25. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 3. 2003
"Války jsou nebezpečné, pro vojáky i pro novináře. Ztráta britského štábu televize ITV v Iráku dokazuje, že televizní reportáže, které dostáváme z Iráku, přicházejí za určitou cenu," napsal v deníku Independent dlouholetý válečný reportér BBC z Bosny, který tam byl také jednou - při vysílání živé reportáže do Londýna - před zrakem kamery postřelen. Tentokrát v Británii Bell sleduje "televizní válku" - tedy válku kterou svým rozsáhlým zpravodajstvím a nepřetržitou publicistikou z Iráku vedou britské televizní stanice mezi sebou.

"Očekával jsem, že budu muset být kritický vůči tzv. "svazování" (embedding) reportérů s vojenskými jednotkami," píše Bell. Tato praxe totiž vede k příliš cenzurovanému a zmanipulovanému zpravodajství.

"A samozřejmě, je toho hodně. Reportéři vědí víc, než co je jim dovoleno říci, anebo jsou zadržováni vzadu v oblastech, kde se v popředí odehrávají rozhodující vojenské potyčky.

Avšak přístup je lepší než před 12 lety: cenzura je méně tvrdá a technologický pokrok způsobil, že je televizní vysílání daleko živější než kdy předtím.

Kompletní článek je v angličtině ZDE
25. 3. 2003

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

JIŽNÍ IRÁK: Dva členové posádky britského tanku byli usmrceni a dva vážně zraněni v křížové palbě poté, co na jejich tank typu Challenger 2 vystřelil v jižním Iráku jiný tank.
KATAR: Americké ústřední velení v Kataru uvedlo, že střely zasáhly brzo ráno ve středu iráckou hlavní televizní stanici a jeden klíčový komunikační uzel ve vojenském krytu, čímž "byly poškozeny řídící schopnosti velení irácké armády".
BAGDÁD:Ve středu za úsvitu se americké bombardování kontroverzně (?) soustředilo na budovy irácké státní televize. Na jihu Bagdádu, kde je zakopána Saddámova Republikánská garda, bylo slyšet nejméně 40 explozí. Britská vojska dále bojují s iráckými polovojenskými jednotkami, které "prchají" z Basry na jihu Iráku. Podle zpráv tam prý civilní obyvatelstvo zorganizovalo povstání proti vládě Saddáma Husajna.
"INSIDEROVA" ANALÝZA (od naší dopisovatelky):
"Iráčané nepadají Američanům z vděčnosti rovnou do náruče"
Spojené státy a Británie jsou zaskočeny skutečností, že Iráčané jim z vděčnosti nepadají rovnou do náruče. Je to z velmi prostého důvodu, že irácký lid jednak vůbec nedůvěřuje licoměrným americkým slibům, nevěří, že bojuje za jeho zájmy, ale jen za své vlastní - má s Američany velmi špatné zkušenosti. Také je to proto, že bojuje na své zemi a za svou zem jen z vlasteneckých a náboženských důvodů (samozřejmě jsou i opačné případy). Také je to irácký lid, který přináší ty největší oběti v této vnucené nezákonné válce, ten bude ještě více vystaven nelidskému utrpení, protože koaliční vojska nerozlišují ve svém zuřivém boji mezi režimem a civilisty (sami oficielní představitelé USA a GB přiznávají, že válka se neobejde bez velkých obětí), a tak hlavně jimi je irácký lid znovu trestán. To způsobuje jeho rostoucí nenávist a odhodlání bránit se proti této loupežné válce. Z tohoto důvodu si režim troufnul ozbrojit národ a spoléhá se na jeho loajálnost. Postojem iráckých občanů lidu je bránit se agresi a "prokazovat každodenní hrdinství".
Vysvětlující poznámka editora BL: Toto je stanovisko nezúčastněného obyvatele žijícího v nezúčastněné zemi arabské kultury, islámského náboženství a proarabských postojů. Uvádíme jej především proto, že na stejnou věc mohou i nezúčastněné strany - ale každá mající své kořeny v jiné kultuře i jazyce - mít různé názory. Pro pochopení vývoje mezinárodních vztazích je zapotřebí vnímat citlivě a s otevřenou myslí nejen odlišnost jazyka a vyjadřování myšlenek, ale i odlišnost kultury a uctívaných hodnot. V českých médiích zaznívají prozatím pouze názory "křesťanské" "kapitalistické" a "sobecké" Evropy, i když zpravodajství většiny českých médií se snaží být co do informační otevřenosti daleko objektivnější a neskrývá fakta o rozpornosti současné války. Pouze komentáře jsou "tradičně" české...
IRÁK / INFO-WAR: Irácký viceprezident Tahá Jasín Ramadán označil pondělní prohlášení ze zasedání LAS v Káhiře za "velmi slabé" a "bezvýznamné", protože arabské země zatím nepodnikly nic podstatného, aby zabránily válečnému dění v Iráku.
IRÁK: BBC Arabic V Bagdádu zuří nevídaná písečná bouře. Spolu s ní v této době pokračuje velmi silný letecký útok spojenců na Bagdád. Silný vítr a červený prach znemožňují jakýkoliv pohyb po ulicích Bagdádu, a tudíž není možné zjistit, jaký cíl letecké útoky mají.
IRÁK - Al Jazeera: Američané požadovali po zaměstnancích přístavu v Umm-Qasr, aby ho pod jejich řízením uvedli do provozu. Iráčtí zaměstnanci odmítli.
IRÁK: Kofi Annan žádá okamžitou humanitární pomoc pro jihoirácké město Basra
Jak řekl, důvodem je, že město je už několik dní bez vody a elektrické energie. Mezinárodní výbor Červeného kříže informoval, že město potřebuje nahradit 40 % vody, a to v co nejkratším čase a ve vyhovující kvalitě, jinak městu hrozí vážná krize. Přerušení dodávek vody je výsledkem bombardování civilní infrastruktury, ke kterému přistoupily Spojené státy ve snaze zlomit odpor iráckých vojenských jednotek.
USA - Washington: Prezident Bush požádal v pondělí poslance o 75 miliard USD na financování války proti Iráku a na odměnu pro své největší spojence. Požadovaná suma počítá se šestiměsíční vojenskou akcí. Válečný rozpočet zahrnuje skoro 4 miliardy USD na posilnění vnitřní bezpečnosti USA a asi 5 miliard na zahraniční pomoc pro spojence z Blízkého východu, jako jsou Izrael, Jordán, Egypt a Turecko. Počítá pouze s 3,5 miliardami USD na veškerou rekonstrukci Iráku a humanitární pomoc.
IRÁK - TV Al Arabyia / INFO-WAR Shrnutí vysílání: (zachována terminologická a pojmová odlišnost) Zpravodajka televizní stanice Al Arabyia hlásila přímo z Bagdádu: Poslední nálet byl nejsilnější a nejintenzivnější, škody jsou obrovské. 5 lidí bylo zabito a je velmi mnoho zraněných. Podle autentických záběru je jasně znát, že byly bombardovány civilní čtvrtě, na záběrech jsou zničené obchody a civilní domy, kde v troskách hledají své věci obyvatelé Bagdádu. U bombardovaných civilních objektů jsou mezinárodní zpravodajové, aby mohli o této skutečnosti informovat svět. Podle přímého vysílání se obyvatelé hromadně účastní pohřbu obětí, ignorují možné nálety. Na nikom není vidět strach. Mezi obyvateli Bagdádu jsou přítomni i činitelé vládní strany. Nikdo nereaguje na americké výhrůžky. Irácký lid je v této válečné tragedii sjednocen. Saddám Husejn, od začátku agrese, už dvakrát promluvil k národu, aby dokázal, že lži o jeho zranění či dokonce smrti nejsou pravdivé. Zrovna tak vystupují i všichni ostatní představitelé strany a pořádají brífinky v tiskovém středisku.
IRÁK - Tisková konference Mehdiho Sáleha, ministra obchodu
Shrnutí : (zachována terminologická a pojmová odlišnost) Irák je bohatá země a nepotřebuje žádnou humánní potravinovou pomoc. Generální tajemník OSN Kofi Annan na nátlak Bushe zrušil dohodu 986 o dovozu potravin a léky za naftu. Bush a Blair neznamenají pro irácký lid a posvátnou zem jen bomby, ale nedovolují dovoz potravin, zdravotních potřeb a léků pro irácký lid (za jeho peníze). Před počátkem války bylo zboží na lodích, které došlo do Jordánska a ti ho vrátili do oblasti Rašad. 3 lodě byly poslány do Dubaje. Máme uvnitř Iráku základní potraviny na dobu šesti měsíců. Přes neustálé bombardování je rozvážíme do každého města bojů, do Umm-Qasr, Fao, Násiráji, Safwánu, Basry a dalších, aby v nich mohli lidé vytrvat. Zrušení dohody Potraviny za ropu je kriminálním imperialistickým činem lidí, kteří se nazývají prezidentem a ministerským předsedou, kteří lžou světu a přitom trestají samotný irácký lid. Způsobují krveprolévání nevinné irácké i americké strany. S koaličními zajatci se jedná dobře a dostávají dostatek potravin a léků, ktere potřebují. Přístav v Umm-Qasr vybudoval irácký stát a náleží jemu. Bombardovaná byla továrna na mletí mouky, která byla vybudovaná za peníze programu Potraviny za ropu. Nepotřebujeme žádnou pomoc od Bushe a Blaira, kteří zapříčiňují zabíjení iráckého lidu. Irák je bohatý, lid vytrvale bojuje a bude bojovat a uštědří jim lekci, na kterou nezapomenou.
AL JAZEERA - Bagdád: Před hodinou, v 9:15 SEČ, začala isková konference tří iráckých ministrů, kterou zahájil ministr obchodu Mehdi Sáleh. Ten argumentuje, že Annan/OSN jsou pod tlakem USA a neumožňují do Iráku dodávku zboží (potraviny, léky) v rámci programu OSN Potraviny za ropu. Ministr tvrdí, že se Kofi Annan nedovede proti spojencům postavit. Ministr obchodu uvedl, že USA a jejich spojenci (kdo ví, zda by to neudělaly i české banky, pokud tam Iráčané konta mají) zmrazili veškeré disponibilní prostředky na účtech u bank v jejich zemích. Uvedl číslo 64 mld. USD jako hodnotu dodané ropy (neřekl za jakou dobu - pozn. red.), z nichž došlo k protidodávce za posledních 6 let v hodnotě 21 mld. USD a další zboží za 21 mld. USD je údajně nasmlouváno. Oproti tomu uvedl, že irácká města jsou "zásobovaná vším potřebným" na dalších 6 měsíců a "nepotřebují humanitární pomoc zvenku".
Zpravodajka BL v oblasti tvrdí, že podle jejích informací OSN o problému dočasného ukončení programu OSN Potraviny za ropu ví, a že se jej snaží řešit. Překážkou je prostupnost a kontrola hranic Iráku, neboť za prodlení při odbavování kontejnerů a skladné na hranicích se platí nemalé poplatky. Zboží snad ale dodat půjde. Jiné je to s dodávkami zboží, které jdou mimo tento zmíněný program, ty opravdu stojí, obchodníci se bojí - logicky vzhledem k sitauaci v Iráku. Zpravodajka tvrdí, že ale lze zboží na hranicích předávat iráckým nákladním vozidlům proti přímé platbě.
IRÁK / INFO-WAR: Irácké vedení (prý) "vytvořilo červenou linii okolo Bagdádu", a když ji invazní jednotky překročí, irácké republikánské gardy mají rozkaz použít chemické zbraně, oznámila televize NBC, přičemž REUTERS upozorňují, že se jedná o nepotvrznou informaci.
Komentář ŠOK:Podle souvislostí zveřejnění agenturami to vypadá jako výsledek "exkluzivní" informace z okolí generála Tommyho Frankse na dnešním tiskovém brífinku. Jak jsme upozorňovali již včera, někdo se evidentně snaží "váhající polospojence" - mj. i z ČR - přesvědčit, že by měly jejich vojenské jednotky dostat mandát k akci. Tím by USA zatáhly tyto státy do konfliktu pod svým velením a svou strategií. Dosud váhající země - většinou z Evropy - by se tak - podle mezinárodního práva - mohly stát součástí sil agresora (porušení práva na sebeurčení a na územní celistvost, které je integrální součástí mezinárodně uznávaných pravidel ve vztazích mezi státy - součást axiomů, na nichž stojí dosavadní OSN) a jejich hlasování na půdě OSN by bylo v souladu s americkou představou "nové spravedlnosti" a "střetu civilizací". Vliv změny postoje "váhajících polospojenců" by mohl definitivně přispět k rozbití tvorby společného stanoviska zemí EU a kandidátů, což je "vedlejším efektem" americké info-war a hot-war diplomacie. Sjednocující se Evropa je pro budoucí pozici USA ve světě největším nebezpečím, neboť její výhodná poloha ji činí výrobním a obchodním centrem "starého světa" a vedením zemí třetího světa. Trh těchto zemí v Evropě, Asii, Africe, Středním Východě a jižní Americe, spolu s případným volným připojením Kanady k EU, by mohl již bez problémů konkurovat "euroatlantickým" představám s "vedoucí úlohou USA". Některé arabské země si už v minulých měsících konvertovaly své "petrodolary" na "petroeura", což bylo mimo jiné příčinou náhlého vzestupu této měny. Krachy amerických společností a zhroucení jejich účetní kredibility situaci také nepřidal. Pokud by se v budoucnu ropné obchody nedělaly v USD, ale v EUR, mělo by to spolu s počínajícím obchodem Evropy se zeměmi SNS nepředstavitelné důsledky pro americkou ekonomiku. Množství dolarové měny, obíhající zeměmi bývalého Sovětského svazu by při jejich neefektivním "návratu" do USA způsobilo katastrofální situaci americké ekonomiky. I tyto důvody mohou být příčinou války.
RUSKO: Putin odmítá americké obvinění vůči ruské státní společnosti, obchodující se zbraněmi. Jak řekl Putin v telefonickém rozhovoru s prezidentem USA Bushem, Moskva už vydala prohlášení, že podobné obchodní transakce se nikdy neuskutečnily. Putinův tiskový mluvčí uvedl, že Washington neposkytl dostatek důkazů pro svoje obvinění, které "mohou narušit bilaterální vztahy".
SÝRIE - OSN New York: Arabské země chtějí svolání mimořádného zasedání RB OSN, na kterém by se měla projednat otázka americko-britské invaze do Iráku a otázka okamžitého stažení vojsk z iráckého území, informoval syrský velvyslanec Wehbe.
EGYPT - LAS: Ministr zahraničních věcí Kataru, šejch Hammad bin Jasín II., řekl po ukončení zasedání ministrů zahraničních věcí Ligy arabských států, že (taková, jako je toto) setkání představitelů LAS nejsou schopná zastavit válečné akce v Iráku a nemohou tedy přinést takové výsledky jaké by si představovala "arabská ulice" (jde o pojem, který arabská politika a média používají pro obecný názor obyvatelstva arabských zemí k nějaké otázce, dnes k válečnému útoku na Irák a jeho okupaci a k postoji jednotlivých arabských vlád k USA a jejich spojencům - pozn. BL).
AL JAZEERA: Irácká státní televize oznámila, že v oblasti Ziqár na jihu Iráku zahynulo 6 regionálních představitelů strany BAATH. Informované zdroje BL předpokládají, že právě tito představitelé mají na stariosti řízení logisitky a obrany území a mají za ně "politickou" odpovědnost. Charakter režimu v Iráku připomíná např. stalinistický režim v Československu padesátých let, kdy "strana a stát jedno jsou"... Politické řízení či kontrola výkonné moci je páteří státní správy.
IRÁK / INFO-WAR: V Umm-Qasr koaliční vojska ovládla přístav. Tvrdí, že ho použijí "na přívoz potravin pro irácký lid". Není jasné, jak je budou rozdávat, když pro to nexistuje žádné logistické zázemí... Ve městě pokračuje pouliční válka. Zrovna tak na poloostrově Fao.
BAHRAJN - Al Jazeera: V Bahrajnu došlo k velkému výbuchu v blízkosti 5. americké flotily. Televize uvedla záběry přímo z místa.
Američané u Basry
24. 3. 2003

