10. 2. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 2. 2003

Britská soda

Motto:
(Dva dědci v hospodě u piva:)
(...) "No jó, jenže na rozdíl od Iráku my žijeme
ve svobodné a demokratické zemi."
"Smíme se ale rozhodnout nejít do války?"
"To ne, ale můžeme se na to dívat v televizi.
"


Ani tentokrát v neděli večer nezklamal pravidelný satirický pořad britské televize Channel Four Bremner, Bird and Fortune známého komika-imitátora politiků a veřejných osobností Roryho Bremnera (za pomoci dvou dalších komiků, Johna Birda a Johna Fortuna), který se skoro celý věnoval aktuálnímu vývoji kolem Iráku. Hodinový pořad se vysílá v hlavním vysílacím čase ve 20 hodin. Citujeme několik - často jen obtížně přeložitelných - ukázek:

Rozhovor s Jacquesem Chiracem

(Rozhovor uvádí známá, seriózní britská reportérka. Chiraca hraje Bremner, je oblečen ve "francouzském" pruhovaném černobílém tričku, s červeným šátkem kolem krku, na hlavě rádiovku)

Reportérka: Budu teď hovořit s francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem. Řekl byste, pane prezidente, že po všech těch letech jsou vztahy mezi Brity a Francouzi stále ještě do značné míry založeny na stereotypech? (Smích)

Chirac: (Mluví francouzsky) Ale vůbec ne, vůbec ne. Teď - pokud mi dovolíte, musím říci, že máte ta nejkrásnější prsa, jaká jsem kdy viděl.(Smích)

Reportérka: Ano. Děkuji vám. Dovolte mi říci, že vy máte také ta nejkrásnější prsa, jaká jsem kdy viděla. Mohli bychom dál hovořit anglicky?

Chirac: (anglicky, se silným francouzským přízvukem): Samozřejmě, samozřejmě.

Reportérka: Tento týden jste se s Tonym Blairem snažili budovat vzájemné mosty?

Chirac: Ale vůbec ne. Jsme dospělí, demokratičtí politikové a měli bychom být schopni respektovat své neshody dospělým způsobem. Ale jestliže se Blair začne spojovat s Polskem, s Českou republikou a ostatními, samozřejmě, tak říkáme, dobře, nehrajeme, ať si jde do prdele!

Reportérka: Řekl byste, že mezi Francií a Británií byl vždycky vztah založený částečně na lásce a částečně na nenávisti?

Chirac: Ah! Někdy vy nás milujete a my vás nenávidíme, někdy vy nás nenávidíte - taky. Taková je situace.

Reportérka: Pojďme k Iráku. Když jste byl premiérem, v roce 1975 prodala Francie Iráku jaderný reaktor. A váš následník schválil vyslání šesti zásilek plutonia do Iráku.

Chirac: Tady vidíte, že je velmi důležité zapomínat na minulost.

Reportérka: Čelíme v tuto chvíli nebezpečí války. Je to jen otázka několika týdnů. A stále není jasné, jestli Francie podpoří druhou rezoluci OSN.

Chirac: Ah, no...My nechceme být předvídatelní. Moment překvapení je v politice důležitý. Čekáme na vyjádření inspektorů, na to, jak rozsáhlý má Saddám zbrojní program, a co je nejdůležitější, kolik peněz na té válce budeme moci vydělat.

Reportérka: V době první války v Perském zálivu, než se začalo střílet, vydělali jste 10 miliard dolarů prodejem letadel, vrtulníků, střel, protiraketových střel.

Chirac: Ano, a to bylo jen za to, co jsme prodali Iráčanům.

Reportérka: Řekl byste, že základním principem vaší zahraniční politiky je státní sobectví?

Chirac: Proč ne? Proč ne? Když chtěl váš pan ministr zahraničí monsieur Cook v roce 1997 zavést etickou dimenzi do britské zahraniční politiky, smáli jsme se tolik, že jsme si museli převlíct kalhoty. A pak už to nikdy nepřestalo. Ptám se: Jak se můžeme stát co nejetičtější?

Reportérka: Dojde vůbec někdy zase k britsko-francouzskému sblížení?

Chirac: Ah! Francie zastává dlouhá léta svůj tradiční nekonformismus. Vyhrazujeme si právo na samostatnou politiku. Je to politika založená na rigorózní intelektuální tradici, na zpochybňování, na logice, na racionální, inteligentní debatě.

