9. 11. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 11. 2005

Jak média kolaborují s pachateli válečných zločinů v Iráku

"Dá se očekávat, že britská a americká vláda bude chtít zakrývat rozsah svých válečných zločinů. Je ale načase, aby s nimi sdělovací prostředky přestaly kolaborovat."

Informace o mrtvých Iráčanech - počty i údaje o tom, kdo zabíjí - jsou absolutně nepoctivé, argumentuje v deníku Guardian George Monbiot.

Bylo nám řečeno, že na Iráčanech nezáleží. Před začátkem invaze se vychloubal šéf amerického ústředního velení generál Thomas Franks, že "my mrtvoly nepočítáme". Jeho tvrzení opakoval v listopadu 2003 Donald Rumsfeld ("Mrtvoly jiných národů my nepočítáme") a letos v lednu i Pentagon ("My počítáme jen americké civilní a vojenské raněné a mrtvé").

Ale to není pravda. Téměř každý týden tvrdí Pentagon, že usmrtil 50 až 70 až 100 povstalců při útocích na nejnovější pevnost všudypřítomného monstra Zarkávího. V květnu tvrdil šéf sdružených vojenských štábů, že jeho vojáci usmrtili 250 Zarkávího "nejbližších spolupracovníků". Avšak minulý týden učinil Pentagon něco nového.

Skryta v nejnovější bezpečnostní zprávě americkému Kongresu je tabulka, označená "průměrné denní počty mrtvých - iráckých a koaličních" - 1. leden 2004 - 16. září 2005. Tvrzení, že americká armáda nepočítá irácké mrtvé, bylo tedy falešné.

Zpráva nevysvětluje, co míní výrazem "casualties" anebo zda zveřejněné údaje obsahují informace o všech mrtvých a raněných, anebo jen o povstalcích, anebo zda to jsou jen mrtví civilisté, kteří byli usmrceni povstalci. Nebylo poskytnuto vysvětlení, jak tyto údaje vznikly.

Z tabulky vyplývá, že tyto nevysvětlené počty mrtvých se od začátku pentagonské statistiky více než zdvojnásobily. Od ledna do března 2004 docházelo každý den k "26 jednotkám" (ať už to znamená cokoliv), kdežto v září 2005 těch "jednotek" už bylo 64.

Ať už tedy roste cokoliv, podivná morálka této války diktuje, že se o tomto vzrůstu informuje jako o dobré zprávě. Novináři násobí počet těchto "jednotek" počtem dní a zjišťují, že počet mrtvých je nižší než předchozí odhady iráckých mrtvých a snaží se je tím zpochybňovat. Hlavně je terčem útoku studie, zveřejněná loni v říjnu v lékařském časopise Lancet.

Studie v časopise Lancet byla založena na zjišťování počtu mrtvých v 988 domácnostech ve 33 náhodně vybraných čtvrtích. Na základě úmrtnosti osob v těchto domácnostech před invazí a po ní bylo zjištěno, že riziko smrti v Iráku stouplo 1,5 krát. Zemřelo navíc něco mezi 8000 - 194 000 osobami, nejpravděpodobnější počet je 98 000. Asi polovina úmrtí byla způsobena násilím, pokud byla do statistiky zahrnula Falludža, a pokud ne, násilně zahynulo asi 15 procent osob. Většina lidí zahynula v útocích na část amerických vojsk.

V USA a v Británii byla tato studie ignorována anebo rozcupována. Média tvrdila, že je studie politicky zaujatá. Týdeník Observer napsal, že počty mrtvých byly tak vysoké, protože byla do statistiky zahrnuta Falludža. Ve skutečnosti Falludža do statistiky zahrnuta nebyla - odhad 98 000 mrtvých by býval daleko vyšší.

Kdykoliv nyní média informují o počtech mrtvých v Iráku, ignorují studii zveřejněnou v časopise Lancet a citují nižší odhady. Za posledního čtvrt roku se editoři a přispěvatelé internetových stránek Medialens snažili zjistit, proč tomu tak je. Dotazovali se v této věci tisku a rozhlasových a televizních stanic.

Standardní reakcí, exemplifikovanou dopisem z redakce internetových stránek BBC z minulého týdne, bylo, že "technika zjišťování údajů a jejich extrapolace v této studii byly kritizovány". To je pravda, a stejným argumentem by bylo lze odmítnout skutečnost, že za druhé světové války bylo usmrceno 6 milionů židů, na základě toho, že tento počet byl také kritizován, totiž skinheady. Jde o to, nikoliv, zda byla studie kritizována, ale zda je tato kritika přesvědčivá.

