14. 11. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 11. 2005

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. října 2005

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Maďarsko poskytlo iráckému loutkovému režimu vyřazené tanky. Podle oznámení mluvčího maďarské vlády odeslal tento satelitní stát USA prostřednictvím NATO iráckým loutkovým silám 77 tanků T-72. Jejich dodání přislíbil maďarský premiér při návštěvě Iráku koncem roku 2004. Tanky vyrobené v Polsku a Jugoslávii byly modernizovány a opatřeny nátěrem pískové barvy. Za modernizaci zaplatila americká vláda firmě 2,5 milionu dolarů.

Počet mrtvých následkem explozí u hotelů Palestina a Ištar v Bagdádu stoupl v úterý na 24. Všichni mrtví byli strážci z řad irácké loutkové policie a zaměstnanci západních bezpečnostních společností. Ředitel bezpečnosti jednoho ze zasažených hotelů kapitán Muhammad Alí na tiskové konferenci potvrdil, že útok usmrtil nebo zranil řadu cizinců. Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil z městské nemocnice, že tvrzení provládní TV al-Iráqíja o usmrcení civilistů bylo lživé. Podle prohlášení dr. Mahdího al-Džabbúrího patřili totiž všichni mrtví k zaměstnancům bezpečnostních služeb.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Neděle 16. října 2005

Americké bombardování zabilo 21 dětí

V 19:00 Mafkarat al-Islam oznámil, že před krátkou chvílí bylo v oblasti Bú Fahd na východní straně Ramádí zabito 25 civilistů, z toho 21 dětí, když americký letoun shodil bombu na dav mužů a chlapců shromážděných kolem vraku amerického obrněného vozidla. Dalších devět osob z davu bylo zraněno.

Americké síly vyklidily velkou základnu z Fallúdže

Jednu ze svých největších základen u města Američané během dopoledne vyklidili. Tamní korespondent Mafkarat al-Islam potvrdil, že ze základny odjížděly desítky obrněných vozidel a obří transportéry naložené vraky vozidel zničených při různých útocích a mířily na silnici vedoucí do Bagdádu. Konvoj doprovázela silná letecká ochrana.

Ostřelování tzv. Zelené zóny

Dopoledne otřásly tzv. Zelenou zónou v Bagdádu čtyři exploze, po nichž bylo možno na dvou místech zóny pozorovat stoupající mraky kouře. Uvnitř zóny přistály čtyři vrtulníky, jeden se znakem Červeného kříže. Podle právy agentury QudsPress došlo k explozím dvě hodiny po vyhlášení zákazu automobilového provozu. Dvě z raket byly podle agentur určeny americké ambasádě, nad níž se pak objevil kouř.

Sebevražedné útoky

Mezi 8:00 a 10:00 projížděl sebevražedný útočník východní částí Mosulu a když se objevila americká kolona, najel do ní. Podle informace kapitána policie zabil čtyři a zranil dva americké vojáky, jejichž Humvee zničil.

Další útočník v autě naloženém výbušninou najel v poledne do kontrolního stanoviště uprostřed visutého mostu vedoucího do bagdádské tzv. Zelené zóny. Podle přímých svědků bylo výbuchem úplně zničeno americké vozidlo a několik vojáků zabito nebo zraněno. Šlo o první případ, kdy se odboji podařilo zaútočit uprostřed mostu, dosud vždy útočil jen na jeho okraji. Fotografie pořízené korespondentem Mafkarat al-Islam viz na: www.islammemo.cc/news/one_news.asp?IDnews=86010

Další akce odboje

Exploze pozemní miny zabila za úsvitu poblíž mešity Anbijá v jižní části Fallúdže dva vojáky z americké pěší hlídky a třetího zranila.

Dopoledne zasáhl ostřelovač iráckého loutkového vojáka na kontrolním stanoviště v Sámarrá a usmrtil ho.

Před 17:00 zničila exploze silné pozemní miny americkou hledačku min v okrsku Húr Radžab na jihu Bagdádu. Po explozi na vozidlo zaútočilo několik bojovníků raketomety a úplně je zničili. Podle svědků byl při přestřelce po útoku zabit jeden z bojovníků a další zraněn. Okolí útoku pak obklíčila americká vozidla a vojáci začali prohledávat dům za domem ve snaze najít útočníky neb aspoň zraněného bojovníka. Policie oficiálně potvrdila, že posádka hledačky min - obvykle dva muži - byla při explozi zabita.

Náboženské menšiny v provincii Ninive odmítají návrh ústavy

Mosulský korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že náboženské menšiny, obývající údolí Ninive -- chaldejci, sabejci a jazídovci odmítají chystané referendum o ústavě. Vůdce sabejců šajch Abd ar-Rább prohlásil, že všichni členové jeho sekty budou hlasovat proti ústavě, která je namířena proti jednotě Iráku. Také další dvě sekty jsou podle šajcha stoprocentně proti ústavě. Příslušníků těchto menšin je celkem kolem 300 000.

Američané omylem zabili 16 kolaborantů

Na silnici vedoucí z Hillá do Musajjibu zahájily americké síly odpoledne palbu na mikrobus Brigád Badr, označený policejní poznávací značkou a natřený barvou určenou pro policejní vozidla. Mikrobus se totiž přiblížil k Američanům na vzdálenost menší než 300 metrů, což je všem vozidlům přísně zakázáno. 16 badristů bylo americkou palbou zabito.

Z věznice Bucca utekli tři vězňové

Podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam z Basry se v neděli z věznice Bucca v Umm Qasru podařilo uprchnout třem vězňům, po nichž pátraly americké a britské okupační síly. Pátrání však zůstávalo bezvýsledné.

Pondělí 17. října 2005

Americké nálety zabíjely v Ramádí i Qá'imu

Síly odboje podnikly opakované útoky na americké síly ve městě, které byly odplatou za nedělní a ranní pondělní nálety, namířené proti civilistům ve městě a okolí. Podle tvrzení americké armády bylo při nich zabito asi 70 bojovníků, což ale obyvatelé města agentuře QudsPress popřeli a prohlásili, že nálety byly namířeny proti obytným čtvrtím a civilistům, nikoli proti ozbrojencům.

Zdravotní odbor provinční správy provincie Anbár vydal v pondělí oznámení, že v Ramádí bylo v neděli během náletů zabito 39 civilistů, z toho 21 dětí a pět žen. Z ruin bylo kromě toho vytaženo 54 zraněných osob, většinou v kritickém stavu. Mezi nimi byla rovněž řada žen a dětí. Nemocnice vyzvala obyvatele města k darování krve, jíž neměla pro zraněné dostatek. Stejná výzva se ozývala z minaretů mešit.

Podle zprávy agentury QudsPress bylo při náletech na různé vesnice v provincii do pondělního rána zabito téměř 50 civilistů.

Terčem amerického náletu se v noci na pondělí stal také Qá'im, kde bylo podle lékaře z místní hlavní nemocnice zabito sedm civilistů.

Ostřelování cílů

V noci podnikla skupina bojovníků raketový útok na pozice okupačních sil v centru Ramádí, po němž následoval přímý boj. Několik raket Grad zasáhlo budovu provinční správy a podle přiznání americké armády zabilo pět příslušníků námořní pěchoty.

V 6:30 otřásly tři silné exploze centrem Ba'qúby. Podle informace člena policie je způsobily silné minometné střely ráže 120 mm, které zasáhly sídlo tzv. sil rychlého nasazení.

V 8:30 zasáhly čtyři minometné střely ráže 82 mm sídlo tzv. Vlčí brigády v Sajjidíji v jižním Bagdádu.

Členové Základny džihádu v Zemi dvou řek ostřelovali kolem 16:30 tábor irácké loutkové armády v západobagdádské Ámiríji. Dvě ze čtyř minometných střel zasáhly dům na základně, kde zabily nebo zranily osm kolaborantů. Dvě střely dopadly mimo tábor, jedna zasáhla obytný dům, kde zranila tři civilisty, kteří byli dopraveni do nemocnice Jarmúk. Poslední střela spadla na ulici a nezpůsobila žádné škody.

Další akce odboje

Kolem půlnoci z neděle na pondělí se skupina bojovníků střetla u celnice v Qá'imu s americkými vojáky. Z prostoru celnice byl slyšet silné exploze a bylo možno pozorovat šlehající plameny.

V 5:00 vybuchla bomba pod americko-iráckou hlídkou ve fallúdžské čtvrti Askarí a 5 minut po ní další pod americkou hlídkou jedoucí středem města. První zničila vozidlo irácké loutkové armády, v němž zabila jednoho a zranila tři vojáky; druhá zasáhla hlídku, spěchající na místo první exploze, zneškodnila Humvee a jeho čtyřčlennou posádku zranila.

Asi o půl hodiny později zasáhla exploze bomby americkou hlídku východně od Habbáníje, zneškodnila její Humvee, v němž dva vojáky zabila a dva zranila.

Kolem 7:00 zasáhla exploze bomby americkou hlídku na polní cestě v oblasti Kibba v severní části Ba'qúby, zničila jedno Humvee, v němž zabila jednoho a zranila dva vojáky.

Na hlavní silnici ve vesnici Ibára severně od Ba'qúby explodovala dopoledne bomba pod americko-iráckou hlídkou, která zničila vozidlo loutkové armády, zabila tři příslušníky tzv. národní gardy a dva zranila.

V Tall ar-Rúmmán na jihu Mosulu zaútočila před polednem skupina bojovníků na policejní hlídku a pět policistů zranila, z toho dva těžce.

Maďarsko poskytlo iráckému loutkovému režimu vyřazené tanky

Podle oznámení mluvčího maďarské vlády odeslal tento satelitní stát USA prostřednictvím NATO iráckým loutkovým silám 77 tanků T-72. Jejich dodání přislíbil maďarský premiér při návštěvě Iráku koncem roku 2004. Tanky vyrobené v Polsku a Jugoslávii byly modernizovány a opatřeny nátěrem pískové barvy. Za modernizaci zaplatila americká vláda firmě 2,5 milionu dolarů.

Chystá se podvodné hlasování

Irácká tisková agentura monitorovaná agenturou QudsPress oznámila, že obyvatelé města Kútu se odmítli účastnit referenda o návrhu tzv. ústavy. Agentura citovala šajcha kmene Rabí'a, žijícího v jižním Iráku, podle něhož v případě, že místní lidé v sobotu neopustí své domy a referenda se nezúčastní, použijí proamerické politické strany "vlastní způsob", jak vhodit ve jménu místních lidí hlasovací lístky do uren.

