Koriandr se do Gazy dovážet nesmí, zázvor ale ano

6. 6. 2010

Izrael odmítne požadavek na mezinárodní vyšetřovací komisi, která by zkoumala jeho konflikty s loděmi přivážejícími humanitární pomoc do Gazy. Uvedl to izraelský velvyslanec ve Spojených státech. Dodal: "Vyjednáváme s Obamovou vládou, jakou formu bude naše vyšetřování mít."

Situace by se ale mohla výrazně zhoršit, poznamenávají britské Channel Four News, pokud jsou pravdivé zprávy íránské tiskové kanceláře Mehr, z nichž vyplývá, že íránské revoluční gardy jsou připraveny poskytnout humanitárním konvojům pro Gazu vojenskou ochranu.

Jakýkoliv zásah íránské armády by Izrael považoval za nesmírně provokativní, protože Izrael je přesvědčen, že Írán poskytuje organizaci Hamas, která vládne v Gaze vojenské zásoby. Írán neuznává existenci izraelského státu.

Reportérka Channel Four News Linsay Hilsum informuje, že zřejmě dojde k vyjednávání o zmírnění blokády Gazy. Poukazuje na to, že podle Izraele zřejmě Palestinci vyrábějí rakety ze slepičinců, z koz, z koriandru a z rybářských prutů, slepených dohromady marmeládou. To jsou totiž materiály, jejichž dovoz do Gazy Izrael zakazuje z vojenských důvodů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kde je Člověk v tísni?

6. 6. 2010 / Zdeněk Jehlička

Záměrně nechám otázku vlastního izraelského útoku na konvoj s humanitární pomocí stranou. Myslím si totiž, že by měla být Izraeli dána možnost hájit své poněkud nejapné vysvětlení před mezinárodním soudem, kde by jistě došlo i na legálnost izraelské blokády Gazy a legitimnost okupace palestinských území jako takových.

Zajímá mne spíše téměř nulová reakce české lidskoprávní jindy tolik aktivní komunity.

Dovedeme si snad představit, že by k podobnému útoku došlo na konvoj vezoucí humanitární pomoc řekněme do Čečenska a někde na hranicích s Kavkazem by na něj zaútočila ruská ozbrojená komanda, několik členů konvoje postřílela, zbytek unesla kamsi do Ruska, kde by je okradla, lehce mučila a následně vyhostila, a nevyvolalo to žádnou reakci Člověka v tísni, Václava Havla či pana Štětiny?

Co se ve skutečnosti stalo při izraelském útoku na loď Marmara

6. 6. 2010

Elshayyal, reportér televize al-Džazíra, stál na straně lodi a viděl v době, kdy střelba začala, předek i zadní část lodi. Podle jeho svědectví začali vojáci střílet na cestující na palubě z vrtulníku ještě předtím, než jediný izraelský voják na palubu sestoupil. Muž, který stál vedle reportéra Elshayalla, byl zasažen kulkou do hlavy a byl okamžitě mrtvý.

Nejméně další dva svědci viděli vojáky, jak střílí na palubu lodi seshora, ještě předtím, než na ni sestoupili. Je možné, že právě tato střelba vyvolala prudký odpor aktivistů poté, co vojáci sestoupili na palubu. Několik cestujících svědčí o tom, že organizátoři naléhali na aktivisty, aby vojáky nebili, protože to poškodí jejich mírový protest.

Jiní svědci tvrdí, že na lodi byla vztyčena bílá vlajka, ale izraelští vojáci to ignorovali. Posádka lodi také megafonem opakovala, že se vzdává, a žádala, aby byli ranění odvezeni pro lékařskou pomoc. I toto izraelští vojáci ignorovali.

Aktivisté tvrdí, že Izrael měl připravený seznam lidí, které chtěl zavraždit. Izrael tvrdí, že jeho vojáci stříleli jen v sebeobraně. Co se ve skutečnosti stalo v pondělí 31. května v mezinárodních vodách Středozemního moře? Britský týdeník Independent on Sunday k tomu v neděli 6.6. přinesl rozsáhlou analýzu v době, kdy mezinárodní kritika Izraele pokračuje neztenčenou silou, viz např. rozsáhlé televizní zpravodajství BBC v neděli po poledni.

Problém je dnešní složení izraelské armády

6. 6. 2010

Samozřejmě jsem rozhořčen ozbrojenci, kteří napadají lodě v mezinárodních vodách, osoby na palubě, kteří se pokusí o odpor, zabíjejí a pak donutí loď, aby odplula do přístavu únosců. Samozřejmě hovořím o somálských pirátech, kteří útočí na západní lodi v Indickém oceánu. Jak si ti teroristé mohou vůbec dovolit dotknout se našich neozbrojených lidí v mezinárodních vodách? A jak správně činíme, že vysíláme své válečné lodi na ochranu před takovým terorismem, píše v deníku Independent Robert Fisk.

Ale, co se to děje? Alespoň Izraelci nepožadovali minulé pondělí výkupné.

Schyluje se k válce Evropské unie a Izraele??

6. 6. 2010 / Štěpán Kotrba

Už i Velká Británie s novou konzervativní vládou vyzývá Izrael k ukončení blokády pásma Gazy. Prohlásil to v neděli britský ministr pro mezinárodní rozvoj Andrew Mitchell. "Situace v Gaze není přijatelná, ani udržitelná," konstatoval britský ministr. Britská vláda se tak přidala k vládě Baracka Obamy v USA, španělskému předsednictví EU, Francii a dalším zemím. Prosionistická orientace EU je nejspíše na ústupu. Izrael reaguje vojenským cvičením a zatýkáním mírových aktivistů v mezinárodních vodách, což je označováno za akt státního terorismu. Je jen otázkou času, kdy na obranu humanitárních konvojů Free Gaza Movement pošle některá ze zemí EU vojenské fregaty a Evropská unie dá Izraeli jasně a zřetelně najevo, kde jsou meze lhostejnosti k mezinárodnímu právu.

