13. 6. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Premiér Vladimír Špidla komentuje pro novináře kladný výsledek referenda o vstupu ČR do Evropské unie.
16. 6. 2003
Čeští občané hlasovali pro vstup ČR do Evropské unie. 77,33 procent voličů hlasovalo ANO, proti bylo 22,67 procent voličů. Hlasování se zúčastnilo 55,21 procent voličů.
Sloupek

Rád bych blahopřál čtenářům k epochálnímu rozhodnutí, bezpochyby nejdůležitějšímu za celou pohnutou existenci československého a pak českého a slovenského státu. A nesmírně důležité je, že toho historické rozhodnutí učinili Češi (a nedávno i Slováci) - projednou - zcela samostatně a svobodně, nikdo je k ničemu nenutil.

Mám z toho velkou radost. Tohle je skutečně historický mezník. Konečně se už nemusí Češi považovat za druhořadé občany...

Přišel jsem do Británie jako pětadvacetiletý člověk z diktatury. Dodneška jsem si nezvykl na zázrak všeobecných voleb. Člověk se účastní tohoto pozoruhodného celonárodního procesu vlastním, individuálním dílčím rozhodnutím, ale VÝSLEDEK JE NEJISTÝ, nic není předem určeno, v novinách a v rádiu a v televizi vedou politikové a komentátoři řeči, ale všechno jsou to nakonec bláboly - lid promluví a všechno je jinak. Síla hlasu občanů, to je velká věc. Moc vychází z lidu - to je v ústavě: navzdory tomu, že na to mnozí politikové či "intelektuálové" zapomínají a nad občany často ohrnují nos.

77 procent s pětapadesátiprocentní účastí je velmi podstatný mandát. Ten už nepřekonají žádné euroskeptické racionalizace. Lid promluvil a promluvil rozumně. Je to velmi důležité. Pří rozdělení Československa ani při vstupu do NATO lidé nedostali příležitost se k tomu vyslovit. Proto ohledně obou těch historických rozhodnutí přetrvává pochopitelná trpkost. Naproti tomu vstup ČR i Slovenska do Evropské unie teď národ schválil. To je zavazující. Všechny další české a slovenské vlády budou muset toto rozhodnutí respektovat.

Co bude dál? Obousměrný proces: Češi si budou muset vytvořit skutečně schopnou státní správu, aby dokázala vstupovat efektivně do interakce s bruselskou administrativou a aby mohli mít prospěch z jejích projektů. Evropská unie, doufejme, vnutí České republice západní úroveň služeb, práva a komunální i státní správy a politiky. Třeba se i zmenší míra korupce, zvětší se otevřenost a slušnost...

Česká republika se bude muset naučit koordinovaným akcím s jinými: ve snaze získat víc pro svou věc bude muset v Bruselu vytvářet aliance s druhými menšími a středními zeměmi. Bude muset umět dělat kompromisy a spolupracovat. Mladí lidé se dostanou daleko víc do světa. Doufám, že budou Češi daleko víc studovat i na britských univerzitách.

Už od příštího roku budou moci lidi volně pracovat v zahraničí, mimo země, sousedící s ČR, které si vymínily výjimky. Jen ten, kdo zažil jako Čech handrkování se s britskými imigračními úředníky v anglickém Doveru, si bude moci nyní řádně vychutnat to, že těm arogantním snobům ukáže svůj český pas (tak, jako Britové ukazují britský) a tím naznačí, že jedou do Británie - na své domovské území. "Ano, pane," bude znít pokorná odpověď. Je to symbol, který znamená mnoho.

Svobodná existence Čechů a Slováků a českého i slovenského státu je zajištěna. NATO není tak silnou zárukou, jakou nyní bude Evropská unie. Teď je velmi nepravděpodobné, že by kdokoliv zotročil Čechy nebo Slováky invazí, anebo že by si z českého či slovenského území udělal prostor pro vlastní vojenské či imperiální výboje. Být součástí Evropské unie je také být součástí plurality. Je to vyvrcholení celého moderního vývoje československého, českého a slovenského státu. Možná se vám zdají tato slova bombastická, ale je to tak.

Takže s chutí do práce: teď je třeba dopracovat nové struktury evropské integrace tak, aby byly prospěšné a výhodné pro všechny strany. To bude zřejmě dlouhodobý proces a nelze jím projít jinak než praktickou cestou pokusu a omylu.

Ještě jednou, blahopřeji!


"Euroskeptikové nemají žádnou politiku" - komentář k tomu viz ZDE

14. 6. 2003

Sobota 13.00: O dílčích volebních výsledcích z okrsku Praha-Krč informuje Štěpán Kotrba: Účast občanů byla nad padesát procent, více než tři čtvrtiny voličů se vyslovily pro vstup ČR do EU, podle mluvčí okrskové volební komise se referenda účastnily všechny věkové kategorie, velmi výrazná byla účast mladých lidí, zejména ve srovnání s všeobecnými volbami.

14. 6. 2003

Žádná z českých televizí, a to ani veřejnoprávní, nepřenášela přímý přenos projevu premiéra, který pronesl ihned po skončení referenda. Vůbec bychom o tom nevěděli, kdyby to nevysílala slovenská TA3..., kde jede celé odpoledne blok informací o českém referendu, zatímco u nás nikoli :-(, poznamenává v sobotu odpoledne Daniela Pilařová.

ilustrace
14. 6. 2003

Pátek večer: Podle odhadů, provedených 4,5 hodiny po pátečním otevření volebních místností, hlasovalo 83 procent účastníků referenda pro vstup ČR do EU, uvedla Česká televize. ČTK k tomu dodává, že se v první den hlasování referenda pravděpodobně účastnilo 20 až 30 procent voličů, v Praze zřejmě třicet procent, v Moravskoslezském kraji jen asi 10 procent. Nejvíce podporují vstup ČR do EU lidé nad šedesát a mladí lidé od 19 do 29 let.

Zpráva ČTK ZDE

13. 6. 2003

Motto:

Rozsudek soudu č.: 26 U 205/01, Berlín 27.1.2003 - Pokud dialer vytočí číslo bez vědomí uživatele, pak má uživatel vůči operátorovi nárok na náhradu škody, kterou může započíst vůči příštímu vyúčtování poplatků.

13. 6. 2003
Spojené státy obvinily britskou firmu BAE Systems a britskou vládu z "korupčních praktik" při prodeji Gripenů do České republiky. Britský list Guardian píše, že získal v Praze důkazy, které potvrzují, že se BAE pokoušela dávat v ČR úplatky.
13. 6. 2003
Američtí vojáci zaznamenali koncem týdne vážné problémy v Iráku, kde se proti nim na severu země zvedl vojenský odpor sympatizantů Saddáma Husajna.
13. 6. 2003
V nejbližších chvílích se otevřou volební místnosti a my, občané České republiky, budeme moci rozhodnout o eventuálním připojení našeho státu k Evropské unii. Že jde o historickou událost, je nade vší pochybnost, a "přesvědčivé" důvody proč se referenda zúčastnit (a vyslovit své "ano") se nás hrnou ze všech stran, několikrát za den. Jen ojediněle a na okraj si někdo vzpomene, že referendum bude výjimečné ještě z jiného důvodu -- bude to historicky vůbec první referendum na území České republiky.
13. 6. 2003

"Euroskeptická Národní strana dnes reagovala na Špidlův čtvrteční projev před referendem podáním trestního oznámení. Míní, že se dopustil šíření poplašné zprávy. Premiér v proslovu mimo jiné uvedl, že nevstoupí-li ČR do unie, stane se ostrovem uvnitř sjednocené Evropy a kolem jejích hranic se spustí opona. Mluvčí vlády Anna Stárková však považuje obvinění za absurdní," píše ČTK.

Co k tomu dodat? Zachová-li si Česká republika trestní paragrafy za verbální trestné činy, za chvíli se bude podávat trestní oznámení za šíření "poplašné zprávy" na kdekoho...

13. 6. 2003
58 procent českých občanů se cítí silně vázáno na své místo bydliště, 57 procent pak na Českou republiku.
13. 6. 2003
Zítra jdu volit. I když mám mnoho - více než je zdrávo - výhrad vůči multibyrokratickému multikulturnímu multistátu, který se z onoho "starého" kontinentu před našima očima stává, budu volit ANO. Proč? Protože jsem optimista.
12. 6. 2003
Navzdory poněkud kontraproduktivní propagační kampani českého ministerstva zahraničních věcí i často bizarním nacionalistickým vlnám, které vyvolávají nejrůznější čeští euroskeptici, je zjevné, že protesty proti vstupu do Evropské unie jsou jen neartikulovaným šumem, a je jasné, že Česká republika nemá budoucnost mimo EU - a euroskeptikové nemají pro samostatnou ČR mimo evropské společenství žádný program.
13. 6. 2003
Svezte se zadarmo Evropskou (unionistickou) tramvají (po Praze).

Takto nějak zněl slogan, jímž lákala česká vláda své občany k propagační jízdě, která měla jediný cíl: přesvědčit o výhodách vstupu ČR do Evropské unie.

13. 6. 2003
Petr Kužvart má emotivní snahu "potrestat" českou politickou reprezentaci (nebo, chcete-li, "elitu") za všechny minulé i současné hříchy.
13. 6. 2003
Vstup České republiky a dalších devíti zemí střední Evropy bude znamenat pro Evropu dlouhodobě velký ekonomický přínos.
12. 6. 2003
Očekává se, že k rámcové dohodě o návrhu ústavy EU dojde v pátek.
13. 6. 2003

Memento 11, aneb:

Pokud jde o seriózní informace, ty mohl -- účinněji i levněji! -- dostat včas každý volič na svou adresu poštou.
13. 6. 2003
EU a boj české radikální levice proti globalizaci od jara 1998 do jara 2003
ANALÝZA

V polovině května 1998 česká levicová mládež poprvé jasně formulovala svůj odpor vůči procesu ekonomické globalizace. Global Street Party - tak se jmenovalo setkání, kde k tomu došlo - zavedla do té doby neprojevenou silou do českého sociálněpolitického diskursu pojem (dnes již značně zevšednělý) vyjadřující drtivou moc velkokapitálu nejen nad ekonomickými strukturami, ale i nad společenským životem. V tu dobu již několik let akceleroval proces západoevropské integrace založený Maastrichtskou smlouvou z roku 1991.

13. 6. 2003
Vážení kolegové,

dovoluji si předpokládat, že by vás mohla zajímat informace o poměrně zásadní chybě, které se stát dopustil při organizaci hlasování v referendu o vstupu do EU:

12. 6. 2003
Spojené státy vydírají země na Balkáně a ve střední a východní Evropě, aby do 1. července s nimi uzavřely bilaterální dohody, jimiž se mají zavázat, že odmítnou vydávat Američany, podezřelé z válečných zločinů, mezinárodnímu trestnímu soudnímu dvoru.
13. 6. 2003
Státy se nesmějí vzdávat své suverenity a soudy v jedné zemi nemají právo osobovat si jurisdikci nad lidmi na celém světě, řekl americký ministr obrany Donald Rumsfeld ve středu v Německu. Kritizoval hlavně Belgii:
13. 6. 2003
Američtí vojenští činitelé činí přípravy na procesy a možné popravy osob zadržovaných na základně v zálivu Guantánamo. Buduje se tam i "popravčí komora".
Ariel Sharon
13. 6. 2003

Najnepokojnejší kút našej planéty

Pred 55. rokmi, presne 14. mája 1948, keď britský mandát nad územím Palestíny zanikol, bol vyhlásený židovský štát. Už počas prvej svetovej vojny prisľúbila Veľká Británia v tzv. Balfourovej deklarácii, že na území Palestíny bude môcť vzniknúť "židovský národný domov". Takýto pojem je však z hľadiska politológie i praktickej politiky veľmi neurčitý a realizácia deklarácie narazila na odpor tamojších Arabov a pred druhou svetovou vojnou vyvolala nekonečný reťazec násilností, ktorý vlastne siaha až do dnešných čias.
13. 6. 2003
Po pauze, způsobené zásadními personálně-politickými změnami v obsazení regulátorů českých elektronických médiích, se na pořad dne znovu vrací mnoho nejasností v budoucím směřování digitalizace v ČR, zejména pak fungování digitálních médií veřejné služby.
13. 6. 2003
Členové organizace Greenpeace protestovali proti plánu na prodloužení životnosti poruchové jaderné elektrárny Paks v Maďarsku a 21 jich skončilo ve vězení. V elektráně došlo letos na jaře k dvěma haváriím.
16. 6. 2003
Vážení,

vzhledem k tomu, že jsou v tiskových i elektronických médiích opakovaně uváděna nepravdivá a zkreslená nařčení v souvislosti s arbitráží CME vs. Česká republika, která se bohužel dotýkají též mé osoby a která mě poškozují, považuji za nutné se k nim vyjádřit.

11. 6. 2003
V pozoruhodném interview pro středeční list Guardian zaútočil Hans Blix, hlavní zbrojní inspektor OSN, na "bastardy", kteří se pokoušeli ochromit jeho práci během tří let, kdy zastával tento svůj prestižní úřad. Zcela otevřeně a nediplomaticky zaútočil Blix na své kritiky ve Washingtonu i v Iráku.
16. 6. 2003
ON-LINE

"Leták ČESKÉHO SNU má daleko blíže ke katalogu výstavy a naše kampaň byla výstavou ve veřejném prostoru. Reklamou být nemohla, produkt neexistuje. Taky Vám hypermarkety připomínají galerie?"

V pondělí odpoledne od 14 do 18 hodin probíhal v Britských listech onlinový rozhovor s tvůrci projektu Český sen Vítem Klusákem a Filipem Remundou. Nepodařilo se zodpovědět všechny otázky, pánové Klusák a Remunda na některé další otázky odpověděli v úterý 17. 6. večer a v noci. Rozhovor je ZDE

13. 6. 2003

Poezie na internetu nemá na růžích ustláno

V Britských listech ze dne 22. 5. 2003 byla s datem 21.5. 2003 (proto se tak těžko zpětně hledá) publikována zpráva Vrh křídel: antologie, která chyběla, ZDE. Zpráva pojednává o vydání internetové antologie poezie, je s příslušnou antologií dokonce propojena, čtenář by se do ní mohl dostat kliknutím na tlačítko VRH KŘÍDEL. Mohl, kdyby věci fungovaly...
12. 6. 2003
Takto nazval Norsko jeden z jeho bývalých premiérů, tento výrok přitom dobře vystihuje dnešní "obojživelnou" situaci. Norsko žádalo o členství v EU (EHS, ES) již čtyřikrát, dvakrát byla žádost stáhnuta a dvakrát zněla odpověd referenda "Ne", poprvé roku 1972 a poté znovu 1994. Přes tato zamítnutí se ovšem podle mnohých odpůrců vstupu ocitlo Norsko v EU "pučem". Norská zkušenost ukazuje, že až se budeme v nadcházejícím referendu rozhodovat mezi dvěma možnostmi, protiklad mezi nimi může být mnohem menší, než by se na první pohled mohlo zdát.
12. 6. 2003
Nemůže být pochyb o tom, že v naší společnosti již došlo k dělení společnosti na: Naši a Vaši, My a Oni, Cizinci a Domácí, Cikáni a Bílí, Němci a Češi atd. Osobní kvality člověka jsou posuzovány také podle kritérií, jak se k dané problematice postaví.
12. 6. 2003

V nedávném sloupku jsem opakoval známé tvrzení, že se čeští komunisté za totalitní útlak občanům nikdy neomluvili. Přihlásil se jeden čtenář, který poukázal na to, že nemám pravdu a že se komunisté ve skutečnosti veřejnosti v prosinci 1989 omluvili, tímto málo známým a v podstatě zapomenutým textem. Uvádíme tedy tuto skutečnost na pravou míru. (JČ)

12. 6. 2003
Největší a zjevně nejdůležitější kandidátská země o minulém víkendu rozhodovala, zda vstoupit do EU. Nebo spíše řečeno, nikoliv země, ale její občané, kteří od roku 1989 získali pověst, že nemají zájem užívat svých demokratických práv, za něž bojovali od svých prvních protestů proti komunismu v roce 1956.
12. 6. 2003
Problém: Je teplo (tedy: horko) a v Praze na Žižkově žije množství Romů. Jsou to družní lidé a mají mnoho z jižanských národů. Podobně jako v jižní Itálii, v Řecku nebo na Maltě pobývají v horkém počasí ve skupinách venku v ulicích. A protože mají vůči většinové české společnosti absolutně tutéž dlouholetou nevraživost, jakou má ona vůči nim, je jim naprosto jedno, zda její příslušníky obtěžují anebo jim znepříjemňují život - tak, jako je bílým Čechům naprosto lhostejný lidský osud Romů.
13. 6. 2003
Ciele, ktoré vytýčili signatári Deklarácie o spolupráci Poľskej republiky, Českej a Slovenskej federatívnej republiky a Maďarskej republiky v úsilí o európsku integráciu 15. februára 1991 vo Viszegrádu, sa už naplnili.
13. 6. 2003
Za čias vojnového slovenského štátu koloval nasledujúci vtip. Prezident Tiso bol na návšteve u führera a ten od neho naliehavo žiadal lietadlá potrebné na východnom fronte. Hlava "Slovakstaatu" sa ponížene usmiala a spýtala: "Mein Führer, chceš jedno lietadlo, dve lietadlá alebo všetky tri?" História sa tentoraz zopakovala, ale už nie v podobe vtipu.
Richard Rybníček
13. 6. 2003

Televízia je dáma, ktorá vás zničí, ak ju urazíte

rozhovor s ústredným riaditeľom Slovenskej televízie Richardom Rybníčkom

Od rozdelenia Česko-Slovenska pred desiatimi rokmi to išlo so Slovenskou televíziou pomaly dolu vodou. V atmosfére neplnenia svojho verejnoprávneho poslania, ohrozenia nezávislosti a slobody slova, politických nominácií a sympatií sa akosi nenašiel čas ani priestor a najmä vôľa pomenovať toľkokrát spomínaný zlý stav STV tými pravými slovami. Dvanásti predchodcovia súčasného ústredného riaditeľa sa so svojimi reformami ďaleko nedostali. Richard Rybníček má dnes za sebou prvú, vari najnepríjemnejšiu, fázu ním navrhovanej reformy (v ktorej sa mu dostalo podpory politikov, vlády i finančnej pomoci štátu) -- hromadné prepúšťanie.

13. 6. 2003

Reforma v podaní Francúzska

Emmanuelle Cretin-Magand, Paríž
preložila Simona Chytilová

Mysleli sme si, že to robia iba oni. Keď politici a ich prisluhovači, pseudonovinári z Rudého práva, nazývali august '68 bratskou pomocou, keď klamali o výdobytkoch socializmu, keď ho označovali za najslobodnejšie zriadenie na svete -- vedeli sme, že klamú. Mysleli sme si, že účelové lži politikov a novinárov sú výlučne doménou socialistického zriadenia na sovietsky spôsob. Omyl -- lož je pracovnou metódou politikov a niektorých novinárov i v kolískach vyspelých demokracií. Existujú dva hlavné motívy, prečo politici a novinári zámerne klamú verejnosti.

13. 6. 2003
Frank Martin
Havana, Kuba - psáno pro World Data Service

Havanský arcibiskup, kardinál Jaime Ortega Alamino potvrdil, že katolická církev na Kubě není povinna stát se opoziční politickou stranou, a zdůraznil, že jejím hlavním posláním je dosáhnout usmíření a odpuštění.

13. 6. 2003
ANALÝZA

Od 26. do 29. mája 2003 sa v Kongresovom centre v Prahe uskutočnil 10. zjazd Európskej odborovej konfederácie (EOK) pod heslom "Európu väčšmi pre ľudí!". Zúčastnili sa na ňom delegáti zo 75 konfederácií z 35 krajín.

Odstupujúci prezident EOK Fritz Verzetnitsch sa na zjazd dostal až v posledný deň, pretože -- ako prezident Rakúskej odborovej konfederácie (ÖGB) -- organizoval masové protesty odborárov v Rakúsku. Táto skutočnosť bola do značnej miery symptomatická pre celý zjazd.

12. 6. 2003

Vážne nedostatky bezpečnosti siete telekomunikačného operátora

Koncom uplynulého týždňa prenikli na verejnosť informácie, že Slovenské telekomunikácie sa stali terčom útoku počítačových hackerov. Podľa informácií, ktoré boli zverejnené na internetovej stránke hysteria.sk, išlo o útok trvajúci niekoľko mesiacov.

Poznámka ŠOK: Podle jednoho z českých odborníků na bezpečnostní audit počítačových systémů, který dlouhodobě monitoruje některé velké firemní servery, je oprávněná obava, že i Český Telecom "si koleduje" o hack svým laxním přístupem k problematice počítačové bezpečnosti...

12. 6. 2003

Přes "ujištění", které médiím zaslala nejvyšší státní zástupkyně Benešová a na jehož základě se novináři v mnoha sdělovacích prostředcích "uklidnili", je moderátorka televize Nova Jana Bobošíková stále vyšetřována policií. Není tedy pravda, že kauza verbálních trestných činů "skončila" - naopak. Naposled policie v pondělí volala do televize Nova a sháněla kazetu s přepisem vysílání diskuzních pořadů Sedmička. Na dotaz Britských listů to potvrdila vyšetřovaná novinářka. O případu vyšetřované Ireny Válové Nejvyšší státní zastupitelství neví vůbec nic, o případu Bobošíkové "doposud nedostali konkrétní informace". Informace od případu Válové se mluvčí nejvyššího státního zastupitelství dozvěděl teprve od Britských listů. Prověřovat chce nejvyšší státní zástupkyně v obou případech podle vyjádření mluvčího nikoliv nezákonnost trestního stíhání, ale zákonnost usnesení o jeho odložení. Což je propastný rozdíl. Demokracie - v evropském pojetí tohoto slova - v této zemi končí. Těsně před referendem o našem přijetí do Evropské unie. Už abychom tam byli, neboť v Evropě něco takového možné není. Britské listy už v obou případech informovaly jak Amnesty International, tak další mezinárodní instituce.

Sedmého zajíce v "honu na svobodu slova" tedy získává nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová

O tom, proč je v demokracii absolutně nepřípustné kriminalizovat názory ZDE
9. 6. 2003

Podrobně jsme se v minulých dnech zabývali v Britských listech případy Jany Bobošíkové a Ireny Válové, na něž bylo - skandálním způsobem - podáno trestní oznámení, v prvním případě za normální novinářskou práci a v druhém případě za přednesení zprávy ve veřejném zájmu v Poslanecké sněmovně a její medializaci na tiskové konferenci a v článcích.

Všechny články k tomuto tématu naleznete v BL ZDE, rozsáhlé původní rozhovory s Janou Bobošíkovou a Irenou Válovou na toto téma jsou ZDE a ZDE. Faksimile trestního oznámení na Janu Bobošíkovou je v BL ZDE, faksimile trestního oznámení na Irenu Válovou je ZDE.

4. 6. 2003
Katedra slovanských studií Glasgow University vypisuje každoroční konkurs na jazykového lektora pro výuku zahraničních bohemistů na školní rok 2003-2004.
5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
31. 5. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.
Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
14. 6. 2003 Vítejte, spoluobčané, do Evropské unie! Jan  Čulík
13. 6. 2003 Kdy inspektor Trachta dopadne telefonní zločince? Radek  Mokrý
13. 6. 2003 EU, pražská tramvaj, Déja Vu a hledání Sv. Grálu Jaroslav  Pour
13. 6. 2003 Historická událost -- referendum Jan  Machala
13. 6. 2003 Evropská unie: levice v božích rukou a jejich jest království nebeské Radek  Mikula
13. 6. 2003 Korupce při vyjednávání o koupi Gripenů pro ČR?   
12. 6. 2003 Norsko, tajný člen EU Tomáš  Linhart
12. 6. 2003 Z Polska po referendu - "židé z EU se připravují k útoku!" Vojciech  Kość
12. 6. 2003 Konec legrace i demokracie:
policie Bobošíkovou vyšetřuje stále!
Štěpán  Kotrba
12. 6. 2003 Čeští komunisté se za totalitní útlak omluvili   

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
14. 6. 2003 83 procent účastníků referenda zřejmě v pátek hlasovalo ANO   
14. 6. 2003 Volební okrsek Praha-Krč: účast nad 50%, více než tři čtvrtiny hlasovaly ANO   
14. 6. 2003 A co české televize?   
14. 6. 2003 Vítejte, spoluobčané, do Evropské unie! Jan  Čulík
13. 6. 2003 Odborári v EÚ nie sú kryptokomunisti Igor  Lenský
13. 6. 2003 Budúcnosť spolupráce v stredoeurópskom priestore - aké pokračovanie?   
13. 6. 2003 Vstup České republiky do Evropy je obrovská výzva Jiří  Lobkowicz
13. 6. 2003 EU, pražská tramvaj, Déja Vu a hledání Sv. Grálu Jaroslav  Pour
13. 6. 2003 O některých osvědčených českých postupech v propagaci EU Miloš  Dokulil
13. 6. 2003 Historická událost -- referendum Jan  Machala

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2003 Další hrátky v ČR s verbálními trestnými činy Jan  Čulík
12. 6. 2003 Konec legrace i demokracie:
policie Bobošíkovou vyšetřuje stále!
Štěpán  Kotrba
9. 6. 2003 Postihy novinářů: již neheroldovat, lébrž nutno konat Karel  Mašita
6. 6. 2003 Bobošíková už snad může být klidná, Válová ještě nikoliv Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Dokumenty v kauze Válová: "Hon na svobodu slova" má už šest ulovených zajíců Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Faksimile trestního oznámení na Irenu Válovou Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 BHHRG: Czech media representatives harassed as EU referendum draws near   
6. 6. 2003 Málo známá oxfordská lidskoprávní skupina hájí Bobošíkovou, Železného a TV Nova jako "hlas nezávislosti"   
5. 6. 2003 Irena Válová: "Chtějí mě zastrašit, protože hovořím o monopolizaci českého tisku" Jan  Čulík
5. 6. 2003 Dokumenty k případu Bobošíková: "Trestní oznámení podávám proto, že už toho mám dost" Štěpán  Kotrba

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2003 USA "plánují v zálivu Guantánamo popravy"   
13. 6. 2003 Rumsfeld kritizoval belgické soudy   
13. 6. 2003 Američané v Iráku usmrtili až 100 stoupenců Saddáma Husajna   
11. 6. 2003 Americká armáda je "kouzelným oštěpem k řešení problémů"   
11. 6. 2003 Američané prohledali 230 míst, zbraně hromadného ničení nenašli   
11. 6. 2003 Harold Pinter: "Blair je gangster, vrah a pokrytec" Jan  Čulík
11. 6. 2003 Blix: "Bastardi" v Pentagonu se mě snažili pomluvit   
6. 6. 2003 Poláci v Iráku Vojciech  Kość
6. 6. 2003 Tony Blair a zfalšované dokumenty o Iráku   
2. 6. 2003 Irák zaplaven tříštivými bombami   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2003 Rumsfeld kritizoval belgické soudy   
2. 6. 2003 Paranoja Radovan  Geist
15. 5. 2003 Ropa a stratégia: K politickej ekonómii ohlásenej vojny Michael  Ehrke
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
30. 4. 2003 Vyslanci virtuální reality v Iráku Mojmír  Babáček
30. 4. 2003 Konec NATO právě začal - začala vznikat evropská armáda Štěpán  Kotrba
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2003 Šlendrián v BL je snad horší než SARS Petr  Fiala
6. 6. 2003 Divoké víno ještě po 39 letech   
23. 5. 2003 Nový esej Milana Kundery   
22. 5. 2003 Vrh křídel: antologie, která chyběla   
9. 5. 2003 Mezinárodní konference Hašek a Švejk -- humor tisíciletí   
9. 5. 2003 Hašek and Švejk -- Humor of the Millennium   
9. 5. 2003 Mušle vylovené z oceánu času Kathryn  Murphy
9. 5. 2003 Shells fished out of the ocean of time Kathryn  Murphy
7. 5. 2003 Včely Jaroslav  Hutka
30. 4. 2003 Nová kniha Michala Viewegha: Už absolutní rutina Jan  Čulík

Názory a argumenty ze Slovenska RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2003 Rybníček: Splnil sa mi sen Martina  Nemethová, Damas Gruska
13. 6. 2003 Ako udržať prostredníctvom prerozdelenia čo najspravodlivejší dôchodkový systém?   
29. 5. 2003 BSE: Nielen krava, ale aj ovce môže byť šialená... Peter  Greguš
28. 5. 2003 Do kedy...? Tibor  Moravčík
28. 5. 2003 (Z)diskreditovaný štát Damas  Gruska
27. 5. 2003 Dvadsaťpäť hodín pred zrkadlom Filip  Samuel
26. 5. 2003 Na zdravie, páni sudcovia, poslanci a ministri! Peter  Takáč
26. 5. 2003 Hrozba sprava - po belgických voľbách v žlto-červenom Radovan  Geist
23. 5. 2003 Pohotovostný manuál občana I. Martin  Nevada