25. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 3. 2003

Šok a hrůza - řešení i všech budoucích krizí?

S postupem americké armády stoupá nervozita ruských představitelů. Obávají se, že budou vyšachováni z dělení válečné "kořisti", tedy že přijdou o !zasloužený" podíl na užitku z irácké ropy. Málokdo ví, že v Iráku do posledních týdnů před útokem vzkvétalo několik ruských ropných společností, které pomáhaly přidržovat tonoucí ruskou ekonomiku nad vodou. Rusko by rádo udželo platnost smluv z předválečného období, což je ovšem typ požadavku, který málokterá válka dokáže splnit. Irácká ropa je jen a jen majetkem iráckého lidu a nároky na prodloužení morálně zastaralých smluv jsou stejně nestoudné jako americké plánování, co s iráckou ropou.

Jestliže "boj proti terorismu", který zahájily USA v Afgánistánu otevřel Rusku ruce k ještě bezostyšnější likvidaci čečenského boje za nezávislost, pak americký protektorát Iráku vytvoří precedens k tomu, aby Rusko hledalo prostředky ke svému přežití podobně násilnicky jinde, ať již v rámci Společenství nezávislých států, tak mimo ně. Američané budou muset "sklapnout" pokud se Rusko jednou rozhodne podpořit v rámci svých ekonomických zájmů "poválečné dělení" a "morálku" v Evropě nějakou vojenskou akcí. Cesta k k jadernému kolonialismu, novému Mnichovu i nové návštěvě ruských tanků v Praze se tak stává reálnou možností.

Doktríny o možnosti preventivní války a šíření demokracie tanky budou mít po akci "Šok a hrůza" ještě tužší život. Šok a hrůzu v těchto dnech však prožívají zejména zastánci demokracie, míru a lidských práv. Radost mají jen majitelé zbrojovek a američtí finančníci, kteří se těší, že v konfliktu utopí velkou část hrozících problémů. Nezávislá irácká elita, pokud nějaká Husajnovo řádění přežila a neupadla do téměř povinné kolaborace s režimem, stejně nebude puštěna ke slovu.

Pokud bude obyvatelstvo přímými či nepřímímy důsledky války vícenásobně zdecimováno, podobně jako při válkách v Afghánistánu či bývalé Jugoslávii, může se stát, že nebude k mání dostatek mužů k řízení ani obnově Iráku. Neveřím vůbec na "demokracii snadno a rychle" v islámském světě, pokud pro ni mnohaletým přirozeným vývojem nebyly vytvořeny přirozené podmínky, jak je tomu např. v historických kulturních oblastech na samém jihu Arabského poloostrova. Tyto formy samosprávy mají však k demokracii po americku hodně daleko. (Možná by bylo řešením do Iráku povolat zkušené poradce, členy zkušených arabských samosprávných rad v těchto historických oblastech Saná a Hadramawt.)

Diktátor s lidskou tváří by dnes byl v Iráku mnohem užitečnějším řešením, řešením první volby, ať se to již evropským a americkým salónním politologům líbí nebo ne. (Nehledě na to, že demokracie se začíná mnohde v dnešním světě globalizovaného mafiánství a polostátními mafiemi kontrolovaného obchodu nepozorovaně měnit na systém ekonomického fašismu, od Česka až po USA.) Liberálnější vláda může na území Iráku dospět k mnohonásobně větším počtům mrtvých než měl na svědomí (sic!) krvavý diktátorský režim Husajnův nebo kolik bude mít dlouhé měsíce trvající válka.

Takovou autoritu však musí v autentickém procesu splodit uvědomělé irácké kruhy, jinak bude mít její vláda krátkou životnost. A válka a následný protektorát jsou právě nejlepším způsobem, jak autentickému vývoji zabránit.

Válka v Iráku je nepochybně ztělesněním boží spravedlnosti na mnoha vinících krvavého Husajnova režimu a jejich zbabělých přisluhovačích. Zároveň mnohé účastníky války, a to zcela individuálně, zatíží novou vinou, kterou budou splácet po dlouhá pokolení celé rodiny, rody a národy; novou bolestí a křivdou, k tíze těchto nových provinilců. Ne všechnu spravedlnost dal Bůh k vykonání lidem a ve svatém písmu muslimů, Židů i křesťanů praví: Nesmočíš meče v krvi svých bratrů - nezabiješ.

Je třeba, aby světové mírové hnutí dokázalo co nejdříve přinutit americkou vládu k pozastavení válečné kampaně a aby vyslalo své defensory schopné spolupracovat s americkou vládou na vypracování strategie řešení irácké krize přijatelné pro lidstvo 21. století.

                 
Obsah vydání       25. 3. 2003
25. 3. 2003 Válečné televizní zpravodajství povede k prohloubení pacifismu
25. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
24. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
24. 3. 2003 Je příliš riskantní vyslat novináře do Iráku samostatně?
25. 3. 2003 Blairova podpora v Británii stoupá
25. 3. 2003 Michael Moore dostal Oscara a zaútočil na Bushe
25. 3. 2003 Amatérova analýza: Lidové noviny Vladimír  Bernard
25. 3. 2003 Život ve světě bez rozumu Mojmír  Babáček
25. 3. 2003 Děti, které shazují bomby aneb vžijme se do role útočníka... Petr  Kuča
24. 3. 2003 Media Observatory: Evropská komise jednala o monopolní distribuci tisku v ČR
25. 3. 2003 RECENZE IMAGINÁRNÍ VÝSTAVY: Násilí Jana Paula Štěpán  Kotrba
23. 3. 2003 MONITOR JANA PAULA: O násilí Jan  Paul
25. 3. 2003 Měli bychom vyžadovat od politiků jasné odpovědi Roman  Weber-Pachola
25. 3. 2003 Švejci nebo pokrytci? Darius  Nosreti
25. 3. 2003 Šok a hrůza - řešení i všech budoucích krizí? Darius  Nosreti
24. 3. 2003 Reportéři budou muset projevovat odvahu a vzdor, mají-li odhalit pravdu o této válce
24. 3. 2003 Mezinárodní právo a mezinárodní spravedlnost Josef  Trnka
24. 3. 2003 Válka z hlediska mezinárodního práva Radovan  Fiala
23. 3. 2003 Odškodnění CME je výsledkem dlouholeté státní korupce v ČR Karel  Mašita
24. 3. 2003 Izrael cenzuruje během války internetové stránky
23. 3. 2003 Irák: Channel Four News weblog
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech