Sovětská vojska a české "osvobození"

Stalin poslal vojáky Československo kolonizovat, nikoliv ho osvobodit

11. 5. 2010 / Fabiano Golgo

Tolik čtenářů Britských listů si stěžovalo na to, jak Česká televize pojednala o pompézní vojenské přehlídce v Moskvě na Den vítězství. Údajně chyběl vysílání České televize respekt anebo neukázala významnou roli sovětských vojáků při osvobozování Československa. Tito lidé chtějí mít pocit jako v minulosti, kdy sledovali takovéto oslavy s respektem, který jim byl vštěpován (nebo vnucen) jejich velkými sovětskými bratry, kteří tahali za loutky v místní politice a naplnili život v Československu sovětskými zvyklostmi.

An English version of this article is in CLICK HERE

Opravdu mě ale překvapuje argument, který požaduje od reportérů veřejnoprávní televize, aby vyjadřovali úctu a oslavovali sovětské vojáky, kteří zemřeli, aby "zachránili" Čechy. Problém je, že realita není tak růžová a pohádková. Krutou pravdou je, že ti, vojáci, kteří přijeli "osvobodit" Československo, tu nebyli z osobního hrdinství, ale protože byli do Československa vysláni, neměli žádnou volbu (a znásilnění tisíců českých žen, jako například pozdější herečky Květy Fialové, které tehdy bylo pod dvacet, je dobrým důvodem neoslavovat ty vojáky jako hrdiny.)

Stalin využil svých lidí na obranu své vlastní země a když si uvědomil, že spojenecká vojska budou potřebovat vojáky a nebudou schopna vyhrát válku bez Rudé armády, vydíral Spojené státy a dosáhl toho, aby mohli komunisté převzít moc mimo jiné i v Československu. Takže nemá cenu snít o něčem, co se nikdy neudálo. Sovětská vojska osvobodila Čechy jako součást plánu mezi Rooseveltem, Stalinem a Churchillem, nikoliv proto, že by chtěla Československo zachránit. Nebylo to nic jiného než reálpolitika. Stalin jen zajistil svou stranu dohody. Dostal pobaltské země, Polsko, Československo, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, atd. Žádný mesiášský či hrdinský motiv za tím nebyl. Naopak, kolik Čechů zemřelo, protože americká vojska musela čekat, až Sověti uskuteční v Praze inscenovaný plán osvobození?

Ignorovat znásilňování žen a další teror vůči obyvatelstvu od sovětských vojáků - a pak celé zemi od Sovětského svazu po další čtyři desetiletí - je krátkozraké. A vůči těm, kdo se stali obětí sovětských zločinů, je to nedostatek respektu.

K tomu: Pád Berlína byl obrovskou vlnou sexuálního násilí

Ivanova válka: O hromadném znásilňování německých žen v roce 1945

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 11.5. 2010