Nick Clegg slibuje, že se Británie nevrátí k divošským škrtům z éry Margaret Thatcherové

6. 6. 2010

Liberálnědemokratický místopředseda britské vlády Nick Clegg riskoval dnes svou politickou kariéru zveřejněním příslibu, že se současná britská koaliční liberálnědemokraticko-konzervativní vláda nevrátí k divošským škrtům Margaret Thatcherové z osmdesátých let.

V rozhovoru pro týdeník Observer Clegg ostře zaútočil na ekonomickou politiku Margaret Thatcherové a přislíbil, že namísto návratu k thatcherismu se dnešní britská vláda bude inspirovat příklady Švédska, Kanady a Spojených států. Škrty ve státním rozpočtu budou podle Clegga "pokrokové".

Kontroverzní hvězdy

5. 6. 2010 / Karel Dolejší

Ne - k volbě podobných titulků dnes netřeba zabíhat do oblasti plnokrevného bulváru; plně postačuje držet se šťavnatých tajemství poodhalených politickým zpravodajstvím. Jak informoval server aktualne.cz, světoznámá a oblíbená Fischerova vláda nezpracovala do konce dubna rozpočet pro rok 2011, ba ani výdajové rámce na léta 2011-2013, čímž porušila zákon o rozpočtových pravidlech. Různé české polistopadové vlády už věru dokázaly leccos, nicméně podobných výkonů jsme zatím ještě svědky nebyli.

Věnuji Britským listům 10 000 Kč, pokud změní svůj politický profil

6. 6. 2010

Níže uvedenou korespondenci považuje šéfredaktor za signifikantní ukázku "politické debaty" v ČR.

Všimněte si, jak rychle degeneruje argumentace v nadávky. Co udělal šéfredaktor špatně? Nemohu přece předstírat, že česká "pravice" je v evropském kontextu považována za "normální", jen abychom se zavděčili možnému "sponzorovi"... :)

Totožnost pisatele (majitele jedné firmy) jsme pro tentokrát z korespondence odstranili. Konec konců nejde o identifikaci pisatele, ale o určitý, znepokojující způsob myšlení. Chyba je zřejmě už na českých školách. Korespondence také vysvětluje, proč zřejmě mnozí voliči v ČR při hlasování ve volbách absolutně nejednají podle racionálních argumentů - nejsou racionální argumentace schopni. Co s tím? │JČ

Izraelské jednotky vstoupily v mezinárodních vodách na palubu lodi Rachel Corrie

5. 6. 2010

Izrael riskoval v sobotu novou vlnu mezinároního odsouzení poté, co jeho jednotky vstoupily na palubu irské lodi Rachel Corrie, která se pokusila narušit blokádu Gazy, a donutily ji, aby změnila kurs směrem do izraelského přístavu Ashdod.

Pět dní po neúspěšném útoku na flotilu šesti lodí s humanitární pomocí, určenou pro Gazu, v jehož důsledku zemřelo devět aktivistů a Izrael se dostal do mezinárodní izolace, vstoupil násilně na palubu lodi Rachel Corrie v mezinárodních vodách asi 30 km od pobřeží Gazy blíže neurčený počet izraelských vojáků.

Proč 62 procent občanů věří médiím a ne politikům

6. 6. 2010 / Irena Ryšánková

text přednášky, pronesené na doprovodné konferenci festivalu etické reklamy Duhová kulička ve Zlíně

Na úvod fakta: Podle periodicky opakovaného průzkumu CVVM (naposledy z března 2010) Češi nejvíce důvěřují rádiu, televizi a armádě, naopak nejméně odborům a církvím. Rádiu důvěřuje 59 (v září 2009 67) procent dotázaných, televizi a armádě shodně 62 procent. Důvěře nadpoloviční většiny respondentů se těší i policie s 51 procenty. V případě soudů a tisku je to již těsně pod padesátiprocentní hranici -- věří jim 49 procent občanů. Zatímco důvěra v policii, armádu i soudy roste, důvěryhodnost médií v očích veřejnosti podle CVVM spíš zvolna klesá, rádio a televize však přesto zůstávají na špičce žebříčku.

Izrael obviněn ze "sabotáže" irské humanitární lodi Rachel Corrie

4. 6. 2010

Propalestinští aktivisté, kteří zorganizovali nejnovější námořní pokus rozbít izraelskou blokádu Gazy, uvádějí, že ztratili veškerý kontakt se svou lodí Rachel Corrie.

Hnutí Free Gaza konstatovalo, že Izrael zřejmě neutralizoval komunikační systémy na lodi, mezi jejímiž cestujícími je nositelka Nobelovy ceny míru a bývalý náměstek generálního tajemníka OSN.

Nestranní, až to hřmí!

6. 6. 2010

Vy jste tak nestranní,až to hřmí!Po spoustě událostí,které jste komentovali po svém,mohu s klidem prohlásit,že jste ti největší LHÁŘI co chodí po světě! Lumpové!, míní čtenář Vojta Vanda.

Jak vedu bordel na anglickém venkově

6. 6. 2010

Málokdo by čekal, že najde bordel nebo masážní salon v atraktivním bungalowu v tiché uličce v ospalé vesničce v hrabství Bedfordshire. Ale já provozuju bordel ve svém domě už 12 let. Nabízím masáže a sexuální služby, sdělila Claire Finch deníku Guardian.

Vždycky jsem byla velmi otevřený člověk a nerada cokoliv utajuju. Když jsem se do vesnice před deseti lety nastěhovala, pozvala jsem lidi ve vesnici na zahradní večírek. Místní farmář mi dal beránka, abych ho lidem upekla. Na večírku jsem řekla všem, že pracujeme doma, je nás skupina šesti žen, že prodáváme sexuální služby a že možná uvidí, jak k nám každý den přicházejí tak dva tři muži. Nikomu to nevadilo, moji starší sousedé byli potěšeni. Říkali, že většina mladých lidí žijících v ulici je celý den pryč, a tak je dobře, že někdo bude v ulici pořád.

