17. 1. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 1. 2003

O postoji židovského hnutí Netureikarta k sionismu

"Netureikarta"- toto hnutí bylo založeno v roce 1935, jejho hlavní sídlo je v New Yorku, hnutí má své komunity v Tel Avivu a Jeruzalémě, dále v Británii, Austrálii a dalších zemích. V roce 1948 zaslali jeho členové OSN protest, kde odmítli existenci Izraele jako rasistického státu a dodnes ho neuznali. Jana Malá shrnuje názory rabína Davida Weisse Jisraeliho, který je jedním z čelných představitelů tohoto hnutí v USA podle toho, jak je vysílala katarská televize Al-Džazíra. V rámci plurality názorů budeme přinášet názory z arabských médií, přeložené přímo z arabštiny, pravidelněji.

Postoj hnutí k masakrům spáchaným na Palestincích:

Je to velká lidská tragédie, tyto zločiny jsou bolestné pro židovský národ, je opovrhující, že je pácháno na nevinných lidech a navíc ve jménu židovského náboženství, což je v jeho v příkrém rozporu. Palestincům je od samého počátku zabraňováno, aby vládli sami sobě, je to velký útlak a ponižování.

Někteří rabínové, vzývají v Izraeli boha, aby se pomstil Arabům, aby je vyhubil, rozdrtil a podrobil, že to je psáno v Tóra (starověké zápisy proroka Mojžíše a jeho učení). Podle jejich výzev se chová izraelská armáda. Například rabín Josef Aufádia, představitel náboženské sekty "Shas" a světového hnutí východních židů (jehož strana je v Kneset třetí), nepředstavuje židovské náboženství, byl jenom vybrán jako vzor pro Izrael, protože vyhovuje jeho přáním a je pouhým agentem. Zmínění rabíni nedodržují Tóra, používají ji pouze jako nástroj ke svému zákonu. Ve skutečnosti jsou pronajímáni, aby Izraelci následovali jejich výzev. Hlásáním, aby židovský stát existoval na genocidě druhého, jakékoliv národa, jsou velmi nebezpeční.

Postoj hnutí k existenci státu Izrael

Protože židovství původně zabraňuje diskriminaci jiných národů a v různých zemích bylo na ně pohlíženo jako na židy, ve snaze uniknout této diskriminaci, vyměnili duchovnost a posvátnost židovství za nacionalistické hnutí, chtěli existenci světského státu v představě, že v něm budou chráněni a nikdo je už nebude znepokojovat. Z toho se zrodil sionismus, který přestože nemá nic společného s náboženstvím, zneužívá ho a upředňostňuje židovství nad ostatní náboženství. Zmíněné zločiny jsou velkou tragedií jak pro Palestince, tak pro židovský národ. Způsobují nesmiřitelné nepřátelství mezi dvěma národy, Palestincům způsobuje velké krveprolévání a ohromné pustošení. Je to horší, než co udělal Hitler s židy. Ti z nich, co byli na útěku, přišli do Palestiny a začali s jejími obyvateli nakládat stejně. Někteří jsou stoprocentní sionisti a některým byly vymyty mozky falešnými předsudky, které nemají nic společného s židovským náboženstvím.

Po druhé světové válce, židé Safardím a Aškenázy odporovali vzniku židovského státu na úkor Palestinců, ještě před jakoukoli jejich újmou. Izraelci používají zastrašování a teror, každý kdo oponuje sionismu, je obviněn z antisemitismu a protižidovství. Připoutávají národ ke své ideologii argumentací, že kdyby dali zem Arabům, že ti je pozabíjejí. Vždy nenávidí arabské národy, obviňují je z primitivnosti, že nemají srdce a cit. To je nejen velký omyl , ale i zločin, vytrvale páchaný sionisty.

V historii vládli jednak židé sami sobě a jednak byli pod vládou islámu v různých zemích: v Tunisku, Iráku, Iránu, Jemenu a v dalších četných arabských zemích a jejich hostitelé se k nim chovali příkladně, lépe než v jiných zemích. To je součást židovských dějin a my to nemůžeme popřít, ale sionisti zasévají do srdcí lidí strach a děs, že Arabové je nenávidí, že je chtějí zničit. Tím utvářejí nové dějiny. Strana "Shas" například poukazuje na to, že posílají do boje své děti umírat, ale přitom prohlašují:" žádnou půdu jim nedáme". Používají stále lži a intriky. Sionistická propaganda dělá nátlak na lid, aby Palestincům nebyla dána půda..

