Koho zvolíme do Evropského parlamentu na Moravě?

5. 6. 2009

Dostal jsem domů obálku s hlasovacími lístky pro volby do Evropského parlamentu. Takže listuju a mudruju. Zajímavé počtení. Kandiduje 33 stran. O dobré třetině jsem ale nikdy neslyšel. A některé jsou zcela obskurní, píše čtenář Jiří Dukát.

Dvě strany: Strana svobodných demokratů (č. 10) a Česká strana národně sociální (č. 12) mají na lístku jen jedno jediné jméno. Co je to asi za aktivity, které chtějí ovlivnit dění v Evropě, ale v celé republice nenajdou víc než jednoho kandidáta? Přitom pro registraci každé strany je nutné doložit podpisy tisícovky sympatizantů. Jak to, že se z tohoto zástupu nenajde víc než jediný kandidát? Není taková strana jen One-Man-Show? Strana s jedním členem, který je zároveň zakladatel, předseda i kandidát na poslance? Není to spíš recese? Jenže kandidující strana musí složit 15 000 korun volební kauce. To se vyplatí?

Strana Petra Cibulky má název složený ze 108 slov, spojky a předložky nepočítaje. Je to současně i její program. Věru rafinovaný způsob, jak program partaje propašovat do každé domácnosti. Nezdá se mi však, že by na voliče v minulosti zapůsobil.

Podívejme se ale na kandidátní listiny ještě z jednoho pohledu. Ze 33 lídrů je 20 z Prahy. Dva jsou z Průhonic, což jsou pražská humna. Prakticky tedy zase Praha. Pět je z jiných částí Čech. 27 jich tedy reprezentuje českou stát společného státu. Z Moravy je lídrů pouze 6.

Ovšem lídrem strany Spojení demokraté-Sdružení nezávislých (č. 17) je sice Jakub Zvoníček, muž z Brna, z 18ti kandidátů je však všech 17 dalších z Čech.

Stranu důstojného života (č. 14) vede do voleb Stanislav Jež z Lipníku nad Bečvou, z 29 kandidátů je ale 23 z Čech, další kandidát z Moravy po lídrovi je až na 14. místě.

Miroslav Sládek z Brna je v čele kandidátky imaginární Republikánské strany Československa (č. 7), tedy státu, který neexistuje. Získá tím důvěru voličů?

Monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska (č. 27) sice podle názvu reprezentuje všechny bývalé Země koruny české, z 29 jmen je ale z Moravy pouze 7, ze Slezska žádné.

Jedině strana Moravané (č.16), lídr Jiří Novotný z Vyškova, se drží svého názvu důsledně: z 20 navržených kandidátů jsou všichni z Moravy.

A jak to vypadá u těch nejvlivnějších stran?

ODS (č. 4) má na kandidátce 29 jmen, z Moravy jich je jen 6, ze Slezska jedno.

ČSSD (č. 33) je věrná tomu, že se jmenuje "Česká": staví 28 kandidátů, avšak z Moravy je pouze 6, jeden je ze Slezska. Komunisté (č. 21) se sice prohlašují za stranu Čech a Moravy, z 25 kandidátů je však z Moravy jenom pouhých 5. Jedině KDU-ČSL (č. 2) poněkud respektuje, že tři čtvrtiny její voličské základny jsou na Moravě -- z 29 kandidátů je z Moravy polovina.

7 stran je čistě českou záležitostí, na kandidátce nemají ani jedno jméno z Moravy. Naopak 1 strana (Moravané) nemá žádného kandidáta z Čech.

Strana Věci veřejné (č. 3) sice věnovala své propagaci na Moravě, tedy alespoň v Brně, hodně prostředků a distribuovala do domácností několik čísel svého volebního periodika. Připadá mi ale jako drzost, že o moravské hlasy usiluje partaj veskrze česká? Vždyť z 26 kandidátů je z Moravy jen jediný! A to ještě z pohraniční Jihlavy. Evropská demokratická strany Jany Hybáškové (č. 9) nasazuje z 22 kandidátů 13 Pražáků.

O poslanecká křesla v EP usiluje celkem 731 kandidátů. Občané Moravy a Slezska představují asi 42% obyvatel České republiky. Na kandidátních listinách jich však najdeme pouze 28%. A to ještě v drtivé většině případů jsou kandidáti z Moravy až na nevolitelných místech. Na hlasovacím lístku Bursíkovy Strany zelených (č. 26) je první kandidát z Moravy až sedmý. Evropská demokratická strana má na prvních sedmi místech kandidáty z Prahy, první jméno z Moravy je až 12. v pořadí. O pořadí na kandidátní listině přece rozhodují sekretariáty politických stran v Praze.

Listuju v kandidátních listinách a přemítám. A plně chápu heslo, pod kterým kandiduje strana Moravané: Moravané v Evropě -- sami ze sebe.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 5.6. 2009