Izrael deportoval aktivisty ze zadrženého konvoje

2. 6. 2010

Izrael začal deportoval více než 120 aktivistů zatčených během jeho neúspěšného nájezdu na humanitární konvoj do Gazy. Dalších 300 aktivistů má být propuštěno brzo. Aktivisté široce hovoří se sdělovacími prostředky o tom, co zažili. Izrael celkem v konvoji zatkl 682 osob. Všechny mají být propuštěny do čtvrtka.

Izrael tvrdil, že jeho vojáci se stali při útoku na lodě terčem útoků "noži, tyčemi a dalšími zbraněmi" a že začali střílet v sebeobraně, avšak očití svědci z řad propuštěných aktivistů to zpochybňují.

Turecká vláda zahájila mimořádné zasedání, na němž jedná o svém vztahu k Izraeli. Turecko, bývalý těsný spojenec Izraele, patří k těm zemím, které izraelský nájezd na humanitární konvoj do Gazy ostře odsoudili. Čtyři z usmrcených osob byli Turci.

Incident vyvolal všeobecné znepokojení a nové apely na Izrael, aby zrušil blokádu Gazy. Americká ministryně zahraničí Hillary Clinton charakterizovala situaci jako "neudržitelnou". Dodala, že Washington bude podporovat izraelské vyšetřování nájezdu, ale musí být "rychlé, nestranné, uvěřitelné a průhledné", tak, jak to požaduje Rada bezpečnosti OSN.

Izrael se brání, že blokáda Gazy je nutná, aby se zabránilo riziku pašování zbraní do Gazy. Analytik z International Crisis Group uvedl v úterý v britském rozhlase, že blokáda Gazy není efektivním řešením tohoto problému, protože se samozřejmě budou neustále vyskytovat aktivisté, kteří se ji budou snažit narušovat.

Izrael a Egypt hermeticky uzavřely pásmo Gazy poté, co se tam r. 2007 zmocnila vlády extremistická organizace Hamas. Egypt však nyní otevřel hraniční přechod do Gazy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 2.6. 2010