Izrael i na nás pohlíží jako na odporného nepřítele, který ho chce zničit. Od vzniku Izraele jsme protestovali proti sionistům a během našich demonstrací, na nás ortodoxní židy, házeli kameny bez jakéhokoli slitování. Máme z těchto demonstrací spoustu snímků. Židé nejsou bojovný národ, jsou to právě sionisti, kteří válčí a nejdůležitější je fakt, že zdaleka nepředstavují všechny židy, ale ovšem se to obrací proti židům jako takovým. Desítky tisíc židů, kteří nechtěli žít v ponižujícím sionismu, odešli z Palestiny a žijí v Londýně, v New Yorku...velká početná skupina zůstala v Izraeli, aby mohla odporovat sionismu uvnitř státu, ti neustále demonstrují. Hlásáme, že není možnost míru pro Palestince a soužití dvou národů vedle sebe, dokud existuje protizákonný izraelský sionistický stát.

Postoj hnutí k právu odporu Palestinců proti izraelské okupaci

My nejsme politické, ale náboženské hnutí. Jsme však stoprocentně přesvědčeni, že Palestinci mají právo bojovat proti okupaci, aby získali zpět zem, která jim byla uloupena, a sionisti nemají právo ani na minimum jejich půdy. Izrael obviňuje Palestince ze zločinů, ty však nejsou na palestinské straně, ale ve vojenském táboře Izraeli, který si přivlastnil palestinskou půdu a navíc soustavně Palestince utlačuje. Sionisti tvrdí, že intifáda je také zločin, ale ta je jen reakcí na děsivý útlak, ponižování a urážení, kterému jsou Palestinci stále vystavováni. Intifáda se vystupňovala za vlády Ariela Šarona. Palestinský národ má plné právo na seberučení a to jim bylo odňato.

Všechno živé žije z vody, ale sionismus žije z prolévání krve. Když provede nějakou akci Palestinec, hned volají: podívejte se, jak chtějí žít, a hned od Západu vyžadují podporu na bezpečnost. My jsme židé, a tak nemůžeme být antisemité, z čehož jsme obviňováni. Chceme jen zastavit krveprolévaní na obou stranách. Muslimové nebyli nikdy nepřáteli židů, v historii jsme žili společně v souladu, i v dobách Andalusie jsme od nich jediných dostali všechna práva. Jejich nenávist začala se vznikem sionismu a jeho brutálností. Od samého počátku jsme jen proti sionismu, ten však existuje i mimo Izrael, a proto je nám neustále vyhrožováno.. Ani americká media nám nejsou dostupná, jediné, co můžeme podniknout, jsou demonstrace. I když jsme měli někdy obtíže, všeobecně nás policie chrání před sionistickými provokacemi. Za to v Izraeli se k nám policie chovala krutě.

Je ironií osudu, že sionisti chtějí vládnout nad posvátnými místy a přitom nejsou zbožní. Chtějí je jen pro svůj nacionalistický účel.

                 
Obsah vydání       17. 1. 2003
19. 1. 2003 Předsedou US-DEU se stal místopředsedseda vlády Mareš Štěpán  Kotrba
19. 1. 2003 Škromach se necítí na vystřídání Špidly
18. 1. 2003 Miloš Zeman byl nominován do druhé prezidentské volby Štěpán  Kotrba
18. 1. 2003 Arabské země chtějí, aby Saddám Husajn odstoupil
18. 1. 2003 Šokující zpráva OSN: Romové jsou zkouškou pro Evropu
18. 1. 2003 Timeshift: Před padesáti lety to bylo v Británii jako dnes v Česku Jan  Čulík
19. 1. 2003 ČR a integrace menšin Martin  Ondreját
18. 1. 2003 Německý soud se snaží umlčet britský deník
17. 1. 2003 Francie a Německo rozhodly o Evropě
17. 1. 2003 Budování demokracie I. Jiří  Pehe
16. 1. 2003 Povolební otazníky Zdeněk  Jemelík
18. 1. 2003 Unie svobody na křižovatce Petr  Baubín
17. 1. 2003 Tři pohledy na jednu možnou válku - vyberte si Jan  Kasal, Jaroslav  Tvrdík, Václav  Frank
17. 1. 2003 Darwinovec John Gray: člověk je předurčen ke zkáze
17. 1. 2003 Přihlásí se Česká republika po 35 letech opět k Brežněvově doktríně? Mojmír  Babáček
16. 1. 2003 Jsou neokonzervativci vlastně trockisté?
17. 1. 2003 O (ne)přiměřenosti obrany
17. 1. 2003 Evropský soud pro lidská práva se bude zabývat čečenskými obviněními
17. 1. 2003 Ak stojíte, držte sa! Pavol  Fabian
17. 1. 2003 Utajený Čech asi vie veľa na slovenskú tajnú službu Lubomír  Sedláčik
17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
17. 1. 2003 O postoji židovského hnutí Netureikarta k sionismu
17. 1. 2003 Vzpomínka na upálení Jana Palacha (34. výročí)
17. 1. 2003 Protiválečné petice
17. 1. 2003 Čínsky výlet prezidenta Gabriela  Gregušová
17. 1. 2003 Najkratšia životnosť riaditeľa STV sú dva dni Jana  Matúšová
16. 1. 2003 Jak to bylo opravdu s odsunem Němců z Československa Martin D. Brown
16. 1. 2003 Žádní Američané nejsou chudí, jsou jen "předbohatí"
15. 1. 2003 Evropský Konvent na půl cestě II.
16. 1. 2003 Pedofilie a katoličtí kněží: konkrétní šokující případ
15. 1. 2003 Bezpečnostní opatření proti pedofilům na internetu
16. 1. 2003 Němcův film ve středu zahájil letošní Projekt 100 Jan  Čulík
16. 1. 2003 Britské listy ve videokavárně v Příbrami v tištěné formě
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 1. 2003 Hospodaření OSBL za prosinec 2002 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2003 Škromach se necítí na vystřídání Špidly   
18. 1. 2003 Miloš Zeman byl nominován do druhé prezidentské volby Štěpán  Kotrba
18. 1. 2003 Národní knihovna má problém s chápáním svého poslání v digitální době Štěpán  Kotrba
18. 1. 2003 Unie svobody na křižovatce Petr  Baubín
17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
17. 1. 2003 O postoji židovského hnutí Netureikarta k sionismu   
17. 1. 2003 Darwinovec John Gray: člověk je předurčen ke zkáze   
16. 1. 2003 Jsou neokonzervativci vlastně trockisté?   
16. 1. 2003 Povolební otazníky Zdeněk  Jemelík
16. 1. 2003 Jak to bylo opravdu s odsunem Němců z Československa Martin D. Brown
16. 1. 2003 Pedofilie a katoličtí kněží: konkrétní šokující případ   
16. 1. 2003 O padnutých anjeloch a ich vzťahu k cirkvi Martin  Muránsky
15. 1. 2003 2002 - rok finančných škandálov Radovan  Geist
15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
15. 1. 2003 Monitor Jana Paula: Srdce na Hradě se proměnilo v otazník Jan  Paul

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
17. 1. 2003 O postoji židovského hnutí Netureikarta k sionismu   
17. 1. 2003 Přihlásí se Česká republika po 35 letech opět k Brežněvově doktríně? Mojmír  Babáček
12. 1. 2003 Pochodňový pochod neonacistů a paradigma doby Štěpán  Kotrba
12. 1. 2003 Židovské město: fašisté neprošli Petr  Záras
10. 1. 2003 Konflikt na Středním východě vyžaduje mírové řešení Mojmír  Babáček
2. 12. 2002 Šaron se dostal do pasti: umožnil bin Ladenovi určovat scénář války proti terorismu   
21. 10. 2002 Tiskový mluvčí izraelské vlády: "západní média jsou pod přímou kontrolou Jásira Arafata"   
23. 9. 2002 Řešení konfliktů je vysoce kreativní záležitost   
23. 9. 2002 Izraelský tlak: Hrozba svobodě projevu v Británii?   
28. 8. 2002 Britský nejvyšší rabín "urazil Izrael": hlásá snášenlivost   
28. 8. 2002 "Autentické je jen to, co vidíme my zde, v Izraeli. Pohled zvnějšku je irelevantní"   
19. 8. 2002 Fisk: "Bush lživě obviňuje celý arabský svět"   
10. 7. 2002 Křesťanský sionismus - v ČR málo známá ideologie, ovlivňující konflikt v Palestině Pavel  Šejnoha
28. 6. 2002 8.   Když odnikud někam, tak jinudy Bob  Fliedr
20. 6. 2002 Iniciativy se na Blízkém východě musejí chopit sami palestinští občané   

Rituály - co židy, křesťany a muslimy rozděluje a co je spojuje RSS 2.0      Historie >
17. 1. 2003 O postoji židovského hnutí Netureikarta k sionismu   
16. 1. 2003 O padnutých anjeloch a ich vzťahu k cirkvi Martin  Muránsky
30. 12. 2002 Malý Ježíšek a my děti Adama a Evy na planetě Gaia neboli Sličná Ivo V. Fencl
18. 12. 2002 Vánoce Štěpán  Kotrba
18. 12. 2002 NO SANTA: protest proti symbolu spotřebních vánoc Štěpán  Kotrba
10. 12. 2002 Nepravdy v Bibli Josef  Veger
29. 11. 2002 Chanuka: Stal se velký zázrak Štěpán  Kotrba
31. 10. 2002 Ztracený lesk a bída reálného islámu Zdeněk  Müller
23. 9. 2002 Roger Scruton: Islámu chybí konkrétní kulturní totožnost   
19. 9. 2002 Křesťané a socialismus Giulio  Girardi
23. 8. 2002 Tajná moderní křižácká výprava Miloš  Kaláb
26. 7. 2002 DOKUMENT: Smlouva mezi Českou republikou a Vatikánem Štěpán  Kotrba
22. 7. 2002 Hloupé otázky o křesťanství Jan  Hruška
18. 7. 2002 Víra se nikdy nezrodí jako výsledek racionální argumentace Pavel  Mareš
16. 7. 2002 Poznámka na okraj biblických pochybností Jaroslav  Štemberk