29. 7. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 7. 2003
V pražských kinech se stále hraje film režiséra Philipa Noyce Tichý Američan, podle klasického románu z roku 1955 od anglického spisovatele Grahama Greena. Je to vynikající film. Stárnoucí britský herec Michael Caine, který ve filmu hraje hlavní roli Thomase Fowlera, unaveného a cynického reportéra londýnských Timesů, anglického emigranta ve vietnamském Saigonu, v něm zřejmě dosáhl vrcholu své kariéry (byl také letos na jaře nominován za svůj herecký výkon v Americe na Oscara, což je ovšem podružné, komerční ceny neurčují hodnotu filmového díla). Souhlasím také s kritiky, že Noycova nynější adaptace Greenova románu patří k vrcholům filmové tvorby, založené na dílech tohoto anglického spisovatele.
Sloupek

Mýlí se Jan Paul, který považuje ikonografické taškařice fotografie setkání Bush - Havel za neúmyslné. A sám přichází - nechtěně a nevědomky - na důvod svého omylu. Právě Havlova věta, jak vystřižená z normalizačního Rudého práva, je velmi závažným momentem v dějinách tohoto malého státu. Špidla je Bushův přítel, tak si nechtějte naštvat Američany. Konec zprávy. Americké zprávy.

Jan Paul ZDE a předtím i Jan Čulík ZDE instinktivně správně odhadli, že se liší "americká" podoba "zpravodajství" od té české, ale na jednom konkrétním případě nedokázali chladně analyzovat proč. Chladná analýza totiž vyžaduje nedávat ideologické nálepky funkční ikonografii mediálních pohledů. Svět se nesmí vidět pouze přes deformující prizma "onálepkováním" podobností se "zavrženíhodným" Rudým právem.

Američané díky své nábožensky horlivé části spoluobčanů mají megashow vycházející z křesťanské liturgie daleko více "nastudované" než my, nejateističtější, nejcyničtější a nejskeptičtější stát Evropy.

Rusové měli nastudovaný stejný způsob chování méně inteligentních a o to více věřících spoluobčanů v době, kdy tito lidé byli v produktivní populaci ve výrazné většině. Ruská podoba znamenala vojenské přehlídky i mávátka prvních májů, "nové tradice" častušek i svátků. Americká podoba téže propagandistické technologie je odvozena ne od kresleného seriálu Nu pagodi, zajac, ale od 100 let bezchybného fungování továrny na masovou kinematografii - Hollywood.

Od užití dynamického i statického obrazu v duchu křesťanské sakrální malby, pedagogické zjednodušení i pro prosté a negramotné na binární spor dobra a zla či přátelství a nenávisti, psychologické použití "barev" i specifika vizuálního stylu vlastní jednotlivým sociálním a věkovým skupinám. Selektivní kanály pro selektivní segmenty mediální kultury.

Tragédie tohoto vizuálního kouzelnictví ovšem nastane, když se z hloubi sebestředného Hollywoodu dostatečně přesně neodhadne onen kulturní, inteligenční a názorový segment a jiný, stejně ochotný ke spolupráci není k dispozici. Pak se z brutální a syrové kovbojky stane ekvivalent Limonádového Joea... Definice Lidových novin a Mladé fronty Dnes v kostce.

Kdybych byl vlastenec, řeknu: prodali nás. Kdybych byl obchodník řeknu: koupili nás. Ocením jednoznačnost gest a začnu se orientovat po americkém obchodním partnerovi. Kdybych byl voják a vojenský nákupčí k tomu, poznal bych, že nemá cenu horovat pro technickou dokonalost Gripenů, když stejně ČR koupí konzervované F16 z pouště. Kdybych byl vojenský analytik a zároveň pozemkový spekulant, budu kupovat pozemky vyřazených letišť a pole kolem nich, protože koncepce USS Czech předpokládá americké základny v České republice, navazující průmyslové zóny a americké podniky, zčásti financující tuto přítomnost.

Předpokládá se mohutný nákladní i charterový letecký most mezi evropskými základnami a českým týlem. Protože "úkolem" ČR bude ušetřit Američanům finační prostředky na provoz jejich vojenské přítomnosti v Evropě. ČR má ideální polohu, ideální průmysl, ideální politiky... Ideální pro propojení průmyslu, orientovaného částečně na dodávky pro americkou armádu a subdodávky pro evropské podniky s americkým strategickým kapitálem.

To vše s poskytnutím ochrany filiálkám amerických firem, pracujícím pro vojenský průmysl. Americký stát v evropském státu. Ekonomická závislost na jednom jediném teritoriu či státu zakládá i koloniální závislost politickou. Stejnou roli bezpečného týlu můžeme plnit v budoucnu i pro izraelské hi-tech výroby, stěhované z válkou ohroženého území.

Cena za zradu ideálu evropské sociální demokracie - samostatné, konsolidované a integrované kontinentální velmoci - Evropy? Gulášový sociální stát podle představ nového místodržitele. Socialismus za americké peníze. Jistota neměnnosti politické orientace po další dvě až tři desetiletí - do příští "sametové" revoluce...

Opravdová moc je daná bezostyšností, fanatismem a brutalitou spojení iracionální víry - náboženství, racionální ale bezcharakterní politiky, odstrašující a trestající vojenské síly. Bůh Syn, Bůh Otec a Duch Svatý. Síla trojjedinosti minulosti, přítomnosti a budoucnosti. Na rozdíl od postmoderního, chaotického světa multikulturních obrázků bez kontextu nastupuje obraznost výrazné ideologické profilace, kontinuity moci a dějin. Kontinuity vlády síly... A tím se liší americká vizualita od té české.

Opravdová moc je naprosto odlišná od našeho chápání bezradně slabých (a od opravdové pomoci pouze odvozených) politických tanečků na udusaném českém dvorečku. Ta opravdová moc oznámila světu, jakého si vybrala pretendenta pro Českou republiku a střední Evropu. A světu nezbylo než daný fakt přijmout.

Český premiér dostal záchranný pás v podobě obnošené livreje po zestárlé intelektuální karikatuře - Václavu Havlovi, povinně se poklonil "padlým hrdinům" od Zátoky sviní, slíbil věrnost "těm pravým idejím" a podnikatelé i občané mohou mít už konečně jasno.

Odteď už vědí, kdo je jejich pánem a komu slouží.

29. 7. 2003

úterý 19.20: Televizní stanice al Arabiya odvysílala v úterý audiozáznam, údajně od bývalého iráckého premiéra Saddáma Husajna, který v něm konstatuje, že jeho dva synové Udaj a Kusaj zemřeli jako mučedníci za Irák.

"Truchlím nad smrtí Udaje a Kusaje a těch, kteří s nimi bojovali. Vy jste ctí tohoto národa," praví se na pásku. "Amerika bude poražena."

Informace - v angličtině ZDE

29. 7. 2003

Monitor Jana Paula

"...skoro ho to vzalo," chce se zpívat s Jožo Rážem při pohledu na výraz tváře Václava Havla, kterému George Bush předal presidentskou medaili svobody.

29. 7. 2003

Myslím, že Štěpán Kotrba zjednodušuje při svém líčení Spojených států jako monolitně propagandistické supervelmoci, ZDE. Je sice pravda, že mají americká média zvládnuty metody psychologického ovlivňování širokých vrstev populace zejména v oblasti marketingu, viz ZDE a ZDE, avšak zároveň je nutno zdůraznit, že americká společnost je daleko rozrůzněnější a pluralitnější, než jak ji vykresluje Kotrba. Například současný fundamentalisticky pravicový Bílý dům považuje americký Hollywood za ohnisko levicového a homosexuálního zla... :)

A ještě jedna poznámka: Bush, to nejsou celé Spojené státy. Je velmi nebezpečné a krátkozraké úzce se ztotožňovat s jediným - v dané chvíli zrovna vládnoucím - americkým politikem a jeho ideologií, protože ten nebude u moci věčně a je docela dobře možné, že přílišným lísáním se k současnému prezidentovi si ten, kdo se k němu přehnaně lísá, poškodí do budoucna vztahy s budoucím americkým prezidentem. Toho se z hlouposti předtím, než se stal americkým prezidentem Demokrat Bill Clinton, dopustili britští konzervativci, protože na Clintona během prezidentské volební kampaně hledali v Británii (Clinton studoval v Oxfordu) pro americké republikány špínu. Poškodilo to tehdy britsko-americké vztahy na několik let. Rozumným postojem každé vlády vůči vládě jiné země, včetně americké supervelmoci, by tedy byla zdvořilá spolupráce, ale především diplomatický odstup.

29. 7. 2003
Má se stále člověk omlouvat za to, že připomíná, jak do nás vrůstá -- že by "moderní"? -- lhostejnost (ne-li přezíravost) k tomu, co a jak říkáme?
29. 7. 2003
Myslim, ze nikdo z poradatelu nemuze za to, ze si pan Hausenblas s dostatecnym predstihem neprostudoval letosni trat a neskloubil svou cestu do visky svych rodicu s casovym harmonogramem rallye. Veskere informace k podobnym akcim jsou na http://www.autosport.cz s dostatecnym predstihem. Pokud se v dane oblasti pristi tyden pojede cyklisticky zavod, pobezi maraton nebo bude usporadana demonstrace, spojena s dopravnim omezenim se zde nedozvite(sic). Nejsem schopen rici kde hledat. V kazdem pripade bych se tam ale vydal, abych zjistil zda vas nejaka particka kamaradu neomezila ve vasi zvlastni svobode.

Toto je reakce na tento článek.

29. 7. 2003
Když někdo rád drandí v autě, nemá na to, aby druhé omezoval, vůbec žádný nárok. To ovšem pan Koničář asi sotva pochopí. Možná strávil v mládí moc času rychlou jízdou a málo času postupným uvažováním neboli myšlením.

28. 7. 2003
Návrh pana Hausenblase z pondělních BL ("záloha na slušnost") ZDE je geniálně jednoduchý a dá se snadno realizovat.
28. 7. 2003
Taky už vidím, jak mi policejní ředitelství odpovídá na mé upozornění, že všechny podmínky byly s organizátory projednány předem, že však bohužel nebylo možné organizátory donutit, aby je dodrželi. Bylo to možné a je to možné:

Organizátoři ať složí na tuto akci mastnou kauci, a když nebude jediná podmínka splněna, ztratí ji -- a bude za co zalepit pár děr, které ostatně nadělali ve vozovce i oni.

Kde hledat kořeny českého hulvátství? V městských zastupitelstvech, která nejsou s to zavřít pár uřvaných hospod? Nebo až v Parlamentu, který není s to udělat pár slušných zákonů? Kdepak. Je to hlouběji, jděte k lidu...

Možná nejde o hulvátství, ale spíše o stupiditu v odborném slova smyslu.

29. 7. 2003
Britská ministryně kultury Tessa Jowellová se v neděli pokusila uklidnit zuřící konflikt mezi britskou vládou a BBC poté, co předseda Rady BBC Gavyn Davies obvinil vládu, že se snaží z pomstychtivosti zlikvidovat nezávislost britské veřejnoprávní korporace.
28. 7. 2003
"Naše integrita se stala terčem útoku," konstatoval Gavyn Davies. "Jsme kritizováni za to, že zastáváme v redakčních otázkách jiný názor než vláda a její stoupenci. Protože máme odvahu toto dělat, je naznačováno, že systém, který ochraňoval BBC po dobu 80 let, by měl být zlikvidován a nahrazen externí regulační institucí, která by BBC zkrotila".

Gawyn Davies, (původně prolabouristický!) předseda správní rady BBC, ostře zaútočil na Blairovu vládu, neboť vyšlo najevo, že zbrojní expert, který posléze zřejmě spáchal sebevraždu, dr. David Kelly, v natočeném rozhovoru s BBC skutečně jmenoval Alastaira Campbella, Blairova šéfa pro komunikace. Zdá se tedy, že obvinění, že Campbell nepřípustným způsobem zasahoval do vládní analýzy o iráckých zbraních hromadného ničení, které odvysílala BBC, je podložené, ministři britské vlády to věděli a přesto se snažili zpochybnit BBC, protože se domnívali, že BBC pro svou kritiku nemá důkazy.

28. 7. 2003
Existuje jen jediný důvod, proč byla BBC schopna vybudovat si během tolika let důvěru svých diváků a posluchačů, a to je proto, že je důrazně zjevné, že BBC není hlasem státu. Všechny osoby, které projdou vysoce náročným jmenovacím procesem, dosáhly ve svém oboru vynikajících výsledků. I když pocházejí z mnoha oblastí politického spektra, a některé jsou i nepolitické, všechny jsou si vědomy, že musejí odložit své politické názory, stejně jako kabát, před úřadovnou Rady BBC. Mají v BBC mnoho různých rolí, ale nejdůležitější z nich je vytvořit neodstranitelnou bariéru mezi redakčními procesy v BBC a politickým zastrašováním.

