22. 9. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 9. 2006

18. 9. 2006 se v Brně konal seminář na téma "Ekologické pravdy a mýty", moderovaný prezidentem Václavem Klausem, za účasti pánů Breziny, Bursíka a Římana. Myslím si, že průběh semináře byl již dostatečně popsán ve sdělovacích prostředcích a snad není třeba se k němu vracet.

Prezident Klaus se přel s Bursíkem o ekologii ZDEZDE

Zaujaly mě však některé věty, které na semináři zazněly a ke kterým se jako klimatolog nemohu nevyjádřit. Podotýkám, že nemám jinou možnost než převzít znění výroků z internetových zdrojů, přesný přepis diskuse ani její audiozáznam nemám k dispozici.

Sloupek

Ostnatým řezem
tmu slunce rozpáralo
světlo se rozlilo
v kalužích i když
za plotem
stopy
vsáknou
cestu už známe

k sobě

Ze sbírky Tma natržená ránem, 1996

23. 9. 2006

"...podle obvyklého, spolehlivého zdroje..."

Francouzský prezident Jacques Chirac nařídil vyšetřování toho, jak je možné, že bylo prozrazeno tajné memorandum francouzské výzvědné služby, v němž se tvrdí, že je Usáma bin Ladin mrtev.

23. 9. 2006

aneb divadelní představení nového muže na vnitru

Zachánit hlavní město před teroristy. Osvobodit princeznu. Dostat minimálně půl království. Tyto archetypální mediální hry Hloupého Honzy se začínají hrát v Praze. Nový ministr vnitra Ivan Langer hrozí útokem imaginárních teroristů u příležitosti židovských oslav Nového roku - svátku roš hašana. Zpráva o teroristické hrozbě je přitom podle bývalého premiéra tři týdny stará...

Konečně máme důvod se bát. V ulicích jsou policisté se samopaly. Na letišti zase nějaké transportéry. Všichni mají pohotovost. Nacvičují státní převrat za naše peníze. Tajná služba bude chtít do nového roku určitě zvýšit rozpočet, povolit odposlechy bez omezení a zvýšit pravomoce pro data mining - v souvislosti s plánovaným sloučením ministerstva vnitra a ministerstva informatiky. Konečně máme důvod se bát. V Čechách tak vznikne superministerstvo Homeland Security - ne jako v minulosti proti židozednářům, ale tentokrát proti liberálním plutokratům - a Langer bude oním superministrem. O ohrožení demokracie a "náběhu na policejní stát" nemá kdo z politiků tentokrát hovořit.

Co kdyby v rámci demonstračního pokusu přeci jen nějaká bomba nebo granát vybuchly? Touha po moci jednoho politika, znásobená jistotou kariéry desítek policistů a tajných agentů může způsobit cokoliv. I odloženou výbušninu kdesi u obchodního domu. I tak vypadá politický kšeft... Celá bezpečnostní operace v Praze podle Langera běží hladce. Topolánek o situaci informoval prezidenta republiky Václava Klause. V Budapešti se očekává až 200 000 demonstrantů. Učitel angličtiny nového českého ministra vnitra, bývalý šéf rozvědky Andor Šándor má učenlivého žáka... Nový americký velvyslanec Richard Graber právě dnes dorazil do Prahy. V roce 2004 působil jako mluvčí volební kampaně prezidenta George Bushe.

Langer i Gramber jsou muži na svém místě. A tak se nechme překvapit...

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze TÉMA BL

Aktualizace neděle 13:30 Ivan Langer připustil v Nedělní partii Primy, že si "musíme zvyknout, že budeme potkávat v Praze policisty se samopaly i nadále". Jako bychom si měli zvyknout, že budeme potřebovat "deštník" nejen proti raketám z "darebáckých" států, ale i proti osamělým "darebákům" s odhodlaným výrazem v očích... Kdo s čím zachází, s tím také schází... Langer, stejně jako kdysi předtím Gross neví, že asymetrická válka s "teroristy" se vyhrát nedá. Dnes a denně se o tom přesvědčují američtí okupanti v Iráku, kteří čelí hnutí odporu - gerilové válce o nízké intenzitě v ulicích. Kdokoliv může být nepřítelem, i desetiletý kluk. V Iráku je "resistence" - odpor vůči okupaci země tak rozsáhlý i po třech letech od začátku jejího "osvobozování" . Co je tedy lepšího pro odlákání pozornosti od ekonomických problémů a vzedmutí "vlastenecké" vlny, než válka? Plíživý strach z terorismu. Nebo válka občanská. Bylo by smutné, kdyby Česko se mělo stát druhým Perským zálivem.

23. 9. 2006

PRAHA JE MARGINÁLNÍ CÍL

reakce na zprávy v tisku a komentář Štěpána Kotrby s názvem "Atta je opět v Praze? - aneb divadelní představení nového muže na vnitru"

Praha je z hlediska globálních teroristů marginálním místem, s nímž nikdo výrazněji nepočítá. Případný teroristický útok musí mít novinářskou hodnotu - musí být tedy zaměřen na čelná světová centra - New York, Washington, Londýn, Paříž. Jinak je jeho dopad mizivý a nevyplatí se. Je to asi jako kdyby si měl - z hlediska upoutání pozornosti světových médií - terorista vybrat útok mezi Londýnem a maďarskou Nyíregyházou - nebo českou Břeclaví. Už vidím palcové titulky mezinárodního tisku (který přináší zprávu z ČR tak jednou za rok, nebo i méně často: "Při teroristickém útoku v maďarské Nyíregyháze (v hlavním městě ČR Praze) zahynulo padesát osob". (O povodních v ČR v roce 2002 anglosaská média vůbec nereferovala, dokud nezačaly postihovat Německo. Zrovna včera mi potvrdil kolega postgraduant z ČR, který právě přijel do Glasgow a bydlí v bytě s dvěma britskými studenty, matematikem a studentem leteckého inženýrství, že si ověřil letmým dotazem u spolubydlících, co vědí o Praze či České republice, a zjistil, že nevědí nic [Oprava: věděli o fotbale.] Případný teroristický útok na Prahu je značně nepravděpodobný. Útok na místo, o němž lidé ve světě obecně nevědí nic, je novinářsky nezajímavý. Já vím, že při pobytu v Praze vzniká dojem, že je Praha pupek světa, když jsou tam všichni ti turisté, ale není tomu tak. Zeptejte se jich: zjistíte, že většina z nich jsou v Praze jeden až dva dny, v rámci "cesty po Evropě".) Langrova "opatření" jsou skutečně jen divadýlkem před komunálními volbami.

Znovu a znovu mě překvapuje razance nové "vlády" ODS, která nemá žádný mandát (má nulovou parlamentní většinu) a do funkce ji podle pochybně monarchistického ustanovení v české ústavě jmenoval prezident. Ani případná Paroubkova vláda by neměla mandát. Moudré politické strany neprosazují razantní politická opatření, když nemají podporu obyvatelstva. Je to kontraproduktivní. Čeští voliči si jistě dobře uvědomují, že se jim snaží razantně "vládnout" vláda bez občanského mandátu. Jak se to projeví v příštích volbách? Budou občané volit stranu, která prosazuje razantní a kontroverzní opatření - nebo se aspoň tváří, že je prosazuje - bez ohledu na to, že nemá potřebnou parlamentní většinu? Moudrá vláda bez mandátu by se až do potvrzení parlamentem měla chovat skromně...

K tomu dodává Michal Kolář: Mohu jen potvrdit poznámku p. Čulíka. Pravidelně sleduji zpravodajství v němčině a ani v rakouském zpravodajství se "bezpečnostní opatření" neobjevila, a to ani na posledním místě. Tak se ani nedivte, že o nich nic neví v Británii, když o nich nemluví ani v bývalé monarchii :-)

Tentokrát opět zklamali novináři, protože nechytili ministra Langra za slovo. Nejméně čtyřikrát zopakoval slovo "konkrétní", ale přitom neřekl vůbec nic. Snad jen "souvislost" s akcí v Oslu by bylo možné považovat za velmi krotké zpochybnění celého humbuku, protože norští policisté alespoň někoho zatkli...

Společně s p. Čulíkem doufám, že čeští voliči poznají, že vše je jen propaganda "vlády" ODS.

24. 9. 2006

Na kompetentní politiky v čele ODS si zatím musíme počkat

Přestože ODS patří k nejvýznamnějším politickým stranám, její politika je poznamenána zakomplexovaným křiklounstvím a zbrklými činy. Vláda tak v tichosti vyměnila zmocněnce pro lidská práva a nahradila jej bývalým poslancem za ODS. Hlučněji odvolala šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Karla Randáka a jako důvod uvedla záměr sloučit ÚZSI (rozvědka) s BIS (kontrarozvědka) do jedné zpravodajské služby. Bojím se, že vláda rychleji jedná, než myslí, a že pak může být nucena vytloukat klín klínem, aféru aférou. Nynější vláda si nechce nebo nedokáže uvědomit svoji dočasnost a chová se jako slon v porcelánu. Nelze se tomu divit, pokud se zamyslíme nad nekompetentností některých jejích významných členů.

Ivan Langer se pokusil před několika dny vyvolat aféru s údajnými odposlechy v režii ČSSD. Aféra se otočila proti němu a Langer začal couvat.

23. 9. 2006

BIS nám tvrdí, že "hrozba je přímá." (Jan Šubrt ve vysíláni ČT24). A současně s tím premiér vlády ČR říká, že "bezprostřední nebezpečí však nehrozí." (Projev Mirka Topolánka na tiskové konferenci, přímý přenos ČT.)

Vzhledem k tomu, že vláda je v neustálém kontaktu s bezpečnostními silami, je rozpor v bedlivě připravených projevech vrcholných představitelů státu více než zarážející.

Premiér říká: Nebezpečí nehrozí. A jeho podřízený ministr vnitra dodává: "Je to poprvé, co Česká republika čelí tak konkrétní podobě, tak konkrétnímu riziku teroristického činu. Je to poprvé, kdy se musíme s tímto faktem smířit a být na něj připraveni." Tak nevím, že by se nestihli domluvit co budou říkat?

Bez ohledu na tyto zarážející nesrovnalosti v projevech a hodnocení celé situace je třeba zdůraznit, že muslimští obyvatelé České republiky jsou připraveni pomoci jak jen budou moci při zabránění teroristickému útoku. Ale také se musí mít na zřeteli skutečnost, že se může v případě "akutní hrozby Praze" jednat o zneužití pro politické cíle. Bushovské chováni premiéra tomu také trošku nasvědčuje. A mimochodem bych rád upozornil na jednu skutečnost. Pokud informace o bezprostřední hrozbě teroristického útoku jsou opravdu tak důvěryhodné, proč o této "české kovbojce" nehovoří BBC ani CNN? Že by přece jen ty "informace" nebyly tak důvěryhodné a politici chtěli odvést pozornost? Budoucnost ukáže. Ale jeden český reportér před několika týdny napsal: "Nejlepší tajná služba je ta, o jejíž úspěších veřejnost neví."

autor je spolupracovník Islámské nadace v Brně a Ustředí muslimských náboženských obcí

Kardinál Miroslav Vlk
22. 9. 2006

Překvapivou změnu v chování katolické církve přinesl dnes český primas. Tvrdí, že některé radikální náboženské skupiny v Česku zaštiťující se křesťanstvím a katolickou církví jsou ve spojení se zahraničními představiteli politického extremismu - nacionalismu, antisemitismu, islamismu a neonacismu.

Vlk na toto téma v minulých týdnech hovořil s izraelským velvyslancem v České republice Arie Arazim, rabínem Karlem Sidonem a americkým velvyslancem W. J. Cabanissem a ujistil je, že tyto aktivity nemají podporu katolíků.

"Takové poznatky nemáme," řekla ČTK mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Blanka Kosinová.

Policejní útvar, za který Kosinová hovoří, však prokazuje svou negramotnost už dlouho a dle tohoto vyjádření jeho negramotnost podpoře neonacistů a ultranacionalistů napomáhá. Kubiceho útvar chce zjevně krýt pravicové křesťanské bojůvky. Nejspíše mezi nimi chce hledat podporu pro svůj politický boj. Je známo, že Britské listy přinesly už 30. 8. 2006 článek s názvem "Americký katolický antisemita bude přednášet českým neonacistům v Muzeu policie". Odkazuje se v něm na aktivity Institutu sv. Josefa, který pro ČTK kritizoval i katolický kardinál.

Vyšlo v deníku Metro 25. 9. 2006 ZDE

23. 9. 2006

Zhlédl jsem včera v Glasgow Gorův dokument o hrozbách globálního oteplování Nepohodlná pravda. Ano, je to asi propaganda, v dobrém slova smyslu: tedy v tom, že existují určitá fakta a člověk či skupina lidí se snaží je společnosti sdělit přesvědčivě a jasně. (Asi jako když se někdo snaží přesvědčit negramotné lidi, že je rozumné naučit se číst a psát anebo když se někdo snaží přesvědčit dívky pod 20, aby používaly antikoncepční prostředky.) Film přináší seriozní, verifikovatelné informace o ekologickém stavu dnešního světa i návod k tomu, co jako jednotlivci můžeme proti tomu dělat. ("Obracejte se v této věci na americký Kongres. Pokud neposlouchá, kandidujte do Kongresu.") Je to velmi "americký" film. Zdůrazňuje potřebnost razantní, individuální akce. Otevřeně využívá toho, že je ve Spojených státech Al Gore známou osobností, "celebritou" a i v jiných aspektech oslovuje především amerického diváka - sděluje srozumitelně fakta a používá individualizovaného, osobního, někdo by mohl říci až sentimentálního přístupu.

22. 9. 2006

Mučení v Iráku je zřejmě v současnosti horší že za vlády bývalého diktátora Saddáma Husajna, konstatoval hlavní expert OSN pro otázky mučení.

Manfred Nowak zdůraznil, že se situace v Iráku "vymkla kontrole" a že týrání páchají bezpečnostní síly, polovojenské organizace i protiameričtí povstalci.

Mrtvoly, které se octnou v bagdádské márnici "mají na sobě často známky extremního mučení", konstatoval úřad pro lidská zpráva při pomocné misi OSN v Iráku ve své zprávě.

22. 9. 2006

Dnešní vydání listu Metro přináší na titulní straně článek s názvem "Rusko vyhrožuje útoky na základny". Jde o shrnutí článku ruského deníku Izvestija, který vyšel dne 21. září pod titulem Americký "deštník" způsobí problémy v Evropě. Autor článku Dmitrij Litovkin shrnuje argumentaci ruských expertů v oblasti vývoje strategických zbraní. Podle nich bude plánovaná protiraketová obrana v Polsku a v České republice zaměřena proti Rusku a Číně. Jedinou cestou, jak na ni reagovat, je aktivnější rozvoj ruských odstrašujících jaderných zbraní.

