Mučení v Guantánamo

21. 9. 2006

Rozsah mučení a týrání osob s trvalým pobytem v Británii, vězněných Američany v zálivu Guantánamo, vyšel najevo prostřednictvím nedávno odtajněných rozhovorů mezi těmito vězni a právníky zabývajícími se obranou lidských práv.

V dokumentech, předložených americkým soudům, se tvrdí, že jednoho z vězňů přivázali vězeňští strážci k židli a bili a mučili ho až na hranici smrti.

Jiní britští vězni jsou stále ještě zadržováni na samotce, čtyři roky po jejich zajetí a jsou podrobováni extremním teplotám, spánkové deprivaci a konfiskacím nejzákladnějších potřeb, jako jsou přikrývky a toaletní papír.

Žádný z těchto vězňů nebyl za poslední čtyři roky z ničeho obžalován.

Snad nejzávažnějši obvinění z mučení se týkají Shakera Aamera, občana ze Saúdské Arábie, který do doby před svým zatčením před čtyřmi lety žil v Londýně se svou manželkou a čtyřmi dětmi.

Aamer tvrdí, že byl letos v červnu silně zmlácen a mučen, protože odmítl poskytnout táborovým činitelům skan své duhovky a otisky prstů. Tvrdí, že byl přivázán k židli, pevně mu byly přivázány hlava, ruce i nohy. Žaloba předložená soudu v District of Columbia konstatuje: "Vojenská policie mu způsobila tolik bolesti, že se pan Aamer domníval, že zemřel. Vojenští policisté vyvíjeli tlak na místa na celém jeho těle -- na spáncích, pod čelistí, na dutá místa pod ušima. Dusili ho. Ohýbali mu nos tak tvrdě, že se obával, že se zlomí. Neustále ho štípali do stehen a do chodidel. Píchali ho do očí. Drželi mu otevřené oči a svítili mu do nich po dobu mnoha minut ostrou svítilnou, což vyvolávalo silné teplo. Ohýbali mu prsty tak, že řval. Když křičel, dusili ho a pak mu navlékli masku, aby nemohl vydávat zvuky. "

Aamar, který žije v Británii od roku 1996, byl v poslední době klíčovým vyjednavačem jménem vězňů v případech nedávných hladovek v Guantánamo. Avšak když loni nedošlo k dohodě, byl poslán na samotku. Letos ho navštívil právník z charitativní organizace, zabývající se obranou lidských práv, Repieve. Aamer mu sdělil, že neviděl slunce po dobu 79 dnů a nemá žádný kontakt s vnějším světem. Konstatoval: "V jakoukoliv chvíli vás mohou svléci donaha. Dávají vám hlavu do záchodu jménem bezpečnosti. Je to všechno jen ponižování. Snaží se mě zlomit."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.9. 2006