora Mejstříka Jiří  Jírovec
10. 10. 2005 Jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet Jan  Čulík
10. 10. 2005 New York Times: Pandemie ptačí chřipky hrozí, není jasné kdy
10. 10. 2005 Přijme Parlament zákon neodlišující vědce od hackerů?
31. 10. 2005
10. 10. 2005 Angela Merkel se stane německým kancléřem
10. 10. 2005
10. 10. 2005 Zemětřesení usmrtilo v Pákistánu více než 30 000 lidí
25. 10. 2005
10. 10. 2005 Američan v řetězech
10. 10. 2005 Smuteční šaty Josef Svatopluk Machar
10. 10. 2005 Varování: I v demokracii může jedna strana vládnout donekonečna!
8. 10. 2005 Cejch Oldřich  Průša
10. 10. 2005 Nebylo toho již dost? Jiří  Paroubek
10. 10. 2005 Věř, ale komu věříš, měř Jiří  Staněk
10. 10. 2005 Krize českého zdravotnictví? Petr  Wagner
10. 10. 2005 Míra nezaměstnanosti v září klesla
10. 10. 2005 Reuters: Mnoho nebezpečných chemikálií v krvi Evropanů Miroslav  Šuta
10. 10. 2005 První liga ve fyzice: Wofgang Ketterle, Theodor Hänsch Miroslav Václav Steiner
10. 10. 2005 Krátká paměť radí, raději šťourat se v historii Václav  Dušek
10. 10. 2005 Štěstí: Ta schematičnost opravdu skřípe Tomáš  Koloc
10. 10. 2005 Zavádí se daň z počítače?
10. 10. 2005 Jsem syn lékaře - umřu hlady Josef  Vít
10. 10. 2005 Krize identity Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
10. 10. 2005 "Máme pitomější politiky, nebo novináře?" Miloš  Čermák
10. 10. 2005 Turecká "hrozba" Judita  Takáčová
10. 10. 2005 Nerozhodné polské prezidentské volby
10. 10. 2005 Uznání homosexuálních sňatků nelze není srovnatelné s uznáním mnohoženství
10. 10. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. září 2005
8. 10. 2005 Senát zakázal slovo "komunismus" Jan  Čulík
8. 10. 2005 Zdeněk Bárta v Senátu: Budu hlasovat proti iniciativě "Zrušte komunisty" Zdeněk  Bárta
9. 10. 2005 Zákaz slova "komunismus" je naprosto absurdní Boris  Cvek
9. 10. 2005 Evropský paternalismus je pro mě nepřijatelný Jan  Čulík
10. 10. 2005 Jsem antikomunista, a proto jsem proti zákonu "proti propagaci komunismu"
6. 10. 2005 Vyhrožujete mi výpovědí Martin C. Putna
6. 10. 2005 Šikana zaměstnaců, kteří pracují s počítačem, šikana novinářů a protiteroristická hloupost Štěpán  Kotrba
8. 10. 2005 Hospodaření OSBL za září 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
10. 10. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. září 2005   
29. 9. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. - 31 srpna 2005   
7. 9. 2005 Tragédie šíitských poutníků na bagdádském mostě ve zpravodajství iráckého odboje   
2. 9. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 4. - 13. srpna 2005   
17. 8. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. července - 3. srpna 2005   
26. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 11. - 18. července 2005   
20. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. -- 10. července 2005   
18. 7. 2005 "Zpravodajství iráckého odporu" je čirá propaganda, ale je správné jej publikovat Tomáš  Poláček
14. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. června -- 1. července 2005   
7. 7. 2005 Američtí vojáci a strategie ničení nemocnic: škody místo oprav   
7. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. -- 17. června 2005   
28. 6. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 3. - 12. června 2005   
27. 6. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 27. května -- 2. června 2005   
9. 6. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 18. - 26. května 2005   
23. 5. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 17. května 2005