8. 10. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 10. 2003

Vystěhování rodiny Horváthových má proběhnout opět, tentokráte už ve čtvrtek v sedm ráno

Slánská radnice nedbala upozornění z mnoha stran, vytýkající jí protizákonné jednání vůči obyvatelům "ubytovny" Mexiko a rozhodla se pokračovat ve vytrvalých pokusech o jejich násilné vystěhovávání. Ve středu odpoledne doručila rodině Horváthových opět další telegram, oznamující jí nový termín stěhování: čtvrtek 9. 10. 2003 v sedm hodin ráno. Inteligent, který radním poradil, že novináři po ránu nevstávají, se přepočítal. Účast občanskému zmocněnci vystěhovávané rodiny s dětmi přislíbil i senátor Bárta (KDU-ČSL), který se v minulých dnech o kauzu Mexiko intenzivně zajímal. Právní stanovisko ke kauze zveřejnil dnes poslanec ČSSD a předseda Sdružení nájemníků ČR Stanislav Křeček jako komentář v Právu. O protizákonném postupu radnice pochybnosti nemá:

"V žádné spořádané společnosti není možné, aby k dosažení legitimního cíle bylo použito nelegitimních prostředků. I proti těm, kteří zákon porušují, musí být jednáno podle práva. Kdykoliv kterýkoli občan nebo dokonce veřejná moc přestane respektovat právo s cílem dosáhnout "rychlého" nebo "účinného" vyřešení problému, je právo kteréhokoli občana vážně ohroženo."

Trestné činy proti pořádku ve věcech veřejných, ke kterým už v Mexiku buď došlo, nebo dojít může >

Sloupek

V úterý, zrovna když jsem sjížděl osmnáctkou od Chotkových sadů na Klárov (stoje vzadu v tramwayi a maje na vše dobrý výhled), vyřítil se odkudsi zezadu vůz české policie strašlivě houkající a poblikávající. Koho to chytá, pomyslel jsem si - a hle! Za vozem policejním tři vozy diplomatického sboru: první z nich měl vpředu vlaječku SPOLKOVÉ REPUBLIKY NĚMECKO, což mě uvnitř tak nějak trošku zarazilo, zřejmě předsudky nebo reflexy nebo vzpomínky nebo tak něco. Čas žasnout ovšem nebyl dán, protože z kolony, líně tekoucí po svahu Hradu dolů vyrazil náhle jako okřídlený šíp (nebyla to však škodovka) jiný vůz jiného diplomatického sboru s vlaječkou SLOVINSKA, hbitě se připojil ke koloně a šup dolů za majáčkem!

Také bych chtěl mít svoji vlaječku...

Pozn. JČ: Obdobnou scénu s divoce houkajícími policejními vozy, za nimiž jely limuzíny "potentátů", jsem zažil minulý týden na pražském Starém Městě nedaleko hotelu Intercontinental v Pařížské ulici. Holt některé zvyky z husákovské éry odumírají těžko... Jak lépe dát řadovým občanům najevo, že všichni lidé jsou si sice rovni, ale někteří si jsou rovnější....

PS od Jakuba Žytka: PS: Celá záležitost si zaslouží malou doušku. Nechci se opakovat, ale zhruba v 17.35 jsem zahlédl stříbrný policejní jeep, opět řvoucí a koulející blýskavýma očima, jak razí cestu křižovatkou na náměstí Jana Palacha pro vozidlo s vlaječkou POLSKA. A vtom mi to došlo! To nemůže být náhoda! To musí být nějaká akce... Akce Majáček!

8. 10. 2003
Zkumavka s botulinem, kterou objevili Američané v ledničce jednoho iráckého vědce a kterou prezentovali veřejnosti jako důkaz o tom, že Saddám Husajn vyvíjel a skrýval zbraně hromadného ničení, je deset let stará. Vyvolalo to nové pochybnosti o tomto nálezu, který použili americký prezident George Bush a britský ministr zahraničí Jack Straw jako ospravedlnění svého útoku na Irák:
8. 10. 2003
Geneticky modifikované plodiny se zřejmě nikdy nebudou pěstovat v Británii poté, co v úterý vyšlo najevo, že pojišťovny odmítají zemědělcům poskytnout k pěstování takových plodin pojištění.
8. 10. 2003
Ve svém článku In Defence of Hypothetical Question se komentátor listu Washington Post Michael Kinsley zamýšlí nad jevem, který se stále častěji objevuje nejen v americké, ale i české politice. Političtí představitelé si zvykli neodpovídat na hypotetické otázky, právě s odkazem na jejich hypotetičnost, ačkoli se mnohdy jedná o otázky naprosto legitimní, které veřejnost právem zajímají. Kinsleyho argumentace je zajímavá a logická a řadě novinářům by mohla posloužit jako účinný prostředek proti neochotným politikům.
8. 10. 2003

29. 9. 2003 jsem se byl podívat na vystoupení ministryně Součkové na Žofínském fóru. Společenská a organizační úroveň byla "tradičně vysoká". Nečekal jsem, že uslyším něco převratného a tak jsem se v diskusi omezil na jedinou větu: "Dovolte, abych polemizoval s tvrzením paní ministryně, že dlouhodobě chybí politická odvaha řešit problémy zdravotnictví, za hlavní překážku naopak pokládám přetrvávající odvahu problémy zdravotnictví neřešit."

8. 10. 2003
tisková zpráva společnosti CME

Společnost Central European Media Enterprises Ltd. (CME) dnes oznámila, že se dohodla s kyperskou společností PPF Ltd., součástí největší české finanční skupiny PPF, o prodeji své české dceřinné společnosti ČNTS za 53,2 milionů USD.

8. 10. 2003
tisková zpráva Vladimíra Železného
reakce na tento článek

Ostře protestujeme proti praktikám manipulace bulvárního deníku Blesk. David Železný poskytl krátké vyjádření redakci Blesku pouze ve snaze zamezit dalším spekulacím a nepřesnostem. Jeho údajné přímé výroky typu: Manželku jsem mlátil, Občas jsem ji i zbil a některá další údajná vyjádření, otištěná včera na titulní straně Blesku, jsou výsledkem hrubé manipulace bulváru.

8. 10. 2003

Tajné informácie v Dzurindových rukách

Mikuláš Dzurinda má exkluzívny prístup k tajným informáciám, ktoré použitím spravodajských metód získava Slovenská informačná služba. Znamená to, že premiér je jediný človek, ktorý môže získať niektoré utajované informácie získané pri odpočúvaní či sledovaní ktoréhokoľvek slovenského občana. Slovensko sa tak vrátilo do obdobia zneužívania tajnej služby a strachu zo všemocnosti predsedu vlády.

Abel Paz
8. 10. 2003

Večer s Abelem Pazem v pražském klubu NoD

Asi padesát lidí se zúčastnilo vystoupení španělského anarchisty, spisovatele a pamětníka španělské občanské války a sociální revoluce ve třicátých letech již minulého století. Abel Paz (původním jménem Diego Camacho, narozen 1921) se samotné španělské revoluce účastnil ve věku 15-17 let, následně byl zapojen ve španělském hnutí odporu proti frankistickým fašistům, za což byl více než deset let vězněn vězněn.
Romeo a Julie na ledě
8. 10. 2003
Jitka Fraňková
Ze všeho se dá stvořit "řádná" show. Z jednání sněmovny, ba i z divadelní klasiky. Shakespeare byl také jenom komediant, i když geniální. A tak Romeo a Julie se ocitli přímo na ledě. Trojitý skok a piruety bývalého mistra světa v krasobruslení, zpěv "popových hvězd", zkrátka "podívaná pro lid", ba i - možná, a pro někoho - umělecký zážitek.
Místopředseda zahraničního výboru sněmovny za ODS a stínový ministr zahraničí ODS Jan Zahradil
8. 10. 2003
Jitka Fraňková, Štěpán Kotrba

Celý den zněla úterní sněmovnou diskuze o "českém" postoji k návrhu Ústavy Evropské unie. Ten podle premiéra Vladimíra Špidly "neznamená přesun kompetencí na nadnárodní instituce, ale snaží se nalézt i v rozšířené Evropě efektivitu a více demokracie." Od vlády se očekává europozitivní přístup, i kdyby na to statek měl padnout. Stejně tak od opozice se očekává kritika vlády ve všem. I kdyby trakaře měly kvůli Unii padat... Tvrzení, že současná vláda je ta nejhorší za posledních dvacet, padesát, či pět set let (včetně kancléře Metternicha či protektora Heydricha) a k opozici patří stejně jako k psovi srst a ocas.

Místopředseda zahraničního výboru a stínový ministr zahraničí ODS Jan Zahradil je snad i proto toho názoru, že: "obsah ústavní smlouvy je výrazným a viditelným posunem k nadnárodnímu principu oproti stávajícímu stavu, který je kodifikován smlouvou z Nice, tedy proti té Evropské unii, do které jsme v referendu odsouhlasili vstup. Je tedy dalším nepochybným omezením státní svrchovanosti České republiky."

Jako kdyby před mnoha lety, kdy Václav Klaus podepisoval smlouvu o přistoupení, se ODS domnívala, že Evropská unie bude celá ta léta čekat a nebude nic na svém uspořádání měnit a otevře pouze náruč.

8. 10. 2003

V 90. rokoch sa na juhu postsovietskeho priestoru akoby začala opakovať situácia, ktorú história pozná pod názvom Veľká hra (Great Game). Hlavným hráčom v tejto hre -- USA a Rusku -- koncepčne nejde len o ovládnutie Kaspického mora (ropy). Sledujú rozdielne ciele.

Rusko sa politickými a ekonomickými opatreniami usiluje udržať v Strednej Ázii (aj na Južnom Kaukaze) a nestratiť možnosť postupnej reintegrácie postsovietskeho priestoru. USA naopak potrebujú krajiny rozdrobiť, a tým Moskve znemožniť jej snahy. V hre sú však zainteresované i ďalšie krajiny: Turecko, Pakistan, Kazachstan, Ukrajina, ale aj Čína, Irán...

8. 10. 2003

Prvý máj budúceho roka bude veľkou príležitosťou. Bude historickým momentom, v ktorom sa uzavrie povojnové rozdelenie na západnú a východnú Európu. Popri tom, ako západoeurópski lídri dvíhajú poháre na prípitok k prvému rozšíreniu Európskej únie smerom na východ, musia tiež cítiť trochu znepokojenia nad tým, ako rozšírenie zmení ich útulný klub.

Michal Moore: Dude, Where\'s My Country? (Hele, vole, kde je má zem?)
7. 10. 2003

Hele, vole, kde je má zem?

Známý americký televizní reportér Michael Moore, který letos dostal Oscara za svůj film o tom, jak se Američané zabíjejí střelnými zbraněmi, Bowling for Columbine recenze v BL ZDE a ZDE, už zaútočil na amerického prezidenta George Bushe svým bestsellerem Stupid White Men (Pitomí bělošští muži). V kritice nyní pokračuje novou knihou Dude, Where's My Country? (Hele, vole, kde je má zem? [vysvětlení viz na konci článku]). V ní dává Georgi Bushovi sedm otázek. První z nich zní:

1. Je pravda, že vy a vaše rodina jste měli obchodní styky s rodinou bin Ladinových mnohokrát během posledních pětadvaceti let?

7. 10. 2003
"Dosud jsme nenašli žádné zásoby zbraní, ale nedospěli jsme ještě do okamžiku, kdy budeme moci definitivně říci, že takové zásoby zbraní neexistují anebo že neexistovaly před válkou a naším jediným úkolem je zjistit, kam zmizely. Aktivně hledáme takové zbraně a využíváme při tom informací, které nám poskytují Iráčané."

