18. 9. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 9. 2003
Pohled na člověka, který si iniciativně sám pod sebou řeže jedinou lukrativní větev, na níž sedí, je vždycky deprimující: je-li těch lidí víc, schyluje se k velmi pravděpodobné hromadné havárii. Oč jde? Starostové dvanácti šumavských obcí se 11. září t.r. z iniciativy hejtmana Petra Zimmermanna sešli a shodli se na jedné olbřímí blamáži, která, jako každá lež, v důsledku poškodí především je samotné a obce, jež spravují.
18. 9. 2003
"ČRo? Vaše rádio neposlouchám ani v krizi..."

Tak a podobně mi odpovídali už loni mladí posluchači na dvanáctých veřejných soutěžních rozhlasových přehrávkách v Poděbradech Prix Bohemia Radio.

V oceněném vzdělávacím pořadu ze středověké historie Francie velkou část zabraly postelové, zvukově ozvláštněné etudy milování francouzské královny s jejím milencem, zatímco její unavený vladař si v těmže královském loži pochrupuje, vyráží nesouvislé zvuky i věty ze snů a choť jej chlácholivým hlasem při kohabitaci stačí obratně uklidňovat. Měl to být asi návod, jak nově, zajímavěji a bez úmorných fakt a logiky vykládat dějepis ve škole, až se jej podaří zrušit jako samostatný naukový předmět. Přítomní studenti, příběh označovali jako zábavný, jen někteří učitelé byli v rozpacích.

18. 9. 2003
Možná jsem spíše eurooptimista, ale ani když se snažím o nezaujatý pohled, nemohu než vyslovit podiv nad argumenty pana Stiglitze v článku "Euro nesložilo svou první zkoušku" ZDE. Musím si položit dvě otázky: jednak jak souvisí švédské referendum s objektivním přínosem eura a jednak jak zatím relativně dobrý výkon švédské a britské ekonomiky souvisí s politikou Evropské centrální banky.
18. 9. 2003
Úterý 16. září, 18.30, dálnice D1 směr od Brna do Prahy, několik set metrů od prvního sjezdu v Praze, tedy dle dálničního značení třetí kilometr. Silný provoz, jedu tak sedmdesátkou v pravém pruhu, z cédéčka mi hraje Jarre a trochu přemýšlím o plánovaném článku o Nicol Lenertové, je mi fajn a příjemně. Něco není úplně v pořádku, o několik aut vpředu se cosi děje.
18. 9. 2003

Evropský den bez aut proběhne také v Bohumíně

Na příští pondělí je znovu připravovaná celoevropská akce nazvaná Evropský den bez aut, která ukončí Evropský týden mobility. Zapojit do této akce se rozhodli i představitelé slezského města Bohumína.
FOTOREPORTÁŽ -- Foto: Štěpán Kotrba, Britské listy
17. 9. 2003
z představení vebu novinářům v Žižkovském divadle

Umisťování zpravodajů na veřejné budovy - neboli veby, jak jim Cimrman zkráceně říkal - byl poměrně jednoduchý proces. Prakticky k tomu stačilo lepidlo, volná zeď a nestřežený okamžik, během kterého Cimrmanovi kolportéři výtisk zpravodaje na veřejnou budovu hravě umístili. Problém byl v tom, že stejnou metodu od Cimrmana záhy převzali i bolševičtí agitátoři. A protože málo vzdělaní rakouští četníci často nedokázali odlišit, kde v programu svět obchází Cimrmanův Obr Koloděj a kde Marxovo Strašidlo komunismu, začali jeho kolportéry tvrdě pronásledovat. Tak se okruh veřejných budov, na které mohl Cimrman svůj zpravodaj umístit, postupně zužoval. Nejdříve odpadla pečlivě střežená nádraží, pak městské radnice a posléze i kampeličky. Nakonec Cimrmanovi zbyly jen budovy, pro které se vžil název "veřejný dům".....

ukázka z popisu historie vzniku Cimrmanova Zpravodaje

Ve středu 17. září byl slavnostně spuštěn "Cimrmanův Zpravodaj" - internetová presentace souboru Divadla Járy Cimrmana (DJC), kterou zrealizovalo www studio GlobeDesign společnosti Globe Internet. Na "intuitivní doméně" WWW.CIMRMAN.AT naleznou fanoušci většinu z Mistrova písemného i vizuálního odkazu zprostředkovaného souborem DJC.

18. 9. 2003

Ve prospěch SUEZu lžou úředníci FNM i ministr Ambrozek

Nadnárodní konglomerát SUEZ neovládá jen hospodaření s vodou v mnoha zemích světa, jak uvádí příspěvek "Cancún: Snaha o privatizaci vody" (ZDE), ale usiluje také o kontrolu trhu s odpady prostřednictvím své dceřinné společnosti SITA. Ta věnuje značnou pozornost expanzi na trhy střední a východní Evropy, kde se snaží získat dominantní postavení, zejména ve špinavém byznysu s nebezpečnými odpady.
18. 9. 2003

Článek Vandany Shivy ZDE je veskrze odporný, míní Pavel Pekárek. Počínaje první a konče poslední větou je to neskutečný konglomerát lží a tvrzení, že černé je bílé. Snad pro podobné tvůrce by bylo lepší, kdyby byl Husajn nadále u moci. Analogicky mohl napsat, že spojenci zničili Německo, rozbombardovali vše a zabili mnoho lidí a pak že vydělávají na jeho obnově. Už jen mohl připsat (a moc nechybí, že za Hitlera -pardon Sadama bylo lépe.) Hnus, hnus, hnus. Ani se mi nechce odplivnout, nad takovou filozofií. Tak odporné články nevycházely ani v Rudém právu, jako ve svobodné Anglii.

17. 9. 2003
Vandana Shiva
Už po měsíci od zahájení války proti Iráku je objevil skutečný vítěz. Bechtel dostal zakázku za 680 milionů dolarů na "obnovu" Iráku.
UNICEF: Problematika kvality a dostatku vody ZDE
17. 9. 2003
Pane Čulíku,

inscenace "Taneční hodiny pro starší a pokročilé" se mi včera líbila stejně jako Vám, píše Jindřich Čítek. Viděl jsem ji poprvé před pěti lety, teď je myslím podle mého názoru laického milovníka divadla lepší, živější a trochu víc dynamičtější, zejména v závěru.

17. 9. 2003
Vladimír Just má pravdu, když upozorňuje, že stojí za to sledovat práci divadel mimo hlavní město Prahu. Potvrdil to i můj současný pobyt -- se skupinou mezinárodních bohemistů -- v Českých Budějovicích, kde jsme v úterý večer v tamějším Malém divadle (Hradební 18) navštívili pozoruhodnou inscenaci Hrabalových Tanečních hodin pro starší a pokročilé.
15. 9. 2003
Značným zklamáním je nový český film Ondřeje Trojana a scénáristy Petra Jarchovského, natočený na motivy próz zajímavé, ale obtížně čitelné autorky Květy Legátové, která nedávno literárně debutovala povídkami "z drsného (kopaničářského) hornatého kraje" ve věku více než osmdesáti let.
16. 9. 2003
České divadlo prožívá v současnosti konjunkturu, podobnou situaci v šedesátých letech, kdy nachází obecenstvo v současném divadle zdroje významů, které nenalezne v tisku ani v televizi, konstatoval ve své přednášce na letošním setkání zahraničních bohemistů, které každoročně organizuje ve spolupráci s ministerstvem kultury Obec spisovatelů, Vladimír Just. Za ohniska nejlepšího českého divadla současnosti označil především Ostravu a Hradec Králové:
17. 9. 2003
Privatizace obecních služeb vodou je dnes celosvětovým fenoménem jak v rozvojových, tak i rozvinutých zemích. Ale rodí se také odpor společnosti proti této praktice.

Z Cancúnu psala 9. 9. 2003 Deepa Fernandes, zpravodajka Free Speech Radio News: 'Přítomnost Suezu, sídlícího ve Francii, druhé největší vodařské společnosti na světě, je cítit na zasedání WTO i mimo ně.'

17. 9. 2003
Stefan Zweig v "Legendě a pravda životního příběhu Beatrice Cenci" (viz BL) píše: "...Legenda zastiňuje skutečnost a díky ní žijí postavy v naší paměti tak, jak ve skutečnosti nikdy nežily..." Podobný zážitek mám z Legendy o utrpení rodiny Červeňákových. Legenda o vyhánění romské rodiny z Ústí nad Labem je příkladem moderní legendy v nejhorším smyslu slova, protože popisuje cílevědomě situaci, která se nikdy nestala, příkoří, ke kterým nikdy nedošlo. (Viz můj článek v BL: O bezradnosti při četbě slané nulové spravedlnosti ZDE)
Obyvatelka 'ubytovny' ve Slaném Květa Foldýnová odvolává souhlas s umístěním dětí do dětského domova
17. 9. 2003
Přes původní výhrůžky nebyli násilně vyklizeni obyvatelé jednoho "bytu" v "ubytovně" ve Slaném. Možná to způsobila přítomnost televizních štábů ČT a Prima, které na místě i na radnici točily rozsáhlé reportáže, možná na tom měla vinu přítomnost Jakuba Poláka, šéfredaktora romského měsíčníku Amaro Gendalos, který převzal obecné zmocnění od vystěhovávané matky s třemi dětmi a začal okamžitě ve věci jednat. Možná tím klíčovým důvodem byl ranní telefonický rozhovor ombudsmana Motejla s představiteli města.
RNDr. Ivo Rubík
16. 9. 2003
V pondělí se konal rozhovor starosty Slaného a jeho místostarostů se zástupci romských organizací - Ondřejem Giňou za Grémium romských regionálních poradců a Jakubem Polákem za sdružení Dženo. Oba představitelé prezentovali starostovi návrhy na další možný postup při zmírňování tvrdosti "programu nulové tolerance".

Zástupci radnice při jednání odmítli odpovědnost za budování N-objektu v katastru sousední obce, kam chtějí přestěhovat "Neplatiče". Radnice už ale přitom získala od armády bezúplatným převodem pozemek a armádní objekt, kde chce nákladem několika milionů vybudovat ubytovací kapacitu v UNI - buňkách o kapacitě 36 osob pod stálým dozorem dvou příslušníků městské policie a správce.

Obyvatelka Slaného, jejíž děti skončí v dětském domově jen proto, že dluží za ubytování
15. 9. 2003
Ozývají se z fanklubu starosty Slaného, že nerozumím velikosti a moudrosti jejich voleného zástupce a soudím ukvapeně... Ano, možná. Ale ti, jejichž osudy nevratným způsobem poškodil "program nulové tolerance", kteří se stali obětí někdy své vlastní, někdy cizí byrokratické nedostatečnosti, ti všichni žalují. Žalují necitelnost, žalují svět, který nechápou a kterému mnohdy nerozumí.

Diskuzní fórum těch pravých Slaňáků ZDE
17. 9. 2003
Amerika má nyní obrovský obchodní deficit, a tak je nyní silně závislá na zahraničním kapitálu ze zemí, z nichž si stále častěji dělá nepřátele.

V neděli večer večer vysvětlil prezident Bush v televizi, nikoliv poprvé, proč došlo podle jeho názoru k útokům z 11. září: "Teroristé dospěli k přesvědčení, že jsou svobodné národy dekadentní a slabé. Byli plni sebedůvěry, protože si mysleli, že je historie na jejich straně."

