Schyluje se k válce Evropské unie a Izraele??

6. 6. 2010 / Štěpán Kotrba

Už i Velká Británie s novou konzervativní vládou vyzývá Izrael k ukončení blokády pásma Gazy. Prohlásil to v neděli britský ministr pro mezinárodní rozvoj Andrew Mitchell. "Situace v Gaze není přijatelná, ani udržitelná," konstatoval britský ministr. Britská vláda se tak přidala k vládě Baracka Obamy v USA, španělskému předsednictví EU, Francii a dalším zemím. Prosionistická orientace EU je nejspíše na ústupu. Izrael reaguje vojenským cvičením a zatýkáním mírových aktivistů v mezinárodních vodách, což je označováno za akt státního terorismu. Je jen otázkou času, kdy na obranu humanitárních konvojů Free Gaza Movement pošle některá ze zemí EU vojenské fregaty a Evropská unie dá Izraeli jasně a zřetelně najevo, kde jsou meze lhostejnosti k mezinárodnímu právu.

Británie hodlá režim v Gaze podpořit sumou 19 milionů liber, která je součástí plánu pomoci v celkové výši 100 milionů rozvržené do pěti let. Tuto částku v roce 2006 schválila Agentura OSN pro pomoc a práci ve prospěch palestinských uprchlíků na Středním východě (UNRWA).

Evropská unie není v postoji vůči Izraeli osamocena. Asymetrické kroky činí i další hráči v regionu. Jedna z klíčových zemí NATO - Turecko - podporuje současné humanitární konvoje, kterých se účastní řada jejich občanů. Ruský prezident Medveděv při své návštěvě v Sýrii zmínil možnou spolupráci v oblasti ropy a zemního plynu, ale i v jaderné energetice. Ruský ministr energetiky Sergej Šmatko v úterý uvedl, že by Rusko mohlo pomoci Sýrii pod podmínkou dodržování Smlouvy o nešíření jaderných zbraní z roku 1970 s vybudováním jaderné elektrárny. Ruský ministr energetiky také uvedl, že Rusko uvažuje o vybudování dalších jaderných elektráren v Íránu. První jaderná elektrárna by měla být spuštěna již tento rok poblíž města Bušehr. Rusko uvádí, že každý národ má právo na mírový jaderný energetický program.

Izraelská armáda zatkla a internovala stovky osob doprovázejících humanitární konvoj, naposledy obsadila loď Rachel Corrie s nositelkou Nobelovy ceny míru. Izrael opakovaně trvá na tom, že lodím nedovolí přistát u pobřeží Gazy. Z hlediska mezinárodního práva jde ovšem o autonomní oblast pod jurisdikcí Palestinské samosprávy, nad níž nemá Izrael žádnou svrchovanost. Podle organizátorů ze sdružení Free Gaza prý budou do Gazy vypravovány další lodě, dokud Izrael blokádu nezruší. Dvě nevládní libanonské organizace oznámily, že hodlají poslat plavidla s pomocí do pásma Gazy již příští víkend. Na tiskové konferenci v Bejrútu hnutí Free Palestina a organizace Reportéři bez hranic oznámily, že další lodě, které budou vypraveny na realizaci humanitární pomoci, budou přijímat na palubu cestující, kteří budou chtít vyjádřit svou solidaritu, stejně jako novináře.

Izraelský ministr dopravy Jisrael Katz (Likud - pravicová strana "Jednota" s předsedou Netanjahuem, 28% - výsledky voleb v izraelských národních volbách u osadníků na západním břehu v roce 2009, celkem v roce 2009 21,61 %) řekl během setkání ministrů Likudu, že nedávné události jsou příležitostí, aby Izrael přerušil veškeré jednání s Gazou. Ministr sociální péče a sociálních služeb Jicchak "Buji" Herzog (*1960, syn bývalého izraelského prezidenta Chajima Herzoga, vnuk rabbiho Jicchaka ha-Levi Herzoga; Avoda - středolevá Strana práce - člen SI - výsledky voleb 2009 9,93 %) řekl, musí být nalezeno jiné řešení a je čas zrušit obléhání Gazy. V Tel Avivu demonstrovalo více než 6 000 Izraelců na protest proti izraelským nájezdu na lodě mířící do Gazy. Mezi organizátory byli levé křídlo strany Merec (levicová sionistická sociálně demokratická strana, výsledky voleb 2009 2,95 %), Chadaš (Demokratická fronta pro mír a rovnost - nesionistická komunistická strana, výsledky voleb 2009 3,32 %) a organizace Peace Now. Protest byl původně plánován na výročí Šestidenní války, která vypukla před 43 lety, které organizátoři označují jako okupace Západního břehu Jordánu. Pod dojmem aktuálních událostí se v čele průvodu objevily transparenty "Vláda utopí nás všechny," "Musíme kráčet k míru," a "Pravicová vláda = jasné a bezprostřední nebezpečí pro bezpečnost státu." Mluvčí Guš Šalom, jednoho z organizátorů události Adam Keller, řekl Jerusalem Postu, že demonstrace "byla dokonce větším úspěchem, než čekal ".

