Koriandr se do Gazy dovážet nesmí, zázvor ale ano

6. 6. 2010

Izrael odmítne požadavek na mezinárodní vyšetřovací komisi, která by zkoumala jeho konflikty s loděmi přivážejícími humanitární pomoc do Gazy. Uvedl to izraelský velvyslanec ve Spojených státech. Dodal: "Vyjednáváme s Obamovou vládou, jakou formu bude naše vyšetřování mít."

Situace by se ale mohla výrazně zhoršit, poznamenávají britské Channel Four News, pokud jsou pravdivé zprávy íránské tiskové kanceláře Mehr, z nichž vyplývá, že íránské revoluční gardy jsou připraveny poskytnout humanitárním konvojům pro Gazu vojenskou ochranu.

Jakýkoliv zásah íránské armády by Izrael považoval za nesmírně provokativní, protože Izrael je přesvědčen, že Írán poskytuje organizaci Hamas, která vládne v Gaze vojenské zásoby. Írán neuznává existenci izraelského státu.

Reportérka Channel Four News Linsay Hilsum informuje, že zřejmě dojde k vyjednávání o zmírnění blokády Gazy. Poukazuje na to, že podle Izraele zřejmě Palestinci vyrábějí rakety ze slepičinců, z koz, z koriandru a z rybářských prutů, slepených dohromady marmeládou. To jsou totiž materiály, jejichž dovoz do Gazy Izrael zakazuje z vojenských důvodů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.6. 2010