2. 10. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 10. 2003

čtvrtek 19:45 Dnes večer obdržela rodina Horváthova další telegram slánské radnice, ve které se praví, že vyklízení "ubytovny" Mexiko je naplánováno - tentokrát na páteční ráno. Postup radnice ve Slaném tak směřuje k jedinému - ke konfliktu a následnému trestněprávnímu řešení.

2. 10. 2003

Ráno, raníčko, panna vstala, šaty si v uzlíček zavázala... Tak nějak by mohlo vypadat středeční ráno, kdyby se naplnila hrozba exekuce dle představ radnice ve Slaném. Nestalo se. Panna se ze zoufalství v jezeře neutopila, vodník netleskal. Starosta také ne. Pouze děti chyběly jeden den "z rodinných důvodů" ve škole, dvě desítky lidí vstávaly do sychravého rána a trávily čas v okolí nehostinné městské "ubytovny", ačkoliv mohli pít kávu v teple svých kanceláří. Strážníci a stěhováci projezdili benzín, který občané Slaného určitě rádi zaplatí, právníci měli možnost konfrontovat své argumenty tváří v tvář drsné realitě. Novináři budou mít o čem psát. Působili jako živý štít a někteří i poprvé jako "vlastní" oči a uši veřejnosti. Městští strážníci se snad proto nechtěli s "ubytovanými" prát, neb jim zákon neumožňuje to, co umožňuje státní policii. Neumožňuje jim překonat překážku zavřených dveří a vstoupit do cizího bytu bez soudního příkazu. Celou situaci sledovalo totiž několik právníků a patřičně poučení fotografové...

Pravdu měl Tomáš Jacko, když napsal v Hospodářských novinách, že vystěhováním neplatičů se problém neřeší, jen se odsouvá na neurčito a prohlubuje. Vytváříme tím vrstvu novodobé chudiny. ... Žijeme v postmoderní době, pro niž je typická relativizace společenských a morálních hodnot. Nemůžeme se tak divit, že vystěhování člověka na ulici se kdekomu jeví jako postup normální. Navíc jde o řešení levné, okamžité, zdánlivě konečné a rovněž efektní. Oproti tomu názor, že lidé si mají vzájemně pomáhat, se zdá být nepopulární, staromódní a nepraktický.

2. 10. 2003
V Británii se blíží konec moratoria, uvaleného na genetické zkoušky pro účely pojišťovnictví. Znamená to, že se blíží také diskriminace občanů na základě toho, jaké mají geny? Do tří let se zřejmě stane běžnou praxí, že budou pojišťovny užívat genetických testů k tomu, aby určily jak vysoké pojistné budou muset jejich zákazníci platit za životní pojištění, za pojištění proti vážným nemocem a za pojištění proti ztrátě příjmů. Důsledky pro osoby, u nichž se zjistí, že jsou ohroženy větším rizikem běžných nemocí, jako je rakovina prsu či Alzheimerova choroba, budou zřejmě drastické.
2. 10. 2003
Informace, které před americkou invazí do Iráku poskytli Ahmedu Čalabímu a Iráckému národnímu kongresu uprchlíci z Iráku byly velmi nevýznamné, anebo vůbec nebyly k ničemu. To je závěr, k němuž dospěla nynější analýza Pentagonu, napsal list Independent.
2. 10. 2003
V uplynulém týdnu médii v rychlém sledu proběhly zprávy o zatčení dvou příslušníků amerických ozbrojených sil pracujících ve speciálním vězení na americké vojenské základně Guantánamo. Kaplan James Yee a překladatel do arabštiny Ahmad Halabi byli obviněni ze špionáže a napomáhání nepříteli. Zprávy o jejich zadržení možná mnoha lidem, včetně novinářů, opět připomněly existenci věznice s několika sty tzv. "nepřátelských bojovníků," pochytaných během amerického tažení proti terorismu. Většina z nich je zde v naprosté izolaci, bez jakékoli právní ochrany (nebyl jim přiznán žádný status, ze kterého by šlo jejich práva odvodit), držena již téměř dva roky a podrobována výslechům, o jejichž podobě se můžeme pouze dohadovat. Situace vězňů je o to beznadějnější, že o jejich osud se již dávno přestala zajímat i všechna média. Jak ukázaly i případy dvou zatčených z minulého týdne, televize i tisk jednoduše přepapouškují informace, které jim předhodí Pentagon.
2. 10. 2003
První letošní velká veřejná diskuse ke koncepci digitálního vysílání v ČR proběhne v rámci veletrhu INVEX v Brně. Po loňském diskusním kulatém stolu na téma digitalizace a již dříve medializovaném (zjednodušeném) výroku ministra informatiky V.Mlynáře (tehdy ještě bez ministerstva) - ..že nebude bránit digitalizaci... se tak naskýtá šance na dosud největší možnost veřejné diskuse k navrhované Koncepci přechodu na digitální vysílání v ČR.
2. 10. 2003
"Jardo, víš co si zpívá Karel Gott, když hledá trenýrky?" zeptala se mě Eliška. Stála uřícená vedle studny na trávníku šikmého dvorku u naší chalupy. Přiběhla od tlupy vesnických dětí.

