Gaza - ČR

2. 6. 2010

V odpovědi na otázku pana Mašína, ano jedná se jednoznačně o únos, pirátství, banditismus a státní teror podniknutý ze strany Izraele. Jakési řeči o právu na preventivní blokádu i v mezinárodních vodách obhajují dnes jen dvě entity. A to tento nepokrytě "darebácky" konající stát a rovněž nikoliv zcela překvapivě "náš" velvyslanec Pojar, podle svého vyjádření pro úterní Právo, napsala čtenářka, kter8 se podepsala jako Sylvania Oddio.

O naplnění skutkové podstaty únosu nehovoří jen muslimský či arabský svět, ale také například irský ministr zahraničních věcí Micheal Martin, který požaduje bezpodmínečné propuštění zadržených. Izrael totiž veškeré unesené osoby uvrhl do stavu osobní informační blokády (pokud nepočítáme styk s pracovníky zastupitelských úřadů - neplatí pro všechny), pro zrychlený proces vyhoštění po nich pod nátlakem vyžaduje podepsat přiznání z překročení zákona, jinak hrozí prodlouženou vazbou, mnozí zadržení volí druhou možnost, záhy propuštění čeští novináři takové morální či dilema solidarity s kolegy zřejmě vůbec neřešili a jsou na cestě domů.

Do Gazy též směřuje v Irsku registrované plavidlo MV Rachel Corrie, pojmenované po Izraelem zavražděné americké mírové aktivistce. Izraelští činitelé se také narážkami chlubí tím, že sabotáží v přístavech cizích státu poškodily některé z lodí plánovaného konvoje, který tak nevyplul v zamýšlené síle, tuto možnost potvrzují i organizátoři oné humanitární flotily.

Mediální ozvěna této události v ČR je naprosto tristní o neexistenci debaty na politické úrovni nemluvě. Pokud měl někdy pan premiér Fischer příležitost dokázat své údajné morální kvality, nyní má ještě čas postavit si voluntaristického velvyslance do latě. Bohužel pro mnohé tak opět ubíhají další dny studu za to být občanem České republiky; varování izraelských úřadů zbytečně na sebe v zahraničí neupozorňovat lze tak vřele doporučit i našincům.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 2.6. 2010