6. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 3. 2003

Na rampě Národního muzea v Praze se ve čtvrtek o půl osmé ráno upálil devatenáctiletý mladík. Podle ministra vnitra Stanislava Grosse za sebou zanechal dopis, vyjadřující nesouhlas s politickými poměry v zemi.

Další podrobnosti ČTK

Sloupek

Pane Culiku,

v pondeli jste uverejnil na BL me poznamky k medialni diskusi o knize Petra Bakalare "Tabu v socialnich vedach", viz ZDE. Mezitim jsem si vymenil par mailu s jednim ceskym novinarem, ktery napsal cosi ve smyslu, ze fakt jde o tabu. Zkusil jsem to zpochybnit poukazem, ze autor knihy se asi citi byt bojovnikem za svobodu nazoru (a zisku), za niz maji zaplatit jini lide, odlisni a oznaceni (treba barvou). A ze o svobodu zverejnit jakykoli nazor za cenu zdravi nebo i zivotu tech druhych nestojim. Nejde tedy o tabu - bezduvodny a vnejsi zakaz, kteremu se vsichni priznivci autora tak brani. Pozadavek odpovednosti ma, zejmena v tomto pripade zatracene dobre duvody.

Ledaze - a ted mi doslo, ze za celou tu dobu, co o tom ctu a premyslim, jsem se nezkusil vcitit do mysli tech bojovniku za svobodu bez odpovednosti. Samozrejme jsem predpokladal, ze to vsichni citime podobne, vzdyt to nebezpeci je tak zrejme! Pripadlo by mi trapne polopaticky vyjmenovat ohrozene skupiny, co jim hrozi a sily, ktere se mohou dat do pohybu. Odbyl jsem to pocitem, ze ti lide na to vsechno jenom pozapomneli a ze uplne staci pripomenout a naznacit. Ze vsechno napravi jen racionalni uvaha.

Zkusil jsem se podivat jejich ocima a vidim, ze to nema s rozumem nic spolecneho. Odborna stranka veci neni to podstatne. Jde o cit a charakter. Co tady s racionalni uvahou? Odpoved na otazku, proc tak zjevna rizika nejsou dostatecnym duvodem vnitrni zdrzenlivosti, proc je i tak jasny pripad vniman jako bezduvodne omezovani, je prekvapive prosta, ale velmi sklicujici.

Je to jedno, nezalezi na tom, co se stane stane jinym.

Je-li to lhostejne, je snadne mavnout rukou. A taky to samozrejme neni dost dobry duvod. Zadna odpovednost pak neexistuje a je jasne, ze me jen nekdo zcela bezduvodne omezuje. Fakt je to tabu...

Co citime a jak prozivame druhe lidi - v tom je cela nase zivotni historie. Vysledek dedicnosti a vlivu prostredi, citove zrani a vyvoj charakteru. Co tady s rozumem? Zbyva nam jen vira v to dobre v lidech, umeni, humor a - racionalita, i kdyz to asi neni mnoho. Nic jineho, co by se dalo postavit proti lhostejnosti, me nenapada. Jenom doufam, ze tech lhostejnych neni zas tak moc.

6. 3. 2003
Patrice de Beer
Zdá se, že schopnost komunikovat není nejsilnější stránkou Evropské unie. EU nemá přímou možnost oslovovat evropské veřejné mínění jako celek. Proto nedokáže být protiváhou verzí událostí, které prezentují jednotlivé členské státy EU. Přitom je pro budoucnost EU nesmírně důležité, aby dokázala komunikovat s občany.

V této souvislosti jsou daleko důležitější fakta realita, veřejné mínění než regulační opatření, státní správa či byrokracie. Vyhýbejme se dřevěnému jazyku.

Proces rozšiřování EU se nevyvíjí zrovna zdárně. V současnosti je zastíněn připravovanou válkou proti Iráku a sdělovací prostředky o něm skoro vůbec nereferují.

Novinář Patrice de Beer píše redakční komentáře pro francouzský deník Le Monde. Publikujeme české shrnutí jeho příspěvku, předneseného na mediální konferenci EU ve Florencii dne 28. 2. 2003.

