Genius loci aneb levicové hříchy mého kraje

2. 6. 2010 / Miloslav Štěrba

Není druhé místo v republice tak plodné na osobnosti ovlivňující život proletářů jako je Zlínský kraj. Na Valašsku hájil zájmy sociálních demokratů i T. G. Masaryk. V prvomájovém průvodu kráčel v první řadě Tomáš Baťa, jehož nadstranické volební heslo "Lidem myšlení, strojům dřinu" dlouho nemizelo z tovární zdi. A můj obdiv má velký šéf za výrok: "Až obujeme svět, vyletíme raketou do vesmíru, obouvat mimozemšťany. A nejlepší by bylo, kdyby měli čtyři nohy."[1]

Do třetice všeho dobrého: symbolický rozměr dal městu svým jménem Klement Gottwald, zatímco jeho prezidentování se zapsalo nesmazatelně do dějin českého proletariátu.

Od roku 1989 Zlín a Zlínsko rozhodně vstoupily do dějin obnovené české demokracie. Nejdříve bylo zapotřebí vypořádat se s dědictvím slušovického experimentu. A už jen tak mimochodem rozkrást majetek bývalého Svitu. Vše se podařilo mírou vrchovatou, takže dnes je Zlínsko na chvostu ekonomiky České republiky, platy jsou zde téměř nejnižší, zatímco zdejší nezaměstnanost by určitě k smrti vyděsila každého pohaněče z týmu Velkého šéfa. Instalace jeho bronzové nadživotní sochy před budovu "21" pozvala do Zlína i známého provokatéra Jana Šinágla.[2]

Místní rodáci z celého politického spektra patří k pozoruhodným aktérům polistopadového politického života. Necháme-li stranou osobnosti, pocházející z Uh. Hradiště (mám na mysli poslance Miroslava Grebeníčka a Petra Nečase), na zlínskou proslulost navazují svým majestátem zejména legislativci Jiří Čunek a Miloš Melčák. Neměl bych zapomínat na exposlance Ludvíka Hovorku, o něhož by současní přeběhlíci do TOP 09 neopřeli ani kolo, jak se u nás říká. Jenže to jsou politici viditelní, stíhaní tiskem a osudem do té míry, že posléze v politice skončí. Ti regionální z ČSSD jsou jiní pašáci.

Je jedno, vládne-li Zeman, Špidla, Gross nebo Paroubek. ČSSD ve městě Zlíně zůstává ve vedení města, přestože ve volbách tato parta opakovaně prohrává s ODS. Jenže žádný volební výsledek nic nezmění na stávající velké koalici. Jestliže po posledních komunálních volbách ve Zlíně mohla ODS vládnout sama s lidovci, z nějakých podivných pohnutek tak neučinila, což našlo pokračování i po krajských volbách. V budově "21" si poražený hejtman za ODS přenesl věci do pracovny prvního náměstka, a tak se ČSSD podařilo vypudit do politické opozice tehdy ještě nedůležitou Gazdíkovu stranu starostů, se kterou se ČSSD nabízela pohodlná koalice.

Hejtman Stanislav Mišák, který v době povodní zachraňoval před zkázou město Otrokovice, svým pozoruhodným postojem k poražené ODS, oním vypuzením Petra Gazdíka se 400 starosty do náruče dnešní TOP 09, nechtěně "ochránil" svůj kraj před "rozhazovačnou" praxí kolegy, dalšího zlínského lídra, Zdeňka Škromacha. A do Strakovky místo Škromacha míří hrdina chytrého bilboardu "Správný gazda nezadlužuje svůj grunt".

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 2.6. 2010