26. 2. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 2. 2003
Amerika zastává [vůči Evropě] ohledně dvacátého století velmi nadřazený postoj a je to jistě opodstatněné. Ve Washingtonu je v těchto dnech docela jasně cítit pohrdání: "Dvakrát jsme vás nesobecky zachránili a teď, když vás potřebujeme, nemáte odvahu nám pomoci. Ale nám je to jedno."

Avšak na dlouhé, temné měsíce od září 1939, kdy došlo k nacistické invazi do Polska a listopadem 1941, kdy teprve po japonském útoku na Pearl Harbor vstoupili Američané do války, se v této interpretaci historie jaksi zapomíná. Nikdo se nezmiňuje o tom, že když Československo, Polsko, Belgie, Holandsko, Francie a balkánský poloostrov padly do rukou nacistů, americké veřejné mínění se jednotně stavělo nepřátelsky proti této "evropské občanské válce".

Člověk má pocit, že je, třináct let po pádu komunismu, svědkem další dějinné události. Spojené státy se rychle vyvazují ze svých dosavadních závazků a je zjevné, že budou zanedlouho jednat zcela samostatně, bez ohledu na to, co si myslí mezinárodní společenství. Velmi zajímavě se nad tím v listě Guardian v úterý zamyslel známý reportér rozhlasu a televize BBC Alan Little, jehož hlavní myšlenky shrnujeme.

Kompletní článek ZDE
26. 2. 2003
Vážený pane předsedo,

Britské listy přetiskly ZDE v těchto dnech názory paní Ireny Válové z Media Observatory ČR .

Čtenář jmenovaných internetových novin má tak možnost seznámit se s dokumentem, který byl určen Stálé komisi pro sdělovací prostředky Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Potud by bylo vše v pořádku.

Kristián Chalupa, ředitel odboru tisku a informací v Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže píše Jaromíru Talířovi, předsedovi Stálé komise pro sdělovací prostředky v Poslanecké sněmovně ČR:

25. 2. 2003
Stát bude i nadále bojkotovat právo. Na každého, kdo se tento stav odváží komentovat, pošle stížnost do Parlamentu. Stát si stěžuje státu na občana. Snad aby bylo navždy jasné, proč stát nakonec při svém rozhodnutí právo bojkotovat jednoduše musí.. Aby se neřeklo, že podlehl "tvrdému nátlaku" tohoto jediného občana. Přestává být bezpečné žít v tomto státě.

Je český tisk ještě český? TÉMA

Své odhodlání ignorovat zákony dává stát na vědomí písemně prostřednictvím Úřadu pro hospodářskou soutěž. Ředitel odboru tisku Úřadu pro hospodářskou soutěž Kristián Chalupa píše předsedovi Stálé komise pro sdělovací prostředky Parlamentu ČR Jaromíru Talířovi, že "antimonopolní úřad nemá ve své kompetenci ochranu svobody slova". Jinými slovy, český antimonopolní úřad při svém rozhodování nehledí, nerespektuje, nebere v úvahu ani ústavní pořádek této země ani Evropskou úmluvu o lidských právech, kde je Česká republika jednou z Vysokých smluvních stran.

Media Observatory se podle toho zařídí: překlad stížnosti antimonopolního úřadu na Media Observatory předává Komisaři pro lidská práva při Radě Evropy, který je tento týden v ČR a již s Media Observatory jednal.

26. 2. 2003
Tisková informace

Po letech důvěřivého a následně odevzdaného mlčení jsme se rozhodli vystoupit s přímočarým požadavkem na okamžité radikální zvýšení našich mezd. Zdráháme se uvěřit, že máte o jejich úrovni pravdivé informace. Ty lze nejlépe získat přímo z našich výplatních pásek, které Vám v případě zájmu rádi zašleme. Lze z nich vyčíst zřetelné podhodnocení pedagogické, vědecké a umělecké práce univerzitních zaměstnanců. Většina z nás je proto stále naléhavěji nucena uvažovat o odchodu ze školství do jiných sfér, kde jsou vysokoškolsky vzdělaní lidé ohodnoceni v průměru až několikanásobně lépe. Upozorňujeme, že toto krajní rozhodnutí již řada našich, především mladých, vysoce kvalifikovaných kolegů v poslední době uskutečnila. Denně pociťujeme rovněž nezájem nadějných absolventů i renomovaných odborníků o působení na univerzitách. Nám, kteří i přesto zůstáváme, často nezbývá než přivydělávat si mimo hlavní pracovní úvazek.

Vyzýváme fakulty všech českých vysokých škol, aby se k našemu apelu připojily. Domníváme se, že náš protest je poslední možnou výzvou k nápravě současné situace, která podle nás směřuje k otevřené personální krizi na všech tuzemských vysokých školách.

Minimální mzda odborného asistenta by podle našeho názoru měla převyšovat průměrnou mzdu v České republice

Další informace ZDE
26. 2. 2003

Široce se v minulých dnech zabývaly britské sdělovací prostředky případem dvaasedmdesátiletého důchodce Dereka Bonda, který se s rodinou vydal na třítýdenní dovolenou do Jihoafrické republiky, ale namísto zimního koupání v moři a polehávání na plážich byl na nátlak americké FBI zatrčen a strávil skoro celé tři týdny v Jižní Africe ve vězení. FBI tvrdila, že je Derek Bond mezinárodní finanční podvodník a nenechala se přesvědčit ani tím, že - jak v úterý v hlavních večerních zprávách ukazovala televize BBC - vypadá Derek Bond úplně jinak než hledaný muž. Teprve ve středu přiznala FBI, že byl důchodce zatčen omylem a byl z jihoafrického vězení propuštěn. Mezitím totiž FBI našla pravého podvodníka...

Podrobnosti v angličtině např. ZDE

26. 2. 2003
Moje cesta na Východní Timor začala vlastně už v roce 2000, kdy jsem náhodně potkal v Darwinu Timořana Jima Mellora. Tento sympatický mladý muž mi vyprávěl o potížích, které musí jeho čerstvě nezávislá země překonávat. Za jeden z hlavních problémů považoval vysoký stupeň negramotnosti, nedostatek učitelů a prostředků na vzdělávání. Mluvili jsme o tom, že rozhlas je jedním z nejvhodnějších způsobů jak poskytovat lidem užitečné informace. Jenže my máme i nedostatek lidí, kteří by nás učili jak se rádio dělá, posteskl si Jim A tak mne napadlo, že bych mohl využít svých mnohaletých zkušeností v této oblasti a nabídnout svoji pomoc.
26. 2. 2003

Spojené národy v úterý obžalovaly bývalého velitele indonézské armády generála Wiranta ze zločinů proti lidskosti, k nimž došlo během krvavacých voleb v roce 1999 na Východním Timoru, kdy se tam hlasovalo o nezávislosti země.

Generál Wiranto, který je obviňování z masakrování, které postihlo toto bývalé indonézské území během referenda, zorganizovaného OSN, byl obviněn spolu s dalšími šesti generály a bývalým guvernérem Východního Timoru Abilio Soarese.

Avšak Indonézie zřejmě obviněné k soudu v timorském Dili nevydá, takže jde spíše o politické než o právní rozhodnutí.

Podrobnosti v angličtině viz ZDE

26. 2. 2003

Na stránkách Hospodářských novin se dnes odpoledne bude konat diskuse o Českém telecomu. "Jsem zvědavý, co pan Crha bude ve 14:00 odpovídat...," konstatuje Jan Macháček.

Odkazy na diskusi jsou ZDE a ZDE

26. 2. 2003
V poslední době jsme svědky značných aktivit Českomoravského odborového svazu pracovníku ve školství, který usiluje aby o učitelských platech i nadále rozhodoval stát, nikoli kraje. Podle předsedy jeho předsedy Jaroslava Rösslera prý nikde ve světě takový systém není. V neděli odpoledne jednali zástupci tohoto odborového sdružení o svých výhradách s premiérem Vladimírem Špidlou. Ten jim měl přislíbit, že na pondělním zasedání vláda návrh ministra financí Bohuslava Sobotky na to, aby za financování školství odpovídaly kraje, nepřijme. Proto také v pondělí přerušila projednávání návrhu zákona o rozpočtovém určení daní. "Jednání o novele zákona bylo přerušeno. Za čtrnáct dní by měla ministryně školství přinést materiál o systému financování školství v následujícím období," informovala mluvčí vlády Anna Stárková.
25. 2. 2003

OSN se octla uprostřed největší diplomatické konfrontace za mnoho desetiletí poté, co Spojené státy a Velká Británie v pondělí předložily novou rezoluci, která má umožnit příští měsíc útok na Irák. Podle rezoluce Irák nevyužil "poslední příležitosti" vyhnout se válce.

Avšak Francie a Německo na to okamžitě reagovaly předložením alternativní strategie, z níž vyplývá, že si zajistily podporu Ruska a Číny pro mírový plán, který by poskytl Iráku více času.

V důsledku toho není jisté, zda bude britsko-americká rezoluce přijata. Německý kancléř Gerhard Schröder uvedl, že většina členů Rady bezpečnosti OSN podporuje francouzsko-německé návrhy. V reakci na nedávný výrok amerického ministra obrany Rumsfelda, který charakterizoval Německo a Francii jako "starou Evropu," řekl Schröder, že francouzsko-německé návrhy představují názory "staré dobré Evropy". Dodal: "Vědomí toho, co je to válka, je hluboce zakořeněno do kolektivního vědomí národů Evropy. Z toho důvodu chtějí Německo a Francie mírové odzbrojení Iráku."

Prezident Bush konstatoval, že americko-britská rezoluce bude zkouškou pro relevanci OSN, a dodal, že jestliže ji OSN neschválí, Spojené státy zaútočí na Irák samy.

Avšak podle nejnovějšího amerického průzkumu veřejného mínění deníku Washington Post a televize ABC je přesvědčena většina Američanů, že by USA měly získat podporu Rady bezpečnosti OSN a jen 39 procent Američanů zastává názor, že by měla Amerika "jednat rychle" bez podpory Rady bezpečnosti.

Pokud by Spojené státy a Británie šly do války proti Iráku bez podpory Rady bezpečnosti OSN, bylo by zřejmě vážně ohroženo politické postavení britského premiéra Tonyho Blaira.

Rezoluci předložily Spojené státy, Británie a Španělsko a podpořilo ji Bulharsko.Ostatních 11 členů Rady bezpečnosti OSN se zatím staví proti rezoluci záporně. Ve snaze získat ostatní členy Rady bezpečnosti na svou stranu je návrh této rezoluce daleko mírnější, než se původně očekávalo, a v podstatě do značné míry opakuje a rozmělňuje obsah rezoluce č. 1441.

V rozhovoru s Danem Ratherem z CBS News konstatoval Saddám Husajn, že zřejmě nedá rozkaz k likvidaci svých raket středního doletu al-Samoud II., protože prý neporušují limity, určené OSN.

Americký ministr zahraničí Colin Powell konstatoval v Pekingu, že by válka proti Iráku mohla začít do tří týdnů. V pondělí zdůraznil, že "je načase zasáhnout" proti Saddámu Husajnovi.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE ZDE

26. 2. 2003
Zástupci Oddělení izraelské policie pro potírání podvodů a korupce budou v Jihoafrické republice vyšetřovat židovského milionáře Cyrila Kerna ohledně půjčky ve výši jednoho a půl milionu dolarů, kteerá byla poskytnuta jeho příteli Šaronovi. Tato záležitost začala v roce 1999, kdy se zjistilo, že Šaron při volbách na předsednictví strany Likud získal tuto finanční částku nezákonným způsobem. Podle prvních prohlášení Ariela Šarona vzniklo podezření, že jeho synové Žalaad a Omrí získali tuto půjčku, aby jejich otec mohl vrátit tento obnos, který dlužil, a že se jedná o protizákonný úplatek a porušení důvěry.

Podle internetových zpráv "Arabs48" zpracovala a z arabštiny přeložila Jana Malá.

26. 2. 2003
Značne čítaný a vplyvný americký denník Christian Science Monitor uverejnil článok svojho spolupracovníka o situácii Rómov na Slovensku. Pre toho, kto pozná reálny obraz vecí, ide o doslova šokujúce čítanie, ktoré veľmi plasticky ukazuje, aký nesprávny dojem o skutočnosti možno sprostredkovane dostávame napr. aj o "diabolskom" Iraku, či pri iných témach, kde je tvorba verejnej mienky viac - menej plne závislá od mediálne sprostredkovaného obrazu.

Poznámka ŠOK: Arie Farnam je absolventka slovanských studií a "liberal arts" - žurnalistiky na Lawrence University v Appletonu, Wisconsin. V současné době jedna z tisíců amerických "freelance", pobývající v kavárnách a pubech v bohémské Praze. Působí jako aktivistická "novinářka", v nedávné době jako iniciátorka protestů proti zahájení války v Iráku; někdy zase zpracovává "reportáže" o budoucnosti NATO, budoucnosti vysílání RFE, jindy zase analyzuje neutěšenou situaci jihoamerických indiánů, témata života křesťanů v Bosně, polských zemědělců, gerilové války v Kolumbii, ukrajinských dětí ulice či lidských práv v Kazachstánu, bezpečnostní situace v Makedonii a situaci místních Albánců, export semtexu z Pardubic, cikáňat na východním Slovensku, kauzy "Matiční"...

Publikuje převážně v Prague Postu a Christian Science Monitoru, případně na webech mezinárodních aktivistických uskupení. Pikantní je, že Arie Farnam patří mezi tu část populace, která musí používat velmi silné brýle po dvacet čtyři hodin denně. Její reportáže to nemůže neovlivnit.

Nemám nic proti veřejným aktivitám. Nemám nic proti mediálním "bojovníkům" za práva kohokoliv. Od přežití ještěrek, přes odpůrce či příznivce potratů, po kampaně za celosvětový zákaz pěchotních min. Nemám vůbec nic ani proti mírovým aktivistům, pokud zůstanou pouze aktivisty - klidně je budu i publikovat jako jednu z mnohdy opomíjených a přehlížených "stran sporu". Což také Britské listy udělaly, když Arie Farnam publikovaly text jejího dopisu a apelu na demonstrany proti válce v Iráku. Nemám ani vůbec nic proti "odvozené" žurnalistice "tvořené" přes internetové vyhledavače, pokud je používána s obezřetností a mírou - a pouze jako výplňový materiál. České deníky používají výplňové materiály z ČTK běžně na polovině svého rozsahu... Pokud se ale výpňové rešerše stanou "kmenovým" "zpravodajstvím" - navíc velkého tištěného deníku, je to na pováženou. Zvláště tehdy, když jako informační zdroje rešeršisty slouží aktivistické zdroje a editor na druhém konci zeměkoule nemá šanci ověřovat jejich pravdivost ani objektivitu takové "žurnalistiky"... Nelze být zároveň v Ekvádoru, na Ukrajině a v Praze. A nelze být zároveň reportérem-odborníkem na romskou problematiku, post-komunistické reálie Polska, klimatické změny, sionismus a konflikt Izraele s Palestinou, Balkán, NATO a globální politiku. Pokud takové spektrum "specializací" editor svým dopisovatelům povolí, je to závažné riziko. A to by si měla vyřešit redakce Christian Science Monitoru, a pravděpodobně v celém světě... Nezbývá než: důvěřovat, ale prověřovat.

Monitor "žurnalistických" aktivit Arie Farnam na CSM v časových souvislostech ZDE

Ľubomírem Sedláčikem komentovaný článek - zdroj CSMonitor v angličtině ZDE
26. 2. 2003
Jindra Vavruška
Na serveru fincentrum.cz jsem objevil poněkud zavádějící článek o poplatcích za úvěrový rámec (viz URL dále v textu) a když jsem na něj reagoval, e-mail se mi vrátil s tím, že mailbox redakce je již zcela plný. Vypadá to, že redakce@fincentrum.cz používá protispamový filtr (některé filtry se přesně takhle chovají). Původní článek:

"eBance se platí i za úvěr, který neposkytla" viz ZDE

Moje reakce:

26. 2. 2003

Z deníku Granma z 22.února 2003:

Významného českého novináře Julia Fučíka, autora Reportáže psané na oprátce, si při příležitosti stého výročí jeho narození připomněla skupina jeho kolegů z provincie Havana v rámci oslav čtyřicátého výročí Svazu novinářů Kuby, napsal Juvenal Balán

Oslavný projev o antifašistickém bojovníkovi na konferenci, konané ve video sále Polygrafického kombinátu Granma, přednesl Jorge Turner, koordinátor Střediska latinoamerických studií z Národní autonomní university Mexica (UNAM).

Současně Ernesto Vera, ředitel Oblastního střediska Mezinárodní organizace novinářů (MON) pro Latinskou Ameriku, znalec života a díla Julia Fučíka, připomněl, že novinářské sklony tohoto vojáka pera se projevily již v útlém věku 12 let, kdy založil ručně psaný časopis, věnovaný rodičům. Řekl o něm, že ze čtyřiceti let života věnoval práci novináře z povolání dvacet tři. Uvedl pak úryvky z různých Fučíkových prací, mezi nimi nejdojemnější momenty z Reportáže psané na oprátce, v níž s velkým mistrovstvím popsal mučírnu ve věznici.

Překlad: Zdeněk Jemelík

26. 2. 2003

Omluva. Jan Čulík se koncem tohoto týdne účastní na pozvání Evropské unie konference European University Institute o sdělovacích prostředcích zemí připravujících se na vstup do EU, která se koná ve Florencii. Pokud se mu nepodaří zajistit si na místě internetové připojení, páteční Britské listy vyjdou v omezenějším rozsahu

26. 2. 2003
Aj keď sa tomu ešte stále veľa ľudí bráni, komunizmus je platforma, ktorej je nosným pilierom tak katolícka Cirkev, ako aj marxizmus. Je mi jasné, že na oboch stranách pomyselnej barikády sa nájdu ortodoxní horlivci, ktorí by ma neváhali ukrižovať, ale ja naozaj nemôžem hlásať nič iné než nekompromisné fakty.
26. 2. 2003
POKRAČOVANIE z minulého týždňa

Pozrime sa, v našej malej fikcii, na to, ako sa Slovensku darí po prijatí do Európskej únie. Ako sme videli, vstup neznamenal automaticky využitie všetkých možností a ani únia nedokázala úplne prekročiť tieň "národnej suverenity".

Reálne pociťovaná existencia problémov prispela k úsiliu niektorých členských štátov prehĺbiť integráciu v oblastiach, ktoré považovali za mimoriadne dôležité. Zatiaľ sa využívajú možnosti, ktoré im poskytuje text ústavnej zmluvy - články o zvýšenej či posilnenej spolupráci.

26. 2. 2003
Môžeme bilancovať a sumarizovať, kritickým okom hodnotiť štruktúru programu a kvalitu uvádzaných diel. Banovať, že sme nestretli Ivanu Chýlkovú. Prípadne ľutovať, že sme ju stretli. Môžeme donekonečna rozmýšľať o tom, prečo my Slováci nie a nie sa zmôcť na podobnú akciu. Minulý týždeň sme totiž mali možnosť zrásť s filmovým plátnom počas desiateho ročníka festivalu Febiofest.
26. 2. 2003

Načo je nám vlastne vláda?

Viedeň

Wolfgangovi Schüsselovi sa páči rola "dominátora" rakúskej politiky - no vládu to krajine neprinieslo. Otázka, či bude Rakúska ľudová strana (ÖVP) vládnuť sama, alebo pristúpi čoskoro k predčasným voľbám, zostáva zatiaľ nezodpovedaná. A tak sa čoraz viac ľudí pýta, načo je nám vlastne vláda - očividne to ide aj bez nej.

Začiatkom septembra 2002 ohlásili niektorí ministri za Stranu slobodných (FPÖ) svoje odstúpenie potom, ako prehrali vnútrostranícky boj. Stále však sedia za stolmi a bez chuti plnia úlohy. Nový parlament si Rakúsko zvolilo 24. novembra 2002, novú vládu však krajine dodnes nepriniesol. Nedočkavosť obyvateľov rastie a aj prezident požiadal zodpovedných, aby sa poponáhľali.

25. 2. 2003
Samozřejmě, že ne. Vždy je ale prospěšné posoudit morální oprávněnost nějakého kroku tím, že na chvilku vyměníme role. Tak si to zkuste představit:

Česká vláda se rozhodla, že je potřeba "zlepšit svět". Někde se musí začít, a tak si vzala na mušku zemi, která má agenty po celém světě -- USA. Navíc USA mají ropu, hodně ropy...

A tak zkusíme spolu s vládou najít záminku, proč USA napadnout. Ano, buďme při tom posuzování trochu jednostranní, snažme se na chvíli vidět jen zápory. Hledáme přece důvody k válce. Hledáme nepřítele.

25. 2. 2003
Souhlasím s Michaelem Brennerem a Jeffem Rigsbym, kteří poukazují na skutečnost, že si americká diplomacie sama v posledních týdnech podvrátila vlastní postoj a zcela uvěřitelný argument -- že je totiž Saddám Husajn skutečnou hrozbou a že by byl svět na tom lépe bez něho, argumentoval na stránkách blueear.com londýnský historik Martin D. Brown.

Autor pokračuje: Účastnil jsem se také demonstrace v Londýně v předminulou sobotu, částečně v důsledku svých vlastních pochybností ohledně současných plánů na válku proti Iráku a v důsledku toho, že dosud neexistují žádné plány ohledně toho, co se má stát po invazi. Částečně jsem chtěl tuto pozoruhodnou demonstraci vidět. Byla to skutečně akce, která dělala na člověka obrovský dojem, ať už má člověk jakékoliv politické názory, a myslím, že se to týká samého jádra složité otázky ohledně interakce mezi veřejným míněním a tvorbou zahraniční politiky. Je to otázka, o níž se ve většině demokracií debatuje už padesát let: jde o to, zda by měli vedoucí politikové poslouchat názory veřejnosti, anebo zda by měli veřejnost naopak vést. V dnešním světě nalezneme obojí metodologii.

5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
4. 2. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. Za nesmysly, které vycházejí např. v Mladé frontě dnes, vydáte ročně cca 3000 Kč. Proč nepodpořit menší částkou, rozdělenou na drobné splátky, nezávislou žurnalistiku Britských listů? S finančním rozpočtem bychom mohli dělat daleko podstatnější práci než dosud.

Všichni spolupracovníci časopisu na něm pracují ve veřejném zájmu zadarmo, případně ho dotují z vlastních zdrojů, někteří velmi podstatně. Finanční dary nám umožní dělat více práce ve veřejném zájmu s větším počtem spolupracovníků a profesionálněji.

Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet č.: 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s. Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1. Variabilní symbol pro příspěvky 2002 (ti, po nichž chce banka konstantní symbol, mohou použít 0558).Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2003 Jsme svědky rozkladu atlantického společenství?   
26. 2. 2003 Pohlednice z Timoru I. Jaroslav  Kováříček
26. 2. 2003 ÚOHS: Tvrdý nátlak paní Válové z Media Observatory by byl bojkotem práva   
26. 2. 2003 Za závazek banky poskytnout úvěr se platí Jindra  Vavruška
25. 2. 2003 Historie amerických intervencí v Latinské Americe a v karibské oblasti   
25. 2. 2003 Byl Stalin zavražděn, aby nedošlo k třetí světové válce?   
25. 2. 2003 Jak americká diplomacie sama sebe ochromuje Martin D. Brown
25. 2. 2003 Cesta k februáru 1948 Peter  Greguš
24. 2. 2003 Další telefonní podvody v Německu Radek  Mokrý
24. 2. 2003 Turecko, Kurdové, sankce a morální válka proti Iráku   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
25. 2. 2003 Konflikty roku 2003 Viktor  Kovaľov
25. 2. 2003 Jak americká diplomacie sama sebe ochromuje Martin D. Brown
25. 2. 2003 Telemost mezi studenty v Bagdádu a ve Virginii Ivana  Bošinová
25. 2. 2003 Krize v Radě bezpečnosti   
24. 2. 2003 Americká strategie národní bezpečnosti a Projekt pro nové americké století   
24. 2. 2003 Turecko, Kurdové, sankce a morální válka proti Iráku   
24. 2. 2003 DOKUMENT: Návrh rezoluce USA a Británie k problematice Iráku   
21. 2. 2003 Budou čeští odpůrci války v Iráku proti vstupu do EU? Štěpán  Kotrba
21. 2. 2003 DOKUMENT: Strategie národní bezpečnosti USA   
21. 2. 2003 Bývalý šéf saúdské rozvědky: Válka v Iráku povede ke zvýšení globálního terorismu   

Je český tisk ještě český? RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2003 ÚOHS: Tvrdý nátlak paní Válové z Media Observatory by byl bojkotem práva   
25. 2. 2003 Media Observatory: Český antimonopolní úřad ignoruje ústavní pořádek   
11. 2. 2003 Media Observatory varuje před monopolizací českého tisku   
11. 2. 2003 Vltava-Labe-Press bylo před volbami vázáno smlouvami vůči politikům? Štěpán  Kotrba
14. 1. 2003 PODIVEN: Manipulace s dějinami první republiky Věra  Olivová
17. 12. 2002 Co nebylo v novinách: jak psaly o válce proti Afghánistánu některé české a britské deníky Nellie  Woods
12. 12. 2002 Media Observatory ČR protestovala Evropské komisi proti monopolním praktikám v ČR   
12. 11. 2002 Media Observatory ČR k nejvážnější situaci tisku v ČR od roku 1989   
23. 10. 2002 Aktivistická česká publicistika za okupace aneb příběh záhadně zmizelého novináře Jaroslava  Čajová
8. 10. 2002 Česká média v průběhu zasedání MMF/SB 2000 nebyla nestranná Eva  Kunzová

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2003 Sterilizácia Rómok: Rasizmus a diskriminácia vo slovenských nemocniciach? Martina  Ferenčíková
24. 2. 2003 O sterilizácii rómských žien Lubomír  Sedláčik
21. 2. 2003 Vagina monology v Brně   
12. 2. 2003 Saddám Husajn a "profesionálne ženy" Lubomír  Sedláčik
28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   
27. 11. 2002 Nigérie: má být popraven novinář   
27. 11. 2002 Feminismus, muslimský fundamentalismus a soutěž Miss World - už jen v třetím světě   
26. 11. 2002 V Londýně nebo v Africe, soutěž Miss World je stále ponižující   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík
20. 1. 2003 Třicet let bojů s Ladislavem Štollem
aneb Jak s tím můžete žít?
Martin  Štoll

Školství RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2003 Hejtman Moravskoslezského kraje považuje slova Jaroslava Rösslera za urážlivá Jaroslav  Hlaváček
12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi
27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl
17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České a britské školství: Stačí srovnávat Jaroslav  Vávra
8. 1. 2003 O čekání na důstojné učitelské platy, na důstojné hodnocení učitelů, ale nejen o tom Jaroslav  Vávra
3. 1. 2003 Čeští studenti: "Skotská pohádka" Jan  Čulík
3. 1. 2003 Platy učitelů Radek  Sárközi

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2003 Zlatá éra sa skončila, Rybníčkov "očisťovací" tím v STV začal svoju kúru Martina  Nemethová
16. 2. 2003 Redaktoři ČT se porvali s odvolaným ředitelem: "Sesadili jsme Balvína a teď mu můžeme dát ještě přes držku" Jan  Čulík
16. 2. 2003 Ukradená televize aneb co na obrazovce nebylo Petr  Štěpánek
13. 2. 2003 Monitor Jan Paula : Česká televize účelově zkreslila Romanův příběh Jan  Paul
30. 1. 2003 Rybníček chce vybudovať konkurenciu Markíze, ale...
Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!
Jana  Matúšová
18. 1. 2003 Národní knihovna má problém s chápáním svého poslání v digitální době Štěpán  Kotrba
6. 1. 2003 Inzerát (na dům, ve kterém už nechci bydlet) Jiří  Koubek
16. 12. 2002 Digitální média veřejné služby III. Zdeněk  Duspiva
16. 12. 2002 Soudnost, pane Berko, soudnost! Štěpán  Kotrba
13. 12. 2002 "Pekařství " nebo "ČT"? Jiří  Koubek