Mnoho komentátorů za poslední dva roky bylo přesvědčeno, že al Kajdá zaútočila na USA, protože si myslela, že je Amerika slabá. Otázkou je, zda jsou Spojené státy spícím obrem, kterého je třeba jen vzbudit a pak začne projevovat svou obrovskou moc, anebo jsou Spojené státy skutečně unavené, dekadentní, bezcílné -- jejich hospodářský systém, jejich kultura a politický systém jsou v rozkladu? - Zamyslel se nad tím americký deník Boston Globe:

1. 9. 2003

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

V srpnu 2003 obdrželo Občanské sdružení Britské listy od čtenářských sponzorů celkem 6100.00 Kč a za reklamu 8000.00 Kč. Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. V současnosti především postupně hradíme účetní firmě výdaje za vypracování finančních zpráv za léta 2001 a 2002.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2003 Prix Bohemia: Rádio neposlouchám, jelikož nejsem z Poděbrad Ivo V. Fencl
18. 9. 2003 Chtějí starostové připravit Šumavu o peníze? Vladimír  Just
18. 9. 2003 Pejsek na dálnici, tísňová linka na to kašle Ladislav  Kahoun
17. 9. 2003 Vynikající Hrabal v Českých Budějovicích - lidi z Prahy to neznali Jan  Čulík
17. 9. 2003 Jsou Spojené státy v úpadku?   
16. 9. 2003 Nejlepší i nejpopulárnější české divadlo: Ostrava, Hradec Králové a Jára da Cimrman Jan  Čulík
15. 9. 2003 Želary: Málčik znájet darógu! Jan  Čulík
15. 9. 2003 Dokážeme ještě žít vedle sebe ? Ladislav  Žák
15. 9. 2003 V tomhle státě něco hodně smrdí... Jan  Paul
12. 9. 2003 Leni Riefenstahlová: byla to skutečně nacistka nebo jen prostě Němka, typická pro svou dobu? Fabiano  Golgo

Slzy jsou SLANÝ RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2003 Jak být terénním sociálním pracovníkem Jana  Chalupová
17. 9. 2003 Slaný: v úterý k exekuci nedošlo, matka se vzepřela nátlaku Štěpán  Kotrba
16. 9. 2003 Slaný: namísto smírného řešení "koncentrák" Štěpán  Kotrba
16. 9. 2003 Slánský starosta: Je to tak prosté... Ivo  Rubík
15. 9. 2003 Dokážeme ještě žít vedle sebe ? Ladislav  Žák
15. 9. 2003 Paní Chalupové: Ta myšlenka vypadá hezky, ale.. Pavel  Urban
15. 9. 2003 Slaný: "Máme takového starostu, jakého jsme si už podruhé zvolili..." Štěpán  Kotrba
13. 9. 2003 Britské listy a Amaro Gendalos podaly stížnost generálnímu řediteli ČT na Události a Večerníky   
12. 9. 2003 ČT: Ombudsmanova PR agentura nebo Goebbelsova propagandistická mašinérie? Štěpán  Kotrba
11. 9. 2003 Ombudsman se bude znovu a podrobněji zabývat kauzou Slaný Štěpán  Kotrba

Meacher a pozadí 11. září RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2003 Meacher "urazil oběti z 11. září"   
6. 9. 2003 Michael Meacher: "Americká vláda předem věděla o útoku z 11. září"   
6. 9. 2003 Meacher: "USA zneužily 11. září k prosazování politiky světové nadvlády"   
22. 7. 2003 Geneticky modifikované plodiny představují jen "malé zdravotní riziko"   
4. 7. 2003 Hranice pro označování geneticky modifikovaného materiálu v potravinách "je příliš vysoká"   
4. 7. 2003 BBC (trochu) ustupuje britské vládě   
23. 6. 2003 "Superplevel" zpochybňuje budoucnost geneticky modifikovaných plodin   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2003 Odporný článek Vandany Shivy   
15. 9. 2003 Blair se prý rozhodl zaútočit na Irák už na jaře 2002   
12. 9. 2003 Iráčané podle průzkumu veřejného mínění nedůvěřují Americe   
9. 9. 2003 Bude irácká ropa za eura nebo za dolary? Štěpán  Kotrba
9. 9. 2003 Meacher "urazil oběti z 11. září"   
9. 9. 2003 Zdrojem antiamerikanismu je závist   
8. 9. 2003 Bush požádal Kongres o dalších 87 miliard dolarů na Irák   
6. 9. 2003 Michael Meacher: "Americká vláda předem věděla o útoku z 11. září"   
6. 9. 2003 Meacher: "USA zneužily 11. září k prosazování politiky světové nadvlády"   
5. 9. 2003 USA a Velká Británie by měly předat Irák OSN Mojmír  Babáček

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2003 Blair se prý rozhodl zaútočit na Irák už na jaře 2002   
11. 9. 2003 Irák: britský ministr obrany zamlčel znepokojení svého ministerstva   
8. 9. 2003 Co zatím zjistilo vyšetřování smrti dr. Davida Kellyho?   
4. 9. 2003 Případ Kelly: Dokument, který zpochybnil Blairovo svědectví   
3. 9. 2003 Rána britské vládě: podle vysokého výzvědného pracovníka byla vládní zpráva o iráckých ZHN nepřípustně zdramatizována   
2. 9. 2003 Čelný britský konzervativec útočí: "Kellyho smrt byla pro Blaira záchranou"   
2. 9. 2003 Mrtvolu dr. Kellyho nalezla policie "zhroucenou u stromu"   
2. 9. 2003 Svědectví vdovy po dr. Kellym vede k pochybnostem nad tvrzeními Blairových poradců   
2. 9. 2003 Psychiatr: "Kelly spáchal sebevraždu, protože se octl pod tlakem médií"   
31. 8. 2003 David Kelly: Útok proti Iráku byl správný a nutný   

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
4. 9. 2003 "Centrum proti vyhánění": Změna myšlení je naléhavě nutná   
29. 8. 2003 65. výročí mnichovského diktátu: Na řadě bylo Československo Věra  Olivová
29. 8. 2003 České postoje k odsunu sudetských Němců jsou motivovány ideologicky   
3. 7. 2003 Miliardové restituce možná i na základě falešných razítek národních výborů František  Hanzlík
1. 7. 2003 Podle Petra Uhla za vše může Edvard Beneš - skutečnost však byla jiná František  Hanzlík
16. 1. 2003 Jak to bylo opravdu s odsunem Němců z Československa Martin D. Brown
14. 1. 2003 PODIVEN: Manipulace s dějinami první republiky Věra  Olivová
3. 12. 2002 BBC: Vyhnání Němců je tématem minulosti   
22. 7. 2002 Dekrety a EU Bořivoj  Čelovský
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta

Liberalizace světového obchodu a WTO RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2003 Globalizace: přísliby i hrozby   
17. 9. 2003 Cancún: Snaha o privatizaci vody   
17. 9. 2003 Subcommandante Marcos: Jsme vykořisťováni jako otroci WTO   
17. 9. 2003 Bechtel a krev za vodu: válka jako omluva pro rozšiřování práva korporací Vandana  Shiva
15. 9. 2003 Zapatisté: Globalizujme naději Subcommandante  Marcos
15. 9. 2003 Proč zemřel korejský farmář Ri Kjong-che   
15. 9. 2003 Vládnou obavy, že Amerika bude torpédovat rozhovory v Cancúnu   
15. 9. 2003 Zrušiť dotácie poľnohospodárstvu? Nie je to také jednoduché...   
12. 9. 2003 Česká republika je "plně oddána poslání a cílům WTO" Miroslav  Somol
12. 9. 2003 Zasedání WTO v Cancúnu: Jaký mandát dostala od vlády česká delegace