2. 9. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 9. 2002
Jedním z prvních kroků nové ministryně školství Petry Buzkové bylo uzavření dodatku smlouvy o školení ICT koordinátorů s generálním dodavatelem Projektu III SIPVZ, konsorciem AutoCont On Line - Český Telecom (dále jen GD), který obsahuje změnu ve financování, kdy platby za školení bude hradit přímo MŠMT a ne školy. Podle Petry Buzkové tak budou prostředky využity efektivněji. Smlouvu o školení uzavřelo MŠMT s GD 24. dubna 2002, poté co přidělilo GD výuku správců sítí v rámci Projektu I bez výběrového řízení, které podle bývalého ministra Eduarda Zemana resort nevypsal kvůli časovým prodlevám projektu a zákon je nevyžadoval. Postup Petry Buzkové je prvoplánově sympatický, snížila se cena zakázky a odstranily se některé pro školy nevýhodné pasáže, na druhou stranu však šlo možná o cílený manévr o zneprůhlednění celého systému školení a odstranění možnosti ředitelů a zřizovatelů škol kontrolovat objem vynaložených prostředků, protože smlouva s cenami, jak už je v kraji zvykem, nebyla dosud zveřejněna. V okamžiku platby přímo MŠMT by pro ředitele i účastníky s největší pravděpodobností zůstávala cena jednotlivých školení utajena. Takže první krok nové ministryně je spíše šlápnutím do klubka zmijí.
2. 9. 2002
Otřesnou předvolební propagandu Vladimíra Železného otiskl v posledním čísle týdeník Mladý svět. "Rozhovor" redaktora Radka Živčice s ředitelem Novy je plýtváním slov a času. Před volbami do Senátu se však hodí sebepitomější oslavný text a toho si je stratég Železný zatraceně dobře vědom.
2. 9. 2002

Bezpečnostní úřady v Evropě se obávají vlny teroristických útoků, k nimž by mělo dojít kolem 11. září, v době výročí útoku na Světové obchodní centrum, poté, co prý byl zatčen na letišti ve Švédsku muž s revolverem, který prý chtěl unést letadlo a narazit s ním do nějakého amerického velvyslanectví v Evropě. Britské bezpečnostní úřady a bezpečnostní úřady z Blízkého východu se domnívají, že prý šlo o "vážnou teroristickou operaci", nikoliv o práci izolovaného amatéra. Pracovníci výzvědných agentur varují už dlouhé měsíce, že se islámští extremisté, někteří se spojením na organizaci al Qaeda Osamy bin Ladena, snaží zorganizovat sérii spektakulárních útoků, aby dokázali, že jsou stále schopni velkých akcí, navzdory už rok trvající "válce proti terorismu".

Ve čtvrtek byl zatčen na letišti ve Stockholmu devětadvacetiletý Kerim Chatty, když se snažil nastoupit do letadla (levné) letecké společnosti Ryanair s revolverem v příručním zavazadle. Prý byl součástí pětičlenné teroristické buňky a zřejmě v roce 1996 se podrobil leteckému výcviku. Prý tato teroristická buňka, se sídlem ve Švédsku, plánovala narazit s letadlem do amerického velvyslanectví v některé evropské zemi. (Podrobnější informace jsou v angličtině např. ZDE)

FOTOREPORTÁŽ ze Zálezlic
2. 9. 2002
MFDnes objevila nespravedlnost, kterou podle ní činí ministerstvo pro místní rozvoj na občanech, kteří byli pojištěni proti povodním, a nyní jsou penalizováni za svou zodpovědnost.

Uvádí názor jednoho nejmenovaného ekonoma, který tvrdí, že "Je to naprosto zvrácený přístup. Stát tím dává jasně najevo, že pojišťovat se pro případ katastrof nemá smysl, že nejlepší pojišťovnou je nakonec stát," uvedl ekonom, který si nepřál být jmenován.

Dotyčný ekonom má štěstí, že se nenechal jmenovat. Po několika prostých výpočtech je zřejmé, že nemá pravdu, že pojistit se má smysl a že ti, kteří jsou pojištěni, jsou v podstatné výhodě proti těm, kteří se nepojistili.

