Zprivatizování politiky v České republice a "boj proti korupci"

3. 6. 2010 / Karel Dolejší

Profesor práva na Cardiff University Jiří Přibáň těsně před volbami poskytl rozhovor deníku Právo, kde text vyšel pod názvem V těchto volbách nám hrozí definitivní privatizace politiky soukromým sektorem. Události po volbách, kdy se ČR přímo před očima mění ve zmenšenou kopii Jelcinova Ruska ovládaného podnikatelskými oligarchy, dávají Přibáňovi ve zmíněném ohledu prakticky ve všem za pravdu. Po nebývale otevřených zprávách médií o tom, jak za Kalouskem přijel oslavovat jeho přítel zbrojař Háva, či o tom, co od svých zprivatizovaných politiků očekávají magnáti Bárta a Soukup, se veřejnost včera dozvěděla, že miliardář Bakala věnoval před volbami ODS, TOP 09 a Věcem veřejným dohromady přes 28 milionů korun.

An English version of this article is in CLICK HERE

Pouze žabaři dnes v Česku nakupují poslance po jednom; ti lepší si pořídí hned celou stranu, kdežto první liga třeba rovnou tři naráz. Tato praxe nezůstává rozhodně bez vlivu na chod skutečných "věcí veřejných", ačkoliv je přirozeně možno donekonečna oprašovat letité ideologické fráze o tom, že před zákonem jsou si všichni občané rovni a každý hlas ve volbách má úplně stejnou váhu.

Jedním z vůbec nejhloupějších tahů v takové situaci je předhazovat občas hněvu publika jednotlivě malé ryby - vlastně přesně jako to dělala husákovská propaganda v letech 70., aby kanalizovala lidový hněv a předstírala, že zkaženost poměrů přece nemá obecný a všeprostupující charakter.

"Především politici musejí ukázat, že respektují určitá pravidla a že svou moc nebudou využívat k soukromým cílům", odpověděl Přibáň na otázku Práva, jaká je cesta ven z obecné nespokojenosti s politikou.

Já si to také myslím. Podle mě by v tom bylo třeba udělat konečně pořádek a každý politik by měl kvůli zvyšování transparentnosti viditelně nosit visačku, z níž by bylo každému okamžitě zřejmé, zda patří ke klanu Bakaly, Bárty, Soukupa, Kočky, Chodorkovského, Hekmatjára nebo Aidida...

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 3.6. 2010