10. 10. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 10. 2006

10. 10. 2010 - hysterie na Invexu

Mediální šíření strachu, započaté hysterickou protiteroristickou akcí v Praze, pokračovalo i v Brně. V Praze jsme měli dostat strach z ohrožení synagog imaginárními teroristy. Z teroristů se vyklubaly mediální tanečky tajných agentů před schvalováním rozpočtu. Tentokrát se máme všichni bát, že přijdeme o televizi. Logická zkratka pak je "kdo za to může". Parlament. Vláda.

Nám všem, zejména Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, která licence udělila jen proto, aby je pak jakýsi odborně nefundovaný soud zablokoval pro "nečitelnost" a "nesrozumitelnost" odůvodnění (v podstatě díky předem hlášené obstrukci TV NOVA), se předestírá ohrožení systému DVB-T jinými technologiemi. A v pozadí tušíme "ohrožení" něčích "investic". Kouzelné slůvko ARBITRÁŽ.

Seminář Milníky digitální televize, který se konal na brněnském veletrhu Invex, varoval podle ČTK, že lidé dají před vysíláním prostřednictvím zemské digitální sítě DVB-T přednost modernějším technologiím, například televizi přes pevnou linku IPTV či televizi s vysokým rozlišením, označované jako High Definition TV (HDTV). Upozornili na to - opět podle ČTK - zástupci firem vyvíjejících technologie.

Verdikt Rady pro rozhlasové a televizní vysílání o udělení digitálních licencí ale zrušil soud letos v září na základě žalob Novy a Galaxie sport. Další čtyři žaloby od dalších neúspěšných uchazečů o digitální licence se zdrží možná až o dva roky, neboť Nova se u Nejvyššího správního soudu domáhá postavení účastníka sporu. Na nutnosti dohody se shodli zástupci jak nových stanic, které přišly o digitální licence, tak třeba Novy. Nové televize přitom upozornily na to, že zrušení jejich licencí má pro ně finanční dopad. "Naše ztráty v souvislosti se ztrátou licence odhadujeme nyní na desítky milionů korun," uvedl předseda představenstva firmy provozující stanici Z1 Martin Mrnka.

Zdroj: Dušan Kütner - ČTK ZDE

Filip Rožánek, ČRo Digital: Nova možná půjde na satelit, digitalizace se bez ní neobejde ZDE
Petr Chajda: TV Nova všem plivla do tváře ZDE

Tak za prvé

IP TV prostřednictvím pevné linky je standardní součástí balíku rozličných technologií k šíření digitálního televizního a rozhlasového vysílání. Stejně jako satelit, stejně jako kabel. Stejně jako broadband wi-fi. Prostě je to síť elektronických komunikací. Všichni, jejichž technologie je v dosahu televizního přijímače ve vašem obýváku, se budou snažit vás přesvědčit různými výhodami, abyste si pořídili právě ten jejich systém. Provozovatelé televize plné kyslíku (O2TV) budou dávat slevu na hovory mimo špičku či volání do zahraničí, internet za hubičku či jiné výhody. Simple... Provozovatelé satelitu budou "balíčkovat" zajímavé programy pro různé segmenty diváků. XXX pack. Kabeloví operátoři vám dají internet zdarma a virtuální videopůjčovnu k tomu. Star shop. Proč ne? Vždyť největší investici měli s tím, aby ve vašem pokoji na sídlišti končila právě jejich zásuvka. Pak se ještě objeví ČEZ a nabídne vám televizi či internet z elektrické zásuvky. Zelená televize. To je také jedna možnost a ČEZ má dost peněz, aby investoval do výměny zásuvek tam, kde nalezne zájemce. Pro něj to není core business, ale feature - přidaná hodnota jaksi navíc - k "zelené" energii. Všechny tyto technologie byly předvídatelné a v informovaných kruzích se vědělo, že ke kanibalismu při porcování trhu digitalizace dojde. Že se reklamní koláč pro každou ze stávajících i pro ty nové smrskne na jednociferné číslo. Lidé nemají více času ani více očí. Není jich více. Televizí i rádií zato ano. Žádné překvapení se nekoná. To, že Český telecom vlastní "kroucený drát" do každého domu v ČR (jako součást povinností mu uložených v tzv. Stráského smlouvě a tvrdě vynucovaný zástupci státu za vlády Miloše Zemana) se vědělo od roku 1995. Jen mnozí laici nevěděli, k čemu v době stále více rozšířených mobilních telefonů je zakopávání měděných kabelů do každé vesnice za státní peníze. Teď už to vědí.

Senátor Adolf Jílek: Tahounem digitalizace by mělo být medium veřejné služby ZDE

Úspěšný nástup TV přes broadband ZDE

Za druhé

To, co nehrozí ještě dlouho, je ale HDTV. Televize s vysokým rozlišením obrazu. Z jednoho důvodu. Protože tento typ vysílání potřebuje jiný typ milionů set-top-boxů, než které jsou na trhu. Potřebuje jiný typ televizních přijímačů a spotřebuje daleko více megabitů za vteřinu ke svému přenosu. Čili je pro vysílatele dražší. Potřebuje rozsáhlé investice do celého výrobního a vysílacího řetězce, ukládacích kapacit obrazových serverů a jednoznačnou cílovou skupinu, jejíž zájem a tím i zájem reklamního trhu by takový technologický skok odůvodnil. Náklady jdoucí do miliard se na trhu s 10 milióny lidí nevrátí ihned. A mezitím se objeví určitě jiná technologie a celý kolotoč začne znovu...

Držitelé oněch nových digitálních televizních stanic - Febio TV, TV Barrandov, TV Pohoda, Z1, Óčko a RTA - přitom nemají "dlouhé" peníze na leta trvající experimenty ani na přebudování svých řetězců. Stěží vydýchávají půlroční odstávku definitivního spuštění svých prvních dvou multiplexů, které nyní ani nemají dostatečné pokrytí. Chronická podfinancovanost první vlny vysílatelů bude mít za následek jediné. Že do roka přežije jeden, maximálně dva provozovatelé ze stávajících držitelů licencí. K provozování pořádné televize s vlastním programem je třeba jedné miliardy ročně. Obsah je drahý stejně jako technologie. Vše ostatní je kompromis.

Finanční zázemí má Óčko - součást mediálního koncernu MAFRA, které může využit jednoznačné orientace stanice na hudební průmysl a "soft" PR zajímavé cílové skupiny, ale i bulvárního a "entertainmentového" potenciálu současných či budoucích časopisů a rádií k synergickému efektu. Budoucí česká MTV.

Finanční zázemí má Z1 - investičně průmyslová skupina tak nejspíše bude realizovat své zájmy v oblasti filtrace "důležitého" od "nedůležitého", stejně jako specifického vztahu televize vůči svým zájmům. Pro ni je to nástroj moci a pomoci těm, kteří pomáhají jí.

Možná přežije i křesťansky "pohodová" televize, pokud se nalezne zdroj dlouhých peněz k přeprogramování života a stereotypů českých rodin od konzumu k životu. Romantická myšlenka. Ale zájmy Vatikánu ještě nikde mimo "jisté" cílové země nebyly prosazovány tak ofenzivně. Takže spíše ne. Trh si nenechá ujít malé děti. Ostatní sny jsou sny o prodeji licencí těm silnějším. Do té doby sny o samofinancujícím provozu a udržení už jednou přidělených licencí. Chozrasčot.

A konečně za třetí

V okamžiku, kdy se ukončí analogové vysílání (switch-off), zkoordinují se tři definitivní multiplexy, přibudou tři nové a v tu ránu je jich šest. V tu dobu dorazí druhá generace set-top-boxů a MPEG4. Ze čtyř kanálů v multiplexu bude rázem prostor pro osm. Osm krát šest je čtyřicet osm. Další kolo dravé konkurence dorazí na trh. Další vlna chaosu a strachu o přežití. Hladoví si rozeberou reklamní koláč tak, že i nejmenší drobečky vyzobají. Cena 30 vteřin reklamy drasticky spadne. Teleshopping se stane součástí strategií velkých řetězců. V tu dobu už bude vysílat více než dvanáct plnokrevných, časem prověřených televizí s vybudovanou pozicí na trhu v systému DVB-T, pět či deset dalších na satelitu a na broadbandovém (širokopásmovém) internetu. Internet sám se stane multimediální. Prémie, vzniklá z nasycování trhu, bude vyčerpána. Nebude dostatek původního českého obsahu. Nebude tolik atraktivních služeb. Multimediální obsah budou na různé úrovni rozvíjet i rádia, stejně jak tak činí dnes v rámci veřejné služby Český rozhlas. Rádia už nejen uslyšíte, ale i uvidíte.