6. 3. 2003
No jo, to je sice tak, jak píše Statewatch, viz ZDE, ale jen pokud viděno zvenku, ze zemí, které přinejmenším v přemýšlení jsou zeměmi demokratickými. Z pohledu svobodných občanů zemí, které jsou tak demokratické, že bruselský centralismus omezuje jejich demokracii, právo a společnost.
6. 3. 2003
Exotická místa měl by člověk toliko navštěvovat, chce-li si je jako taková uchovat. Jakmile tam začne žít, exotika rychle vyprchává a mění se ve všední skutečnost. Tak je to nezbytné, je nutno si novým podmínkám přivyknout a čím dříve tím lépe. Ze svých dřívějších návštěv tropů vím, že je dobré rychle se přizpůsobit místnímu tempu, tedy výrazně zpomalit. Chodit zvolna a šetřit energií. Mění se i náš biorytmus, slunce vychází v šest a v šest večer zapadá. Západy slunce jsou tu často uchvacující podívanou, jsou však rychlé a náhle na nás spadne klec noci, žádné pozvolné stmívání. Tropická tma je vskutku černá jako kominík. Večery jsou teplé, až horké a život proudí vesele do noci. Po ulicích září lampičky stánkařů, v restauracích večeří lidé u stolků při svíčkách. Vypadá to půvabně a romanticky. Také proto, že v té tmě nejsou vidět trosky budov, ani haldy odpadků a jiná špína. Moje první dny v Dili jsou plny nenadálých zážitků, neustálého objevování nových hodnot kolem sebe i v sobě.

Předchozí reportáže Jaroslava Kováříčka z Timoru jsou ZDE a ZDE
6. 3. 2003
Bývalý prezident Havel vtiskl politické scéně mnohem více, než si možná občané ve své většině myslí. Především vytvořil ve stranách, které s ním nebyly v nutném konfliktu, tzv. "hradní křídla". Jde o funkcionáře, kteří byli ochotni se podílet na tzv. hradní politice. Co to je se snadno ozřejmí z Havlových akcí, preferencí a priorit zvláště patrných z období Havlovy - Tošovského vlády. Stačí vzpomenout na vstup strategického partnera do Aero Vodochody, tak nápadně výhodný pro amerického strategického partnera - například. Odměnou hradním křídlům byla vstřícnost struktur s Hradem spřízněných, například "veřejnoprávních" médií (stačí vzpomenout na chování hradního křídla ČSSD v "televizní krizi") a také mezistranický prostor pro vyjednávání napříč hradními křídly uvnitř stran dnešní koalice. Ten dával větší vyhlídky na úspěch při prosazování kandidátů na některá klíčová místa. Není pochyb, že z tohoto podhoubí vznikla i současná vláda. Nehradní části koaličních stran nebyly zavzaty. Někdo se jistě může cítit podveden, ač Špidla bez dostatečného zmocnění deklaroval již před volbami vznik právě takové vlády.

Občas vidíme archivní záběry napjatě očekávajícího hloučku před vyhlášením odhadu volebních výsledků. Předseda Špidla s ulehčením odfukuje. Že bude většina jednokřeslová s Hanou Marvanovou, to ještě nevěděl. Co vědět musel, nebo aspoň určitě měl, je ideová orientace US, opravdu fundamentalistické nejpravicovější pravice a měl znát i zkušenosti s vládnutím s lidovci. Byl však rozhodnut léta předem (mám důvod na tomto přesvědčení trvat). Ještě před volbami se tak zbavil všech jiných variant a tím i manévrovacího prostoru. Jaképak jeho rozhodnutí, je-li vládnuto skrze něj.

Jestli členská základna strany, která Špidlu pomohla vytvořit, měla výhrady k "opoziční smlouvě", pak její výhrady k US, ale i ke KDÚ-ČSL jsou mnohem větší, aniž by kladla na váhu, že ODS je spolehlivější ve své vypočítatelnosti a pragmatičtější navzdory rétorice a celistvější navzdory vnitřním konfliktům. A tak ODS i KSČM budou nutně těžit z chyb vyplývajících ze samotné ideové nesourodosti Havlem jmenované koalice (i pro členy koaličních stran nepřehlédnutelné a těžko stravitelné).

6. 3. 2003
Na Západním břehu ve vesnici Assawija židovští kolonisté stříleli do skupiny dětí, které podle hlášení okupačních jednotek házely kameny na izraelská auta, 14 letého chlapce těžce zranili. Okupační jednotky oznámily, že nemohly dopadnout pachatele.

V Tulkramu byl zabit mladík, izraelská strana tvrdí, že k tomu došlo proto, že prý byl ozbrojen. Mluvčí izraelské armády oznámila, že pastevec Abduláh Aššhab ve věku 75 let, který obvykle pásl své stádo ovcí v Gaze v blízkosti židovské kolonie Natazarím, byl zastřelen z bezprostřední blízkosti. Izraelská policie prohlásila, že případ prošetří.

Podle BBC v arabštině a Arabs48 zpracovala pro BL na Blízkém východě Jana Malá.

6. 3. 2003

Sebevaržedný atentátník odpálil ve středu v přeplněném autobuse v městě Haifa na severu Izraele bombu, umístěnou na svém těle, a usmrtil jí nejméně patnáct osob a mnoho lidí zranil. Asi deset lidí zemřelo na místě a další v nemocnici, konstatovaly úřady. Desítky osob byly vážně zraněny. Byl to první teroristický útok od ledna letošního roku. Došlo k němu přibližně ve 14.17 místního času (13.17 českého času) v boahté čtvrti nedaleko hory Carmel. V autobusu byli především studenti z nedaleké univerzity v Haifě.

V minulosti reagoval Izrael na sebevražedné atentáty tvrdými vojenskými odvetnými opatřeními a obviňoval z nich Jásira Arafata. Kritizoval Palestinskou správu, že proti teroristům nezasahuje.

Avšak tentokrát zřejmě Izrael nezasáhne, neboť Spojené státy daly najevo, že si před vyřešením irácké krize nepřejí zhoršení izraelsko-palestinského konfliktu.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE

6. 3. 2003
Po třetím vrcholném zasedání během jednoho týdne zůstává oficiální postoj arabských a islámských zemí k Iráku beze změny. V návaznosti na informace o vrcholném summitu Ligy arabských zemí (LAS), který se konal 1. března 2003 v egyptské letovisku Šarm aš-Šejch (podrobnosti v angličtině viz ZDE) přinášejí Britské listy překlad textu dvou ze čtyř závěrečných prohlášení summitu.

Během středy přinesla arabská média zprávu, že komise navržená LAS v bodě 7. níže uvedeného textu zmíněného usnesení by měla během čtvrtka 6. března navštívit sídlo OSN v New Yorku.

Ve středu 5. března skončilo v katarském Dauhá jednodenní mimořádné zasedání zemí Organizace islámské konference (OIK), na kterém postoj islámských zemí k irácké krizi projednávali zástupci 54 z 57 členských zemí této organizace. Závěrečné prohlášení OIK představuje pozici téměř identickou s níže uvedeným prohlášením Ligy arabských států, jakož i se stanoviskem z jednání afrických zemí v Paříži a zemí Hnutí nezúčastněných zemí v Kuala Lumpuru, která se konala v minulém měsíci. Všechna jasně odmítají možnost válečného útoku na Irák. Do oficiálního programu zasedání Organizace islámské konference nakonec nebyla zařazena ani iniciativa Spojených arabských emirátů navrhující exil pro Saddáma Hussejna a jeho vedení výměnou za odvrácení válečného útoku (anglicky viz např. ZDE), ani úterní íránské návrhy na řešení irácké krize.

I na středečním jednání v Dauhá došlo k otevřené roztržce mezi zástupci dvou členských zemí, tentokrát Iráku a Kuvajtu (anglicky ZDE a ZDE).

Publikujeme překlad textů prohlášení LAS vydaného 1. 3. 2003 z arabského originálu podle syrské tiskové agentury Saná zveřejněného 2. 3. 2003 v deníku Tišrín. Do češtiny přeložila Ivana Bošinová.

5. 3. 2003
Pro Statewatch připravil profesor Steve Peers z Human Rights Centre, University of Essex

Přístupové smlouvy o přístupu k EU pro zamýšlené brzké rozšíření EU jsou zatím nejkomplexnější a nejambicióznější v historii EU. Při čtyřech předchozích rozšířeních přijala EU celkem devět nových členů, zatímco nyní se plánuje přijmout deset členů najednou.

V oblasti justice a vnitra a ve volném pohybu osob obětovaly uchazečské státy hodně. Volný pohyb pracovníků a služeb mezi novými a starými členskými státy bude odložen o sedm let a doba plné aplikace schengenských pravidel dokonce není na určito stanovena. Avšak zatímco úplné zrušení hraničních kontrol mezi starými a novými státy bude trvat mnoho let, od nových členských států se očekává uplatňování kontrol na vnějších hranicích EU a také vízového režimu (až na drobné výjimky) EU okamžitě. To odřízne lidi na východní hranici budoucí EU od svých sousedů, se kterými jsou spojeni tradičními obchodními a lidskými vazbami.

Navíc jsou závazky nových členských států co se týká justice a vnitra poněkud nejasné a možnost uložit jim sankce za porušení těchto závazků jsou též nejednoznačné jednak v tom, za jaké kroky mohou být uloženy a jednak v konkrétní náplni těchto sankcí. Je zřejmé, že budou muset aplikovat pravidla EU pro určení, který členský stát je odpovědný za bezprostřední vypořádání žádosti uprchlíků, zatímco možnost jejich vlastních občanů žádat o azyl bude dramaticky omezena.

Nové členské státy tím pádem budou řadu let v "druhé třídě" evropské integrace.

Informaci v češtině připravila Helena Svatošová, originál a další informace jsou ZDE
Kopie mapy Soukupovy cesty ke Kábulu z německého týdeníku News
5. 3. 2003
David Soukup
Skoro rok a půl se za mnou vláčí otázka: "Kde vlastně byl?" A zároveň jsem po celou tu dobu napadán některými (to zdůrazňuji) žurnalisty, nechybějí urážky a osočování, které jsou legitimizovány tím, že se nebráním (jak také, že?). Pravdě a férovému jednání se přibouchly dveře. Skupinka lidí, třeba někteří lidé v ČT, si prostě vytvořila monopol na pravdu a určují, komu se věřit v téhle zemi má a komu ne, kdo má pravdu a kdo ji nemá.

Naposledy minulý týden vyplula znovu na povrch již klasická otázka, která se přidává v novinářských kruzích k lepšímu: "Kde byl reportér deníku Super David Soukup při reportážích z Afghánistánu?" Novináři Soukupovi začali celkem vtipně přezdívat "Volá Kábul" a ještě dlouhé měsíce vyvstávaly pochybnosti, jestli náhodou neležel v pákistánském hotelu a články o afghánské realitě si necucal z prstu. Minulý týden v pořadu ČT Média si rýpnul i publicista Jan Urban. Soukupa přímo nejmenoval, ale z kontextu vyplývalo, kdo má být tím srabem, který byl podle Urbana 150 km od Kábulu.

Davida Soukupa to už docela štve. Jeho vyjádření vyšlo už krátce po prvních spekulacích na podzim roku 2001 na Světě Namodro, ale poznámky neutuchaly. Investigativci z Fakt přispěchali s objevnou reportáží, která zapadala do tehdejší drsné kritiky Superu - v tom samém vydání Fakt totiž Superu věnovali hned dvě reportáže, druhá byla o lživém obvinění herečky Šafránkové, že je alkoholička. Soukup podle svého vyjádření nemohl vědět, jak jeho kolegové v pražské redakci překroutí jeho slova. Pracovní poměr v deníku také kvůli tomu ukončil k 31. prosinci téhož roku.

David Soukup v reakci na vystoupení Jana Urbana napsal následující dlouhé vysvětlení, v němž podrobně popisuje, kde všude v Afghánistánu byl, co tam dělal a s kým se setkal. Jeho text doplňují přepisy z Televizních novin TV Nova, do kterých telefonoval své aktuální postřehy a z pořadu Volejte řediteli, vysvětluje Filip Rožánek.

5. 3. 2003

Jak lze založit impérium s tisícem dolarů v kapse

Jsou lidé, kteří si nedovedou představit život bez Vaška a druzí, kteří si jej nedovedou představit s Vaškem. Příjmení si dosaďte libovolné...

Jsou lidé, kteří tvrdí, že za dvanáct let od "sametové revoluce" se nic nezměnilo, kromě jmenovek premiérů na dveřích. A pak jsou lidé, kteří tvrdí, že do politiky nemusí sami chodit, protože si koupí vždy ty politiky, kteří volby vyhrají. A až úplně na konec - jsou lidé, kteří se domnívají, že někteří politici se koupit nedají.

Za takového všichni považovali doposud premiéra Špidlu. I přesto, že se obklopil mnoha lidmi, kteří představují typicky českou cestu ke kapitalismu, ačkoliv internacionalizovanou... Prezident Svazu průmyslu a dopravy Kázecký se kdesi nechal slyšet, že jeho svaz mohl poprvé v historii podávat připomínky k vládnímu prohlášení a premiér na ně bral ohled. "Je otevřen názorům, přijímá připomínky, ale hlavně nedělá, že všemu rozumí", tvrdí Kázecký. Má pravdu.

Mimo jiné má totiž k premiérovi přístup i uhlobaron a čerstvý budhista v jedné osobě - Antonín Koláček. Také on je vnímán, jako člověk, který má co říci. Nebo, podle některých sociálních demokratů blízkých Lidovému domu - co nabídnout. Jeho podnikatelskou skupinu Appian znal už dávno před Špidlou i jeho předchůdce Miloš Zeman, který ovšem věděl víc a tak si ho držel od těla... Zřejmě proto, jak mistrně ovládla Koláčkova firma Mosteckou uhelnou společnost a jak v ní stát "bez výstřelu" ztratil majoritu, aby nakonec svůj podíl musel prodat za zlomek ceny. Porážky se neodpouštějí. Ani mezi přáteli. V Mostě se výrazně angažuje předseda odborné komise ČSSD poslanec Hojdar, přezdívaný přáteli i nepřáteli mezi přáteli také - i když kupodivu neoprávněně - "uhlobaron". Angažuje se zde i bývalý "taťka pracujícího lidu", senátor Richard Falbr. Každý má zájmy jiné, ale jedno mají společné. Vnímají dobře mamutí velikost i finanční sílu Mostecké uhelné. Jsou to přeci politici...

V současné době chce Appian koupit i Škodu Plzeň, své aktivity chce tato skupina rozšířit i dalším směrem - uvažuje o koupi ČEZu. Někdo musí vyrábět turbíny dalším elektrárnám a někdo ty turbíny musí kupovat.

To současnému premiérovi ovšem zřejmě tajná služba, na jejíž svodky prý premiér tak dá, zapoměla říci. Stejně jako mu o konglomerátu firem Appian zapoměla říci zřejmě daleko více věcí. Možná proto, že je sama neví. A to už je na pováženou.

Protože žádný finanční mamut onen Koláčkův Appian není. Pouze několik prázdných skořápek, se kterými se dá hrát a které se českým bulíkům a jejich premiérovi jeví jako exotická zlatá vejce, protože je oni sami pomáhají naplnit z volných peněz těch státních podílů a firem, které do podobných zářivých amerických obalů prodávají... Není to jediný takový případ, na který jsme v poslední době narazili. Nedávno to byl uvažovaný prodej Českého Telecomu offshorovému eseróčku C-Tel, předtím prodej čerpacích stanic Petra, kde figurovala údajně americká společnost Chevron Petroleum LCC, o které nikdo nic nevěděl, nejméně však americký Chevron - Texaco ...

Kdo vlastně zprivatizoval za 1 820 064 517 EUR Český Telecom? BL
Eurotank: Podivné okolnosti okolo podivné firmy BL
5. 3. 2003
Marx měl do určité míry pravdu. Myšlenka, kterou převzal od Hegela, že historie v sobě obsahuje vlastní "vestavěnou" dynamiku, je více správná než nesprávná. Kde je důkaz, že jsou tržní kapitalismus a zastupitelská demokracie tak dokonalou formou společenské organizace, že by se nedaly zlepšit? Proč by měly zůstat společenské normy neměnné, vzhledem k tomu, že se ukázalo, že nic jiného v historii neměnné není?