Britská vláda zveřejnila všechny informace o tom, co platí

4. 6. 2010

Britská vláda v pátek umístila na internet 24 milionů položek státního rozpočtu. Vyplývá z nich přesně, odkud plynou vládě peníze a na co je vydává.

Zveřejnění celého tzv. Combined Online Information System o velikosti 120 GB poskytuje jedinečný přístup ke každodennímu řízení britského státního rozpočtu. Aktivisté za otevřenou demokracii rozhodnutí britské vlády zcela otevřít státní rozpočet veřejnosti přivítali. Někteří ministři britské vlády však vyjádřili znepokojení, že budou nyní jejich finanční rozhodnutí zcela přístupná veřejnosti.

Kompletní přístup k účetnictví britské vlády ZDE

Odborníci na prasečí chřipku byli placení farmaceutickými společnostmi

4. 6. 2010

Vědci, kteří vypracovali předpisy pro Světovou zdravotnickou organizaci, které vládám doporučily, aby nakoupily obrovské množství vakcín proti prasečí chřipce, dostali předtím zaplaceno od farmaceutických společností, které na prodeji vakcíny vládám vydělaly. Uvádí to zpráva British Medical Association a Bureau of Investigative Journalism. Předpisy pro Světovou zdravotnickou organizaci vypracovali tři vědci, kteří předtím dostali honoráře za jinou práco pro firmu Roche, která vyrábí Tamiful, a GlaxoSmithKline, která vyrábí Relenzu.

Proč upadáme do druhého kola recese

4. 6. 2010

Musíme se dostat k jádru problému: Střední třídě, která nemá zač nakupovat zboží a služby, jež je ekonomika schopna produkovat.

KD│ Ministerstvo práce dnes ráno oznámilo, že soukromý sektor v květnu dohromady vytvořil ubohých 41 000 nových pracovních míst. (Velká část nových pracovních míst byla dočasná místa vytvořená vládou.) Ale je třeba minimálně 100 000 nových pracovních míst každý měsíc jen na to, aby byl udržen krok s růstem počtu obyvatel, napsal bývalý Clintonův ministr práce Robert Reich.

Další trapný apel Britských listů o finanční příspěvek od čtenářů

26. 5. 2010

Vážení čtenáři,

je nám to trapné a jsme si vědomi, že napínáme vaši trpělivost k prasknutí, nicméně stav finančních prostředků Občanského sdružení Britských listů je k dnešnímu dni 11 284,73 Kč. Nestačí na běžné provozní náklady listu a musíme se bohužel znovu obrátit na čtenáře, kteří pravidelně finančně nepřispívají, aby svůj list podpořili jakoukoliv minimální částkou. Musíme v blízké budoucnosti uhradit přibližně 30 000 Kč za vypracování účetnictví za rok 2009, máme nezaplacené účty za programování systému (v poslední době především dotazníku o postojích čtenářů k dnešnímu režimu a k režimu před rokem 1989; budeme muset hradit také jeho zpracování; provádíme průběžně i další nutné programátorské práce), zkolaboval nám redakční počítač, který jsme museli nahradit, zatím jsme ho nezaplatili; máme celou řadu dalších běžných provozních nákladů, bez nichž se provoz listu prostě neobejde.

Prosíme tedy čtenáře, kteří nepřispívají, o pravidelnější finanční příspěvek. Bohužel je smutnou skutečností, že se Britské listy úplně bez rozpočtu vydávat nedají.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Pro příznivce v zahraničí: Prosíme, neposílejte příspěvky bankovním převodem, české banky si za to účtují poplatek až 600 Kč. Máte-li úvěrovou kartu, pošlete příspěvek po jednoduché registraci pomocí systému www.paypal.com na adresu redakce@blisty.cz.

Bez finanční podpory čtenářů vycházet prostě nebudeme moci. Říkám vám to otevřeně, jak to je.

Děkujeme.

Jak víte, hospodaření Občanského sdružení Britské listy pravidelně zveřejňujeme.

Jan Čulík, šéfredaktor

V neděli se koná akce za práva přistěhovalců v ČR

4. 6. 2010

Z internetu

V neděli se v Praze koná akce na podporu práv migrantů, kterou rozhodně stojí za to podpořit.

Podobných protestních akcí je bohužel velmi málo, navzdory medializovaným kauzám o skutečně otřesném přístupu českých úřadů vůči cizincům - viz např. ZDE

Bohužel toto téma nikoho nezajímá, diskuze jsou plné keců o tom, jak je třeba chránit české občany, tak se bojím, aby akce neskončila fiaskem. Tak ji prosím podpořte a šiřte to dál!

Defenestrace po česku: Slavata králem, Martinic k blahořečení?

4. 6. 2010 / Luděk Toman

Revoluce, kterou prý podle mainstreamových médií voliči svým hlasováním ve volbách způsobili, je opravdu nebývalá. Otěže vlády nad zemí přebírá triumvirát, v němž dva jsou superdinosauři a třetí se před volbami dušoval, že jde dinosaurům po krku. Co na to voliči? Nic. Nebo se diví: Žena, která má hluboko do kapsy tak, že si od kamarádky půjčuje stovku, "netušila", že Johnova strana půjde do koalice s pravičáky. Opravdu to nebylo jasné?

Johnova strana je dokonalým výtvorem marketingu. Bez ohledu na to, že novináři ve svých povolebních komentářích sdělují, že tyto volby byly "porážkou" marketingu. Mají zřejmě na mysli marketingu strany Jiřího Paroubka. Ty ostatní strany ale měly marketing lepší. Hlavní propagandu za ně dělalo 99 % médií, těch soukromých i ty veřejnoprávní, placené z kapes všech daňových poplatníků. Co na to nejrůznější mediální rady a etické komise? Nic. Tak je to u nás přece zvykem, média lžou, podvádějí, a všude je ticho po pěšině. Tak to má asi být.

