14. 8. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
FOTOGALERIE Tomáše Peicny
14. 8. 2002

většinou ze 14. 8. 2002 naleznete v této fotogalerii Tomáše Peciny.

Sloupek

Chvíli k něčemu jinému než o povodních, i když uznávám, že se toto téma může zdát v nynější situaci trochu vzdálené... Ale přece jen:

Diskuse, kterou vyvolala Daniela Pilařová ohledně výrazu "smlouva o dílo" se mi zdá, jako "Pražákovi křtěnému Vltavou" trochu bezpředmětná. Předložka "o" se totiž v češtině běžně pojí nejen s šestým, ale i se čtvrtým pádem. Ve Slovníku spisovného jazyka českého je o tom množství dokladů. Pravda, mnohé z nich se pojí se slovesem ("popálit se o kamna", "opírat se o hůl", "zmýlit se o korunu", "otočit se o 180 stupňů", "vyhrát o prsa", "bát se o místo"), ale mnohé příklady jsou i substantivní: "péče o dítě", "zájem o film". Podle SSJČ se předložky "o" se čtvrtým pádem užívá často "k vyjádření různých vztahů mezi dějem a jeho předmětem", zejména vztahů dynamických, dodávám. Viz příklady: "boj o čas", "spor o honorář", sázka o peníze" - proč by analogicky neměla existovat "smlouva o dílo"?

Nerozumím, proč kolegům Moravanům zní výraz "smlouva o dílo" nesprávně a cize, pokud jim nevadí výraz "sázka o peníze" - vždyť je to strukturně totéž.

Josef Šimandl z Ústavu pro jazyk český však snad měl vysvětlit právě tyto zajímavé regionální rozdíly ve vnímání tohoto výrazu. Domnívám se, že bylo chybou, že se namísto toho uchýlil k ironickým poznámkám, že je Daniela Pilařová bohemistka, tak by všechno měla vědět a neměla by se ptát.

15. 8. 2002

byla publikována zde. Fotogalerie je obrazovým doplňkem k Opožděné reportáži z ohrožené Prahy od Jana Paula, viz zde.

Přinášíme nyní především obrazové svědectví - co zatím k povodňové situaci dodávat slovy? (JČ)

Nábřeží u Revoluční v Praze
14. 8. 2002

najdete v této fotogalerii Jana Panocha; fotografie Dana Paula jsou zde.

14. 8. 2002

Zde na stránkách BBC uvidíte fotografii zaplaveného Zwingeru a dočtete se, že se záplavy začaly přesunovat na území bývalého východního Německa. Zpráva poznamenává, že, jak se zdá, uniklo centrum Prahy tomu nejhoršímu.

"Situace je pro zaplavenou Prahu kritická," napsaly mezinárodní internetové stránky BBC ve středu 18.01 českého času a dodaly, že vládnou obavy, že vzdutá Vltava zaplaví historické centrum Prahy. Ve středu odpoledne dosáhla Vltava své nejvyšší hladiny a podle úřadů se prý nyní voda zvyšuje už jen pomalu.

Na tomto místě informují internetové stránky BBC o zvířatech, která musela být usmrcena v pražské zoo.

Jiný článek o evakuaci pražských prostor ze středy 14. 8. je na stránkách BBC zde

Nová fotogalerie BBC ze zaplavené Prahy ze středy 14.8. je zde.

14. 8. 2002

Praha - Karlín, středa, 15.00:

Podle telefonických informací Štěpána Kotrby je povodňová situace opravdu vážná v oblasti Karlína a Florence. Rozsáhlá oblast Karlína kolem ulice Sokolovské - až k Žižkovu - byla zaplavena až do výše cca 1,5 - 2 metrů. Přesto však, zdůrazňuje Štěpán Kotrba, který v úterý s Českým rozhlasem navštívil a fotografoval jižní Čechy (fotografie přineseme později, jakmile bude obnovena dodávka elektrického proudu do budovy Českého rozhlasu), je situace v Praze daleko lehčí ve srovnání s tím, jak postiženy jsou jižní Čechy.

Podle informací sdělovacích prostředků to vypadá, že snad povodeň v Praze už kulminovala. Uvádíme několik zpráv z Prahy z doby ve středu po poledni:

  • Pilíř mostu Legií na smíchovské straně je prohnutý a prý hrozí, že se zřítí, informoval reportér Lidových novin. Přesto však po mostě dále jezdí tramvaje, protože je to jeden z mála posledních, po němž může jezdit veřejná doprava.
  • V centru Prahy byl obnoven výpadek elektřiny a byly obnoveny tramvajové linky. Situace v dodávce elektřiny je ale podle mluvčího PRE Petra Holubce stále kritická a nouzový stav je na místě. Bez proudu stále zůstává řada částí Prahy při březích Vltavy, celé byly odpojeny čtvrti Karlín, Libeň, Malá Strana a Staré Město.
  • Hladina Vltavy by už neměla stoupat. Řekl to mluvčí Povodí Vltavy Václav Báša.
  • Voda se dostala do vzdálenosti asi 150 metrů od křižovatky Anděl na Smíchově.
  • Zdá se však, že voda z Vltavy pomalu ubývá. Zatím o cca 10 cm.
  • Podle pracovníků povodí Vltavy už řeka v Praze nejméně 2 hodiny nestoupá. Na vodoměru v Praze v Chuchli se hladina ustálila na úrovni 780 centimetrů.
  • Krizový štáb oznámil, že zatopeno je 6 stanic metra.
  • České dráhy uzavřely kvůli stoupající vodě Masarykovo nádraží v Praze.
  • Pražská energetika vyhlásila na celém území Prahy stav nouze. Mluvčí společnosti řekl, že opatření se dotkne všech obyvatel Prahy, a to nejen oblastí ve středu města.
  • Na pražské Staré Město voda ve větším množství nepronikla.
  • 14. 8. 2002

    Vážení,

    na stránkách http://sp.pspace.cz se nachází aktuální seznam pomoci ZDRAVOTNICKÉHO ZÁSOBOVÁNÍ, státní podnik. Zveřejněním této informace pomůžete řadě lidí, zvláště těm, kteří jsou umístěni v evakuačních centrech.

    V nabídce jsou např. obvazové materiály, pleny (nyní hodně potřebné), hygienické potřeby apod.

    Daniel M. Žák

    Novotného lávka
    14. 8. 2002

    Praha, středa 14. srpna, 14.30:

    Co platilo předevčírem, neplatilo včera, a co platilo včera, neplatí dnes. Je nyní naprosto zjevné, že odhady "vodohospodářů" jsou jen minimálně závazné pro nejbližší vývoj povodňové situace v Praze a uklidňující slova primátora Igora Němce ze včerejší noci mají už dnes jiný kontext. Není proto překvapivé, že některé komentáře o menší povodni v Praze se tak v kontextu s dalším zvyšováním hladiny Vltavy dostávají do důkazní nouze. Jenomže i vodohospodáři jsou omylní lidé a voda je nespoutaný přírodní živel. Je proto evidentní, že každé aktuální referování o situaci v hlavním městě má jen omezenou časovou platnost. Rozsah povodní v některých částech Prahy jako je například Zbraslav, soutok Vltavy a Berounky, Lahovice, Velká Chuchle, Kampa, Karlín, Holešovice a Troja je opravdu poměrně značný, nicméně zatím lze stále odhadovat, že i po protržení ochranných barier a vylití vody do Starého Města zřejmě přesto nedosáhne intenzity srovnatelné s jihem republiky.

    Vysílání České televize v pragocentrismu ovšem nadále pokračuje. Je skutečně otázkou, proč se diváci z jiných koutů republiky musí stále dívat na přihlížející čumily, houkající policejní vozy projíždějící prázdnými pražskými ulicemi a na prosakující vodu mezi protipovodňovými barierami na staroměstském břehu Vltavy. V sekvenci "bez komentáře", která předpokládá jistou dramatickou schopnost vlastní výpovědi, vyznívá takovéto plácání filmovým materiálem opravdu trapně. Česká televize je i dnes vizuálně neuvěřitelně nepružná a nadále pokračuje ve stereotypním obrazovém zpravodajství, aniž by se snažila lidem přiblížit detailnější pohledy na jiné části postižených míst v České republice.Slovo divák je odvozeno od slova dívati se, bohužel však není příliš na co. Kde dnes zůstala všechna kdysi vyřčená slova o nenahraditelnosti tohoto rodinného stříbra?

