Nick Clegg slibuje, že se Británie nevrátí k divošským škrtům z éry Margaret Thatcherové

6. 6. 2010

Liberálnědemokratický místopředseda britské vlády Nick Clegg riskoval dnes svou politickou kariéru zveřejněním příslibu, že se současná britská koaliční liberálnědemokraticko-konzervativní vláda nevrátí k divošským škrtům Margaret Thatcherové z osmdesátých let.

V rozhovoru pro týdeník Observer Clegg ostře zaútočil na ekonomickou politiku Margaret Thatcherové a přislíbil, že namísto návratu k thatcherismu se dnešní britská vláda bude inspirovat příklady Švédska, Kanady a Spojených států. Škrty ve státním rozpočtu budou podle Clegga "pokrokové".

"Je důležité, aby si lidi uvědomili, že finanční omezení nebude znamenat návrat do osmdesátých let. Uděláme to jinak," řekl Clegg a riskoval tím, že rozhněvá poslance na konzervativní pravici, mnozí z nichž Thatcherovou obdivují. Clegg zdůraznil, že použije své autority "razantně" k prosazení koaličních slibů.

Clegg argumentoval, že centristická levice automaticky předpokládá, že úsporná opatření jsou regresivní a pravicová. "Myslím si, že v podstatě jde o to, že naše kolektivní paměť ohledně kontroverzních rozpočtových rozhodnutí má kořeny v osmdesátých letech, v drsné politice osmdesátých let, v obrovských rozdílech mezi britským severem a jihem, v ekonomice, kdy vládě bylo jedno, jestli podniky zkrachují a lidi budou vyhozeni na dlažbu. To je naše archetypální paměť."

Clegg ale argumentoval, že největší rozpočtové škrty v minulých desetiletích prováděly "vlády levého středu, včetně "sociálních demokratů ve Švédsku, Clintonovy vlády v USA a liberálů v Kanadě".

"Přislíbil, že dokud bude jeho strana ve vládě, nejchudší oblasti země budou uchráněny. "Nedovolíme, aby znovu vznikly obrovské ekonomické rozdíly mezi severem a jihem.

Kritikové útočí na Clegga, že změnil svůj postoj k britskému státnímu deficitu. Před volbami varovali liberální demokraté, že případné rozhodnutí okamžitě po volbách snížit státní rozpočet o 6 miliard liber uvrhne Británii do ještě hlubší recese. Avšak Clegga přesvědčili, aby změnil svůj názor, jednak guvernér Anglické banky Mervyn King a situace v Řecku. Nyní Clegg argumentuje, že okamžité škrty ve výši 6 miliard liber poskytnou "prostor" a vydají "signál", že je vláda ochotna jednat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.6. 2010