24. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Američané u Basry
24. 3. 2003

Včera, dnes a zítra

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

IRÁK / INFO-WAR: Silné boje donutily britské jednotky, aby se stáhly z Basry a přeskupily se, konstatoval dnes deník Times. Červený kříž varoval, že ve městě může dojít k humanitární krizi.
Poznámka KOŠ: Iráčané si oddychnou. A to bude asi ta "humanitární" krize podle Červeného kříže...
ČESKO - MZv: České ministerstvo zahraničí vyhostilo vedoucího iráckého zastupitelského úřadu v Praze. Česká republika ho považuje za osobu nežádoucí a vyzývá jej, aby zemi opustil do 48 hodin. Spojené státy minulý týden požádaly všechny země, aby uzavřely irácké ambasády na svém území. Praha o této žádosti oficiálně ještě nerozhodla; ministerstvo zahraničí ale podle mluvčího předpokládá, že k úplnému uzavření iráckého velvyslanectví v Praze nedojde.
ČESKO: Víme, proti komu Američané stojí...
Desítky iráckých důstojníků, bojujících proti USA a jejím spojencům, nyní v praxi využívají znalosti a zkušenosti získané v bývalém Československu. Patří mezi absolventy brněnské Vojenské akademie. Československo vyváželo do Iráku i dalších arabských zemí své zbraně a k těm bylo nutné dodat také vyškolený personál. Akademii přestali Iráčané navštěvovat až po roce 1989. Brněnští odborníci na metalurgii, elektrotechniku, radary, fyziku, počítače a elektroniku jezdili školit důstojníky i do Iráku či Egypta.
BRITÁNIE / INFO-WAR: Britský ministerský předseda Tony Blair dnes řekl, že koaliční jednotky jsou asi sto kilometrů od Bagdádu. Podle jeho slov je nutno se nyní připravit na těžké dny. "Už zanedlouho narazí na Medinskou divizi Republikánské gardy, která brání cestu do Bagdádu. To bude kritický okamžik." Podle jeho slov spojenci zajistili jihoirácká ropná pole, obsadili klíčové body na severu a na západě Iráku. Za zcela nepřijatelné označil, aby Turecko poslalo své jednotky do iráckého Kurdistánu. Poznamenal, že tento postoj Západ jasně Ankaře sdělil.
POLSKO: Američané nebyli před zahájením operace připraveni na vše, co je v Iráku potkalo
První dny bojů o Irák přinášejí podle vojenského experta Tomasze Szulce z varšavské Polytechniky překvapující výsledky. Dosavadní srážky potvrzují převahu na straně invazních vojsk, která byla zřetelná už před vypuknutím konfliktu. Psychologicky navrch mají ale podle Szulce Iráčané. "Američané tak moc chtěli, aby se válka vyvíjela tak, jak si naplánovali, že prostě některé možnosti zřejmě vůbec nebrali v úvahu," uvedl. O určitém zaskočení Američanů situací na bojišti prý může svědčit například televizní vystoupení prezidenta George Bushe, který Bagdád pouze požádal o dobré zacházení se zajatci. "Američané vysílají na frontu všechny bojové jednotky, které mají po ruce, protože vývoj vypadá tak, jak neměl," řekl.
KURDISTÁN: Turecké jednotky vstoupily do severního Iráku, a to již před dvěma dny
S odvoláním na "své informace" to dnes prohlásil ruský ministr obrany Sergej Ivanov. To může vést k nekontrolovatelné řetězové reakci. Konflikt může překročit regionální rámec," řekl ministr bez bližšího upřesnění svých zdrojů. Ankara podobná dřívější tvrzení o víkendu popřela. Proti vstupu Turků do této rozsáhlé oblasti byly i USA, které se bojí konfliktů mezi Turky a tamními Kurdy. Obsazení několika kilometrů pohraničí by jim však asi nevadilo. NATO a EU se dosud vyjadřují proti jakémukoli vstupu Turků do severního Iráku.
IRÁK / INFO-WAR: Koaliční síly v Iráku dosahují rychlého pokroku a při postupu na Bagdád se úmyslně vyhnuly nepřátelským formacím... "...takže můžete očekávat, že naše vyčišťovací operace budou v budoucích dnech pokračovat," uvedl velitel spojeneckých sil americký generál Tommy Franks. Tvrdil, že úporný odpor, který kladou některé irácké jednotky, není překvapením. Spojenci podle něj v současnosti zadržují kolem 3000 iráckých válečných zajatců.
SLOVINSKO: chce do NATO i do EU
V nedělním referendu ve Slovinsku podpořilo členství své země v Evropské unii 89,61 % a členství v NATO 66,02 % voličů.
IRÁK: Americké jednotky se dnes odpoledne snaží opět dobýt jihoirácké město Násirája. Útok začal intenzivním bombardováním. Pozice kolem města zaujala kolona tanků Abrams a dvě kolony bojových vozidel. Ve městě je očekává podle iráckých zdrojů 160 příslušníků Republikánské gardy. Při minulých bojích bylo v Násiráji zabito 25 koaličních vojáků.
FRANCIE: Podle odhadů francouzského admirála se ministr Rumsfeld snaží zasahovat do vojenského velení více, než je u Američanů obvyklé. "Když se politici vměšují do oblasti svěřené vojákům, tak to hrozí katastrofou," poznamenal Lanxade.
FRANCIE: Americká administrativa poněkud podcenila odhodlání iráckých vojáků vzdorovat postupujícím americkým jednotkám. Po čtyřech dnech války v Iráku se na tom shodují někteří francouzští vojenští experti. Válka by proto podle nich mohla trvat až několik týdnů. Francouzský admirál zdůraznil, že operační plány Američanů značně zkomplikovali Turci, když neumožnili otevření severní fronty. "Na 40.000 až 60.000 mužů, kteří měli útočit ze Severu, nakonec přijdou z Kuvajtu, tedy z jihu. A ne dříve než za deset dní. Sevření Bagdádu do kleští tedy nehrozí." Navíc se zatím nezdá, že by byl nějak narušen irácký velitelský aparát.
IRÁK (ČTK): Válečná Reality show na obrazovce televize či počítače
Moderátor britské TV nadšeně popisuje "dramatické" záběry z Iráku, ale jen těžko se s ním ztotožnit při záběrech na písečnou pláň, několik telegrafních sloupů a vzdálených budov. "Jako kdyby komentoval fotbalový zápas, britský reportér popisuje divákům doma ranní bitvu o Umm Kasr. Žádné střihy, jen dvě hodiny přímého přenosu," řekl moderátor německé televize ARD. Profesor politologie a komunikace na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě Gadi Wolfsfeld řekl, že optimistický tón amerického a britského zpravodajství nemusí vydržet. "Vzhledem k tomu, že kolem války není mezinárodní konsensus, může se úloha médií rychle změnit a obrátit se proti americké vládě," řekl.
Tři dobré analýzy "multimediálních aspektů" války ČTK ČTK ČTK
IRÁK / INFO-WAR: Abizaid popírá, že by za spojenci v dobytých městech nastával chaos...
Irácký prezident Saddám Husajn používá "špinavé triky" k tomu, aby zpomalil postup invazních jednotek. Jeho vojáci bojují v civilních šatech, předstírají, že se vzdávají, ale v poslední chvíli se znovu chopí zbraní. Civilisté jsou nasazováni jako lidské štíty k vojenským objektům. Na katarském velitelství to řekl generálporučík John Abizaid. "K mostům v Bagdádu už prý byly rozmístěny výbušniny, které mají mosty při příjezdu jednotek zničit. "Výbušniny jsou také pod domy v šíitských čtvrtích Bagdádu. Je to typická taktika (sunnity) Saddáma Husajna."
"Bojují proti nám hlavně členové Saddámových speciálních bezpečnostních jednotek a fedajíni. Vědí, že pro ně při budování budoucího Iráku nebude místo, nemají co ztratit," řekl náčelník britského kontingentu generálmajor Peter Wall. Invazní jednotky se vyhýbají boji o centra jihoiráckých měst a zůstávají na jejich okrajích, aby se vyhnuly civilním ztrátám. Místní lidé ale upozorňují, že za invazní armádou tak zůstávají městečka a obce bez jakéhokoli zabezpečení. Abizaid ale popírá, že by za spojeneckými jednotkami ve městech nastával chaos... Jednotky se prý budou snažit najít Iráčany ochotné spolupracovat s vojsky a vytvořit policejní oddíly, které zajistí stabilitu.
IRÁK: Další nálet na Bagdád je hlášen z 13:30 SEČ.