Reportérka: A proto jste do Francie pozvali Roberta Mugabeho?

Chirac: (Směje se) Ne, to bylo jen proto, že jsme chtěli naštvat Tonyho Blaira.

Irák a Severní Korea

Bremner: Je to pozoruhodné, že. Irák vpustil do země zbrojní inspektory, jednají nyní o další spolupráci a Irák dovoluje teď letadlům U2 ty přelety. Mezitím očekává Severní Korea preventivní jaderný úder a vyhrožuje totální válkou - Američani na to: "Buďte zticha! Nemáme čas!" (Smích)

Severní Korea oznámila, že jestliže Američani zaútočí na jejich jaderný reaktor, Severokorejci budou reagovat totální válkou. A jestliže USA napadnou Irák, Severní Korea se bojí, že pak bude na řadě ona, a tak preventivně zaútočí na Ameriku.

Znamená to tedy, že je teď Severní Korea novým světovým policistou? Budou teď severokorejské mírové sbory patrolovat v nejrůznějších oblastech na světě, kde je krize? Zbrojní inspektoři z Pchjong-jangu nám budou vtrhávat do ložnice a křičet: CO TAM SCHOVÁVÁTE?"

Stírací karty OSN!

Hlas reklamního hlasatele:

Všichni hrají BINGO! Se stíracími kartami OSN! (Záběr na Vladimíra Putina) Tento ruský prezident vyhrál dohodu, v jejímž rámci byly tři čečenské organizace postaveny mezinárodně mimo zákon!

(Záběr černošského politika) Tento šťastný představitel angolského státu dostal od Spojených států navíc 4,1 milionu dolarů hospodářské pomoci!

(Záběr jiného černošského politika) A tento představitel Nové Guineje doufá, že si udrží americkou pomoc ve výši 40 milionů dolarů!

Je to tak jednoduché! Jednoduše jen setřete tři čtverečky na vaší kartě Šťastné lotto OSN, a obdržíte křeslo v Radě bezpečnosti OSN a pak hlasujte ve prospěch vojenského zásahu proti Iráku!

Vyhrajete miliony dolarů hospodářské a humanitární pomoci!

(Záběry různých politiků z třetího světa) Ten hraje! Ten také hraje! Ti také hrají!

K dispozici je každé dva roky sedm křesel v Radě bezpečnosti OSN, není tedy divu, že všech 191 členských států OSN také hrají Šťastné Bingo!

Bolí vás hlava?

(Záběr George Bushe, potřásajícího hlavou. Hlas reklamní hlasatelky:)

Bolí vás hlava? Jste zdeprimován? Zase se propadá ekonomika? Určitě potřebujete Pentagon!

(Záběr na krabičku s lékem Pentagon)

Je to nesmírně rychle fungující prostředek, dokonalý tonik, který vás naplní energií a napumpuje vám za několik pouhých vteřin krev do mozku. Pentagon s vynikající novou formulí za miliardy dolarů okamžitě relaxuje vaše prsa a naplní vám hlavu sebedůvěrou a sebejistotou. (Záběr George Bushe mezi vojáky) Pentagon odstraňuje i tu nejmenší bolest hlavy! (Záběr na Colina Powella) Pročišťuje dokonale diplomatické kanály, takže jste plně připraveni na válku! Buďte naprosto fit s Pentagonem!

(Záběr na dvě krabičky)

Pentagon! A Pentagon plus, s přísadou Rumsfeldu!

Informace britského ministerstva zahraničí

(Vládní informační film. Líbivá hudba. Komentář:)

Toto je Dánsko. Po evropských potravinových nepokojích tu uchvátí krvavým pučem moc pravicová extremistická strana jménem Vikingská aliance. Bude ozbrojená novým druhem zlevněných jaderných řízených raket a začne se spojovat s celou řadu dosud nezaložených teroristických organizací, Roajalistickými Frobyshery, ultraortodoxními Španělskými monopolisty a německou Pruskou osvobozeneckou frontou. (Smích)

V úsilí ochránit vás před tímto trvalým budoucím nebezpečím připravují Velká Británie a Spojené státy preventivní vojenský úder proti Dánsku, Španělsku, Francii, Německu.(Smích) V dlouhodobější perspektivě připravujeme vojenské údery také proti dalším zemím, které by mohly teoreticky ohrozit západní zájmy a globální stabilitu: Albánie. Andorra. Belgie. Kanada, nezávislý stát Majorca, Malta, Mauricius, Nový Zéland, Peru, St. Kitts, Tonga a Wales. (Smích)

Slyšeli jste informaci britského ministerstva zahraničí, pobočky Pentagonu.(Smích)

Pánbůh a primas anglikánské církve


Scéna: Nebe. Proti sobě sedí Bůh (hraje ho známý herec Michael Gambon) a současný, nově jmenovaný arcibiskup anglikánské církve (hraje ho Rory Bremner).

Bůh: Posaďte se. Není to trochu brzo na pochybnosti o Boží existenci?

Arcibiskup: Ne, ale - mám obavu, že přicházím o svou víru.

Bůh: Proč? Co jsem zas provedl?

Arcibiskup: Ne, ne. Mám obavu, že přicházím o svou víru v Tonyho Blaira.

Bůh: Ale přece -

Arcibiskup: Myslel jsem, že spolu budeme vycházet. On je přece nábožensky založený...

Bůh: (vykřikuje), No, to jsou ti nejhorší! Vždycky si myslí, že mají absolutní pravdu. Rozhodl jsem se, mě z toho laskavě vynechte! Mám dost potíží s hinduisty, s muslimy a se židy a nepotřebuju dělat maskota ještě vám.

Arcibiskup: Hovoří s tebou Blair?

Bůh: Jestli se mnou hovoří? Cožpak je Cherie [jeho manželka] katolička? Pořád. Snaží se se mnou vyjednávat o nové verzi Desatera božích přikázání. Myslí si, že je to jako se stanovami Labour Party. Chce učinit Desatero relevantním pro moderní svět, aniž by z něho odstranil jeho základní hodnoty. Měl bys slyšet, co říká o Kázání na Hoře.

Arcibiskup: Ano. Blahoslavení jsou udržovatelé míru.

Bůh: On chce, aby se to změnilo na Blahoslavení jsou ti, kteří vytvářejí mír bojem.

(Zvoní mobilní telefon)

Bůh: Omlouvám se. Měl jsem to vypnout.Haló? Aha, Osámo, kde jsi byl? Vím. Co že se chystáš udělat? Co že se chystáš udělat? Ne, nechci. Nechci to vědět. Nechci to vědět.

Bůh arcibiskupovi: On pořád tvrdí, že zabíjení bezvěrců člověku zaručuje místo v ráji.

Arcibiskup: Ale vždyť to je přece pravda.

Bůh: Tam nechoďme.

Arcibiskup: Ještě jsi mi neporadil, co mám dělat s Tonym Blairem.

Bůh: Nevím už, co mám dělat. Seslal jsem na jeho dobytek mor, seslal jsem povodně, seslal jsem - - počkej! Ještě jednu věc bych mohl udělat. Mohl bych ho začít povzbuzovat, aby vyřešil mírový proces na Blízkém východě.

Arcibiskup: Dokáže ho to zneutralizovat?

Bůh: (s úsměvem) No, zatím to ještě nikdy neselhalo.

Blair a Chirac

Minulý týden se konal neúspěšný summit Blair - Chirac, v jehož rámci se Tony Blair marně pokoušel přesvědčit francouzského prezidenta, aby podpořil Bushovu válku proti Iráku. Na "počest" této vrcholné schůzky skončil pořad Bremner, Bird and Fortune sentimentálním duetem, který stylem Gilberta Bécauda zpívali Chirac a Blair (oba představoval Rory Bremner) - střídali se po verši. Neumím tento veršovaný text řádně přeložit do češtiny: uvádím jen jeho závěr v anglickém originále: ("Chirac" zpíval anglicky se silným francouzským přízvukem:)


Chirac: Our relationship is one of tit for tat
Blair: We gave you Calais
Chirac: We gave you Sangatte
Chirac: So why should we invade Iraq
Blair: So we can send their people back
(Refrén) Chirac: Oh yes, I remember it well..

Chirac: We know we should get rid of Saddam Husain
Chirac: I don't like the talkings of Yanks
Blair: So, what would convince you to back us again?
Chirac: If we stood to make millions of francs!

Chirac: Another singer should confide
We've got the Germans on our side
Blair: Ah, yes, I remember them well!
We drove them out in forty-four
Chirac: But now they're back again once more
Ah yes, I remember them well...

Blair: I'd like to be with you
with France and Germany
Chirac: But you're George Bush's foreign secretary!
(Smích)
Blair: What will it take to end this farce?
Chirac: Remove your head from Bush's arse...
(Hurónský smích)
Chirac a Blair
(zpívají oba, zpomaleně, sentimentálním závěrem, lidé se strašně smějí): Oh, yes, we re-mem-ber it well... (Potlesk)

(Pokus o český překlad:

Chirac: Náš vztah je založen na vzájemnosti/ Blair: My jsme vám dali Calais [v historii]/Chirac: my vám Sangatte [na nátlak britské vlády zrušili Francouzi nedávno tábor pro přistěhovalce v Sangatte nedaleko Calais, odtud utíkali azylanti do Británie]/ Chirac: Tak proč bychom měli zaútočit na Irák? /Blair: Abychom mohli vrátit irácké žadatele o azyl/ Refrén, Chirac: Ano, pamatuju si to všechno...

Chirac: Měli bychom se zbavit Saddáma Husajna/ /Chirac: Nelíbí se mi, jak mluví Yankeyové/ Blair: Tak co by vás přesvědčilo, abyste nás znovu podpořili? /Chirac: Jestliže na tom vyděláme miliony franků.

Chirac: Jiný zpěvák by se měl svěřit/ máme na své straně Němce./Blair: Ach ano, na ty si pamatuju dobře./Vyhnali jsme je v roce 44./Chirac: Ale teď jsou zase zpátky/Blair: Chtěl bych být s tebou,/ s Francií a s Německem/Chirac: Ale ty jsi Bushův ministr zahraničí
(Smích publika)

Blair: Co je zapotřebí, aby skončila tato fraška?/ Chirac: Vyndej hlavu z Bushovy prdele...
(Hurónský smích publika)
(Refrén, píseň ukončují Chirac i Blair, zpomaleně, sentimentálně): "Ano, my si to pa-ma-tu-je-me do-bře.)

                 
Obsah vydání       10. 2. 2003
9. 2. 2003 Jan Sokol na Hrad: orgie průměrnosti nezatížené vkusem Štěpán  Kotrba
9. 2. 2003 Irák ustupuje ohledně zbraní hromadného ničení
8. 2. 2003 Svrhnout Saddáma Husajna je možno mnoha jinými způsoby než válkou
10. 2. 2003 Vzkaz bezvousého tenora Karel  Mašita
9. 2. 2003 Významné výroky Donalda Rumsfelda
10. 2. 2003 Britská soda
8. 2. 2003 Britská vláda opsala svou aktuální zprávu o Iráku ze studentské práce
9. 2. 2003 Powellova irácká "továrna na jedy" neexistuje
9. 2. 2003 Irák: Tony Blair ohrožuje své politické postavení
8. 2. 2003 Povede pokles Blairovy popularity kvůli válce v Iráku k porážce labouristů ve Skotsku? Jan  Čulík
8. 2. 2003 Evropská unie nechce monopoly: Pfizera vyšetřuje Evropská komise, jeho akcie klesají Radek  Mokrý
10. 2. 2003 Zaostřeno na islám: pouť do Mekky - hadždž Štěpán  Kotrba
10. 2. 2003 O akú hviezdičku nám ide? Pavol  Fabian
10. 2. 2003 Prosazuje Bush nové zdroje energie? Martin  Přibyl
10. 2. 2003 Chci Luboše Dobrovského za prezidenta! Pavel  Makovský
10. 2. 2003 Monitor Jana Paula: Ještě ke kontroverzi o Srdci Jan  Paul
7. 2. 2003 Jak Blaira nazvali v televizi "poslancem za Texas"
10. 2. 2003 Usvedčení štrajkom Martin  Muránsky
10. 2. 2003 Vzrastie počet okresov bez železničného spojenia? Marián  Repa
10. 2. 2003 Štrajk nie je zločin! Ivan  Štefunko, Radovan  Geist, Braňo  Ondruš
10. 2. 2003 Diskriminácia -- vec, o ktorej sa nepatrí hovoriť Radovan  Geist
10. 2. 2003 Načo je čipová električenka? Peter  Greguš
10. 2. 2003 Vyvrhnuté z internetu Peter  Greguš
10. 2. 2003 Včera, dnes a zítra
5. 2. 2003 Pošta redakci
4. 2. 2003 Hospodaření OSBL za leden 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2003 Vzkaz bezvousého tenora Karel  Mašita
10. 2. 2003 Monitor Jana Paula: Ještě ke kontroverzi o Srdci Jan  Paul
10. 2. 2003 Britská soda   
10. 2. 2003 Zaostřeno na islám: pouť do Mekky - hadždž Štěpán  Kotrba
9. 2. 2003 Irák: Tony Blair ohrožuje své politické postavení   
9. 2. 2003 Významné výroky Donalda Rumsfelda   
8. 2. 2003 Povede pokles Blairovy popularity kvůli válce v Iráku k porážce labouristů ve Skotsku? Jan  Čulík
8. 2. 2003 Svrhnout Saddáma Husajna je možno mnoha jinými způsoby než válkou   
8. 2. 2003 Evropská unie nechce monopoly: Pfizera vyšetřuje Evropská komise, jeho akcie klesají Radek  Mokrý
7. 2. 2003 Nekompetentní a bulvární Monitor Jana Paula Alexander  Gjurič
7. 2. 2003 Meze a rizika subjekt-objektového nazírání skutečnosti Petr  Vařeka
7. 2. 2003 Monitor Jana Paula: Několik poznámek ke Kulturnímu monitoru Štěpána Kotrby Jan  Paul
7. 2. 2003 Monitor Jana Paula: Vyjádření k dopisu pana Gjuriče Jan  Paul
7. 2. 2003 Polemika s polemikou aneb Jan van Paul ležící spící Štěpán  Kotrba
7. 2. 2003 Jak Blaira nazvali v televizi "poslancem za Texas"   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2003 Britská soda   
10. 2. 2003 O akú hviezdičku nám ide? Pavol  Fabian
10. 2. 2003 Prosazuje Bush nové zdroje energie? Martin  Přibyl
10. 2. 2003 Krize v NATO "nepovede k odložení války"   
9. 2. 2003 Irák: Tony Blair ohrožuje své politické postavení   
9. 2. 2003 Významné výroky Donalda Rumsfelda   
9. 2. 2003 Irák ustupuje ohledně zbraní hromadného ničení   
9. 2. 2003 Powellova irácká "továrna na jedy" neexistuje   
8. 2. 2003 Britská vláda opsala svou aktuální zprávu o Iráku ze studentské práce   
8. 2. 2003 Svrhnout Saddáma Husajna je možno mnoha jinými způsoby než válkou   
8. 2. 2003 Povede pokles Blairovy popularity kvůli válce v Iráku k porážce labouristů ve Skotsku? Jan  Čulík
7. 2. 2003 Divize Galizien -- aneb A kolik je tobě, chlapče? Jaroslav  Pour
7. 2. 2003 Jak Blaira nazvali v televizi "poslancem za Texas"   
7. 2. 2003 Pophvězda mezi Al-Kajdou a Saddámem Tomáš  Linhart
7. 2. 2003 Kanadský lékař ví, že Irák není dosti silný, aby vedl válku Miloš  Kaláb

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2003 Vzrastie počet okresov bez železničného spojenia? Marián  Repa
10. 2. 2003 Britská soda   
8. 2. 2003 Evropská unie nechce monopoly: Pfizera vyšetřuje Evropská komise, jeho akcie klesají Radek  Mokrý
8. 2. 2003 Britská vláda opsala svou aktuální zprávu o Iráku ze studentské práce   
6. 2. 2003 Ohrozil Havlův podpis pod "dopisem osmi" společnou zahraniční politiku EU? Jan  Čulík
6. 2. 2003 Havlův podpis, bobos a zahraniční politika Štěpán  Kotrba
6. 2. 2003 Hluboce se stydím za Václava Havla Petr  Cironis
6. 2. 2003 Okázalá servilita vůči Americe Jindra  Vavruška
6. 2. 2003 Dostali jste to, co si zasloužíte Ondřej  Čapek
6. 2. 2003 Odpověď na pět otázek Jan  Friedlaender
5. 2. 2003 Konvent EU: Jak bude vypadat Evropská unie zítra?   
5. 2. 2003 Objednali si "dopis osmi" na Bushovu podporu Američané sami? Josef  Brož
5. 2. 2003 Už je to tady Jan  Čulík
4. 2. 2003 Izolace v srdci Evropy Miloslav  Sova
30. 1. 2003 Geopolitické paradoxy Jan  Čulík