Generální tajemník OSN Pan Ki-moon vyzval ve středu Izrael, aby okamžitě zrušil blokádu pásma Gazy a navrhl, aby Izrael vytvořil mezinárodní komisi pod vedením odborníka na námořní právo, bývalého novozélandského ministerského předsedy Geoffreyho Palmera, na vyšetření útoku na plavidla mířící do Gazy. "Izraelské orgány musí zjistit, co nejdříve, úplné a podrobné vyšetření incidentu, včetně informací o zadržovaných, zraněných a usmrcených," řekl. Obdobně se vyjádřila vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillay. V sobotu konstatovala, že izraelská blokáda pásma Gazy je nezákonné a měla by být zrušena. Znovu vyzvala k vyšetřování izraelského přepadení humanitárního konvoje. "Mezinárodní humanitární právo zakazuje vyhladovění civilistů jako způsob válčení a ... je také zakázáno ukládat kolektivní trest vůči civilistům."

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan také ostře kritizoval Izrael za jeho reakci na plavbu Mavi Marmara. Ve čtvrtek řekl, že "Izrael ztratí své nejbližší spojence Středním východě, pokud nezmění svou mentalitu. " VVelvyslance Turecka ve Washingtonu Namik Tan vyzval Izrael k oficiální omluvě. Izralské ministerstvo zahraničí v sobotu opáčilo, že Izrael se nebude omlouvat Turecku za smrt devíti tureckých pro-palestinských aktivistů, kteří byli zabiti během nájezdu Izraelského námořního výdadku na tureckou loď flotily Svoboda pro Gazu' začátkem tohoto týdne. Turecký parlament žádá sankce proti Izraeli. Blokáda vedla k drastickému zhoršení humanitární situace v Gaze. "Tento útok je nehorázné porušení Charty OSN a mezinárodního práva. V tomto ohledu turecký parlament očekává, že Rada bezpečnosti přijme co nejdříve rezoluci odsuzující Izrael a uložení sankcí," uvedl parlament. Parlament rovněž vyzval tureckou vládu, "aby přezkoumala politické, vojenské, obchodní a hospodářské vztahy s Izraelem a přijala nezbytná účinná opatření." "Izraelská vláda se musí oficiálně omluvit za útok, pohnat odpovědné osoby před soud a zaplatit kompenzace obětem," říká prohlášení.

V tuto chvíli se ukazuje, že izraelská vláda se mediálními následky incidentu izraelského komanda nepoučila. Je na spojeném mezinárodně politickém tlaku OSN, EU a USA, kam až nechá mezinárodní společenství Izrael dojít. Může se snadno stát, že politici v USA už nenajdou pro současný agresivní sionismus omluvu a začnou sérií sankcí, počínající ekonomickou, zbrojní a obchodní blokádou. Tu obchodní už realizují švédští přístavní dělníci, kteří odmítli vykládat izraelské lodě v přístavech. Může dojít i k ozbrojenému doprovodu humanitárních lodí, směřujících do Gazy. Představa, že izraelské námořnictvo i poté na konvoje, jištěné vojenskými loděmi zemí EU, zaútočí, je za hranicí představivosti. Znamenalo by to naprostou izolaci Izraele a při použití článku 5 Washingtonské smlouvy faktické vyhlášení války zemí NATO tomuto státu. Už teď daly země EU najevo, že antisionismus není antisemitismus. A že vláda Izraele nereprezentuje názor všech občanů tohoto státu, tím méně všech Židů v diaspoře.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.6. 2010