Během války v Iráku útočili neustále na zpravodajství BBC politikové, že prý má BBC vlastní zpravodajskou agendu, o níž byli přesvědčeni, že je v protikladu vůči vládní argumentaci pro válku. Avšak Charta BBC praví, že zpravodajství BBC musí neustále odrážet všechny významné názory, jaké existují ve Velké Británii. Nejdůležitější zůstávala povinnost BBC kriticky zkoumat a analyzovat informace ze všech zdrojů. Mnoho lidí shledalo, že je tato praxe nepříjemná, ale to, že se vedla válka, nebylo důvodem zkompromitovat hodnoty, na nichž je založeno zpravodajství BBC.

Rada BBC dospěla k názoru, že během války v Iráku i po této válce dodržovala BBC svou tradiční nestrannost a vysílala pravdu, a to pod téměř nesnesitelným tlakem.

Pozoruhodně odvážně vystoupil na obranu etosu a profesionalismu zpravodajství a publicistiky BBC, které je už několik měsíců pod tlakem od Blairovy vlády, protože BBC odmítla šířit jednostrannou proválečnou propagandu, šéf Rady BBC Gavyn Davies. Shrnujeme hlavní argumenty z jeho důrazného článku, který vyšel v neděli v konzervativním týdeníku Sunday Telegraph. Proč nemohou vystupovat stejně nezávisle český veřejnoprávní rozhlas a televize a televizní Rady? Proč je v českém prostředí tak obtížné pochopit, že novináři ve veřejnoprávních médiích musejí vystupovat kriticky, ale aniž by šířili své vlastní osobní politické předsudky?

29. 7. 2003
Téma, které se nyní probírá v diskusích, je podstatné a otázka je zcela jasná. Nicméně se obávám, že i tak ji vnímáme povrchně, velmi povrchně. Nebudu se zde dlouze rozepisovat, osobně mám ve věci jasno -- alespoň v pohledu z úhlu psychologie. Tedy PROČ vlastně se v ČR neřeší problémy? Než vyslovím své stanovisko, jen pro přehled seznam možných argumentů, které existují (pro ilustraci), možná někdo uvažuje právě takto:
29. 7. 2003
Českou republikou obchází strašidlo, chce se parafrázovat klasik, když si člověk uvědomí, oč tu vlastně běží. Zatímco jedni vykřikují, že jde o bytí a nebytí, druzí se jim vysmívají a třetí jen nevěřícně kroutí hlavami.
28. 7. 2003
Za jakých okolností navštívil redaktor ČRo 6 Jan Urban letos v červnu Irák? Víme, že ho tam nevyslal Český rozhlas:
28. 7. 2003
Čtvero zemědělských produktů -- kukuřice, sojové boby, bavlna a řepka tvoří v současnosti téměř veškeré geneticky modifikované plodiny, které se podle odhadů komerčně pěstují na celém světě na asi 125 milionech akrů. Mléčné výrobky byly také proměněny: 10 až 30 procent našich mléko produkujících krav dostává injekce obsahující kontroverzní býčí růstový hormon, aby se zvýšila jejich produkce mléka.

Dokončení článku, jehož první část je ZDE.

26. 7. 2003
Svůj závazek neprodávat na území Číny geneticky manipulované (dále GM) potraviny v polovině července oficiálně oznámilo třicet dva výrobců potravin. Vůbec poprvé potravinářský průmysl veřejně přijal takový závazek na největším světovém trhu s potravinami. Krok těchto firem je nepochybně těžkou ranou pro firmu Monsanto a další apoštoly GM organismů, kteří vkládali do gigantického čínského trhu své naděje poté, co jejich GM produkty "vypískala" Evropa a další vyspělé trhy.
28. 7. 2003
Rozhodl jsem se odjet na čtrnáct dnů dovolené k Lac Léman do Evianu. Je to hezké místo v cípu Francie, zabíhající do savojských švýcarských Alp. Naproti přes největší evropské jezero hledíte do Lausanne, pokud se přímo nerozhodnete si tam zajet na výlet parníkem. Jak už to tak bývá, něco za něco. Horší je to se stravou, která je pro našince z okruhu středních úředníků drahá. Proto jsem v kufru svého vozu vezl něco zásob. Manželka zakoupila mezi konzervami i konzervu od firmy Krahulík v Telči: Staročeský Luncheon meat. Na přebalu nechybí ani hezké přání firmy Dobrou chuť.
28. 7. 2003
Súčasná ekonómia je historická skladačka z prvkov uložených tak ako ich história ľudstvu doniesla. Môžeme ju prirovnať k cigánskej chatrči poskladanej z materiálov ktoré sa staviteľovi podarilo zohnať a aj to podľa toho kedy sa mu ten ktorý materiál podarilo zohnať a nie podľa toho, aké najvhodnejšie užitie materiálu by bolo.

Andrej Sablič napsal informaci o své nové knize o ekonomice.

28. 7. 2003
V závěru července předložil ministr informatiky rekapitulaci 7mi měsíčního fungování nového ministerstva spolu s výhledem práce úřadu do konce roku 2003 - Sedm měsíců Ministerstva informatiky (MI) a plány do konce roku, ZDE.
1. 7. 2003

V červnu 2003 byla dokončena rekonstrukce účetnictví, která byla dlouho znemožňována jedním bývalým spolupracovníkem. Byly také vypracovány finanční zprávy za rok 2001 a 2002, které budou v následujících dnech na stránkách BL zveřejněny.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.
Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
29. 7. 2003 Memento 18
O čem to svědčí?
Miloš  Dokulil
29. 7. 2003 "Zaľubil sa chlapec" Jan  Paul
29. 7. 2003 Účel politické propagandy Štěpán  Kotrba
29. 7. 2003 Tichý Američan: Úspěch jako Kainovo znamení Jan  Čulík
29. 7. 2003 Americká společnost není tak monolitní Jan  Čulík
28. 7. 2003 "Staročeský luncheon meat" od firmy Krahulík je hnus Eduard  Vacek
28. 7. 2003 Česká digitální média VI.
Podzimní rozhodování se blíží
Zdeněk  Duspiva
28. 7. 2003 Debata o geneticky modifikovaných potravinách II. Fabiano  Golgo
28. 7. 2003 Gavyn Davies: "Blairovo zastrašování zničí BBC"   
28. 7. 2003 Tudy nemůžete, jede se tu Rallye Pačejov Ondřej  Hausenblas

Narušování občanského soužití RSS 2.0      Historie >
29. 7. 2003 Zvláštní svoboda Ondřeje Hausenblase Martin  Konicar
29. 7. 2003 Nedat se omezovat buranstvím Ondřej  Hausenblas
28. 7. 2003 Tudy nemůžete, jede se tu Rallye Pačejov Ondřej  Hausenblas
28. 7. 2003 Pranýřujte zpupnost! Pavel  Mareš
25. 7. 2003 Jiná čtvrť, jiný mrav Jan  Čulík
25. 7. 2003 Proti hluku z hospody lze účinně bojovat   

Monsanto: geneticky modifikované potraviny RSS 2.0      Historie >
28. 7. 2003 Debata o geneticky modifikovaných potravinách II. Fabiano  Golgo
26. 7. 2003 Monsanto a GM potraviny: Trable už i v Číně a v USA Miroslav  Šuta
24. 7. 2003 Budou se italští farmáři postižení genetickou kontaminací soudit? Miroslav  Šuta
24. 7. 2003 Debata o geneticky modifikovaných potravinách založena více na emocích než na vědě Fabiano  Golgo
23. 7. 2003 O trifidy zamořených polích a lstivých korporacích Dalibor  Šrámek
22. 7. 2003 Geneticky modifikované plodiny představují jen "malé zdravotní riziko"   
22. 7. 2003 Pole, zamořená geneticky modifikovanou kukuřicí v Itálii   
22. 7. 2003 Britský den trifidů Štěpán  Kotrba
4. 7. 2003 Z ekologického aktivisty PR manem - prozření, oportunismus, existenční nouze nebo zrada? Štěpán  Kotrba
4. 7. 2003 Hranice pro označování geneticky modifikovaného materiálu v potravinách "je příliš vysoká"   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
29. 7. 2003 Britská vláda bere zpět hrozby proti BBC   
28. 7. 2003 Gavyn Davies: "Blairovo zastrašování zničí BBC"   
24. 7. 2003 BBC má nahrávku rozhovoru s dr. Davidem Kellym   
23. 7. 2003 Gilligan si nechal od Kellyho autorizovat, jaké jeho výroky smí použít   
23. 7. 2003 Blair: "Nedal jsem příkaz, aby bylo Kellyho jméno zveřejněno"   
22. 7. 2003 Jak by to dopadlo s dr. Kellym ve Švédsku?   
21. 7. 2003 Smrt Davida Kellyho: "BBC se neměla nechat vyprovokovat k útočné reakci"   
21. 7. 2003 Smrt Davida Kellyho: Otázky   
21. 7. 2003 Jak došlo k tomu, že David Kelly musel zemřít   
21. 7. 2003 BBC dává přednost samolibosti před pravdou   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
29. 7. 2003 Saddám Husajn "truchlí po svých synech"   
24. 7. 2003 Amnesty International obvinila americkou armádu, že v Iráku porušuje lidská práva   
24. 7. 2003 USA vydaly fotografie mrtvých synů Saddáma Husajna   
22. 7. 2003 Británie: kontroverze o Iráku vedly k poklesu popularity labouristů i Tonyho Blaira   
15. 7. 2003 Saddám Husajn se "skrývá u Bagdádu"   
14. 7. 2003 Co dál v Iráku a po Iráku? Petr  Kužvart
12. 7. 2003 Vinu za falešnou zprávu o irácké koupi uranu na sebe vzal šéf CIA   
11. 7. 2003 Bílý dům "lhal ohledně hrozby od Saddáma Husajna"   
11. 7. 2003 Downing Street: "ZHN budou nalezeny"   
10. 7. 2003 Tajná izraelská jednotka ovlivňovala americké výzvědné informace   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba
17. 6. 2003 Maminka Irena  Dousková
17. 6. 2003 Mother Irena  Dousková
17. 6. 2003 Ještě jednou Irena Dousková Jan  Čulík
16. 6. 2003 O tom, jak život uplývá mezi prsty Jan  Čulík
16. 6. 2003 Doktor Kott přemítá Irena  Dousková
13. 6. 2003 Šlendrián v BL je snad horší než SARS Petr  Fiala

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
29. 7. 2003 Memento 18
O čem to svědčí?
Miloš  Dokulil
21. 7. 2003 Jak se státi pro některé novináře "renomovaným" "expertem" Štěpán  Kotrba
17. 7. 2003 Jak chci rozvíjet Českou televizi Jiří  Janeček
17. 7. 2003 Pro vedení ČT inspirace z Tolkiena Jiří  Janeček
16. 7. 2003 Stane se ČRo 6 stejně promarněnou šancí, jakou bylo "Rádio Svobodná Evropa"? Jan  Čulík
11. 7. 2003 Reportéři ČT a bezradnost nad jazykem Jan  Čulík
9. 7. 2003 Jiří Janeček zpřesňuje svůj životopis Jiří  Janeček
7. 7. 2003 O nevyjasněných místech v životopise Jiřího Janečka Jaroslav  Sever
3. 7. 2003 Dotaz do České televize Jan  Čulík
3. 7. 2003 Odpověď z ČT   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
9. 7. 2003 České soudy kriminalizují i názory vyslovené na internetových diskusních fórech   
5. 7. 2003 Pomluva už nemá být trestným činem Karel  Mašita
26. 6. 2003 PNS ovládá distribuci tisku ze 75 procent. Je to už monopol ?   
20. 6. 2003 Ďábelská iridologie Štěpán  Kotrba
19. 6. 2003 Monopol je nebo není monopolem?   
13. 6. 2003 Další hrátky v ČR s verbálními trestnými činy Jan  Čulík
12. 6. 2003 Konec legrace i demokracie:
policie Bobošíkovou vyšetřuje stále!
Štěpán  Kotrba
9. 6. 2003 Postihy novinářů: již neheroldovat, lébrž nutno konat Karel  Mašita
6. 6. 2003 Bobošíková už snad může být klidná, Válová ještě nikoliv Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Dokumenty v kauze Válová: "Hon na svobodu slova" má už šest ulovených zajíců Štěpán  Kotrba