Úterý 18. října 2005

Sebevražedné útoky

V ranních hodinách najel sebevražedný útočník na dálnici v Abú Ghurajb do kolony čtyř amerických Humvee a odpálil se u jednoho z nich, které zcela zničil a jeho čtyřčlenná posádka byla zčásti zabita, zčásti zraněna.

V Rawě najel podle svědectví projíždějících motoristů kolem 13:15 na silnici vedoucí do Qá'imu fidáí s autem naloženým výbušninou do americké obrněné kolony a uprostřed ní se odpálil. Po explozi začalo jedno obrněné vozidlo hořet a pět členů jeho posádky bylo zčásti zabito a zčásti utrpělo zranění.

Ostřelování vojenských cílů

Kolem 6:00 se terčem minometné palby stalo bývalé mládežnické centrum v Hítu, v němž si okupační síly zřídily svůj štáb.

Dopoledne zasáhly tři minometné střely štáb americké armády v sídle guvernérského úřadu v Sámarrá, kde způsobily značné škody.

Bombové a ozbrojené útoky odboje

V 8:30 explodovala v Húr Radžab na jih od Bagdádu bomba pod americkou hlídkou čtyř Humvee a jedno zapálila.

O něco později zasáhla exploze bomby kolonu čtyř transportních vozidel irácké loutkové armády na silnici jižně od Júsufíje, zničila jedno z nich, tři loutkové vojáky zabila a tři zranila.

Asi v 10:30 vybuchla další bomba na polní cestě v Mušáhadě severně od Bagdádu pod jedním z pěti Humvee americké hlídky, zneškodnila je a tři vojáky v něm zranila, jednoho vážně.

Kolem 11:00 narazil jihozápadně od Kirkúku na bombu konvoj sedmi amerických zásobovacích kamionů a tří Humvee. Exploze zničila jeden kamion a zranila jeho řidiče.

V poledne zaútočila skupina bojovníků v Salmán Páku na hlídku tzv. Husajnovy brigády ministerstva vnitra, zapálila jeden z pickupů a zabila nebo zranila čtyři vojáky.

Kolem 13:00 vybuchla bomba pod americkou hlídkou v okrsku Zawbí jižně od Ámiríjat al-Fallúdža, vážně poškodila Humvee a zranila dva vojáky.

Kolem poledne zasáhla exploze bomby v průmyslové zóně Fallúdže americko-iráckou hlídku a zapálila jedno z jejích vozidel. Vzápětí nato na hlídku zaútočila skupina mudžáhidů, zabila jednoho amerického a tři loutkové vojáky. Další tři vojáci, mezi nimi jeden Američan, utrpěli zranění.

Sestřelen špionážní letoun

Nad oblastí Súfíja severovýchodně od Ramádí zasáhli kolem 9:00 povstalci americký bezpilotní špionážní letoun, který se zřítil do tamních zahrad.

Atentát na zástupce guvernéra

Na ulici v centru Ramádí odpoledne ozbrojenci z jedoucího auta zastřelili prvního zástupce guvernéra provincie Anbár Táliba Ibráhíma Sámira al-Fahdáwího a jednoho z jeho průvodců.

Středa 19. října 2005

Ostřelování různých cílů

V 8:00 zasáhlo americkou základnu v Habbáníji šest minometných střel, kde způsobily sérii explozí.

Kolem poledne zasáhly čtyři silné minometné střely bagdádskou tzv. Zelenou zónu, v níž právě probíhal "soud" se Saddámem Husajnem. Kolem 16:00 zasáhly zónu další dvě minometné střely a přibližně ve stejnou dobu dopadlo devět raket na americkou základnu na bagdádském mezinárodním letišti.

V odpoledních hodinách ostřeloval odboj asi 15 minut raketami štáby americké námořní pěchoty v bývalých prezidentských palácích v Tikrítu, nad nimiž stoupal hustý kouř.

Den občanské neposlušnosti ve Fallúdže

Američtí vojáci v doprovodu obrněných vozidel a desítek iráckých kolaborantů prohledali ve středu různé části města. V průběhu razie zatkli 18letou dívku, kterou obvinili, že její otec patří k jedné organizaci odboje. Její zatčení mělo otce přinutit, aby se jim vydal do rukou.

Jako odpověď na dívčino zatčení vyhlásili obyvatelé města čtvrtek dnem občanské neposlušnosti.

Bombové útoky

V 9:00 explodovala bomba pod americkou hlídkou na hlavní silnici v mosulské čtvrti Islá az-Zirá'í, zabila tři vojáky a čtvrtého zranila.

O hodinu později vybuchla bomba na dálnici západně od Ramádí pod kolonou zásobovacích kamionů a cisteren, směřující na americkou základnu. Zapálila a zničila cisternu s naftou, jejíž dva řidiče usmrtila.

V 11:00 zasáhla exploze bomby americkou hlídku na hlavní ulici Iskandaríje, zničila Humvee, tři vojáky usmrtila a čtvrtého zranila.

V poledne explodovala bomba v Karmě východně od Fallúdže, zničila americké Humvee, dva vojáky v něm zabila a dva zranila. Američané pak vesnici začali prohledávat dům od domu a zatkli čtyři místní lidi pro údajnou spojitost s útokem.

Po poledni se terčem na polní silnici v Saqlawíji stala americká hlídka, jejíž Humvee výbuch zničil, jednoho vojáka zabil a dva zranil.

Silná bomba explodovala ve 14:00 pod kolonou americké námořní pěchoty asi 5 km od Fallúdže. Zničila transportní vozidlo, v němž zabila sedm příslušníků námořní pěchoty, z nichž čtyři ve vozidle uhořeli. Když k místu exploze dorazil korespondent Mafkarat al-Islam, viděl, že je uzavřeno americkými vozidly. Vojáci tu zajali několik Iráčanů, jimž zavázali oči, svázali je, naložili na vozy a odvezli s obviněním, že útok připravili. Podle očitých svědků šlo vesměs o prodavače sodové vody nebo osoby, prodávají pokoutně naftu, které vojáci sebrali prostě proto, že nablízku nikdo jiný nebyl.

Na hlavní ulici bagdádského předměstí Tádží vybuchla v 15:00 bomba pod americkou kolonou, zničila Humvee, zabila dva a zranila tři vojáky.

V 15:30 explodovala bomba v Chán Dárí na staré silnici spojující Bagdád s Fallúdžou a zničila další Humvee, v němž jeden voják zemřel a tři byli zraněni. Američané pak střelbou po okolí poškodili civilní auto a zranili jeho řidiče.

Čtvrtek 20. října 2005

Sebevražedný útok v Ba'qúbě

Odpoledne najel sebevražedný útočník v centru Ba'qúby do americké hlídky. Exploze zničila Humvee, zabila tři a zranila dva vojáky. Zraněni byli rovněž tři civilisté, kteří byli dopraveni do místní hlavní nemocnice k ošetření.

Ostřelování vojenských cílů

Před svítáním zasáhly čtyři minometné střely americký štáb u starého mostu na západní straně Fallúdže, kde zabily minimálně dva vojáky. Dalších pět střel dopadlo kolem 4:30 do dalšího štábu ve čtvrti Nazal, kde usmrtily jednoho a zranily dva americké vojáky.

Kolem 15:00 podnikl odboj útok na americkou základnu na zabraném kirkúckém mezinárodním letišti. Podle očitých svědků zasáhlo základnu 11 minometných střel.

Asi v 17:30 vypálil odboj deset silných minometných střel a tři rakety Kaťuša tři domy v Ámiríjat al-Fallúdža, v nichž si Američané zřídili svůj štáb. Část střel zasáhla svůj cíl, z něhož stoupal hustý kouř.

Bombové útoky a jiné akce odboje

O půlnoci ze středy na čtvrtek narazila na bombu americká hlídka v Baládu. Exploze zabila čtyři vojáky a tři zranila. Američané pak přivolali posily a začali prohledávat domy, přičemž zatkli čtyři místní muže.

V 7:00 vybuchla bomba pod americkou kolonou projíždějící hlavní ulicí v Sámarrá, zničila Humvee, usmrtila dva vojáky a jednoho zranila.

V 10:00 zasáhla exploze bomby americkou hlídku na hlavní ulici Fallúdže, zničila Humvee, zabila tři členy jeho posádky a čtvrtého zranila.

Silná bomba explodovala v 11:00 na hlavní ulici v Abú Ghurajb, když kolem kontejneru na odpadky, v němž byla uložena, projížděla americká hlídka. Exploze zničila jedno a zneškodnila druhé Humvee, zabila čtyři a zranila dva vojáky. Ulice města pak zaplnila americká obrněná a jiná vozidla,vojáci pátrali po dalších bombách a na křižovatkách zřídili řada kontrolních stanovišť.

V 11:30 zasáhl výbuch bomby americkou hlídku v Haqláníji, usmrtil dva vojáky a dva zranil. Američané pak na silnici vedoucí k jordánské a syrské hranici přerušili veškerý provoz.

Kolem 13:00 zaútočila skupina bojovníků na dálnici v Hadíthě na americký zásobovací konvoj, zapálila tři kamiony a zabila jejich tři řidiče. Američané pak s pomocí přivolaných posil zřídili poblíž místa exploze kontrolní stanoviště a začali pod ochranou vrtulníku nad sebou prohledávat všechna projíždějící auta.

V 15:00 zasáhla exploze bomby americkou hlídku v centru západoiráckého města Hítu, zničila Humvee, zabila tři vojáky a čtvrtého vážně zranila.

V 15:15 vybuchla bomba pod další americkou hlídkou v Karmě východně od Fallúdže, kde zničila Humvee, zabila jednoho a zranila dva vojáky. Při razii v okolí pak vojáci zatkli tři civilisty.

Na dálnici v bagdádské čtvrti Adl explodovala v 16:00 bomba pod americkou kolonou, z níž zničila Humvee, ve kterém zabila dva vojáky a třetího zranila.

Kolem 17:00 zasáhl bojovník ve Fallúdže na silnici spojující čtvrť Nazal s průmyslovou zónou ručním granátem hlídku iráckých loutkových sil, zničil její auto GMC a tři vojáky zabil.

Zatýkání nevinných civilistů

Při prohledávání domů v řadě obytných čtvrtí Mosulu, především v Islá az-Zirá'í, zatkli okupační vojáci v noci ze středy na čtvrtek 15 chlapců ve věku od 10 do 16 let. Chlapce svázali, zavázali jim oči, naložili je na auto a odvezli, aniž udali jakýkoli důvod jejich zatčení. Podle místních lidí mají chlapci při nějaké akci okupační armádě posloužit jako lidské štíty.

Ve čtvrtek ráno zatkli Američané deset mladíků, kteří se shromáždili před svými obchody v Ámiríjat al-Fallúdža. Prohledali jejich obchody a našli sejf s penězi, jehož majitel však nebyl přítomen. Poté, co mladíky svázali a odvedli neznámo kam, vojáci pomocí výbušniny otevřeli sejf a ukradli jeho obsah.

Pátek 21. října 2005

Ostřelování

V 1:00 dopadlo sedm minometných střel do amerického štábu v centru Fallúdže v bývalém mládežnickém středisku. Objektem otřásly silné exploze a objevily se plameny, údaje o způsobených ztrátách a škodách však nebylo možno pro zákaz nočního vycházení zjistit.

Kolem 6:00 vypálil odboj čtyři rakety Kaťuša na americkou základnu Warrár na západě Ramádí.

Bombové útoky a ozbrojené akce

Na hlavní ulici Sámarrá explodovala bomba pod americkou hlídkou v 7:00. Ve zničeném Humvee zabila tři vojáky a čtvrtého zranila.

V 7:30 došlo k explozi bomby pod americkou hlídkou na silnici vedoucí z Mosulu do severních provincií. Výbuch zničil Humvee, dva vojáky usmrtil a dva další zranil.

V 8:30 najela na bombu americká hlídka u vězeňského tábora v Abú Ghurajb. Ve zničeném Humvee zemřel jeden voják a dva utrpěli zranění.

V 9:00 zaútočila skupina bojovníků na konvoj amerických kamionů v Hadíthě. Zničili dva kamiony naložené zásobami pro americkou armádu a zabili jejich řidiče.

Americkou hlídku projíždějící Rašídíjí na severu Bagdádu zasáhla bomba v 10:00. I tady zničila Humvee, zabila jednoho a zranila druhého vojáka.

Silná bomba vybuchla v 11:00 pod americkou kolonou na hlavní ulici v severobagdádském předměstí Tádží. Ve zničeném Humvee zahynuli čtyři vojáci.

Kolem 12:00 vybuchla bomba na hlavní ulici Miqdádíje severovýchodně od Bagdádu, zničila Humvee americké hlídky a usmrtila v něm tři vojáky.

Ve 13:00 zasáhla exploze bomby americkou kolonu projíždějící okrskem Dibs na severu Kirkúku, zničila Humvee a zabila čtyři vojáky.

O půl hodiny později explodovala bomba pod americkou hlídkou v Sab al-Búr na severu Bagdádu. Výbuch zneškodnil obrněné vozidlo Bradley, jednoho vojáka usmrtil a dva zranil. Vojáci pak při razii zatkli jednoho místního rolníka.

Na hlavní ulici Ámiríjat al-Fallúdža zasáhla bomba americkou hlídku ve 14:00, zneškodnila obrněné vozidlo a zabila jednoho vojáka.

V odpoledních hodinách zaútočila skupina bojovníků na hlídku loutkové policie v mosulské čtvrti Wahda. Zničila jeden ze čtyř Landcruiserů, v němž byli zabiti nebo zraněni čtyři policisté.

Další útok podnikla odpoledne jiná skupina bojovníků na tábor tzv. národní gardy v Džubajlu na severozápadě Fallúdže. V půlhodinové srážce bylo zabito či zraněno sedm gardistů, bojovníci se pak bez úhony stáhli.

Kolem 17:00 narazila na bombu americká hlídka v okrsku Zawbí na jihu Fallúdže. Exploze poškodila jedno z několika Humvee a zranila jeho čtyřčlennou posádku.

Nechutné metody Američanů při výsleších

Agentura QudsPress přinesla právu, že američtí vojáci ponižovali a inzultovali irácké lékaře ramádské hlavní nemocnice. Ve čtvrtek odpoledne explodovala poblíž nemocnice bomba, která zničila americké Humvee. Vojáci pak uzavřeli okolí, zatkli všechny lékaře nemocnice a podrobili je na dlouhé hodiny nechutným formám výslechů. Kromě toho je vojáci uráželi a stříleli na nemocnici z okolních domů. Teprve po dlouhých hodinách byli lékaři propuštěni.

Sobota 22. října 2005

Sebevražedný útok

Irácké bezpečnostní zdroje a očití svědkové informovali agenturu QudsPress, že sebevražedný fidáí najel ráno s autem naloženým výbušninou v průmyslové zóně Fallúdže do americké kolony 12 Humvee a jedno z nich zcela zničil. Z vozidla se podle informace člena policie nezachránil ani jeden člen posádky. Další Humvee bylo explozí vážně poškozeno, jeden člen jeho posádky byl zabit a dva zraněni. Podle svědků šlo o nejsilnější útok za poslední tři měsíce.

Ostřelování vojenských cílů

Kolem 9:00 ostřeloval odboj americký štáb v Síníji západně od Bajdží. Tři silné minometné střely štáb zasáhly a způsobily exploze. O ostřelování informoval ve 12:10 místní korespondent Mafkarat al-Islam s tím, že stále pokračuje.

Kolem poledne ostřelovali mudžáhidové tábor irácké loutkové armády v západním Bagdádu. Dvě minometné střely však dopadly na obytné domy v jeho blízkosti, třetí zasáhla hradbu okolo tábora a čtvrtá dopadla do ležení, nezpůsobila však žádné škody. V zasažených domech byli zabiti tři civilisté včetně jedné ženy a tři další zranění byli dopraveni do nemocnice Jarmúk.

V Azamíji podnikl odboj po poledni minometný útok na americko-iráckou hlídku. Dvě střely zasáhly hlídku a poškodily jedno z vozidel, další dvě dopadly na blízkou základní školu. Zda v ní způsobily nějaké ztráty, nebylo zjištěno.

Bombové a jiné útoky

Za svítání explodovala v Dulu'íji pozemní mina pod americkou hlídkou, zneškodnila její Humvee, zabila jednoho a zranila dva vojáky. Bezprostředně nato uzavřeli Američané tři největší ulice ve městě a zahájili razii. Vpadli do 11 domů a zatkli sedm místních civilistů, kteří podle nich byli do útoku zapojeni. Příbuzní zatčených sdělili korespondentovi Mafkarat al-Islam, že vojáci měli s sebou prášek, který sypali "podezřelým" na ruce, aby zjistili, zda v nich během posledních 48 hodin drželi munici, zbraně nebo dynamit.

V 6:00 vybuchla v Ámiríji na silnici do Abú Ghurajb bomba, zasáhla americkou hlídku, zneškodnila její vozidlo a zranila tři vojáky, jednoho vážně.

Ráno zasáhla bomba v Karmě východně od Fallúdže americkou pěší hlídku, jednoho vojáka zabila a dalšího vážně zranila.

V 11:15 oznámil Mafkarat al-Islam, že došlo k boji mezi mudžáhidy a okupačními silami doprovázenými loutkovými vojáky na silnici mezi obcemi Sa'da a Karábíla severovýchodně od Qá'imu. Trval asi 20 minut, podařilo se zničit irácké transportní vozidlo a zneškodnit Humvee. O rozsahu ztrát nebylo možno zjistit žádné údaje, protože okolí uzavřel kordon amerických vojáků a iráckých zrádců.

Kolem 11:00 explodovala bomba pod americko-iráckou hlídkou v průmyslové zóně Fallúdže. Po výbuchu zcela shořelo transportní vozidlo loutkové armády, v němž zemřelo nebo bylo zraněno šest vojáků.

Před polednem zaútočilo několik partyzánů na kontrolní stanoviště irácké loutkové armády v Túz Churmátú u Kirkúku. Podle očitých svědků zabili jednoho vojáka a tři zranili, sami neutrpěli žádné škody.

Kolem poledne zaútočil oddíl bojovníků na kontrolní stanoviště irácké loutkové policie v okrsku Bú Alwán v Habbáníji. Zabit byl jeden policista a tři další zraněni. K útoku došlo v místě rušného provozu, kde se obvykle shromažďují taxikáři. Podle příslušníka loutkové armády nebyl žádný policista zabit, pouze tři zraněni; kromě toho byli zabiti čtyři civilisté, které zasáhly střely policistů.

Ve 13:30 vybuchla bomba pod kolonou čtyř amerických obrněných vozidel na polní cestě u vesnice Kibba severně od Ba'qúby, zneškodnila jedno vozidlo, zabila jednoho a zranila tři vojáky.

Ve 14:15 vybuchla bomba pod kolonou tří amerických tanků a čtyř Humvee na silnici z Chálidíje do Ramádí. Američané na explozi, která zničila jedno z vozidel a zabila nebo zranila čtyři vojáky v něm, reagovali střelbou, při níž zabili místního civilistu.

V 15:00 explodovala bomba pod kolonou několika Humvee a vojenských kamionů severozápadně od Mosulu. Zasáhla a zničila jedno Humvee, v němž zranila dva vojáky.

Asi 12 km od Chálisu na severozápadě provincie Dijála zaútočilo odpoledne asi deset mudžáhidů na kolonu osmi kamionů se zásobami pro irácké loutkové síly. Zapálili tři kamiony a zabili nebo zranili čtyři jejich řidiče.

Brigády Badr pokračují v terorizování sunnitů

Šíitské Brigády Badr sloužící okupantům provedly v ranních hodinách razii v domech sunnitských obyvatel Násiríje, v nichž kradly cennosti a pozatýkaly přes 70 osob, aniž jim sdělily nějaké obvinění. Byl to už druhý den razií a krádeží.

Mafkarat al-Islam oznámil, že mezitím bylo nalezeno 17 mrtvol zdejších sunnitů, zohavených a nesoucích stopy mučení pálením ohněm, elektřinou a vařící vodou.

V prohlášení pro Mafkarat al-Islam sunnitský duchovní vůdce šajch Umar al-Marsúmí prohlásil, že Brigády Badr a síly tzv. ministerstva vnitra bez jakéhokoli oprávnění zatýkají a rabují domy sunnitů. Všude kradou cennosti a věci osobní potřeby a zatkli všechny muže v domech. Členové Brigád Badr bijí ženy do citlivých částí těla, když předtím svázali jejich manžely a bratry, aby jim nemohli pomoci.

Šajch Marsúmí prohlásil, že v pátek v noci se delegace sunnitů vydala ke guvernérovi, aby se pokusila zjistit důvod razií a zatýkání, ale guvernér se s ní odmítl setkat a nařídil ji vykázat z budovy. Sunnité na to odpověděli otevřeným dopisem, žádajícím svět a zvláště muslimy a Araby o pomoc.

Mafkarat al-Islam toto líčení okomentoval sdělením, že totéž prováděly Brigády Badr přede dvěma měsíci ve městě Samáwa ve snaze donutit tamní sunnity, aby město opustili a kolaboranti mohli obsadit jejich domy a zmocnit se majetku v nich.

