Ruský populární zpěvák veřejně kritizoval Putina, ten to zveřejnil na oficiálních stránkách Kremlu

2. 6. 2010

O víkendu v Petrohradě zaútočil veřejně nejznámější ruský rockový zpěvák Jurij Ševčuk na premiéra Putina. Informovala o tom v úterý večer rozhlasová stanice BBC Radio Four. K energické výměně názorů došlo na dobročinné recepci. Natočila to a pak odvysílala ruská státní televize. Zde je pár ukázek:

Jurij Ševčuk: Včera mi telefonoval nějaký váš tajemník, nebo co. Řekl mi, abych vám nedával žádné tvrdé otázky. A hlavně abych se nebavil o politice.

Vladimír Putin: Promiňte. Jak že se jmenujete?

Jurij Ševčuk: Jurij Ševčuk.

Vladimír Putin: Juriji, to je provokace. Můj tajemník nic takového nemohl říct.

Jurij Ševčuk: Pokud to nebyl váš tajemník, tak to byl nějaký šílenec. Ale stejně chci ještě něco říct. První otázka, kterou vám chci položit, je o svobodě projevu. O médiích a o svobodě obecně. Protože v současnosti je Rusko zemí, kde vládne zvýhodněná třída knížat. A propast mezi knížaty a normálními lidmi je obrovská. A jediným východiskem je, aby si všichni byli před zákonem rovni.

Reportérka BBC: Tak to je ukázka z toho, co odvysílala ruská státní televize, a pokud máte zájem, kompletní přepis tohoto rozhovoru je na oficiálních stránkách Kremlu. BBC interviewovala Ševu Novgorodzeho z ruského vysílání BBC, odborníka na ruskou populární hudbu a přítele Jurije Ševčuka:

Novgorodze: Nepřekvapilo mě to, protože Ševčuk se už předtím podílel na protestních demonstracích. Ševčuk v sobě spojuje neuctivost vůči autoritám, jakou mají rockoví zpěváci, a sebevědomí, které pramení z toho, že je nesmírně populární po celé zemi. Je to slavný zpěvák, ruský Bruce Springsteen. Má vlastní politickou agendu a umí se vyjadřovat. Takže se nebojí říct, co si myslí.

Reportérka: Jestliže je to ruský Bruce Springsteen, jak je možné, že Vladimir Putin nevěděl, kdo to je?

Novgorodze: Technikou vyšetřovatelů KGB bylo, že se vás vždycky ptali na jméno, i když ho stokrát znali.

Reportérka: A co znamená, že Kreml zveřejnil přepis rozhovoru mezi tím zpěvákem a Putinem?

Novgorodze: FSB, lidi z KGB jsou hrdi na svou schopnost manipulovat veřejnost. Rozhodli se, že tento rozhovor ukáže Putina ve správném světle. Reagoval pevně a rezolutně a lidi na to budou zřejmě reagovat pozitivně.

Reportérka: A jak na to tedy reagovala ruská veřejnost?

Novgorodze: Podle mého názoru je to naprosto pozitivní, že k té výměně došlo. Veřejné mínění zastává tři různé názory. Zaprvé, že Jurij Ševčuk je vynikající, protože konfrontoval premiéra s kritikou. Druhý názor je, že se Ševčuk nechoval k premiérovi dostatečně uctivě. Putina přerušoval a skákal mu do řeči a neposlouchal, co mu premiér říká. A třetí názor je, jak je možné, že premiér nezná nejslavnějšího ruského rockového zpěváka.

Reportérka: Podpoří Ševčukova otevřenost i jiné lidi?

Novgorodze: Jsme svědky toho, že v Rusku vzniká autentická demokracie, založená na protestu. Je v začátcích, nemá silnou politickou platformu, ale alespoň jsou lidé aktivní a slavní lidé jsou aktivní. Tak vzniká v současném Rusku úplně nová atmosféra.

Audio v angličtině BBC

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 2.6. 2010