Německý svědek, profesor práva

Izraelci začali střílet jako první

2. 6. 2010

Norman Paech je profesor práva v důchodu a bývalý poslanec německého parlamentu. Byl na palubě té lodi, kdy izraelští vojáci usmrtili nejméně 9 aktivistů. Je mu 72 let a v úterý večer ve 22 hodin GMT poskytl po dlouhé cestě domů rozhlasové stanici BBC Radio Four rozhovor. Svědčil o tom, co se stalo na té lodi v pondělí v brzkých ranních hodinách:

Norman Paech: Najednou, ráno, asi o půl páté, jsem uslyšel obrovské výbuchy a exploze. Šel jsem k svým přátelům a ti řekli Jsou tady Izraelci. obklíčili naši loď. O několik minut později došlo k střelbě na horní palubě.

Reportérka: Takže vy jste slyšel střelbu na horní palubě. Izraelci tvrdí, že lidé na palubě té lodi stříleli první. Je to podle vás, co se stalo?

Norman Paech: Ne. Ne. To je naprosto nesprávné. Na palubě té lodi nebyla žádná munice, žádné výbušniny, žádné zbraně. Byly tam jen nějaké dřevěné tyče, jimiž se bránili. Izraelská armáda přišla první, odpalovala granáty, tříštivé granáty a granáty se slzným plynem. A pak stříleli. Důsledek byl, že přes padesát lidí bylo velmi vážně zraněno. Jsem přesvědčen, že počet všech mrtvých dosud není znám.

Reportérka: Izrael tvrdí, že má vojáky, kteří mají těžké rány nožem, mačetami, že někteří vojáci byli brutálně zbiti do hlavy. Byl jste svědkem takového násilí?

Norman Paech: Ne. Protože jsem tou dobou nebyl na palubě. Plánovali jsme, že se budeme bránit jen občanskými prostředky, bez násilí. "Nepoužívejte násilí." To bylo heslo na naší palubě a na naší lodi. Nebyli jsme to my, kdo jsme zaútočili na Izraelce, byl to útok ze strany Izraelců. Byl to útok v mezinárodních vodách! Bylo to naprosto proti Chartě OSN.

Reportérka: Zdůraznil jste, že na vaší palubě dodržovali všichni lidé kolem vás postoj nenásilí. Mohli však se účastnit násilí lidé na jiných palubách?

Norman Paech: Pravděpodobně. Nevím. První a druhá paluba, tam nebylo žádné násilí, protože tam nebyli žádní izraelští vojáci. My jsme je viděli okny a oni na nás mířili zbraněmi. Nikdo se nesměl pohnout. Na nejvyšších palubách, tam možná byli někteří lidé, které útok rozhněval a bránili se. Ale podle mezinárodního práva oni mají právo se bránit.

Reportérka: Takže i když podle vás byli někteří lidé na horních palubách možná rozhněváni, vy víte stoprocentně, že oni s násilím nezačali?

Norman Paech: Ano. A my máme dokumentaci. Natáčel jsem to na video, bohužel nám zkonfiskovali všechny kamery, veškerou elektroniku, takže nemáme žádné důkazy. Ale viděl jsem ty granáty sám. Byli to oni, kteří začali, ti, co přišli na palubu.

Reportérka: Když jste se vydali na tuto cestu přivézt pomoc do Gazy, mysleli jste si skutečně, že se dostanete do cíle bez problémů?

Norman Paech: Ne. Upřímně řečeno, ne. Protože víme, že izraelská vláda nás odmítla do Gazy vpustit. Ale takovýto útok, takovouto brutalitu a takovéto otevřené a hrubé porušení mezinárodního práva, to jsme nečekali.

Reportérka: Udělal byste to znovu? Vydal byste se znovu na takovouto plavbu?

Norman Paech: Ne. Musíme se změnit a pokračovat svůj boj za svobodnou Gazu politickým způsobem a doufáme, že konečně vlády, zejména v Německu, v EU a v USA změní svou politiku spolupráce s izraelským režimem a donutí Izrael, aby ukončil bojkot a blokádu Gazy.

Audio v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 2.6. 2010