"Nevím," odpověděl jsem schválně s vážnou tváří.

2. 10. 2003
Věra Sokolová
Nebudu chodit okolo horké kaše. Nedělní "Večer na téma" homosexuality byl zdrcujícím probuzením do reality současného pohledu ČT na tuto problematiku, který je nekompetentní, povrchní a zavádějící.
2. 10. 2003
Toto opatření určuje oprávnění zaměstnanců Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště středních Čech v Praze podávat informace hromadným sdělovacím prostředkům o činnosti Národního památkového ústavu a zveřejňovat údaje o jeho činnosti prostřednictvím těchto prostředků ( dále jen informace ).

Toto opatření se vydává jako dočasné, a to do vydání příslušné interní organizační normy generálním ředitelem Národního památkového ústavu. Toto opatření vychází ze závěrů 9. porady vedení Národního památkového ústavu, která se konala dne 10.9.2003.

2. 10. 2003
Vyzývám Vás, abyste neprodleně spolu se svými ministry, soudci, vojáky a policisty učinil potřebná rozhodnutí, která by všechny představitele moci na Kubě přinutila alespoň k dodržování jimi samými přijatých zákonů.

Především Vás ale důtklivě žádám, prezidente Castro, abyste se vahou své osobnosti zasadil o okamžité propuštění všech více než tří set vězňů svědomí z cel kriminálů a trestných táborů na Ostrově svobody.

Petice, kterou můžete podepsat:

Miloš Zeman - ilustrační foto: Štěpán Kotrba
1. 10. 2003
plný text projevu Miloše Zemana

Jelikož se žádný z tištěných deníků, ČTK či další média neodhodlaly přepsat a zveřejnit hodinový projev bývalého premiéra Miloše Zemana na Žofínském ekonomickém fóru, které se konalo 25. 9. 2003, zveřejňují jej v plném rozsahu Britské listy, včetně audiozáznamu. Nemáme ve zvyku využívat informační převahy a psát kuse a vytrženě z kontextu o něčem, co ostatní neměli možnost slyšet. Domníváme se, že vždy před podepsáním jakékoliv Anticharty je třeba si onu původní Chartu přečíst... Přečtěte si tedy i vy Zemanův projev, kritizující Špidlovy ekonomické balíčky a pak můžete vynášet své soudy. Obdivné, sympatizující, lhostejné, rezervované či zatracující.