NOVÁ STRÁNKA ČRO - Multimedia ZDE

Jakou cenu budou mít další tři multiplexy? Jak přilákají další investory? Odpověď zní - nijak. Technologické konvergence způsobí, že DVB-T se stane stejně segmentovou záležitostí, jako je dnes kabel a nebo jako jsou dnes videopůjčovny. Koláče sledovanosti už budou registrovat tisíce diváků stejně, jako je tomu dnes u rádií. Těch budou na internetu i všech dalších vysílacích platformách stovky. Mediální kapitalismus bude připraven na další fůze, na další vlnu globalizace tupé pop-kultury, na další generaci diváků, závislých na obrazovce a mačkajících o překot tlačítka na dálkově ovládané klávesnici. Do televizí přijde operační systém Microsoftu. Teprve v té chvíli přijde na řadu HDTV, neboť teprve v té chvíli budou běžné HD-ready plazmové či jiné televize s uhlopříčkou přes celou stěnu. Teprve tehdy nastane věk, známý z knihy Raye Bradburyho - 451° Fahrenheita. Teprve v tu chvíli do českých domovů dorazí konec parlamentní, zastupitelské demokracie a počátek šťastného nového světa - mediokracie.

Milé hospodyňky, a nyní, když jsme si vysvětlili spolu s kuchařem firmy Ahold, jak udělat zajíce ala bažant, budeme hlasovat o novém prezidentovi. Portréty kandidátů vidíte na obrazovce, jejich šance v procentech podle průzkumu máte na straně 666 teletextu. Když stisknete na dálkovém ovladači červené tlačítko, zvolíte kandidáta Strany sociální spravedlnosti, když stisknete žluté tlačítko, zvolíte kandidáta Unie liberální svobody. Když stisknete zelené tlačítko, zvolíte kandidáta Strany záchrany Země. A konečně, když stisknete modré tlačítko, nestane se nic. Pro vítěze dnešního hlasování o budoucnosti České republiky, vzešlého z našeho studia losováním, připravila cestovní kancelář NetTravel zájezd snů do Karibiku - na pláž Guantánamo. Volte. Teď ! Prezidentem České republiky na další období se stává...