Rostoucí napětí mezi šíity v Basře

Ve městě stále stoupá napětí, způsobené vzájemnými ozbrojenými srážkami šíitských stran, které se snaží ovládnout místní správu.

Baserské sídlo kolaborantů ze Strany islámské ctnosti v Basře, k níž patří zdejší guvernér, se v noci na sobotu stalo terčem útoku, stejně jako budova guvernérského úřadu a sídlo policie.

Místní policie pak vpadla do sídel jiných šíitských stran -- hnutí Thár Alláh a Baqíjat Alláh. Zatkla činitele hnutí Thár Alláh Sajjida Júsufa a 35 členů hnutí Baqíjat Alláh.

Jak oznámil Mafkarat al-Islam, místní pozorovatelé soudí, že strany si touto cestou vyřizují spory týkající se "voleb", stanovených na prosinec. Většina rozporů mezi nimi se týká rozdělení míst v guvernérském úřadu a stanovení politických a finančních podílů stran na loutkové správě Basry. Rozpory mezi šíitskými skupinami zesílily poté, co sunnitští kandidáti uspěli ve volbách v okrscích Fáw a Abú al-Chásib a po vítězství proamerické "komunistické strany" ve volbách do okrskové rady ve městě Qurná, ležícím 100 km severně od Basry.

Mezi tím vším skupina neznámých ozbrojenců zaútočila na dům Fuáda al-Hamdáního, sunnitského člena městské rady v Abú al-Chásib a prominentního kmenového a veřejného činitele. Útok byl zjevně součástí plánu na únos Hamdáního, ten však ve chvíli útoku nebyl doma.

Neděle 23. října 2005

Další nálet na Qá'im

Americké bombardéry F-16 zasáhly čtyři domy na jižní straně města a zcela je zničily. Podle místních obyvatel byl příčinou náletu neúspěšný útok Iráčanů na americký vrtulník, k němuž došlo v blízkosti těchto domů. Ve zničených domech naštěstí nikdo nezahynul, protože jejich obyvatelé už dříve uprchli před poslední americkou ofenzívou proti městu.

Sebevražedný útok v Bagdádu

Po poledni najel sebevražedný fidáí do americko-irácké hlídky na náměstí Tahrír v bagdádské čtvrti Báb aš-Šarqí. Podle informace člena místní loutkové policie zničila exploze dvě vozidla loutkové policie, usmrtila šest policistů a čtyři zranila.

Ostřelování základen

Spojená základna italských a iráckých loutkových vojáků v centru Násiríje se krátce po půlnoci stala terčem minometné palby. Podle informací obyvatel okolí na základnu kolem 1:00 dopadly dvě střely; informace o následcích palby však nebylo možno upřesnit.

Kolem 8:00 ostřeloval odboj americký štáb v okrsku Turajbíl u Rutby. Objekt zasáhly dvě rakety Kaťuša, jedna dopadla přímo na budovu, druhá do její těsné blízkosti.

Další akce odboje

V 7:00 explodovala bomba pod konvojem amerických kamionů vezoucích betonové zátarasy na silnici z Isháqí do Sámarrá. Zapálila jeden z kamionů a zabila jeho řidiče.

V ranních hodinách zaútočila skupina bojovníků na staré silnici mezi Abú Ghurajb a Akrakúfem na americkou hlídku. Podařilo se jim zapálit jedno Humvee, v němž byl jeden voják zabit a dva zraněni.

Poblíž Ajjádíje jižně od Tal Afáru podnikly v poledne síly odboje útok na kontrolní stanoviště irácké loutkové armády. Nejprve jeho část zničili střelbou, poté se museli stáhnout a ostřelovali stanoviště minometnými střelami ráže 82 mm.

Po poledni explodovalo odstavené auto naložené výbušninou, kolem něhož ve čtvrti Bú Hardán na severozápadě Qá'imu projížděla americká kolona. Výbuch zničil jedno z Humvee a jeho čtyřčlennou posádku zabil nebo zranil.

Ve 14:00 vybuchla bomba pod americkou hlídkou v Báb al-Mu'azzam v severovýchodním Bagdádu. Poškodila vozidlo, zabila jednoho vojáka a druhého zranila.

Kolem 16:00 zasáhla exploze bomby spojenou americko-iráckou hlídku na jihu Tikrítu. Výbuchem byl zraněn jeden americký a dva iráčtí vojáci, poškozeno bylo vozidlo loutkové armády.

Atentát na zástupce policejního velitele

V 10:40 Mafkarat al-Islam oznámil, že členové odboje provedli atentát na zástupce velitele loutkové policie v provinci Anbár majora Muhsina Maš'ána Nadžífa al-Hardána, když vycházel ze svého domu ve středu Ramádí. Podle informace lékaře místní hlavní nemocnice dr. Usámy ar-Rawího byl Hardán zasažen sedmi kulkami do různých částí těla a na místě zemřel.

Neděle 24. října 2005

Irácká humanitární organizace žádá mezinárodní pomoc

Organizace Izz al-Iráq požádala o mezinárodní zásah, který by zastavil americké zatýkání žen a dětí v Iráku.

Ve výzvě se uvádí: "Američtí vojáci stále znovu zatýkají naše irácké sestry a děti. Podruhé v tomto svatém měsíci ramadánu zatkli Sáru Táhá Chalaf al-Džumajlíovou, dceru Táhá Chalafa al-Džumajlího, jehož drží ve věznici Abú Ghurajb. Při prvním zatčení ji obvinili z toho, že je dcerou Abú Mus'aba az-Zarqáwího. Druhý den byl propuštěna. Podruhé ji zatkli ve středu 19. října v noci a prohlásili, že v otcově domě ukrývala ozbrojence."

Organizace žádá svět, aby se zasadil o zastavení vlny zatýkání iráckých žen a dětí, mezi něž patří např. Raghd Lajth Muhammadová, zaměstnankyně banky Rafíajn, zatčená v Durá 8. října; mladá dívka z mosulské Hudáby nebo chlapci ve věku od 10 do 15 let, zatýkaní kolaborantskými milicemi. Vyzývá OSN, Amnesty International, Červený kříž a další humanitární organizace k intervenci proti těmto zločinným praktikám.

V další výzvě táž organizace žádá mezinárodní pomoc, vedoucí k zastavení sektářského zatýkání a zabíjení sunnitů ve městě Násiríja, kde bylo nedávno uvězněno 70 sunnitů a 17 dalších nalezeno umučených k smrti.

Američané bombardovali Hadíthu, vyklidili několik táborů a kontrolních stanovišť

Kolem 6:00 bombardovala americká letadla Barwánu východně od Hadíthy. Byl zničen jeden dům v severní části obce, v něm zemřeli čtyři civilisté a tři byli zraněni. Podle svědků byly mezi mrtvými dvě děti a žena.

V poledne korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že americké síly právě vyklízejí čtyři vojenské tábory, zřízené přede dvěma měsíci v Ramádí a na západ od města. Nečekaně se stáhly rovněž ze šesti pevných kontrolních stanovišť v okrscích Súfíja, Bú Fahd, Zujút, Mal'ab a Ta'mím v Ramádí a zamířily na základnu Warrár západně od Ramádí.

Sebevražedný útok ve Fallúdže

Kolem 1:00 podnikla skupina bojovníků útok na americké síly ve čtvrti Askarí na jihu Hadíthy. Došlo k boji, který trval asi hodinu, ale vzhledem k zákazu vycházení, jehož dodržování kontrolují ostřelovači na střechách domů, nemohl korespondent Mafkarat al-Islam zjišťovat podrobnosti. Ráno však oznámil, že během boje byla zničena tři Humvee různých typů.

Pozdě večer najel na hlavní ulici města sebevražedný útočník do americké hlídky a odpálil se. Přitom se vzňalo jedno z vozidel hlídky; bližší informace se korespondentovi Mafkarat al-Islam nepodařilo získat.

Ostřelování vojenských cílů

Kolem 11:30 vypálil odboj pět minometných střel na soustředění amerických vojáků v Barwáně na východním okraji Hadíthy. Současně ostřelovali sedmi střelami také soustředění amerických a iráckých vojáků u východního vjezdu do Hadíthy. Tam bylo po útoku vidět hořící americké vozidlo.

Večer zasáhlo šest silných minometných střel americký vojenský tábor v Habbáníji.

Exploze v centru Bagdádu

Krátce před západem slunce došlo v centru Bagdádu ke třem mohutným explozím, které otřásly náměstím Firdaws blízko hotelu Palestina. Hotel obývají novináři a řada cizinců.

Podle zprávy agentury AP explodovalo jedno z aut naložených výbušninou u policejního postu na severovýchodní straně náměstí. Podle amerického prohlášení nebyl přitom zabit žádný americký voják, ale 10 Iráčanů. Podle iráckých loutkových představitelů bylo nejméně 40 osob zraněno.

Podle prvních zpráv TV al-Džazíra bylo zabito nejméně 17 osob a řada dalších zraněna, mezi nimi i tři zahraniční novináři. Stanice citovala prohlášení Džásima Ábida z iráckých loutkových bezpečnostních služeb, podle něhož první auto vybuchlo blízko mešity 14. ramadánu, druhé u hotelu Palestina a třetí u budovy tzv. ministerstva zemědělství.

Novinář Walíd as-Sámarrá'í sdělil al-Džazíře telefonicky, že exploze byly velmi silné, tím spíše, že k nim došlo v silně střežené části města, velmi blízko tzv. Zelené zóny. Podle AP byla vážně poškozena jižní strana hotelu Palestina a řada jeho obyvatel byla nucena se uchýlit do hotelových chodeb.

V 19:50 oznámil Mafkarat al-Islam, že podle informací hotelové ochranky byl při explozi u hotelu Palestine Meridien zabit Steve Burton, ředitel jedné z největších amerických bezpečnostních společností působících v Iráku. Jeho firma podle zprávy poskytovala tělesné strážce vysoce postaveným diplomatům a americkým podnikatelům. Podlé téže zprávy bylo v hotelu zabito nebo zraněno několik dalších cizinců.

Atentát na jednoho z velitelů Brigád Badr

Povstalci v Hillá zaútočili na kolonu místního šéfa kolaborantských Brigád Badr Muhsina Abd al-Ájmmáa. Kolaborant a jeho tři společníci byli zabiti. Badristé večer smrt svého velitele i jeho společníků přiznali ve vysílání své rozhlasové stanice.

Další akce odboje

V 6:00 vybuchla bomba pod americkou hlídkou v okrsku Kartan na severu Júsufíje. Zapálila jedno z vozidel, zabila jednoho a zranila dva vojáky.

Asi v 7:00 zaútočila skupina bojovníků na silnici u Sámarrá na konvoj cisteren s pohonnými hmotami pro americké základny. Podle informace člena místní policie byly z 11 cisteren dvě zničeny a tři řidiči zabiti.

Ve stejnou dobu došlo k explozi bomby na dálnici severně od Hítu pod kolonou amerických vozidel, z nichž jedno zneškodnila.

V 7:30 došlo k explozi bomby pod americkou kolonou šesti obrněných vozidel jižně od Tárimíje, která zneškodnila jedno vozidlo a zranila dva vojáky.

Dopoledne přepadlo několik bojovníků s ručními granáty na cestě ve vesnici Sandídž v oblasti Džurf as-Sachr na jihu Bagdádu hlídku loutkové policie v pickupech. Dva z nich zapálili a pět policistů dílem zabili, dílem zranili. Podle svědků byl palbou policistů zabit jeden civilista.

Auto zaparkované u silnice v okrsku Šá'b ve východním Bagdádu explodovalo v poledne, když kolem něho projížděla hlídka loutkové policie. Výbuch zapálil policejní pickup, tři policisty zabil a tři zranil. Usmrceni byli také dva civilisté, kteří byli nešťastnou náhodou právě poblíž.

Kolem 13:00 zasáhla exploze pozemní miny na silnici do Hawídže americkou kolonu několika tanků a tří Humvee, zneškodnila jeden tank a zranila čtyři vojáky, jednoho z nich vážně.

Ve 14:00 vybuchlo auto naložené výbušninou na silnici z Rawy do Ána v západním Iráku. Exploze zneškodnila transportní vozidlo z americké kolony a jeho celou posádku částečně usmrtila, částečně zranila.

Odpoledne explodovala bomba pod americko-iráckou kolonou na severním okraji Buhrízu severovýchodně od Bagdádu. Zasáhla a zapálila jedno Humvee, jednoho amerického vojáka zabila a druhého zranila. Lehce zraněn byl též jeden irácký voják.

Úterý 25. října 2005

Osvobozeni vězňové převážení z Abú Ghurajb

Skupina nejméně 15 bojovníků provedla odpoledne na silnici mezi vězeňským táborem v Abú Ghurajb a Bagdádem odvážnou operaci, při níž zaútočila na tři armádní vozidla, převážející řadu vězňů do Bagdádu. Podle zaměstnanců čerpací stanice v Šurta al-Chámisa, kteří byli svědky útoku, mudžáhidové bleskovou operací vězně osvobodili díky tomu, že konvoj nedoprovázel žádný vrtulník. S osvobozenými vězni zmizeli pak úzkými uličkami v malých autech. Když na místo dorazil korespondent Mafkarat al-Islam, nalezl vraky tří vozidel a mrtvoly iráckých loutkových vojáků ležící na silnici. Tzv. ministerstvo obrany vydalo oznámení o zabití svých vojáků, nezmínilo se však vůbec o osvobozených vězních.

Foto jednoho hořícího vozidla viz: islammemo.cc/news/one_news.asp?Idnews=87157

Při pondělní explozi v Bagdádu zabiti vesměs zaměstnanci bezpečnostních služeb

Počet mrtvých následkem explozí u hotelů Palestina a Ištar v Bagdádu stoupl v úterý na 24. Všichni mrtví byli strážci z řad irácké loutkové policie a zaměstnanci západních bezpečnostních společností. Ředitel bezpečnosti jednoho ze zasažených hotelů kapitán Muhammad Alí na tiskové konferenci potvrdil, že útok usmrtil nebo zranil řadu cizinců. Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil z městské nemocnice, že tvrzení provládní TV al-Iráqíja o usmrcení civilistů bylo lživé. Podle prohlášení dr. Mahdího al-Džabbúrího patřili totiž všichni mrtví k zaměstnancům bezpečnostních služeb.

Zatýkání sunnitů v Bagdádu

Za svítání obklíčily americké síly v doprovodu desítek vojenských vozidel a pod silnou leteckou ochranou celé sunnitské čtvrti Bagdádu -- Ámiríji, Ámil, Chadra a Ghazálíja - a zahájily prohledávání domů. Do 11:10, kdy korespondent Mafkarat al-Islam zprávu o razicích odesílal, bylo už zatčeno nejméně 43 sunnitů.

Vzájemné boje iráckých kolaborantů v Bagdádu

Agentura QudsPress zjistila z mediálních zdrojů, že v Bagdádu došlo během dne ke vzájemným srážkám mezi vojáky tzv. ministerstva vnitra a tzv. ministerstva obrany.

Konvoj čtyř vozidel se 30 ozbrojenci v uniformách přepadových sil ministerstva vnitra a s maskami na obličejích zaútočil na obytnou čtvrť "28. dubna", v níž bydlí Arkán Hammád Dáhí al-Ghazálí (jeden z osobních strážců tzv. ministra obrany), Umar Sallúm Dáhí al-Ghazáwí z vojenské policie a Alí Sallúm Dáhí al-Ghazáwí z tzv. ministerstva vnitra. Jejich záměrem bylo zatknout všechny tři.

Mezi Umarem al-Ghazáwím a útočníky došlo k přestřelce; poté, co mu došla munice, byl spolu s ostatními zatčen. Ozbrojenci jim zavázali oči, v autech je tloukli a podle svědků jim hrozili mučením elektrickým proudem. Ukradli také automobil Arkána Hammáda al-Ghazáwího, 500 dolarů, jeho osobní zbraň i zlatý náhrdelník jeho sestry.

Když přijeli k mostu Džumhúríja, tři zatčení z auta vyskočili a volali na pomoc stráž tzv. ministerstva obrany stojící na mostě, zatímco vojáci ministerstva vnitra po nich stříleli. Tak došlo k boji mezi oběma složkami, který skončil zatčením devíti vojáků vnitra včetně jejich velitele.

Při výslechu nejprve uvedli, že jednali bez rozkazu, pak prohlásili, že plnili oficiální poslání štábu ministerstva vnitra. To ovšem něco takového popřelo.

Útok na kurdské separatisty v Sulajmáníji a v nedalekém Irbílu

Během dne explodovala v Sulajmáníji, která je základnou kurdského, Američany dosazeného "prezidenta" Tálabáního, tři auta naložená výbušninou. Terčem explozí byla sídla pešmergské kurdské milice a kolona muly Bachtijára, poslance kurdského separatistického "parlamentu". Spolu s Bachtijárem zahynulo devět jeho průvodců a dalších pět bylo zraněno. Podle informace místní nemocnice byly zabity a zraněny desítky lidí, většinou pešmergů a policistů. Podle zprávy irbílského korespondenta Mafkarat al-Islam zavládla mezi kurdskými separatisty po explozích panika. Kurdský předák Masúd Barzání vyhlásil všeobecnou pohotovost pešmergů a zrušil všechny dovolenky.

Odpoledne explodovalo v centru Irbílu auto před sídlem kolaborantské milice pešmergů. Činitel irbílské policie v telefonickém rozhovoru sdělil, že exploze Chevroletu zabila a zranila řadu pešmergů.

Ostatní akce odboje

Kolem 7:00 vybuchly současně dvě bomby v okrsku Šaraqat na silnici mezi Mosulem a Bagdádem pod kolonou několika amerických obrněných vozidel a Humvee. První výbuch zneškodnil obrněné vozidlo a donutil kolonu zastavit, druhý poškodil Humvee. Kromě toho byli dva vojáci zabiti a čtyři zraněni.

V Šahrabánu severovýchodně od Bagdádu vybuchla kolem 8:00 bomba pod hlídkou čtyř Humvee, jedno poškodila a zranila dva vojáky.

V Súfíji na severní straně Ramádí byla ráno nalezena tři těla loutkových vojáků usmrcených výstřelem do hlavy.

Kolem 11:00 zničila exploze bomby na ulici Tharthar ve Fallúdže vozidlo americko-irácké hlídky, zabila dva loutkové vojáky a dalšího spolu s jedním Američanem zranila.

Dopoledne zaútočila skupina sedmi bojovníků na dálnici v Bajjá západně od Bagdádu na kolonu pancéřovaných automobilů užívaných bezpečnostními společnostmi. Jeden automobil zapálili, druhý poškodili; přitom byli zabiti tři cizinci a dva zraněni.

V 11:30 explodovalo ve vesnici Šamit severovýchodě od Hawídže auto odstavené u hlavní silnice, když je míjela hlídka loutkové armády. Exploze zničila jedno z jejích vozidel a zabila pět vojáků včetně kapitána.

Za poledne vybuchla bomba na hlavní ulici v okrsku Iskán na západě Bagdádu, vážně poškodila jedno ze čtyř hlídkových Humvee a zranila dva americké vojáky.

Kolem 15:00 zasáhla exploze bomby konvoj kamionů se zásobami pro americkou armádu na silnici mezi Latífíjí a Bagdádem, zničila jeden z nich a zabila jeho řidiče.

Kolem 16:00 zasáhla exploze bomby kolonu irácké loutkové armády projíždějící západní částí Abú Ghurajb, zničila jedno ze čtyř transportních vozidel, zabila jednoho a zranila tři vojáky.

Středa 26. října 2005

Brutální nálet na Rúmmánu

Americká letadla F-16 zaútočila ve 3:30 na domy pokojných obyvatel v centru vesnice Rúmmána východně od Qá'imu. Podle informací vesničanů mířila letadla na tři domy v centru, úplně je zničila a zabila v nich 25 osob, vesměs místních obyvatel. Dr. Ammár al-Marsúmí z qá'imské hlavní nemocnice potvrdil, že nemocnice přijala 25 mrtvých těl, většinou žen a dětí. Další oběti ještě zůstávaly v troskách.

Partyzáni po náletu dálkově odpálili dům, v němž se shromáždil oddíl amerických vojáků, a většinu jich zabili nebo zranili. Americká vozidla pak přivezla další vojáky, aby prohledávali trosky domu a vytahovat mrtvé a zraněné. Další jednotka po příjezdu začala prohledávat domy v okolí zničené budovy a zatýkat. Podle zprávy QudsPress bylo zatčeno asi 10 osob, obviněných z podílu na útoku.

Útok na policejního velitele v Ramádí

V poledne podnikla skupina bojovníků útok na policejní delegaci odjíždějící od budovy guvernérské správy, kde jednala se svými americkými šéfy. Bojovníci zapálili dvě policejní auta, zabili tři důstojníky a zranili další dva, mezi nimi i velitele policie celé provincie Anbár Chaláfa al-Aljáwího.

Ostřelování vojenských cílů

Odbojová organizace Brigády revoluce 1920 ve svém internetovém prohlášení oznámila, že zabila vysokého amerického důstojníka, když jeden její oddíl zasáhl 24. října v noci osmi kaťušemi americkou základnu Síníja u Bajdží. Prohlášení, citované agenturou QudsPress uvádí, že nad základnou byly po útoku vidět sloupy kouře a později bylo potvrzeno, že byl při něm zabit jakýsi plukovník Logen.

Kolem 17:15 vypálil odboj sedm minometných střel na americký štáb v Ámiríjat al-Fallúdža. Tři z nich zasáhly přímo štáb, další tři spadly na okolní domy obsazené vojáky.

Asi v tutéž dobu zasáhlo šest silných minometných střel americký okupační tábor v oblasti mezi dvěma fallúdžskými mosty, nad nímž se objevily tři sloupy kouře.

Ve večerních hodinách podnikl místní odboj několik útoků na různé pozice amerických sil ve městě. Ostřelování amerického štábu v objektu zemědělské fakulty a základny Warrár raketami a minometnými střelami trvalo podle kapitána loutkové armády asi 18 minut a bylo při něm zabito nebo zraněno nejméně 20 amerických vojáků.

Další ozbrojené akce a bombové útoky

V 8:15 zasáhla exploze bomby americkou hlídku složenou ze tří tanků a dvou Humvee na hlavní ulici ve východní části Chálidíje, vážně poškodila tank a zranila dva vojáky.

V 10:00 explodovala v Sajjidíji na jihu Bagdádu poblíž policejní stanice bomba pod právě vyjíždějící hlídkou irácké loutkové policie. Zapálila jeden pickup zabila tři policisty a další dva zranila.

Ozbrojenci zabili 20 věřících v mešitě

Podle zprávy Mafkarat al-Islam odeslané ve 21:00 zaútočili neznámí muži na sunnitskou mešitu v jižní části Bagdádu v době nočních ramadánových modliteb. Střelbou usmrtili přes 20 věřících v posledních řadách. Podle očitých svědků přijeli útočníci v dobře známých strakatých automobilech používaných vládními orgány a byli oblečeni do uniforem přepadových oddílů tzv. ministerstva vnitra. Korespondent k tomu poznamenal, že šlo už o třetí podobný útok na sunnity a sunnitskou mešitu během měsíce ramadánu.

Mosad pravděpodobně spáchal vraždu bývalého iráckého generála

Neznámí muži zastřelili v jeho domě brigádního generála bývalé irácké armády Ahmada al-Mawsúlího, jeho ženu a dceru. Šlo o jednoho z nejzkušenějších generálů, který byl v době první války v Zálivu v roce 1991 pověřen provedením útoku raketami Scud na "Izrael". Pozorovatelé se proto domnívají, že útok na něho byl dílem agentů Mosadu.

Čtvrtek 27. října 2005

Akce odboje ve Fallúdže

V noci na čtvrtek zasáhl ostřelovač dva příslušníky americké námořní pěchoty, stojící na střeše správní budovy ve čtvrti Nazal, z níž si Američané zřídili štáb.

Podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam, odeslané v 9:35, došlo krátce předtím ve čtvrti Askarí k boji mezi povstalci a americko-iráckou pěší hlídkou, kterou nejprve zasáhla exploze bomby a několik vojáků zabila nebo zranila. Oddíl bojovníků pak na hlídku zaútočil a došlo k asi půlhodinovému boji. Protože američtí a loutkoví vojáci uzavřeli celou oblast kolem bojiště, nepodařilo se korespondentovi zjistit ztráty obou stran. Podle obyvatel čtvrti byli střelbou vojáků zabiti mj. dva civilisté projíždějící kolem v autě.

Boj v Hadíthě

Pozdě odpoledne došlo na západní straně města k půlhodinovému boji mezi povstalci a americkými vojáky. Skončil zničením transportního vozidla a zabitím či zraněním nejméně šesti Američanů.

Ostřelování vojenských základen

V 7:30 ostřeloval odboj raketami středního doletu americkou základnu Ajn al-Asad v Baghdádí. Tři z nich zasáhly střední část základny, kde způsobily exploze.

V poledne zasáhlo šest minometných střel ve dvou etapách americký tábor na východní straně Qá'imu, kde způsobily velké škody.

Další akce odboje

Kolem 9:00 zasáhla bomba na silnici vedoucí z Tikrítu na sever konvoj šesti kamionů přepravujících betonové zátarasy, používané na amerických základnách a v táborech. Zničila jeden kamion a zabila jeho řidiče.

V 10:00 došlo u Buhrízu k explozi bomby pod americkou hlídkou, při níž bylo vážně poškozeno Humvee a zraněni tři vojáci, jeden z nich těžce.

Rovněž kolem 10:00 vybuchla další bomba u Júsufíje, zasáhla jinou americkou hlídku, zneškodnila její Humvee a zabila nebo zranila jeho čtyřčlennou posádku.

Dopoledne explodovalo v mosulské části Sumár auto naložené výbušninou a odpálené ve chvíli, kdy je míjela kolona čtyř amerických obrněných vozidel a dvou Humvee. Exploze jedno obrněné vozidlo zneškodnila, zabila v něm jednoho vojáka a tři zranila.

Američané zatkli pašeráky drog

Američtí vojáci zatkli na íránských hranicích u Mundhiríje 12 Íránců pašujících do Iráku drogy. Našli u nich přes 30 kilogramů hašiše a dalších drog, a mimoto velké množství narkotických tabletek, jejichž prodej je rozšířen v provinciích Nadžaf a Karbalá.

Pátek 28. října 2005

Boje v Ramádí

V 10:30 explodovala v centru města bomba pod americkou hlídkou, zničila jedno Humvee, jednoho vojáka zabila a tři další vážně zranila.

V odpoledních hodinách pak došlo ve čtvrti Mal'ab v centrální části města k boji mezi mudžáhidy a americkými vojáky podporovanými vrtulníkem. Podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam, odeslané v 17:55 boj stále probíhal a prozatím bylo zneškodněno jedno Humvee a nejméně dva okupanti zraněni. Podle nepotvrzených zpráv Američané mezitím bombardovali dům v okrsku Bú Faradž na severu města, do základů jej zničili a zabili v něm čtyři civilisty, z nich tři byly ženy a děti.

Pozdě večer propukl po explozi, jejíž původ nemohl korespondent Mafkarat al-Islam pro zákaz vycházení zjistit, ve středu města další boj, trvající téměř hodinu. Také jeho výsledek nebylo možno zjistit, korespondent pouze pozoroval jedno hořící americké vozidlo.

Sebevražedný útok

Kolem poledne najel sebevražedný útočník do kontrolního stanoviště loutkové armády v okrsku Húr Radžab v jihobagdádském předměstí Durá. Zabil tu nebo zranil řadu vojáků.

Ostřelování různých cílů

V noci na pátek ostřeloval odboj raketami americkou základnu Ámir v Ámiríjat al-Fallúdža.

V 6:30 zasáhly čtyři minometné střely štáb Husajnovy brigády tzv. ministerstva vnitra v Džurf as-Sachr na jihu Bagdádu.

Kolem 8:00 explodovala v témže okrsku bomba pod americko-iráckou hlídkou, poškodila vozidlo loutkové armády a zranila v něm tři vojáky, jednoho vážně.

V poledne podnikl odboj minometný útok na kontrolní stanoviště irácké loutkové armády v Ba'qúbě. Podle svědectví místních lidí zasáhlo stanoviště pět střel.

Síly tzv. ministerstva vnitra terorizují palestinskou čtvrť v Bagdádu

Příslušníci jednotek tzv. ministerstva vnitra vpadli ve čtvrtek 27. října ráno v pěti automobilech do palestinské obytné čtvrti v okrsku Baladíjat a východě Bagdádu. Vyskákali z aut a začali střílet na domy a vyvolávat paniku mezi obyvateli. Rozstříleli elektrické vedení, rozbili okna a pomocí amplionů vykřikovali urážky a kletby a hrozili Palestincům vyhnáním. Podle agentury QudsPress nešlo o první útok na palestinské obyvatele Iráku. Síly tzv. ministerstva vnitra už dříve zatýkaly a učily členy této komunity, která čítá asi 45 000 osob, většinou uprchlíků z "Izraele".

Tzv. ministr imigračních záležitostí Suhajlá Abd Dža'far kromě toho oznámil, že je třeba deportovat z Iráku všechny Palestince.

Ostatní akce odboje

V 7:00 zabila exploze bomby dva americké vojáky z hlídky na silnici vedoucí z Rawy do Qá'imu. Další dva vojáci byli zraněni a jejich Humvee shořelo.

V 9:30 zasáhl výbuch bomby konvoj tří transportních vozidel a čtyř Humvee v okrsku Šumajt na západě Havídže, zničil jedno transportní vozidlo, zabil jednoho a zranil tři vojáky.

Kolem 11:00 napadla skupina bojovníků v mosulské čtvrti Wahda hlídku Vlčí brigády tzv. ministerstva vnitra, zapálila jedno její GMC, zabila tři kolaboranty a další tři zranila. Zraněni byli i dva členové odbojového oddílu, ale ustoupili spolu s ostatními.

Ve 14:00 zastřelil ostřelovač v centru bagdádské Azamíje amerického vojáka z pěší hlídky.

Odpoledne došlo v Chán Dárí v západní části Bagdádu k explozi bomby na silnici poblíž tržiště, když po ní projížděla americká hlídka. Zničila Humvee, v němž usmrtila nebo zranila čtyřčlennou posádku. Podle očitých svědků byli usmrceni dva vojáci. Američané pak začali prohledávat domy v okolí, několik vojáků zahájilo palbu kolem dokola, čímž poškodili dveře obchodů v okolí. Zbili také řadu místních lidí, kteří byli na tržišti, a nařídili zavřít obchody, aby vrtulník mohl odvézt mrtvé a zraněné.

V Dulu'íji jižně od Sámarrá zasáhla exploze bomby konvoj devíti amerických kamionů a tří Humvee, zničila jeden kamion a zranila jeho řidiče. Pak skupina bojovníků zaútočila na konvoj přímo, zapálila Humvee, zabila dva a zranila tři vojáky.

Přímo v Sámarrá zaútočili partyzáni na americký tank stojící u dálnice na jihu města, pistolemi s tlumiči zabili čtyři vojáky na tanku a pak další tři uvnitř stroje a zmocnili se zbraní v tanku uložených. Tank pak zapálili i s mrtvolami uvnitř. Zprávu přinesla v sobotu agentura QudsPress s poznámkou, že Sámarrá s okolím je denně dějištěm desítek ozbrojených útoků na okupanty a zrádce, z nichž ovšem většinu americké síly nepřiznávají.

Sobota 29. října 2005

Američané stáhli všechny síly z Ramádí

Ve 20:40 Mafkarat al-Islam oznámil, že podle oznámení Sámího Rašída, zástupce guvernéra provincie Anbár, zahájily americké síly za svítání stahování ze všech částí města Ramádí s výjimkou základny Warrár. Zástupce guvernéra prohlásil stažení za překvapivé s tím, že americké síly požádaly iráckou loutkovou policii a armádu, aby co nejrychleji převzaly dohled nad bezpečností oblastí, z nichž americké síly odcházejí. Zdroj z loutkové armády pro Mafkarat al-Islam prohlásil, že může jít o dočasné stažení, které má zjistit schopnost policie a armády udržet kontrolu nad městem. V kruzích loutkové policie a armády způsobilo stahování smíšené reakce; většina členů loutkových sil uvažuje o opuštění služby nebo odchodu z města.

Ostřelování

V 6:30 ostřeloval odboj raketami středního doletu americkou základnu Ghazlání v Mosulu. Podle očitých svědků zasáhly základnu dvě rakety, po jejichž dopadu zazněly z komplexu exploze.

Kolem poledne dopadly tři minometné střely na americký štáb v Tádží, nad nímž se podle sdělení tamních obyvatel objevily sloupy kouře.

Bombové útoky a další akce

Kolem 8:00 explodovala bomba pod americkou hlídkou pohybující se po hlavní ulici Baládu, poškodila jedno ze čtyř Humvee a zranila jednoho vojáka.

Ve stejnou dobu explodovalo na silnici mezi bagdádskou Ámiríjí a Abú Ghurajb dálkově odpálené auto, kolem něhož projížděla hlídka tzv. národní gardy. Exploze zničila jedno a poškodila druhé vozidlo. Zabito bylo pět loutkových vojáků a dalších pět zraněno. Zabit byl rovněž jeden náhodný chodec a dva zraněni.

V 8:30 vybuchla bomba na silnici mezi Bajdží a Tikrítem pod hlídkou složenou z pěti Humvee.

Na dálnici jižně od Kirkúku zasáhla v 9:00 exploze bomby americkou hlídku, zabila jednoho a zranila dva vojáky.

Asi v 10:00 vybuchla ve fallúdžské čtvrti Šurta bomba pod americkou kolonou asi 15 vozidel, která se chystala obklíčit čtvrť a zahájit razii. Jedno z vozidel poškodila a tři vojáky zranila.

Před polednem explodovala bomba pod společnou americko-iráckou hlídkou na dálnici vedoucí z Mahmúdíje k Júsufíji. Podle sdělení policie vážně poškodila irácké transportní vozidlo, zabila jednoho loutkového vojáka a dalšího zranila.

Přibližně ve stejnou dobu došlo také k explozi bomby pod kolonou pěti amerických obrněných vozidel a tří Humvee na polní sinici východně od Dudžajlu. Ta zcela zničila obrněné vozidlo, zabila tři vojáky a čtvrtého zranila.

Kolem 13:00 narazila na bombu americká hlídka na silnici mezi Ámiríjí a Habbáníjí. Exploze zničila jedno ze čtyř Humvee, jednoho vojáka usmrtila a druhého zranila.

Kolem 16:00 vybuchla ve fallúdžské čtvrti Askarí bomba pod hlídkou čtyř amerických Humvee a jedno zapálila. Ve stejnou dobu explodovala v průmyslové zóně další bomba, která vážně poškodila Humvee. Bližší okolnosti obou výbuchů se korespondentovi nepodařilo zjistit.

Masové zatýkání v řadě míst

Americké síly v asi sto vojenských vozidlech a v doprovodu vrtulníků s kulomety doprovázené silami tzv. ministerstva vnitra obklíčily krátce po půlnoci okrsek Arab Džabbúr v jihobagdádském předměstí Durá, uzavřely všechny přístupové cesty a vyhlásily zákaz vycházení. Pak začali vojáci prohledávat všechny obytné bloky a zatýkali tamní obyvatele s odůvodněním, že prováděli útoky proti americkým i loutkovým silám.

Tzv. Husajnova brigáda ministerstva vnitra zatkla při ranní razii v různých částech Madá'inu asi 120 členů sunnitských kmenů Dulajm a Džanábijín.

Podle zprávy agentury QudsPress americké a loutkové síly uzavřely oblast Bazajíz v provincii Dijála východně od Bagdádu, kde ve čtvrtek došlo ke srážce mezi bojovníky na jedné a loutkovými silami podporovanými Mahdího armádou na druhé straně. Za podpory vrtulníků vybavených kulomety zatkly řadu místních obyvatel včetně šajcha Zijáda Muhammada, vůdce kmene Bú Madžmá s několika jeho dětmi.

Podezřelá exploze v Huwajdiru

Krátce před západem slunce došlo v tomto malém městě nedaleko Ba'qúby k mohutné explozi auta řízeného sebevražedným útočníkem, která usmrtila 25 Iráčanů a více než 45 dalších zranila. Podle informací, získaných agenturou QudsPress z policejních zdrojů, došlo pouhých 10 minut před západem slunce k explozi blízko kavárny na místním tržišti, plné lidí čekajících na konec denního postu. Silně poškodila řadu místních obchůdků a rovněž blízkou velkou mešitu. Agentura označila explozi za záhadnou s tím, že neexistuje žádná informace o tom, kdo za ní stojí, zvláště proto, že obyvatelstvo Huwajdiru tvoří jak sunnité, tak šíité.

Prohlášení k boji mezi Armádou partyzánů sunny a Mahdího armádou

Odbojová organizace Armáda partyzánů sunny oznámila, že ve čtvrtek 27. října se dostala do boje s Mahdího armádou Muqtady as-Sadra, která se přidala na stranu iráckých loutkových sil. V prohlášení rozšířeném na internetu organizace prohlásila, že v době ranních modliteb muži v uniformách tzv. národní gardy a loutkové policie zaútočili na "lidi, které islám považuje za nevinné" a obklíčili je více než 50 pickupy. Došlo k ostré konfrontaci, trvající do 8:30, kdy útočníci uprchli, přičemž asi pět z nich zůstalo na místě usmrceno a 17 zraněno.

Agentura QudsPress citovala tzv. ministerstvo vnitra, tvrdící, že boje proti "sunnitským ozbrojencům" se na straně loutkových sil zúčastnili členové mahdistické milice a že v něm bylo zabito asi 25 ozbrojenců, většinou členů Mahdího armády, která se podle jeho tvrzení snažila osvobodit jednoho ze svých členů, "sunnitskými izbrojenci" uneseného. Prohlášení odbojové organizace se naproti tomu o žádném únosu nezmiňovalo.

Vůdce hnutí Muqtady as-Sadra v provincii Dijála šajch Alí al-Músáwí rozšířil prohlášení k této události, při níž bylo podle něho bylo zabito 30 členů Mahdího armády. Pro Mafkarat al-Islam šajch prohlásil, že akce skupiny mahdistů byla nezodpovědná a prohlásil, že na příkaz Muqtady as-Sadra byl vytvořen výbor pro vyšetření události. Poznamenal, že dosud nikdy síly odboje nezaútočily na žádného člena Mahdího armády, protože odboj trestá pouze kolaboranty bez ohledu na to, zda jde o sunnity či šíity. Zdůraznil, že Sadrovo hnutí má spolu s odbojem jediný cíl - dosáhnout toho, aby američtí okupanti museli opustit Irák a jednota země a lidu zůstala zachována. Obvinil loutkovou policii a armádu, že incidentu využila k přilití oleje do ohně a zvýšení napětí.

Neděle 30. října 2005

Ostřelování vojenských cílů

Ve 12:15 vypálil odboj čtyři minometné střely ráže 120 mm na společný americko-irácký štáb v bývalém prezidentském paláci v Ridwáníji na západě Bagdádu.

Minometná střela ráže 120 mm zasáhla v 16:00 dům v Ámiríjat al-Fallúdža, v němž si Američané zřídili své velitelství.

Přibližně ve stejnou dobu zasáhlo šest stejných minometných střel vypálených ze dvou stran americký tábor u silnice do Karábíly u Qá'imu.

Sebevražedný útok

Dopoledne zaútočil fidáí v autě naloženém výbušninou na silnici mezi Tárimíjí a Mušáhadou na americkou kolonu a odpálil se u jednoho z obrněných vozidel. Exploze vozidlo zničila a jeho pětičlennou posádku zčásti zabila, zčásti zranila.

Bombové útoky a další ozbrojené akce

Kolem 6:30 explodovalo na ulici Muháfaza ve středu Ramádí auto naložené výbušninou. Podle sdělení místních lidí nebylo jasné, zda auto bylo odpáleno na dálku nebo řízeno sebevražedným útočníkem, viděli pouze hořící Humvee a asi o 20 metrů dál se válející americkou přilbu.

Kolem 7:00 explodovala v Džubajríji na jihu Sámarrá bomba pod americkou hlídkou, zapálila jedno z pěti Humvee, zabila dva vojáky a dva zranila.

Asi v 7:30 zaútočila skupina bojovníků v Džadídě na jihovýchodě Bagdádu na policejní hlídku, vážně poškodili jeden z jejích pickupů a zabili dva policisty, jednoho v hodnosti poručíka. Další tři policisté byli zraněni.

Později dopoledne narazila na bombu pěší hlídka loutkové armády u bývalého mládežnického centra, nyní amerického štábu v Hítu. Dva vojáci byli výbuchem zabiti a dva zraněni.

V 11:30 vybuchla bomba na hlavní silnici v okrsku Wásití jižně od Kirkúku. Zasáhla kolonu několika amerických Humvee, z nichž jedno zapálila a těžce poškodila civilní auto. Zraněni byli dva američtí vojáci a zabit irácký civilista; druhý pasažér civilního auta byl zraněn.

V poledne explodovala bomba pod americko-iráckou hlídkou na polní silnici vedoucí k dálnici u Saqlawíje. Zneškodnila džíp loutkové armády, zabila jednoho loutkového vojáka, další dva a jednoho Američana zranila.

Ve 13:30 zasáhla exploze bomby kolonu čtyř obrněných vozidel tří Humvee na dálnici u Tal Afáru, zneškodnila jedno obrněné vozidlo, zabila jednoho amerického vojáka a tři další zranila, z toho jednoho vážně.

Ve 14:00 zasáhl ostřelovač v centru Ramádí amerického vojáka z pěší hlídky doprovázené čtyřmi Humvee na silnici k městské hlavní nemocnici a na místě jej usmrtil.

Skupina bojovníků zaútočila odpoledne ve dvou autech u Musajjibu na silnici do Hillá na kolonu pěti vozidel Brigád Badr, dva Landcruisery zapálila, zabila čtyři badristy a tři zranila. Podle svědků byl mezi mrtvými funkcionář brigád z okrsku Qásim na jihu Musajjibu.

Jiná skupina přepadla odpoledne v Chálisu severně od Bagdádu hlídku vojáků tzv. ministerstva vnitra a vážně poškodila jedno z jejích vozidel, tři loutkové vojáky zabila a čtyři zranila. Jeden z bojovníků v akci padl a další byl zraněn.

Poradce premiéra Džafarího zemřel na následky zranění při atentátu

Na ulici Palestina v centru Bagdádu zaútočilo ráno několik ozbrojenců na automobil Gháliba Abd al-Mahdího, bratra tzv. viceprezidenta Ádila Abd al-Mahdího a poradce loutkového premiéra Džafarího. Gháliba Abd al-Mahdího byl zraněn a ještě téhož dne na následky zranění zemřel.

Další zatýkání v Násiríji

Zdejší korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že příslušníci Brigád Badr vpadli do sunnitské čtvrti města, kde už zatkli přes sto lidí, přičemž razie stále ještě pokračuje.

Pondělí 31. října 2005

Bombardování okolí Qá'imu neustává

Před rozedněním v 3:00 bombardovalo americké letadlo čtyři domy a obchod v oblasti Bajdá u Qá'imu. Tento nálet, jeden z nejkrvavějších, po sobě zanechal 41 mrtvých civilistů, z toho 23 žen a dětí, a dalším 11 místním lidem způsobil vážná zranění. Podle očitých svědků Američané pak ještě raketou zasáhli lidi, kteří se seběhli na pomoc obětem náletu. Podle informace TV al-Džazíra pocházela většina obětí z blízkého města Hásiba, z něhož uprchla před americkými útoky. Američané jako obvykle tvrdili, že terčem náletu byl dům, do něhož se ukryli "teroristé".

Velení policie v provincii Anbár přešlo do rukou amerického velitele

Americké okupační síly zbavily funkce velitele loutkové policie provincie Anbár, brigádního generála Šákira Muhammada Sáliha a zatkly ho. Řízením policie pak pověřily amerického vojenského velitele. Podle zdroje z provinční správy získali Američané informace, že Sálih spolupracoval s místním odbojem.

Ostřelování vojenských a policejních cílů

V poledne dopadly čtyři minometné střely na policejní stanici v Buhrízu, ležícím severovýchodně od Bagdádu. Tři z nich podle svědectví místních lidí zasáhly přímo sídlo policie, čtvrtá vážně poškodila sousední budovu.

Rovněž kolem poledne zasáhly čtyři rakety americkou základnu u Qá'imu, nad níž se objevily tři sloupy hustého kouře a vzlétly dva vrtulníky Apache.

Po poledni se terčem minometného ostřelování staly v rozmezí 15 minut dva tábory amerických a loutkových sil ve Fallúdže.

Ozbrojené akce a bombové útoky

Za svítání nalezly americké síly ve fallúdžské čtvrti Šuhadá čtyři mrtvoly iráckých loutkových vojáků, zabitých výstřelem do hlavy. Podle policejního sdělení byli příslušníky 8. brigády loutkové armády, která operuje spolu s Američany ve Fallúdže a v neděli v noci zmizeli ze svého pozorovatelského stanoviště na jihu města.

Dopoledne zasáhla exploze pozemní miny v Rutbě oddíl amerických vojáků, z nichž jednoho zabila a tři zranila. Poškodila rovněž jejich Humvee.

Kolem poledne podnikla skupina šesti bojovníků útok na kontrolní stanoviště iráckých loutkových sil v Zafaráníji v jižním Bagdádu. Při akci byli zabiti tři policisté a dva zraněni. Zahynul rovněž jeden z bojovníků.

Odpoledne vybuchla nedaleko fallúdžské průmyslové zóny bomba pod americko-iráckou hlídkou, zničila vozidlo loutkové armády a poškodila Humvee, zabila tři loutkové vojáky, další dva a jednoho Američana zranila. Kolem 15:00 kromě toho explodovalo v sousedství průmyslové zóny auto naložené výbušninou, kolem něhož projížděla kolona 20 amerických vozidel. Poškodila Humvee a transportní vozidlo plné vojáků, údaje o jejich ztrátách se však nepodařilo získat.

Skupina bojovníků zaútočila minometnými střelami u Saqlawíje na americké síly, pracující na budování silnice z dálnice k jejich základně v Habbáníji. Po střelbě došlo k boji, v němž byla poškozena tři obrněná vozidla a dvě Humvee. Na obou stranách došlo ke ztrátám, na straně odboje padli tři z bojovníků.

Několik bojovníků ve třech automobilech zaútočilo na tři irácké podnikatele opouštějící americkou základnu Ghazlání v Mosulu, kde pracovali pro okupanty, a postříleli je.

Američané přiznávají rostoucí počet útoků a svých ztrát

Americká armáda vydala v pondělí prohlášení, jímž přiznala, že během posledních 24 hodin bylo při různých akcích odboje zabito sedm jejích vojáků, z toho čtyři patřili k hlídce projíždějící Júsufíjí. Příslušník námořní pěchoty byl zabit explozí bomby v bagdádské Ámiríji, další dva vojáky zabila bomba u Baládu. Prohlášení citovala TV al-Džazíra s tím, že podle americké statistiky dosáhl nyní počet útoků odboje na okupační síly nejvyššího počtu za posledních devět měsíců, a že za říjen americká armáda oficiálně přiznala ztrátu 92 vojáků.

Zatýkání v Salmán Páku

Kolem 5:00 obklíčily americké okupační síly doprovázené silami tzv. ministerstva vnitra Salmán Pák, uzavřely všechny cesty do a z města, jakož i hlavní ulice přímo ve městě. Pak zahájily masové zatýkání. Jeho obětí se podle očitých svědectví stalo více než 70 lidí, obviněných z účasti na útocích proti americkým vojákům nebo kolaborantům.

Demonstrace v Latífíji

Před zdejší americkou základnou se shromáždily desítky místních lidí, žádajících propuštění ženy, zatčené silami loutkového ministerstva vnitra. Jak sdělili vesničané z vesnice Umrán u Latífíje agentuře QudsPress, loutkoví vojáci střelili Sadžídu al-Chálidíovou do nohy a pak ji bez udání důvodu zatkli. Zatkli rovněž sedmdesátileté šajchy Džabra al-Chálidího a Karíma Salmána al-Gharírího. Agentura poznamenala, že americké síly pravidelně zatýkají ženy, aby tak jejich manžely nebo jiné příbuzné přinutili vzdát se okupačním silám. Tentokrát tuto taktiku poprvé použili i kolaboranti.

Záhadná exploze v Basře

V obchodní čtvrti v centru města v oblasti plné obchodů a restaurací plných zákazníků, kteří se tam po západu slunce v rámci ramadánu shromáždili, explodovalo kolem 20:30 auto naložené výbušninou a zabilo nebo zranilo desítky lidí. Na vyprošťování obětí pracovaly záchranné týmy, o původu útoku se Mafkarat al-Islam nepodařilo získat informace.

Zdroj ZDe

                 
Obsah vydání       14. 11. 2005
14. 11. 2005 Příběh na román Zdeněk  Jemelík
14. 11. 2005 Jak utekli z vězení Zdeněk  Jemelík
14. 11. 2005 Oprava: útěk z vězení JE trestným činem
14. 11. 2005 Útěk z vězení je trestný čin Zdeněk  Jemelík
14. 11. 2005 Bílý dům prosazuje právo na mučení
14. 11. 2005 Microsoft žádá americkou vládou, aby jeho jménem vyvíjela nátlak na EU
14. 11. 2005 Dokonce i Le Monde! Fabiano  Golgo
12. 11. 2005 Roste čtenost deníků Guardian a Times
14. 11. 2005 Tma natržená ránem Štěpán  Kotrba
14. 11. 2005 Britská vláda bude vynucovat dodržování rychlostního limitu na dálnicích z ekologických důvodů
14. 11. 2005 Generální ředitel je v tom nevinně Josef  Vít
14. 11. 2005 Dobrovolná rezignace v Čechách Josef  Provazník
14. 11. 2005 Motejl: "Při Czechteku 2005 pochybila policie i účastníci" Štěpán  Kotrba
14. 11. 2005 Pohled do křišťálové koule: velká koalice Boris  Cvek
14. 11. 2005 Ropný zlom a Švédsko Jindřich  Kalous
14. 11. 2005 Devadesáté páté výročí úmrtí L. N. Tolstého Jiří  Nezval
14. 11. 2005 No, co zase máte Václav  Dušek
14. 11. 2005 Rákosníček, Bílá paní a NGOism Jiří  Staněk
14. 11. 2005 Z Tchajwanu na skok ve vlasti Petr  Fiala
14. 11. 2005 Zodpovědnost pohraničníků? Jan  Polívka
14. 11. 2005 Konopí a civilizační nemoci Bushka  Bryndová
14. 11. 2005 Je Izrael vyvoleným národem? Karel  Sýkora
14. 11. 2005 Francouzi nejvíce důvěřují Sarkozymu Simone  Radačičová
12. 11. 2005 Britské listy a názory mnohých v České republice Zdeněk  Wognar
11. 11. 2005 Pat Robertson: Bůh potrestá americké město, které hlasovalo proti inteligentnímu designu
12. 11. 2005 Británie za druhé světové války mučila německé civilisty
12. 11. 2005 Británie: Zuřivá kontroverze nad memoáry bývalého diplomata
14. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. října 2005
11. 11. 2005 Americké zničení Falúdže bylo barbarstvím, srovnatelným s My Lai, Guernikou a Halabžou
11. 11. 2005 Spojené státy kritizovány pro užívání fosforu při útoku na Fallúdžu
4. 11. 2005 Hospodaření OSBL za říjen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
14. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. října 2005   
9. 11. 2005 Jak média kolaborují s pachateli válečných zločinů v Iráku   
3. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. října 2005   
31. 10. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2005   
10. 10. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. září 2005   
29. 9. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. - 31 srpna 2005   
7. 9. 2005 Tragédie šíitských poutníků na bagdádském mostě ve zpravodajství iráckého odboje   
2. 9. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 4. - 13. srpna 2005   
17. 8. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. července - 3. srpna 2005   
26. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 11. - 18. července 2005   
20. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. -- 10. července 2005   
18. 7. 2005 "Zpravodajství iráckého odporu" je čirá propaganda, ale je správné jej publikovat Tomáš  Poláček
14. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. června -- 1. července 2005   
7. 7. 2005 Američtí vojáci a strategie ničení nemocnic: škody místo oprav   
7. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. -- 17. června 2005