    14. 8. 2002

    Zdá se, že nejhorší záplavový scénář se pro centrum Prahy nenaplní. Přitom včerejší časné ranní odhady předpokládaly velkou přílivovou vlnu již v jedenáct hodin dopoledne, po té kolem čtrnácté hodiny odpoledne, v šest hodin večer, v deset hodin večer a nakonec se z vidiny dvou metrů nárůstu hladiny vody stalo dvacet pět odhadovaných centimetrů, o které se měla zvednout hladina kolem třetí hodiny ráno dnešního dne. Kulminační bod se dále posunul na středu odpoledne. Je to všechno samozřejmě pro město dobře, neboť Karmelitskou ulicí a Starým městem se již vodní čluny zřejmě pohybovat nebudou. Je proto možné souhlasit se Štěpánem Kotrbou když napsal, že pokud lze říkat něčemu povodeň, tak je to to, co se odehrávalo v jižních Čechách.

    FOTOGALERIE Britských listů
    13. 8. 2002
    Ústí nad Labem - Vánoce o prázdninách zažívají školáci, ale i lidé dříve rození. Stojí na mostě prezidenta Beneše a pod nimi plave dravá špína. Svět relativního dostatku, ve kterém žijí (a já také) je chudý na zážitky. Infuze přiblblých seriálů, nechytrých soutěží a najednokopytních detektivek se snaží trochu rozčeřit hladinu všednodennosti. A náhle záplavy. Nic krásnějšího (čti: dramatičtějšího) letos lidé na mostě nezažijí. Je úterý 12. srpna a labskou kotlinou v Ústí nad Labem se vznáší vůně prazvláštnosti. Všichni netrpělivě čekají až voda stoupne více a ještě víc a ještě... Je to droga. Daleko silnější než chaotické zpravodajství v televizi.

    Když jsem se kolem páté hodiny odpoledne vrátil do suchého ne-nábřežního mimo-záplavového bytu a pustil ČT 1 a viděl několikrát za sebou stále stejné záběry vodo-tečení mokro-městy, pach zažitého, skutečně se valícího živlu byl nedocenitelný...

    FOTOGALERIE z Ústí n. Labem (bude doplňována průběžně)

    14. 8. 2002

    V Praze dochází postupně k vypínání elektrického proudu i mimo historické centrum Starého Města. Ve středu před polednem přestal jít proud i v pražské redakci BL v Praze na Žižkově. Nicméně nadále funguje server Britských listů péčí podniku Globe i redakce ve Velké Británii. Příspěvky i nadále posílejte na adresu redakce redakce@blisty.cz.

    14. 8. 2002

    Pokud by nefungovala adresa povodne.aktualne.cz, lze použít alternativní adresy zaplavy.atlas.cz (je to stejná stránka). iDNES funguje v minimalistickém provedení, Lidovky poskytují servis na adrese zpravy.centrum.cz/zaplavy/minuty, připomíná Filip Rožánek. Stránky Českého rozhlasu byly ve středu po poledni mimo provoz, protože je budova rozhlasu bez proudu (rozhlasové vysílání má vlastní generátory, nikoliv však redakce internetových stránek) dodáváme my.

    14. 8. 2002
  • Nedlouho po půlnoci z úterý na středu stále postupovala voda, která v Karlíně zaplavila Sokolovskou ulici.
  • Kolem druhé hodiny ráno zaplavila Vltava také Těšnovský tunel, situace kolem stanice metra Vltavská se zhoršovala.
  • Ve dvě hodiny ráno protékalo v Praze přes 5000 kubíků vody za vteřinu. Nejvyššího průtoku by měla voda dosáhnout prý až ve středu odpoledne.
  • V Praze jsou podmáčené trafostanice, a tak bude možno obnovit dodávku elektrického proudu až cca dva dny po opadnutí vody, uvedl pražský magistrát.
  • Po půlnoci byly stále otevřené mosty Legií a Palackého a jezdily přes ně noční tramvaje. Provoz řady tramvajových a autobusových linek v Praze je omezen. Tramvaje nejezdí po celém pravém břehu Vltavy až po Modřany. Z Kačerova do Modřan začala jezdit autobusová linka 117, v provozu bude 24 hodin denně. Bez tramvajové dopravy je i Klárov, Karlín, Libeň, tramvaje nejezdí ani mezi zastávkami Palmovka a Střelničná a Výstaviště a U elektrárny. Zcela bez spojení je Trója a Zbraslav.
  • V pražské zoologické zahradě bylo nutno usmrtit slona Kádira a samici hrocha. (Ony v Praze nebyly k dispozici "uspávací" střely, které často v Africe používají vědci, když potřebují k lékařským či biologickým účelům znehybnit zviře?) Zaměstnanci však zachránili tři sloní samice.
  • Historické centrum Prahy je bez elektrického proudu a nesvítilo tam v noci z úterý na středu tedy ani veřejné osvětlení. Téměř všechny restaurace byly uzavřeny.
  • FOTOGALERIE Britských listů
    12. 8. 2002

  • Velká voda? V Praze? Nikoliv. Mediální hrozba "velké" vody. Pokud voda nekape z kohoutku, ale valí se přes zdymadla, měšťák neznající hrozby přírody jí říká vyděšeným hlasem "velká", televizní reportétr napínavě "stodvacetiletá" a občané krve žízniví se sjíždějí svými auty do centra města. Nikoliv proto, aby pomohli, ale proto, aby se podívali. Nevadí jim, že překážejí těm, pro které má nezištná a bezplatná pomoc cenu probdělých nocí, puchýřů a namožených zad od pytlů s pískem. Nevadí, že se pletou do cesty záchranářům. Nevadí, že vyčerpávají a neurotizují svou nekázní policisty i vojáky. Se suverenitou idiotů chtějí být potenciální katastrofě co nejblíže. Byli blízko. A jen zázrakem se nikomu z nich nic nestalo.
  • Povodeň na vás, malostranští hospodští ! Nikoho z malostranských hospodských nenapadlo, aby vařil guláš, grog či čaj pro pomocníky zadarmo. Grog, svařák či čaj s rumem stál v nedalekém kiosku 35 Kč, čaj 20 Kč. Hodinová mzda pomocníků byla 0 Kč. Pak chtějte od lidí nějakou solidaritu...
  • Pomoc je ruka podaná k práci. Stovky brigádníků přitom přišly, aby pomohly. I těm hospodským. "Nevíte, kde je tady pískoviště? My si chceme hrát...", volali na kolemjdoucí. Pomohli. Bez nich by škody byly daleko větší i v pražských ulicích. Nebyli to jenom Pražané, pomoc se sjela z celých Čech, rukama pomohli i travelleři - mladí turisté z celé Evropy, kterým hospodští, hoteliéři a taxikáři přezdívají posměšně "baťůžkáři". Namísto dovolené vzali zavděk improvizovanou brigádou... Možná nemají moc peněz a chtějí cestovat za každou cenu. Mají ale srdce. A to je víc.
  • Zde a zde jsou první fotografie z 12. 8. a noci na 13. 8. Další budou následovat tak rychle, jak to jen dovolí rychlost jejich zpracovávání a stav tělesné schránky reportéra. Z dopoledne 13. srpna to budou fotografie z Malé Strany, Starého Města, Holešovic, Letné, Barrandova, Chuchle. Odpoledne bude věnováno leteckým snímkům povodí Vltavy z Prahy do Českých Budějovic. Pokud lze říkat něčemu povodeň, tak tomu, co se odehrává nyní v jižních Čechách.

    14. 8. 2002
    Hnuti DUHA v teto tiskove zprave v utery upozornilo, ze povodne nejsou pouze katastrofalnim vykyvem pocasi, ale maji rovnez dulezite ekologicke priciny.
    14. 8. 2002
    Normálně je zapotřebí vydatných dešťů, trvajících déle než týden na to, aby vystoupila velká řeka z břehů, argumentují internetové stránky společnosti BBC. Ani v létě není nezvyklé, aby se přes Evropu pohybovaly systémy nízkého tlaku a přinášely bouře a déšť. Tentokrát však došlo k tomu, že trasa tlakové níže byla nezvyklá. Počasí prostě totiž může být nevypočitatelné:
    13. 8. 2002
    Kdyby to nebylo místy tragické, bylo to snad až trapné. Tedy: mediální informování o krizové situaci při současných povodních v ČR. A o tom, co bude následovat. Uveďme příklad Prahy. Už od pondělka se postupně objevovaly zprávy o povodňové situaci v jejích jednotlivých částech tak, že Pražané si museli připadat jako skákající opice. Tu se dovídali, že kolem řeky Vltavy jsou uzavřena okolí Staroměstského náměstí, potom v Modřanech a na Zbraslavi, pak zase až na Malé Straně nebo v už předměstské obci Sedlec, a následovalo třeba Podolí. Prostě zmatek nad zmatek. To v těch zpravodajstvích nejsou lidé, kteří Prahu aspoň trochu znají?
    FOTOGALERIE Britských listů
    13. 8. 2002

    V půl druhé ráno českého času informovaly mezinárodní webové stránky BBC, že pražští činitelé doufají, že to nejhorší je už za nimi, viz zde.