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

IRÁK / INFO-WAR: Silné boje donutily britské jednotky, aby se stáhly z Basry a přeskupily se, konstatoval dnes deník Times. Červený kříž varoval, že ve městě může dojít k humanitární krizi.
Poznámka KOŠ: Iráčané si oddychnou. A to bude asi ta "humanitární" krize podle Červeného kříže...
ČESKO - MZv: České ministerstvo zahraničí vyhostilo vedoucího iráckého zastupitelského úřadu v Praze. Česká republika ho považuje za osobu nežádoucí a vyzývá jej, aby zemi opustil do 48 hodin. Spojené státy minulý týden požádaly všechny země, aby uzavřely irácké ambasády na svém území. Praha o této žádosti oficiálně ještě nerozhodla; ministerstvo zahraničí ale podle mluvčího předpokládá, že k úplnému uzavření iráckého velvyslanectví v Praze nedojde.
ČESKO: Víme, proti komu Američané stojí...
Desítky iráckých důstojníků, bojujících proti USA a jejím spojencům, nyní v praxi využívají znalosti a zkušenosti získané v bývalém Československu. Patří mezi absolventy brněnské Vojenské akademie. Československo vyváželo do Iráku i dalších arabských zemí své zbraně a k těm bylo nutné dodat také vyškolený personál. Akademii přestali Iráčané navštěvovat až po roce 1989. Brněnští odborníci na metalurgii, elektrotechniku, radary, fyziku, počítače a elektroniku jezdili školit důstojníky i do Iráku či Egypta.
24. 3. 2003

Sdělovací prostředky a zpravodajské organizace zvýšily svou ostražitost ohledně samostatných, na armádě nezávislých reportérů v Iráku, poté, co o víkendu zahynul reportér Terry Lloyd, avšak zatím je neplánují stáhnout.

Smrt Terryho Lloyda a australského kameramana Paula Morana vyvolala debatu, zde by měli editoři dovolovat novinářům, aby se na nebezpečném iráckém území pohybovali nezávislé na britských a amerických jednotkách.

Všechna britská média mají novináře, kteří jsou "svázáni" s armádou, což jim poskytuje určitou míru ochrany, mnoho médií považuje zároveň za nutné mít "volné" novináře, kteří působí nezávisle na omezeních, vynucovaných armádou.

Tisková kancelář Reuters má v jižním Iráku dva štáby nezávislých reportérů, tři na severu Iráku a 19 novinářů - Iráčanů i Neiráčanů - v Bagdádu. Konstatovala, že si je přeje v zemi ponechat, pokud se situace nestane nesnesitelnou. Totéž platí o četných jiných novinářských organizacích.

Podrobnosti v angličtině viz ZDE

25. 3. 2003

Podpora veřejného mínění pro válku v Iráku v Británii pomalu, ale jistě stoupá, napsal konzervativní deník Daily Telegraph, který válku podporuje. Poukazuje na to, že před zahájením války neměla Blairova proválečná rétorika skoro žádný dopad. Teď, v důsledku "vojenských úspěchů spojenecké koalice, zdá se, Blairova argumentace funguje". Osobní Blairova popularita vzrostla v důsledku jeho "silných vystoupení" v parlamentu a v televizi. "Vzniká dojem," že protiváleční demonstranti už stále více hovoří jen mezi sebou.

Podle opakovaných průzkumů veřejného mínění organizace YouGov pro Daily Telegraph stoupl počet osob, které jsou přesvědčeny, že Amerika a Británie šly právem do války proti Saddámu Huasjnovi, z 50 procent na začátku války na nynějších 56 procent. Téměř 65 procent Britů konstatuje, že důvěřují Blairovi, že bude od nynějška dělat správná rozhodnutí.

Všeobecně mají také lidé pocit, že válka probíhá uspokojivě. 84 procent Britů zastává názor, že jde válka z hlediska koalice "velmi dobře" (20 procent) anebo "dost dobře" (64 procent).

93 procent Britů také souhlasí s Blairovým názorem, že "kdyby získali teroristé zbraně hromadného ničení, ohrožovali by závažným způsoebm naši ekonomiku, naši bezpečnost a světový mír".

88 procent britských občanů sdílí názor, že svržení Saddáma Husajna by bylo pro Iráčany "ulehčením".

Jen 49 procent Britů však souhlasí s názorem, že "kdybychom nejednali, vyvinul by si Saddám Husajn zbraně hromadného ničení". 12 procent Britů je už přesvědčeno, že Saddám Husajn takové zbraně vlastní.

Lidé v Británii si však nemyslí, že válka v Iráku skončí během několika hodin. Tento názor zastávají jen asi tři procenta dotazovaných osob.

Avšak 37 procent britských voličů nadále považuje americko-britský útok na Irák za nesprávný. Stejný počet britských občanů nemá důvěru ve schopnost Tonyho Blaira během války správně rozhodovat.

Velký počet Britů se domnívá, že zájmy britské a americké vlády v Iráku jsou nezištné. 64 procent Britů je přesvědčeno, že Amerika a Británie chtějí Irák "osvobodit", jen 30 procent si myslí, že ho chce "dobýt".

88 procent Britů si myslí, že se spojenci silně snaží vyhnout se civilním raněným a mrtvým.

Průzkum 976 dospělých osob prováděla organizace YouGov v neděli dopoledne, odpoledne a večer prostřednictvím internetu. Data byla zpracována tak, aby odpovídala demografickému profilu britské populace jako celku.

Podrobnosti v angličtině viz ZDE

25. 3. 2003

Známý americký televizní dokumentarista Michael Moore, jehož film Bowling for Columbine, o tom, proč se Američané navzájem střílejí, právě dostal Oscara, (recenze ZDE), zaútočil ve své řeči při přebírání sošky americké Akademie na prezidenta Bushe za to, že vede válku proti Iráku. Text jeho projevu najdete na internetových stránkách americké Akademie, český překlad zde:

Teda. To je velký. Jménem našich producentů Kathleen Glynové a Michaela Donovana z Kanady bych chtěl Akademii za tohle poděkovat. Pozval jsem ostatní autory, nominované na Oscara v kategorii dokumentárního filmu, na pódium, a chtěli bychom - jsou tady se mnou ze solidarity. Protože nám se líbí literatura faktu. Máme rádi fakta, a přesto žijeme ve věku fikce. Žijeme ve věku, kdy máme fiktivní volební výsledky, na jejichž základě je zvolen fiktivní prezident. Žijeme v době, kdy máme muže, který nás posílá z fiktivních důvodů do války. Ať je to fiktivní lepicí páska [jíž si podle amerických úřadů mají Američané zalepovat okna] anebo fikce neustálých poplachů, jsme proti této válce, pane Bushi. Hanba vám, pane Bushi, hanba vám. V tu dobu, kdy máte proti sobě i papeže i Dixie Chicks, znamená to, že jste skončil. Děkuju vám za pozornost.

Většina odměněných herců a filmových pracovníků kritizovala při ceremonii udílení Oscarů válku proti Iráku.

Podrobnosti např viz ZDE

25. 3. 2003
Následkem úvahy nad MfD ZDE jsem předeslal úvaze o týdeníku Týden ZDE varování, že neaspiruji na vědeckou mediální analýzu, ale rozhodl jsem se pouze k publikování svého amatérského názoru. K tomuto zamyšlení připojuji totéž: ano, jsou to úvahy amatéra, jsou osobní a takové i nadále budou.
25. 3. 2003
George Bush nejdřív dal Saddámu Hussajnovi a jeho rodině 48 hodin na to, aby opustili Irák a potom, ještě před vypršením ultimáta, oznámil, že Irák napadne i kdyby Saddám Hussajn odešel do exilu, čímž dal najevo, že jeho nepřítelem není snad jen Saddám Hussajn, ale zřejmě i irácký lid.

Reportér radiožurnálu z Kuwaitu v nadšení nad postupem spojeneckých vojsk hlásil, že biologické ani chemické zbraně zatím nebyly použity a že Irák nejspíš ani žádné takové zbraně nemá, takže spojenecká vojska budou moci bez problémů postupovat dál a zapomněl, že irácké vlastnictví těchto zbraní mělo celou invazi zdůvodnit.

25. 3. 2003

Perličky a reakce -- po hodinách sledování televizních stanic CNN, MSNBC, PBS

Co je opravdová hrůza? Jak se moderátoři na MSNBC šťastně usmívají! Bomby padají! (úsměv)

Někteří moderátoři jsou ve zprávách tak veselí, nadšení, nijak je nemrzí, že padají bomby. Nedokáží se vcítit za tu technickou a akční stránku věci.

Záběr na Matku Hrdiny. V téhle válce umřel její syn. A ona se drží. Vlastenkyně. Padl za vlast, to se nedá nic dělat. Snad tu spravedlivou válku vyhrajeme... jsem na něj hrdá...

24. 3. 2003
Evropská komise si uvědomuje vážný dopad fúze zahraničních vydavatelů deníků a časopisů v jedné distribuční firmě PNS na území České republiky. V této záležitosti "je činná". Uvedl to komisař Guenter Verheugen v odpovědi na březnovou interpelaci poslance Evropského parlamentu v této věci Briana Crowleyho.

"Z pohledu rozmanitosti sdělovacích prostředků a významu rozmanitosti sdělovacích prostředků pro demokracii v některé zemi bere Komise tento případ rovněž obzvláště vážně," řekl doslova komisař Verheugen v Evropském parlamentu.

25. 3. 2003
Cyklus obrazů Jana Paula, věnovaný fenoménu dneška - násilí - ukazuje, jak i o tématu tak "výtvarně omšelém" a "konzervativním", jako je válka, zabíjení a smrt, může vzniknout emocionálně působivá a svou bezprostředností až děsivá výpověď.
Jan Paul, Umírání 2 - z cyklu Násilí
23. 3. 2003
Válku, jakou dějiny ještě nepoznaly, slíbil údajně americký generál a bývalý dobrodruh z Vietnamu Tommy Franks. Podle něho útok na Irák je a bude skloubením šoku, překvapení a přizpůsobivosti s využitím munice v dosud nevídaném rozsahu. Měl jsem za to, že USA chtěly vést původně tzv. spravedlivou odzbrojovací válku, tvrzení vyšinutého generála ("voják je k boji nadržený samec" napsal přímý účastník bitvy u Verdunu v roce 1917, René Quinton) ale není navzdory tvrzení presidenta Bushe nic jiného, než veřejné přihlášení se k násilí.
25. 3. 2003
Stalo se poslední dobou módou nejen u nás, ale i ve světě, že politici ve svých výkladech nám voličům nelijí zrovna to nejčistší víno. Příkladem může být vyjádření českého ministra zahraničních věcí ohledně protiirácké koalice. My jsme sice součástí této koalice, ale pouze, když se to hodí. Kdyby se pana ministra Svobody zeptali francouzští nebo němečtí novináři s poukazem na stanovisko Evropské unie, odpoveď by se určitě blížila té od pánů prezidenta a premiéra.
25. 3. 2003
Co znamená přítomnost českých chemiků v Zálivu - o to se ve všech možných mediálních debatách přou nyní desítky politiků. Jedni (a nejde zdaleka jen o komunisty) tvrdí, že jde o neklamné světu znamení, že jsme členy válečné koalice a že se díky tomu nachází země česká ve válečném stavu. Druzí vydávají naše chemiky za analogii sestřiček Červeného kříže (s malým vylepšením) a odvozují jejich legitimitu a původ od různých historických závazků od slibů moravských knížat až po závazky planoucí prý z projektu "Trvalá svoboda" (jehož huráoptimismus s iráckou ofenzívou ovšem trochu vyprchal).
25. 3. 2003
S postupem americké armády stoupá nervozita ruských představitelů. Obávají se, že budou vyšachováni z dělení válečné "kořisti", tedy že přijdou o !zasloužený" podíl na užitku z irácké ropy. Málokdo ví, že v Iráku do posledních týdnů před útokem vzkvétalo několik ruských ropných společností, které pomáhaly přidržovat tonoucí ruskou ekonomiku nad vodou. Rusko by rádo udželo platnost smluv z předválečného období, což je ovšem typ požadavku, který málokterá válka dokáže splnit. Irácká ropa je jen a jen majetkem iráckého lidu a nároky na prodloužení morálně zastaralých smluv jsou stejně nestoudné jako americké plánování, co s iráckou ropou.
24. 3. 2003
Tento názor vyjádřil v neděli v týdeníku Observer zkušený válečný novinář z BBC Tim Llewellyn, který pracoval jako reportér v minulé válce v Perském zálivu.

V nedávných konfliktech, jichž se účastnila Amerika a Británie, převládl meč nad perem, zejména v minulé válce v Perském zálivu. Britská elektronická média a tisk nekriticky přejímaly spojeneckou verzi války. Nebezpečí falešných informací zůstává veliké, ale je nyní jiné: v některých ohledech je hrozivější, v jiných je možno se lžím lehčeji vyhnout:

V letech 1990-1991 šla většina anglosaských reportérů do války s jistotou: Saddám Husajn napadl bezbranný stát a OSN a i většina arabských států (ale nikoliv jejich obyvatelstvo, tato informace se často pomíjela) se rozhodly ho z Kuvajtu vytlačit. Většina toho, co předstíralo být válečným zpravodajstvím, pocházelo z "poolu" reportérů, umístěných v Saúdské Arábii, které si předem vybraly úřady ve Washingtonu a v Londýně.

Veřejnost se krmila optimistickými obrazy jako z videoher a úspěšnými historkami. Nikdo to nenazval tím, čím to ve skutečnosti bylo - spojeneckou cenzurou.

Kompletní článek je v angličtině ZDE
24. 3. 2003
Nejen pro laika je právo velmi podezřelá disciplina. Právní předpis, nebo chcete-li právní řád, reguluje roztodivné vztahy, přiznává a chrání nejrůznější práva. Skutečnost však zdaleka není tak černobílá, jak se může jevit z dikce příslušného ustanovení. Jednoduché schéma: Norma nám deklaruje třeba ochranu v případě, když, lidově řečeno, dostaneme "po čuni." Jestliže však takového útočníka "zažalujeme," máme velkou šanci být odsouzeni pro křivé obvinění. Nestačí, že jsme utrpěli újmu, napřed to musíme dokázat. Když se vám to nepodaří, je vám vaše právo platné jako zesnulému slipy. I když se vám vaše důkazy zdají dostatečné, ještě vám soud(ce) nemusí uvěřit. Protože soud(c)ům se často obtížně vysvětluje a musíte to dělat "předepsaným" způsobem, což každý neumí, můžete si zaplatit "tlumočníka," tedy advokáta. To něco stojí, ale nic nezaručí. Dobrý advokát se moc nestará o to, co ten který předpis obsahuje, zajímá ho, co v něm není, případně, jak by se dal interpretovat jinak, než zamýšlel zákonodárce.
24. 3. 2003
20. března zaútočila vojska Spojených států a Velké Británie na Irák, čímž vypukl otevřený válečný konflikt, který pochopitelně vzbuzuje řadu otázek politických, morálních a v neposlední řadě i právních. Je tato válka ospravedlnitelná z hlediska mezinárodního práva? Tuto otázku si asi v těchto dnech položil každý. Objektivní odpověď na ni lze asi těžko hledat ve vyjádřeních osob, které jsou na konfliktu nějakým způsobem osobně zainteresovány, ať se již jedná o politiky válčících stran či organizátory protiválečných demonstrací. Těsně před vypuknutím konfliktu se na internetových stránkách FindLaw objevil článek Michaela C. Dorfa Is the War on Iraq Lawful? , který se asi nejvíce blíží tomu, co bychom nazvali názorem nezávislého odborníka. Hlavní argumenty a závěry tohoto profesora práv na Columbia University v New Yorku pro vás shrnujeme.
23. 3. 2003
Na jaře roku 1995 skotský Nejvyšší soud v Edinburghu zakázal přímý přenos televizního projevu tehdejšího britského premiéra Johna Majora. To proto, že ve Skotsku se zrovna připravovaly místní volby a Major jako šéf tehdy v Británii vládnoucích konzervativců by takovým projevem mohl ovlivnit skotské voliče a tím i výsledky celých voleb. To, co tehdy klidně a oprávněně provedla skotská justice, v zemích Koruny české možná ani není myslitelné. Proč? Inu proto, že státní a mediální korupce jsou v ČR již dlouhá léta natolik silně provázané, až je to tak všední, že tomu už téměř nikdo nevěnuje náležitou pozornost. Když pak mezinárodní justice takovému korupčnictví dává správný název a rozhodne o jeho sankcionování, nastává všeobecné zděšení.
24. 3. 2003

Zahájení útoků proti Iráku vedlo v Izraeli k novým cenzurním opatřením. Důvěrné vojenské informace se musejí překládat ke kontrole. Šéf izraelské vojenské cenzury Rachel Dolev zaslal dopisy dvěma izraelským internetovým stránkám, v nichž je žádá, aby nepublikovaly kritické informace.

Zpravodajské stránky http://www.rotter.net a http://www.fresh.co.il dostaly příkaz, aby předložily před zveřejněním veškerý kritický materiál cenzuře v Jeruzalémě anebo v Tel Avivu. Oba dopisy přeložila a zveřejnila prestižní Federace amerických vědců (FAS), organizace věnovaná větší otevřenosti v armádě a zveřejňující někdy i přísně tajné informace o strategických projektech a údaje o jejich řešitelích a pracovištích.

zdroj v angličtině FAS BL
zdroj v ivrit 4LAW

Cenzurní omezení lze shrnout takto:

  • V případě útoku raketou, nesmějí tyto internetové stránky uvádět přesně
    • co raketa zasáhla
    • typ rakety
  • Nesmějí také publikovat
    • žádné informace o izraelských vojenských operacích
    • žádné informace o rozhodnutích izraelské vlády
    • žádné informace o spolupráci Izraele s jinými zeměmi.

Podle informací mezinárodní organizace novinářů Reportéři bez hranic, zaujal Izrael "dvojznačný postoj" vůči svobodě tisku.Organizace Reportéři bez hranic umisťuje Izrael na světovém žebříčku svobody slova až na 92. místo.

Zdroj RSF

RSF konstatuje, že je sice svoboda projevu v Izraeli všeobecně respektována, avšak odsuzuje to, jak Izrael zachází s reportéry na okupovaných územích, kde sestalo mnoho novinářů terčem střelby izraelských vojáků,bylo jim vyhrožováno, byli zraněni anebo donuceni okupovaná území opustit.

23. 3. 2003

Odkazy na některé zajímavější články, které nenajdete v konvenčním zpravodajství o válce v Iráku a jejím zázemí, zveřejňuje zpravodajství britské televizní stanice Channel Four News.

Weblog Channel Four News - v angličtině ZDE
5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
5. 3. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 100 111 3917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2003 Nechť otcové vzlétnou a děti znají svá jména Jiří  Lněnička
25. 3. 2003 Michael Moore dostal Oscara a zaútočil na Bushe   
24. 3. 2003 Je příliš riskantní vyslat novináře do Iráku samostatně?   
24. 3. 2003 Válka z hlediska mezinárodního práva Radovan  Fiala
24. 3. 2003 Kdo vydělal a kolik na předchozí válce v Iráku   
24. 3. 2003 Izrael cenzuruje během války internetové stránky   
24. 3. 2003 Faktory ovlivňující a posilující mír Petr  Sak
24. 3. 2003 Precedens Michal  Rusek
24. 3. 2003 MARIHUANA: Na Slovensku jsou vyděšení z českého průzkumu veřejného mínění   
23. 3. 2003 Odškodnění CME je výsledkem dlouholeté státní korupce v ČR Karel  Mašita

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2003 Válečné televizní zpravodajství povede k prohloubení pacifismu   
25. 3. 2003 Blairova podpora v Británii stoupá   
25. 3. 2003 Michael Moore dostal Oscara a zaútočil na Bushe   
25. 3. 2003 Život ve světě bez rozumu Mojmír  Babáček
25. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
25. 3. 2003 Blesková válka s.r.o. Oskar  Krejčí
25. 3. 2003 Konec světa Petr  Kuča
24. 3. 2003 Izrael cenzuruje během války internetové stránky   
24. 3. 2003 Kdo vydělal a kolik na předchozí válce v Iráku   
24. 3. 2003 Reportéři budou muset projevovat odvahu a vzdor, mají-li odhalit pravdu o této válce   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2003 Prague Structuralism and Fictional Worlds: In Honour of Professor Lubomír Doležel's 80th Birthday   
5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
17. 3. 2003 Kontrola ministerstva zakrýva násilnú sterilizáciu Martina  Ferenčíková
7. 3. 2003 8. březen - mezinárodní den žen   
6. 3. 2003 Mezinárodní den žen - Kostlivec jen ve skříních socanů, nebo i ultra-liberálů? Ivo V. Fencl
24. 2. 2003 Sterilizácia Rómok: Rasizmus a diskriminácia vo slovenských nemocniciach? Martina  Ferenčíková
24. 2. 2003 O sterilizácii rómských žien Lubomír  Sedláčik
21. 2. 2003 Vagina monology v Brně   
12. 2. 2003 Saddám Husajn a "profesionálne ženy" Lubomír  Sedláčik
28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   

Školství RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2003 Počítejte s námi! Petr  Bilík
12. 3. 2003 Maturity bez "matiky" Miloš  Dokulil
10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
27. 2. 2003 Za co se udělují zápočty na škole, kde učí Jan Sokol a Zdeněk Pinc Jan  Čulík
26. 2. 2003 Hejtman Moravskoslezského kraje považuje slova Jaroslava Rösslera za urážlivá Jaroslav  Hlaváček
12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi
27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl
17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2003 O ČT a o Jiřím Balvínovi: Zdroje a "zdroje" Fabiano  Golgo
10. 3. 2003 Reakce: Ohrožuje ČT přípravou svého digitálního vysílání české komerční televize? Jan  Čulík
10. 3. 2003 Jaké to bylo v České televizi dne 11. září 2001 Jan  Čulík
7. 3. 2003 Dopis České televizi: Nezkreslujte zpravodajství   
27. 2. 2003 Agónie v České televizi pokračuje Jan  Čulík
24. 2. 2003 Zlatá éra sa skončila, Rybníčkov "očisťovací" tím v STV začal svoju kúru Martina  Nemethová
16. 2. 2003 Redaktoři ČT se porvali s odvolaným ředitelem: "Sesadili jsme Balvína a teď mu můžeme dát ještě přes držku" Jan  Čulík
16. 2. 2003 Ukradená televize aneb co na obrazovce nebylo Petr  Štěpánek
13. 2. 2003 Monitor Jan Paula : Česká televize účelově zkreslila Romanův příběh Jan  Paul
30. 1. 2003 Rybníček chce vybudovať konkurenciu Markíze, ale...
Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!
Jana  Matúšová

Názory a argumenty ze Slovenska RSS 2.0      Historie >
20. 3. 2003 Každá vojna nie je nič iné ako štátmi legalizované vraždenie a ničenie predpokladov existencie Gabriela  Šikulíncová
20. 3. 2003 Na obzore Ľudová únia: Budú plniť tkáčovci v parlamente úlohu záložnej jednotky koalície? Marián  Repa
20. 3. 2003 ANKETA: Vládna a verejná mienka na Slovensku   
20. 3. 2003 USA -- Problem N° 1 Ivan  Štefunko
20. 3. 2003 Ultimátum: Bushov prejav definoval budúcnosť Radovan  Geist
19. 3. 2003 Správa o Slovensku Damas  Gruska
19. 3. 2003 Východná politika Slovenska Alexaner  Duleba
18. 3. 2003 Prečo podporujem referendum o vstupe Slovenska do NATO Radoslav  Kovács
18. 3. 2003 Karol Moravčík: Spravodlivosť sa identifikuje s obyčajným človekom Radovan  Geist, Martin Muránsky