25. 2. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 2. 2003

OSN se octla uprostřed největší diplomatické konfrontace za mnoho desetiletí poté, co Spojené státy a Velká Británie v pondělí předložily novou rezoluci, která má umožnit příští měsíc útok na Irák. Podle rezoluce Irák nevyužil "poslední příležitosti" vyhnout se válce.

Avšak Francie a Německo na to okamžitě reagovaly předložením alternativní strategie, z níž vyplývá, že si zajistily podporu Ruska a Číny pro mírový plán, který by poskytl Iráku více času.

V důsledku toho není jisté, zda bude britsko-americká rezoluce přijata. Německý kancléř Gerhard Schröder uvedl, že většina členů Rady bezpečnosti OSN podporuje francouzsko-německé návrhy. V reakci na nedávný výrok amerického ministra obrany Rumsfelda, který charakterizoval Německo a Francii jako "starou Evropu," řekl Schröder, že francouzsko-německé návrhy představují názory "staré dobré Evropy". Dodal: "Vědomí toho, co je to válka, je hluboce zakořeněno do kolektivního vědomí národů Evropy. Z toho důvodu chtějí Německo a Francie mírové odzbrojení Iráku."

Prezident Bush konstatoval, že americko-britská rezoluce bude zkouškou pro relevanci OSN, a dodal, že jestliže ji OSN neschválí, Spojené státy zaútočí na Irák samy.

Avšak podle nejnovějšího amerického průzkumu veřejného mínění deníku Washington Post a televize ABC je přesvědčena většina Američanů, že by USA měly získat podporu Rady bezpečnosti OSN a jen 39 procent Američanů zastává názor, že by měla Amerika "jednat rychle" bez podpory Rady bezpečnosti.

Pokud by Spojené státy a Británie šly do války proti Iráku bez podpory Rady bezpečnosti OSN, bylo by zřejmě vážně ohroženo politické postavení britského premiéra Tonyho Blaira.

Rezoluci předložily Spojené státy, Británie a Španělsko a podpořilo ji Bulharsko.Ostatních 11 členů Rady bezpečnosti OSN se zatím staví proti rezoluci záporně. Ve snaze získat ostatní členy Rady bezpečnosti na svou stranu je návrh této rezoluce daleko mírnější, než se původně očekávalo, a v podstatě do značné míry opakuje a rozmělňuje obsah rezoluce č. 1441.

V rozhovoru s Danem Ratherem z CBS News konstatoval Saddám Husajn, že zřejmě nedá rozkaz k likvidaci svých raket středního doletu al-Samoud II., protože prý neporušují limity, určené OSN.

Americký ministr zahraničí Colin Powell konstatoval v Pekingu, že by válka proti Iráku mohla začít do tří týdnů. V pondělí zdůraznil, že "je načase zasáhnout" proti Saddámu Husajnovi.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE ZDE

25. 2. 2003
Souhlasím s Michaelem Brennerem a Jeffem Rigsbym, kteří poukazují na skutečnost, že si americká diplomacie sama v posledních týdnech podvrátila vlastní postoj a zcela uvěřitelný argument -- že je totiž Saddám Husajn skutečnou hrozbou a že by byl svět na tom lépe bez něho, argumentoval na stránkách blueear.com londýnský historik Martin D. Brown.

Autor pokračuje: Účastnil jsem se také demonstrace v Londýně v předminulou sobotu, částečně v důsledku svých vlastních pochybností ohledně současných plánů na válku proti Iráku a v důsledku toho, že dosud neexistují žádné plány ohledně toho, co se má stát po invazi. Částečně jsem chtěl tuto pozoruhodnou demonstraci vidět. Byla to skutečně akce, která dělala na člověka obrovský dojem, ať už má člověk jakékoliv politické názory, a myslím, že se to týká samého jádra složité otázky ohledně interakce mezi veřejným míněním a tvorbou zahraniční politiky. Je to otázka, o níž se ve většině demokracií debatuje už padesát let: jde o to, zda by měli vedoucí politikové poslouchat názory veřejnosti, anebo zda by měli veřejnost naopak vést. V dnešním světě nalezneme obojí metodologii.

25. 2. 2003

Před padesáti lety, 5. března 1953, zemřel sovětský diktátor Josef Vissarionovič Stalin. V pondělí večer se zabýval rozhlas BBC neobjasněnými skutečnostmi kolem jeho smrti. Zemřel Stalin skutečně na krvácení do mozku anebo proto, že se chystal začít vést válku, kterou by Rusové nevyhráli?

Od časných ranních hodin dne 1. března 1952 se Stalin choval naprosto netypicky. Podle historických pramenů prý vydal příkaz, aby jeho stráže odešly spát (Stalin žil a pracoval především v noci) - neměl být rušen.

Jenže ruský historik Edvard Radzinski nalezl nyní jednoho z těchto dosud žijích strážných. Podle tohoto Petra Lozgačeva nalezl nevydal příkaz k tomu, aby šly stráže spát, sám Stalin, ale šéf stráží Chrustalev. Avšak pak minulo poledne, jedna hodina, dvě hodin a Stalin se neobjevoval. Neodvažovaly se však vstoupit do jeho pracovny.

V 18.30 se v pracovně rozsvítilo světlo, ale pak minulo 22 hodin a Stalin stále nikde. Vyslali Lozgačeva, aby se podíval, co se děje. Lozgačev ho našel na zemi. Stalin se pomočil a vydával nesrozumitelné zvuky, něco jako "Dz, dz". Na zemi ležely jeho hodinky a výtisk Pravdy. Na hodinkách bylo 18.30. Tehdy se mu to podle Lozgačeva muselo stát.

Stráže rychle zavolaly Stalinovy kolegy, kteří s ním pili předchozí noci - Lavrentije Beriju, Nikitu Chruščeva, Nikolaje Bulganina a Georije Malenkova. Ti reagovali velmi pomalu, což vyvolalo u historika Radzinského podezření. Argumentuje, že strážce Chrustalev dal na příkaz šéfa KGB Beriji Stalinovi injekci s jedem. Byl prý usmrcen, protože chtěl zahájit třetí světovou válku a učinit celou Evropu komunistickou. Avšak Beria, Chruščev a Malenkov chápali, že Rusko válku proti Spojeným státům nevyhraje.

Stalin zemřel ve 22.50 dne 5. března 1953.

Podrobnosti v angličtině ZDE

25. 2. 2003
Jak žijí a studují vysokoškoláci v USA a v Iráku? Jaké mají pracovní možnosti? Máme právo předepisovat obyvatelům jiné země, jaký si mají zvolit režim? Proč se prezident Bush neangažuje v řešení palestinsko-izraelského konfliktu stejně vehementně jako ve své snaze vyvolat válečný konflikt s Irákem? A má Rada bezpečnosti OSN právo legalizovat tuto válku?

O těchto otázkách diskutovali v sobotu 22.února večer v unikátním přímém přenosu studenti dvou významných univerzit obou zemí, univerzity George Masona ve Virginii a univerzity v Bagdádu. Telemost v rámci pravidelného diskusního pořadu "Otevřený dialog" zorganizovala a vysílala katarská televizní stanice al-Džazíra.

Některá vystoupení byla velmi emotivní, a celé to připomínalo scény z mnoha válečných románů, kdy v momentu osobního prožitku voják zjistí, že ten druhý voják je taky člověk - většinou pozdě. Na irácké straně vládla při vystoupeních autocenzura, místy vystupovali i očividní tajní agenti nebo minimálně "uvědomělí straníci", tomu zabránit nešlo, ač se průvodce pořadu snažil.

Potíž je, zda má smysl vysílat pořad, v němž občané jedné strany (iráčtí studenti) nemohou odpovědět kladně na otázku "Vy se bojíte své vlastní vlády?" protože by byla taková odpověď potrestána smrtí. Přesto však je jistě zajímavé a instruktivní uvědomit si, že na druhé straně "plotu", v Iráku žijí, sice v útlaku, normální lidi, poznamenává k tomu redakce BL.

Nabízíme zkráceně nejzajímavější pasáže z diskuse:

25. 2. 2003
Samozřejmě, že ne. Vždy je ale prospěšné posoudit morální oprávněnost nějakého kroku tím, že na chvilku vyměníme role. Tak si to zkuste představit:

Česká vláda se rozhodla, že je potřeba "zlepšit svět". Někde se musí začít, a tak si vzala na mušku zemi, která má agenty po celém světě -- USA. Navíc USA mají ropu, hodně ropy...

A tak zkusíme spolu s vládou najít záminku, proč USA napadnout. Ano, buďme při tom posuzování trochu jednostranní, snažme se na chvíli vidět jen zápory. Hledáme přece důvody k válce. Hledáme nepřítele.

25. 2. 2003
Stále více pozornosti věnují USA otázce, jaká bude vláda v Iráku po vyhrané válce. Komentář Pera A. Christiansena v norském deníku Aftenposten zvažuje, zda je v možnostech USA vyřešit úspěšně problémy Iráku. Ani optimističtější scénář vývoje není veselý. Komentář shrnuje Milena Mrkvánková.
25. 2. 2003
"Vzhledem k tomu,,jakou silou Američané disponují a co ve světě dělají,ve srovnání s ostatními jim nelze přisuzovat ohrožování jakýchkoliv demokratických režimů," napsal nám jeden čtenář. Nevím, jestli by s ním souhlasili obyvatelé karibské oblasti a střední a jižní Ameriky. Včera jsem přednášel na Glasgow University v jedné posluchárně. Na předsednickém stole tam zůstala celá řada kopií handoutu shrnujícího intervence Spojených států v Latinské Americe a v karibské oblasti z nějaké předchozí přednášky. Dokument je v angličtině je na síti ZDE. Přinášíme českou verzi:
25. 2. 2003

Národní muzeum, Univerzita Karlova, Akademie věd České republiky, Učená společnost ČR pořádají "Poctu prof. PhDr. Alexandru Stichovi, CSc." u příležitosti jeho nedožitých 69. narozenin - dne 4. března 2003 v 17.00 hod. v hlavní budově Národního muzea, Václavské nám. 68, Praha 1

články o Alexadru Stichovi BL BL

25. 2. 2003

Filozofii charakterizoval jako umění ptát se, umění číst a umění žít v pravdě, nepokládal ji však za činnost uměleckou, ale za dovednost ducha, která patří k podstatě člověka. Posláním filozofie je být kritikou jakékoli ideologie.

Dne 21. února 2003 zemřel významný český filozof Karel Kosík. Jeho životopis je ZDE.

24. 2. 2003
Spojené státy a Británie dnes předložily Radě bezpečnosti OSN návrh nové rezoluce věnované krizi okolo Iráku. Dokument doposud podporuje pouze Španělsko. Proti němu vyjádřily výhrady Německo a Francie. Německý kancléř Gerhard Schröder a francouzský prezident Jacques Chirac dnes večer v Berlíně odmítli jednat v současnosti o nové rezoluci Rady bezpečnosti OSN k Iráku. Oznámili, že obě země společně s Ruskem předložily ve světové organizaci nové návrhy, jak odzbrojení Bagdádu dosáhnout diplomatickou cestou. "Oba jsme názoru, že odzbrojení Iráku lze dosáhnout mírově," řekl Schröder. Hlavním bodem francouzsko-německého návrhu je prodloužení zbrojních ionspekcí v Iráku o nejméně čtyři měsíce. Tento návrh podporuje jak Rusko, tak podle mluvčího francouzské mise v OSN jej podpoří i Čína.

Pozn. ŠOK Pikantní je, že český překlad posledních dvou odstavců rezoluce z pera ČTK zní

dospívá k závěru, že Irák nevyužil poslední příležitosti, která mu byla poskytnuta v rezoluci 1441 (2002); činí rozhodnutí vést záležitost nadále v patrnosti,
zatímco slovenský, taktéž "neoficiální" překlad SITA zní
Rozhoduje, že Irak nevyužil poslednú príležitosť, ktorú mu dala rezolúcia 1441 (2002); ROZHODUJE, že záležitosť udrží vo svojich rukách

Co se tedy vlastně píše v originále?

Neoficiální překlad rezoluce ČTK - ČN
Neoficiální překlad rezoluce SITA

Pozn. JČ: V anglickém originále se praví, že se Rada bezpečnosti "Decides to remain seized of the matter" tj. rozhoduje věcí se nadále zabývat a být o ní informována.

Anglická verze návrhu rezoluce BBC
24. 2. 2003

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld byl ve správní radě technologického koncernu ABB v době, kdy tento koncern získal kontrakt na dodávku dvou jaderných elektráren do Severní Koreje. Zbrojní odborníci konstatují, že vyhořelý materiál z obou reaktorů lze používat ke zkonstruování tzv. "špinavých bomb".

Švýcarská firma ABB oznámila v pátek, že Rumsfeld zasedal v její správní radě začátkem roku 2000, kdy firma získala kontrakt s Pchyongyangem v hodnotě 200 milionů dolarů. V rámci kontraktu měla firma ABB dodat zařízení a služby pro dvě jaderné elektrárny v městě Kumho, na východním pobřeží Severní Koreje.

Rumsfeld, který nyní zastává v americké vládě vůči Severní Koreji tvrdou linii, byl členem správní rady podniku ABB od roku 1990 do února 2001, kdy se stal americkým ministrem obrany. Mluvčí koncernu ABB konstatoval, že se během své desetileté spolupráce s touto firmou Rumsfeld "účastnil skoro všech zasedání správní rady". Mluvčí však odmítl prozradit, zda Rumsfeld věděl o jaderném kontraktu firmu ABB se Severní Koreou.

Kontrakt firmy ABB se Severní Koreou byl důsledkem dohody mezi Spojenými státy a Pchyongyangem, uzavřené v roce 1994, kdy Spojené státy dovolily Severní Koreji vybudovat si dva jaderné reaktory za to, že bude jaderný program Severní Koreje zmrazen. Severní Korea však v práci na svém jaderném programu pokračovala.

Bushova vláda kvůli této dohodě kritizovala bývalou Clintonovu vládu, že byla na Severní Koreu příliš měkká. Jedním z nejostřejších kritiků dohody z roku 1994 je Rumsfeldův nynější náměstek Paul Wolfowitz.

Mluvčí Pentagonu sdělila americkému týdeníku Newsweek, že si Rumsfeld na jaderný kontrakt se Severní Koreou už nepamatuje - bylo to dávno...

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kašubský folklór
25. 2. 2003
Ve středu, 26. února se koná v sále Národního muzea přednáška o kašubském jazyce a kultuře. Možná to mnohé překvapí, ale jedná se o západoslovanský jazyk, poměrně blízký češtině, jímž mluví asi tolik lidí jako islandsky. Patří dle UNESCO mezi ohrožené evropské jazyky. Ještě nedávno byl pokládan za pouhý, ale velmi svérázný dialekt polštiny. Hovoří se jím totiž v několika okresech na Pomoří na západ od přístavu Gdańsk včetně poloostrovu Hel.
25. 2. 2003
Viktor Kovaľov
Po ukončení studenej vojny a rozpade Sovietskeho zväzu upadol svet do eufórie. Zdalo sa, že s pominutím sa nebezpečenstva veľkej globálnej vojny sa svet stal bezpečnejším.

Nádej však veľmi skoro pohasla. Prakticky od začiatku 90. rokov vznikali regionálne ozbrojené konflikty a väčšiu pozornosť vyvolávali aj ozbrojené incidenty nižšej intenzity, ktoré vypukli už dávno predtým. Rapídne vzrástla hrozba terorizmu. Najkrvavejšie zrážky prebiehajú na hraniciach rozličných civilizácií. Jasne to potvrdzuje rozpad bývalej socialistickej Juhoslávie a občianska vojna na jej území a boje na území bývalého ZSSR.

25. 2. 2003
Viktor Kovaľov
Vojna s terorizmom. Vojna sa začala 11. septembra 2001 po útoku teroristov na New York a Washington. Odvtedy bolo zosadené hnutie Taliban, ktoré podporovalo a poskytovalo útočisko medzinárodným teroristickým organizáciám v Afganistane.
Ruská federácia proti čečenským separatistom. Konflikt sa začal hneď po rozpade ZSSR a skončil sa podpísaním Chasavjurtovských dohôd a odchodom ruských vojsk. V septembri 1999 vpadli skupiny Čečencov pod vedením poľných veliteľov Basajeva a Chattába do Dagestanu. Rusko na to odpovedalo mohutnou protiofenzívou. V súčasnosti vedenie ruských operácií prešlo z ministerstva obrany do Federálnej bezpečnostnej služby a časť armádnych zložiek z Čečenska odišla.
Daľšie koflikty >
25. 2. 2003

Gravitačné centrum zatiaž v izolácii, Slovensko stojí na opačnom konci

Lucia Waldnerová
Tübingen

Európa má už vyše týždňa na stole prvých šestnásť článkov budúceho ústavného dokumentu. Ako prvé boli Konventom o budúcnosti EÚ sformulované hodnoty, ciele a kompetencie únie. Medzi ne patrí efektívna obhajoba nezávislosti a záujmov Európy, ako aj snaha presadzovať vlastné hodnoty po celom svete.

Sú to silné slová, ktoré ľahko vyvolajú kritické poznámky skeptikov - pred krízou európskej zahraničnej politiky, spôsobenou nejednotnosťou v irackej otázke, však ešte bolo možné argumentovať v prospech EÚ. Dnes sa musí zamyslieť aj najväčší nadšenec zjednoteného starého kontinentu. Je idea jedného hlasu Európy reálna alebo sú debaty o jednom či dvoch prezidentoch, ministrovi zahraničných vecí alebo sekretárovi len divadlom pre formujúce sa európske publikum?

25. 2. 2003
Dánsky profesor štatistiky Björn Lomborg vydal pred dvoma rokmi knihu Skeptický ekológ. Napriek tomu, že má vyše päťsto strán (kto už dnes číta hrubé knihy?), i napriek tomu, že ide o interpretáciu bezpočtu štatistických údajov, stala sa bestsellerom a jej autor sa v priebehu niekoľkých týždňov stal mediálnou hviezdou.

Už druhý rok vystupuje v televízii, udeľuje rozhovory renomovaným časopisom, jeho tvár sa objavila niekoľkokrát aj na obálkach bulvárnych časopisov. Stal sa zázrak. Čo je príčinou globálneho úspechu Lomborgovej knihy? Skeptický environmentalista, profesor štatistiky na Kodanskej univerzite, prišiel na marketingovo zaujímavú myšlienku. Zažongloval si so štatistickými údajmi tak, aby vo svete vydráždenom negatívnymi informáciami, (tie najviac priťahujú záujem divákov, poslucháčov a čitateľov a zvyšujú tak cenu inzercie), prezentovanými čoraz častejšie v bulvárnom balení, vytvoril optimistickú víziu sveta.

25. 2. 2003

Povojnový vývoj v Československu

Na začiatku 60. rokov 20. storočia prebehla medzi československými a čínskymi komunistami veľmi zaujímavá diskusia. Po 20. zjazde Komunistickej strany Sovietskeho zväzu vedenie Komunistickej strany Československa začalo vývoj v ČSR po druhej svetovej vojne charakterizovať ako príklad "pokojnej cesty k socializmu". Čínski komunisti však pripomenuli, že udalosti po druhej svetovej vojne u nás zďaleka neboli "nenásilné". Vari vytvorenie Ľudových milícií alebo čistky sú aktmi nenásilia?
24. 2. 2003
Telo i duša -- násilné sterilizácie a ďalšie útoky na reprodukčnú slobodu Rómov na Slovensku

Šokujúce zistenia o sterilizácii rómskych žien naznačujú, že slovenskí lekári sa neboja vykonávať tento otrasný čin. S čistým svedomím odopierajú týmto ženám ich reprodukčné práva, a to bez ich súhlasu. Korene týchto praktík siahajú do predchádzajúceho režimu a vykonávali sa aj počas nacizmu. Mali zmierniť rastúci počet rómskeho obyvateľstva na základe ich rasistického odsúdenia.

Vládni úradníci a poskytovatelia zdravotnej starostlivosti prehliadajú postoje a praktiky narúšajúce telesnú integritu, právo na zdravotnú starostlivosť a ľudskú dôstojnosť rómskych žien, ktoré potrebujú služby zdravotnej starostlivosti v oblasti reprodukčného zdravia. Lekári sa usilujú úspešne klamať rómske ženy, že opakovaný cisársky rez môže znamenať smrť.

24. 2. 2003
Stále neutícha aféra okolo údajnej násilnej sterilizácie rómskych žien na Slovensku. Presiahla už hranice krajiny a vďaka zhrozenému záujmu medzinárodných inštitúcií sa stala veľmi nepríjemným kameňom úrazu pre celý obraz štátu vo svete. Ako to bolo aj pri podobných rozruchoch v minulých rokoch, čím viac je vec pod drobnohľadom vyšetrovania, tým viac sú jej aktivistickí autori neistí a ich obvinenia sa topia ako sneh na slnku. Je načase sa práve na tomto príklade zamyslieť nad takpovediac odvrátenou, nepeknou tvárou aktivizmu a poukázať na tých, ktorí si z chvályhodných občianskych iniciatív urobili drzú a bezohľadnú "živnosť".
24. 2. 2003

A pak máme Turecko. Jeho vstup do Evropské unie byl odložen kvůli tomu, jak Turecko zachází s Kurdy. Ale my potřebujeme užívat tureckých leteckých základen, takže se už nekritizuje. Oplátkou za vojenskou spolupráci dostane Turecko více než 26 miliard dolarů hospodářské pomoci, i když z principiálních důvodů se Turecko rozhodlo počkat, až dostane více.

Dohoda s Tureckem je tato: Turecku nebude vadit, když použijeme jeho základny, pokud nám nebude vadit, když vyšlou 80 000 vojáků na kurdské území v severním Iráku. Jsou to tatáž turecká vojska, která vyhnala z domovů milion Kurdů, vypálila 3000 vesnic a pravidelně zatýkají a mučí kurdské sympatizanty.

Takže, jakmile dostane Turecko oficiální požehnání, můžeme konečně zahájit tuto morální válku...

Morální argumentací Tonyho Blaira pro válku je to, že alternativou by bylo pokračovat s režimem sankcí, který vedl k tomu, že zbytečně v Iráku zemřely každoročně tisíce lidí, konstatoval v neděli večer na Channel Four pořad Bremner, Bird and Fortune a pokračoval:
24. 2. 2003
Projekt pro nové americké století (PNAC) je thinktank, výzkumné politické sdružení, které vzniklo v roce 1997. PNAC požaduje, aby vzniklo globální americké impérium, jehož vůli se budou muset podrobit všechny národy. Členům tohoto sdružení vadí, že Spojené státy, které jsou poslední zbývající supervelmocí, nevyužívají více své hospodářské a vojenské moci, aby přiměly svět, aby se podrobil novému "americkému míru". Tak znovu -- jako už četní autoři před ním -- argumentuje William Rivers Pitt, reportér listu New York Timesa autor mezinárodních knižních bestsellerů na stránkách truthout (jiný článek na toto téma je zde):

Základní argumenty ideologie Projektu pro nové americké století jsou obsaženy v jeho dokumentu ze září 2000, nazvaném"Znovu vybudovat obranu Ameriky: Strategie, jednotky a zdroje pro nové století". V tomto dokumentu vypočítává PNAC, co je nutno učinit, aby si Amerika mohla vybudovat své globální impérium. Musí:

  • Přesunout své permanentní jednotky do jižní Evropy, do jihovýchodní Asie a na Blízký východ
  • Zmodernizovat americkou armádu, včetně modernizace stihaček, ponorek a válečných lodí
  • Vybudovat globální obranný protiraketový systém a ovládnout strategicky vesmír
  • Ovládnout "mezinárodní společný prostor" internetu
  • Zvýšit výdaje na obranu na minimum 3,8 procent amerického hrubého národního produktu.
  • Kompletní text v angličtině ZDE
    Obálka NSS
    21. 2. 2003

    Nejen kvůli zásadnímu významu nové vojenské doktríny pro stávající politiku Spojených států amerických, ale hlavně kvůli jejímu významu pro pochopení všech důvodů, které vedou ostatní státy k nanejvýš obezřetné reakci na uplatňování tohoto dokumentu v praxi vám přinášíme český překlad úplného znění bezpečnostní doktríny USA, přijaté v září 2002. Vznik doktríny neunikl pozornosti Britských listů už v září minulého roku. Přinesli jsme tehdy informaci o jejím aktuálním zhodnocení ZDE z pera editora serveru opendemocracy.net a, nejzajímavěji, shrnutí její analýzy z časopisu Atlanta Journal-Constitution ZDE. Dnes vám předkládáme dokument celý - i proto, abyste mohli nezaujatě konfrontovat názor svůj s názory, které NSS vyvolala v době svého zveřejnění. Důraz dokumentu je na jeho síle. Jak poznamenal tehdy obdivně liberální komentátor Richard Cohen z Washington Postu: "Tohle není doktrína, to je impuls."

    Americký novinář Todd Gittlin zase na adresu autorů tohoto dokumentu říká:

    Nikoho kromě svého kruhu vyvolenců se na nic neptají. Rétorika dokumentu zní jako buldozer: je to tak, protože to říkáme my. To je logika násilníka. Je nutno se proti tomuto dokumentu postavit - nikoliv proto, že Amerika nemá nepřátele, anebo proto, že si zaslouží ty nepřátele, které má, ale proto, že i paranoikové, kteří mají reálné nepřátele, mají povinnost jednat inteligentně a moudře.

    National Security Strategy jako TÉMA
    Plné znění National Security Strategy v češtině HTML
    Plné znění National Security Strategy v angličtině PDFHTML
    5. 2. 2003
    Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
    Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
    4. 2. 2003
    Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. Za nesmysly, které vycházejí např. v Mladé frontě dnes, vydáte ročně cca 3000 Kč. Proč nepodpořit menší částkou, rozdělenou na drobné splátky, nezávislou žurnalistiku Britských listů? S finančním rozpočtem bychom mohli dělat daleko podstatnější práci než dosud.

    Všichni spolupracovníci časopisu na něm pracují ve veřejném zájmu zadarmo, případně ho dotují z vlastních zdrojů, někteří velmi podstatně. Finanční dary nám umožní dělat více práce ve veřejném zájmu s větším počtem spolupracovníků a profesionálněji.

    Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.

    Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet č.: 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s. Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1. Variabilní symbol pro příspěvky 2002 (ti, po nichž chce banka konstantní symbol, mohou použít 0558).Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

    24. 2. 2003

    Zatímco připravují Británie a Spojené státy novou rezoluci OSN pro vojenský útok na Irák, Německo a Francie v pondělí zdůraznily, že není třeba žádné další rezoluce OSN, vzhledem k tomu, že práce zbrojních inspektorů přináší výsledky. Novou rezoluci má předložit jménem Británie a USA Radě bezpečnosti OSN britský velvyslanec u OSN Jeremy Greenstock. Britský ministr zahraničních věcí Jack Straw konstatoval, že očekává, že by Rada bezpečnosti měla o rezoluci hlasovat do čtrnácti dnů.

    Německo a Francie však zdůraznily, že se stavějí stále proti druhé rezoluci, a navrhují alternativní plán, jehož součástí jsou konkrétní lhůty pro irácké odzbrojení.

    Podrobnosti v angličtině např. ZDE
    18. 6. 2004

    Ceník reklamy na BL

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    25. 2. 2003 Historie amerických intervencí v Latinské Americe a v karibské oblasti   
    25. 2. 2003 Byl Stalin zavražděn, aby nedošlo k třetí světové válce?   
    25. 2. 2003 Jak americká diplomacie sama sebe ochromuje Martin D. Brown
    25. 2. 2003 Cesta k februáru 1948 Peter  Greguš
    24. 2. 2003 Další telefonní podvody v Německu Radek  Mokrý
    24. 2. 2003 Turecko, Kurdové, sankce a morální válka proti Iráku   
    24. 2. 2003 Americká strategie národní bezpečnosti a Projekt pro nové americké století   
    24. 2. 2003 Ani Husajnovu diktaturu, ani americký protektorát, ale svobodnou společnost! Ondřej  Slačálek
    24. 2. 2003 Rumsfeld byl ve správní radě podniku, který dodal Severní Koreji technologii pro jaderné elektrárny   
    24. 2. 2003 Sterilizácia Rómok: Rasizmus a diskriminácia vo slovenských nemocniciach? Martina  Ferenčíková

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    25. 2. 2003 Konflikty roku 2003 Viktor  Kovaľov
    25. 2. 2003 Jak americká diplomacie sama sebe ochromuje Martin D. Brown
    25. 2. 2003 Telemost mezi studenty v Bagdádu a ve Virginii Ivana  Bošinová
    25. 2. 2003 Krize v Radě bezpečnosti   
    24. 2. 2003 Americká strategie národní bezpečnosti a Projekt pro nové americké století   
    24. 2. 2003 Turecko, Kurdové, sankce a morální válka proti Iráku   
    24. 2. 2003 DOKUMENT: Návrh rezoluce USA a Británie k problematice Iráku   
    21. 2. 2003 Budou čeští odpůrci války v Iráku proti vstupu do EU? Štěpán  Kotrba
    21. 2. 2003 DOKUMENT: Strategie národní bezpečnosti USA   
    21. 2. 2003 Bývalý šéf saúdské rozvědky: Válka v Iráku povede ke zvýšení globálního terorismu   

    Česká literatura RSS 2.0      Historie >
    5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
    28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
    28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
    28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
    28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
    27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
    22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
    21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
    20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík
    20. 1. 2003 Třicet let bojů s Ladislavem Štollem
    aneb Jak s tím můžete žít?
    Martin  Štoll

    Volba prezidenta ČR RSS 2.0      Historie >
    24. 2. 2003 R. I. P. pro zfaulovaného Havla Miroslav  Polreich
    21. 2. 2003 Ještě o prezidentské volbě Svatopluk  Kalužík
    20. 2. 2003 Sokol prezidentem: Špidla se zbláznil, hoďte na něj síť Ivan  David
    14. 2. 2003 Vládní koalice a volba prezidenta v čase karnevalu Zdeněk  Jemelík
    13. 2. 2003 Přímá volba prezidenta může znamenat zneužití institutu amnestie Martin  Škapík
    12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
    10. 2. 2003 Chci Luboše Dobrovského za prezidenta! Pavel  Makovský
    10. 2. 2003 Vzkaz bezvousého tenora Karel  Mašita
    9. 2. 2003 Jan Sokol na Hrad: orgie průměrnosti nezatížené vkusem Štěpán  Kotrba
    7. 2. 2003 Karel Gott prezidentem? Vojtěch  Klimt

    Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
    24. 2. 2003 Sterilizácia Rómok: Rasizmus a diskriminácia vo slovenských nemocniciach? Martina  Ferenčíková
    24. 2. 2003 O sterilizácii rómských žien Lubomír  Sedláčik
    21. 2. 2003 Vagina monology v Brně   
    12. 2. 2003 Saddám Husajn a "profesionálne ženy" Lubomír  Sedláčik
    28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
    15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
    7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   
    27. 11. 2002 Nigérie: má být popraven novinář   
    27. 11. 2002 Feminismus, muslimský fundamentalismus a soutěž Miss World - už jen v třetím světě   
    26. 11. 2002 V Londýně nebo v Africe, soutěž Miss World je stále ponižující   

    Školství RSS 2.0      Historie >
    12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
    1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi
    27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl
    17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
    14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi
    14. 1. 2003 České a britské školství: Stačí srovnávat Jaroslav  Vávra
    8. 1. 2003 O čekání na důstojné učitelské platy, na důstojné hodnocení učitelů, ale nejen o tom Jaroslav  Vávra
    3. 1. 2003 Čeští studenti: "Skotská pohádka" Jan  Čulík
    3. 1. 2003 Platy učitelů Radek  Sárközi
    14. 12. 2002 Založení Učitelského odborového klubu - ASO   

    Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
    24. 2. 2003 Zlatá éra sa skončila, Rybníčkov "očisťovací" tím v STV začal svoju kúru Martina  Nemethová
    16. 2. 2003 Redaktoři ČT se porvali s odvolaným ředitelem: "Sesadili jsme Balvína a teď mu můžeme dát ještě přes držku" Jan  Čulík
    16. 2. 2003 Ukradená televize aneb co na obrazovce nebylo Petr  Štěpánek
    13. 2. 2003 Monitor Jan Paula : Česká televize účelově zkreslila Romanův příběh Jan  Paul
    30. 1. 2003 Rybníček chce vybudovať konkurenciu Markíze, ale...
    Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!
    Jana  Matúšová
    18. 1. 2003 Národní knihovna má problém s chápáním svého poslání v digitální době Štěpán  Kotrba
    6. 1. 2003 Inzerát (na dům, ve kterém už nechci bydlet) Jiří  Koubek
    16. 12. 2002 Digitální média veřejné služby III. Zdeněk  Duspiva
    16. 12. 2002 Soudnost, pane Berko, soudnost! Štěpán  Kotrba
    13. 12. 2002 "Pekařství " nebo "ČT"? Jiří  Koubek