12. 6. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 6. 2003

Přes "ujištění", které médiím zaslala nejvyšší státní zástupkyně Benešová a na jehož základě se novináři v mnoha sdělovacích prostředcích "uklidnili", je moderátorka televize Nova Jana Bobošíková stále vyšetřována policií. Není tedy pravda, že kauza verbálních trestných činů "skončila" - naopak. Naposled policie v pondělí volala do televize Nova a sháněla kazetu s přepisem vysílání diskuzních pořadů Sedmička. Na dotaz Britských listů to potvrdila vyšetřovaná novinářka. O případu vyšetřované Ireny Válové Nejvyšší státní zastupitelství neví vůbec nic, o případu Bobošíkové "doposud nedostali konkrétní informace". Informace od případu Válové se mluvčí nejvyššího státního zastupitelství dozvěděl teprve od Britských listů. Prověřovat chce nejvyšší státní zástupkyně v obou případech podle vyjádření mluvčího nikoliv nezákonnost trestního stíhání, ale zákonnost usnesení o jeho odložení. Což je propastný rozdíl. Demokracie - v evropském pojetí tohoto slova - v této zemi končí. Těsně před referendem o našem přijetí do Evropské unie. Už abychom tam byli, neboť v Evropě něco takového možné není. Britské listy už v obou případech informovaly jak Amnesty International, tak další mezinárodní instituce.

Sedmého zajíce v "honu na svobodu slova" tedy získává nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová

O tom, proč je v demokracii absolutně nepřípustné kriminalizovat názory ZDE
12. 6. 2003
In spite of last week's official assurances to the contrary, it has now become apparent that the Czech police still continues to investigate the alleged "verbal crimes" committed by Jana Bobošíková, the presenter of Czech commercial Nova TV's flagship programme "Seven days", which she is under suspicion of having committed by asking the wrong kind of questions on air.
12. 6. 2003
Spojené státy vydírají země na Balkáně a ve střední a východní Evropě, aby do 1. července s nimi uzavřely bilaterální dohody, jimiž se mají zavázat, že odmítnou vydávat Američany, podezřelé z válečných zločinů, mezinárodnímu trestnímu soudnímu dvoru.
11. 6. 2003
V pozoruhodném interview pro středeční list Guardian zaútočil Hans Blix, hlavní zbrojní inspektor OSN, na "bastardy", kteří se pokoušeli ochromit jeho práci během tří let, kdy zastával tento svůj prestižní úřad. Zcela otevřeně a nediplomaticky zaútočil Blix na své kritiky ve Washingtonu i v Iráku.
12. 6. 2003
Navzdory poněkud kontraproduktivní propagační kampani českého ministerstva zahraničních věcí i často bizarním nacionalistickým vlnám, které vyvolávají nejrůznější čeští euroskeptici, je zjevné, že protesty proti vstupu do Evropské unie jsou jen neartikulovaným šumem, a je jasné, že Česká republika nemá budoucnost mimo EU - a euroskeptikové nemají pro samostatnou ČR mimo evropské společenství žádný program.
12. 6. 2003
Problém: Je teplo (tedy: horko) a v Praze na Žižkově žije množství Romů. Jsou to družní lidé a mají mnoho z jižanských národů. Podobně jako v jižní Itálii, v Řecku nebo na Maltě pobývají v horkém počasí ve skupinách venku v ulicích. A protože mají vůči většinové české společnosti absolutně tutéž dlouholetou nevraživost, jakou má ona vůči nim, je jim naprosto jedno, zda její příslušníky obtěžují anebo jim znepříjemňují život - tak, jako je bílým Čechům naprosto lhostejný lidský osud Romů.
12. 6. 2003
Takto nazval Norsko jeden z jeho bývalých premiérů, tento výrok přitom dobře vystihuje dnešní "obojživelnou" situaci. Norsko žádalo o členství v EU (EHS, ES) již čtyřikrát, dvakrát byla žádost stáhnuta a dvakrát zněla odpověd referenda "Ne", poprvé roku 1972 a poté znovu 1994. Přes tato zamítnutí se ovšem podle mnohých odpůrců vstupu ocitlo Norsko v EU "pučem". Norská zkušenost ukazuje, že až se budeme v nadcházejícím referendu rozhodovat mezi dvěma možnostmi, protiklad mezi nimi může být mnohem menší, než by se na první pohled mohlo zdát.
12. 6. 2003
Největší a zjevně nejdůležitější kandidátská země o minulém víkendu rozhodovala, zda vstoupit do EU. Nebo spíše řečeno, nikoliv země, ale její občané, kteří od roku 1989 získali pověst, že nemají zájem užívat svých demokratických práv, za něž bojovali od svých prvních protestů proti komunismu v roce 1956.
12. 6. 2003

V nedávném sloupku jsem opakoval známé tvrzení, že se čeští komunisté za totalitní útlak občanům nikdy neomluvili. Přihlásil se jeden čtenář, který poukázal na to, že nemám pravdu a že se komunisté ve skutečnosti veřejnosti v prosinci 1989 omluvili, tímto málo známým a v podstatě zapomenutým textem. Uvádíme tedy tuto skutečnost na pravou míru. (JČ)

12. 6. 2003
Strašidlo komunismu stále obchází světem i Evropou... Je to již nestydatě dlouho a je nutné je konečně definitivně vyprovodit ze světa. Praktický a teoretický problém komunismu však nelze odbýt tím, že jej budeme ignorovat.
16. 6. 2003
ON-LINE

"Leták ČESKÉHO SNU má daleko blíže ke katalogu výstavy a naše kampaň byla výstavou ve veřejném prostoru. Reklamou být nemohla, produkt neexistuje. Taky Vám hypermarkety připomínají galerie?"

V pondělí odpoledne od 14 do 18 hodin probíhal v Britských listech onlinový rozhovor s tvůrci projektu Český sen Vítem Klusákem a Filipem Remundou. Nepodařilo se zodpovědět všechny otázky, pánové Klusák a Remunda na některé další otázky odpověděli v úterý 17. 6. večer a v noci. Rozhovor je ZDE

12. 6. 2003
Rather than engaging in a debate about the merits and drawbacks of entry into the European Union prior to the EU referendum on the 13th and 14th June, the Czech media have now concentrated on a somewhat virtual controversy, which, however, maybe, has a serious subtext.

(Written for BlueEar.com)
12. 6. 2003
Předseda KSČM Miroslav Grebeníček podal u Rady České televize stížnost na projekt fiktivního hypermarketu Český sen, na němž se veřejnoprávní televize podílí.
12. 6. 2003
Členové evropské konvence, připravující novou ústavu Evropské unie, se ve středu odpoledne poprvé za 16 měsíců práce na této ústavě sjednotili proti návrhům svého prezidetna Valery Giscard d'Estainga.
12. 6. 2003
Římskokatolická církev v americkém městě Louisville ve státě Kentucky souhlasila, že zaplatí více než 25 milionů amerických dolarů jako odškodné 243 údajným obětem sexuálního zneužívání v dětském věku.
12. 6. 2003
Nemůže být pochyb o tom, že v naší společnosti již došlo k dělení společnosti na: Naši a Vaši, My a Oni, Cizinci a Domácí, Cikáni a Bílí, Němci a Češi atd. Osobní kvality člověka jsou posuzovány také podle kritérií, jak se k dané problematice postaví.
11. 6. 2003

Známý britský dramatik Harold Pinter vyzval v úterý večer v londýnském Národním divadle při příležitosti vernisáže výstavy válečné poezie britského premiéra Tonyho Blaira, aby odstoupil. V rozhovoru, který se vysílal v britském rozhlase ve středu ráno, přiznal Pinter, že pro Blaira hlasoval v předposledních britských všeobecných volbách v roce 1997, avšak že je pro něho neobyčejným zklamáním, že se ukázalo, že je Blair gangster, vrah a pokrytec.

(Čekám, jestli podle českého vzoru ho Blair zažaluje podle "zákonů na ochranu osobnosti"...:) )

12. 6. 2003
Se znepokojením sledujeme připravovanou 16třídní platovou stupnici. Přes veškeré informace veřejnosti o růstu platů ve školství během posledních několika let nemáme pocit, že by naše platy výrazně rostly.

Výzva ZOOS ČMOS pracovníků ve školství při OA Hovorčovická, Praha 8

12. 6. 2003
tisková zpráva České televize

Výkonem funkce šéfredaktora zpravodajství brněnského studia České televize je s účinností od 1. července 2003 pověřen jednatřicetiletý Roman Ondrůj.

