Co prozradila předvolební kalkulačka

5. 6. 2009 / Michael Kroh

I když patřím mezi rozhodnuté voliče, neodolal jsem a den před volebním aktem jsem si vyzkoušel předvolební kalkulačku, kterou propagují i Britské listy. Určitě to není špatně udělaný průzkum, protože se moje předem definovaná volba potvrdila, i když ne s tak vysokým procentem, jaké jsem očekával.

Není smyslem tohoto článku prozrazovat, komu dám svůj hlas. Volba je tajná a zvědavé čtenáře raději ponechám v nejistotě. Kalkulačka mi však prozradila velmi zajímavé souvislosti v programech a vystupování stran v europarlamentu.

Předně, potvrzuje se velmi značný programový průnik ČSSD, KDU-ČSL, Demokratické strany zelených a malé Humanistické strany. Co se týče chování stran v evropském parlamentu, relativně blízko jsou i Evropští demokraté. Vůbec se ale nepotvrzuje všemi pády skloňované spojenectví KSČSSD. Mezi sociálními demokraty a komunisty je na evropské rovině dosti hluboká propast. Pro stoupence hlubší evropské integrace a chcete-li i evropského internacionalismu jsou komunisté nevolitelní.

Reklama na kalkulačku v Britských listech uvádí mimo jiné i spokojenost zarytého pravicového voliče pod pseudonymem "neo", kterému vyšla 83% shoda s ODS. Shodou okolností jsem si předtím přečetl některé komentáře k blogům na Aktuálně.cz, kde tento volič uvedl kompletní výsledek. A ejhle! Kdo že se nám to objevuje na druhém místě, jen velmi těsně (o pár procent) za ODS? Národní strana! Přiznám se, že i mne ta vysoká míra průniku mezi ODS a českými nácky nemile překvapila, zvláště když jsem si vzpomněl na některé regionální politiky z ODS (jmenujme například ústeckého primátora Kubatu či jeho plzeňského kolegu Rődla, kteří se vzmáhajícím se hnědým morem bojují seč jim síly stačí). Bohužel ODS jako celek se i přes slovní deklarace a ojedinělé činy posouvá v lepším případě někam k nebožtíku Haiderovi. Proč ji ovšem přesto volí i proevropsky naladění pravicoví voliči, mi zůstává záhadou.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 5.6. 2009