Využijme tragédii ve Středozemí k ukončení ekonomické blokády Gazy

4. 6. 2010 / Daniel Veselý

K okolnostem týkajícím se izraelského útoku na Flotilu svobody jsem se již vyjádřil ve svém předchozím článku. Chtěl bych nyní, mezi nekončícími spory mezi stále slábnoucími řadami stoupenců izraelské politiky a naopak rozšiřujícími se řadami těch, kdo podporují Palestince v jejich boji proti destruktivní izraelské okupaci, apelovat na všechny, kterým není lhostejný osud civilní populace živořící v Gaze, abychom s pomocí jakýchkoliv legitimních prostředků vyzvali k ukončení tragického embarga uvaleného Izraelem na Gazu s podporou takzvaného mezinárodního společenství, jak požadují uznávané instituce a respektované osobnosti.

Amnesty International v aktuální zprávě o situaci v téměř hermeticky uzavřené Gaze uvádí: "Podle Agentury OSN pro pomoc a zaměstnanost palestinských uprchlíků na Blízkém východě se počet uprchlíků žijících v naprosté chudobě od uvalení blokády ztrojnásobil. Tyto rodiny postrádají prostředky, aby si mohly koupit i nejzákladnější věci, včetně mýdla, školních pomůcek a pitné vody." Zpráva AI končí následujícími zjištěními: "Izraelské orgány předložily řadu odůvodnění týkajících se blokády -- porůznu tvrdily, že jde o odpověď na útoky palestinských ozbrojených skupin, o reakci na pokračující držení izraelského vojáka Gilada Šalita v zajetí a nátlak na de facto administrativu Hamasu. Ale ať již jde o jakékoliv ospravedlnění, blokáda představuje kolektivní trest pro celou populaci Gazy spíše než trest pro administrativu Hamasu a další ozbrojené skupiny."

Profesor mezinárodního práva na univerzitě v Illinois Francis A. Boyle dokonce blokádu označil za "pomalou genocidu": "Pokud si přečtete úmluvu o genocidě z roku 1948, je zde jasně napsáno, že genocida je úmyslné uvalení takových životních podmínek, které mají záměrně způsobit fyzickou destrukci obyvatelstva jak vcelku, tak zčásti. A to přesně se v Gaze odehrává od doby, kdy na ni Izrael uvalil embargo."

V 21. století je de facto před zraky celého světa možné, že okupující země odepírá okupované populaci základní komodity nutné k životu. Neúplný seznam "zakázaných a dovolených věcí", jež Izrael nedovoluje/dovoluje dovážet do Pásma, v položce "zakázaných" obsahuje například džem, kmín, sušenky a sladkosti, čerstvé maso, papír velikosti A4, hudební nástroje, hračky atd.

Argumentaci izraelských orgánů o nutnosti "nátlaku na Hamas" vyvrací izraelská organizace monitorující porušování lidských práv na okupovaných územích B'tselem, která vyrobila informační videoklip, v němž polopatickou formou ukazuje, jak Hamas na blokádě vydělává díky existenci pašeráckých tunelů, jimiž se z Egypta do Gazy dostává nedostatkové zboží, jež se pak na trhu prodává za zvýšenou cenu. V tiskovém prohlášení tohoto humanitárního tělesa stojí: "Krátký film ukazuje, jak zboží, které nemůže být do Gazy z Izraele legálně dováženo, je pašováno z Egypta skrz tunely, na čemž Hamas vydělává, protože na toto zboží uvalil daň. Tímto filmem chce B'tselem demonstrovat absurditu izraelské ekonomické blokády: zatímco chce Izrael vládu Hamasu svrhnout, vážně ubližuje 1,5 milionu obyvatel a dosahuje tak opačného výsledku."

Shodou okolností jsem před rokem pro časopis A2 dělal rozhovor s výkonnou ředitelkou B'tselemu Jessikou Montellovu, která mi řekla, že je hrdou Izraelkou, a proto se jí vůbec nelíbí, že izraelská vláda páchá jejím jménem válečné zločiny. Renomovaný soudce Richard Goldstone je hlavním autorem takzvané Goldstoneovy zprávy, v níž obvinil Izrael a Hamas ze spáchání válečných zločinů v průběhu masakru v Gaze na přelomu let 2008/9. Sám sebe považuje za sionistu a milovníka Izraele, ale jako právník nemůže zavírat oči před zvěrstvy, jež v Pásmu izraelská vláda spáchala. Tuto studii ze stolu smetlz Tel Aviv a Washington kvůli její "nevyváženosti." Jsou tedy tyto dvě osobnosti a mnozí další také "sebenenávidějícími Židy" či jsou ve spojení s "teroristy", jak izraelská propagandistická kára tvrdí?

Stoupenci izraelského embarga říkají, že pokud bude zrušeno, dostane se Hamasu v Gaze do rukou nekontrolovatelné množství zbraní a vypukne další válka, protože Hamas má za cíl vymazat Izrael z mapy. Tito jedinci by však měli být seznámeni s reálnými fakty; Hamas již dříve prohlásil, že akceptuje existenci Izraele v hranicích do roku 1967, a to opakovaně -- v souladu s rezolucí RB OSN č. 242 o blízkovýchodním mírovém uspořádání, již vyjma Izraele, Spojených států a pár tichomořských státečků (dříve náležejících Spojeným státům -- pozn. aut.) podporuje mezinárodní komunita přes 30 let. Hamas po svém vítězství v demokratických parlamentních volbách v roce 2006 a během několika měsíců před izraelským útokem na Gazu v roce 2008 dodržoval jednostranné příměří. Americký politolog Norman Finkelstein při svých přednáškách v Praze uvedl, že jak CIA, tak Mossad si jsou vědomy faktu, že Hamas již neusiluje o totální zničení Izraele, jak je napsáno v jeho zakládající chartě. Neexistuje tudíž pádný důvod nadále při životě udržovat nesmyslnou ekonomickou klatbu.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.6. 2010