Štěpán Kotrba

2. 10. 2003

Prosím najdete kopie dopisů pilotů v hebrejštině, možná Vý máte možnosti je přeložit do češtiny a umístit je na vaších www stránek, jako forma podpory těch, kteří jim záleží osud Izraele jako demokratický stát, Oni vlastenci, kteří chtějí aby israelská armáda přestala být okupační a aby byla doopravdy I.D.F "Israel defence force", napsal nám Suhél Abu Nofal a pokračoval:

Já jako Palestinec nezbývá mi nic jiného než jim vyjádřit veškerou úctu a pokud někdy dopouštili střílení a vržení bomb na naších lidech řeknu: Bože odpouštěj jim, když už jste jim pomohl najít cestu, a opatruj jim aby represe státního aparátu nezlomila v nich to světílko které v jejích srdcích už svítilo, je to v prospěch palestinských a izraelských mládeži bez ohledu na jejích naboženské vyznání, židé, křesťání či muslimové, všichni jsme lidí a všichni jsme před bohem rovní, a bude nám souzeno především dle skutků.

Pozn. red. Pokud by některý z čtenářů byl schopen a ochoten přeložit dokument, který nám pan Nofal zaslal, prosíme, ozvěte se.

2. 10. 2003
neboli o mrtvých jen dobré, praví latinské přísloví. Edward Said, profesor srovnávací literatury na Columbia University v New Yorku, byl možná člověk vynikajících kvalit, což tu nijak nehodlám popírat. V jeho článku "Na dně bezmoci" (BL 1.10.2003) ZDE jsou však pravdivé pouze první dva odstavce, zbytek je pustá propaganda nejhrubšího zrna.
1. 10. 2003
Správu o smrti palestínsko-amerického literárneho vedca Edwarda Saida priniesli aj slovenské agentúry, no jeho meno asi u nás málokomu niečo hovorí. Už len nad samotným týmto faktom je vhodné sa pozastaviť. Dokladá totiž, ako ďaleko má svet k riešeniu palestínskej otázky. Nepoznáme možno najvýznamnejšieho palestínskeho intelektuála, ba hádam najdôležitejšieho Palestínčana mimo okupovaných území vôbec. Edward Said patril svojim vzdelaním, rozhľadom a názormi k špičke celého arabského sveta. Hoci nebol politik, jeho pôvod a medzinárodné okolnosti ho donútili politikou sa zaoberať. Dosiahol pritom také výsadné postavenie, že ho boli nútení rešpektovať aj jeho nepriatelia. Palestínsky štát je dnes fatamorgánou presne tak, ako bol pred desiatimi, dvadsiatimi, či tridsiatimi rokmi. No ak by bol vznikol, reprezentatívnu funkciu prezidenta by si bol Edward Said bezpochyby hlboko zaslúžil.
Francis Fukuyama
1. 10. 2003

Francis Fukuyama, profesor mezinárodní politické ekonomie na Univerzitě Johna Hopkinse v USA, dospěl ve svém bádání k závratné myšlence, že po pádu komunismu ve východní Evropě se lidstvo ocitlo na konci svých dějin, protože neexistují životaschopné alternativy vůči tržní ekonomice a liberální demokracii. Otázkou nad jeho dílem je, zda v jeho případě není spíše přání otcem myšlenky. Je skutečně zajímavé, co může vyprodukovat pan profesor s platem 50 tisíc dolarů měsíčně a vydávat to za zákony přírody.

30. 9. 2003
Návrh vlády na novelu Listiny základních práv a svobod nebude základní práva občanů v ní obsažené posilovat, ale naopak se je bude snažit oslabovat, rušit či znefunkčnit. Novela, která má být projednávána ve vládě ve středu 1. 10. 2003, fakticky ruší ochranu českých občanů před trestní jurisdikcí cizích států. Nejen že umožní vydávání občanů ČR Mezinárodnímu trestnímu soudu, ad hoc mezinárodním trestním tribunálům ustavených Radou bezpečnosti OSN, vydávání dle evropského zatykače v rámci EU, ale má umožnit na mezinárodním smluvním základě vydávání vlastních občanů cizím státům k trestnímu stíhání či k výkonu trestu. Tedy i Spojeným státům, kde stále platí trest smrti.