Jak na to však poukázala organizace Medialens, tentýž vedoucí autor s použitím těchže výzkumných technik informoval, že v důsledku konfliktu zemřelo v Demokratické republice Kongo 1,7 milionu lidí. Zjištění z této jeho studie citovali Tony Blair, Colin Powell a téměř všechny noviny na obou stranách Atlantiku. Kupodivu, v tomto případě nikdo nekritizoval vědeckou metodu ani statistická zjištění studie. Na základě této studie z Konga požadovala Rada bezpečnosti OSN, aby všechny zahraniční armády odešly z Konga, a OSN zdvojnásobila rozpočet hospodářské pomoci pro tuto zemi.

Druhým důvodem, kterým tisk vysvětluje, proč necituje studii časopisu Lancet o Iráku, je to, že se neshoduje s jinými odhady. Srovnávají ji se statistikami, které sestavuje irácké ministerstvo zdravotnictví a internetové stránky Iraq Body Count.

V prosinci 2003 informovala tisková kancelář Associated Press, že "irácké ministerstvo zdravotnictví nařídilo zastavení sčítání civilistů, usmrcených během války". Podle šéfa statistického oddělení tohoto ministerstva požadovala jak loutková irácká vláda, tak Koaliční (tj. americká) prozatímní správa, aby se statistiky mrtvých přestaly shromažďovat.

Jak dokázala Naomi Kleinová na těchto stránkách, když dnes před rokem zaútočila americká vojska na Fallúdžu, první, co tato vojska učinila, bylo zmocnit se všeobecné nemocnice a zatknout lékaře. New York Times napsal, že "nemocnici si americká armáda zvolila jako první cíl proto, že se americká armáda domnívala, že je tato nemocnice zdrojem nepotvrzených zpráv o velkém množství raněných a mrtvých".

Poté, co se americko-britská koalice rozhodla začít užívat těchto nových statistických metod pro zlepšování výsledků, Blair řekl v britském parlamentě, že "údaje z iráckého ministerstva zahraničí, které se zakládají na údajích z tamějších nemocnic, jsou podle našeho názoru nejspolehlivějším statistickým zdrojem."

Stránky Iraq Body Count, které dosud napočítaly asi 26 000 - 30 000 mrtvých, zaznamenávají jen ty civilní mrtvé, jejichž smrt byla jasně spojena s invazí a o níž informovaly dvě nezávislé tiskové kanceláře. Shromažďovatelé těchto dat zdůrazňují: "Je pravděpodobné, že mnoho, možná většina civilních mrtvých nebyla zaznamenána sdělovacími prostředky. Naše celková data jsou nutně minimalizována v důsledku nedostatečných informací v médiích."

Ze sedmi analýz o počtu mrtých v Iráku, které zkoumal Overseas Development Institute, byl odhad v časopisu Lancet jen třetí nejvyšší. Je to dosud nejsolidnější a nejpodrobnější studie. I když se 98 000 mrtvých zdá pozoruhodné číslo, je velmi pravděpodobně reálné.

A co argument, že většinu násilných úmrtí v Iráku způsobují koaliční vojska? Podle listu Houston Chronicle i oblíbený zdroj Tonyho Blaira, irácké ministerstvo zdravotnictví, informuje, že dvakrát více Iráčanů - a většina je jich civilistů - je zabíjena britskými a americkými vojsky než iráckými vzbouřenci. Když Pentagon tvrdí, že právě usmrtil 50 nebo 70 nebo 100 vzbouřeneckých bojovníků, nemáme tušení, co to bylo ve skutečnosti za lidi. Každý, koho britští či američtí vojáci usmrtí, se automaticky stává teroristou. V červenci tvrdil Jack Keane, bývalý náměstek šéfa štábů americké armády, že koaličtí vojska od začátku rebelie usmrtila či zajala více než 50 000 "povstalců". Možná, že to všechno byli blízcí spolupracovníci Zarkávího.

Dá se očekávat, že britská a americká vláda budou chtít zakrývat rozsah svých válečných zločinů. Je ale načase, aby s nimi sdělovací prostředky přestaly kolaborovat.

Kompletní článek v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       9. 11. 2005
9. 11. 2005 Americké jednotky "užily při útoku na město Fallúdža chemických zbraní"
9. 11. 2005 Jak média kolaborují s pachateli válečných zločinů v Iráku
9. 11. 2005 Pozor! Hrozí omezení samosprávy akademických obcí
9. 11. 2005 Důvěrný dopis tiskovému oddělení České televize Bohumil  Kartous
9. 11. 2005 "V tajných věznicích se nemučí, pokud vůbec existují!" říká Bílý dům Jiří  Míka
9. 11. 2005 "Naši investigativci" aneb jak se píše o politicích Stanislav  Křeček
9. 11. 2005 Reality show Odhalení: druhý den aneb jak je dobré míti dvě ženy Štěpán  Kotrba
9. 11. 2005 Plášť není bílý Michal  Vimmer
9. 11. 2005 Alfred Radok, Jeu de l'amour et de la mort
9. 11. 2005 Jako první analogová stanice bude vypnuta BBC 2
9. 11. 2005 Schröder bude opět pracovat jako advokát Radek  Vogl
9. 11. 2005 Veselá příhoda o lécích v psychiatrické léčebně Ivan  David
8. 11. 2005 Gorily: nikdy jsme nepředstíraly, že nejsme nahé Karel  Moudrý
8. 11. 2005 Co si počít ve Francii
8. 11. 2005 The Times: Francie diskriminuje své menšiny
8. 11. 2005 The Times: Příčinou násilí ve Francii je nezaměstnanost
8. 11. 2005 Daily Telegraph: Rozdělená Francie
8. 11. 2005 Motivace násilí ve Francii není ani politická, ani náboženská
8. 11. 2005 Jaké jsou kořeny násilí ve Francii a proč se tak rychle šíří ? Lucie  Doleželová
8. 11. 2005 Co budoucí děti Ukrajinců? Milan  Daniel
8. 11. 2005 Kam se dívá Evropská unie? Egon T. Lánský
4. 11. 2005 Hospodaření OSBL za říjen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
9. 11. 2005 Jak média kolaborují s pachateli válečných zločinů v Iráku   
9. 11. 2005 Americké jednotky "užily při útoku na město Fallúdža chemických zbraní"   
3. 11. 2005 CIA zadržuje osoby podezřelé z terorismu v tajných věznicích ve východní Evropě   
28. 10. 2005 Cheneyho poradce rezignoval a bylo proti němu zahájeno trestní stíhání   
19. 10. 2005 Dny USA a EU -- že by konspirátoři nebyli mimo mísu? Martin J. Kadrman
19. 10. 2005 Saddam Husajn odmítl uznat soud   
29. 9. 2005 Labouristická strana se omluvila za to, že vyhodila dvaaosmdesátiletého "výtržníka"   
22. 9. 2005 Je načase stáhnout západní vojáky z Iráku?   
14. 9. 2005 Více než 100 osob usmrceno při bombovém atentátu v Bagdádu   
12. 9. 2005 Konec moderního světa   
12. 9. 2005 Otazníky kolem 11. září   
12. 9. 2005 11. září 2001 - jeden velký otazník Petr  Schnur
1. 9. 2005 Kenneth Clarke ostře zaútočil na Blaira kvůli válce v Iráku   
27. 8. 2005 Británie začíná deportovat Kurdy do Iráku   
25. 8. 2005 George W. Bush se tak unavil na dovolené, že musel jet na druhou dovolenou   

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
9. 11. 2005 Jak média kolaborují s pachateli válečných zločinů v Iráku   
3. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. října 2005   
31. 10. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2005   
10. 10. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. září 2005   
29. 9. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. - 31 srpna 2005   
7. 9. 2005 Tragédie šíitských poutníků na bagdádském mostě ve zpravodajství iráckého odboje   
2. 9. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 4. - 13. srpna 2005   
17. 8. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. července - 3. srpna 2005   
26. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 11. - 18. července 2005   
20. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. -- 10. července 2005   
18. 7. 2005 "Zpravodajství iráckého odporu" je čirá propaganda, ale je správné jej publikovat Tomáš  Poláček
14. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. června -- 1. července 2005   
7. 7. 2005 Američtí vojáci a strategie ničení nemocnic: škody místo oprav   
7. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. -- 17. června 2005   
28. 6. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 3. - 12. června 2005