2. 8. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 8. 2002
Obvodní soud pro Prahu 4 před týdnem rozhodl, že generální ředitel České televize Jiří Balvín byl do své nynější funkce loni v říjnu zvolen v rozporu se zákonem. Dle soudu k tomu došlo na základě nerovného přístupu rady ČT k dalším uchazečům, čímž tato rada porušila zákon o České televizi. Soud proto její usnesení o zvolení Balvína generálním ředitelem ČT zrušil. O těchto skutečnostech informoval veřejnost ve čtvrtek 1. srpna odpoledne Jaroslav Vaško, právní zástupce Evžena Hlinovského, který je jedním z neúspěšných kandidátů na post generálního ředitele ČT a který návrh na zrušení usnesení rady ČT soud podal. - (Britské listy podaly na nezákonnou volbu Jiřího Balvína dne 1. listopadu 2001 žalobu, text žaloby je zde.)
George Novotný v galerii Longa v roce 1996
2. 8. 2002

Většina médií přinesla v poslední době zprávu o tom, že z restaurátorské dílny pražské galerie Zlatá husa zmizel cenný obraz Jákobův žebřík od Marca Chagalla. Krade se všechno a všude, tato ztráta je ale mediálně vděčná proto, že obraz je ceněn na částku téměř 22 milionů korun a byl v majetku Vladimíra Železného. Zatím se neví jak se obraz mohl dostat ven a nabízí se několik spekulací. Obraz mohla ukrást ochranka, pracovníci galerie a nebo také sám Železný, který má řadu problémů a pojistná částka bude jistě vysoká. V zhledem k tomu, že galerii lze navštívit jen po předchozí domluvě, varianta krádeže někým z veřejnosti je malá

.
2. 8. 2002
Jeden z největších skandálů poválečného falšování uměleckých děl se stal ve Velké Británii. John Drewe pobouřil sběratele i odbornou veřejnost, neboť jako uznávaný znalec vystavoval odborné posudky o pravosti na vlastní padělky klasiků moderního umění. Přitom pečlivě falšoval také výstavní katalogy, soupisy děl a jiné dokumenty. Podvedl nejen odborníky z aukčních domů Sotheby's a Christie's, ale dokonce i ze slavné Tate Gallery.
1. 8. 2002
Odvčera je zasa Internet na Slovensku citeľne drahší. Monopolné Slovenské telekomunikácie zvýšili poplatky za pripojenie, "samozrejme" bez akéhokoľvek zlepšenia poskytovaných služieb. Tento trend nie je nový, nepríjemné okamihy kvôli tomu zažil prednedávnom v Prahe aj predseda vlády Mikuláš Dzurinda, keď čo najrýchlejšie skúšal vykľučkovať z otázok Billa Gatesa, týkajúcich sa práve dostupnosti siete obyvateľstvu. Kde okrem "balkanizácie" Slovenska tento trend môže vyústiť, a najmä , komu by to mali voliči i za toto čoskoro patrične zrátať?
2. 8. 2002
S dojetím jsem ve čtvrtek po poledni vyklopýtal z uherskohradišťského Klubu kultury po téměř tříhodinovém promítání Formanova a Shafferova Amadea. Film zůstává vynikajícím, výjimečným uměleckým dílem i po osmnácti letech po jeho vzniku (byl dokončen v roce 1984) a rád jsem propadl na téměř tři hodiny jeho intenzivnímu kouzlu. Nikterak nevadilo, že kopie filmu, promítaná v Uherském Hradišti (prý nyní jediná v České republice) byla lety zahnědlá a poškrábaná, se spoustou slepek, na jednom místě se zřejmě v důsledku poškozené perforace asi pět minut cukal obraz, že bylo velmi nevyvážené dolby stereo, takže anglické dialogy nebylo skoro slyšet, zato Mozartova hudba byla někdy až příliš silná. Paradoxně přichází právě nyní v anglosaských zemích Amadeus znovu do kin v technicky zdokonalené, digitálně upravené a nově sestřihané, o dvacet minut prodloužené verzi. V Británii se nově uváděnému Amadeovi dělá v současné době v médiích velká reklama.

V Uherském Hradišti film uvedl kameraman Miroslav Ondříček: kvitoval s uspokojením, že sál je plný mladých lidí, mnozí z nichž v době vzniku filmu vlastně ještě nebyli ani na světě. Závěrem svých několika vět se na diváky obrátil s dotazem, kdo film Amadeus uvidí při této příležitosti poprvé. Překvapivě se zvedly ruce téměř poloviny sálu. Přemýšlel jsem o tom pak po zbytek dne. Je pozoruhodné, že k mnoha mladým lidem se silným zájmem o kulturu jsou zřejmě dodnes nejlepší úspěchy české kultury ze sedmdesátých a osmdesátých let (třeba Kunderovy romány či Formanovy filmy) víceméně nepřístupné.

1. 8. 2002
Ve středu v podvečer se v přeplněné a dusné, i když pěkně restaurované budově uherskohradišťské Reduty konala krátká debata k českému vydání knihy rozhovorů o filmech šedesátých let od známého filmového a kulturního publicisty Antonína J. Liehma. Jde o soubor textů, které většinou vyšly časopisecky v Československu v šedesátých letech a pak poprvé knižně v angličtině r. 1974. Nyní Liehm výbor rozšířil a Jan Lukeš ho doplnil filmografickými údaji.

V úvodu se A. J. Liehm rozhovořil relativně dlouze o tom, že bychom neměli pomíjet skutečnost, že i za komunismu, a to zejména v šedesátých letech, ale i jindy, se točily v Československu velmi dobré filmy a existovala i pozoruhodná kultura.

31. 7. 2002

Vznikají skutečně závažné ubytovací problémy. Uherské Hradiště nemá dostatečnou infrastrukturu pro ubytování hostů a zdá se, že se problémy s ubytováním řeší tím, že se při příjezdů "významnějších" hostů přesunují "méně významní" na poslední chvíli jinam, nebo na ulici...:) Jeden filmový režisér, který v úterý měl na zdejší filmové škole prezentaci svých filmů, dostal ubytování až ve tři hodiny ráno v noci z úterý na středu, totéž se týkalo i dalšího účastníka, který byl ze svého hotelového pokoje v úterý ráno vystěhován, aniž mu bylo sděleno, kam bude přesunut. Sám jsem zažil ve středu několik minut před 15 hodinou zábavnou scénu. Poskytoval jsem telefonicky delší interview o případu "Slonková" jednomu švýcarskému publicistickému magazínu, když do mého pokoje vrazila pokojská, s tím, že se musíme okamžitě přestěhovat jinam a to, že dělám nějaký rozhovor, ji nezajímá: jí končí pracovní doba v 15.00. Je trochu obtížné se soustředit při vysvětlování situace na české mediální scéně švýcarským novinářům na odnášení zavazadel jinam, ale to nevadí. Byli jsme přesunuti na pokoj k někomu jinému. Režisér, který byl v úterý v noci ubytován teprve kolem třetí hodiny, nevěděl ještě ve středu v 17.00, kde bude spát následující noc.

29. 7. 2002
Nemohu než vyslovit poctu letošní Letní filmové škole v Uherském Hradišti, organizované péčí jejího ředitele Jiřího Králíka. Ač se koná po osmadvacáté, a pod Králíkovým vedením letos po desáté, mám příležitost účastnit se jí osobně letos poprvé. Je to tu velmi dobré.
30. 7. 2002

Nehodlám stále kultivovat Art. cz svoji kritikou, která je vedena nikoliv osobní záští či závistí, jak se mi snaží zástupci této firmy podsunout, ale snahou kriticky korigovat přirozenou profilaci vznikajícího obchodu s uměním. Firma Art.cz nevyužila možnost přiblížit čtenářům to, co velkohubě proklamuje. Svůj názor na tuto internetovou "galerii" jsem bohužel nezměnil a poukazuji v textu na neserióznost společnosti, jejímž jediným odborníkem je Radan Wagner. Nechá-li se ale najmout výtvarný teoretik do služeb čistě komerčního podniku, znamená to pro něho v každém případě diskreditaci pro souběžné působení v nekomerční výtvarné sféře. Takový "odborník" by se všude stal nedůvěryhodným.

31. 7. 2002
Michele Kayalová, bývalá novinářka z týdeníku Prague Post, kde pracovala v letech 1991 - 1995 jako šéfredaktorka zpravodajství, vydala v deníku New York Times o vzájemném špehování mezi civilními občany, jaké chce ve Spojených státech zavést prezident Bush. Kayová argumentuje, že v české společnosti už takové špehování existuje. Citujeme:
1. 8. 2002

Velmi chabý dojem na mě udělal článek Michele Kayalové, který nedávno vyšel v americkém listě New York Times (český překlad viz zde), napsal na stránkách BlueEar.com Martin D. Brown a pokračoval:

Podle mého hlediska je tento článek plný arogance západních lidí a odhaluje, že mnozí absolutně nechápou, co se děje ve společnosti, o níž píší. Není divu, že poté, co byla po roce 1989 Praha zaplavena desetitisíci Američanů, kteří tam přijeli, "aby [Čechům] ukázali, jak funguje svobodný svět", aby napsali svůj první román a žili za minimum peněz, už má těchto lidí mnoho Čechů víceméně plné zuby.

30. 7. 2002

Právní souvislosti údajné sebevraždy Roma na brněnské policejní služebně vzbuzují důvodné pochybnosti

Již třikrát neumožnila inspekce ministra vnitra poškozeným ani jejich zmocněnci přístup do spisu v závažné kauze dosud nevyjasněného úmrtí romského občana pana Vladimíra Pechy z 19. června tohoto roku. Vladimír Pecha zemřel údajně na následky pádu z okna policejní stanice v Malátově ulici, v Brně - Králově Poli [1]   . Jeho družce, která vystupuje v tomto případě jako poškozená, jsou odnímána její základní procesní práva. Poškozené romské občance, která se zemřelým čeká dítě, byla již od počátku pracovníky inspekce upírána její základní práva a přístup do spisu jí byl odmítnut s jednoduchým odůvodněním, že "na to nemá právo". Poté, co se případu ujal právní koordinátor Občanských právních hlídek[2]    Jiří Kopal, který poškozenou zastupuje jako její zmocněnec, naráží i on na odpor ze strany inspekce ministra vnitra. Nyní použili pracovníci brněnského pracoviště inspekce nový - nezákonný - důvod k odepření přístupu do spisu: dovolená pracovníka, který by měl případ šetřit!
1. 8. 2002
Uživatelé mobilních telefonů Sagem dlouho tvrdí, že některé typy bývají nadprůměrně poruchové. Navíc je servisní střediska údajně odmítají bezplatně opravovat a uznávat reklamace. Ty to ovšem popírají a zákazníky ve složitějších případech odkazují na výrobce. Výrobní závod Sagemu v Kladně zase říká, že všechno je v pořádku a pokud není, mají se zákazníci s důvěrou obrátit na servisní střediska. Kde je asi pravda?
1. 8. 2002
Přes všechny zápůjčky Pentagonu k velkofilmům (o nichž je řeč v článku Jak se Hollywood naučil nedělat si starosti a mít rád bombu) a přes všechny nízkorozpočtové "telenovely" typu JAG je zřejmé, že národní bezpečnost USA má zájem na implantaci fenoménu (vyhrané) války do podvědomí Američanů.
23. 7. 2002

Dominik Joe Pantůček zprovoznil chronologický archiv, obsahující jednotlivé články starších vydání Britských listů, viz zde a pravý horní roh stránky BL nad kalendářem (který vám umožňuje, kliknutím na jednotlivá data, také přístup ke starším vydání časopisu).

17. 6. 2002

Nový správce redakčního systému Britských listů Dominik Joe Pantůček nyní energicky dokončuje různé dosud nedodělané funkce redakčního systému, za což mu velmi děkujeme. Právě byl zprovozněn seznam článků podle autorů, zatím od 1. 10. 2001. Klikněte na Autory Britských listů a v seznamu pak u každého jména na uvedený počet článků: zobrazí se vám odkazy na všechny texty, které jednotliví autoři pro BL napsali od loňského října.

14. 5. 2002

Hledáme spolupracovníky, kteří by byli ochotni v zájmu nezávislé, investigativní, neúplatné práce ve prospěch české společnosti věnovat Britským listům několik hodin práce týdně, zejména psaním článků o nejrůznějších aspektech života české společnosti, o těch tématech, které se týkají obyčejných lidí (nezajímá nás příliš, co tvrdí politikové a "profesionální" novináři). Usilujeme o získání nezávislých financí z mezinárodních zdrojů, a tak doufáme, že práce případných spolupracovníků bude v dlouhodobější perspektivě honorována.

Pište prosím na tuto . Děkuji.

Šéfredaktor.

21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Proč Železný nekoupil Chagalla v galerii Miro? Jan  Paul
2. 8. 2002 Z Uherského Hradiště: Formanův Amadeus - stále je to výjimečné, vynikající dílo Jan  Čulík
2. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Železnému se ztratil obraz, aneb mnoho otázek a málo odpovědí Jan  Paul
1. 8. 2002 Internet: Už Slovensko predbehla aj India Lubomír  Sedláčik
1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
1. 8. 2002 Uherské Hradiště: Liehmovy Ostře sledované filmy a diskuse kolem nich Jan  Čulík
1. 8. 2002 Jak si Sagem s telefony uřízl ostudu Radek  Mokrý
1. 8. 2002 T.I.P.S. aneb Arlington (cross) Road Jaroslav  Pour
31. 7. 2002 Jak na sebe Češi "navzájem dohlížejí"   
31. 7. 2002 DOKUMENT: Fidel Castro, projev u příležitosti 49. výročí útoku na kasárna Moncada   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
31. 7. 2002 Jak na sebe Češi "navzájem dohlížejí"   
31. 7. 2002 Tribunál: Osoby podezřívané z terorismu jsou zadržovány protizákonně   
29. 7. 2002 Podlehne Saúdská Arábie organizaci al Qaeda?   
17. 7. 2002 Fisk: Ani vůči extremistům bychom se neměli vzdávat civilizovaných hodnot   
16. 7. 2002 Bin Laden "se těší dobrému zdraví"   
16. 7. 2002 Vrah amerického novináře odsouzen v Pákistánu k smrti   
10. 7. 2002 Očekávali Talibán, našli však jen hrůzu   
9. 7. 2002 Jak Američané nechytili bin Ladena a nezlikvidovali organizaci al Qaeda   
4. 7. 2002 George W. Bush selhal v globálním měřítku   
3. 7. 2002 Rozpory mezi EU a USA: Evropa zuří, Amerika si jde svou cestou   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
22. 7. 2002 Jak dnes žijí ženy v Afghánistánu? Drsně   
16. 7. 2002 Koniec živnosti "plodenie detí" ? Lubomír  Sedláčik
8. 7. 2002 Znásilňování žen jako válečná zbraň   
5. 6. 2002 Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí   
6. 5. 2002 George Bush se spojil s Vatikánem a s muslimskými zeměmi v tažení proti sexuální osvětě   
23. 4. 2002 Policajt ve škodovce: Hospodine, řiď naši ruku! Jan  Čulík
11. 4. 2002 Zkrátila se doba, za kterou se duše dostane do těla? Anna  Wintrová
8. 4. 2002 Tak máme novou miss 2002... Daniela  Pilařová
26. 3. 2002 Další žena v Nigérii odsouzena k ukamenování   
25. 3. 2002 Anarchistky zatčeny za účast na protipotratové demonstraci Štěpán  Kotrba

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   
22. 5. 2002 Proč nedodržuje katedra politologie VŠE úřední hodiny pro styk se studenty? Aleš  Žďárek
17. 5. 2002 Učitelia ako ovce Lubomír  Sedláčik
14. 5. 2002 Vstupte svými názory do dnešního pořadu ČT "Bez imunity" o školství Michal  Rusek
10. 5. 2002 Učitelé, pomozte nám s novými internetovými stránkami! Radek  Sárközi

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
3. 7. 2002 Rasismus v Čechách: Lidé s menšinovou sexuální orientací opět ostrouhali Daniela  Pilařová
3. 7. 2002 Hovory pana Jakla s panem Táchou v hospodě U magistra Kelleyho 13. ledna 2001 Radek  Mokrý
27. 6. 2002 Balvín instaloval odposlechy na Kavčích horách Petr  Jánský
20. 6. 2002 RRTV: Digitální média veřejné služby Zdeněk  Duspiva
16. 6. 2002 Uspávající B. Klepetko neprojevil nejmenší schopnost usměrňovat první povolební diskuzní pořad Daniela  Pilařová
12. 6. 2002 Méně té vody, chlapče! Méně té vody! Petr  Štěpánek
7. 6. 2002 Konec katů v Čechách Martin  Štumpf
7. 6. 2002 Bude Katovna nahrazena něčím lepším? Jan  Čulík

Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2002 DOKUMENT: Programové prohlášení vlády České republiky   
22. 7. 2002 Volby 2002: Konflikt představ. Tušení stínů. Jiří  Svoboda
22. 7. 2002 S novou sněmovnou nejspíš nuda nebude Karel  Mašita
22. 7. 2002 Volby 2002: Okamžik kouzla zbavený   
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
15. 7. 2002 ODA se prodává Kaslově seznamu Štěpán  Kotrba
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza volebního nezdaru ODS podle pracovního týmu   
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza neúspěchu ODS viděná očima V. Klause   
12. 7. 2002 Zaorálek napodruhé aneb výuka v 101hlasém řízení demokracie Štěpán  Kotrba
11. 7. 2002 (Ne)zapomeňme... Martin  Kunštek