Postavení dělnické třídy v Anglii II.

4. 6. 2010

Zdá se, že v Británii dnes dělnické děti z bílých rodin dosahují ve škole horších výsledků než imigranti. Studie Home Office z roku 2003 zjistila, že bílí muži častěji schvalují porušení zákona než rasové menšiny; existuje mezi nimi také větší pravděpodobnost užívání nebezpečných drog. Dick Hobbs z London School of Economics, který vyrostl ve zhrublé části východního Londýna, spojuje yobismus z velké části se zánikem příležitostí pro modré límečky. "Sociální kapitál, který existoval, se vytratil," tvrdí. "A stejně tak i moc pracovní síly. Lidé ztratili sebedůvěru a už ji nikdy nezískali zpět."

KD│ Anglický Watford leží na konci trasy Metropolitní linky londýnského metra a jedná se o poněkud pochmurné město s nějakými 80 000 obyvateli, které vyrůstá z příjemných zelených plání Hertfordshiru. Ačkoliv není vysloveně nuzné jako části jižního a východního Londýna, ošuntělá High Street odráží úpadek britského snu o třídní mobilitě. Představuje také potenciální varování pro USA, kde dělnická třída, bílí Američané s modrými límci, patřili během hluboké a trvající recese k těm nejvíce postiženým, napsal pro Forbes Joel Kotkin.

Gender, jako obvykle, odhaluje slepé skvrny našeho myšlení

4. 6. 2010 / Jan Matonoha

Na sex ve škole či v jazyce a na kocoura Mikeše nám vy, oktrojující dohližitelé genderové či etnické korektnosti, nesahejte. Implicitní, elegantně a sugestivně podaný, ale právě tento vzkaz, jak jej nacházím např. v -- co do žánru a periodicity, nikoli nutně obsahu a stylu -- obvyklém sloupku Petra A. Bílka v čtrnáctideníku A2či v aktuálně vznikajícím rukopisu Jakub Češky o Rolandu Barthesovi, mne přiměl k přátelské polemice tak trochu ve stylu friendly fire -- tj. střelby do vlastních řad mnou osobně respektovaných a obdivovaných teoretiků, bohemistů, kolegů.

Monitor Jana Paula:

Kým bych chtěl být, kdybych nebyl tím, kým jsem?

4. 6. 2010 / Jan Paul

Zapeklitá otázka, kdo z nás si ji někdy nepoložil? Včera jsem vycházel z domu, a za plotem jsem na okamžik spatřil vyrovnanou tvář ženy. Nikam nepospíchala, jen tak si byla, a užívala dne se svým potomkem. A hned mi svitlo, chtěl bych být ženou, která v dopoledním klidu tlačí kočárek s nemluvnětem, a s úžasem obhlíží zelenou nádheru kolem sebe. Nasává, sdílí a sděluje. Pozoruje stromy, květiny, vlastně cokoliv v tom čase majestátného mateřství, v tichém souznění s vesmírem.

Chucpe...II

4. 6. 2010 / Ladislav Žák

V souvislosti s tím, že jsem si dovolil prezentovat svůj nesouhlas se zabíjením civilistů na civilní lodi plující v mezinárodních vodách pod státní vlajkou člena OSN, se zabíjením a následným únosem a zavlečením na území cizího státu, které organizoval a svými ozbrojenými silami provedl stát Izrael, rovněž člen OSN, jsem se vystavil přímému nesouhlasu, kritice i urážkám jiných. Je to v pořádku, protože můj názor byl jasný a dostalo se mu jasné reakce.

Jak lze odůvodnit souhlas se zabíjením civilistů na civilní lodi?

4. 6. 2010 / Jan Potměšil

Vážený pane Žáku,

pokud se ptáte, jak lze odůvodnit souhlas se zabíjením civilistů na civilní lodi plující v mezinárodních vodách atd., myslím, že nelze po Vašich kriticích žádat, aby argumentovali racionálně. V diskuzích na Neviditelném psu jsem se setkal např. s těmito "argumenty":

1) zasraný mohamedáni,

2) Palestinci = cikáni Blízkého východu,

3) loď měli potopit apod.

Důvodem, proč Izrael může v mezinárodních vodách dle svého uvážení přepadat civilní lodi, je zřejmě skutečnost, že loď vezla pomoc "zasraným mohamedánům" a "cikánům" (přičmoudlíkům, ušmudlancům...), tedy podlidem, kteří si nezaslouží soucit, pochopení a kteří nemají nárok na to, aby byla dodržována jejich lidská práva či jim byla podána voda (víme už, kam tento přístup v třicátých letech dvacátého století vedl). Je to tedy spíše o sympatiích k "výspě demokracie na Blízkém východě" a o antipatiích k "líným, špinavým a zákeřným cikánům" než o věcné argumentaci.

S pozdravem - Jan Potměšil (janpotm@yahoo.co.uk)

Izrael a mezinárodní právo a reakce v ČR

4. 6. 2010 / Petr Wagner

Mezinárodní právo bylo porušeno a porušováno mnohokrát. Vždy se našla "vysvětlení", která se později ukázala jako lživá. Silní mezinárodní právo porušují zcela bez skrupulí a zcela beztrestně, píše Petr Wagner. (K tomu dodejme, že se Izrael hájí, že podle mezinárodního práva má možnost zasáhnout i v mezinárodních vodách, chystají-li se lodě porušit blokádu.)

Byl izraelský útok na flotilu legální?

4. 6. 2010

V článku pana k vaší poznámce k článku pana Wagnera - "(K tomu dodejme, že se Izrael hájí, že podle mezinárodního práva má možnost zasáhnout i v mezinárodních vodách, chystají-li se lodě porušit blokádu.)" - bych doporučil tuto analýzu ZDE, píše Daniel Prokop.

Stručně řečeno: Izrael tvrdí, že jeho útok na flotilu byl legální za použití právní argumentace ze San Rema, která se vztahuje na mezinárodní ozbrojený konflikt (IAC, international armed conflict). Jenže v případě obvinění z porušování Ženevské konvence (obvinění z aplikace kolektivního trestu proti civilnímu obyvatelstvu, který zapovídá Čtvrtá ženevská konvence, obvinila Izrael Goldstoneova zpráva OSN) používá Izrael argumentaci, že konvence je neaplikovatelná, protože se nejedná o mezinárodní ozbrojený konflikt (IAC), vzhledem k tomu, že Gaza nemá mezinárodní právní subjektivitu. Obojí argumentace nemůže platit zároveň.

V konvoji pro Palestinu "byla skupina tureckých džihádistů", tvrdí Izrael

3. 6. 2010

Mezi cestujícími na palubě lodí s humanitárním nákladem pro Gazu byla skupina asi 40 tureckých džihádistů. Ti podle mluvčích izraelské vlády nesou odpovědnost za devět mrtvých a desítky zraněných při útoku na propalestinský konvoj.

Organizace Free Gaza Movement, která předtím zorganizovala osm menších pokusů rozbít po moři izraelskou blokádu Gazy - pět z nichž bylo úspěšných - odmítla tvrzení Izraele, že na lodích byli extremisté. "Všechny osoby na těch lodích byli civilisté," řekla mluvčí organizace Greta Berlin. "Teroristé na palubě těch lodí byli z Izraele."

Izrael by měl ukončit blokádu Gazy

4. 6. 2010

Strategie blokády Gazy selhala. Místo aby trval na pokračování této neúspěšné politiky, Netanjahu by to měl uznat a zpracovat strategii jejího ukončení, uvedl redakční komentář izraelského deníku Haaretz.

Využijme tragédii ve Středozemí k ukončení ekonomické blokády Gazy

4. 6. 2010 / Daniel Veselý

K okolnostem týkajícím se izraelského útoku na Flotilu svobody jsem se již vyjádřil ve svém předchozím článku. Chtěl bych nyní, mezi nekončícími spory mezi stále slábnoucími řadami stoupenců izraelské politiky a naopak rozšiřujícími se řadami těch, kdo podporují Palestince v jejich boji proti destruktivní izraelské okupaci, apelovat na všechny, kterým není lhostejný osud civilní populace živořící v Gaze, abychom s pomocí jakýchkoliv legitimních prostředků vyzvali k ukončení tragického embarga uvaleného Izraelem na Gazu s podporou takzvaného mezinárodního společenství, jak požadují uznávané instituce a respektované osobnosti.

Český informační odpad

4. 6. 2010

Kdyby podobný akt, kterého se dopustili Izraelci, provedli Rusové, Číňané, Íránci či Severokorejci, tak by se naše média v kampani proti těmto národům a státům div nepřetrhla. Ale jakmile jde o Izrael, tak tento akt státního terorismu hájí. Kam až je odhodlán tento český informační odpad dojít?, ptá se čtenář Petr Petr.

Brazílie -- nové centrum globální moci?

4. 6. 2010 / Dalibor Bartoš

Během květnové návštěvy Teheránu sehrál brazilský prezident Lula da Silva klíčovou roli při podpisu dohody týkající se obohacování uranu Íránem. V březnu navštívil Blízký východ a vyjádřil se k mírovým snahám na Blízkém východě, ve kterých by jeho země měla hrát roli mediátora a zprostředkovat jednání všech zúčastněných stran včetně palestinského Hamásu, libanonského Hizballáhu a Íránu.

Tyto konkrétní kroky brazilské zahraniční politiky zapadají do dlouhodobé strategie hrát velmocenskou roli nejenom v jihoamerickém regionu, ale i na světové scéně. Následující text by měl odpovědět na otázku, zda se vliv Brazílie bude ve světě zvyšovat.

Bakalova "velkorysost"

4. 6. 2010

Výše příspěvku, kterou poslal p. Bakala vládním stranám, překvapivě koresponduje s výší smluvní pokuty, která byla udělena jedné z Bakalových společností. Smluvní pokuta je 30 mil. korun, zatímco příspěvek je zhruba 28 mil Kč. Pokud mu tato pokuta nakonec nebude udělena respektive nebude vymáhána, "vydělá" na svém daru zhruba 2 miliony Kč, napsal čtenář Stanislav Jarý.

Kde jsou peníze na likvidaci schodků a dluhů veřejných rozpočtů

4. 6. 2010 / František Nevařil

Strany připravované vládnoucí koalice zdůrazňují zcela odůvodněně nutnost rychlého a důsledného řešení narůstajících schodků a dluhů veřejných rozpočtů. Dosavadní představy jsou však nejen vágní, ale pořád hodně hokynářské. Zaměřují se totiž především na úspory, které jsou z národohospodářského hlediska do značné míry jen prkotinami, navíc zaměřené především proti životní úrovni středních tříd obyvatelstva. Základním zdrojem totiž má být krácení sociálních dávek a platů státních zaměstnanců.

Za všechno můžou penzisti

3. 6. 2010

Proč docházejí všem vládám peníze, nejen v Británii a v Řecku, ale také v Americe, v Německu, v Japonsku a ve Francii? Proč nezadržitelně stoupají daně ve všech kapitalistických zemích? Proč se seškrtávají veřejné výdaje na školy, unverzity, vědu, obranu, kulturu, životní prostředí a dopravu, zatímco se stále větší částky vydávají na zdravotnictví a starobní důchody? ptá se ekonom Anatole Kaletsky v deníku Times.

Zprivatizování politiky v České republice a "boj proti korupci"

3. 6. 2010 / Karel Dolejší

Profesor práva na Cardiff University Jiří Přibáň těsně před volbami poskytl rozhovor deníku Právo, kde text vyšel pod názvem V těchto volbách nám hrozí definitivní privatizace politiky soukromým sektorem. Události po volbách, kdy se ČR přímo před očima mění ve zmenšenou kopii Jelcinova Ruska ovládaného podnikatelskými oligarchy, dávají Přibáňovi ve zmíněném ohledu prakticky ve všem za pravdu. Po nebývale otevřených zprávách médií o tom, jak za Kalouskem přijel oslavovat jeho přítel zbrojař Háva, či o tom, co od svých zprivatizovaných politiků očekávají magnáti Bárta a Soukup, se veřejnost včera dozvěděla, že miliardář Bakala věnoval před volbami ODS, TOP 09 a Věcem veřejným dohromady přes 28 milionů korun.

An English version of this article is in CLICK HERE

Přepočítávat vše na peníze může být pro společnosti skutečně fatální

3. 6. 2010 / Karel Dolejší

Ve srovnání se společnostmi, s nimiž budou napříště soupeřit, jsou ty evropské znevýhodněny hned několikrát: Menšími přírodními zdroji, nepříhodnou demografickou strukturou i nižší sociální soudržností. Pakliže k tomu ještě rozdmýchají mezigenerační konflikt, jak je to po několikaleté vlně antogerontismu "testováno" na pokusných králících v ČR a jak to v poněkud uhlazenější a zdánlivě nevinnější podobě nyní hlásá i anglický článek Anatolea Kaletského, dost možná že si tím podepíšou vlastní ortel.

Za všechno můžou penzisti?

3. 6. 2010 / Václav Novotný

Škoda, že autor článku si nedá práci s matematikou, nezačne přemýšlet, zda náhodou někdo nepoužívá peníze na důchody k uskutečnění vojenských akcí, válečnému konfliktu a zabíjení lidí. Svět se pohybuje v prapodivné fázi, kdy k tvrzením není zapotřebí jediný faktický údaj. Napadneme Irák (že by to bylo zadarmo?), jsou tam zbraně hromadného ničení. To úplně stačilo. Prodáme všechny památky Řecka, aby bylo na nenáviděné důchodce (mimochodem v aukcích se prodávají umělecká díla za miliony a zajisté jsou tyto peníze podloženy i odvodem na důchodové zabezpečení ) . Co je zamlčováno? Kolem čeho se chodí jako kolem horké kaše? Můžeme si odpovědět na otázky:

ČSSD měla říct lidem pravdu

3. 6. 2010 / Václav Adam

Objevila se řada článků a analýz, proč Česká strana sociálně demokratická utrpěla ve volbách "nevýhru". Je vždycky mnoho generálů po bitvě, kteří vědí, co se mělo udělat lépe, co se mělo udělat jinak. I já píši svůj článek až po volbách, tedy mě můžete nazvat tím "generálem po bitvě". Přesto si myslím, že tento názor by měl zaznít. Hlavní důvod slabého výsledku ČSSD je podle mého názoru ten, že sociální demokracie podcenila inteligenci voličů.

Jak dalece je předpoklad, že to co je psáno a je zákonem dáno, bude také respektováno?

4. 6. 2010 / Jiří Baťa

Demokracie jako virtuální scenérie pro občany, proto i reálná svoboda slova a svobodné vyjadřování názorů zůstaly před zabouchnutými dveřmi této demokracie. Resp. vstup jen vyvoleným.

Tak lze hodnotit uplatňování demokracie, ba co víc, naplňování lidských práv na svobodu slova a svobodné vyjadřování názorů a myšlenek v Česku. Vede mne k tomu, mimo jiné osobní poznání a zkušenosti s našimi médii, konkrétně tiskem. Nepochybuji, že tyto mé zkušenosti nejsou ojedinělé, je všeobecně známo, jakým směrem se naše mainstreamové media ubírají a komu slouží. Nejeden občan seznal skutečnost, že se špatnými (kritickými) názory na tisk, potažmo tisk veřejnoprávní, obraceti se je neradno. Je sice heroické naplňovat heslo: "Jeden za všechny, všichni za jednoho", ale všechno má svou míru a opodstatnění. V litém boji, kde jde o všechno, mj. o život, o čest, právo a spravedlnost, má toto rčení své místo. Zda ovšem lze toto uplatnit i na poli politickém, potažmo novinářském, je otázka. Tady již nejde ani o život, ani o čest, právo a spravedlnost, tím méně o morální přístup, ale pouze a jedině o neústupný boj o koryta a moc. Ze strany vydavatelů pak zachování politické loajality a oddanosti moci.

Jak ženy zmizely z české politiky

3. 6. 2010 / Jan Potměšil

Přidávám se ke kritice Jana Čulíka a Michaely Appeltové, kteří jsou nespokojeni s reprezentací žen ve vyjednávacích týmech pravicových stran, které mají ambici sestavit vládní koalici.

V rámci předvolební kampaně se některé strany "chytily za nos" -- inspirovány zřejmě Věcmi Veřejnými, které na billboardy i do stranického tisku uveřejňovaly tváře a články političek jako Kateřina Klasnová, Kristýna Kočí, Karolína Peake, Lenka Andrýsová, Jana Pařízková či Markéta Reedová a "prodávaly" to jako svoji přednost, začaly i ostatní partaje rovněž zdůrazňovat, že i ony mají ve svých řadách ženy.

IDnes uráží ženy v politice

3. 6. 2010

Milý pane Čulíku,

děkuji Vám za Vaši zmínku o tom, že česká politika vypadá jako pánský klub, píše právnička Petra Procházková Myslím, že s tímto stavem souvisí i reakce některých médií na to, že se do poslanecké sněmovny letos dostalo historicky nejvíce žen - kolem čtyřiceti. První, co tato média hodnotila, bylo to, která poslankyně je nejkrásnější.

Např: ZDE

Opravdu česká společnost očekává od žen ve veřejném životě jen to, aby byly "krásné"? Opravdu na nic jiného ženy nejsou vhodné?

Kde jsou ženy ve vyjednávacích týmech?

3. 6. 2010 / Michaela Appeltová

ODS nemá v expertních vyjednávacích týmech ani jednu ženu. TOP 09 jednu (Vlastu Parkanovou), Věci veřejné dvě (Kristýnu Kočí a Karolínu Peake). A to se představitelé VV a TOP 09 před volbami oháněli počty žen na kandidátkách, Petr Nečas, předseda ODS, pak často hovořil o jeho snaze zvýšit podíl žen na vedení strany.

An English version of this article is in CLICK HERE

Otevřený dopis hejtmanům krajů České republiky

3. 6. 2010 / Petr Tejkl

Vážený pane hejtmane,

v médiích se objevilo stanovisko končícího ministra dopravy týkající se snahy zrušit stávající síť regionálních železničních tratí. Ač v názvu regionální, sloužící již řadu let rozvoji především krajů, o jejich osudu a zániku rozhodují státní úředníci v Praze. Vzhledem k tomu, že tento dopravní systém slouží a může sloužit mnohem lépe především krajům, obracím se na Vás jako na hlavního představitele kraje s tímto dopisem. Předpokládám, že Vy i vaši kolegové v ostatních krajích mají dostatečnou politickou sílu, aby proti těmto neuváženým a krátkozrakým krokům aktivně vystoupili a této likvidaci zabránili.

Výpověď. Odcházíme.

3. 6. 2010 / Miloslav Štěrba

Jdeme tam, kde si naší práce váží. Sděluje nám prezident ČLK Milan Kubek. A vysvětluje, proč nás brzy nebude mít kdo léčit. Vždyť v loňském roce ze 784 studentů všeobecného lékařství 64 opustilo tuto zemi, aniž by zde začali pracovat jako lékaři. Další dvě stovky již erudovaných doktorů pak každoročně rovněž odchází do ciziny. Nečeká je "nic horšího než pětkrát lépe placená práce v Německu či Británii".

Izrael se stal šíleným státem vlastnícím 200 až 300 jaderných zbraní, říká Norman Finkelstein

3. 6. 2010 / Daniel Veselý

Americký politolog se židovskými kořeny Norman Finkelstein veřejně prohlásil ZDE, že se Izrael stal šíleným státem poté, co se všichni izraelští ministři shodli na tom, že je třeba proti humanitárnímu konvoji, vezoucímu tisíce tun potravin uvězněným Gazanům, provést noční výsadek ozbrojených komand, ačkoliv v izraelském tisku i jinde existovala řada jiných možností či doporučení, jak "problém" řešit. Izrael se podle Finkelsteina stal šíleným státem vlastnícím 200 až 300 jaderných zbraní, který denně vyhrožuje válkou Íránu a Hizballáhu v Libanonu.

Německý svědek, profesor práva

Izraelci začali střílet jako první

2. 6. 2010

Norman Paech je profesor práva v důchodu a bývalý poslanec německého parlamentu. Byl na palubě té lodi, kdy izraelští vojáci usmrtili nejméně 9 aktivistů. Je mu 72 let a v úterý večer ve 22 hodin GMT poskytl po dlouhé cestě domů rozhlasové stanici BBC Radio Four rozhovor. Svědčil o tom, co se stalo na té lodi v pondělí v brzkých ranních hodinách:

Norman Paech: Najednou, ráno, asi o půl páté, jsem uslyšel obrovské výbuchy a exploze. Šel jsem k svým přátelům a ti řekli Jsou tady Izraelci. obklíčili naši loď. O několik minut později došlo k střelbě na horní palubě.

Reportérka: Takže vy jste slyšel střelbu na horní palubě. Izraelci tvrdí, že lidé na palubě té lodi stříleli první. Je to podle vás, co se stalo?

Ruský populární zpěvák veřejně kritizoval Putina, ten to zveřejnil na oficiálních stránkách Kremlu

2. 6. 2010

O víkendu v Petrohradě zaútočil veřejně nejznámější ruský rockový zpěvák Jurij Ševčuk na premiéra Putina. Informovala o tom v úterý večer rozhlasová stanice BBC Radio Four. K energické výměně názorů došlo na dobročinné recepci. Natočila to a pak odvysílala ruská státní televize. Zde je pár ukázek:

Jurij Ševčuk: Včera mi telefonoval nějaký váš tajemník, nebo co. Řekl mi, abych vám nedával žádné tvrdé otázky. A hlavně abych se nebavil o politice.

Gaza - ČR

2. 6. 2010

V odpovědi na otázku pana Mašína, ano jedná se jednoznačně o únos, pirátství, banditismus a státní teror podniknutý ze strany Izraele. Jakési řeči o právu na preventivní blokádu i v mezinárodních vodách obhajují dnes jen dvě entity. A to tento nepokrytě "darebácky" konající stát a rovněž nikoliv zcela překvapivě "náš" velvyslanec Pojar, podle svého vyjádření pro úterní Právo, napsala čtenářka, kter8 se podepsala jako Sylvania Oddio.

TOP 09 -- Marketingový fenomén roku 09 (a 10)

2. 6. 2010

Tak už máme co jsme chtěli. Do sněmovny okázale a s velkou pompou vstoupily dvě pozoruhodná uskupení: Věci veřejné, (coby symbol mediokracie) a TOP 09 (coby symbol marketingu). Tzv."dinosauři" byli poraženi (jak by bylo jednoduché, kdyby se problémy daly řešit pouhou výměnou zkažené staré gardy za nezkaženou mladou gardu). Co na tom, že hlavními oběťmi pětiprocentní vstupní klauzule se staly poslední dvě strany (zelení a lidovci), které si čistý štít - uprostřed všeobecné korupce -- v podstatě zachovaly? píše Tomáš Bílek.

Byly oběti izraelského útoku na konvoj vezoucí pomoc Gaze "zločinci"?

2. 6. 2010 / Karel Dolejší

V několika diskusích ke zprávám o izraelském útoku na aktivistický humanitární konvoj, k němuž došlo v pondělí v mezinárodních vodách, jsem poněkud překvapeně našel kategorické tvrzení, že přepadení, včetně těch zabitých, jsou "vrahové a zločinci", protože vůči vojákům použili násilí. Je zřejmě docela příznačné, že v poněkud jiném kontextu bývají mnozí autoři takových výroků často ochotni do krve hájit právo majitele domu namístě zastřelit přistiženého lupiče. Analogie ovšem tyto lidi nevede k tomu, aby hájili i právo nyní přepadených na sebeobranu - patrně proto, že jsou sami především fascinováni brutálním použitím síly a jeho vykonavateli, pro něž teprve až druhotně hledají nějaké věrohodné ospravedlnění.

Kozel zahradníkem, aneb i nepoučitelnost má své kouzlo!

2. 6. 2010 / Jiří Baťa

Povolební euforie sice opadla, nastává však jiné exponované období existenčního vyjednávání mezi vítěznými stranami. První prohlášení představitelů tří stran, které participují na složení vlády, se opatrně, až lakonicky vyjadřují k možnostem, kým které ministerské posty budou obsazeny. Nicméně přece jen prosakují kudy tudy jisté náznaky, kdo by kde měl, pokud dojde ke shodě, která ovšem není zdaleka jistá, to které křeslo obsadit.

Chucpe?

2. 6. 2010 / Alex Koenigsmark

Chucpe, napsal Ladislav Žák v Britských listech, komentovav příběh izraelského zásahu proti lodím s humanitární pomocí. Trochu se usmívám, když ten název těch lodí píšu, zase jsem si vzpomněl na humanitární bombardování... Všechno, co napsal, je logické a rozumné a zároveň to je jen jedna možnost. Už kolem Gazy jsem se tu zapletl do debaty, v níž se jednalo o týž problém. Kdybych byl stratégem Hamásu, jednal bych přesně tak, jako Hamás jedná: samozřejmě bych zřídil řadu radikálních skupin, které by útočily na Izrael (Ondřej Neff použil dobré, i když nepřesné přirovnání "Jak by se tvářili Češi, kdyby sudetští Němci ještě v roce 2010 tu a tam stříleli rakety na Domažlice a Tachov?" Nespravedlnost se odehrála zhruba ve stejné době, nebyla "správně" napravena, můžeme diskutovat o oprávněnosti vzniku českého/československého státu atd.) a tvrdil, že na ně moc nemám vliv, a každý sklad munice bych umístil v přízemí nemocnice nebo školy. Je to chucpe? Nebo jenom cynicky chytré?

STŘEDEČNÍ KRITICKÝ BLOC-NOTES

Heydrich, Rozkvět a kníže Metternich

2. 6. 2010 / Josef Brož

Překvapení. Ne, toto nechce být žádný unavený povolební sloupek, který bude plakat nad rozlitým mlíkem uplynulého víkendu. Zajímavé ale je, kromě samotného faktu, že (ne) vyhrála levice, také skutečnost, že se mýlily všechny průzkumy. O důvod více myslet si, že žijeme dvojí život. Ale jsou mezi námi tací, kteří jich žijí ještě více, a nikdo se nediví...

Genius loci aneb levicové hříchy mého kraje

2. 6. 2010 / Miloslav Štěrba

Není druhé místo v republice tak plodné na osobnosti ovlivňující život proletářů jako je Zlínský kraj. Na Valašsku hájil zájmy sociálních demokratů i T. G. Masaryk. V prvomájovém průvodu kráčel v první řadě Tomáš Baťa, jehož nadstranické volební heslo "Lidem myšlení, strojům dřinu" dlouho nemizelo z tovární zdi. A můj obdiv má velký šéf za výrok: "Až obujeme svět, vyletíme raketou do vesmíru, obouvat mimozemšťany. A nejlepší by bylo, kdyby měli čtyři nohy."[1]

Miroslav Kalousek jako šedá eminence

2. 6. 2010 / Karel Dolejší

Pokud je někdo šokován přiloženou fotografií zde skutečně "šedé (Feldgrau) eminence" titulárně Schwarzenbergovy strany a s největší pravděpodobností budoucího ministra financí, měl by vědět, že pochází z facebookové stránky organizace TOP 09 Nymbursko, kde ji objevil Petr Nachtmann.

Miroslav Kalousek byl už během svého úvodního působení na ministerstvu obrany spojen s celou řadou prapodivných státních zakázek, od spolehlivě padajících padáků pro české parašutisty až po příšerně koncipovanou modernizaci tanků T-72 naprosto v tom nezkušenou italskou firmou Officine Galileo.

Izrael deportoval aktivisty ze zadrženého konvoje

2. 6. 2010

Izrael začal deportoval více než 120 aktivistů zatčených během jeho neúspěšného nájezdu na humanitární konvoj do Gazy. Dalších 300 aktivistů má být propuštěno brzo. Aktivisté široce hovoří se sdělovacími prostředky o tom, co zažili. Izrael celkem v konvoji zatkl 682 osob. Všechny mají být propuštěny do čtvrtka.

Izrael tvrdil, že jeho vojáci se stali při útoku na lodě terčem útoků "noži, tyčemi a dalšími zbraněmi" a že začali střílet v sebeobraně, avšak očití svědci z řad propuštěných aktivistů to zpochybňují.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2010

2. 5. 2010

V dubnu 2010 přispělo finančně na Britské listy 202 osob celkovou částkou 38 685.45 Kč. Příjem z reklamy byl 8750 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.4 2010 částku 15 861.28 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 608.13 eur a 883.67 GBP. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že umožnili další provoz našeho časopisu nedávným financováním nových serverů. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.