12. 6. 2003
"Zmyslom daní je získať prostriedky pre potreby štátu," vyhlásil nedávno Václav Klaus, svojho času stelesnenie ponovembrových ekonomických reforiem.
12. 6. 2003

Vážne nedostatky bezpečnosti siete telekomunikačného operátora

Koncom uplynulého týždňa prenikli na verejnosť informácie, že Slovenské telekomunikácie sa stali terčom útoku počítačových hackerov. Podľa informácií, ktoré boli zverejnené na internetovej stránke hysteria.sk, išlo o útok trvajúci niekoľko mesiacov.

Poznámka ŠOK: Podle jednoho z českých odborníků na bezpečnostní audit počítačových systémů, který dlouhodobě monitoruje některé velké firemní servery, je oprávněná obava, že i Český Telecom "si koleduje" o hack svým laxním přístupem k problematice počítačové bezpečnosti...

13. 6. 2003
Za čias vojnového slovenského štátu koloval nasledujúci vtip. Prezident Tiso bol na návšteve u führera a ten od neho naliehavo žiadal lietadlá potrebné na východnom fronte. Hlava "Slovakstaatu" sa ponížene usmiala a spýtala: "Mein Führer, chceš jedno lietadlo, dve lietadlá alebo všetky tri?" História sa tentoraz zopakovala, ale už nie v podobe vtipu.
12. 6. 2003
Hoci súčasná spoločnosť má celkom iné hodnoty a životný štýl, než aby vyžadovala zákaz potratov, je to práve otázka interrupcií, resp. jej zákazu, ktorá neustále čerí hladinu politickej i verejnej mienky na Slovensku.
4. 6. 2003
Katedra slovanských studií Glasgow University vypisuje každoroční konkurs na jazykového lektora pro výuku zahraničních bohemistů na školní rok 2003-2004.
9. 6. 2003

Podrobně jsme se v minulých dnech zabývali v Britských listech případy Jany Bobošíkové a Ireny Válové, na něž bylo - skandálním způsobem - podáno trestní oznámení, v prvním případě za normální novinářskou práci a v druhém případě za přednesení zprávy ve veřejném zájmu v Poslanecké sněmovně a její medializaci na tiskové konferenci a v článcích.

Všechny články k tomuto tématu naleznete v BL ZDE, rozsáhlé původní rozhovory s Janou Bobošíkovou a Irenou Válovou na toto téma jsou ZDE a ZDE. Faksimile trestního oznámení na Janu Bobošíkovou je v BL ZDE, faksimile trestního oznámení na Irenu Válovou je ZDE.

31. 5. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.
Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
12. 6. 2003 Norsko, tajný člen EU Tomáš  Linhart
12. 6. 2003 Z Polska po referendu - "židé z EU se připravují k útoku!" Vojciech  Kość
12. 6. 2003 Konec legrace i demokracie:
policie Bobošíkovou vyšetřuje stále!
Štěpán  Kotrba
12. 6. 2003 Čeští komunisté se za totalitní útlak omluvili   
12. 6. 2003 ČR nemá jinou alternativu než vstoupit do EU Jan  Čulík
11. 6. 2003 Za výchovu dětí odpovídají bez pardónu rodiče, stát si nemůže dovolit pasivitu Eduard  Vacek
11. 6. 2003 Americká armáda je "kouzelným oštěpem k řešení problémů"   
11. 6. 2003 Američané prohledali 230 míst, zbraně hromadného ničení nenašli   
11. 6. 2003 Blix: "Bastardi" v Pentagonu se mě snažili pomluvit   
10. 6. 2003 Rozšiřování EU: problémy pro nové členy Vladimír  Rott

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
12. 6. 2003 Norsko, tajný člen EU Tomáš  Linhart
12. 6. 2003 Z Polska po referendu - "židé z EU se připravují k útoku!" Vojciech  Kość
12. 6. 2003 ČR nemá jinou alternativu než vstoupit do EU Jan  Čulík
11. 6. 2003 Hlas pro Evropskou unii   
11. 6. 2003 Odpůrci EU se musejí v ČR referenda účastnit Petr  Kužvart
11. 6. 2003 Učitelský odborový klub podporuje vstup do EU   
11. 6. 2003 Chyba v článku o EU od pana Krajčiho Dalibor  Žůrek
10. 6. 2003 Rozšiřování EU: problémy pro nové členy Vladimír  Rott
9. 6. 2003 (D)Evian(ti) Radovan  Geist
9. 6. 2003 Český vstup do EU: Pozor na kocovinu, euroeufemisté! Josef  Brož

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
12. 6. 2003 Konec legrace i demokracie:
policie Bobošíkovou vyšetřuje stále!
Štěpán  Kotrba
9. 6. 2003 Postihy novinářů: již neheroldovat, lébrž nutno konat Karel  Mašita
6. 6. 2003 Bobošíková už snad může být klidná, Válová ještě nikoliv Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Dokumenty v kauze Válová: "Hon na svobodu slova" má už šest ulovených zajíců Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Faksimile trestního oznámení na Irenu Válovou Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 BHHRG: Czech media representatives harassed as EU referendum draws near   
6. 6. 2003 Málo známá oxfordská lidskoprávní skupina hájí Bobošíkovou, Železného a TV Nova jako "hlas nezávislosti"   
5. 6. 2003 Irena Válová: "Chtějí mě zastrašit, protože hovořím o monopolizaci českého tisku" Jan  Čulík
5. 6. 2003 Dokumenty k případu Bobošíková: "Trestní oznámení podávám proto, že už toho mám dost" Štěpán  Kotrba
5. 6. 2003 More harassment of journalists in the Czech Republic   

Media Observatory RSS 2.0      Historie >
6. 6. 2003 Bobošíková už snad může být klidná, Válová ještě nikoliv Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Dokumenty v kauze Válová: "Hon na svobodu slova" má už šest ulovených zajíců Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Faksimile trestního oznámení na Irenu Válovou Štěpán  Kotrba
5. 6. 2003 Irena Válová: "Chtějí mě zastrašit, protože hovořím o monopolizaci českého tisku" Jan  Čulík
5. 6. 2003 More harassment of journalists in the Czech Republic   
4. 6. 2003 Irena Válová z Media Observatory vyslýchána, odmítla vypovídat Irena  Válová
24. 3. 2003 Media Observatory: Evropská komise jednala o monopolní distribuci tisku v ČR   
14. 3. 2003 O monopolizaci distribuce českého tisku Jaroslava  Čajová
5. 3. 2003 Proč mě neprávem osočují? O cestě ke Kábulu David  Soukup
26. 2. 2003 ÚOHS: Tvrdý nátlak paní Válové z Media Observatory by byl bojkotem práva   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
11. 6. 2003 Americká armáda je "kouzelným oštěpem k řešení problémů"   
11. 6. 2003 Američané prohledali 230 míst, zbraně hromadného ničení nenašli   
11. 6. 2003 Harold Pinter: "Blair je gangster, vrah a pokrytec" Jan  Čulík
11. 6. 2003 Blix: "Bastardi" v Pentagonu se mě snažili pomluvit   
6. 6. 2003 Poláci v Iráku Vojciech  Kość
6. 6. 2003 Tony Blair a zfalšované dokumenty o Iráku   
2. 6. 2003 Irák zaplaven tříštivými bombami   
1. 6. 2003 Životopisec Saddáma Husajna: útok na Irák byl oprávněný   
31. 5. 2003 Straw a Powell: "Výzvědné informace o Iráku nebyly spolehlivé"   
30. 5. 2003 Blair: Útok proti Iráku byl "definující událostí" 21. století...   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
2. 6. 2003 Paranoja Radovan  Geist
15. 5. 2003 Ropa a stratégia: K politickej ekonómii ohlásenej vojny Michael  Ehrke
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
30. 4. 2003 Vyslanci virtuální reality v Iráku Mojmír  Babáček
30. 4. 2003 Konec NATO právě začal - začala vznikat evropská armáda Štěpán  Kotrba
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada
25. 3. 2003 Blesková válka s.r.o. Oskar  Krejčí

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 6. 2003 Divoké víno ještě po 39 letech   
23. 5. 2003 Nový esej Milana Kundery   
22. 5. 2003 Vrh křídel: antologie, která chyběla   
9. 5. 2003 Mezinárodní konference Hašek a Švejk -- humor tisíciletí   
9. 5. 2003 Hašek and Švejk -- Humor of the Millennium   
9. 5. 2003 Mušle vylovené z oceánu času Kathryn  Murphy
9. 5. 2003 Shells fished out of the ocean of time Kathryn  Murphy
7. 5. 2003 Včely Jaroslav  Hutka
30. 4. 2003 Nová kniha Michala Viewegha: Už absolutní rutina Jan  Čulík
24. 4. 2003 Zrazuji lidi, firmu nebo vlast? Jaroslav  Vejvoda