USA / INFO-WAR: Irák porušuje Ženevskou konvenci
Řekl to americký minister obrany Donald Rumsfeld. Ženevskou konvenci podepsali jak Irák, tak i USA. Americký prezident George Bush později varoval, že jestli někdo s americkými zajatci nebude zacházet humánně, bude souzený jako válečný zločinec. Co vše záběry obsahovaly? Zajatci se museli identifikovat jménem, hodností a místem původu. Museli odpovídat na otázky o důvodech, které je vedly k cestě do Iráku, o jejich mínění o Iráčanech, měli na sobě viditelná zranění a byli částečně dezorientováni. "Jsme hluboce věřící muslimové, věrní učení islámu a se svými vězni zacházíme v souladu s tímto učením." opáčil irácký ministr. Ani západní média se nevyhla porušení této konvence, když ukázala v rámci "info-war" záběry zajatých Iráčanů.
Poznámka ŠOK: Které všechny konvence ale porušují Spojené státy? Je s podivem, že si americký prezident neuvědomil "trstněprávní důsledky", když souhlasil s deportací zajatců z Afghánistánu do amerických koncentračních táborů... Pardon, to nebyli vlastně "váleční" zajatci, protože se u nich nevědělo, kdo by podepsal konvenci. Takže jako kdyby to ani nebyli lidé. Vyhlásily vůbec státy "Koalice" Iráku válku "podle mezinárodního práva"? Nebo je to jen další "policejní operace" v "kampani" "proti terorismu"? Připomeňme námatkou téma mezinárodního trestního tribunálu OSN, téma zákazu pěchotních min, jaderného odzbrojení, podporu genocidy v třetím světě, nepoužívání munice s ochuzeným uranem a dalšího nehumánního střeliva (rtuťové náboje, dum-dum, duté střely), paprskové zbraně, mentální zbraně... Nejmocnější zločinec má ale vždy pravdu. Pokud neskončí stejně, jako skončil stárnoucí generál Pinochet.
BRITÁNIE, USA / INFO:WAR: Ministr obrany Hoon po analýze televizního projevu iráckého prezidenta nevěří, že je Saddám naživu. Prakticky totéž tvrdí USA. Spojené státy daly najevo pochyby, zda projev, s kterým dnes vystoupil v televizi irácký prezident Saddám Husajn, byl natočen nyní.
ŘECKO: Athény vyhostily jednoho iráckého diplomata "pro činnost neslučitelnou s diplomatickým statusem" (špionáž - poznámka editora BL), misi odmítli uzavřít s poukazem na to, že Irák je plnoprávným členem OSN. "Neuvažujeme o tom", řekl mnistr zahraničí Panos Beglitis. Řecko v současnosti předsedá EU.
IRÁK - televize: Ministr informací Muhammad Saíd al-Sahháf uvedl, že koaliční jednotky mají velké ztráty
Zkrácený přepis: Včera byly zverejněny záběry mrtvých amerických a britských vojáků, protože nepřátelské vedení nechce příznat tyto ztráty. Irácké vedení potvrdilo zacházení s válečnými zajatci, kteří nejsou nic jiného než žoldnéři, podle ženevských konvencí. Iráčani se jim podřizují, naopak je ignoruje Amerika, která soustavně podporuje zabíjení palestinských civilistů, žen a dětí. Volá po dodržování ženevských konvencích pro jejich zajatce, ale sama je arogantně přehlíží a na zajaté irácké civilisty míří zbraněmi na jejich hlavy (doprovázeno záběry). Oznámíme takové skandální jednání všem světovým radám. Zločinci války z Washingtonu a Londýna bombardují civilní objekty v Bagdádu, Babylónu, Karbule, Basře a dalších místech. Včera došlo k nejmohutnějšímu bombardování Bagdádu, výsledkem je 147 obětí, v Karbule je 32 zraněných a 10 mrtvých, v Babylónu 36 zraněných 30 mrtvých, v Nažaf 32 zraněných 2 mrtvých a v Salah Dín 22 zraněných a 12 mrtvých, v Kadisíji 32 zraněných a 4 mrtví.
AL-JAZEERA: Katarská satelitní televize vysílala záběry převozu raněných koaličních vojáků do zdravotnického zařízení na americké základně Rainstein v Německu. Počet převážených raněných je úmyslně zatajován. Zpravodaji stanice Aksamu Slémanovi v Berlíně byl odepřen přístup k informacím a i němečtí novináři musí o něj žádat.
IRÁK / INFO-WAR: Irácká státní televize uveřejnila záběry z Karbaly, kde starší venkovský Iráčan Ali Abéd sesřelil samopalem nepřátelskou helikoptéru. "Této úspěšné akce se účastnila i jeho rodina, skládající se z bratrů a bratranců."
SÝRIE: Sýrie Haisam Kilání, šéfredaktor časopisu "Strategické záležitosti" v rozhovoru pro televizi, označil válku v Iráku loupežným přepadením.
IRÁK / INFO-WAR: Irácký ministr pro informace Muhammad Saíd al-Sahháf informoval, že americké jednotky se snažily přistát (pravděpodobně vrtulníkové výsadky - pozn. editora BL) u Nadžáfu a Karbaly na jihu Iráku a nedaleko Kirkúku severně od Bagdádu, ale irácká armáda je zahnala na ústup. Američané tvrdí, že se jejich námořní pěchota už do Nadžáfu dostala. Sahháf tvrdí též, že Iráčtí farmáři sestřelili dvě helikoptéry. "Jednu z nich jsme dnes ukázali a možná že ukážeme i tu druhou spolu se zajatými piloty.", řekl irácký ministr. "Nemenovaný americký vojenský zdroj" potvrdil, že Irák sestřelil jednu americkou helikoptéru Apache Longbow. Sestřelení druhé "nekomentoval". (Američané vždy obratem potvrdí jen to, co už stejně vyšlo najevo... - pozn. editora BL)
IRÁK: Britsko-americké bombardování Iráku si v neděli vyžádalo v řadách civilistů 62 mrtvých a přes 400 raněných. Prohlásil to dnes na tiskové konferenci irácký ministr informací Muhammad Sahháf. V Bagdádu prý bylo v minulých 24 hodinách zraněno 194 lidí a nikdo nezahynul. Nejvíc obětí - 30 - je hlášeno z Babylónu a 14 z Basry. Při sobotních bojích v Basře tam údajně zahynulo 77 civilistů a 366 lidí bylo zraněno.
ČERVENÝ KŘÍŽ: Mezinárodní výbor Červeného kříže považuje odvysílání snímků amerických vojáků zajatých v Iráku za porušení mezinárodních humanitárních zákonů. Snímky v neděli odvysílala irácká televize a dnes je otiskly irácké noviny.
USA X RUSKO: Ruský státní vývozce zbraní Rosoboronexport popírá prodej vojenského vybavení Iráku. Mluvčí Rosobornexport uvedl, že americká tvrzení jsou nyní projednávána na nejvyšší úrovni v Kremlu a na ruském ministerstvu zahraničí. V americkém obvinění byly zmiňovány firmy Aviakonversija a KBP Tula. Ředitel Aviakonversije Oleg Antonov už obvinění odmítl. Připustil, že vojenské elektronické rušičky jeho podnik vyrábí a že jednal s Iráčany. Zdůraznil však, že Iráku nic neprodal a že žádní z jeho odborníků v Iráku nejsou. V obvinění se tvrdí, že ruské firmy prodaly systém pro rušení satelitních signálů a protitankové rakety, pracovníci jedné ruské firmy jsou nyní v Iráku, kde se rozhodli pomáhat iráckým silám vybudovat moderní systém pro rušení navigačních systémů USA. Ruské zařízení má rušit satelitní signály, které USA a Británie používají při navádění bomb a letadel.
IRÁK: Britští vojáci našli v Iráku rozsáhlé skladiště zbraní včetně ruských raket s plochou dráhou letu. Jednotky obsadily podzemní arsenál na jihovýchod od Basry. Rozsáhlý systém bunkrů měl silnou ochranu včetně tanků, ale iráčtí vojáci nakonec "bez boje utekli". Podle britských vojáků jde o munici, která by stačila bojující brigádě. Jde o řadu 40 skladišť, ve 22 bunkrech jsou větší zbraně včetně dvě ruských raket s plochou dráhou letu, popsaných azbukou, a šest hlavic. Některé bedny jsou označeny jménem britské zbrojní firmy Wallop, která dodává technologii řízených střel britské a americké armádě. Firma dnes popřela, že by dodávala zbraně Iráku.
RUSKO: Moskva požaduje, aby se Rada bezpečnosti OSN vyjádřila k legálnosti vojenské operace v Iráku. Prohlásil to dnes náměstek ruského ministra zahraničí Jurij Fedotov. "Rusko vychází ze skutečnosti, že země, které použily vojenskou sílu proti Iráku, ignorujíce Radu bezpečnosti, a porušily normy mezinárodního práva, by se měly postarat o likvidaci nevyhnutelných vážných humanitárních důsledků svých činů,"
ŘECKO - EU: Neformální schůzka ministrů spravedlnosti a vnitra zemí Evropské unie EU, která se měla konat v pátek a v sobotu v severořeckém městě Veria, se kvůli iráckému konfliktu odkládá.
IRÁK: Irácká televize vysílala záběry ukořistěné helikoptéry, o které se tvrdilo, že byla údajně sestřelena. Černá helikoptéra typu Apache, vypadala na snímcích jako neporušená a byla stále vyzbrojena řízenými střelami s americkým označením. Stroj, sedící na zemi, objížděli Iráčané, mávajíce zbraněmi. Osud posádky zatím není jasný. Vrtulník byl zadržen u města Karbalá, asi 80 kilometrů od Bagdádu, kam se od jihu blíží americká 3. dělostřelecká divize.
IRÁK: Boje pokračují také na severu Iráku. Američané bombardují linii oddělující Kurdy a Iráčany kontrolované území Iráku. Letadla jsou slyšet nad Kikrúkem, který je v rukou Iráčanů, i nad nedalekým Šamšamalem, který je kurdský. Bagdádem se dnes ráno rozezněly poplašné sirény ohlašující další nálet. Mimořádně silné exploze otřásly středem a jihovýchodem města už v 01:00 SEČ. Jedna z nich byla slyšet od ústředí iráckého letectva.
SÝRIE: Americká raketa vzduch-země zasáhla v neděli ráno syrský autobus s civilními cestujícími asi 160 km od syrské hranice. Zahynulo nejméně pět osob, dalších deset jich utrpělo zranění. K incidentu došlo v neděli v noci poblíž al-Rutbeh. "Americké bojové letadlo vystřelilo raketu ve 22.00 (20.00 SEČ - pozn. red.) a ta zasáhla autobus, ve kterém byli syrští občané" informovala agentura SANA. Sýrie je ostře proti americké vojenské operaci v Iráku a opakovaně vyzývá k mírovému urovnání americko-iráckého sporu kolem údajného iráckého arzenálu zbraní hromadného ničení.
IRÁK 9:00 SEČ: Saddám Hussein promluvil k národu v televizi.
Pozdravil irácké vojáky. "Mnohé jsme obětovali, abychom odvrátili válku," řekl. Ocenil hrdinský příspěvek irácké armády v boji proti americkému a britskému nepříteli. Řekl, že díky hrdinnému odporu Iráčanů se koaliční vojska dostala do pasti. "Čím víc postupují, tím víc jsou v pasti," řekl Husajn, oblečený ve vojenské uniformě. Vyzýval Iráčany, aby pokračovali v boji, v němž s pomocí Boha zvítězí. Zmínil se jmenovitě o vojácích, kteří padli nebo se vyznamenali v dosavadních bojích na jihu Iráku, u Umm-Qasru.Vyzdvihl velitele z Umm-Qasru, který koaličním tankům, bojovým helikoptérám, dělostřelectvu a pěchotě vzdoruje už čtyři dny se120 příslušníky Revoluční gardy. Husajn dále uvedl, že "vítězství se blíží" v Basře na jihu Iráku, kterou se americkým a britským tankům stále nepodařilo dobýt. "Bojujte proti nepříteli přesně a trpělivě," vyzýval. Apeloval na víru Iráčanů, když bojovníky nazýval mudžáhidy (bojovníky za víru) a jejich boj džihádem (svatou válkou). "Nadešly rozhodující dny a musíte učinit, co vám uložil Bůh - podřezat hrdla (nepřátel). Ďábel bude poražen, okupantům se ubráníme." řekl. Iráčané se podle Husajna budou snažit válku prodloužit a způsobit nepříteli vážné škody. "Vítězství se blíží. Ohavné nepřátele porazíme."
IRÁK:
Mosul se stal terčem tří vln bombardování. První vlna začala v 6:00 SEČ, druhá v 7.50 SEČ. Několik minut bylo slyšet výbuchy a exploze, přibližně 10 bomb zasáhlo západ města směrem k syrské hranici. Není známo, zda byly zasaženy civilní nebo vojenské cíle.
IRÁK: Irácké oficiální zdroje oznámily, že války proti Iráku se prý účastní i Izrael, bylo zjištěno, že vypálená a nevybuchlá raketa byla "izraelská". Informoval o tom izraelský deník Ha'aretz. Ministr zahraničí Sabri na tiskové konferenci toto tvrzení nepodpořil žádnými důkazy. Izraelské politické zdroje uvedly, že izraelský ministr obrany Saul Mofaz sdělil kabinetu, že na této raketě byla slova TAAS, což je jméno izraelské firmy, která vyrábí elektronické součástky pro americké řízené střely. Izrael konstatoval, že se války nijak neúčastní, ale že četné izraelské firmy vyrábějí elektroniku pro americké řízené střely.
IRÁK očima arabských televizí
V neděli vysílaly arabské televize záběry velkého množství mrtvých Kurdů na severu Iráku, na které americká letadla provedla nálet den předtím o půlnoci. Bombardováni byli příslušníci Ansár Al Islám. Ansár Al Islám jsou odpůrci Saddámova režimu, protože se ale jedná o ozbrojené islamisty, Spojené státy je považují za stejně nebezpečné.
IRÁK: Irácký ministr zahraničí Náží Sabrí ostře kritizoval Kuvajt, že poskytl dvě třetiny svého území na americké základny. Irák na začátku války vystřelil několik raket, cílených na vojenskou základnu poblíž iráckých hranic, nikoliv na kuvajtské civilní cíle.
IRÁK /INFO-WAR: Pravda postupně vychází najevo, semínko pochybností už ale bylo zaseto...
Zbrojní inspektoři OSN v reakci na podezřelý nález "podezřelé chemické továrny" sdělili, že nemají informace o žádném velkém zařízení u Nadžafu, kde by se daly chemické zbraně vyrábět.
JIŽNÍ KOREA: Napětí ve vztazích se Severní Koreou se stupňuje
Jihokorejský prezident Ro Mu-hjon prostřednictvím své mluvčí označil za "nepřesné a bezdůvodné" informace, podle nichž USA plánují po válce proti Iráku útok na Severní Koreu. Prezidentova mluvčí Song Kjung-he neupřesnila, odkud tato spekulace pochází. KLDR a některé jihokorejské skupiny, jež sympatizují se Severní Koreou, ovšem tvrdí, že Spojené státy plánují úder proti Pchjongjangu.
Jižní Korea ve čtvrtek oznámila, že uvedla svou armádu preventivně do zvýšené pohotovosti poté, co Jižní Korea a Spojené státy provedli "každoroční společné vojenské cvičení", které však Sever označil jako "přípravy na invazi". V sobotu Severní Korea odložila pracovní jednání o hospodářských otázkách s Jihem, které měly být zahájeny ve středu.
TURECKO: U jedné vesnice v jihovýchodním Turecku nedaleko irácké hranice v neděli dopadla americká raketa. Nikdo přitom nebyl zraněn. Sdělily to turecké úřady. Raketa dopadla krátce před 16:30 SEČ v neobydlené oblasti asi kilometr od vesnice Ozveren. K dalšímu incidentu došlo ve 21:15 SEČ, kdy na území Turecka dopadla další "omylem vypálená raketa Tomahak. Druhá střela přistála u města Viranşehir, zhruba 200 kilometrů od místa dopadu první rakety. Sdělilo to americké ministerstvo obrany.
LONDÝN - AI / koš - komentovaná zpráva

Lidská práva a Ženevská konvence versus realita války aneb co nechceš, aby druzí dělali tobě, nedělej ty jim

Mezinárodní organizace Amnesty International dnes vyzvala média, aby "při využívání záběrů zajišťovala respektování důstojnosti všech válečných zajatců, ať již iráckých, amerických nebo jiných". Amnesty International v písemném prohlášení jmenovitě vyzvala iráckou stranu, aby "se všemi americkými válečnými zajatci zacházela v naprostém souladu s třetí Ženevskou konvencí".
Amnesty International se netajila tím, že podnětem k její výzvě byly záběry zajatých amerických vojáků, které dnes vysílala irácká televize, ze kterých bylo zřejmé, že všichni byli dost vyděšeni a někteří na otázky odpovídali třesoucím se hlasem. Zajatci podle Ženevské úmluvy o válečných zajatcích "nesmějí být podrobování žádnému druhu mučení a musejí získat okamžitý přístup k Mezinárodnímu výboru Červeného kříže". Podle článku 13 "musejí být v každém okamžiku chráněni proti aktům násilí a zastrašování a proti zvědavosti veřejnosti". Signatáři konvence jsou podle článku 129 povinni stíhat osoby podezřelé, že porušily ustanovení třetí Ženevské konvence, a postavit je před soud vlastní země, nebo je předat jiné straně, aby je soudila.
Problém je, že USA neuznávají jurisdikci jiných soudů než svých vlastních, USA a Izrael nepodepsaly dohodu o zřízení Mezinárodního trestního tribunálu OSN, který by soudil válečné zločiny...

Informace o Mezinárodním trestním tribunálu BL
KUVAJT: Nesouhlasíš-li s velitelem, hoď na něj granát
Rozhořčení nad válkou v Iráku bylo pravděpodobným motivem granátového útoku, který spáchal v noci na neděli americký seržant Asan Akbar proti velitelským stanům v táboře 101. výsadkové divize v Kuvajtu. Mluvčí divize v její americké základně Fort Campbell George Heath prohlásil, že Akbar zřejmě konvertoval nedávno k islámu... Při útoku podle nejnovější bilance přišel o život 1 voják a 15 dalších bylo zraněno, z toho 3 těžce. Proti Akbarovi zatím nebylo vzneseno žádné obvinění.
IRÁK: Další noc plná ohně
Ze základny Fairford na západě Anglie v noci na dnešek opět vzlétly americké bombardéry B-52. Bagdádem po 1:00 SEČ znovu otřáslo několik silných explozí. Nálet nebyl předem ohlášen varovnými sirénami a nebyla slyšet ani palba z protiletadlových zbraní. Spojené státy používají bombardéry B-52 k těžkému bombardování již od dob vietnamské války v 60. letech. Za tuto noc byl Bagdád cílem třech vln náletů.
SLOVENSKO / INFO-WAR: Dzurinda odpoví v "pravý čas"
Podle předsedy vlády SR Mikuláše Dzurindy formálně umožňuje mandát slovenské jednotky dislokované v Kuvajtu "jej najširšie použitie". V nedělní diskusní relaci televize TA3 "V politike" premiér odmítl odpědět na otázku, jestli v případě, kdy Slovenskou republiku požádají Spojené státy, se společná protichemická jednotka zapojí přímo do válečných operací. "Odpoviem v pravý čas," opáčil premiér Dzurinda.
IRÁK / INFO-WAR: Řešení se našlo - první chemička
Americké jednotky objevily ve městě Najaf asi 160 km jižne od Bagdádu komplex, který by mohl být velkou továrnou na výrobu chemických zbraní a "možným" skladem, uvedli v neděli televizní stanice Fox News a izraelský deník Jerusalem Post. Podle Fox News, kde citovali "vysoké představitele Pentagonu, zařízení objevila 1. brigáda 3. dělostřelecké divize během tažení na sever směrem na Bagdád. Američané prý zadržují iráckého generála, který zařízení velel. Komplex je podél těchto zdrojů vedle vojenských baráků a obehnán elektrickým plotem.
Poznámka ŠOK: Naplňuje mne údivem, že Američan považuje za továrnu na výrobu chemických zbraní každou fabriku, která je obehnaná ostnatým drátem. To je v Čechách každá chemička... Bůh ochraňuj Břeclav nebo Ústí. A co teprve Pardubice... Představuji si, že tak profesionální a technologicky špičková armáda, za jakou chce být US Army považována, má ve svém středu na základnách poblíž bojiště technické specialisty, schopné detekovat chemické zbraně v množství alespoň větším než malém. A to by v továrně na jejich výrobu neměl být problém. Dopravit je vrtulníkem na místo je otázkou hodiny. Předvést jejich profesionalitu otázka další hodiny. Tak proč tak nejasně a podezřelými kanály vypuštěná informace??? Už vím... Někdo dělá z někoho blbce.
IRÁK / INFO-WAR: Čeští a slovenští chemici jsou v Kuvajtu, Američané v Iráku. Co s tím?
USA v neděli uvedly, že mají zprávy o iráckých jednotkách v blízkosti města Kut, ležícího 175 km jihovýchodně od Bagdádu, které jsou ozbrojené chemickými zbraněmi. Americký generál John Abizaid na tiskovém brífinku v ústředí hlavního velení v Kataru uvedl, že očekává nalezení zbraní hromadného ničení po obsazení Bagdádu , ale že potrvá "nějaký čas", než na jejich stopu přijdou.
                 
Obsah vydání       24. 3. 2003
24. 3. 2003 Reportéři budou muset projevovat odvahu a vzdor, mají-li odhalit pravdu o této válce
24. 3. 2003 Izrael cenzuruje během války internetové stránky
24. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
23. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
24. 3. 2003 Svět o víkendu: statisícové protesty proti "Válce o ropu"
24. 3. 2003 Proč se stali Britové terčem střelby Američanů?
22. 3. 2003 Iráčané jsou šťastni, že Američané provedli invazi, ale bojí se veřejně projevit své city
22. 3. 2003 Fisk: Jsem svědkem masivního bombardování Bagdádu
22. 3. 2003 Irák: matka všech propagandistických bitev? Jan  Čulík
21. 3. 2003 No, potěš pánbůh, máme se opravdu na co těšit
aneb o co dnes v Iráku opravdu jde
Petr  Kužvart
24. 3. 2003 Válka z hlediska mezinárodního práva Radovan  Fiala
24. 3. 2003 Mezinárodní právo a mezinárodní spravedlnost Josef  Trnka
24. 3. 2003 Irák: Na co jsme zapomněli Robert  Vašíček
24. 3. 2003 Praha, den D: Žádnou válku! Petr  Záras
24. 3. 2003 Nevládní mírová konference v Praze:
Evropa ve světě trvale udržitelného míru
Štěpán  Kotrba
24. 3. 2003 Faktory ovlivňující a posilující mír Petr  Sak
23. 3. 2003 Odškodnění CME je výsledkem dlouholeté státní korupce v ČR Karel  Mašita
23. 3. 2003 MONITOR JANA PAULA: O násilí Jan  Paul
25. 3. 2003 RECENZE IMAGINÁRNÍ VÝSTAVY: Násilí Jana Paula Štěpán  Kotrba
23. 3. 2003 INTERNET: Chcete paušální dial-up? Chcete ADSL? Dejte o sobě vědět! Miloslav  Sova, Pavel  Sviták
23. 3. 2003 Irák: Channel Four News weblog
24. 3. 2003 Kdo vydělal a kolik na předchozí válce v Iráku
22. 3. 2003 Pohled na palestinskou samostatnost
23. 3. 2003 NOVÉ POVĚSTI ČESKÉ:
Růžový palouček maratónského běžce
Hugo  Schreiber
23. 3. 2003 Nezáväzné blabotanie poslancov Národnej rady Slovenskej republiky o korupcii Daniel  Krajcer
24. 3. 2003 Precedens Michal  Rusek
24. 3. 2003 MARIHUANA: Na Slovensku jsou vyděšení z českého průzkumu veřejného mínění
22. 3. 2003 Rybníčkov "očisťovací" tím pokračuje vo svojej kúre Jana  Matúšová, Martina  Nemethová
23. 3. 2003 O zahnívajúcich škandinávskych štátoch Eugen  Gindl
22. 3. 2003 V Izraeli nastúpila nová vláda: Vyhliadky na mier Ivan  Hromada
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
24. 3. 2003 Izrael cenzuruje během války internetové stránky   
24. 3. 2003 Kdo vydělal a kolik na předchozí válce v Iráku   
24. 3. 2003 Reportéři budou muset projevovat odvahu a vzdor, mají-li odhalit pravdu o této válce   
24. 3. 2003 Válka z hlediska mezinárodního práva Radovan  Fiala
24. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
24. 3. 2003 Svět o víkendu: statisícové protesty proti "Válce o ropu"   
24. 3. 2003 Je příliš riskantní vyslat novináře do Iráku samostatně?   
23. 3. 2003 Irák: Channel Four News weblog   
23. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
22. 3. 2003 Irák: matka všech propagandistických bitev? Jan  Čulík
22. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
22. 3. 2003 Iráčané jsou šťastni, že Američané provedli invazi, ale bojí se veřejně projevit své city   
22. 3. 2003 8000 iráckých vojáků se "vzdalo koaličním jednotkám"   
22. 3. 2003 Fisk: Jsem svědkem masivního bombardování Bagdádu   
21. 3. 2003 Mezinárodní komise právníků vyhlásila válku proti Iráku za protizákonnou   

Kronika událostí - viděno očima tiskových agentur RSS 2.0      Historie >
24. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
24. 3. 2003 Svět o víkendu: statisícové protesty proti "Válce o ropu"   
23. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
22. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
21. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
19. 3. 2003 Včera dnes a zítra   
18. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
4. 2. 2003 Včera, dnes a zítra   
3. 2. 2003 Včera, dnes a zítra