    Internetové stránky mezinárodního zpravodajství společnosti BBC publikovaly fotogalerii o povodních v Praze a v ČR, viz zde.

    Informace BBC z úterý 19.28 českého času o tom, že se stále ještě v Praze očekává to nejhorší, jsou zde.

    Článek "Češi kalkulují objem škod" je zde (článek argumentuje, že škody, způsobené povodněmi, pravděpodobně v hodnotě 1,9 miliardy dolarů, přimějí českou vládu, aby se více zadlužila, a vyvolají zemi hospodářské problémy; nejvíce má být postižena turistika a zemědělství), čeští herci na festivalu ve skotském hlavním městě Edinburku se obávají, že jejich divadlo Ta Fantastika, nedaleko Karlova mostu, bude zatopeno (viz zde).

    Další zpráva mezinárodních internetových stránek BBC o povodních v Praze je zde, článek o evakuaci pražských občanů je zde, článek o ohrožených "pražských věžích" je zde a obecnější analýza o tom, co způsobuje nynější záplavy, je na stránkách BBC zde.

    Deník Guardian referuje o povodních v Praze zde, zde je zpráva o tom, že britské ministerstvo zahraničních věcí vydalo varování, aby nyní britští občané upustili od plánovaných cest do Prahy, zde je v Guardianu mapa nejpostiženějších míst v Praze. Zde je soubor článků o probíhajících podnebných změnách.

    FOOTGALERIE Britských listů
    13. 8. 2002
    Praha - noc z pondělí 12. na úterý 13. srpna 2002, 4 hodiny ráno. - Svět v bezpečí suché židle u monitoru počítače je jiný než reálné dění v místech, kde se stýká hladina Vltavy se stále ustupujícím břehem. Pravidelné zprávy a ne příliš potěšující informace o rozvodněných tocích a zatopených místech v Ćechách sice poutají s mimořádnou pozorností lidskou účast, nicméně v živém terénu je situace i přes veškeré hrozby paradoxně mnohem prozaičtější. Člověk opustivší globální informační svět počítače a jdoucí do konkrétního místa není schopen překročit své fyzické možnosti, a tak je v každém okamžiku svědkem jen dílčích událostí, které mají svoji neopakovatelnou atmosféru a napětí. Žádný novinář neumí být na místě včas a všude a je schopen veřejnosti tlumočit jen výsek z toho, co mu pochopitelně stále uniká. Poněkud emotivnější titulek se proto může zdát mnohým příliš dramatický, nicméně odráží stav věcí tak, jak jsem je včera v noci a brzo nad ránem na Malé Straně prožil. (Fotografie k tomuto článku jsou zde.)
    14. 8. 2002
    Nová zpráva OSN, vydaná před nadcházejícím světovým summitem, kreslí obraz planety Země, kde se zvedá mořská hladina a kde trpí více než 2 miliardy lidí nedostatkem vody. Zpráva shrnuje nejautoritativnější údaje z OSN a od mezinárodních organizací o využívání přírodních zdrojů.

    Spotřeba fosilních paliv a emise sloučenin uhlíku se podle této studie dále zvyšovaly v devadesátých letech, zejména v Asii a v Severní Americe. Známky podnebných změn, spojených s globálním oteplováním, byly zjevnější. Mimo jiné častěji docházelo k intenzivnějším obdobím sucha v částech Asie a Afriky a zvyšovala se hladina moří.

    13. 8. 2002
    Minulý týden vydala organizace Greenpeace dvě fotografie téhož místa v Arktidě - ledovce Blomstrandbreen. První pořídil Norský polární institut v roce 1918, druhou pořídili aktivisté z organizace Greenpeace o předminulém víkendu. Na fotografii z roku 1918 zakrývá ledovcová stěna výhled na hory na ostrově Svalbardu, který leží asi 550 km severně od Norska. Na fotografii z roku 1918 jsou z hor za stěnou ledovce vidět jen špičky hor. Na druhé fotografii z téhož místa, pořízené v minulých dnech, jsou vidět z ledovce jen zbytky a z pohoří na ostrově Svalbardu je vidět daleko větší část. (Greenpeace o tom píše v angličtině na této stránce; naleznete tam celou řadu fotografií ledovců z nejrůznějších částí světa, jak vypadaly před desítkami let a jak vypadají dnes.)
    13. 8. 2002
    Vědci objevili organismus, který je prý nejstarší formou života na této planetě. Živí se konzumací metanu a bylo by možné ho využít k boji proti globálnímu oteplování. Tento organismus žije na dně Černého moře, o němž se dříve předpokládalo, že tam není žádný život. (Informace v angličtině viz zde.)
    13. 8. 2002

    Když premiér Špidla dne 13. srpna 2002 ve večerních zprávách na ČT 1 pronesl slova o tom, jak protipovodňový systém funguje perfektně, zdálo se mi, že lže.

    Např. na Sedlčansku místní obyvatele nikdo s předstihem nevaroval, že se žene vůbec nějaká voda, aby mohli s předstihem provést preventivní opatření.

    Další černou dírou "systému" je to, že státem placený Hasičský záchranný sbor není ochoten komunikovat s dobrovolnými hasiči.

    20 členů Sdružení dobrovolných hasičů v Sedlčanech bylo včetně techniky připraveno okamžitě kamkoliv vyjet a pomoci. Přesto se stala neuvěřitelná věc. Do Sedlčan dne 13. srpna 2002 vyjeli k zásahu hasiči z 30 km vzdáleného Benešova, aniž by byla "využita" a vůbec kontaktována připravená jednotka dobrovolných hasičů! Vůbec asi nemusím popisovat jejich pocity.

    Inu státní správa se zase vyznamenala. Jak to asi musí vypadat jinde? Podobné informace ve sdělovacích prostředcích nejsou asi k dispozici. Tedy kromě prohlášení politiků ( o kterých lze bohužel často pochybovat) o tom, že "systém" funguje dobře..., poznamenává Pavel Janský, člen Sdružení dobrovolných hasičů v Sedlčanech.

    13. 8. 2002
    V úterý v 7:30 v Ekonomickém magazínu na Radiožurnálu prokázali redaktoři neobyčejný hyenismus, když povodně využili pro reklamu. Struktura pořadu byla zhruba následující.
    13. 8. 2002

    V pondělí v noci, zřejmě kvůli povodním, znovu z některých míst v zahraničí nefungovala standardní adresa Britských listů, kdo s tím má problém, prosím, použijte alternativu old.blisty.cz. Informujte nás na na adresu redakce, máte-li potíže s přístupem na BL. Děkujeme.

    Policejní popelnice
    12. 8. 2002

    Policie České republiky užívá "zákeřných" prostředků pro kontrolu povolené rychlosti na silnicích. Informace a fotografie skrytého radaru s dokumentačním zařízením v plastové popelnici pocházejí od redakčního spolupracovníka, který "inteligentní" policejní popelnici nalezl a prozkoumal v minulých dnech v Patočkově ulici v Praze 6.

    Je samozřejmě daleko efektivnější, jsou-li opatření na snižování rychlosti projíždějících automobilů veřejná. Co je cílem: přimět lidi, aby jezdili přiměřenou rychlostí, anebo je nechat jezdit rychle a vybírat? Tento úhybný manévr Policie ČR je obscénním pozůstatkem komunistických praktik. (JČ)

    13. 8. 2002
    Netypické bouře si vyžádaly o víkendu v Číně, ve východní Asii a v Evropě o víkendu celkem přibližně 140 života. Po celém světě letos v létě dochází k necharakteristickým změnám v počasí, informoval o víkendu list Independent on Sunday. Husté deště vyvolaly v jižní Číně posuvy půdy a záplady, při nichž zahynulo 70 lidí. Podle oficiálních údajů jsou záplavy v provincii Hunan nejhorší od roku 1998. Celkem letos v Číně zahynulo při záplavách asi 900 osob. A co jinde? Je to taky hodně špatné:
    13. 8. 2002
    Globální oteplování nás donutí radikálně změnit způsob života, argumentuje týdeník Observer. Jak se Evropa stává v posledních týdnek terčem přívalových průtrží mračen, experti varují, že se toto počasí stane normou. Bude to zanedlouho vypadat takto? Zamyslel se nad tím v týdeníku Observer Mark Townsend: "Británii z Atlantiku postihla zuřivá bouře. Zničila v Británii 8000 domovů a 64 osob zahynulo. Už po páté za posledních pět let byl v zemi vyhlášen stav nouze. Dopravní infrastruktura se rozložila v důsledku záplav a posuvů půdy. V Londýně ale přinášejí monzunové deště úlevu, naplňuje vyschlé rezervoáry vody a vedou k tomu, že přestávají houfně horkem na infarkt umírat příslušníci starších generací. Je srpen 2052." - Britští odborníci skutečně varují, že britské počasí směřuje k tomuto vzorci: tropické lijáky a mezi tím nesnesitelná vedra. Už nyní projevuje britské léto násilné extrémy v počasí. Za poslední tři týdny zaznamenal Londýn vedra nad třicet stupňů a mezi tím brutální lijáky, v jejichž rámci napršelo za několik minut tolik vody, kolik jindy naprší teprve až za dlouhé týdny.
    13. 8. 2002
    Autor hollywoodských scénářů Joe Eszterhas byl náruživým kuřákem a kouření propagoval ve všech svých scénářích. Tabákové firmy milovaly jeho filmy a jedna z nich pojmenovala po jednom z nich nové cigarety. Jenže, jak se říká, všeho bylo jen do času. Nyní uveřejnil list The New York Times dopis tohoto autora. (Jeho dopis vyšel v plném znění o víkendu také v britském tisku, pozn. JČ)
    17. 6. 2002

    Nový správce redakčního systému Britských listů Dominik Joe Pantůček nyní energicky dokončuje různé dosud nedodělané funkce redakčního systému, za což mu velmi děkujeme. Právě byl zprovozněn seznam článků podle autorů, zatím od 1. 10. 2001. Klikněte na Autory Britských listů a v seznamu pak u každého jména na uvedený počet článků: zobrazí se vám odkazy na všechny texty, které jednotliví autoři pro BL napsali od loňského října.

    23. 7. 2002

    Dominik Joe Pantůček zprovoznil chronologický archiv, obsahující jednotlivé články starších vydání Britských listů, viz zde a pravý horní roh stránky BL nad kalendářem (který vám umožňuje, kliknutím na jednotlivá data, také přístup ke starším vydání časopisu).

    14. 5. 2002

    Hledáme spolupracovníky, kteří by byli ochotni v zájmu nezávislé, investigativní, neúplatné práce ve prospěch české společnosti věnovat Britským listům několik hodin práce týdně, zejména psaním článků o nejrůznějších aspektech života české společnosti, o těch tématech, které se týkají obyčejných lidí (nezajímá nás příliš, co tvrdí politikové a "profesionální" novináři). Usilujeme o získání nezávislých financí z mezinárodních zdrojů, a tak doufáme, že práce případných spolupracovníků bude v dlouhodobější perspektivě honorována.

    Pište prosím na tuto . Děkuji.

    Šéfredaktor.

    21. 1. 2002
    Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    13. 8. 2002 Vánoce, hysterie a housky František  Roček
    13. 8. 2002 Klikatě zmatečné bláboly o povodních v ČR Karel  Mašita
    13. 8. 2002 Pomohl jsem Hollywoodu odsoudit miliony lidí na smrt Miloš  Kaláb
    13. 8. 2002 Vědci: na chaos, způsobovaný záplavami, si budeme muset zvyknout   
    12. 8. 2002 Pokrytectví levice: proč zapomínají i anglikánští biskupové na oběti Saddamova režimu?   
    12. 8. 2002 Levné lety umožňují Britům "invazi do Evropy"   
    12. 8. 2002 Jsou Britové pitomí?   
    12. 8. 2002 Komu slouží jazyková poradna? Daniela  Pilařová
    9. 8. 2002 Monsanto reagovalo na kritiku v Britských listech Miroslav  Šuta
    9. 8. 2002 ČR má novou vládu, politické strany mají peníze, Marvanová měla zase smůlu Karel  Mašita

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    12. 8. 2002 Pokrytectví levice: proč zapomínají i anglikánští biskupové na oběti Saddamova režimu?   
    8. 8. 2002 Zlikvidujme Saddáma Husajna   
    8. 8. 2002 Zapomenutým Afgáncům nabízí OSN nové peklo   
    8. 8. 2002 Jak odstranit Saddáma Husajna: britská média jsou nejednotná   
    6. 8. 2002 OSN nezveřejní zprávu o americkém masakru Afghánců   
    6. 8. 2002 Bushova válka "dobra proti zlu" dospěla do vesnice Hadžibirgit   
    31. 7. 2002 Jak na sebe Češi "navzájem dohlížejí"   
    31. 7. 2002 Tribunál: Osoby podezřívané z terorismu jsou zadržovány protizákonně   
    29. 7. 2002 Podlehne Saúdská Arábie organizaci al Qaeda?   
    17. 7. 2002 Fisk: Ani vůči extremistům bychom se neměli vzdávat civilizovaných hodnot   

    Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
    22. 7. 2002 Jak dnes žijí ženy v Afghánistánu? Drsně   
    16. 7. 2002 Koniec živnosti "plodenie detí" ? Lubomír  Sedláčik
    8. 7. 2002 Znásilňování žen jako válečná zbraň   
    5. 6. 2002 Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí   
    6. 5. 2002 George Bush se spojil s Vatikánem a s muslimskými zeměmi v tažení proti sexuální osvětě   
    23. 4. 2002 Policajt ve škodovce: Hospodine, řiď naši ruku! Jan  Čulík
    11. 4. 2002 Zkrátila se doba, za kterou se duše dostane do těla? Anna  Wintrová
    8. 4. 2002 Tak máme novou miss 2002... Daniela  Pilařová
    26. 3. 2002 Další žena v Nigérii odsouzena k ukamenování   
    25. 3. 2002 Anarchistky zatčeny za účast na protipotratové demonstraci Štěpán  Kotrba

    Školství RSS 2.0      Historie >
    8. 8. 2002 Kritické myšlení   
    3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
    20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
    13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
    10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
    4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
    29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   
    22. 5. 2002 Proč nedodržuje katedra politologie VŠE úřední hodiny pro styk se studenty? Aleš  Žďárek
    17. 5. 2002 Učitelia ako ovce Lubomír  Sedláčik
    14. 5. 2002 Vstupte svými názory do dnešního pořadu ČT "Bez imunity" o školství Michal  Rusek

    Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
    25. 7. 2002 DOKUMENT: Programové prohlášení vlády České republiky   
    22. 7. 2002 Volby 2002: Konflikt představ. Tušení stínů. Jiří  Svoboda
    22. 7. 2002 S novou sněmovnou nejspíš nuda nebude Karel  Mašita
    22. 7. 2002 Volby 2002: Okamžik kouzla zbavený   
    15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
    15. 7. 2002 ODA se prodává Kaslově seznamu Štěpán  Kotrba
    15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza volebního nezdaru ODS podle pracovního týmu   
    15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza neúspěchu ODS viděná očima V. Klause   
    12. 7. 2002 Zaorálek napodruhé aneb výuka v 101hlasém řízení demokracie Štěpán  Kotrba
    11. 7. 2002 (Ne)zapomeňme... Martin  Kunštek

    Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
    14. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Povodňový pragocentrismus České televize? Jan  Paul
    14. 8. 2002 ČT, povodně a Praha: rekapitulace Jan  Paul
    1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
    1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
    3. 7. 2002 Rasismus v Čechách: Lidé s menšinovou sexuální orientací opět ostrouhali Daniela  Pilařová
    3. 7. 2002 Hovory pana Jakla s panem Táchou v hospodě U magistra Kelleyho 13. ledna 2001 Radek  Mokrý
    27. 6. 2002 Balvín instaloval odposlechy na Kavčích horách Petr  Jánský
    20. 6. 2002 RRTV: Digitální média veřejné služby Zdeněk  Duspiva
    16. 6. 2002 Uspávající B. Klepetko neprojevil nejmenší schopnost usměrňovat první povolební diskuzní pořad Daniela  Pilařová
    12. 6. 2002 Méně té vody, chlapče! Méně té vody! Petr  Štěpánek