První britský voják stanul před soudem za týrání Iráčanů

21. 9. 2006

Před britským vojenským soudem byl obviněn první britský voják, souzený za týrání Iráčanů, že rád bil irácké vězně tak dlouho, až vytvářeli "sbor" bolesti.

Desátník Donald Payne systematicky bil každého vězně například pěstí do břicha, kopal je a tloukl je na různých místech těla, dokud nezačali křičet či úpět a jejich různé zvuky "vytvářely pro něho hudbu," řekl prokurátor Julian Bevan u soudu v Bulford Camp v městě Salisbury.

Payne, 35, přiznal, že s iráckými vězni zacházel nehumánním způsobem. Tak se stal prvním britským vojákem, který kdy byl odsouzen za válečný zločin. Čelí nyní dalšímu obvinění ze zabití šestadvacetiletého muže Bahy Mousy a z toho, že se pokusil zamezit průběhu soudní spravedlnosti. Tato obvinění odmítá.

Soudně je stíháno dalších šest jiných vojáků za tresté činy v souvislosti se systematickým týráním vězňů zadržovaných po nájezdech na hotely v Basře, o nichž se v září 2003 podezřívalo, že se v nich skrývají povstalci.

Mousa pracoval jako recepční v jednom z těchto hotelů. Při nájezdu byl zatčen a posléze zemřel na následky 93 zranění, včetně zlámaných žeber a zlomeného nosu. Tato zranění utrpěl, když ho zadržovali britští vojáci. Soud sledoval videozáznam, na němž Payne sprostě nadává, když nutí vězně aby zaujali "stresovou" pozici - se zády ke zdi a s napřaženýma rukama.

Soud také vyslechl svědectví o tom, že jiného vězně, Kifah Tahu Mutairiho, Payne týral zvlášť zběsile. Jiný voják viděl, jak ho Payne kope více než třicetkrát do těla.

Soud také vyslechl, že desátník Wayne Crowcroft, 22 přiznal během rozhovoru v opilství, že je znepokojen vyšetřováním zacházení s Mousou, protože "my jsme ho všichni ukopali k smrti".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.9. 2006