Reakce na článek MfDnes "Stát penalizuje pojištěné vlastníky domů

Squat dobročinných medáků - Staré Střešovice
2. 9. 2002

Tisková zpráva Dobročinného spolku medáků
30. 8. ráno kolem 9-té hodiny obsadila soukromá bezpečnostní služba objekt Starostřešovická 96, který až do této chvíle užíval Dobročinný spolek Medáků ve Střešovicích. Agenturu sem povolal Tomáš Klíma, který údajně uzavřel nájemní smlouvu s Městskou částí Praha 6 jako vítěz výběrového řízení na provozování kulturních akcí.

2. 9. 2002
Nevím, jak moc to znáte v okolí Neratovic, já tam chodívám vždy brzo zjara - v rezervaci Úpor (či Oupor?) tam vždy kvetou sněženky, samozřejmě pokud zrovna není velká voda a lze se tam dostat z Obříství. Je to zhruba mezi Obřístvím a soutokem, podél Labe (u Vltavy se sněženkám nedaří). Moc to nešiřte, nebo se tam vrhnou stařenky s nůšemi a sněženky již nebudou nikde - jinak je to vždy krásné - tedy pokud to není plné bahna od velké vody (stačí obyčejná, ne katastrofa) nebo kopřiv, počínaje někdy dubnem - květnem. Nad Obřístvím a Štěpánským mostem je zase rezervace Černínovsko - obdivuhodné slepé rameno Labe a lužní les, plný v dubnu dymnivek, sasanek (bílých i žlutých), podléšek, snědku a jiných jarních rostlin, prostě paráda. Ta končí u plotu, kde začíná Spolana.
2. 9. 2002
"...nevracejí olej u pumpy", robil si starosti s ekológiou spevák Ivan Mládek. Slovenský politik Robert Fico videl zas veľký problém s opakovanou kriminalitou recidivistov a podarilo sa mu presadiť zákon, ktorým odvčera dostali štátne orgány konečne možnosť sledovať životnú dráhu "lumpov" aj po ich prepustení z väzenia. Škoda, že pseudohumanizmus a pokrútené pojatie ochrany ľudských práv, toľko rokov bránilo oprášiť "totalitnú" legislatívu o ochrannom dohľade. Splní ale nový zákon očakávania svojho tvorcu ?
2. 9. 2002
Na ostrý odpor občanů v okolí Pozďátek naráží firma ICKM, která chce dál provozovat nechvalně proslulou skládku nebezpečných odpadů, z níž již šest let vytéká kyselina sírová obohacená o těžké kovy. Proti záměru ICKM se tentokrát vedle sdružení ARNIKA postavila i obec Slavičky. - Toto je tisková zpráav sdružení Arnika.
2. 9. 2002

Britský ministr obrany Geoff Hoon, politik, který zastává v kabinetě Tonyho Blaira nejtvrdší postoj vůči Iráku, pocestuje na šest dní do Spojených států, kde bude jednat s americkou vládou o vojenských útocích proti Iráku. Vyplývá z toho, jak napsal o víkendu týdeník Observer, že se začíná vážně jednat o akci proti Saddámu Husajnovi.Geoff Hoon, britský ministr obrany, se bude příští týden ve Spojených státech účastnit válečného summitu, který se má konat záměrně v době výročí loňských útoků na Světové obchodní centrum. Dostane se mu při tom podrobných informací o vojenských alternativách, které chtějí Američané podnikout proti Iráku, a informací o tom, jaká by měla být role britské armády při tomto útoku.

Podle listu Observer z toho vyplývá, že vojenské plány na invazi proti Iráku už jsou nesmírně pokročilé, přestože Amerika i Británie tvrdí, že dosud nedošlo k žádným pevným rozhodnutím ohledně případného útoku. Britská vláda už zřejmě nebude moci tvrdit, jako dosud, že dosud nebyla přijata žádná vojenská rozhodnutí. Je také nyní velmi pravděpodobné, že se Amerika rozhodla zaútočit proti Iráku navzdory tomu, že se proti takové akci staví mnoho různých zemí světa.

Britský premiér Tony Blair konstatoval, že hodlá proti Saddámu Husajnovi zasáhnout. "Otázka zbraní hromadného ničení je záležitéstí, kde nemůže svět zůstat stát v nečinnosti a dovolit Iráku, aby jasně porušoval všechny rezoluce OSN," uvedl Blair.

17. 6. 2002

Nový správce redakčního systému Britských listů Dominik Joe Pantůček nyní energicky dokončuje různé dosud nedodělané funkce redakčního systému, za což mu velmi děkujeme. Právě byl zprovozněn seznam článků podle autorů, zatím od 1. 10. 2001. Klikněte na Autory Britských listů a v seznamu pak u každého jména na uvedený počet článků: zobrazí se vám odkazy na všechny texty, které jednotliví autoři pro BL napsali od loňského října.

23. 7. 2002

Dominik Joe Pantůček zprovoznil chronologický archiv, obsahující jednotlivé články starších vydání Britských listů, viz zde a pravý horní roh stránky BL nad kalendářem (který vám umožňuje, kliknutím na jednotlivá data, také přístup ke starším vydání časopisu).

14. 5. 2002

Hledáme spolupracovníky, kteří by byli ochotni v zájmu nezávislé, investigativní, neúplatné práce ve prospěch české společnosti věnovat Britským listům několik hodin práce týdně, zejména psaním článků o nejrůznějších aspektech života české společnosti, o těch tématech, které se týkají obyčejných lidí (nezajímá nás příliš, co tvrdí politikové a "profesionální" novináři). Usilujeme o získání nezávislých financí z mezinárodních zdrojů, a tak doufáme, že práce případných spolupracovníků bude v dlouhodobější perspektivě honorována.

Pište prosím na tuto . Děkuji.

Šéfredaktor.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2002 Medáci byli vyhnáni ze Střešovic   
2. 9. 2002 Železný má deset životů a jednoho Živčice Filip  Rožánek
2. 9. 2002 Klubko zmijí
aneb zneprůhlednění veřejné zakázky MŠMT na školení ICT koordinátorů
Jan  Wagner
30. 8. 2002 Děti propadají kouření nesmírně rychle   
29. 8. 2002 Dobrá zpráva - Spolana začala komunikovat
Špatná zpráva - prozatím velmi kuse
Štěpán  Kotrba
29. 8. 2002 Tisková zpráva Spolany nadále zamlžuje, co bylo obsahem kontejnerů u Štěpánského mostu Štěpán  Kotrba
29. 8. 2002 FBI - nebezpečná instituce?   
29. 8. 2002 Povodňové škody? Ať je zaplatí ti chudší! Dalibor  Žůrek
29. 8. 2002 Jak Papež seřval Kotrbu Radek  Mokrý
29. 8. 2002 Spolana: Vedení by šlo sedět, kdyby přišla jen stoletá voda, řekl Papež Štěpán  Kotrba

Povodně a změna klimatu RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2002 Povodeň u Spolany? Normální soutok Vltavy a Labe Jiří  Šoler
2. 9. 2002 Povodňové pojišťovnictví: Kupte redaktorům kalkulačku! Dalibor  Žůrek
30. 8. 2002 Poslanče Šplíchale, odmítám vaši kritiku novinářů Jiří  Kolařík
29. 8. 2002 Spolana: Vedení by šlo sedět, kdyby přišla jen stoletá voda, řekl Papež Štěpán  Kotrba, Radek Mokrý
29. 8. 2002 Povodňové škody? Ať je zaplatí ti chudší! Dalibor  Žůrek
29. 8. 2002 Tisková zpráva Spolany nadále zamlžuje, co bylo obsahem kontejnerů u Štěpánského mostu Štěpán  Kotrba
29. 8. 2002 Dobrá zpráva - Spolana začala komunikovat
Špatná zpráva - prozatím velmi kuse
Štěpán  Kotrba
28. 8. 2002 Spolana: Kapacita porušených skladů je 800 tun kapalného chlóru Štěpán  Kotrba, Radek Mokrý

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2002 Postavení žen Vojtěch  Polák
19. 8. 2002 Velká Británie: Velký růst domácího násilí - a co v ČR?   
18. 8. 2002 Domácí násilí: jak se tento problém snaží řešit v Británii   
15. 8. 2002 "Správná ženská má vydržet trochu bolesti."   
22. 7. 2002 Jak dnes žijí ženy v Afghánistánu? Drsně   
16. 7. 2002 Koniec živnosti "plodenie detí" ? Lubomír  Sedláčik
8. 7. 2002 Znásilňování žen jako válečná zbraň   
5. 6. 2002 Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí   
6. 5. 2002 George Bush se spojil s Vatikánem a s muslimskými zeměmi v tažení proti sexuální osvětě   
23. 4. 2002 Policajt ve škodovce: Hospodine, řiď naši ruku! Jan  Čulík

Slonková, Srba a korupce RSS 2.0      Historie >
22. 8. 2002 Velká Británie: Média přísně respektují potřeby policejního vyšetřování Jan  Čulík
7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
7. 8. 2002 První rozkol v koaličním hlasování Karel  Mašita
5. 8. 2002 Pozoruhodné nové obvinění Karla Srby Karel  Mašita
30. 7. 2002 Pěkně obsazená komedie Vladimír  Bernard
29. 7. 2002 Láska, drogy a pomsta - český scénář podle Colomba Fabiano  Golgo
29. 7. 2002 Kauza Slonková - Srba, ukázka bulvarizace závažných témat v ČR Karel  Mašita
26. 7. 2002 Ministr obrany kvůli Srbovi vyhodil šéfa vojenské rozvědky Štěpán  Kotrba
25. 7. 2002 Mohou novináři ohrozit soudní líčení? Roman  Antl
25. 7. 2002 Nikdo není nad zákonem: nesouhlasím s Fabianem Golgem Jan  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2002 James Baker varuje před invazí do Iráku   
23. 8. 2002 USA: "Šéfové al Qaedy se skrývají v Iráku"   
23. 8. 2002 Tajná moderní křižácká výprava Miloš  Kaláb
19. 8. 2002 Fisk: "Bush lživě obviňuje celý arabský svět"   
12. 8. 2002 Pokrytectví levice: proč zapomínají i anglikánští biskupové na oběti Saddamova režimu?   
8. 8. 2002 Zlikvidujme Saddáma Husajna   
8. 8. 2002 Zapomenutým Afgáncům nabízí OSN nové peklo   
8. 8. 2002 Jak odstranit Saddáma Husajna: britská média jsou nejednotná   
6. 8. 2002 OSN nezveřejní zprávu o americkém masakru Afghánců   
6. 8. 2002 Bushova válka "dobra proti zlu" dospěla do vesnice Hadžibirgit   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Česká televize se lepšila postupně Jan  Paul
22. 8. 2002 Digitální média veřejné služby II - příprava digitální televize Zdeněk  Duspiva
15. 8. 2002 Tragický Klepetko Filip  Rožánek
15. 8. 2002 Dobrá Markéta Fialová   
14. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Povodňový pragocentrismus České televize? Jan  Paul
14. 8. 2002 ČT, povodně a Praha: rekapitulace Jan  Paul
1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
3. 7. 2002 Rasismus v Čechách: Lidé s menšinovou sexuální orientací opět ostrouhali Daniela  Pilařová
3. 7. 2002 Hovory pana Jakla s panem Táchou v hospodě U magistra Kelleyho 13. ledna 2001 Radek  Mokrý

Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2002 DOKUMENT: Programové prohlášení vlády České republiky   
22. 7. 2002 Volby 2002: Konflikt představ. Tušení stínů. Jiří  Svoboda
22. 7. 2002 S novou sněmovnou nejspíš nuda nebude Karel  Mašita
22. 7. 2002 Volby 2002: Okamžik kouzla zbavený   
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
15. 7. 2002 ODA se prodává Kaslově seznamu Štěpán  Kotrba
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza volebního nezdaru ODS podle pracovního týmu   
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza neúspěchu ODS viděná očima V. Klause   
12. 7. 2002 Zaorálek napodruhé aneb výuka v 101hlasém řízení demokracie Štěpán  Kotrba
11. 7. 2002 (Ne)zapomeňme... Martin  Kunštek