Avšak předvídat, že se kapitalismus změní v něco jiného, je jedna věc. Snažit se tento proces uspíšit, to je věc jiná. Největší chybou komunismu bylo, že si myslel, že společnosti je možno konstruovat. To bylo absurdní, protože společenské vztahy jsou vždy produktem historického vývoje. Vyvíjejí se během času pomalu a většinou zcela neplánovaně.

Zdá se, že to dnešní politikové, ani ti z nich, kteří se stavějí vůči socialismu zcela nepřátelsky, dosud nepochopili. Arogantní pokusy vnutit lidem shora teoreticky vypracované projekty, aniž by byly vzaty v úvahu existující vzorce společenské organizace, znalostí a zkušeností, většinou skončily katastrofou, stejně jako celý stalinský experiment.

Nejdůležitějším poučením z epizody komunismu je to, že společenské reformy musejí být vždycky postupné, pokud mají být úspěšné. Reformátoři totiž nemohou ignorovat moudrost obsaženou v tom, jak se věci dělají nyní. Musejí rozvíjet už existující struktury, nikoliv je radikálně likvidovat.

Týdeník Reflex otiskl ve svém aktuálním čísle vzpomínku Pavla Kohouta na ruského komunistického diktátora Josifa Vissarionoviče Stalina, při příležitosti dnešního padesátého výročí jeho - možná násilného - úmrtí, k němuž došlo dne 5. března 1953. Bohužel, Kohoutův emocionální článek je spíše výpovědí o něm samotném než věcnou analýzou podstaty stalinismu. Je hlavně pokusem o vysvětlení, proč lidé jako Kohout v mládí Stalinův vražedný režim nekriticky podporovali. Kohout právem poukazuje na to, lidé Stalinův režim milovali, protože to pro ně bylö náboženství.

Jsem přesvědčen, že skutečná, řádná, racionální a věcná analýza toho, co znamenal stalinský režim pro Rusko i pro střední Evropu, by byla při příležitosti dnešního padesátého výročí jeho úmrtí? zavraždění? (viz ZDE) nesmírně užitečná. Byl¨to přece právě Stalin, bez něhož by pravděpodobně vůbec nebylo expanze komunismu do středovýchodní Evropy, a život i v současné České republice by byl zřejmě zcela jíný.

V tomto smyslu se mi zdá do určité míry nešťastné rozhodnutí Reflexu požádat "pamětníka", někdejšího stalinistu, Pavla Kohouta, aby se na diktátora článkem rozpomněl. Těžko totiž od takového článku vlastně čekat víc, než emocionální bití se v prsa - a nic víc jsme se v něm ani nedočetli.

Britský hospodářský deník Financial Times věnoval minulou sobotu (1.3. 2003) padesátému výročí Stalinovy smrti celou víkendovou přílohu. Hlavním jejím článkem byla reportáž dnešního britského novináře, jehož matka, Polka, měla koncem třicátých let to neštěstí, že žila v jižní části Polska, kterou anektoval Stalin a většinu jejího obyvatelstva deportoval na nucené práce do Ruska. Článek jedné historičky srovnal charakteristické rysy Stalina, Kim Džon Ila, Saddáma Husajna (který se silně inspiroval Stalinem a vlastní o Stalinovi celou knihovnu), přinesl rozhovor s nyní pětaosmdesátiletým britským historikem Robertem Conquestem, jehož dílo The Great Terror v šedesátých letech poprvé podrobně popsalo existenci stalinových koncentračních táborů (srovnáním sovětských demografických statistik Conquest tehdy přesvědčivě odhalil, že ze sovětského obyvatelstva záhadně zmizely miliony lidí) a analýzu, které čelné spisovatele Stalin zničil¨.

Avšak nejzajímavější z celé přílohy byl podle mého názoru tzv "opening shot", "úvodní výstřel", redakční komentář od Michaela Prowse. Z něho je úvodní citát k tomuto textu. Důležité je totiž, jak se ze Stalinova dědictví můžeme poučit pro budoucnost. A to právě vynikajícím způsobem vysvětluje Prowse, jehož argumentaci shrnujeme níže. Škoda, že se o něco podobného nepokusil Reflex ani Pavel Kohout.

O životě a "díle" velmi inteligentního, avšak i velmi kontroverzního spisovatele a politického aktivisty Pavla Kohouta vydal nedávno knižní studii Pavel Kosatík. V Britských listech jsme ji recenzovali ZDE
6. 3. 2003
1. března 2003 se uskutečnila v Brně ustavující valná hromada Občanského sdružení přátel Fora pro česko-rakouský dialog. Mimo četných zástupců občanských sdružení obou zemí se na této činnosti podílí také Táňa Fischerová, poslankyně, která se zajímá o dobré vztahy s Rakouskem, a Ulrike Lunacek, poslankyně a zahraničněpolitická mluvčí strany Zelených ve Vídni. Zájem projevili i další poslanci obou parlamentů, kteří se však z časových důvodů nemohli do Brna dostavit.

Toto je tiskové prohlášení obou příslušníků rakouské strany Zelených.

6. 3. 2003
Máme vládu, početné poslance, nutný senát. Není důležité, že je to příliš velký přepych na tak malý stát. Není důležité, že mnoho jmen zástupců lidu je "na výsluní" již 13 let a dokonce není ani důležité, že ONI veřejně lidu neskládají příliš rádi a ochotně účty, co kdo dobrého (a v čem vlastně dobrého) pro společnost vykonal. Nevadí nám, že si navrhují sami svá privilegia a dokonce dokážeme pochopit, že už dávno ztratili kontakt s běžným životem a každodenními obyčejnými starostmi.
6. 3. 2003
ČSSD je prý v krizi, ale sociální demokratky si jistě i letos svolají k MDŽ konferenci a budou nejen degustovat a rozdělovat rudé růže, ale také diskutovat o násilí na ženách, starých lidech, prostituci a obchodu se ženami. Jejich Velký M. jim dřív toleroval i další jejich stínohry, ba je i blahosklonně sledoval. Možná, že si nyní už konečně předčasný důchodce udělá trochu více času.
6. 3. 2003

Norská veřejnost je pro německo-francouzskou linii, informuje Milena Mrkvánková. Oficiálně proamerické politické strany jsou rozpolcené, vláda je pod tlakem veřejného mínění.

Průzkum veřejného mínění agentury AC Nielsen zveřejněný v deníku Dagsavisen ukazuje, že sedm Norů z deseti je přesvědčeno, že Norsko by mělo v irácké otázce podporovat postoj Francie a Německa. Sotva dva z deseti by podpořili USA.

52% členů strany pokroku (Fr.P.), jejíž oficiální politika proklamovaná vedením je proamerická, je naopak pro návrhy Francie a Německa. Jen 33% členů by podpořilo USA. Strana pravice (H) má obdobné skóre: 53% je pro francouzsko-německou linii, 25% pro americko-britskou.

Podle mínění profesorky politologie z Univerzity v Oslo H. M. Narud se norská vláda zatím vyjadřuje na obě strany. Průzkumy ukazují, že je na ni vyvíjen obrovský tlak veřejného mínění, které je pro francouzsko-německou linii. Podle profesorky Narud hodně hovoří pro to, aby premiér Bondevik zvolil stranu USA, a to bude velice nepopulární rozhodnutí.

5. 3. 2003
Triumf. Francouzský prezident Jacques Chirac ukončil včera v Oranu svou třídenní návštěvu Alžírska, vůbec první návštěvu francouzského prezidenta od nezávislosti Alžírska v roce 1962, za mohutné aklamace davu stovek tisíců lidí v zaplněných ulicích. "Bahia" (záře) -- říkají Alžířané.
5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
5. 3. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 100 111 3917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2003 "Antiglobalisté" nevyzývají k sebevraždám, ale k aktivitě a emancipaci společnosti Ondřej  Slačálek
6. 3. 2003 Je to fakt tabu... Vojtěch  Polák
6. 3. 2003 EU neumí komunikovat s občany Patrice  de Beer
6. 3. 2003 Havlovi pohrobci znepřízněni volbou Ivan  David
6. 3. 2003 Pohlednice z Timoru III. Jaroslav  Kováříček
5. 3. 2003 Alžírská "bahia" Josef  Brož
5. 3. 2003 Trabant s karoserií Ferrari aneb kontinuita privatizování v Čechách Štěpán  Kotrba
5. 3. 2003 Livestock aneb "Pozor, stádo!" Tomáš  Vitvar
5. 3. 2003 Vztahy Čechů k jejich sousedům a jejich vývoj Miroslav Václav Steiner
5. 3. 2003 "Klaus podporoval Miloševiče" Tomáš  Linhart

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2003 Norové jsou proti válce v Iráku   
6. 3. 2003 Postoj islámských zemí k Iráku zůstává beze změny   
5. 3. 2003 Čeho se bojí Lidové noviny? Milan  Valach
5. 3. 2003 Proč mě neprávem osočují? O cestě ke Kábulu David  Soukup
5. 3. 2003 Ruský ministr zahraničí nevyloučil, že Rusko užije v Radě bezpečnosti právo veta   
5. 3. 2003 Alžírská "bahia" Josef  Brož
4. 3. 2003 Nacionalismus versus kosmopolitní postoj? Jan  Čulík
4. 3. 2003 Turecký parlament neschválil rozmístění amerických vojsk   
4. 3. 2003 Summit Arabské ligy k Iráku: Ne válce, ano míru a mezinárodní legitimitě Ivana  Bošinová
4. 3. 2003 Prečo "stará" Európa, a nie USA, ergo Izrael? Daniel  Krajcer

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík
20. 1. 2003 Třicet let bojů s Ladislavem Štollem
aneb Jak s tím můžete žít?
Martin  Štoll

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2003 Mezinárodní den žen - Kostlivec jen ve skříních socanů, nebo i ultra-liberálů? Ivo V. Fencl
24. 2. 2003 Sterilizácia Rómok: Rasizmus a diskriminácia vo slovenských nemocniciach? Martina  Ferenčíková
24. 2. 2003 O sterilizácii rómských žien Lubomír  Sedláčik
21. 2. 2003 Vagina monology v Brně   
12. 2. 2003 Saddám Husajn a "profesionálne ženy" Lubomír  Sedláčik
28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   
27. 11. 2002 Nigérie: má být popraven novinář   
27. 11. 2002 Feminismus, muslimský fundamentalismus a soutěž Miss World - už jen v třetím světě   

Školství RSS 2.0      Historie >
27. 2. 2003 Za co se udělují zápočty na škole, kde učí Jan Sokol a Zdeněk Pinc Jan  Čulík
26. 2. 2003 Hejtman Moravskoslezského kraje považuje slova Jaroslava Rösslera za urážlivá Jaroslav  Hlaváček
12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi
27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl
17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České a britské školství: Stačí srovnávat Jaroslav  Vávra
8. 1. 2003 O čekání na důstojné učitelské platy, na důstojné hodnocení učitelů, ale nejen o tom Jaroslav  Vávra
3. 1. 2003 Čeští studenti: "Skotská pohádka" Jan  Čulík

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
27. 2. 2003 Agónie v České televizi pokračuje Jan  Čulík
24. 2. 2003 Zlatá éra sa skončila, Rybníčkov "očisťovací" tím v STV začal svoju kúru Martina  Nemethová
16. 2. 2003 Redaktoři ČT se porvali s odvolaným ředitelem: "Sesadili jsme Balvína a teď mu můžeme dát ještě přes držku" Jan  Čulík
16. 2. 2003 Ukradená televize aneb co na obrazovce nebylo Petr  Štěpánek
13. 2. 2003 Monitor Jan Paula : Česká televize účelově zkreslila Romanův příběh Jan  Paul
30. 1. 2003 Rybníček chce vybudovať konkurenciu Markíze, ale...
Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!
Jana  Matúšová
18. 1. 2003 Národní knihovna má problém s chápáním svého poslání v digitální době Štěpán  Kotrba
6. 1. 2003 Inzerát (na dům, ve kterém už nechci bydlet) Jiří  Koubek
16. 12. 2002 Digitální média veřejné služby III. Zdeněk  Duspiva
16. 12. 2002 Soudnost, pane Berko, soudnost! Štěpán  Kotrba