Kontroverzní hvězdy

5. 6. 2010 / Karel Dolejší

Ne - k volbě podobných titulků dnes netřeba zabíhat do oblasti plnokrevného bulváru; plně postačuje držet se šťavnatých tajemství poodhalených politickým zpravodajstvím. Jak informoval server aktualne.cz, světoznámá a oblíbená Fischerova vláda nezpracovala do konce dubna rozpočet pro rok 2011, ba ani výdajové rámce na léta 2011-2013, čímž porušila zákon o rozpočtových pravidlech. Různé české polistopadové vlády už věru dokázaly leccos, nicméně podobných výkonů jsme zatím ještě svědky nebyli.

Věc je o to pikantnější, že pretendent na post ministra financí a ještě větší výtečník Miroslav Kalousek při koncipování úsporného programu nové vlády hodlá vycházet z materiálů ministra Janoty; žádné oficiální veřejné materiály ke státnímu rozpočtu na příští rok ovšem neexistují. A tedy bylo krátce po volbách veřejnosti pouze jen tak na půl úst sděleno, že kromě škrtů v sociální oblasti a propouštění státních zaměstnanců bude také nezbytné zvýšit daně - kterážto hrozba patřila během volební kampaně k hlavním mediálním klackům umlátivším naděje politiků ČSSD na přesvědčivé vítězství.

Po "vládě neideologických odborníků", jak byl Fischerův kabinet převážnou částí veřejnosti vnímán, nastupuje "vláda finanční odpovědnosti". Jest nyní doufati, že se nový vládní tým doporučeními mezinárodních finančních institucí bude řídit stejně důsledně nebo dokonce ještě důsledněji, než jak to činily do roku 2008 vlády vzorově hodnocených pobaltských zemí, případně v poněkud vzdálenější minulosti též Argentina. Jak se pak bude jmenovat vláda příští zatím těžko odhadnout.

Fischerova vláda sice po sobě zanechala černou rozpočtovou díru, překračovala systematicky mandát ve věci spolupráce na americkém protiraketovém systému či války v Afghánistánu a jednostranností blízkovýchodní zahraniční politiky vystavila stát ve světě pohrdání, ovšem - on the other side, jak by pravil Šumař na střeše - je koneckonců přece tolik populární...

"Když se všechny zvony rozezvoní, obejmu radního," přiznal se kdysi i vídeňský misantrop Karl Kraus. V úterý je svátek Svatého Medarda, katolického patrona proti nečasu - tož využijme příležitosti a objímejme a chvalme nastotisíckrát Fischera i Janotu za to, co vše pro tuto zemi udělali...

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.6. 2010