Ve volbách do Evropského parlamentu zřejmě posílila pravice

8. 6. 2009

pondělí 0.00: Středopravicové strany posílily své postavení ve volbách do Evropského parlamentu na úkor levice. Vyplývá to z průzkumů mínění voličů dotazovaných po odchodu z volebních místností a z dosud sečtených výsledků.

Volili se europoslanci pro všech 736 poslaneckých křesel. Volební účast byla podle předběžných výsledků dosud rekordně nejnižší, 43.24 procent. Podle společnosti BBC to oslabí důvěryhodnost EU.

Středolevicové strany mají získat 155 - 165 křesel, zatímco v posledních volbách r. 2004 získaly 216 křesel.

Z českých stran zaznamenala největší úspěchy podle MFD zřejmě ODS, vede nad ČSSD o 7 procent, avšak volební účast byla v ČR velmi nízká.

Očekává se, že i počet křesel středopravicové Evropské lidové strany mírně poklesne na 263-273.

Výraznější podporu získaly okrajová seskupení. Extremně pravicové strany zaznamenaly zisky v Holandsku a v Maďarsku.

Několik vlád, které bojují s hospodářskou krizí, bude zřejmě tvrdě poraženo, konstatuje BBC. Avšak vládnoucí strany ve Francii a v Německu jak se zdá zaznamenaly navzdory krizi obstojné výsledky.

  • Pravicová strana UMP francouzského prezidenta Sarkozyho porazila socialistickou opozici. Zisky získali zelení ze strany Europe-Ecologie.
  • Středopravicové seskupení vládnoucí kancléřky Angely Merkelové zaznamenalo určité ztráty, avšak má lepší výsledky než jeho soupeři
  • V Itálii předstihlo středopravicové seskupení Silvio Berlusconiho levicovou opozici. Berlusconiho blok zřejmě získal 39- 43 procent voličů.
  • Očekává se, že britská Labouristická strana zaznamená podstatné ztráty.

Největší volební účast byla na Maltě (80 procent) a v Bruselu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 5.6. 2009