22. 9. 2006

Neukazujme svou hloupost:

Problém současného napětí mezi světem Západu a islámem nespočívá v odlišnosti obou náboženství (obě tato náboženství jsou si blízká abrahámovskými kořeny a obě mají spoustu věroučných a spirituálních variet, které jsou si uvnitř téhož náboženství často cizejší než "islám" a "křesťanství" en bloc), nespočívá už vůbec v mentalitě "křesťanské" jakožto liberální, sekularizované a vlažné versus mentalitě muslimské jako exaltované, niterné, hluboké. Spočívá v civilizační úrovni. Islám jakožto ortopraktické náboženství byl vždy spíše méně niterný, méně fanatický a dogmatický než křesťanství jako náboženství, kladoucí důraz na niternost a ortodoxii. Dnešní islámský radikalismus vyplývá z nedostatečné hospodářské, kulturní a právní rozvinutosti muslimského světa.

Křesťané i muslimové v dobách, kdy v jejich civilizacích převažoval hospodářský, kulturní a právní úpadek, měli stejný sklon k tmářství, fanatismu, k proplétání politické moci s náboženstvím, ke zneužívání nevědomých, tupých mas.

23. 9. 2006
22. 9. 2006, 18:34 erev Roš hašana | 23. 9. 2006, - 1 Tišri - 1. den Roš hašana | 24. 9. 2006, 2. den Roš hašana

Modlitby slichot na omluvu za všechny přestupky během starého roku utichnou. Dialektika vzniku a zániku provází první den židovského nového roku, měsíce tišri, kdy bylo dokončeno Boží dílo stvořením Adama ríšona. Spravedliví jsou zapisování do Knihy života sefer ha-chaim a ti špatní do Knihy smrti sefer ha-meisim. (Roš hašana 16b) Ti ostatní, prostřední musí provést pokání a nalezení všeho dobrého, co má přežít v novém roce, tšuva. Za deset dní se na Jom kipur knihy zapečetí. A osud každého je tak na rok předurčen - spečetěn... Ve třetím století nového letopočtu se "Kniha života " stala tématem a jedním z dominantních teologických motivů "vysokých" svátků . Stala se široce známou vložením pasáže "Zochreinu" do 18 požehnání Amida : "Zochreinu l'chaim melech chafaitz b'chaim v'coat-vay-nu b'sefer ha-chaim" Vzpomeň si na nás při vzkříšení, Ó Králi, který se těší ze života, a napiš nás do knihy života, pro tvou slávu, Ó Pane života."

Šmone esre - Modlitba osmnácti požehnání CZEN

Cílem tšuva je chešbon nefeš -- zúčtování s vlastní duší. Proto rabínská tradice nazývá roš hašana jako Jom hadin - Den soudu. Nebo také Jom terua , Den troubení tří zvuků (tkia, švarim , terua) na šófar - beraní roh (Nm 29, 1). Přípomíná šofar, který zněl u úpatí Sinaje, když Izrael převzal na věčné časy Tóru. Talmud říká, že když jsme spravedliví, tak ve chvíli, kdy už jsme mrtví, jsme považováni za živé. Troubení má probudit v lidech svědomí, přivést je do společenství obce a dohnat tím Satana k zoufalství. Rozum anebo cit probudí v člověku touhu být lepším? Deset dní asrej jemej tešuva - až do Jom kippur - existuje možnost napravit se a zvrátit tak osud. 1 Tišri se mimo jiné události narodil praotec Abrahám a jeho vnuk Jakob. Po zničení prvého chrámu, kdy se s Ezdrášem vrátila z Babylónie část exulantů zpět do Izraele, se na roš hašana na Chrámové hoře konalo velké shromáždění, které zahájilo stavbu nového chrámu. Nový chrám symbolizuje i nový rok, nový život společenství lidu Izraele, novou příležitost nás všech.

Lešana tova tiketevu ve-techatemu. Le altar le-chajim tovim u-le-šalom! Avinu malkenu chonenu va-anenu. Ki en banu maasim. Ase imanu cedaka va chesed. Ve-hošienu.

Kéž jste zapsáni a zapečetěni do dobrého roku, už teď, pro dobrý život a pro váš klid. Otče náš, Králi náš, smiluj se nad námi a vyslyš nás. Protože v nás nejsou žádné dobré skutky. Buď k nám spravedlivý a milostivý. A zachraň nás.

Den troubení, den soudu ARCHIV BL

Roš HaŠana: Modlitby, šofary, jablka, med a granátová jablíčka ZDE
22. 9. 2006

aneb ještě jednou na okraj řezenské přednášky Benedikta XVI.

Možná že je dobře, když se občas někdo ozve s nějakým alternativním výkladem týchž událostí. Jiná perspektiva vidění téhož by měla obohacovat. V případné polemice by se ovšem mohly ztratit základní souvislosti. Nechci předem tvrdit, že v otázkách víry rozum dokáže hrát roli rozhodčího. Jistá "předpojatost" je dokonce dokladem pevnosti vlastní víry; věřící ji připisuje na protipólu také horlivému atheistovi, který víru popírá.

22. 9. 2006

Prejavy všeobecnejšieho správania hlavných masmédií ako sú Lidové noviny, MF Dnes, Právo, ČT a ČRo od konca 90. rokov by sa nemali chápať ako kríza českej žurnalistiky, ale mali by skôr viesť k širšiemu a hlbšiemu zamysleniu nad identitou českej spoločnosti. Posledný vývoj a stav v masmédiách a zvlášť verejnoprávnych by sa nemal brať len ako nevyzralosť a manipulovanie verejnou mienkou, dočasný zlý stav žurnalistiky momentálne čakajúci na prebratie sa z kómy, pretože to by sa v dlhodobejšom rámci -- tak ako sa to deje, nemohlo obísť bez širšieho konsenzu medzi elitami a bez širšej celospoločenskej akceptácie. Inak by si konať ako konajú dotyční "opinionmakers" nemohli dovoliť. Príčiny trba hľadaťv stave, že posledné viac než desaťročie vývoja českého národa je konečne samostatné a nezávislé od cudzích elementov -- Nemecka, Ruska, komunizmu, Slovenska. (Podobne je to aj na Slovensku, a snáď -- čo nie som si istý, aj v Maďarsku a v Poľsku.). Česká spoločnosť je tak vystavená novej situácií, ktorej v posledných dvoch storočiach nečelila. Naopak práve vymedzovala sa, teda identifikovala, práve voči cudzím elementom.

22. 9. 2006

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Nové myšlenky v ekonomii

Volná tržní ekonomika byla vždy dobrá hlavně pro ekonomicky silné země, ale když například v různých dobách získávaly státy jako Anglie, USA a Japopnsko svou sílu, měly domácí trhy hezky zavřené.

Bylo to málokdy, co člověk v Německu a asi i v jiných státech takzvaného Západu mohl číst nebo slyšet něco jiného, než že volná tržní ekonomika je základem rostoucího blahobytu celého světa. A bylo to asi tak nějak. Alespoň když se to vzalo v celku a když se nikdo neptal, kdo se má líp v neprospěch jiných. Novináři a ekonomové se vždycky shodli.

Dlouho. Až teď je tomu trochu jinak. Ale co bude dál?

Autor byl dlouhá léta ředitelem jedné velké japonské nadnárodní firmy v Evropě

22. 9. 2006

Britský miliardář Sir Richard Branson se ve čtvrtek připojil k sílícím řadám aktivistů, usilujících o opatření proti globálnímu oteplování tím, že oznámil své rozhodnutí věnovat 3 miliardy dolarů svých zisků na boj proti podnebným změnám. Miliardář přislíbil věnovat všechny zisky od svých dopravních společností Virgin (letecké a železniční společnosti) během následujících 10 let na boj proti rostoucím teplotám na světě. Zmíněné 3 miliardy dolarů však nedá Branson charitativním organizacím, ale investuje je do nové pobočky neustále rostoucího konglomerátu Bransonových podniků Virgin Fuels. Většina těchto investic se soustředí na biologické pohonné hmoty, alternativy k pohonným hmotám, vyráběným z ropy.

Britská vláda nařídila benzínovým stanicím v Británii, aby do roku 2010 prodávaly 5 procent pohonných hmot z obnovitelných zdrojů. To je lukrativní podnikatelskou příležitostí pro podniky, jako je Virgin.

Podrobnosti v angličtině ZDE

22. 9. 2006

Dřív, než se dostanu k jádru věci, totiž několika poznámkám k polemickému článku Ivana Březiny "Václav Klaus má pravdu "Vědecký konsenzus" o hrozbě globálního oteplování je fikce" považuji za nutné upozornit čtenáře, že jako člověk žijící v blízkosti druhého nejstudenějšího hlavního města na světe (Ottawu předčí pouze mongolský Ulan Batar) jsem teorii oteplování nakloněn, protože by mi několik stupňů Celsia přišlo vhod. Nicméně k teorii samé přistupuji bez pocitu střetu zájmů.

Na Březinově článku je nejzajímavější to, co nezmiňuje, totiž reakci ekonoma a teď již i politika (vzhledem k významu ČR třetitřídního) na výrok

"Podvázání ekonomického růstu (díky Kjotskému protokolu) bude stát více než 150 miliard dolarů ročně. Už za polovinu této částky by přitom bylo možno všem obyvatelům Třetího světa zajistit pitnou vodu, zdravotní péči a vzdělání. Podle Lomborga by to každý rok zachránilo několik milionů lidských životů."

22. 9. 2006

ANALÝZA BEZPEČNOSTNÍHO PROSTŘEDÍ

Právě nyní dochází k formování a organizačnímu podchycení nového bezpečnostního prostředí - s významným globálním dosahem. Tyto závažné skutečnosti jsou účelově vedeny mimo českou mediální sféru z jednoduchého důvodu - prodlužování napětí, ke kterému již není reálný podklad.

"Říše zla" SSSR skončila vlastními celospolečenskými transformačními změnami "východního bloku". Jak však výstižně napsala jedna má vysokoškolská studentka, "konec studené války znamená ztrátu směru americké zahraniční politiky". Ano, znamená.

Do popředí vystupují nové podmínky. Před světem se rýsuje možnost rozšíření spolupráce a reálná cesta pozitivní politiky - zvláště pro USA. Pokud nebude využita, dojde ze strany současné vládní struktury ke ztrátě jakékoliv dynamiky a to povede k izolaci a nutné změně stávající administrativy - jako jediné formě řešení.

22. 9. 2006

Kanadští občané, kteří cestují do země svého původu na její cestovní pas, se vystavují nebezpečí, že v té zemi nebudou považováni za kanadské občany a tedy nebudou požívat výhod svého kanadského občanství. Kanada může naopak mít a má problémy se svými občany, kteří jsou trvale usazeni v zahraničí, když se dostanou do nepříjemností a volají svou novou vlast na pomoc.

22. 9. 2006

Jen co se ODS chopila prozatímní moci, již začala ze skříní na ministerstvech tahat domnělé kostlivce. Tu to je bulvárně vděčná kauza odposlechů novinářů a politiků, tu je to opět bulvárně vděčná hrozba nedostatku peněz na důchody, tu je to bulvárně vděčná informace o "snědeném krámu" z ministerstva financí. U této zvěsti bych se rád zastavil podrobněji.

Ministerstvo financí uvádí palcovými titulky jako "Informace pro občany ČR o stavu veřejných financí" v placeném inzerátu, publikovaném v některém soukromém tisku (ministr financí zřejmě nenašel levnější způsob, například poskytnutím informací novinářům na tiskové konferenci), že dluh veřejných financí je 1 300 000 000 000 Kč (1,3 bilionu korun). Pod tímto číslem je dále uvedeno, že státní dluh je v roce 2006 ve výši 809,1 mld. Kč. "Celková částka byla 816 090 korun," tvrdí nová mluvčí ministerstva financí Petra Krainová o inzerci, kterou platil nový ministr z rozpočtu kabinetu.

22. 9. 2006

Miloš Dokulil ve svém článku "Proč taky se zdá, že jde o "střet civilizací"?" shrnuje vlivy, které podle jeho názoru vyústily v současnou krizi západního a arabského světa, dvou znepřátelených stran, které proti sobě stojí už z hlediska logiky svých nejniternějších kulturních tradic. Jeho analýza je tak vlastně bezvýchodná, doslova si nedokáže představit, že by "tyto dva náboženské zdroje víry našly společný jmenovatel". Je tomu ale skutečně tak? Copak je islám náboženství kulturně neslučitelné s křesťanstvím, copak je dialog nemožný už ze samotné povahy jejich nejzákladnějších tezí? Troufám si odporovat; myslím, že ne.

22. 9. 2006

I v březnu roku 1985 zalezli jsme za kamna a zůstali nejen do dubna, ale i následující měsíce a roky. V tu dobu generální tajemník KSSS Gorbačov pucoval politbyro od starců. Zmizel Grišin, Romanov, Solomencev, Najev, Čebrikov a Dolgich. Sto deset kdysi nezbytných aparátčíků bylo odesláno na zasloužený odpočinek. A v červenci téhož roku podal demisi Andrej Gromyko. Nahradil ho ambiciózní E. Ševardnaze. V září odplul do zapomnění N. Tichonov. V říjnu se z tribuny hřímalo: Je třeba přidat do kroku! V listopadu se setkal Gorbačov s Reaganem; zahájen dialog o odzbrojení (nepodvedlo se jaksi dodnes). Oteplilo se, svět se nadechoval ke změnám -- jen generál Jazov pravil: Prohráli jsme třetí světovou válku bez jediného výstřelu!

22. 9. 2006

"Záměry pana starosty zastupitelstvo odmítlo"

Jako zastupitel Městské části (MČ) Praha 17 -- Řepy jsem napsal kritický komentář do měsíčníku, který vydává MČ pro své občany, o zářijovém zasedání Zastupitelstva MČ Praha 17. Dnes jsem se ale dozvěděl, že na včerejším zasedání Rady MČ se rozhodlo, že tento článek nebude otištěn. Toto rozhodnutí vnímám jako bezprecedentní zásah do svobodného projevu člena Zastupitelstva a zneužívání měsíčníku MČ, který je placen z peněz občanů, pro politické cíle a to těsně před komunálními volbami. Jsem znechucen tím, že Rada cenzuruje kritické příspěvky zastupitelů.

plný text článku, který v časopise MČ Praha 17 nesměl vyjít ZDE

Sergej Lavrov, ministr zahraničních věcí Ruské federace
22. 9. 2006
Sergej Viktorovič Lavrov

Pátého března 1946 pronesl Winston Churchill ve Fultonu projev, který se stal jedním z hlavních symptomů událostí "studené války".

Dva týdny předtím přišel do Washingtonu proslulý "dlouhý telegram" J. Kennana a zároveň se vyvíjela íránská a turecká krize, nedaleko bylo vyhlášení Trumanovy doktríny, Marshallova plánu a řada dalších. Ale právě s tímto vystoupením bývalého britského ministerského předsedy je spojen fakt, že se vyjasnil vývoj nazrávajících událostí, jež nakonec dostaly název "studená válka". Bylo v něm nejjasněji zformulováno nové paradigma mezinárodních vztahů. Toto datum je natolik blízké dalšímu -- 9. května 1945, že je nelze analyzovat bez těsné souvislosti, i když je zřejmé, že symbolizují dvě zcela odlišné epochy -- různé co do obsahu, názorů na svět i samotnou podstatu mezinárodních vztahů, různé co do následků pro evropskou a světovou politiku.

autor je ministr zahraničních věcí Ruské federace

22. 9. 2006

Zakázka na rekonstrukci kladenského stadionu byla předražená a městská firma ji společnosti Energie - stavební a báňská, ve které je místopředsedou představenstva prezident hokejového klubu Jaromír Jágr starší, přidělila neoprávněně. O verdiktu Úřadu pro hospodářskou soutěž, který konstatoval porušení zákona, informuje server Aktuálně.cz a ČTK.

ÚOHS: Sportovní areály města Kladna přidělily zakázku protizákonně ZDE

Související informace k zamyšlení

Modrá šance TÉMA BL

BL: Komu vlastně slouží policejní krysy ZDE

BL: Modrá města ZDE
BL: Kladno: Romy vystěhovali do ghetta ZDE
22. 9. 2006

Nedávno jsem někde četl slova proslulého světového politika, který tvrdil, že politici vlastně pořád lžou a proto mají právo být oprávněně překvapení a patřičně udivení, když jim někdo náhodou věří. Myslím, že to byl sir Winston Churchill, ale nejsem si tím úplně jistý. V každém případě však toto prohlášení váženého muže vrhá poněkud jiné světlo na maďarskou aféru, při které národ stojí v ulicích, protože se jim prý shora lhalo.

22. 9. 2006

Pokud jste ještě neviděli film Ala Gora The Inconvenient Truth, jsou k dispozici torrenty na video sejmuté při promítání v kině digi-kamerou. Kvalita obrazu slabá až mizerná, zvuk ucházející, legalita nulová, ale rozhodně to stojí za vidění.

zdroj ZDEZDE

Krom oceňovaného a vámi zmiňovaného užití "hi-tech" v prezentaci cítím potřebu vyzvednout jasnou a širokému publiku srozumitelnou stavbu argumentace - po dlouhé době bez BBC to je balzám na mé uši a oči i mozek.

Tuším za tím (samozřejmě, jak jinak) nástup Goreho obrovské kampaně za prezidenské křeslo, ale fascinující na tom je, s jak mezinárodním tématem si Gore troufá přijít, píše Břetislav Passinger.

22. 9. 2006

Ve dvanáctém století se Petr Ctihodný, opat z clunnijského hnutí, snažil navázat dialog s islámem slovy: " Nevítám vás se zbraněmi, ale slovy, ne silou, ale s rozumem, ne s nenávistí, ale s láskou." Jednání však selhala, když Petr poznal opravdovou "krutost" a "bestialitu" islámu, o kterém tvrdil, že je vyznáním meče. Jakmile přišla řeč na Mohameda, prohlásil, že by byl horší než dobytek, kdyby jej uznal za proroka. (islám uznává Ježíše Krista jako jednu z nejdůležitějších postav v dějinách svého náboženství pod jménem Ísá)

Text Karen Armstrongové, autorky knihy Islam: A Short History, z deníku Guardian přeložil a shrnul Daniel Veselý

22. 9. 2006

Právě ve chvíli, kdy už jsem chtěl vyfotografovat jeden z exponátů výstavy Sculpture Grande, údajně přehlídky nejsoučasnějšího mezinárodního umění, vběhnul mi do záběru opilec a zoufale se snažil rozepnout kalhoty. Pohled na zanedbaného muže byl tristní, deset minut zápasil sám se sebou, než nalezl co potřeboval a konečně se vymočil u podstavce jednoho z objektů.

22. 9. 2006

TA PRAVÁ MÍRA POKLESU

Dne 20. 9. jsem publikoval článek "Soukromý" Rusnok opět ve veřejných financích aneb žluťácká koalice, na který přisla z firmy ING následující odezva.

22. 9. 2006

Nebude trvat dlouho, na dveře nám zaklepe listopad. V jeho druhém týdnu v roce 89 se v Teplicích konala nečekaná ekologická demonstrace. Požadavky nadmíru jasné: chceme dýchat čistý duch, chceme dobré životní prostředí pro naše děti, nechceme umírat...Má maminka říkávala, když jsem požadoval, že bych něco nutně chtěl: Já bych chtěla, miláčku, hodinky s vodotryskem, ale nejsou.

22. 9. 2006

Tvrdí-li někdo, že Západ v Kosovu postupoval špatně, měl by být schopen popsat, jakou strategii měl zvolit -- to byla v kostce moje polemika s článkem Jiřího Jírovce. Přiloženou poznámku Štěpána Kotrby chápu jako odpověď: Západ měl zvolit pozici nestranného zprostředkovatele a jinak do sporu nezasahovat.

22. 9. 2006

Členem Správní rady o.p.s. Transparency International ČR je Ing. Stanislav Bernard, předseda představenstva Rodinného pivovaru Bernard . Na čtvrté straně dokumentu Zakládací listina Transparency International - Česká republika, o.p.s. je jasně uvedeno, že člen správní rady je povinen dodržovat etický kodex společnosti. Etický kodex pracovníků kanceláře TIC a volených funkcionářů v bodě f stanovuje, že  Etická komise je poradním orgánem TIC pro posuzování etických problémů. Jedním z vůdčích principů Etického kodexu je i politická nestrannost, objektivita a nezávislost. Stanislav Bernard etický kodex prokazatelně nedodržuje.

 Ing. Stanislav Bernard je vlivný pivní lobbista, který prosadil daňové zvýhodnění menších pivovarů. Za osm let, co daňové zvýhodnění platí, stálo stát jednu miliardu korun. Je zároveň politický turista, který svou přízeň stranám umí patřičně prokázat. Vystřídal přízeň levice, křesťanů i pravice. Nyní figuruje na 4. místě kandidátky ODS. Co dostává na oplátku? Ze svého lobbingu "má dobrý pocit..."

Financování "neziskových" struktur TÉMA BL

22. 9. 2006

Třetí noc pokračovalo v Budapešti střetnutí policie s fotbalovými chuligány

Touto zprávou nás překvapila televize Nova ve své Snídani s Novou. Je to skutečně objevná zpráva. Podle Novy už třetí noc v Budapešti řádí fotbaloví chuligáni. Zapalují auta, ničí veřejnou dopravu a rabují obchody. Musím jim přiznat výdrž. Co že se to vlastně stalo? Prohráli Maďaři zápas Evropské kvalifikace s outsiderem?

22. 9. 2006

Nárůst kriminality je závažným problémem naší rozvíjející se demokracie. Podle všech renomovaných odborníků, spočívá jádro tohoto problému v nedostatečném vzdělání našich občanů a to především mládeže. Starého psa novým kouskům nenaučíš. Proto by se měla pozornost věnovat především dětem a mládeži. U těchto sociálních skupin je potřeba přímých investic a prostředků, neboť na nich závisí naše nebo vlastně jejich budoucnost.

22. 9. 2006

"Novinářky" Českého rozhlasu 3 - Vltava se nechaly vozit po Bretani při natáčení cyklu reportáží Bretaňské příběhy francouzskou centrálou cestovního ruchu Maison de la France. Takto pojatá "veřejná" služba ale porušuje nejen etická pravidla novinářského řemesla, ale i Kodex Českého rozhlasu.

V něm se praví, že Český rozhlas poskytuje nestranné a nezávislé zpravodajství, informace, komentáře a analýzy. Český rozhlas je povinen pečlivě posuzovat, zda pořady či jejich části nesměřují, ať již otevřeně nebo skrytě, k prosazování určitých obchodních nebo politických zájmů. Český rozhlas se ve všech pořadech musí vyvarovat skryté a podprahové reklamy. Koncesionáři si platí nestrannost a serióznost. Propagační reportáže na podporu cestovního ruchu dělají reklamní agentury.

Článek vyšel ve čtvrtek v týdeníku Ekonom

22. 9. 2006

Novináři vytrhli z kontextu přednášky Svatého otce jednu větu, citovali ji jako papežovu a rozeslali ji do celého světa. Rozpoutalo se mediální peklo, hořely chrámy.

Papažův projev ti, kteří zabíjeli proto, že Svatý otec urazil muslimy, neznali. Znali jednu větu, citovanou médii. Taková je dnes moc informací. Taková je moc médií.

22. 9. 2006

...i v České televizi...

Občan u televize se domnívá, že špionáž je adrenalinový sport, při kterém jde zákon stranou a ve jménu té jediné pravdy je dovoleno vše. Donašeče Brettschneidera vystřídal stadartenführer Otto von Stierlitz, na kterého se pak zapomnělo. Nahradil ho kolega majora Zemana Pilný, který ale díky nedostatku smyslu pro humor dívčí srdce nezaujal. Symbolem dneška se proto stal romanticky uhlazený Bond. James Bond, Protřepat, nemíchat. Ale ono je to všechno jinak.

Článek vyšel 19. 9. v deníku Metro na str. 3 PDF

22. 9. 2006

Česká televize dostala pokutu za nemoderované názory svých diváků v pořadu Vedlejší efekty, které podle RRTV byly neobjektivní a nevyvážené. Mnozí novináři bijí na poplach a vzývají svobodu slova. Ta však není bezbřehá.

Regulují ji zákony. Média veřejné služby se řídí jimi i svými kodexy, všechna elektronická média pak zákonem o rozhlasovém a televizním vysílání. Stejně jako není možné vysílat vulgarity před 22. hodinou, není možné vysílat jakékoliv "názory", které jsou nepravdivé či které šíří nenávist a zášť. Redakce zpravodajství a publicistiky televize veřejné služby si spletla demokracii s demagogií. A není to poprvé. Přitom je povinna respektovat všechny skupiny svých diváků.

Článek vyšel ve čtvrtek v týdeníku Ekonom

22. 9. 2006

Ještě dříve, než vláda Mirka Topolánka připravila program a požádala o důvěru Parlament, změnily se webové stránky takřka všech ministerstev i samotné vlády.

Vše se obléklo do různých odstínů modři. Tak narychlo, že se ze stránek vlády ztratila na řadu dní i mnohá funkčnost, například prohledávání či historie. Některé odkazy zůstaly i na nových stránkách slepé. Víra v image převážila nad účelem. Modrá košile ale z Valacha džentlmena neudělá.

Článek vyšel ve čtvrtek v týdeníku Ekonom

22. 9. 2006

Od roku 2002 platím dvakrát ročně povinné ručení České pojišťovně. Celkem v pohodě, přišla vždy složenka, na kterou jsem jen vypsal číslo účtu a nechal na poště proplatit převodem, útržek od složenky jsem založil k pojistné smlouvě, podobně, jako to dělám se složenkami od ČEZu, Telecomu, Pojišťovny ČSOB i dalších podniků, pro které není posílání složenek problémem.

Na podzim roku 2005 ale přišlo se složenkou i upozornění, že "děkují za bezhotovostní placení a nadále nebudou složenky posílat". Proti tomu jsem se odvolal, že na poslání složenek trvám a "specialisté" České pojišťovny mi sdělili, 1 x mailem a 2 x telefonicky, že mi složenky budou posílány dál. Bohužel ani po roce se tak nestalo, na tento termín (už podruhé) mi opět přišel jen papír s výzvou k zaplacení.

Pracovníci České pojišťovny nejsou ani po roce schopni pochopit, že s pomocí útržků od složenek je možné během několika minut najít platby i několik let zpět, což by při hledání ve výpisech z účtu bylo značně složitější. Tisk složenek je zřejmě velmi drahá záležitost, když to České spořitelně stojí za úsporu. Obálka s výzvou totiž přichází stejně, jenže bez složenky.

Napadlo mne, jaká je asi organizace v České pojišťovně, když tak jednoduchou věc, jako je posílání složenek musí řešit specialisté a nejsou ji schopni vyřešit ani za rok. Jak vy asi situace vypadala v případě pojistné události?

Skutečně nevím, čí sny Česká pojišťovna chrání -- moje určitě ne. Z mého hlediska jde o klamavou reklamu.

21. 9. 2006

Strážníka Městské policie Milana Tobiáše, který se chtěl zúčastnit komunálních voleb nejdříve na kandidátce KDU-ČSL, a poté na kandidátce konzervativní roajalistické neparlamentní strany Koruna Česká, vyškrtala tato strana z kandidátky. Údajně se tak stalo proto, že Tobiáš nepravdivě informoval vedení strany o svém povolání. Uvedl, že je publicista a zamlčel, že je v hlavním pracovním poměru k Magistrátu hl. m. Prahy jako strážník Městské policie.

Informaci přinesla ve středu Mladá fronta Dnes ZDE

Tobiáš musel odejít od městské policie po své účasti na demonstraci před izraelskou ambasádou po protestu klubu Peace for Izrael poté, co o jeho činnosti vedení Městské police informovalo protiextremistické oddělení státní Policie, a dotazech médií.

Milan Tobiáš a extremismus v řadách ozbrojených sborů TÉMA BL

21. 9. 2006
tisková zpráva ČSSD

Česká strana sociálně demokratická na včerejší tiskové konferenci položila tři otázky současnému premiéru Mirku Topolánkovi, týkající se kauzy VAE.

21. 9. 2006

Rozsah mučení a týrání osob s trvalým pobytem v Británii, vězněných Američany v zálivu Guantánamo, vyšel najevo prostřednictvím nedávno odtajněných rozhovorů mezi těmito vězni a právníky zabývajícími se obranou lidských práv.

V dokumentech, předložených americkým soudům, se tvrdí, že jednoho z vězňů přivázali vězeňští strážci k židli a bili a mučili ho až na hranici smrti.

Jiní britští vězni jsou stále ještě zadržováni na samotce, čtyři roky po jejich zajetí a jsou podrobováni extremním teplotám, spánkové deprivaci a konfiskacím nejzákladnějších potřeb, jako jsou přikrývky a toaletní papír.

Žádný z těchto vězňů nebyl za poslední čtyři roky z ničeho obžalován.

21. 9. 2006

Nejlidnatější americký stát, Kalifornie, oznámil, že podává žalobu na šest největších automobilek v USA za to, že údajně přispívají ke globálnímu oteplování.

Touto bezprecedentní žalobou obvinil stát automobilky Ford, General Motors, Toyota, Honda, Chrysler a Nissan, že vytvářejí "veřejný problém", který stojí miliony dolarů. Ekologičtí aktivisté žalobu přivítali jako významnou událost v boji proti globálnímu oteplování.

21. 9. 2006

STÁTNÍ ROZPOČET

Vidím problém rozpočtu jako problém politické odvahy - politické osobnosti, která dovede obrátit debatu o rozpočtu k jeho skutečným problémům a ke skutečným problémům této ekonomiky, k hledání konsensuálních řešení a nikoli jen k laciným a populárním gestům.

Začíná podzim a s ním i tradiční rituál schvalování státního rozpočtu. Všude je plno úvah o tom, jak moc se "žije nad poměry", úvah o růstu dluhu a zadlužování budoucnosti atd. Poměrně dost je i článků na téma, jak rozpočet jednorázově vyrovnat.

21. 9. 2006

Británie:

Důsledky věznění osob, které sice nespáchaly žádný trestný čin, ale žádají v Británii politický azyl, byly podle listu Independent jasně prokázány, když se konalo soudní vyšetřování smrti muže z Angoly, který spáchal sebevraždu, aby jeho syn mohl v Británii zůstat. Manuel Bravo se oběsil na schodech ve vazebním středisku. Jeho poslední slova adresovaná třináctiletému synovi Antoniovi, který s ním bydlel v místnosti, kam byli nastěhováni o 12 hodin předtím, zněla: "Buď odvážný. Pracuj tvrdě. Měj ve škole dobré výsledky."

21. 9. 2006

Kanadské bezpečnostní jednotky mylně informovaly Spojené státy, že Maher Arar, kterého Američané deportovali do Sýrie a nechali ho tam věznit a mučit, je islámský extremista s vazbami na al Kajdu. Vyplynulo to ze současného kanadského vyšetřování.

Arar, počítačový technik, cestoval na kanadský pas, když byl v září 2002 zatčen v New Yorku cestou z dovolené v Tunisku do Kanady.

Kanadský soudce O'Connor, který stál v čele vyšetřování, kritizoval Spojené státy a uvedl, že by Kanada nikdy neměla poskytovat žádné informace cizí mocnosti, pokud hrozí riziko, že by to mohlo vést k mučení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

21. 9. 2006

Před britským vojenským soudem byl obviněn první britský voják, souzený za týrání Iráčanů, že rád bil irácké vězně tak dlouho, až vytvářeli "sbor" bolesti.

Desátník Donald Payne systematicky bil každého vězně například pěstí do břicha, kopal je a tloukl je na různých místech těla, dokud nezačali křičet či úpět a jejich různé zvuky "vytvářely pro něho hudbu," řekl prokurátor Julian Bevan u soudu v Bulford Camp v městě Salisbury.

Payne, 35, přiznal, že s iráckými vězni zacházel nehumánním způsobem. Tak se stal prvním britským vojákem, který kdy byl odsouzen za válečný zločin. Čelí nyní dalšímu obvinění ze zabití šestadvacetiletého muže Bahy Mousy a z toho, že se pokusil zamezit průběhu soudní spravedlnosti. Tato obvinění odmítá.

21. 9. 2006

V úterý 19. 9. proběhla ve večerních hodinách v ostravském antikvariátu Fiducia první (v pořadí již ale několikátá) ze dvou plánovaných zářijových diskuzí o budoucnosti území Karolina, které svou polohou a rozlohou představuje jedinečnou příležitost, jak Ostravě vtisknout novou tvář, na kterou by se jednoho dne upíraly zraky tisíců obdivovatelů z celého světa a za kterou by se nemusely naše následující generace stydět. (Pro pochopení souvislostí mohou posloužit stránky fajnaostrava.com ).

Běžný ostravský občan zůstává stranou této významné a rozsáhlé akce. Sdružení Za starou Ostravu supluje roli města, které o svých záměrech veřejnost téměř vůbec neinformuje a poskytuje jen to, co podle zákona musí, tedy to nejnutnější. Nejen celostátní, ale dokonce i regionální tisk se příliš k celé věci nevyjadřuje; v nejlepším případě novináři v nevelkých článcích zopakují dosud známé skutečnosti. Možná to bude také tím, že si developeři v těchto denících zaplatili nejednu reklamu. Mlčí i zpravodaje radnice, které taktéž pouze představily jednotlivé projekty a informovaly o výsledku rozhodnutí.

4. 9. 2006

V srpnu přispělo celkem 124 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 20 761.00 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 8. 2006 částku 370 357.38 Kč. Využíváme ji v současnosti k modernizaci funkcí našeho serveru. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,459.34 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Gorův film Nepohodlná pravda Jan  Čulík
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
22. 9. 2006 Torrent na Nepohodlnou pravdu   
22. 9. 2006 Má Klaus pravdu, protože rozumí klimatologii, anebo proto, že je president? Jiří  Jírovec
22. 9. 2006 Richard Branson poskytne 3 miliardy dolarů na boj proti globálnímu oteplování   
21. 9. 2006 Stát Kalifornie žaluje automobilky, že přispívají ke globálnímu oteplování   
20. 9. 2006 Zpochybňování vědeckého konsensu o hrozbě globálního oteplování systematicky financují firmy Phillip Moris a Exxon   
20. 9. 2006 "Vědecký konsenzus" o hrozbě globálního oteplování je fikce Ivan  Brezina
20. 9. 2006 "Snaha zmírnit globální oteplování je ztráta času a peněz"   
20. 9. 2006 Britská Královská vědecká společnost požaduje, aby Exxon přestal financovat popírače globálního oteplování   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2006 Ropný zlom se odkládá. Kde udělali soudruzi chybu? Ivan  Brezina
8. 9. 2006 S ropným zlomem počítá i americká administrativa ve svých strategiích Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Zpráva o nálezu velkého ropného ložiska je zřejmě jen PR propaganda   
24. 8. 2006 Viac lacnej ropy už nikdy nebude II. Emil  Bédi
18. 8. 2006 Viac lacnej ropy už nikdy nebude Emil  Bédi
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
8. 8. 2006 BP uzavírá největší americké ropné pole na neurčito Michal  Brož
4. 8. 2006 Druhá supervelmoc se vrací na scénu Martin  Kunštek
25. 7. 2006 Cena atómovej energie Matúš  Holý
24. 7. 2006 Nevím, čemu se divíme Jindřich  Kalous

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2006 Americká základna představuje hrozbu pro Českou republiku Jakub  Rolčík
20. 9. 2006 Polský poker o základnu Štěpán  Steiger
20. 9. 2006 iDnes: Armáda nakoupila nový radar za 1,5 miliardy Štěpán  Kotrba
19. 9. 2006 Návrat Diových blesků - laserové zbraně se dočkaly bojového nasazení Štěpán  Kotrba
14. 9. 2006 Americké základny: okinawská noční můra Nikola  Čech
11. 9. 2006 Válku jsem zažil - jsem proti základně   
11. 9. 2006 Rakety a teror Milan  Valach
10. 9. 2006 Zaorálek: být partnerem USA neznamená být servilní Štěpán  Kotrba
10. 9. 2006 USA odloží rozhodnutí o raketách na dobu po listopadovém summitu NATO Štěpán  Kotrba
10. 9. 2006 Paroubek by se smířil s radarem Štěpán  Kotrba

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2006 Smrtící sklizeň: Libanonská pole jsou plna izraelských kazetových bomb   
19. 9. 2006 Návrat Diových blesků - laserové zbraně se dočkaly bojového nasazení Štěpán  Kotrba
18. 9. 2006 Chomsky: Vnímání světa skrze bomby   
6. 9. 2006 Tichý Čechoslovák v Bejrútu Pavel  Pečínka
5. 9. 2006 Ti hizballáhisti jsou ale bordeláři...   
1. 9. 2006 Po izraelském útoku na Libanon: Souvislosti a perspektivy Thomas  Franke
31. 8. 2006 Italský ministr odmítl přirovnávání Hamásu a Hizballáhu k al-Kajdě   
30. 8. 2006 V zápalu boje: svůj ke svému Pavel  Pečínka
30. 8. 2006 OSN odsoudila izraelské tříštivé bomby   
28. 8. 2006 Nasrallah lituje rozsahu nedávné války v Libanonu   

Školství RSS 2.0      Historie >
11. 9. 2006 Univerzity usvědčují podvádějící studenty   
9. 9. 2006 Když jsem já šel tou putimskou branou... Jaromír  Máša
8. 9. 2006 Návrh změn pro české školství Radek  Sárközi
4. 8. 2006 Co bude se školstvím po prázdninách? František  Augusta
30. 6. 2006 Šikana na vysokých školách   
29. 6. 2006 Nikoli jen na okraj koaliční smlouvy; především však o vzdělávání Miloš  Dokulil
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
29. 6. 2006 Kvalita českého školství se rapidně zhoršila   
27. 6. 2006 Studenti jsou proslulí flákačstvím, ať platí za školu!   
26. 6. 2006 Jak mohou fungovat přijímací zkoušky na VŠ Boris  Cvek

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2006 Mučení v Iráku je "horší než za Saddáma"   
20. 9. 2006 Linka Washington -- Bagdád -- Kábul Daniel  Veselý
19. 9. 2006 Guantánamo: Britští lékaři obviňuji britskou vládu z podílu na válečných zločinech   
18. 9. 2006 Saddám nebyl diktátor, tvrdí předseda iráckého soudu   
18. 9. 2006 Američané posílali své lidi do Iráku podle loajality, ne na základě znalostí   
12. 9. 2006 Vzkaz ČT: pořiďte prosím za veřejnoprávní peníze relevantní dokumentární tvorbu Michal  Brož
11. 9. 2006 Jason Burke: Al Kajda je v úpadku   
11. 9. 2006 Chvála kacířství Boris  Cvek
11. 9. 2006 BL by měly podporovat faktickou diskuzi, nikoliv neumělou propagandu Telegraphu Michal  Brož
11. 9. 2006 iDnes se věnuje anatomii útoků na WTC   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

Igor Chaun: "Proč věřit v Boha?" - názory a reakce RSS 2.0      Historie >
9. 1. 2006 Mnohé nepravosti se děly jménem církve   
6. 1. 2006 Indoktrinace? Petr  Hušek
6. 1. 2006 Poznávání, věření, neporozumění Bohumír  Tichánek
5. 1. 2006 Nedovolme pravici unést Boha   
5. 1. 2006 Josef Vít je rozumbrada a v článcích má věcné chyby Boris  Cvek
5. 1. 2006 Víra v Boha v nejateističtější zemi na světě - přijde nový Bůh? Jiří  Mašek
5. 1. 2006 Chtěla bych se zastat Igora Chauna Věra  Říhová
4. 1. 2006 Schopnost věřit je genetická záležitost   
4. 1. 2006 Vadí mi, že nám Igor Chaun vnucuje víru   
4. 1. 2006 Proč věřit v Boha -- opravdu, proč? Josef  Vít

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Atta je opět v Praze? Štěpán  Kotrba
23. 9. 2006 Teroristický útok musí mít novinářskou hodnotu Jan  Čulík
22. 9. 2006 Porušení zákona v Kladně potvrdil ÚOHS   
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba
9. 9. 2006 Paroubek, Kubice I. a Kubice II. Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Česká vojenská rozvědka přiznává, že Al-Kajda měla sloužit proti Rusům Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Kubiceho denunciační prefabrikát: pravda začíná vycházet najevo Štěpán  Kotrba
3. 9. 2006 Ožralý soudce se vrací Štěpán  Kotrba
1. 9. 2006 Policejní odposlechy Klausových poradců: RRTV zahájila s Českou televizí správní řízení Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Státní zástupkyně ví o podvodných machinacích policistů v kauze Srba, ale mlčí Štěpán  Kotrba

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
24. 9. 2006 Langerova bouře ve sklenici vody Petr  Nachtmann
23. 9. 2006 Atta je opět v Praze? Štěpán  Kotrba
23. 9. 2006 Teroristický útok musí mít novinářskou hodnotu Jan  Čulík
20. 9. 2006 Výzkumníci Factum Invenio se nic nenaučili Josef  Baxa
18. 9. 2006 Full steam to the right! Irena  Ryšánková
18. 9. 2006 Plnou parou doprava! Irena  Ryšánková
15. 9. 2006 Julínek, ach ten Julínek Irena  Ryšánková
11. 9. 2006 Topolánkova vláda: fraška na náš účet Boris  Cvek
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
5. 9. 2006 Václav Havel: Podpora vlády od komunistů nevadí, "nevím, co to opírání se o komunisty je" Josef  Baxa

Údajné spiknutí zaútočit na transatlantická letadla, srpen 2006 RSS 2.0      Historie >
30. 8. 2006 New York Times zablokoval pro britské čtenáře přístup k článku o teroristických spiklencích   
28. 8. 2006 Co kdyby bývalo opravdu došlo k útoku na letadla, letící do Ameriky...?   
26. 8. 2006 Letecká společnost Ryanair žaluje britskou vládu o 3,3 miliony liber za "bezpečnostní opatření"   
22. 8. 2006 Strach z terorismu vede k diskriminaci a ponižování Lukáš  Lhoťan
22. 8. 2006 Británie: Konzervativci vedou o 9 procent; labouristé mají nejmenší podporu voličů za 19 let   
22. 8. 2006 Erotické pomůcky pro teroristy Darius  Nosreti
21. 8. 2006 Piloti a zaměstnanci aerolinií zuří nad "ostudnými a pitomými" bezpečnostními opatřeními   
21. 8. 2006 V Americe ostře kritizují Bushe   
21. 8. 2006 Británie: 11 osob bylo obžalováno z tzv. "teroristického spiknutí"   
20. 8. 2006 Britská policie se rozčiluje nad tím, že FBI prozrazuje novinářům informace   

Nezávislost soudců nebo soudcovský korporativismus? RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2006 Soudcovský stát přede dveřmi aneb přeslechnuté varování prezidenta? Stanislav  Křeček
18. 9. 2006 O dvou hydrách Ladislav  Žák
18. 9. 2006 Saddám nebyl diktátor, tvrdí předseda iráckého soudu   
14. 9. 2006 Causa Brožová: Ústavní soudci kritizují vlastní nález jako nezákonný Martin  Ondreját
12. 9. 2006 Brožová zvítězila nad Klausem - nastává vláda soudců   
25. 8. 2006 Soud ho shledal nevinným, bude však stejně deportován do Alžírska, kde může být mučen   
17. 8. 2006 Český občan čeká na soud ve skotském Glasgow Jan  Čulík
19. 7. 2006 Srbovi vracejí peníze i majetek, kdy mu vrátí svobodu a čest? Štěpán  Kotrba
19. 7. 2006 Podílí se ústavní soud na nepřehlednosti a obtížné předvídatelnosti práva? Jaroslav  Kuba
18. 7. 2006 České soudy, jejich nezávislost a základní principy demokracie Václav  Kamarýt

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba
20. 9. 2006 Katolická korespondence   
18. 9. 2006 Pražské arcibiskupství: Lidé, do kostela nechoďte, je to duchovní prostor !   
17. 9. 2006 Papež udělal chybu, ale islámští představitelé se chovají nepřijatelně   
16. 9. 2006 Muslimové požadují omluvu od papeže   
16. 9. 2006 Co dokáže novinářská tupost Štěpán  Kotrba
13. 9. 2006 Všeobecná deklarácia o laicite v 21. storočí   
12. 9. 2006 Stovka za katolickou nenažranost Štěpán  Kotrba
12. 9. 2006 Za čo Svätopluk a ani Cyril s Metodom nemôžu Miroslav  Tížik

Co bude s ostravskou Karolinou? RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2006 Jak bude využita ostravská Karolina? Vít  Hinčica
22. 6. 2006 Shopping mall není městotvorný element Jan  Mech
6. 6. 2006 Veřejná diskuse o budoucnosti Karoliny   
7. 12. 2005 Ostravskou Karolinu bylo nutno zbourat Tomáš  Krček
6. 12. 2005 Krátce k ostravskému "areálu Karolina" Aleš  Uhlíř
6. 12. 2005 Zedník bude pískat, kdo bude skákat? Jan  Mech
5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"   
5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá   
23. 11. 2005 Podmínky konkursu na zástavbu Karoliny jsou sporné   
21. 11. 2005 Město je na delší dobu než volební období... Igor  Krčmář