                 
Obsah vydání       10. 10. 2006
10. 10. 2006 Demokracie není posvátná kráva, je daleko víc Bohumil  Kartous
10. 10. 2006 Guardian o "provokativním aktu" Severní Koreje
10. 10. 2006 Vojenská rozvědka si vyřizuje účty prostřednictvím Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
10. 10. 2006 Bush požaduje zásah proti Severní Koreji
10. 10. 2006 V Afghánistánu vybuchují nálože, povstalce živí obchod s drogami
10. 10. 2006 Česká armáda přiznala, že každý stý uchazeč o službu je pravicový extremista
10. 10. 2006 Krok USA směrem k totalitě
10. 10. 2006 10. 10. 2010 - hysterie na Invexu Štěpán  Kotrba
10. 10. 2006 Kuba popírá, že má Castro rakovinu
10. 10. 2006 ■ ■ ■ Ivan  Blatný
10. 10. 2006 Strašidlo komunismu je zbytečné Irena  Ryšánková
10. 10. 2006 Súdán: nejnovější fronta intervenční hegemonie USA? Mesfin  Gedlu
10. 10. 2006 Díky za každou špetku slušnosti Jiří  Havel
10. 10. 2006 Blažený svět fotbalistů - jen aby tam nebyli rasisté a chuligáni Uwe  Ladwig
10. 10. 2006 35 států s vysokými příjmy vydávají na vojenství čtyři pětiny světových výdajů Oskar  Krejčí
10. 10. 2006 Nové pochybnosti o Darwinově teorii evoluce Stanislav  Heczko
10. 10. 2006 Mezinárodní měnový fond v Iráku: druhá invaze
10. 10. 2006 Brazílie: Jsme zase u geniálního Gramsciho Josef  Mikovec
10. 10. 2006 Nevládní organizace skrývají za bohulibé cíle prosazování partikulárních zájmů
10. 10. 2006 Pedagogika na rozcestí? František  Augusta
10. 10. 2006 Lesní moudrost II. Věra  Říhová
9. 10. 2006 Četl Rovenský Lomborga? Ivan  Brezina
8. 10. 2006 Ne, nejsme na kolenou - ryjeme držkou v zemi
9. 10. 2006 David Blunkett: Ohledně války v Iráku byly v britské vládě vážné rozpory
9. 10. 2006 Zástupkyně Veřejného ochránce práv jednala v rozporu se zákonem Ivan  David
9. 10. 2006 O útoku na Írán se dozvíte až z tisku, vážení spojenci Michal  Brož
9. 10. 2006 Strach z parlamentní demokracie? Bohumil  Kartous
9. 10. 2006 Nosí islámské ženy roušku na obličej dobrovolně?
9. 10. 2006 Parametry hrdinství Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
6. 10. 2006 Hospodaření OSBL za září 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
10. 10. 2006 10. 10. 2010 - hysterie na Invexu Štěpán  Kotrba
3. 10. 2006 Rozhlas, jak ho vidí staří i mladí? Tragédie! Ivo V. Fencl
2. 10. 2006 Byly odposlechy zastrašováním? Jan  Pokorný
30. 9. 2006 Langerovo Watergate: Novinářská inspirace pro politiky Štěpán  Kotrba
29. 9. 2006 České televizi hrozí pokuta za povolební zpravodajství   
29. 9. 2006 Aféra odposlechů politiků a novinářů Milan  Bouška
26. 9. 2006 Zneužití jména České televize - pozor na neznámé   
26. 9. 2006 Reakce managementu ČT na prohlášení odborářů k logu televize   
22. 9. 2006 Stav médií je iba prejavom fungovania spoločnosti Igor  Daniš
20. 9. 2006 Výzkumníci Factum Invenio se nic nenaučili Josef  Baxa
18. 9. 2006 Open Society Fund korumpuje novináře, zavádí "nové principy do praxe policie" a ještě se tím chlubí Štěpán  Kotrba
12. 9. 2006 Technická novinka ve vysílání zápasů v kopané na obrazovce ČT   
12. 9. 2006 Švédská veřejnoprávní televize kritizovaná vlastními novináři za chamtivost Štěpán  Kotrba
10. 9. 2006 Zaorálek: být partnerem USA neznamená být servilní Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Princip známe, ale co je příčinou? Bohumil  Kartous

Digitalizace sdělovacích prostředků RSS 2.0      Historie >
10. 10. 2006 10. 10. 2010 - hysterie na Invexu Štěpán  Kotrba
14. 9. 2006 Digitalizace: Další plán bude v říjnu Filip  Rožánek
25. 8. 2006 Plán digitalizace? Možná koncem roku Filip  Rožánek
23. 8. 2006 Rozvrat současných mediálních jistot Štěpán  Kotrba
23. 8. 2006 Smutný konec kazeťáku Štěpán  Kotrba
17. 8. 2006 Zastaralý formát? Ne. Nova vzdala boj o politickou diskuzi Štěpán  Kotrba
2. 8. 2006 Politici, kteří koušou Jaklovou Štěpán  Kotrba
25. 7. 2006 Rozhlas podporuje open source formáty Ogg Vorbis a SMIL Štěpán  Kotrba
25. 7. 2006 Digitální rozkoš Štěpán  Kotrba
25. 7. 2006 Encyklopedický tisk Štěpán  Kotrba
20. 7. 2006 Lobbistická drzost Štěpán  Kotrba
15. 7. 2006 9. 9. 2009, 10.10. 2010 anebo 11.11. 2011? Štěpán  Kotrba
13. 7. 2006 Googlování - heslo ve slovníku   
13. 7. 2006 Do rizika pay-TV   
13. 7. 2006 Televize pro mobily Štěpán  Kotrba