Izraelské jednotky vstoupily v mezinárodních vodách na palubu lodi Rachel Corrie

5. 6. 2010

Izrael riskoval v sobotu novou vlnu mezinároního odsouzení poté, co jeho jednotky vstoupily na palubu irské lodi Rachel Corrie, která se pokusila narušit blokádu Gazy, a donutily ji, aby změnila kurs směrem do izraelského přístavu Ashdod.

Pět dní po neúspěšném útoku na flotilu šesti lodí s humanitární pomocí, určenou pro Gazu, v jehož důsledku zemřelo devět aktivistů a Izrael se dostal do mezinárodní izolace, vstoupil násilně na palubu lodi Rachel Corrie v mezinárodních vodách asi 30 km od pobřeží Gazy blíže neurčený počet izraelských vojáků.

Vojenská operace proti irské lodi Rachel Corrie se uskutečnila navzdory sílícím požadavkům, aby Izrael podstatně uvolnil své obléhání Gazy. Spojené státy, nejvěrnější spojenec Izraele, zdůraznily, že je blokáda "neudržitelná a musí být změněna"-

Greta Bertin z hnutí Free Gaza konstatovala, že cestující a posádka lodi Rachel Corrie čtyřikrát odmítli splnit požadavky Izraele, aby loď změnila kurs a plula do Ashdodu.

"Dvacet lidí na palubě se nemůže protivit plně ozbrojené armádě," dodala. "To, že Izrael okupoval civilní loď v mezinárodních vodách je násilný čin."

S lodí Rachel Corrie nemá svět žádný kontakt, protože Izrael zablokoval veškeré její komunikace.

Podle informací od izraelské armády okupovala izraelská komanda loď Rachel Corrie z vojenských lodí. Ovládli loď do několika minut.

Loď Rachenl Corrie vezla lékařské zásoby a stavební materiál. V sobotu odpoledne byla tažena do izraelského přístavu Ashdod. Israel uvedl, že loď vyloží a poskytne humanitární pomoc Gaze. Avšak minulý týden odmítl předat stavební materiál z pětičlenné flotilyt do Gazy s tím, že by ho bylo možno využít k výrobě zbraní a podzemních bunkrů.

Cestující a posádka na lodi Rachel Corrie, z Irska a z Malajska, bude okamžitě vyhoštěna z Izraele, uvedl mluvčí izraelského ministerstva zahraničí. Všem deportovaným bude na 10 let zakázáno navštívit Izrael.

Posledních pět dní zápolí Izrael s diplomatickou krizí a katastrofou v public relations. Vztahy s regionálním spojencem Izraele, Tureckem, poklesly na bezprecedentní bod mrazu. Izraelské jednotky v pondělí usmrtily několik tureckých občanů.

Navzdory velkému úsilí Izraele, aby ve světě převládla izraelská verze událostí, ze svědectví aktivistů vyplývá, že izraelští vojáci stříleli první. Z pitev mrtvol se ukázalo, že někteří aktivisté byli zastřeleni z bezprostřední blízkosti a pět aktivistů bylo zastřeleno střelbou do hlavy.

Sobotní operace izraelské armády proti lodi Rachel Corrie byla rychle odsouzena. "Rachel Corrie a její náklad nezosobňují žádnou hrozbu Izraeli," konstatoval náměstek severoirského premiéra Martin McGuiness. "Mělo být dovoleno, aby loď doplula do Gazy bez izraelské agrese."

Britský konzervativní ministr zahraničí William Hague vyjádřil ulehčení, že sobotní operace Izraele se obešla bez mrtvých a raněných. Znovu požadoval plné, důvěryhodné, nestranné a nezávislé vyšetřování událostí z minulého pondělí.

"Dále zdůrazňujeme izraelské vládě, jak důležité je vyšetření této události, které bude otevřené a které bude mezinárodní společenství považovat za důvěryhodné a kterého se bude mezinárodní společenství účastnit.

Naléhavě je zapotřebí otevřeného přístupu do Gazy, aby bylo možno uspokojit humanitární potřeby lidí v Gaze a umožnit znovuvýstavbu domů, živobytí a obchodu. Proto dál naléháme, aby Izrael zrušil blokádu Gazy." Hague dodal, že bude o věci jednat během svých návštěv v evropoských hlavních městěch příští týden.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.6. 2010