10. 2. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Jan  Sokol na parlamentním semináři k financování škol a zavedení školného, který moderoval poslanec Matějů
9. 2. 2003
Sobotní Právo hlásá z úvodníku první strany takřka neuvěřitelnou zprávu: Favoritem na Hrad exministr Sokol. Šedesátišestiletý bývalý ministr školství Tošovského vlády, dnes děkan fakulty humanitních studií Karlovy univerzity, bývalý chartista a trvalý zastánce školného by měl být "průřezovým" kandidátem vládní koalice, navrženým premiérem za ČSSD Vladimírem Špidlou?

Pokus zavést školné se objevil potřetí (poprvé to bylo v roe 1993 na doporučení OECD a Světové banky, druhá v roce 1995 ve vládním návrhu zákona) v letech 1997 až 1998 ve spojení s přípravou zákona o vysokých školách. Návrh ztroskotal především na odmítavém stanovisku reprezentace vysokých škol. Ta se nehodlala smířit s tím, že by školné ve své podstatě vybíral stát a celková dotace na vzdělávací činnost by se o vybrané školné snížila. Uvedený návrh prosazoval ministr školství Jan Sokol, který navrhoval školné ve výši 6000 Kč. I když tento návrh podpořil prezident republiky, tak Parlament České republiky návrh neschválil. Proti hlasovalo 94 poslanců, pro se vyslovilo 79 poslanců.

V červnu 1998 byl Jan Sokol ministrem školství v Tošovského vládě a tehdy o něm vyšel v Respektu článek Martina Kontry Extremisté s diplomem. V něm napsal týdeník Respekt toto:

Největším nepřítelem rozšiřování univerzit je ovšem sám ministr Jan Sokol (KDU-ČSL): "Počty vysokoškolských studentů jsou dostatečné. Už teď to je čtvrtina populace." Důvod je podle Sokola jednoznačný. Pro více vzdělaných lidí u nás není práce. "Uvědomte si, že nejnebezpečnější skupinou ve společnosti je nezaměstnaná inteligence. V Evropě stála vždy v čele všech levicových bouří," varuje veřejnost s vážnou tváří ministr.

Britské listy se tehdy dotázaly ministra školství, jak své výroky myslel. Vznikla měsíc trvající debata, která trvala až do voleb, po nichž se stal ministrem školství Eduard Zeman.


Články Jana Sokola a texty o školské politice Jana Sokola na serveru BL
> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Další závažné téma:
Jak Zdeněk Pinc a Jan Sokol brání mladým lidem ve studiu
 Jan Čulík     4. 3. 2002 >
Cizojazyčné texty pro přijímací zkoušky na FHS UK jsou zcela v pořádku
  Jan Sokol   11. 3. 2002 >
Ještě jednou k přijímacím zkouškám na FHS Karlovy univerzity
 Jan Čulík   13. 3. 2002 >

Téma školství >


Sloupek

Vskutku až kafkovsky přízračně působí ten český bezvousý poptenor K., jemuž minulý týden jeho dvorní šašci veřejně nabídli osiřelý trůn prezidenta ČR. Je to sice protiprávní, neboť prezidentskou kandidaturu může českému Parlamentu navrhnout jenom alespoň deset jeho poslanců nebo senátorů, ale tomu zpěváčkovi a jeho kamarile jde přece hlavně o publicitu a té se jim v tuzemských, hutně zbulvarizovaných médiích dostalo požehnaně. Něco jiného jsou ale ten zpěváček a ta média, a něco jiného je, co se tím obecenstvu vzkazuje a dokazuje.

Ono totiž jde o jistý druh v Česku značně rozšířené psychické anomálie, která se mimo jiné projevuje patologickým zbožňováním každého aspoň trochu známějšího popzpěváka či herce, bez ohledu na jejich morální i jen obyčejné lidské kvality. Stalo se už jakousi podivnou tradici, že takovému "umělci" dav vlastně vše předem odpouští, aniž si přitom uvědomuje, že ještě nedávno tuzemský totalitní režim vpouštěl do "síní slávy" jen tomuto režimu oddané lidi, kteří navíc někde v temnotách politiky měli za sebou kohosi mocného. I proto se ten dav zároveň naučil projevovat těmto "umělcům" okázalou náklonnost, popřípadě se jim vlísávat do přízně. Tenhle relikt totality v Česku přetrvává a příkladů jsou spousty -- mnohdy se kvůli "hvězdám" pozoruhodně rychle rozhýbá pražská justice, u níž se jinak "obyčejní lidé" svých práv dlouhá léta naopak dovolají marně. Zároveň tento jev nebezpečně zdomácňuje i v nejvyšších patrech současné tuzemské politiky, což je přesně to, co ten bezvousý poptenor obecenstvu vzkazuje a dokazuje. Totiž: že on a jeho "umělečtí" spřízněnci si pořád budou dělat, co se jim zlíbí, že v tom za mediálního jásotu budou dál "radostně vzkvétat". Koneckonců viz též třeba jinou popzpěvandu Hanu Zaňákovou alias Bílou Lucii a jejího protégé: dalšího prezidentského kandidáta Václava Klause.

Nechť tedy ministr kultury Pavel Dostál znovu hezky poprosí toho bezvousého tenora, ať tu kandidaturu na prezidentský stolec nevzdává, že bez něj by to nešlo.

9. 2. 2003
Hlavní zbrojní inspektoři OSN v pochválili nové jednání s iráckými činiteli, k němuž došlo v Bagdádu v sobotu a které trvalo více než čtyři hodiny. Zbrojní inspektoři konstatovali, že byl obsah rozhovorů "velmi podstatný". Hans Blix a jeho kolega Mohamed ElBaradei obdrželi od Iráčanů během tohoto jednání množství nových dokumentů a konstatovali, že je prostudují přes noc před dalším jednáním, která probíhají v neděli.

Generální tajemník OSN Kofi Annan vyjádřil veřejně přání, aby nedošlo k válce "dokud nebudou vyčerpány všechny alternativy". "Rozhodnutí použít síly není záležitostí pro jeden stát, ale pro mezinárodní společenství jako celek. Jedinečnou legitimitu Rady bezpečnosti OSN nemůže nahradit nic," konstatoval Annan.

Zdroj v angličtině např. ZDE
8. 2. 2003

Pozoruhodný dopis od bývalého výzvědného poradce u NATO, korvetního kapitána Martina Packarda, vyšel v sobotu 8.2. v deníku Guardian. Zdá se, že je svědectvím o tom, jak silné je znepokojení v britských vojenských a výzvědných kruzích nad blížící se válkou v Iráku:

V roce 1994 se pokoušely americké výzvědné agentury přesvědčit britskou vládu, že jsem ruský špion. Zavolala si mě MI5, ukázali mi obrovské množství zpráv, které jim poslala CIA, a bylo mi řečeno, že Washington tvrdí, že má pro svá tvrzení "přesvědčivé a nezvratitelné důkazy". Ve skutečnosti nebylo na jejich tvrzení ani slova pravdy jak mi potvrdily britské úřady. Incident v Tonkinském zálivu, který byl využit jako ospravedlnění pro vstup USA do války ve Vietnamu, a útok na továrnu al-Shifa nedaleko Chartúmu jsou další příklady špatné výzvědné práce. V případě Iráku nevzniká, jak se zdá, naléhavost vojenské akce proto, že by sílila irácká hrozba, ale z politických a hospodářských důvodů v Americe.

Skepsi ohledně britskoamerické propagandy potvrzuje celá řada vysokých vojenských důstojníků a bývalých výzvědných analytiků, kteří nejsou přesvědčeni, že je válka v této etapě ospravedlnitelná. Mnoho z nich se domnívá, že hrozba britským zájmům i regionální stabilitě v důsledku Američany vedeného útoku na Irák vzroste. Nemám pochyb o tom, že existují jiné možnosti, jak svrhnout režim Saddáma Husajna, aniž by bylo nutno přikročit k invazi. Tyto možnosti jsou jistě pomalé a nedramatické, a tedy pro politiky neatraktivní, ale musíme doufat, že OSN, která je bohužel zranitelná vůči americko-britským tlakům, bude požadovat řádnou analýzu. Mezitím bychom měli podporovat [čelného britského liberálnědemokratického politika] Charlese Kennedyho a ostatní, kdo v Británii představují rozumné názory, v jejich tvrzení, že by bylo morálně nesprávné zahájit útoku dříve, než bude stoprocentně a autenticky prokázána jeho nutnost.

Zdroj v angličtině ZDE

Donald Rumsfeld
9. 2. 2003
"The message is that there are no knowns. There are things we know that we know. There are known unknowns, that is to say there are things that we now know we don't know. But there are also unknown unknowns, there are things we do not know we don't know. And each year we discover a few more of those unknown unknowns. - Jde o to, že nejsou žádné známé. Jsou věci, o nichž víme, že je víme. Pak jsou známé neznámé, tedy to jsou věci, o nichž nyní víme, že je nevíme. Ale pak jsou také neznámé neznámé, jsou věci, o nichž nevíme, že je nevíme. A každým rokem poznáváme vždycky trochu víc těch neznámých neznámých."

Publicistický pořad rozhlasu BBC Broadcasting House shromáždil na svých internetových stránkách zvukové záznamy více než 20 výroků amerického ministra obrany Rumsfelda, kterého v úvodu charakterizuje jako "jednoho z negeniálnějších stylistů poslední zbývající světové supervelmoci, jehož jediným vážným soupeřem je jen sám pan prezident Bush".

Úvod ke zvukové knihovně Rumsfeldových výroků na stránkách BBC vyzývá: "klikejte si na ně znovu a znovu a plně je vychutnejte v pohodlí svého vlastního sanatoria".

Knihovna těchto a dalších zvukových záznamů Donalda Rumsfelda je ZDE
10. 2. 2003
Motto:
(Dva dědci v hospodě u piva:)
(...) "No jó, jenže na rozdíl od Iráku my žijeme
ve svobodné a demokratické zemi."
"Smíme se ale rozhodnout nejít do války?"
"To ne, ale můžeme se na to dívat v televizi.
"


Ani tentokrát v neděli večer nezklamal pravidelný satirický pořad britské televize Channel Four Bremner, Bird and Fortune známého komika-imitátora politiků a veřejných osobností Roryho Bremnera (za pomoci dvou dalších komiků, Johna Birda a Johna Fortuna), který se skoro celý věnoval aktuálnímu vývoji kolem Iráku. Hodinový pořad se vysílá v hlavním vysílacím čase ve 20 hodin. Citujeme několik - často jen obtížně přeložitelných - ukázek:

8. 2. 2003
V pondělí 4. února zveřejnila britská vláda svou novou zprávu o Iráku ZDE, kterou pochválil v OSN i americký ministr zahraničních věcí Colin Powell.

Koncem týdne však vyšlo najevo, že tato devatenáctistránková zpráva vznikla zkopírováním částí tří různých dokumentů, autorem jednoho z nichž je jeden postgraduální student. Jde o článek kalifornského postgraduálního výzkumníka Ibrahima al-Marashiho o iráckých tajných službách, který vznikl na základě práce "Iraq's Security and Intelligence Network; A Guide and Analysis", kterou mají Britské listy k dispozici v plném znění z izraelského zdroje ZDE.

Článek vznikl na základě materiálu, který většinou vyšel najevo už před 12 lety, v důsledku první války v Perském zálivu. Kritikové poukazovali na to, že je zpráva v tomto ohledu nutně zastaralá, britská vláda tvrdí, že nikoliv. Ostatní části zprávy byly zjevně zkopírovány z vojenského časopisu Jane's Intelligence Review. Zpráva, s titulem "Irák - jeho infrastruktura skrývání, podvádění a zastrašování" přitom předstírá, že je to aktuální výzvědná analýza.

Rešerše o Iráku v angličtině IrqR HRW FAS GS CIA IF
Zdroje v angličtině CH4 BBC OBS
9. 2. 2003
Reportér týdeníku Observer Luke Harding navštívil teroristický tábor v severním Iráku, který označil ve svém úterním projevu v Radě bezpečnosti OSN americký ministr zahraničních věcí Colin Powell za středisko mezinárodní sítě organizace al Qaeda a za "teroristickou továrnu na chemikálie a na jedy", kterou provozuje "islámská teroristická skupina Ansar al-Islam". Britský reportér na tom místě však žádnou továrnu na chemikálie nenašel:
Zdroj v angličtině ZDE
9. 2. 2003
Je zjevné, že pokud si nebude premiér Tony Blair dávat velký pozor, jeho nekompromisní postoj prosazující válku proti Iráku, by mohl velmi vážně poškodit jeho postavení i pověst, varoval v neděli v poledne pořad "Svět o tomto víkendu" rozhlasu BBC a pokračoval: " Ve Spojených státech je spokojeno šedesát procent Američanů s tím, jak prezident Bush jedná v této krizi, v Británii má v této věci v premiéra Blaira obdobnou důvěru jen třicet procent občanů. Základním rozdílem je to, zda případný útok proti Iráku podpoří novou rezolucí Rada bezpečnosti OSN. Pokud by taková rezoluce byla schválena, invazi do Iráku by podpořilo více než 70 procent Britů. Pokud by schválena nebyla, v Británii by zavládla ve veřejnosti hluboká skepse. YouGov, organizace zabývající se průzkumem veřejného mínění, zaznamenává měnící se názory britské veřejnosti v této věci už šest měsíců. V září 2002 podle jejích zjištění podporovalo válku proti Iráku bez nové rezoluce OSN 35 procent Britů. Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, zveřejněného v listě Mail on Sunday tuto neděli, podporuje útok proti Iráku bez rezoluce OSN jen 20 procent Britů.
8. 2. 2003

Z průzkumu veřejného mínění glasgowského listu The Herald vyplývá, že v důsledku Blairovy tvrdé linie vůči Iráku klesá popularita britských labouristů ve Skotsku. Deník míní, že by to mohlo vést k porážce labouristů ve Skotsku v květnových volbách do edinburského parlamentu, které budou první volební zkouškou labouristické vlády od posledních britských všeobecných voleb. Nejnovější průzkum veřejného mínění zaznamenal za poslední měsíc pokles popularity labouristů ve Skotsku o osm procent. Labouristy ve Skotsku nyní podporuje jen 32 procent voličů. Dohání je Skotská nacionální strana s podporou 31 procent. Skoro úplně zmizel donedávna téměř desetiprocentní náskok labouristů před skotskými nacionalisty.The Herald se domnívá, že by tento pokles popularity pro labouristy ve Skotsku mohl znamenat, že by opoziční Skotská nacionální strana a Liberálnědemokratická strana mohly utvořit po květnových volbách ve Skotsku menšinovou vládu, zejména pokud by podpora labouristů ve Skotsku dále klesala. The Herald uvádí, že jen 13 procent Skotů zastává názor, že by se Británie měla účastnit války proti Iráku bez ohledu na to, zda bude či nebude schválena druhá rezoluce OSN. Dalších 27 procent Skotů konstatovalo, že by se Británie neměla účastnit žádné války za žádných okolností. 57 procent skotských občanů by však válku podpořilo, pokud by byla schválena druhá rezoluce OSN. "To není zrovna drtivá podpora," upozorňuje list.

"Rostoucí počet voličů se zřejmě rozhodl, že potrestají britského premiéra za jeho přístup k irácké krizi, přestože, paradoxně, skotský parlament nemá v této věci žádné rozhodovací pravomoci ani vliv.," píše v sobotu glasgowský The Herald a pokračuje: "Jestliže se dostanou do vlády v Edinburku skotští nacionalisté, prosadí nezávislost Skotska, což by znamenalo rozvolnění ústavních pout v rámci britské Unie. Je zjevné," pokračuje list, že Blair (kterého před dvěma dny v Paxmanově rozhovoru v televizi označili za 'poslance za Texas Sever' a kterému zjevně stačí přidržovat se Bushova pouzdra na pistoli, zatímco americký prezident pospíchá do války, kterou si málokdo ve Skotsku přeje) nepočítal při svém plánování s možnou porážkou v nadcházejících skotských všeobecných volbách."

The Herald dodává, že bude zřejmě veřejnost pohlížet na činnost Blairovy vlády ještě "méně nadšeně, pokud vyjdou najevo další důkazy, že vláda ve snaze ospravedlnit válku kopíruje psaní postgraduálních studentů, založené na materiálu, starším než 10 let."

8. 2. 2003
Nejdražší ohlášenou fúzí roku 2002 byla expanze farmaceutické společnosti Pfizer, která v polovině června oznámila své rozhodnutí začlenit firmu Pharmacia Corp. do svých podnikových struktur za cenu 61,4 miliardy dolarů. To se nelíbí Evropské komisi kvůli obavám protimonopolních orgánů z příliš velkého vlivu na konkurenční prostředí a nepřijatelného ovlivňování trhu. Evropská komise započala důkladné šetření. Komise chtěla prověrku dopadů akvizice na hospodářskou soutěž původně uzavřít již loni v listopadu. Tehdy ale konec šetření odložila s tím, že potřebuje víc informací o chystaném spojení. Na hloubkové prověrce akvizice pracuje i americká Federal Trade Commission (FTC).

Štetření EK má být ukončeno ještě v únoru. Některé hlasy z odvětví říkají, že se Pfizer bude muset kvůli akvizici některých aktiv zbavit, napsala Reuters. Že by to byla například Viagra, to nepředpokládá nikdo, dodáváme my...

Graf vývoje kurzu akcií Pfizer BL
Profil Pfizer BL
Kaaba - posvátný chrám uprostřed největší mešity Al-Harám v Mekce
10. 2. 2003
podle internetových zdrojů
"Bůh nemá slitování pro toho, kdo nemá slitování pro jiné"
Mohammed

"Není boha kromě jediného Boha a Muhammad je jeho poslem a prorokem". Toto prohlášení víry se nazývá šaháda a je to jednoduchá věta, kterou pronášejí všichni věřící.

Pouť do Mekky se svými obřadními úkony je posledním z pěti sloupů islámu. Čtyři další jsou: ímán - víra v jedinečnost Boha a jeho proroka Muhammada ; saláh - povinnost modliteb, které se vykonávají pětkrát denně -po raním úsvitu, v poledne, odpoledne, při západu slunce a po setmění ; zakat - povinnost almužny - podpory 1/40-tiny majetku chudým; sawm - sebeočista prostřednictvím půstu o měsíci ramadánu. Každoroční pouť začíná ve 12. měsíci islámského roku (který je lunární, a proto pouť, i ramadán, vychází někdy na léto a někdy na zimu).

Hadždž připomíná muslimům velké shromáždění v Den posledního soudu, kdy lidé stanou navzájem si rovni před Bohem a budou čekat na svůj konečný osud, kdy nebude nadřazenosti ras ani rodu.V arabském jazyce je to prostě Pouť. Neříká se kam, neboť to všichni vědí. Pouť. Vykonat pouť do Mekky může pouze muslim, což prověřují saúdskoarabské ambasády, které vydávají vízum. Prvním muslimem z České republiky byl ve třicátých letech Hadždži Brikcius, pak například v roce 1989 profesor Mohamed Ali Šilhavý.

Závěr poutě tvoří svátek, Íd al-Adha, který se slaví modlitbami a výměnou darů v muslimských komunitách na celém světě. Vykonání poutě je povinné pro každého muslima přinejmenším jednou a život bez ohledu na to, zda jde o muže či ženu, kteří jsou však duševně, finančně a fyzicky k pouti způsobilí. Muslim, který dosáhl patřičného věku, těší se poměrně dobrému zdravý a je finančně zabezpečený, musí pouť vykonat alespoň jednou za život. Finančním zabezpečením se myslí, že daný jedinec by měl mít až do konce hadždžu dost prostředků na úhradu vlastních výdajů, na zabezpečení osob na něm závislých a na zaplacení dluhů, je-li zadlužen.

10. 2. 2003
Vo štvrtok 6. februára Národná rada SR uponáhľane a upoteno-trápne schválila vyslanie vojenskej jednotky do Iraku. Napriek tomu, že Bezpečnostná rada OSN, ktorá je jediná oprávnená dať takému kroku mandát, ešte nerozhodla. Napriek tomu, že drvivá časť obyvateľov Európy je proti vojne v Iraku. Napriek tomu, že aj volení zástupcovia tohto obyvateľstva v Európskom parlamente povedali jasné nie vojne. Napriek tomu, že politickí vodcovia Európy rozhodne nie sú jednotní v názore na zásah v Iraku.
10. 2. 2003

Sobotní Mladá fronta přinesla článek s názvem "Vodík jednou spasí svět, předpovídá Bush." V něm se, mimo jiné píše, jak si současný prezident Spojených států přeje omezit spotřebu ropy, která dle jeho slov z 50 procent pochází z míst "kde nemají rádi naše hodnoty". Na doprovodné fotografii je dokonce vyfocen s kamerou poháněnou vodíkovými bateriemi. Jsou to záslužné činy, že se "nejmocnější muž planety" zajímá o nové zdroje energie? Vždyť, jak se v článku také píše, "ekologičtí aktivisté tak nebudou mít důvod, aby označovali Bushovu administrativu za nepřítele životního prostředí."

Obávám se, že nikoliv. Veškeré Bushovy výstupy jsou plánovány s velkou pečlivostí a těžko lze uvěřit, že v době, kdy je na spadnutí ozbrojený konflikt, který někteří škarohlídové označují jako "válku o ropu", se náhodou americký prezident dožaduje Kongresu o uvolnění 1,2 miliardy na výzkum zdrojů, které by ropu jednoduše vyšachovaly. Ostatně i známá provázanost Bushovy vlády s ropným průmyslem si říká o jiné vysvětlení. Výzkum v oblasti energie produkované z vodíku je běh na dlouhou vzdálenost, a tak zcela náhodné načasování kampaně má pouze přesvědčit lid, že o ropu rozhodně nejde. Jde přece o lidská práva a naši svobodu, ne?

10. 2. 2003

Samozřejmě také sleduji vše co se děje kolem volby nového prezidenta ČR a co mě nakonec překvapuje nejvíc, je jméno, které ještě nezaznělo, píše Pavel Makovský z Poděbrad. Luboš Dobrovský. Zkušený diplomat, člověk s nadhledem, muž nestranný, mezi politiky státník (viz jeho články ve čtvrtletníku Přítomnost). Nevím "na něj" nic, co by jeho kandidaturu vylučovalo ( a pokud někdo něco takového ví, ať si to nechá pro sebe). Zvolili by ho čeští zákonodárci dřív než pražští umělci nadeženou další hlasy Václavu Klausovi?

10. 2. 2003
"Konfliktu mohl Štěpán Kotrba předejít, kdyby třeba už z jeho Kulturního monitoru bylo zřejmé, jak co myslel. Kvituji s povděkem, že ho má reakce donutila udělat to alespoň ex post. Překvapuje mě ale jeho ztráta paměti, která ho opět vede k paušalizaci. Pokud si čtenář dobře přečte ony texty 1 2 3) které jsem věnoval Srdci na Hradě, pak zjistí, že nejsou v žádném případě jenom obdivné.
7. 2. 2003

Moderátor: Pane premiére, na to, abyste směl vyslat britská vojska do války, musí existovat jasné nebezpečí, bezprostředně hrozící této zemi. Co je to za nebezpečí?

Tony Blair: Tím nebezpečím je, že jestliže dovolíme Iráku, aby si vyvíjel chemické, biologické a jaderné zbraně, budou ohrožovat jeho region a nemohli bychom se vyhnout tomu, abychom byli zataženi do regionálního konfliktu. Už posledně jsme museli zasáhnout, když spáchali agresi vůči Kuvajtu.

Moderátor: Avšak v současnosti žádné nebezpečí nehrozí. Je to nebezpečí, které by vzniklo někdy v budoucnosti.

Tony Blair: Nikdy jsem neřekl, že se chystá Irák zahájit útok proti Británii, ale pohlédnete-li na historii Saddáma Husajna, absolutně není pochyb o tom, že ohrožuje svůj region. Kdyby použil chemické, biologické či chemické zbraně ve svém regionu, Británie ani ostatní svět by nemohly zůstat stranou. A proto vydávají OSN už dvanáct let rezoluce proti němu.

Moderátor: V roce 2000 jste se vyjádřil o těchto rezolucích a o sankcích, které následovaly, že ho zadržely. Co se stalo od té doby?

Tony Blair: To jsem ale neřekl. Řekl jsem, že ho zadržely do určité míry --

Moderátor: Je mi líto, pane premiére. (Cituje: ) "Jsme přesvědčeni, že režim sankcí fakticky Saddáma Husajna už deset let zadržuje." To jste řekl v listopadu 2000.

Tony Blair: Mohu vás ujistit, že pokaždé, kdy se mně na toto lidé ptají, říkám, že ty sankce ho zadržely jen do určité míry. A režim sankcí se začínal rozpadat. Proto jsme po tom citátu zahájili celou řadu jednání o tom, jak ten režim sankcí zpevnit. Ale faktem je, že inspektoři byli z Iráku vyhoštěni -

Moderátor: Nebyli z Iráku vyhoštěni. Pane premiére, to prostě není pravda. Zbrojní inspektoři odešli z Iráku poté, co jim americká vláda sdělila, že začne tu zemi bombardovat.

Tony Blair: Je mi líto, tak to prostě nebylo. Stalo se to, že nám inspektoři sdělili, že nemohou dál vykonávat svou práci, protože nemají přístup k těm místům, napsali o tom podrobnou zprávu Radě bezpečnosti, na tom základě jsme řekli, aby zemi opustili, protože nemohou svou práci řádně vykonávat --

Moderátor: To jste neříkal. Říkal jste, že byli z Iráku vyhoštěni.

Tony Blair: Ale byli, v podstatě, protože nemohli dělat svou práci.

Moderátor: V podstatě nebyli vyhoštěni z Iráku, sami se stáhli.

Tony Blair: Je mi líto, Jeremy, to vám nedovolím. To tak absolutně nebylo. Vysvětlím vám, jak to bylo.

Moderátor: Teď jste řekl, že se inspektoři rozhodli odejít ze země. Takže nebyli ze země vyhoštěni.

Tony Blair: Byli v podstatě vyhoštěni z důvodů, které vysvětlím. Než odcestovali z Iráku, přicházeli opakovaně do Rady bezpečnosti a stěžovali si, že nemají přístup k vojenským místům, například ta místa byla označována za prezidentské paláce, nesměli tam, proto se vrátili do OSN a řekli, nemůžeme dál vykonávat svou práci inspektorů. Proto jsme my řekli, musíte odejít, protože se pokusíme vynutit tuto akci jinak. Takže když navozujete, že inspektoři dělali v Iráku svou práci, to není pravda.

Moderátor: To jsem nenavozoval. Jen jsem konstatoval fakt, že inspektoři nebyli vyhoštěni, byli staženi. A vy přiznáváte, že byli staženi.

Tony Blair: Byli staženi, protože nemohli dělat svou práci. Nebuďme absurdní. Nemělo smysl, aby tam ti inspektoři byli, když nemohli vykonávat svou práci. A faktem je, že víme, že po celou tu dobu Irák své zbraně ukrýval. Lhal o existenci svého jaderného programu a programu biologických zbraní a teprve, když byly prováděny pohovory s lidmi, kteří z Iráku emigrovali, jsme zjistili, že tyto programy existují.

(...)

Moderátor: Věříte výsledkům práce americké výzvědné služby?

Britský premiér Tony Blair se ve čtvrtek v 21 hodin podrobil v britské televizi padesátiminutovému rozhovoru o tom, proč chce vést válku proti Iráku. Tvrdě ho interviewoval britský televizní moderátor Jeremy Paxman a otázky mu kladli i řadoví občané. Podle komentátorů zaujal Blair svou upřímností, zejména i tím, kdy v závěru pořadu připustil, že se možná mýlí, avšak podle následné diskuse v jiném televizním politickém pořadu ve čtvrtek večer diváky nepřesvědčil. Přinášíme v českém překladu výňatky z této televizní debaty a upozorňujeme zejména na práci britského moderátora.

Kompletní videozáznam pořadu (v angličtině) je ZDE
Kompletní transkript rozhovoru v angličtině je ZDE
10. 2. 2003
Takmer po trinástich rokoch hlbokého sociálneho mieru zažila slovenská verejnosť „štrajkový“ víkend. Začnime základným faktom: dva štrajky železničiarov za funkčné riešenie návrhu na zrušenie 25 regionálnych tratí mali verejnú mienku na svojej strane. Tento fakt je dlhodobo najvážnejším signálom pre našu vládu. Každá spoločnosť žije nielen z výkonov a služieb, ale aj z väzieb, ktoré sa nedajú premeniť na ekonomické položky. Už preto má sociálny mier svoju cenu. Rušením regionálnych tratí sa nezrušili pracovné, ale aj dôstojné podmienky na život. Železničiari museli ísť do tohto štrajku. Iste, 50 miliárd dlhu na železniciach straší, ale upozorňuje na to dôležité: rozlúčme sa s predstavou, že za dlhodobo zbabrané vedenie železníc musia niesť dôsledky tí, ktorí v nich pracujú. Železnice mali počas oboch Dzurindových vlád svoje nadštandardne platené vedenie, okrem iného za nadštandardnú zodpovednosť. Schéma „zisky nám, straty vám“ nemá zlaté dno. Nefunguje.
10. 2. 2003
Marián Repa
Na území bývalého Uhorska sa železnice začali budovať v druhej polovici 19. storočia. Trať mala obrovský vplyv na rozvoj či úpadok daného regiónu. Mnohé kedysi vážené mestá stratili svoj pôvodný význam. Príkladov je viacero -- Nemecká Ľupča, Kláštor pod Znievom, Mošovce, Modra. Zatiaľ čo vtedy nad sebou ortieľ vyniesli slovutní mešťanostovia tým, že železnicu odmietli, dnes sa o niečo podobné pokúša vláda.
10. 2. 2003

Na železničiarov bol neustále vyvíjaný nátlak

Štrajk na železnici sa skončil. Odbory nedosiahli splnenie ani jednej zo svojich požiadaviek. Manažment Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) a Železničnej spoločnosti (ZSSK) si môže s vládou podať ruky. Podarilo sa im presadiť si svoje.
10. 2. 2003

Silné kafe

Radovan Geist
To sme sa zasa pekne vyfarbili. Správa Telo a duša: Násilné sterilizácie a ďalšie útoky na reprodukčnú slobodu Rómov na Slovensku dvoch ľudskoprávnych nevládnych organizácií nastavila neľútostné zrkadlo.
10. 2. 2003
V Banskej Bystrici som zažil zaujímavé prekvapenie. Moja dcéra priložila svoju električenku s čipom na aparátik v trolejbuse a vypadli dva lístky. Až vtedy som pochopil, načo vlastne môže slúžiť čipová karta v mestskej doprave.
10. 2. 2003
Americké holubice miera: Na webovej stránke www.americanpeace.eccmei.net sa dajú nájsť mimoriadne zaujímavé údaje. Pochádza od amerických mierových aktivistov a dozviete sa z nej, že od roku 1776 boli USA skoro vždy účastníkmi nejakého ozbrojeného konfliktu. Napríklad v 20. storočí americkí vojaci nebojovali iba v rokoch 1935,1937, 1939 a 1956. Na svete niet druhej krajiny, ktorá by bola zapletená v toľkých vojnách. Takže na stále reálnejšiu hrozbu vojny s Irakom sa treba pozerať aj z tohto zorného uhla.
Monarchismus žije: Keď náš parlament prednedávnom nedokázal zvoliť hlavu štátu, zareagovali poslanci tak, že zmenili ústavu a zaviedli priamu voľbu prezidenta republiky. U našich západných bratov síce tiež uvažujú o tejto alternatíve, no zároveň sa zjavil názor, ktorý je v krajine symbolizovanej Jozefom Švejkom prinajmenšom čudný. ZDE sa nachádza manifest českých monarchistov. Panovník je vraj odmalička vychovávaný, aby reprezentoval, vyhýba sa politickým zásahom a zabezpečuje krajine politickú kontinuitu. Moderný štát by však mal byť predovšetkým lacný a monarchia je (okrem iného) nákladná záležitosť. Našťastie, na Slovensku s podobnou myšlienkou nik neprišiel.
Paraziti: Internet umožňuje, aby váš počítač mohol použiť niekto iný. Pokiaľ sa to deje s vaším súhlasom, ide o tzv. grid computing. Už som písal, že váš počítač môže byť zapojený do projektu SETI, analyzovať rádiový šum zachytený z vesmíru, či náhodou neobsahuje aj signály mimozemských civilizácií. Existuje však aj parasitic computing, kde váš počítač môžu používať proti vašej vôli. Žiaľ, toto zneužívanie cudzích počítačov umožňujú vlastnosti tzv. TCP protokolu, ktorým sa zapájame na internet. Jedinou obranou proti tomuto zneužívaniu je, odpojiť ho od internetu. Samozrejme, má to aj druhú stránku, prepojenie stoviek miliónov počítačov by vytvorilo netušené možnosti, umožnilo by pracovať s fantastickou kapacitou, ale...?
Predstavy o počiatku i koncu: Na adrese NASA nájdeme informácie o Hubblovom teleskope, ktorý krúži na obežnej dráhe okolo našej planéty. Jednotlivé podstránky prinášajú informácie o projekte, vlastnostiach ďalekohľadu a použitej technológii, o tom, ako sa dostal na obežnú dráhu. Píše sa tu aj o niekoľkých kozmických misiách, ktoré mali za cieľ tento prístroj opravovať a vylaďovať. Stránka umožňuje prístup ku kolekcii obrázkov vesmírnych telies, ktoré by sa nedali zhotoviť na našej planéte. Napadá mi, či niekedy v budúcnosti naši potomkovia nepostavia ešte mohutnejší teleskop na Mesiaci, ktorý umožní dovidieť ešte ďalej. Hubblov teleskop umožnil spresniť naše predstavy o počiatkoch vesmíru. Čo by bolo potom?
Chcete nás upozornit na zajímavou webovou stránku? Napište redakci BL
10. 2. 2003
Ten pravý čas na válku - pravověrní jsou všichni pohromadě... Odchodem z Mekky do údolí Míná začala v neděli muslimská pouť hadždž; pokračuje do 11. února. "Labbajk Alláhuma labbajk, labbajka la šarika-laka labbajk, Inna-al hamda, wan-nicmata laka-wal mulk, lá šarika lak..."   MP3 0:48
Zlobíš, chlapče, zlobíš... Šéf inspektorů OSN Hans Blix dnes v Bagdádu řekl, že jeho návštěva přispěla k tomu, že Irák začíná brát vážněji problémy, které je třeba ještě vyřešit. Blix uvedl, že by byl spíše pro prodloužení inspekcí než pro jakékoli jiné řešení.
I to je úvod k válce... Ceny ropy v pátek opět rostly kvůli Iráku a poklesu rezerv v USA. A to jsou přitom všechny letadlové lodě na jaderný pohon. Stíhačky a bombardéry bohužel ne. Bude načase "přešaltovat" na vodík...
Když je něco tajný, tak je to holt tajný... Německý kancléř Gerhard Schröder a ruský prezident Vladimir Putin se dnes v Berlíně neznali k údajnému plánu, který připravuje Německo a Francie k úplnému odzbrojení Iráku. Oba se na společné tiskové konferenci znovu vyslovili pro mírové řešení konfliktu. "Je třeba vytrvale usilovat o mírové řešení," řekl Putin. "Nevidíme důvody k použití síly."
Mandát je mnohdy záchrana i pro ty, kteří nemají rozum... Izraelský prezident Moše Kacav oficiálně pověřil odstupujícího premiéra Ariela Šarona sestavením nové vlády. Jedním z hlavních úkolů nové izraelské vlády bude skoncovat s "palestinským terorismem" a odstranit jeho vedení, mimo jiné Jásira Arafata, řekl Šaron, když pověření od prezidenta přijímal.
5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
4. 2. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. Za nesmysly, které vycházejí např. v Mladé frontě dnes, vydáte ročně cca 3000 Kč. Proč nepodpořit menší částkou, rozdělenou na drobné splátky, nezávislou žurnalistiku Britských listů? S finančním rozpočtem bychom mohli dělat daleko podstatnější práci než dosud.

Všichni spolupracovníci časopisu na něm pracují ve veřejném zájmu zadarmo, případně ho dotují z vlastních zdrojů, někteří velmi podstatně. Finanční dary nám umožní dělat více práce ve veřejném zájmu s větším počtem spolupracovníků a profesionálněji.

Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet č.: 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s. Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1. Variabilní symbol pro příspěvky 2002 (ti, po nichž chce banka konstantní symbol, mohou použít 0558).Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2003 Vzkaz bezvousého tenora Karel  Mašita
10. 2. 2003 Monitor Jana Paula: Ještě ke kontroverzi o Srdci Jan  Paul
10. 2. 2003 Britská soda   
10. 2. 2003 Zaostřeno na islám: pouť do Mekky - hadždž Štěpán  Kotrba
9. 2. 2003 Irák: Tony Blair ohrožuje své politické postavení   
9. 2. 2003 Významné výroky Donalda Rumsfelda   
8. 2. 2003 Povede pokles Blairovy popularity kvůli válce v Iráku k porážce labouristů ve Skotsku? Jan  Čulík
8. 2. 2003 Svrhnout Saddáma Husajna je možno mnoha jinými způsoby než válkou   
8. 2. 2003 Evropská unie nechce monopoly: Pfizera vyšetřuje Evropská komise, jeho akcie klesají Radek  Mokrý
7. 2. 2003 Nekompetentní a bulvární Monitor Jana Paula Alexander  Gjurič

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2003 Britská soda   
10. 2. 2003 O akú hviezdičku nám ide? Pavol  Fabian
10. 2. 2003 Prosazuje Bush nové zdroje energie? Martin  Přibyl
10. 2. 2003 Krize v NATO "nepovede k odložení války"   
9. 2. 2003 Irák: Tony Blair ohrožuje své politické postavení   
9. 2. 2003 Významné výroky Donalda Rumsfelda   
9. 2. 2003 Irák ustupuje ohledně zbraní hromadného ničení   
9. 2. 2003 Powellova irácká "továrna na jedy" neexistuje   
8. 2. 2003 Britská vláda opsala svou aktuální zprávu o Iráku ze studentské práce   
8. 2. 2003 Svrhnout Saddáma Husajna je možno mnoha jinými způsoby než válkou   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   
27. 11. 2002 Nigérie: má být popraven novinář   
27. 11. 2002 Feminismus, muslimský fundamentalismus a soutěž Miss World - už jen v třetím světě   
26. 11. 2002 V Londýně nebo v Africe, soutěž Miss World je stále ponižující   
21. 10. 2002 Sex nebo vztah?   
2. 10. 2002 Ženy v Iráku jsou svobodnější než v jiných arabských zemích   
29. 9. 2002 Feminismus - zbraň ženské emancipace Jean Bethke Elshtain
23. 9. 2002 Feminismus jako "mediální bublina" Eva  Presová

Školství RSS 2.0      Historie >
1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi
27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl
17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České a britské školství: Stačí srovnávat Jaroslav  Vávra
8. 1. 2003 O čekání na důstojné učitelské platy, na důstojné hodnocení učitelů, ale nejen o tom Jaroslav  Vávra
3. 1. 2003 Čeští studenti: "Skotská pohádka" Jan  Čulík
3. 1. 2003 Platy učitelů Radek  Sárközi
14. 12. 2002 Založení Učitelského odborového klubu - ASO   
26. 11. 2002 Stávková pohotovost v SOŠ na Praze 3   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík
20. 1. 2003 Třicet let bojů s Ladislavem Štollem
aneb Jak s tím můžete žít?
Martin  Štoll

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
30. 1. 2003 Rybníček chce vybudovať konkurenciu Markíze, ale...
Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!
Jana  Matúšová
18. 1. 2003 Národní knihovna má problém s chápáním svého poslání v digitální době Štěpán  Kotrba
6. 1. 2003 Inzerát (na dům, ve kterém už nechci bydlet) Jiří  Koubek
16. 12. 2002 Digitální média veřejné služby III. Zdeněk  Duspiva
16. 12. 2002 Soudnost, pane Berko, soudnost! Štěpán  Kotrba
13. 12. 2002 "Pekařství " nebo "ČT"? Jiří  Koubek
13. 12. 2002 KAUZA: Ostravská ČT   
12. 12. 2002 Milan Bouška: Propustili mě z ČT, protože ve mně viděli cizorodý element Jan  Čulík
7. 12. 2002 Hrůzné informace o řediteli brněnského studia ČT Zdeněk  Drahoš
5. 12. 2002 Kterak Jan Čulík pomáhal České televizi pochovat Netopýra Karel  Mašita