19. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 3. 2003
Středa 23:45: Bojové jednotky USA a jejich spojenců - celkem asi 150 000 mužů - zaujaly výchozí pozice pro bezodkladnou invazi do Iráku. Před Bushovým ultimátem, které mělo vypršet v noci ze středy na čtvrtek v 02.00 hodin středoevropského času se přesunuly přes kuvajtskou poušť gigantické konvoje.

Americká letadla zaútočila na irácké rakety země-země a na dělostřelecká postavení v jižní irácké bezletové zóně, která byla na dostřel amerických a britských jednotek. Americké velitelství však upozornilo, že bojové akce nezačnou dříve, než vyprší ultimátum, ledaže by Irák zaútočil první.

Generální tajemník OSN Kofi Annan konstatoval, že myslí na obyčejné občany v Iráku, kteří nyní čelí "katastrofě války". Varoval Spojené státy a Velkou Británii, že "podle mezinárodního práva nesou válčící strany odpovědnost za ochranu civilistů."

Bagdád byl ve středu pozdě večer liduprázdný: obyvatelstvo se skrývalo v soukromých či ve veřejných krytech. Většina z pěti milionů obyvatel Bagdádu zůstala ve městě, neboť si nemohou dovolit částku 1000 dolarů, kterou ve středu požadovali taxíkáři za odvezení na venkov.

Spojenecké jednotky se ve středu přesunuly do demilitarizované zóny na kuvajtsko-irácké hranici a připravují se tam na brzký útok proti Iráku, oznámily podle tiskové kanceláře Reuters kuvajtské bezpečnostní zdroje.

Konvoje amerických a britských tanků a bojových vozidel se přesunují písečnými bouřemi v kuvajtské poušti směrem k irácké hranici.

Američtí činitelé popřeli nepodložené zprávy, že náměstek iráckého premiéra Tariq Aziz se prý vzdal a uprchl do severního Iráku, anebo byl zastřelen na útěku.

Zbývá jen nekolik hodin před tím, než vyprší americké ultimátum iráckému prezidentu Saddámu Husajnovi, aby uprchl z Iráku do 0200 středoevropského času. Bagdád toto ultimátum odmítl.

Podle informací CNN informovali velitelé americké armády prezidenta Bushe, že jsou připraveni zahájit invazi, jakmile vydá příslušný rozkaz.

Podle tiskové kanceláře Associated Press mají piloti na letadlové lodi Theodore Roosevelt, která je v současnosti ve Středozemním moři, během středy spát, aby mohli v noci provádět bojové akce.

Avšak někteří činitelé americké vlády upozorňují reportéry, že Amerika zaútočí, "až ona bude chtít" a že před útokem na Afghánistán byly značné odklady.

Čelný americký námořní velitel v Perském zálivu informoval americké námořníky, že je "pravděpodobné", že k válce proti Iráku dojde do dvou dnů. Viceadmirál Timothy Keating uvedl, že sice neexistuje moment překvapení, ale americké jednotky to doženou neuvěřitelnou rychlostí postupu. "Bude to takové, jak to ještě nikdo nikdy neviděl."

V důsledku písečných bouří se však viditelnost v kuvajtské poušti snížila na pouhých několik málo metrů, což může způsobit invazi potíže. Ještě silnější vítr má být ve čtvrtek.

Podrobnosti - v angličtině ZDE ZDE ZDE

19. 3. 2003

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

WASHINGTON-LONDÝN: Tony Blair ve středu večer hovořil dvacet minut telefonicky s Georgem Bushem.
BAGDÁD: Těhotné Iráčanky stojí fronty u iráckých lékařů a dožadují se porodu císařským řezem, aby mohly porodit před začátkem bombardování či americké invaze. Bagdád je připraven na válku - začínají výpadky elektrické energie a lidé se skrývají ve svých domovech. Lidé se zásobili potravinami, podniky jsou uzavřeny, výkladní skříně chráněny bedněním. Jedinými vozidly v ulicích jsou velké vojenské dopravní automobily, které přepravují vojáky a vojenské zařízení.
IRÁK: Americká letadla bombardovala irácká postavení poté, co iráčtí vojáci začali střílet na americké letouny, patrolující bezletovou zónu v jižním Iráku. Americká letadla také shodila ve středu do Iráku téměř dva miliony letáků.
SVĚT: Ve středu pokračovaly v mnoha částech světa protiválečné demonstrace. V londýnské vládní čtvrti Westminsteru zablokovaly stovky studentů dopravu protestem v sedě. Před domem ministra zahraničí Jacka Strawa se uskutečnila "demonstrace mrtvých" (aktivistů, nalíčených jako oběti války). V Austrálii blokovali demonstranti rezidenci premiéra Johna Howarda skoro tři hodiny. Četné demonstrace se plánují ve Spojených státech, konaly se demonstrace na Filipínách, v Indii a v Pákistánu, kde asi 400 studentů spálilo americkou vlajku a transparenty obviňovaly George Bushe, že je "krvelačné zvíře".
LONDÝN: V Londýně byl ve středu ráno zatčen za rušení veřejného pořádku jeden protiválečný aktivista, poté, co demonstranti spustili v 6.30 ráno před domem britského ministra zahraničních věcí Jacka Strawa protiletecké sirény. Strawovi se nakonec podařilo odejít do práce v 7.45, o půl hodiny později než normálně, konstatovali demonstranti.
OSN: Hlavní zbrojní inspektor OSN Hans Blix konstatoval, že si nemyslí, že Irák užije v této válce chemické a biologické zbraně, i když má schopnost vyrábět hlavice a má jedovaté látky, jimiž by je mohl naplnit. Blix uvedl, že by lidé "okamžitě přestali na válku pohlížet skepticky", kdyby Irák užil chemických či biologických zbraní. Činitelé Pentagonu varovali, že prý vydal Saddám Husajn vojenským velitelům rozkaz, aby užívali v boji chemických a biologických zbraní z vlastní iniciativy, bez dalších rozkazů z Bagdádu.
OSN: Zbrojní inspektor, který se v úterý vrátil z Iráku, si stěžoval, že jeho týmu poskytly Spojené státy chybné a zavádějící informace o iráckých zbraních hromadného ničení. Jorn Siljeholm z MIT, který strávil v Iráku 100 dní, sdělil tiskové agentuře Associated Press, že tvrzení amerických činitelů, včetně tvrzení ministra zahraničí Colina Powella o iráckém zbrojním arzenálu a o iráckých pokusech ho ukrýt, se neshodují s jeho vlastními zjištěními. "Nepotvrdila se ani jedna informace americké vlády," uvedl. "To, co americká vláda označovala za dekontaminační jednotky, byly hasičské stříkačky anebo vodní cisterny."
TURECKO: Turecká vláda konstatovala, že požádá parlament, aby umožnil americkým letadlům přelety nad tureckým územím ve čtvrtek, avšak zatím nepožádá parlament, aby povolil americkým jednotkám vstup na turecké území, aby mohla být otevřena severní fronta.
NĚMECKO Německo ve středu zaručilo americkým a britským vojenským letadlům právo přeletu nad svým územím, přestože se staví proti útoku na Irák a přestože varovalo, že vojenské akce proti Iráku jsou zřejmě porušením mezinárodního práva.
SVĚT: Německé ministerstvo zahraničních věcí ve středu uvedlo, že bylo nařízeno čtyřem iráckým diplomatům, aby opustili zemi pro činnost "neslučitelnou s diplomatickým statusem". Iráčtí diplomaté byli vyhoštěni i z Finska, z Maďarska, ze Švédska, z Austrálie, z Rumunska, z Filipín a z USA.
BRITÁNIE: Tony Blair ve středu konstatoval, že vedení iráckého státu bude po válce "pohnáno k odpovědnosti".
OSN: Německo, Francie a Rusko ve středu v Radě bezpečnosti OSN odsoudily připravovaný vojenský zásah proti Iráku. Ministři zahraničních věcí uvedených zemí vyjádřili rozhořčení, že byla přerušena práce zbrojních inspektorů přípravami na válku. Francouzský ministr zahraničí Dominic de Villepin varoval, že válka zvýší počet mezinárodních teroristických akcí. Nejostřeji se vyjádřil ruský ministr zahraničí Igor Ivanov, který konstatoval: "Žádná tato rozhodnutí neschvalují užití síly proti Iráku. Žádná neschvalují násilné svržení suverénního státu."
NĚMECKO: Podle Joschky Fischera je mírové odzbrojení Iráku stále možné, proto Berlín stále důrazně odmítá válku. Řekl to dnes na zasedání Rady bezpečnosti OSN.
US ARMY: Irák je pravděpodobně vybaven lokačními systémy Kolčuga, Vera a Tamara, dodanými z České republiky a Ukrajiny. Z americké strany se zase očekává nasazení mikrovlnných paprskových zbraní, "elektronických" mikrovlnných bomb a další špičkové techniky.
USA (ČTK): Počet lidí, kteří se příznivě dívají na Spojené státy, v posledních šesti měsících stále klesá v důsledku politiky prezidenta George Bushe vůči Iráku. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes ve Washingtonu zveřejnila organizace Pew Research Center for the People and the Press. V Polsku má příznivý pohled na USA 50 % dotázaných, zatímco loni v létě to bylo 79 %. V Itálii mají USA dobrý zvuk u 34% (pokles o 36 %), ve Francii 31 % (mínus 32 %) v Německu 25 % (pokles o 36 %) a ve Španělsku jen 14 %. V Británii, která je tradičním spojencem USA, má příznivý názor na Spojené státy jen 48 %, zatímco loni to bylo 75 %. V Rusku pokles činil 33 % na pouhých 28 %. A v Turecku se již tak nízká 30 % popularita Ameriky snížila na 12 %.
BRITÁNIE: K americkým bombardérům B-52 s velmi dlouhým doletem rozmístěným v Británii přijely dopoledne kamiony, pravděpodobně s municí.
USS Abraham Lincoln: Válka začne asi do dvou dnů, sdělil dnes svým vojákům na americké letadlové lodi velitel loďstva USA v Perském zálivu.
DÁNSKO: Dánský parlament vyslání vojáků do války schválil. Vláda do oblasti vyšle ponorku Saelen, vojenské plavidlo Olfert Fischer a jednotku elitních vojáků.
ITÁLIE: Itálie se dnes rozhodla, že do očekávané války nepošle své vojáky a že nepovolí, aby její základny sloužily k přímým útokům na Irák. Parlament by měl ještě dnes schválit jen otevření vzdušného prostoru.
IRÁK - CHAMCHAMAL: Desetitisíce Iráčanů míří z vládou kontrolovaných území na sever do autonomní kurdské oblasti, většinou bez jakéhokoliv majetku. Vzniká tak nouzový krizový stav. Hlásí to pracovníci britské humanitární organizace Mines Advisory Group, která operuje v oblasti a primárně se zabývá odminováním terénu po irácko - iránské válce. Během posledních dvou dnů přišlo na území, kontrolované Patriotickou unií Kurdistánu přibližně 30 000 lidí. Další tisíce směřují na území, kontrolované Demokratickou stranou Kurdistánu.
ČESKO - PRAHA: Od pražského Karlova mostu na Hrad dnes projdou účastníci mírového pochodu. "Symbolicky svíčkami, loučemi a hudbou upozorníme na to, že se Češi hlásí k míru a nenásilí," řekla mluvčí Humanistického hnutí Dana Feminová.
ČESKO: Premiér Vladimír Špidla kvůli napjaté mezinárodní situaci kolem chystaného útoku na Irák zrušil svou cestu na jednání visegrádské čtyřky.
IRÁK: Prudká písečná bouře, která postihla část kuvajtské pouště, zasáhla také americké vojáky rozmístěné u iráckých hranic, odkud by v nejbližších dnech mohli vést útok na Irák.
IZRAEL: Izraelský kabinet se sešel na zvláštním zasedání a premiér Ariel Šaron konstatoval, že země je na sto procent připravena k odvrácení možného iráckého útoku. Izraelské letectvo zahájilo nepřetržitou kontrolu nad východní hranicí země, odkud by mohly přilétnout rakety vypálené z Iráku. Do stavu nejvyšší pohotovosti byla uvedena i izraelská policie. Policisté byli rozmístěni podél takzvané zelené linie oddělující západní břeh Jordánu od území Izraele a na veřejných místech. Vojenští činitelé v rozhlase upozornili obyvatele, že je mohou být v příštích hodinách vyzváni, aby začali nosit plynové masky neustále při sobě. USA odmítá sdělitIzraeli předem přesný okamžik zahájení útoku proti Iráku.
IRÁK: Americké jednotky v celkové síle 280 000 vojáků se v 09.00 SEČ začaly přesouvat do demilitarizovaného pásma mezi Irákem a Kuvajtem, které zasahuje 5 km do vnitrozemí Kuvajtu a 10 km do vnitrozemí Iráku. Konvoje pokračují v cestě k Umn Kvasr.
REPORTÉŘI BEZ HRANIC: Mezinárodní organizace novinářů vyzvala USA, aby neútočili na irácké rozhlasové vysílače a sídla médií. V době války v Jugoslávii vybombardovaly USA bělehradské sídlo televize s odvoláním, že to byl "vojenský objekt". Novinářská organizace vyzývá Spojené státy, aby necenzurovaly zprávy z Iráku a umožnili novinářům svobodně a bezpečně pracovat. Je totiž na vojenských velitelích, jaké informace uvolní a jaké ne.
IRÁK: Parlament jednomyslně odmítl ultimátum USA, poslanci vyjádřili oddanost Saddámu Husseinovi.
PALESTINA: Jásir Arafat vyzval svého zástupce v OOP Mahmúda Abbáse, známého pod jménem abú Mázin, aby se ujal postu premiéra. Pokud ten přijme pověření, má na sestavení vlády 5 týdnů. Arafat tak splnil jednu z reforem, kterou po něm požadovaly USA a Izrael.
NĚMECKO: Kancléř Gerhard Schröder se dnes setká se španělským princem Filipem.
TRHY: Americké burzy nakonec v úterý posílily. Hlavní akciový index Dow Jones vzrostl o 0,64 % na 8 194,23 bodu a technologický index Nasdaq posilnil o 0,59 % na 1 400,55 bodu. FED ponechal klíčovou úrokovou sazbu na více jak čtyřicetiletém minimu 1,25%.
AMNESTY INTERNATIONAL: Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv vyzývá všechny steany, zúčastněné na irácké krizi, aby se vyvarovaly ničení civilní infrastruktury a aby chránili civilisty. AI upozorňuje na nedostatek pitné vody, elektrické energie a zásobovací infrastruktury. "Bomby problém nevyřeší", řekla ředitelka britské sekce AI Kate Allenová. AI varuje i před používáním kontejnerových / kazetových bomb, které byly naposledy použity v Afghánistánu, neboť většina kazet nevybuchne ihned a stane se tak pozemními minami. Podle Amnesty Inetrnational USA shromažďují tisícovky pěchotních min ze své základny pro Rangers na Diego García. AI je přesvědčeno, že USA použijí i chemické zbraně, ačkoliv podepsaly dohodu o jejich zákazu.
FRANCIE: Francie je "šokovaná a zarmoucená" výroky britských představitelů během diskuze v Dolní sněmovně britského parlamentu. Tam zazněla slova o francouzské odpovědnosti za krach diplomatického řešení irácké krize. "Chápeme, že na Británii je vyvíjen velký tlak. Takové výroky však nejsou od přátelské země a našeho evropského partnera přiměřené", uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Bernard Valero.
AUSTRÁLIE: VÁLKA ZAČNE VE ČTVRTEK, hned po vypršení 48 hodin amerického ultimáta. Za vysoce pravěpodobné to prohlásil australský ministr zahraničí Alexander Downer.
JIŽNÍ KOREA: Jižní Korea podporuje USA a zřejmě jim poskytne nebojové jednotky. Dnes to řekl Ra Jong-yil, poradce prezidenta Ro Mu-hjuna pro národní bezpečnost.
TURECKO: V průběhu dneška bude - znovu - turecký parlament hlasovat o povolení přeletů invazních letadel a o použití vojenských základen. Vláda v Ankaře se s Washingtonem dohodla, že turecké ozbrojené síly vstoupí do severního Iráku pouze v rámci invaze, aby vytvořily nárazníkovou zónu kvůli přílivu iráckých utečenců. Tím skončily snahy USA rozmístit v Turecku své jednotky a otevřít "severní frontu".
KANANDA: Premiér Jean Chretien lituje ukončení vyjednávání s Irákem. "Američané a ti ostatní se rozhodli, že čas pro diplomacii vypršel. Jsme tím zklamáni, protože jsme věřili, že je možné nalézt kompromis mezi dvěma rozdilnými pohledy," řekl Chretien. Kanadský premiér ostře odsoudil i cíl vojenské operace USA - sesadit Saddáma Husseina. "Vždy jsem velmi jasně říkal, že politika změny režimů v jiných zemích není vhodná," poznamenal. "Jak začneme měnit každou vládu ve světě, která se nám nelíbí, kde se zastavíme?"
19. 3. USA: Spojené státy pochválily Ukrajinu za to, že jim pro případ války v Iráku nabídla vojenskou pomoc v podobě týmu specialistů na dekontaminaci zamořených objektů s cennými skušenostmi po havárii reaktoru v Černobylu. Náměsek amerického ministra zahraničních věcí Richard Armitage ocenil tuto vstřícnost Ukrajiny. O vyslání 530 ukrajinských vojáků bude ještě muset rozhodnout ukrajinský parlament.
STARŠÍ ZPRÁVY
Tony Blair
19. 3. 2003
Hrozbou je chaos. A chaos pochází ze dvou zdrojů. Od tyranských režimů se zbraněmi hromadného ničení a od extremních teroristických organizací, které zastávají zvrácenou a falešnou formu islámu.

To, jak vyřešíme tuto krizi, rozhodne více než jen o budoucnosti iráckého lidu, který je už tak dlouho Saddámem brutalizován. Rozhodne, jak budou Británie a svět čelit ústřední bezpečnostní hrozbě jednadvacátého století: jak se bude dále rozvíjet OSN, jaké budou vztahy mezi Evropou a Amerikou, jaké budou vztahy uvnitř Evropské unie a jaký bude způsob, jímž budou Spojené státy reagovat vůči ostatnímu světu. Určí to strukturu mezinárodní politiky pro celou další generaci.

Někteří často pošetile srovnávají dnešní situaci s třicátými lety. Avšak jedinou relevantní analogií je historie, to, co víme, že se stalo. Můžeme pohlédnout zpět a říci: tohle byla ta chvíle, například, kdy Československo spolkli nacisté - tehdy jsme měli jednat.

Ale tehdy to nebylo jasné. Mnoho lidí si tehdy myslelo, že je taková obava přehnaná. Že ji schválně přehánějí váleční štváči. Poslechněte si tento redakční komentář, napsaný koncem roku 1938 po Mnichovu:

"Buďte šťastni. Děkujte Bohu. Lidé Británie, vaše děti jsou v bezpečí. Vaši manželé a synové nepůjdou do války. Mír je vítězstvím pro celé lidstvo. A nyní se vraťme zpět do práce. Už máme dost všech těchto hrozeb z kontinentu, které si mnozí vymýšlejí, aby nás zmátli."

Jediným národem, který bude trpět, pokud nebude Saddám Husajn svržen, bude irácký lid, konstatoval britský premiér Tony Blair v úterním vášnivém projevu v Dolní sněmovně, jímž zahájil debatu o válce proti Iráku. Varoval, že postavení Saddáma Husajna by bylo "neuvěřitelným způsobem posíleno", kdyby svět nezasáhl proti jeho zbraním hromadného ničení.

Blair varoval, že ústup by vyslal nebezpečný signál ostatním "tyranům", a irácký lid by zůstal opuštěn v "nelítostné hrůze".

Blair zdůraznil: "Na něčem takovém se nebudu podílet. Toto není okamžik, kdy je možno zaváhat."

Kompletní Blairův projev - v angličtině ZDE
19. 3. 2003
V listopadu 2002 přijala Rada bezpečnosti OSN jednomyslně rezoluci 1441 a tak poskytla Saddámu Husajnovi "konečnou příležitost" k tomu, aby odzbrojil, po 12 letech, během nichž se protivil rezolucím OSN, které to požadovaly. "Rezoluce č. 1441 dala jasně najevo, že pokračování se sankcemi proti Iráku nestačí a že nesplní-li Saddám Husajn požadavky této rezoluce, bude to mít vážné důsledky," napsal bývalý americký prezident Bill Clinton v deníku Guardian a pokračoval: "Za rezoluci č. 1441 je nutno především poděkovat Blairovi, který ji považoval za šanci odzbrojit Saddáma Husajna způsobem, který by posílil OSN a zachoval by při životě Severoatlantické společenství. "

Kompletní text - v angličtině ZDE
19. 3. 2003

Uprostřed dramatických scén v Dolní sněmovně v úterý pozdě večer vyhrál Tony Blair hlasování o podpoře jeho rozhodnutí vyslat britské jednotky do války proti Saddámu Husajnovi - avšak utrpěl zároveň další rebelii od řadových poslanců své strany.

Rezoluce podporující postoj britské vlády byla schválena poměrem 412 hlasů proti 149. Avšak 217 poslanců Dolní sněmovny - z nich 140 labouristů - podpořilo rezoluci rebelů, kritizující proválečný postoj britské vlády. Tuto vzbouřeneckou rezoluci odmítlo 396 poslanců.

Hlasovalo se po více než devíti hodinách vášnivé debaty, kdy Tony Blair varoval, že by Saddám Husajn byl "nesmírně posílen", kdyby ho nyní svět nedonutil odzbrojit. Pronesl zřejmě nejvýznamnější projev své dosavadní politické kariéry.

Podle průzkumu veřejného mínění organizace YouGov pro zpravodajství britské komerční televize ITV začínají Blairovy proválečné argumenty působit v britské společnosti. 50 procent dotazovaných osob podle tohoto průzkumu, zveřejněného v úterý, konstatovalo, že podporuje válku proti Iráku, 42 procent se staví proti válce.

Podrobnosti - v angličtině BBC BBC
19. 3. 2003

Spojené státy nyní tvrdí, že americká vojska provedou invazi do Iráku a budou tam hledat "zbraně hromadného ničení", i pokud by Saddám Husajn splnil americké ultimátum a zemi opustil.

Mluvčí prezidenta George Bushe Ari Fleischer konstatoval, že "spojenecká" vojska provedou invazi do Iráku "v každém případě", avšak varoval iráckého prezidenta, že pokud ze země neodjede, bude to jeho "poslední chyba".

Saddám Husajn odmítl Bushovo ultimátum, aby odešel do 48 hodil do exilu, anebo že jinak bud čelit válce.

Americký ministr zahraničních věcí Colin Powell uvedl, že se k Bushově protiirácké koalici přidalo 45 států světa. (Spojené státy oplátkou za podporu poskytují rozsáhlou hospodářskou a finanční pomoc.) Patnáct těchto zemí si dosud přeje zůstat v anonymitě.

Očekává se, že americké bombardování Iráku by mohlo být zahájeno už ve čtvrtek v 02:00 SEČ - v době, kdy vyprší Bushovo ultimátum.

Bushovo ultimátum se stalo terčem ostré mezinárodní kritiky. Mnohé státy světa usilují o mírové řešení krize, odsuzují rozhodnutí Washingtonu vzdát se diplomacie a poukazují na to, že zahájení války proti Iráku je zřejmě protiprávní.

V dosud svém nejostřejším prohlášení kritizoval v úterý papež Jan Pavel II. šéfy států, jejichž armády jsou připraveny k boji proti Iráku, že čelí vážné odpovědnosti před Bohem, pokud zahájí válku.

V Británii odstoupili na protest války proti Iráku tři členové Blairovy vlády. Španělsko oznámilo, že nevyšle bojová vojska do Iráku. Turecko znovu předloží parlamentu návrh, aby dostala americká vojska právo vstup na turecké území. Francie konstatovala, že pokud by Irák užil zbraní hromadného ničení, není vyloučeno, že by se připojila k válce na straně USA.

Podrobnosti - v angličtině BBC
19. 3. 2003
Tahle slova patřila ke koloritu protizápadní komunistické propagandy po Druhé světové válce. Proto jsou v uvozovkách. (Také byla v jedné dobové písni onoho času.) Nepodepsat se pod arch tzv. Stockholmské výzvy ("proti válce") nebylo vůbec jednoduché. Aby sběrači podpisů obešli možné výmluvy mezi zdráhajícími se občany, že "já už jsem se podepsal", začali posléze dávat potvrzení, pokud k podpisu došlo. Podpisů byly nespočítané miliony. Světový konflikt sice tehdy nepropukl, ale řada tzv. lokálních konfliktů a válek setrvale navazovala na předchozí; a dodnes nebyla ukončena.
Robin Cook
18. 3. 2003
Na protest proti válce v Iráku rezignoval v pondělí na svou funkci labouristický předseda Dolní sněmovny Robin Cook. Labourističtí poslanci ho odměnili bouřlivým potleskem, při němž povstali, když oznámil, že bude v úterý hlasovat proti vojenskému útoku na Irák.

Odstupující šéf britské Dolní sněmovny rezignoval, protože, jak uvedl, se staví proti vojenské akci bez schválení Radou bezpečnosti OSN. Pronesl v této věci projev hned poté, co Jack Straw, jeho nástupce ve funkci ministra zahraničních věcí, promluvil ve sněmovně ve prospěch útoku proti Iráku.

Podle komentátora televize BBC Andrewa Marra byla Cookova rezignační řeč v parlamentě v pondělí večer "bezpochyby jedním z nejefektivnějších rezignačních projevů v moderní britské politice". Britský parlament zažil v pondělí v této věci "nesmírně dramatický den". Podle jiných analytiků se dostává ve Velké Británii svou nepochopitelnou podporou pro Bushovu válku premiér Tony Blair do opravdu velkých politických obtíží, viz anglicky např. ZDE.

Shrnutí Cookova rezignačního projevu v Dolní sněmovně - v češtině BL
Kompletní text - v angličtině BBC

19. 3. 2003
Mnozí čtenáři mi vynadali (anonymní sprosťáctví na internetu má něco do sebe a jistě je významným příspěvkem pro duševní zdraví národa nováků, jenž se takto odreaguje a může se věnovat tvorbě hodnot) za amatérskou analýzu MFD ZDE, zejména za překlepy. Omlouvám se.

Tato úvaha nad Týdnem bude stejně amatérská, pokusím se jen překlepy opravit včas.

19. 3. 2003
V úterním vydání Moravskoslezského deníku byl uveřejněn článek "Exprimátor přiděloval dotace, nyní je šéfem romského centra". Jeho autor Radim Kijonka se v něm poukazuje na "nekalé prektiky", kterých se měl bývalý karvinský primátor Lubomír Kuznik (ČSSD) dopustit tím, že se v době svého působení na radnici velmi přičinil o přidělení devíti milionu korun na výstavbu Romského komunitativního střediska (RKS) a v minulých dnech se stal jeho ředitelem. Podle autora článku se nejmenovaní zastupitelé opozice prý ptají jestli si svou vstřícností romskému sdružení dobré místo po odchodu z magistrátu nezajistil. Neměl jsem při čtení tohoto článku dobrý pocit protože o úsilí autorů tohoto projektu dost vím a jeho projednávání v orgánech města jsem pozorně sledoval.
18. 3. 2003

Knihovníci, kteří píší

Kabinet knižní kultury Knihovny Národního muzea v Praze věnuje v těchto dnech pozornost jednomu z opomíjených zákoutí české literatury, knihovníkům, kteří se věnovali umělecké literární tvorbě. Název výstavy inspiroval verš Jarmila Krecara z Růžokvětu, jednoho ze zdejších píšících bibliotekářů a posloužil Haně Outratové a Luboši Antonínovi, aby u nás snad poprvé představili literárně činné osobnosti, zaváté osudem do muzejní knihovny. Slovutná instituce byla založena v r. 1818 společně s Vlasteneckým muzeem. V minulosti poněkud zkostnatělá organizace si v letošním roce připomíná 185 let od svého vzniku. Přejme jí to.
Soudružka poslankyně Kateřina Konečná
19. 3. 2003
MfD otiskla 11. července [minulého roku] rozhovor s jednadvacetiletou, nejmladší českou poslankyní, studentkou brněnské Masarykovy univerzity Kateřinou Konečnou, která byla do parlamentu zvolena za KSČM. Řeknete - je to už historie: No a o tu vlastně jde. O historii. S chutí a zájmem jsem se pustil do čtení celostránkového rozhovoru, veden upřímnou zvědavostí, co že děvče, usmívající se na mě ze spodní části strany, přivedlo do soudružských řad. Mé zvědavosti bylo učiněno za dost hned v odpovědi na první položenou otázku, která se týkala doby před rokem 1989.

Tento článek Pavla Bráborce Britské listy vydaly pod názvem Z třešně jablka nesklidíš před rokem, 17. 2. 2002. Nenapadlo nás nikoho, že budeme proroky. Když jsem fotografoval slečnu poslankyni v objetí poslance Kocourka z ODS po několikáté sklenici šampaňského - právě totiž spolu se skupinou poslanců vítězné strany Hradu oslavovala zvolení Václava Klause prezidentem, musel jsem se dotazem ujistit, že je to opravdu ona a ne její dvojnice. Byla to ona.

A pochopil jsem v tu chvíli, o čem že to mluvili ti starci v sociální demokracii i v různých seniorských spolcích, když přes sevřené rty drtili jakési hrozivě temné výkřiky na adresu "komoušů". Pochopil jsem příčiny té nenávisti i logiku Bohumínského usnesení, pochopil jsem i nesmiřitelnost, přežívající i na prahu smrti... Protože ti všichni zoufale nechtěli skončit, narozdíl od mladičké soudružky poslankyně - v objetí páně Kocourkově...

Má zkušenost s KSČ / KSČS / KSČM byla přitom od mého dobrovolného a svobodného příchodu až do mého svobodného a dobrovolného odchodu z této strany jiná: figurovali v ní jak darebáci, parazitující na systému (a následně na všech dalších, které se od té "sametové" doby objevily), partajní šíbři (ti se naleznou v každé straně s vládní ambicí či spoluodpovědností), tak i ideologičtí slepci (výskyt je dán strukturovu inteligence populace, v politických stranách i médiích jsou vděčnými koryfeji názorových proudů), patolízalové z aparátu (který obecní úřad jich není plný, natož sekretariát politické strany - jakékoliv), tak i šiřitelé evangelia (ty najdete v ČSSD, v US, ODS i u komunistů, pouze Kristův kříž nahradili hvězdou z věže hotelu Internacional, případně ptákem, dubiskem či kterýmkoliv jiným znamením, kterým se dají podarovat voliči. Když to jsou navíc patnáctiprocentní rovné daně, no neberte to...). Ve straně, která měla 1, 5 miliónu členů, to ani jinak být nemůže. Stane se užším vzorkem celé společnosti. Figurovali v ní čestní intelektuálové, kteří po roce 1989 odmítli pálit své rukopisy a přepisovat životopisy (a těch je na současném "druhém břehu" hodně málo, protože většina těch do roku 1989 poctivých se chopila "sametové" šance a zprostituovala. Čestní zůstali pouze ti, které nikdo nechtěl k ničemu použít...). A poznal jsem tam i lidi prosté, prostě poctivé a pracovité, pro které by pragamtismus dnešní maldé generace byl stejně nepřijatelný, jako incest či zoofilie. Potkal jsem i lidi hloupé, i lidi zbabělé. Nefigurovali v ní tehdy ale takoví blonďatě průzrační pragmatici, neboť všichni, kteří chtěli milióny hned a bez práce, odcházeli v privatizačních vlnách a své rudé knížky házeli do Vltavy u Mánesa v náhlém záchvatu odvahy po 20. listopadu 1989, kdy už opravdu nic nehrozilo nikomu.

Jak je vidět i z ilustračního snímku, je jiná doba a já začínám i rozumět onomu "pohledu zvenčí" , který nedokáže rozlišovat mezi individuální vinou a kolektivní odpovědností za ni... Protože jsou viny, které odpustit lze a je hloupst, která je neodpustitelná. Protože dnes už je ta jiná doba, jiní lidé a také - jiný prezident. Díky soudružce poslankyni.

19. 3. 2003
Jiří
Dovětek místo úvodu - pro kyselé prdele:
Autor pracuje s operačními systémy typu Unix již asi 15 let. Začínal na SCO UNIXu, pak používal SCO OpenDesktop, pak Linux Slackware, pak Linux Redhat a nyní používá Linux SuSE 7.x. Má tedy určité nepatrné zkušenosti a připadalo mu hezké "píchnout do vlastního hnízda".
19. 3. 2003

Putovanie po Latinskej Amerike

List z Kuby I. Rum so šumivým celaskonom

Pobytom v Trinidade sa skončila aj prvá etapa nášho putovania po Latinskej Amerike. Ďalej sme mali naplánovanú cestu do Mexika, takže sme si museli zaobstarať letenky z ostrova. Na základe ceny sme sa rozhodli pre spoločnosť Cuban Airlines, ktorej týmto skutočne nerobím reklamu. Do Havany sme sa vrátili znova taxíkom, dali si zmrzlinu v Copelii, zvítali sa a hneď aj rozlúčili s našimi priateľmi z La Habana Vieja, kúpili si letenky a pobrali sme sa na letisko.

19. 3. 2003

2002 - rok finančných škandálov

Radovan Geist
Honoré de Balzac svojho času povedal: "Za každým veľkým majetkom sa skrýva veľký zločin." Výrok, zaváňajúci dnes nepopulárnym sociálnym revolucionárstvom, sa dostal minulý rok do nečakane nového svetla. Worldcom, Enron, Andersen, Adelphia, Xerox, Tyco, Global Crossing, Conseco... kedysi superstars amerického sna o večnej prosperite sú dnes synonymom neistoty, či dokonca podvodov.
19. 3. 2003

Vzťahy s Ukrajinou a Ruskom majú vnútropolitické súvislosti

Na rozdiel od vzťahov s Ukrajinou tie s Ruskom mali až do roku 1998 významnú vnútropolitickú dimenziu. V rokoch 1994 - 1998, počas poslednej Mečiarovej vlády, boli vzťahy s Ruskom považované za alternatívu prozápadnej orientácie slovenskej zahraničnej politiky. Moderné slovensko-ruské vzťahy tak prešli dvoma vývojovými obdobiami -- do roku 1998 a po ňom. Základnou charakteristikou prvej periódy boli nadsadené očakávania na slovenskej strane. Vtedajšie tri Mečiarove vlády prišli s geopolitickou a geoekonomickou víziou, podľa ktorej malo Slovensko tvoriť most medzi Ruskom a Západom. Z toho vychádzala premisa, že Moskva poskytne Slovensku v regióne postkomunistickej strednej Európy privilegovaný status v podobe špeciálnych obchodných vzťahov.
19. 3. 2003

Slovensko 2002, editori M. Kollár, G. Mesežnikov, IVO 2002, 502 a 510 strán, cena 399 Sk

Súhrnná správa Inštitútu pre verejné otázky Slovensko 2002 podáva komplexný obraz o stave slovenskej spoločnosti v uplynulom roku. Aby sa naplnilo jej poslanie, aby neostala zastrčená v poličke vedľa štatistickej ročenky, aby kultivovala spoločenskú a politickú diskusiu zaslúžia si reflexiu nielen jednotlivé kapitoly, ale i celková príprava a koncepcia správy, to čo je v nej obsiahnuté explicitne, ale aj implicitne.

Mr. Scruff: Trouser Jazz
14. 3. 2003
Ninja Tune 2002
TRACK LIST:
1. Here We Go
2. Sweetsmoke
3. Beyond
4. Shrimp
5. Come Alive
6. Shelf Wobbler
7. Giffin
8. Valley Of the Sausages
9. Champion Nibble
10. Come on Grandad
11. Vibrate feat Braintax
12. Ahoy There!

Nebolo vám do smiechu, keď uprostred novembra klesla teplota na dvadsať stupňov nad nulou? Nemali ste obrovskú radosť z toho, že Irak prijal rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN? Netešíte sa z programového vyhlásenia vlády a z toho, že ženy neskrývajú svoje vnady? Tak skúste aspoň viac ako hodinovú dávku ničím nepodloženého, chorobne nákazlivého optimizmu v podaní Mr. Scruffa.

Tento manchesterský hudobník, DJ a výtvarník v jednej osobe (odporúčam navštíviť jeho internetovú stránku) totiž na albume Trouser Jazz rozdáva optimizmus priam v konských dávkach. Hudba je tu rovnako veselá ako kvarteto zemiakovitých džezmenov na obale disku, nakreslených samotným autorom. V muzike, ktorú hrajú kreslené postavičky, to príjemne buble, bzučí, hopká, klopká, dupe, odsýpa, fičí, skáče, ba občas aj poletuje.

18. 3. 2003
Venku je snad mlha nebo co, v těchhle hodinách člověk těžko pozná co ještě je ranní opar a co už ne.

Stojím nad pokapaným pultem a systematicky do sebe cpu nádražní stravu. Sousto za soustem, knedlík po knedlíku. Zapíjím pivem. K polozaschlé mapě různých kapalin přidávám své vlastní stopy.

Kapku po kapce.

5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
5. 3. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 100 111 3917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2003 Amatérova analýza: Týden Vladimír  Bernard
19. 3. 2003 "Proti válce mír?" Miloš  Dokulil
19. 3. 2003 Nespravedlivá kritika bývalého karvinského primátora Jaroslav  Hlaváček
19. 3. 2003 Tony Blair: Hrozbou je chaos   
19. 3. 2003 Bill Clinton: Důvěřujte Tonymu Blairovi, měl pravdu   
18. 3. 2003 Dramatickým protiválečným projevem odstoupil předseda britské Dolní sněmovny Robin Cook   
18. 3. 2003 Je odložení cesty komise Ligy arabských států do Bagdádu neúspěchem arabské diplomacie? Ivana  Bošinová
18. 3. 2003 Světem se šíří smrtelné onemocnění dýchacích cest   
18. 3. 2003 Mučení jako ideologie Topí  Pigula
18. 3. 2003 Má člověk šanci něco ovlivnit? Jan  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2003 USA: Americká invaze do Iráku je "nevyhnutelná"   
19. 3. 2003 Bill Clinton: Důvěřujte Tonymu Blairovi, měl pravdu   
19. 3. 2003 Tony Blair: Hrozbou je chaos   
19. 3. 2003 "Proti válce mír?" Miloš  Dokulil
19. 3. 2003 Bush připraven na válku proti Iráku   
19. 3. 2003 Včera dnes a zítra   
18. 3. 2003 Válka v Iráku budí rozpaky Markéta  Reedová
18. 3. 2003 Budeme jenom nečinně přihlížet? Petr  Kuča
18. 3. 2003 ČMKOS chce mírové řešení irácké krize   
18. 3. 2003 Je odložení cesty komise Ligy arabských států do Bagdádu neúspěchem arabské diplomacie? Ivana  Bošinová

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2003 Prague Structuralism and Fictional Worlds: In Honour of Professor Lubomír Doležel's 80th Birthday   
5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
17. 3. 2003 Kontrola ministerstva zakrýva násilnú sterilizáciu Martina  Ferenčíková
7. 3. 2003 8. březen - mezinárodní den žen   
6. 3. 2003 Mezinárodní den žen - Kostlivec jen ve skříních socanů, nebo i ultra-liberálů? Ivo V. Fencl
24. 2. 2003 Sterilizácia Rómok: Rasizmus a diskriminácia vo slovenských nemocniciach? Martina  Ferenčíková
24. 2. 2003 O sterilizácii rómských žien Lubomír  Sedláčik
21. 2. 2003 Vagina monology v Brně   
12. 2. 2003 Saddám Husajn a "profesionálne ženy" Lubomír  Sedláčik
28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   

Školství RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2003 Počítejte s námi! Petr  Bilík
12. 3. 2003 Maturity bez "matiky" Miloš  Dokulil
10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
27. 2. 2003 Za co se udělují zápočty na škole, kde učí Jan Sokol a Zdeněk Pinc Jan  Čulík
26. 2. 2003 Hejtman Moravskoslezského kraje považuje slova Jaroslava Rösslera za urážlivá Jaroslav  Hlaváček
12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi
27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl
17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2003 O ČT a o Jiřím Balvínovi: Zdroje a "zdroje" Fabiano  Golgo
10. 3. 2003 Reakce: Ohrožuje ČT přípravou svého digitálního vysílání české komerční televize? Jan  Čulík
10. 3. 2003 Jaké to bylo v České televizi dne 11. září 2001 Jan  Čulík
7. 3. 2003 Dopis České televizi: Nezkreslujte zpravodajství   
27. 2. 2003 Agónie v České televizi pokračuje Jan  Čulík
24. 2. 2003 Zlatá éra sa skončila, Rybníčkov "očisťovací" tím v STV začal svoju kúru Martina  Nemethová
16. 2. 2003 Redaktoři ČT se porvali s odvolaným ředitelem: "Sesadili jsme Balvína a teď mu můžeme dát ještě přes držku" Jan  Čulík
16. 2. 2003 Ukradená televize aneb co na obrazovce nebylo Petr  Štěpánek
13. 2. 2003 Monitor Jan Paula : Česká televize účelově zkreslila Romanův příběh Jan  Paul
30. 1. 2003 Rybníček chce vybudovať konkurenciu Markíze, ale...
Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!
Jana  Matúšová

Názory a argumenty ze Slovenska RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2003 Správa o Slovensku Damas  Gruska
19. 3. 2003 Východná politika Slovenska Alexaner  Duleba
18. 3. 2003 Karol Moravčík: Spravodlivosť sa identifikuje s obyčajným človekom Radovan  Geist, Martin Muránsky
18. 3. 2003 Referendum o NATO: Nechcené dieťa Radovan  Geist
18. 3. 2003 Prečo podporujem referendum o vstupe Slovenska do NATO Radoslav  Kovács
17. 3. 2003 Dva svety na Slovensku Marián  Repa
17. 3. 2003 ANKETA: konec SOP Martin  Muránsky, Marián Repa
17. 3. 2003 Európsky týždeň boja proti rasizmu: Hovorme o rasizme Slovákov Martina  Ferenčíková

Volba prezidenta ČR RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2003 Překvapí prezident Václav Klaus? Jiří  Witzany
10. 3. 2003 Zpětné zrcátko a čelní sklo na další cestu Miloš  Dokulil
6. 3. 2003 Raději Klause, než nechat volit lid Martin  Gřeš
5. 3. 2003 "Klaus podporoval Miloševiče" Tomáš  Linhart
5. 3. 2003 Bude Klaus prezidentem tunelářů nebo slušných lidí? Zdeněk  Štancl
5. 3. 2003 Slepí spoluobčané a volby prezidentů... Viliam  Baláž
4. 3. 2003 Klaus: Budu se snažit stát oběma nohama na zemi Vladimír  Rott
4. 3. 2003 Nacionalismus versus kosmopolitní postoj? Jan  Čulík
3. 3. 2003 Klausova šance: kdokoliv bude lepším prezidentem než Havel, kdokoliv je lepším politikem než Špidla Štěpán  Kotrba
3. 3. 2003 Media po dovršené volbě ještě neusazená Josef  Trnka