Citujeme ze zprávy Davida Kaye americkému Kongresu, proč nenašel žádné irácké zbraně hromadného ničení.

Celá zpráva na stránkách CIA

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

1. 10. 2003

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

V září 2003 obdrželo Občanské sdružení Britské listy od čtenářských sponzorů celkem 10 600.00 Kč. Zůstatek na našem účtu je ke dni 1. 10. 2003 minus 18.24 Kč. Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Kdyby Britským listům věnoval každý čtenář pouhou korunu denně, mohl by si časopis např. financovat právníka a analyzovat kauzy, jimž se v současnosti nemůže věnovat.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. V současnosti především postupně hradíme účetní firmě výdaje za vypracování finančních zpráv za léta 2001 a 2002. Financujeme také přípravu vydání nového výboru z Britských listů, Jak Češi bojují, který vyjde před Vánoci.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
8. 10. 2003 Zdravotnictví: Odvaha neřešit Ivan  David
8. 10. 2003 Pochybnosti o iráckém nálezu: zkumavka s botulinem byla deset let stará   
8. 10. 2003 Na obranu hypotetických otázek Martin  Kloubek
7. 10. 2003 Britský TV reportér spáchal sebevraždu kvůli své zfalšované reportáži   
7. 10. 2003 Michael Moore: Sedm otázek pro George Bushe
Bin Ladinovi vlastní i část Microsoftu
  
7. 10. 2003 Dosud jsme nenašli žádné irácké ZHN. Proč?   
7. 10. 2003 O raji a moci Martin  Muránsky
7. 10. 2003 Kde domov můj Hana  Kožúriková
7. 10. 2003 O houkající policii jak za Husáka Jakub  Žytek
6. 10. 2003 Bývalý britský ministr zahraničí:
"Blair před válkou věděl, že Irák nemá ZHN"
  

Slzy jsou SLANÝ RSS 2.0      Historie >
8. 10. 2003 Slaný: "nulová tolerance" se mění v krutou šikanu Štěpán  Kotrba
7. 10. 2003 Kde domov můj Hana  Kožúriková
3. 10. 2003 Slaný: Vystěhujte se sami, my vás jenom kasírujeme Štěpán  Kotrba
2. 10. 2003 Slaný: Šikana neúspěšná, městští strážníci nepodstoupili konfrontaci Štěpán  Kotrba
30. 9. 2003 Slaný: Další kolo šikany rodiny Horvátových - vystěhování - má proběhnout ve středu Štěpán  Kotrba
29. 9. 2003 Právo ve Slaném: porušení zásad slušné žurnalistiky Štěpán  Kotrba
25. 9. 2003 Most a Slaný: Obecní "koncentráčky" - volební program ODS ? Štěpán  Kotrba
25. 9. 2003 Slaný: Předběžné opatření proti předběžnému opatření Štěpán  Kotrba
24. 9. 2003 Kovbojský stát Kladno Vojtěch  Polák
24. 9. 2003 Ředitel zpravodajství ČT: Premisa Vaší stížnosti je nepřesná ! Štěpán  Kotrba

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
6. 10. 2003 Zdá se, že je to vážné: Sílí kritika proti Bushovi a Blairovi kvůli válce v Iráku Jan  Čulík
6. 10. 2003 Bývalý britský ministr zahraničí:
"Blair před válkou věděl, že Irák nemá ZHN"
  
2. 10. 2003 USA zaplatily Čalabímu milion dolarů za výzvědné informace, které nebyly k ničemu   
30. 9. 2003 Bílý dům prý neprozradil jméno agentky CIA   
26. 9. 2003 Vlna chaosu   
25. 9. 2003 Európska škodoradosť? Martin  Muránsky
24. 9. 2003 Bagdád odňal akreditaci dvěma arabským televizním stanicím   
22. 9. 2003 Také ČR vstoupila do války proto, aby byly zničeny zbraně hromadného ničení Michal  Rusek
22. 9. 2003 BBC "bude více přiznávat chyby"   
19. 9. 2003 Hans Blix kritizoval zprávu britské vlády o Iráku   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
3. 10. 2003 Bývalý britský diplomat: Výzvědné informace jsou nespolehlivé   
3. 10. 2003 Vyšetřování smrti dr. Kellyho vedlo k vzrůstu autority BBC v Evropě   
26. 9. 2003 BBC vyjádřila "lítost" nad Gilliganovou reportáží   
26. 9. 2003 Případ Kelly: Britský ministr obrany je "lhář a pokrytec"   
25. 9. 2003 Případ Kelly: BBC měla Gilliganovu reportáž připravenou bezchybně   
23. 9. 2003 Alastair Campbell: zveřejněním Kellyho jména "se octne Gilligan v průseru"   
22. 9. 2003 BBC "bude více přiznávat chyby"   
19. 9. 2003 Hans Blix kritizoval zprávu britské vlády o Iráku   
19. 9. 2003 Murdochův tisk zaútočil na reportéra Gilligana poté, co novinář přiznal chyby   
15. 9. 2003 Blair se prý rozhodl zaútočit na Irák už na jaře 2002   

Meacher a pozadí 11. září RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2003 Meacher "urazil oběti z 11. září"   
6. 9. 2003 Michael Meacher: "Americká vláda předem věděla o útoku z 11. září"   
6. 9. 2003 Meacher: "USA zneužily 11. září k prosazování politiky světové nadvlády"   
22. 7. 2003 Geneticky modifikované plodiny představují jen "malé zdravotní riziko"   
4. 7. 2003 Hranice pro označování geneticky modifikovaného materiálu v potravinách "je příliš vysoká"   
4. 7. 2003 BBC (trochu) ustupuje britské vládě   
23. 6. 2003 "Superplevel" zpochybňuje budoucnost geneticky modifikovaných plodin   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
3. 10. 2003 ČT a Člověk v tísni beze změny   
2. 10. 2003 Nepovedená koláž ČT: Homosexuální karneval-heterosexistický parlament Věra  Sokolová
30. 9. 2003 Dnešní "vyváženost" ČRo 6 v pořadu Lidé od novin.... Štěpán  Kotrba
29. 9. 2003 K širšímu smyslu pěstování českého "sudetoněmeckého komplexu" Jiří  Černý
29. 9. 2003 Český rozhlas 3 Vltava k česko-(sudeto)německému tématu Jiří  Černý
28. 9. 2003 Kuřivody 2003: Policisté rozpustili "nepovolenou" technoparty ve vojenském prostoru Ralsko Štěpán  Kotrba
26. 9. 2003 ČTK o parlamentní rozpravě: "rozpumpovaný" Sobotka Štěpán  Kotrba
24. 9. 2003 Ředitel zpravodajství ČT: Premisa Vaší stížnosti je nepřesná ! Štěpán  Kotrba
24. 9. 2003 Jeden Hitler a jeden Žid Štěpán  Kotrba
23. 9. 2003 Rozumí Rada ČRo principům veřejnoprávní žurnalistiky? Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
2. 10. 2003 Eliška Jaroslav  Hutka
23. 9. 2003 Smrt sbližuje, v lidském popelu není rozdíl
80 let od narození Ladislava Fukse
Štěpán  Kotrba
19. 9. 2003 Česká próza za poslední rok: Zklamání, frustrace a marketingová manipulace Viktor  Šťástka
17. 9. 2003 Vynikající Hrabal v Českých Budějovicích - lidi z Prahy to neznali Jan  Čulík
17. 9. 2003 Hrabal je v Budějovicích dobrý, ale město chce omezovat divadlům dotace   
17. 9. 2003 Veb Járy Cimrmana na doméně AT   
28. 8. 2003 Nové číslo Textů   
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala