Snížení kriminality

22. 9. 2006 / Wenzel Lischka

Nárůst kriminality je závažným problémem naší rozvíjející se demokracie. Podle všech renomovaných odborníků, spočívá jádro tohoto problému v nedostatečném vzdělání našich občanů a to především mládeže. Starého psa novým kouskům nenaučíš. Proto by se měla pozornost věnovat především dětem a mládeži. U těchto sociálních skupin je potřeba přímých investic a prostředků, neboť na nich závisí naše nebo vlastně jejich budoucnost.

Malé vzdělání, nedostatečná odbornost, špatná kvalifikace, lajdáctví, nepozornost, porušování bezpečnosti práce a jiné nešvary, způsobují obrovské národohospodářské ekonomické škody a především nárůst kriminality. Pracovník, který odvádí nekvalitní a nedostatečnou práci, je pochopitelně nedostatečně hodnocen a zejména nedostatečně odměňován. Tato situace jej nutí, aby svůj sociální standard udržel nebo zvýšil nekonvenčními a nelegálními způsoby. Tyto nelegální způsoby nabývání finančních prostředků jsou vlastně základem černé ekonomiky, daňových úniků, národohospodářských ztrát a především nárůstu kriminality. Hodnoty a prostředky, které kolují v černé ekonomice potom scházejí ve státním rozpočtu a tento nedostatek se pochopitelně projevuje absencí prostředků pro přerozdělování státních výdajů, zadlužováním a sociálním napětím.

Neřeknu asi nic nového, ale kdybychom všichni poctivě pracovali a platili daně, tak bychom se měli všichni dobře. Když myslím všechny, kteří by poctivě pracovali, tak myslím všechny občany našeho státu. Když myslím všechny, kteří by se měli dobře, tak myslím nás všechny, kteří by z toho lukrativně žili. Nás druhých všech by bylo pochopitelně mnohem méně, než nás všech prvních. Ostatně, jak to dopadnulo, když jsme se chtěli mít všichni dobře, to dobře víme. Někteří se měli lépe a jiní hůře. Dnes je tomu naopak. Jedni se mají hůře a druzí lépe. Už jenom v tom je potřeba proti všem skeptikům vidět pozitivní zlepšení naší současnosti.

Abych se vrátil k nárůstu kriminality, tak je nutné si uvědomit, že čím více stoupá kriminalita, tím nejen stoupají národohospodářské ztráty, ale rovněž výdaje na represi kriminality. Čím větší je represe kriminality, tím větší jsou výdaje a sociální tlak, což způsobuje opět další nárůst kriminality, národohospodářské ztráty a především také omezování výdajů na vzdělání, které způsobuje opět zase nárůst kriminality. Je to začarovaný kruh spirály smrti, ze kterého není úniku, pokud nedojde k radikální změně a neodstraní se příčiny, které tuto spirálu roztáčejí.

Vzdělání a to především vzdělání mládeže, je tedy prvořadým úkolem naší společnosti. Je vlastně hudbou budoucnosti. Bez vzdělání není možné v dnešním globálním světě nijak přežít.

Dobře se hovoří o vzdělání, dobře se kritizuje stav společnosti, ale bez toho, aniž by kritik navrhnul nějaké jiné řešení, je jeho upozorňování a kritizování bezúčelné. Ohledně vzdělávání by se mělo přemýšlet a diskutovat především o oborech, které by svým účinkem snižovaly negativní funkci hlavního článku ekonomické spirály smrti, kterým je především kriminalita.

Obory, které snižují kriminalitu jsou jednoznačně dané. Je to především lhaní, podvádění, kradení, podvodné účetnictví a násilnictví. V těchto oborech panuje v naší občanské společnosti, zvláště mezi mládeží, naprostá nevzdělanost. Díky nedostatečné odbornosti, kvalifikaci a způsobilosti v těchto oborech, dochází k nárůstu zjištěných a vypátraných kriminálních činů. Pokud by naše občanská společnost byla v těchto oborech dobře vzdělaná, nebylo by možné žádné trestné činy zjistit a vypátrat. Snížila by se tím kriminalita, ekonomické ztráty a především potřeba všech státních výdajů na její potlačování. Tento počin by způsobil onen tolik očekávaný odraz naší ekonomiky i společnosti od dna, které marně hledáme pod nohama.

Investice do vzdělání musí přinést jednoznačný pozitivní efekt. Potvrdí vám to téměř každý. Svým příkladem možná nejvíce ten, kdo to ústy popírá. Ruku na srdce, přátelé!

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.9. 2006