Vláda chce "bianco" možnost vydávat občany do cizích států za každou cenu prosadit.

2. 10. 2003
Vážení, líbí se mi Britské listy, dosti často mám shodné názory, ale poslední dobou mě články o diskriminaci Romů donutily vám napsat, upozorňuje "Anděla Přehnálková". Často si připadám právě naopak, že jsou diskriminování tzv bílí.
2. 10. 2003

Občanské sdružení Econnect otevřelo nový internetový portál kormidlo.cz. Obsahuje odkazy k tématům občanské společnosti. Je určeno pro neziskové organizace, laickou i odbornou veřejnost, studenty, novináře i veřejnou správu. Odkazy jsou v Kormidle rozděleny do šesti základních oblastí: lidská práva, sociální rozvoj a pomoc, životní prostředí (www.ekolink.cz), kultura, neziskový sektor a lidé a společnost.

1. 10. 2003

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

V září 2003 obdrželo Občanské sdružení Britské listy od čtenářských sponzorů celkem 10 600.00 Kč. Zůstatek na našem účtu je ke dni 1. 10. 2003 minus 18.24 Kč. Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Kdyby Britským listům věnoval každý čtenář pouhou korunu denně, mohl by si časopis např. financovat právníka a analyzovat kauzy, jimž se v současnosti nemůže věnovat.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. V současnosti především postupně hradíme účetní firmě výdaje za vypracování finančních zpráv za léta 2001 a 2002. Financujeme také přípravu vydání nového výboru z Britských listů, Jak Češi bojují, který vyjde před Vánoci.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
2. 10. 2003 Eliška Jaroslav  Hutka
2. 10. 2003 Ještě jednou Guantánamo Martin  Kloubek
1. 10. 2003 Zeman na Žofíně   
1. 10. 2003 Konec historie nebo začátek konce kapitalismu? Josef  Vít
30. 9. 2003 Stane se Matka Tereza novým rychlostním svatým?   
29. 9. 2003 K širšímu smyslu pěstování českého "sudetoněmeckého komplexu" Jiří  Černý
29. 9. 2003 Český rozhlas 3 Vltava k česko-(sudeto)německému tématu Jiří  Černý
29. 9. 2003 Želary, mnoho povyku pro nic Jan  Paul
28. 9. 2003 Kuřivody 2003: Policisté rozpustili "nepovolenou" technoparty ve vojenském prostoru Ralsko Štěpán  Kotrba
25. 9. 2003 11. září 2001 a čeští novináři a publicisté - opravdová katastrofa Jiří  Černý

Slzy jsou SLANÝ RSS 2.0      Historie >
2. 10. 2003 Slaný: Šikana neúspěšná, městští strážníci nepodstoupili konfrontaci Štěpán  Kotrba
30. 9. 2003 Slaný: Další kolo šikany rodiny Horvátových - vystěhování - má proběhnout ve středu Štěpán  Kotrba
29. 9. 2003 Právo ve Slaném: porušení zásad slušné žurnalistiky Štěpán  Kotrba
25. 9. 2003 Most a Slaný: Obecní "koncentráčky" - volební program ODS ? Štěpán  Kotrba
25. 9. 2003 Slaný: Předběžné opatření proti předběžnému opatření Štěpán  Kotrba
24. 9. 2003 Kovbojský stát Kladno Vojtěch  Polák
24. 9. 2003 Ředitel zpravodajství ČT: Premisa Vaší stížnosti je nepřesná ! Štěpán  Kotrba
23. 9. 2003 Kladno: Nad územní samosprávou je pouze Bůh a zákon   
23. 9. 2003 Kladenský primátor: Do kontejnerů s nimi !   
22. 9. 2003 Slaný: Byrokratický kokotismus úředníků ombudsmana a právo na informace Štěpán  Kotrba

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
2. 10. 2003 Nepovedená koláž ČT: Homosexuální karneval-heterosexistický parlament Věra  Sokolová
30. 9. 2003 Dnešní "vyváženost" ČRo 6 v pořadu Lidé od novin.... Štěpán  Kotrba
29. 9. 2003 K širšímu smyslu pěstování českého "sudetoněmeckého komplexu" Jiří  Černý
29. 9. 2003 Český rozhlas 3 Vltava k česko-(sudeto)německému tématu Jiří  Černý
28. 9. 2003 Kuřivody 2003: Policisté rozpustili "nepovolenou" technoparty ve vojenském prostoru Ralsko Štěpán  Kotrba
26. 9. 2003 ČTK o parlamentní rozpravě: "rozpumpovaný" Sobotka Štěpán  Kotrba
24. 9. 2003 Ředitel zpravodajství ČT: Premisa Vaší stížnosti je nepřesná ! Štěpán  Kotrba
24. 9. 2003 Jeden Hitler a jeden Žid Štěpán  Kotrba
23. 9. 2003 Rozumí Rada ČRo principům veřejnoprávní žurnalistiky? Jan  Čulík
22. 9. 2003 V úterý 23. září startuje další ročník festivalu Prix Bohemia Radio   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
2. 10. 2003 USA zaplatily Čalabímu milion dolarů za výzvědné informace, které nebyly k ničemu   
30. 9. 2003 Bílý dům prý neprozradil jméno agentky CIA   
26. 9. 2003 Vlna chaosu   
25. 9. 2003 Európska škodoradosť? Martin  Muránsky
24. 9. 2003 Bagdád odňal akreditaci dvěma arabským televizním stanicím   
22. 9. 2003 Také ČR vstoupila do války proto, aby byly zničeny zbraně hromadného ničení Michal  Rusek
22. 9. 2003 BBC "bude více přiznávat chyby"   
19. 9. 2003 Hans Blix kritizoval zprávu britské vlády o Iráku   
19. 9. 2003 Murdochův tisk zaútočil na reportéra Gilligana poté, co novinář přiznal chyby   
18. 9. 2003 Odporný článek Vandany Shivy   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2003 BBC vyjádřila "lítost" nad Gilliganovou reportáží   
26. 9. 2003 Případ Kelly: Britský ministr obrany je "lhář a pokrytec"   
25. 9. 2003 Případ Kelly: BBC měla Gilliganovu reportáž připravenou bezchybně   
23. 9. 2003 Alastair Campbell: zveřejněním Kellyho jména "se octne Gilligan v průseru"   
22. 9. 2003 BBC "bude více přiznávat chyby"   
19. 9. 2003 Hans Blix kritizoval zprávu britské vlády o Iráku   
19. 9. 2003 Murdochův tisk zaútočil na reportéra Gilligana poté, co novinář přiznal chyby   
15. 9. 2003 Blair se prý rozhodl zaútočit na Irák už na jaře 2002   
11. 9. 2003 Irák: britský ministr obrany zamlčel znepokojení svého ministerstva   
8. 9. 2003 Co zatím zjistilo vyšetřování smrti dr. Davida Kellyho?   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
2. 10. 2003 Eliška Jaroslav  Hutka
23. 9. 2003 Smrt sbližuje, v lidském popelu není rozdíl
80 let od narození Ladislava Fukse
Štěpán  Kotrba
19. 9. 2003 Česká próza za poslední rok: Zklamání, frustrace a marketingová manipulace Viktor  Šťástka
17. 9. 2003 Vynikající Hrabal v Českých Budějovicích - lidi z Prahy to neznali Jan  Čulík
17. 9. 2003 Hrabal je v Budějovicích dobrý, ale město chce omezovat divadlům dotace   
17. 9. 2003 Veb Járy Cimrmana na doméně AT   
28. 8. 2003 Nové číslo Textů   
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala