16. 8. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 8. 2002
"...jednoho dne se vrátil domů zase opilý, křičel na mne, že jsem coura, že jsem k ničemu, nic neumím a jenom překážím... pak vzal dlouhý nůž, ten, kterým se porcuje maso, a bodl mne do ruky, všude kolem byla krev ... moc jsem křičela, to ho však ještě více rozlítilo... chytil mne za pas, hlavu mi strčil do dřezu, pustil vodu a potom mne zezadu znásilnil..."

"Během péče Poradny pro ženy v tísni o paní Urbánkovou bylo zjištěno, že přibližně dvacet procent pacientek, hospitalizovaných na psychiatrickém oddělení v Brně, jsou oběti domácího násilí, které se tak skrývají před svým násilnickým partnerem."

Citujeme (po mírné jazykové a redakční úpravě) z výroční zprávy Ekologického právního servisu za rok 2001. Velmi záslužnou práci koná poskytováním pomoci ženám v ČR, které jsou obětmi vážného domácího násilí. Stránka, věnovaná této tematice, je zde:

Kostel se šikmou věží, tržnice a spousta vody, kterou hlídá voják...
18. 8. 2002
Nevěřte televizi úplně všechno. Páteční večerní zpravodajství (16. srpna) o kritické situaci v Ústí, jak jsem je zahlédl na TV NOVA, bylo zavádějící. Kdo nebyl z Ústí, nepochytil z reality zdejších povodní skoro nic. Řeka kulminovala. Ústí prožívá drama, slyšeli a viděli jsme. Ve skutečnosti měli Telenováci říci: Ústečané měli velké štěstí. Řeka má sice v korytě Labe historické maximum, ale většina města je roztažena po svazích a kopcích kolem labského údolí. Město žije dál svým životem - až na úzkou nábřežní enklávu.
FOTOGALERIE: Ústí nad Labem, foto: Franitšek Roček
20. 8. 2002

Množství fotografií o povodních z Prahy i z mnoha míst České republiky publikoval v BL Štěpán Kotrba i jiní fotografové. Nejnověji zaslal další snímky z Ústí nad Labem František Roček. Fotografie povodní z Mělníka, z Litoměřic a z Lovosic poskytl Jan Novák. Zde naleznete reportáž Štěpána Kotrby z Karlína, avšak fotogalerií je víc, než je zde možno vyjmenovat. Kliknete-li na titulek "Fotogalerie" v pravém sloupci titulní stránky nebo sem, zobrazí se vám kompletní přehled fotogalerií v časové chronologii.

Pozn. ŠOK: Nedá mi, abych se neomluvil čtenářům za mnohými oprávněně kritizovaný pragocentrismus při fotografování povodní. Je dán tím, že nedisponuji autem ani ochotným řidičem (s výjimkou leteckého dne s ABA nad jižními Čechami a návštěvy Orlíka, Litoměřic a Terezína s obětavým kolegou Janem Paulem), a jsem tedy odkázán na ta místa, kam se dostanu po svých :(((. Pokud by se našel dobrodruh s natankovanou nádrží auta nebo vrtulníku, jsem ochoten jet i jinam než do Podolí. Kontaktovat může redakci Britských listů. Vrtulníkem to nejde, neb civilní provoz byl (celkem logicky) nad zaplaveným územím zakázán, upozornili mne čtenáři. Zítra odpoledne vyrážím tedy autem s Janem Horynou, který se redakci už přihlásil, na Mělnicko.

Vašku, už ses vrátil z dovolené?
18. 8. 2002

Četl jsem, tuším v pátek nebo v sobotu, redakční komentář Mladé fronty Dnes o povodních a jejich důsledcích. Autor mj. argumentoval, že by občané neměli spoléhat jen na stát a měli by se před povodněmi řádně pojistit.

To je sice pravda, ale bude to skutečně možné? V Británii existují v současnosti rozsáhlá území, která jsou potenciálně ohrožena záplavami a občas se skutečně stávají v posledních letech opakovaně obětí povodní. Britské pojišťovny mají přesné informace o těchto územích a nemovitosti na něm odmítají pojišťovat. Lze očekávat, že stejně se začnou chovat i pojišťovny v České republice. Jak napsala MFD, pojišťovny jsou "konec konců soukromé podniky" a "nikdo na nich nemůže chtít, aby prodělávaly". Takže řešení bude asi muset přijít nakonec odjinud, zejména pro množství lidí, kteří v ČR stojí na hranici chudoby a nemají prostředky na obnovu povodněmi zničených domů a bytů.

FOTOREPORTÁŽ Britských listů z Hoelšovic
18. 8. 2002

Rovní mezi rovnými, chce se říci. Selektivní přístup k tomu, kdo se může a kdo nemůže vrátit do zabahněného území, přijala holešovická radnice či jiné orgány, k tomu kompetentní. Ačkoliv u jednoho kontrolního stanoviště mi dvě dívky od policie s kolty nízko u pasu nekompromisně sdělovaly, že celá oblast je uzavřena, po pár desítkách metrů jsem zjistil, že to není pravda. Že začnou jako první zabezpečovat provoz velké firmy a jejich specializovaní zaměstnanci a energetičtí technici, chápu.

Že ale mezi prvními budou trhovci z holešovické tržnice či trafikanti, případně pracovníci od Mountfieldu, nechápu. Snad proto, že některé kartóny limonád, alkoholu či cigaret nebyly vodou příliš poškozeny či šly od bahna opláchnout? Pojištovny nebudou zajímat fakta, v "bagatelních" případech vyplatí bez řeči i (pro občana) značnou částku.

S pojišťovními fotografy či hygieniky pečetící prodejny potravin jsem se doposud nesetkal. A až se oni objeví v zatopeném území, značná část použitelného tovaru už bude určitě "odplavena vodou"... A nic netušící občan bude klidně zásobovat vytopenou spíž potravinami, opláchlými od bahna. Bez slevy. A bez hygienické kontroly.

Orlická přehrada a to, co způsobila v obci Solenice
17. 8. 2002

Občan SolenicNěkteří lidé v obci Solenice pod přehradou Orlík vyjádřili názor, že přehrada neměla čekat na přeplnění a měla začít upouštět nádrž mnohem dříve. Je samozřejmě těžké rozhodovat se správně v tak vypjatých chvílích, nicméně k čemu nám jsou potom celé týmy hydrometeorologů a odborníků na tuto oblast, kteří nejsou schopni alespoň pravděpodobné analýzy a budoucího odhadu?

Obyčejní lidé, kteří nemají kompetence a bydlí desítky let v blízkosti přehrady, mají jistou zkušenost a cit pro živel, který se stal součástí jejich života. Mnozí z nich argumentují, že stoletou vodu měli šéfové z Orlíka sídlící v Praze (!!!) pustit hned a nečekat až bude nádrž přehrady zcela plná a bude nutné zadrženou vodu pustit do údolí. Podle nich by byl odtok vody plynulejší a škody nepochybně mnohem menší na celém dolním toku Vltavy.

Jaké byly zájmy ČEZU? Někteří lidé dokonce tvrdí, že ČEZ obětoval celý sever země tomu, aby mohl dále vyrábět elektřinu v potřebném množství. Je zajímavé, že stejný názor vyslovují i někteří lidé ve Štěchovicích pod Slapskou přehradou. "Přehrada Slapy už není tak významná, podstatné je, kolik vody sem dolů přijde z Orlíka," tvrdí mnozí občané Štěchovic. Z toho vyplývá, že kdyby Orlík pouštěl od samého začátku vody více, nevyrobil by sice tolik proudu, ale živel mohl svůj objem vody snáze rozložit po celém dolním toku.

Karlín, to nje to město... Primátor Pražany mystifikoval. Mluvil jsem také s některými lidmi ze zatopeného Karlína, kteří mi potvrdili, že během celého úterního dne 13.8. mohli bez problémů vyklidit své firmy a obchody. Bohužel již ráno jim byl ale do této oblasti zakázán vjezd automobily a prostor museli opustit. To jistě souviselo se stále se měnícími zprávami od vodohospodářů, kteří napřed předpokládali dvacetipětiletou, potom padesátiletou a nakonec stoletou vodu.

Jenomže ještě v úterý v noci hlásil Pražanům z mostu Legií primátor Igor Němec, že Praha má to nejhorší za sebou, že je situace pod kontrolou a voda prý již nijak významně nestoupne. Ve středu ráno už bylo, jak víme, všechno jinak. Proč nebyl z odborníků nikdo schopen předem z analyzovat rozsah možných důsledků při prakticky zcela otevřeném průtoku z nádrže Orlík a varovat povodňové komise? Je zřejmé, že až opadnou emoce, vyplave na povrch řada palčivých otázek.

Jezero na Litoměřicku, foto: Štěpán Křivánek, Grano salis
17. 8. 2002

Šest fotografií (viz zde) ilustruje rozsah záplav na dolním toku Labe, kterému není věnováno tolik publicity jako oblastem nejdříve zasaženým a Praze. Záplavy zde však zasáhly neuvěřitelně velké plochy od Roudnice nad Labem, přes Terezín, Bohušovice nad Labem, Litoměřice a Lovosice. Napáchaly nezměrné škody na budovách v obcích i na zemědělských plochách v polabské nížině, upozornil nás nás v sobotu večer Štěpán Křivánek, redaktor serveru Grano salis a pokračoval:

V této chvíli jsou tisíce lidí odkázáni na nouzové zdroje pitné vody, neboť vodovodní síť zkolabovala. Voda začíná pomalu opadávat, ale není čím uklízet, umýt se - zbývá jen stolní voda v PET lahvích, kterou distribuují záchranáři a stanoviště s charitativními dary. Přerušení dodávek vody z vodovodní sítě zasáhlo i sousední oblasti, které nebyly povodní zasaženy. Lidé trpí nedostatkem pitné a užitkové vody, ačkoliv přívalových vod je nadbytek.Výpadek vodovodní sítě má trvat týden.

Smetanovo nábřeží u Novotného lávky - jak utopit i doktora Mráčka
17. 8. 2002
V roce 1997 prorokovat minimálně stoletou povodeň v Čechách, a to do pěti let, nepředstavovalo žádné velké riziko blamáže.

Níže publikovaný text dr. Zvoníčka jsem, jako tehdejší redaktor deníku Metro, zpracoval a nabídl šéfredaktorovi jako publicistiku. Za týden mi ji vrátil s omluvným úsměvem: "Radku nezlob se, ale finanční odbor magistrátu by tohle čtení nepotěšilo. Město Praha má v deníku akciový podíl. Já nechci přijít o místo."

Tuto publicistiku věnuji pražským voličům ODS, Igoru Němcovi, jeho kolegům a zejména budoucím uživatelům obytného komplexu Podvinný mlýn.

Nábřeží za palácem Křižovníků, Praha 1 - Staré Město
17. 8. 2002
Jaroslav Zvoníček
S chmurným zadostiučiněním sleduje odborník zprávy o katastrofálních povodních v České republice. Lidské oběti jsou zvlášť smutné, protože většina škod a obětí na životech vznikla působením nejstrašnějšího živlu - lidské hlouposti. Povodně samy o sobě jsou přírodní jevy, k nimž bychom měli být přizpůsobeni a na ně připraveni. Teprve chybná aktivita (...a hrabivost, pozn. R.M.) politických orgánů, úřadů územního plánování a stavebních úřadů vytvořila podmínky k tragédiím.
Křižíkova ulice
16. 8. 2002

Hermeticky uzavřená čtvrť

Karlín, pátek 16. 8. večer - Po vojensku pojali hlídání vojáci a policisté. Co mělo nohy a holínky, odjelo nyní večer do Karlína. Autobusy plné vojáků, policejní auta na každé ztemnělé křižovatce, zapečetěné vchodové dveře do domů.

Kterýkoliv civilista, nemající uniformu policie, hasičů či armády s reflexními písmeny či pruhy, je okamžitě a nemilosrdně z celého prostoru vyhnán, pokud se neprokáže propustkou a nemá tam opravdu co na práci.

Mazlavé, nesmírně jemné bahno, zapáchající jako rybník po výlovu, zaplnilo ulice, přízemní byty, sklepy i kanceláře namísto vody. Bagry a nakladače je shrabují z ulic a nakládají na nákladní auta.

Je libo Pepsi?
16. 8. 2002
SOLENICE, 15. 8. k večeru - Ani katastrofální záplavy sice netrvají věčně, jak podotkl náš kolega, nicméně ještě neskončily. Chápeme, že někteří se při této tématice mohou nudit (Praha je pokrytá a jinam je to z ruky), nicméně poučení, kterého se čtenáři dostalo článkem pana Mašity, je tak trochu samoúčelné.

Ničivý živel se podepsal na konstrukci vrat nádržeO čem jiném probůh než o naději tyto povodně totiž jsou? Pro mnoho lidí v postižených územích je naděje jaksi samozřejmou přítomností a jistě se nedají do nového budování svých domovů jenom proto, že jim ji budou jejich "zpravodajci" osvětově připomínat.

Víra ve vlastní schopnosti je zcela samozřejmá i v takovýchto případech a určitě se nedá garantovat státem ani médii. Přesvědčili jsme se o tom ve čtvrtek odpoledne v obci Solenice, která leží hned pod Orlickou přehradou a kde - jak píše Karel Mašita - " kvalita nápravy právě vychází především z konkrétních tuzemských občanů, z jejich vůle, odhodlanosti, nezdolnosti a víry - tedy z toho, co je psychologicky dobře známé jako vnitřní síla každého jedince."

FOTOGALERIE Solenice
FOTOGALERIE Orlická nádrž
17. 8. 2002

Německo svolalo na neděli do Berlína mezinárodní summit, na němž se má diskutovat o pomoci pro oběti nynějších záplav ve střední Evropě. Avšak Rusko, kde přišlo při nynějších záplavách o život nejvíc lidí, na summit nepozvali. (Podrobnosti v angličtině viz např. zde.) Německý kancléř Gerhard Schröder pozval na summit šéfa Evropské komise Romana Prodiho a premiéry Rakouska, Slovenska a České republiky. Komise pro Evropu konstatovala v pátek, že hodnotí, kolik pomoci na odstraňování škod po povodních poskytne Německu, jedné z nejmocnější zemí Evropské unie. V letech 2000-2006 dostává Německo od Evropské unie stejně už přes 20 miliard euro v rámci regionální pomoci a z toho prý se bude platit i pomoc pro odstraňování škod způsobených povodněmi.

17. 8. 2002

a překonalo předchozí rekord z roku 1845 ve výši 8, 76 metrů. V pátek dále stoupalo. Zde v deníku Guardian se můžete podívat, jak to vypadá na některých drážďanských sídlištích.

16. 8. 2002

Neviditelný pes dnes přetiskl pozoruhodný článek Tomáše Pudila, který vyšel v Lidových novinách r. 1995, který téměř přesně předpovídá nynější katastrofální povodně v Praze. Toto varování však všichni zcela ignorovali. Viz zde.

Zavražděné desetileté holčičky Holly Wells a Jessica Chapman
17. 8. 2002

Anglická policie, která pátrá už čtrnáct dní po desetiletých školačkách Holly Wellsové a Jessice Chapmanové (viz obrázek), nalezla v lese u vesnice Mildenhall v hrabství Suffolk v sobotu dvě mrtvoly. Policie konstatovala, že jsou to zřejmě mrtvoly zmizelých dívek, ale dosud nebyly oficiálně identifikovány. Dívky byly z malé vesnice Soham na anglickém venkově (v okrese Cambridgeshire) a vesnice je jejich vraždou naprosto zdrcena, stejně jako celá Británie. Zatčeni byli kvůli podezření z vraždy obou dívek školník Ian Huntley (28) a jeho partnerka Maxine Carrová (25). (Podrobnosti v angličtině jsou např. zde).

17. 8. 2002
Když se mluví o povodní ohrožených památkách, všichni reportéři mají na mysli zámky, městské paláce, historické mosty. Ohroženy však jistě byly i četné památky lidové architektury, o nich se však zatím mlčí, snad se o nich později také něco dozvíme. Jedná se především o jižní Čechy, pár se jich však, kromě zámku, najde i v Praze - Tróji, kde původně stávala osada Zadní Ovenec. Vyjímám pár řádků z knihy 555 památek lidové architektury ČR. Dozvíme se o jejich osudu v nynějších povodních?
16. 8. 2002

Aktuálně: Jiří Ampér se ve své kritice ptá, proč vojáci nepřemostili "louži" u mostu Barikádníků, ale podobný dotaz lze vznést obecně.

Proč se česká armáda nezapojuje do prací souvisejících s povodněmi mnohem aktivněji? Ministr Tvrdík tvrdí, že při protipovodňových akcích pomáhá asi 1 600 vojáků, což je hodně malý počet.

Hlavní pomoc armády začne prý až opadne voda, tedy při odklízení následků pohromy, jenomže na televizních záběrech z několika těžce poškozených míst (např.Zálezlice, Metly, Štěchovice) nebyl vidět ani jediný voják.

Chápu, že nepřítel nespí, ale proč musí tisíce mladých mužů za peníze nás všech jen pasivně přihlížet, když při odklízení následků povodně je zapotřebí každé ruky?

Proč nemohlo třeba do Solenic odjet jedno družstvo z příbramské posádky ? Proč nešlo takto postupovat všude? Techniku přece mají, čas určitě také a místo poflakování v kasárnách mohou být prospěšní všem.

Kdybych si měl do pana ministra hodně rýpnout, myslím že Československá lidová armáda by se chovala jinak. Je to ostuda. Obávám se, že příští profesionální armáda bude dobrá už jen na zabíjení nepřítele.

16. 8. 2002
  • Asi o deset centimetrů za hodinu klesala ve čtvrtek večer hladina Vltavy v Praze. Její výška byla nyní 534 centimetry; oproti kulminaci řeky ve středu se Vltava v hlavním městě snížila již o 2,5 metru.
  • Ve čtvrtek odpoledne unikl z Neratovic mrak chlóru a Česká televize a ministr životního prostředí Ambrozek informovali, že žádné nebezpečí nehrozí, takže lidé vyšli do ulic, i když stav chemického ohrožení nebyl odvolán. Ve 23.30 trval stav chemického ohrožení, ale druhého stupně. Místní úřady o nebezpečí chlórového zamoření informovaly obyvatelstvo velmi liknavě.
  • Teprve když se v Křižíkově ulici zřítil čtyřpatrový dům, zjistili hasiči, že v několika dalších domech Karlína zůstali lidé.
  • Další dům v Křižíkově ulici, č.p. 110, v Praze 8, hrozil podle informací krizového štábu ve čtvrtek večer zřícením.
  • Holešovice jsou stále z většiny bez elektrického proudu, nefungují pevné telefony. Selhává bankomatní systém.
  • Několik měsíců potrvají opravy pražského metra. Rozsah zatím určených škod v metru je větší, než se čekalo. Zatopeno nebo vodou bezprostředně ohroženo je 16 stanic. Po předběžném průzkumu jsou ohroženy zatopením stanice Malostranská, Staroměstská, Můstek, Vysočanská, Českomoravská, Palmovka, Invalidovna, Křižíkova, Florenc, Náměstí Republiky, Národní třída, Karlovo náměstí, Anděl, Nádraží Holešovice, Vltavská a Florenc.
  • Pražský dopravní podnik počítá s opravami metra takto: trasa A - v pondělí by měla být trasa prodloužena až na Muzeum (nyní jezdí Skalka-Náměstí Míru), během příštího týdne bude zprovozněn úsek Nové Butovice - Smíchovské nádraží na trase B a na trase C se snad podaří prodloužit trasu až na Hlavní nádraží.
  • V Českých Budějovicích se uklízejí zatopené čtvrti, odčerpává se voda, elektřina funguje ve většině města vyjma Voříškova Dvora a okolí Okresního úřadu, funguje vodovod, plyn, kanalizace, postupně se obnovuje dodávka teplé vody, uzavřena zůstává křižovatka u Dlouhého mostu.
  • Povodně zničily v jižních Čechách 23 mostů (z toho 2 na silnici I. třídy), 19 mostů bylo silně poškozeno (z toho 2 na silnici I. třídy), 23 mostůje dosud pod vodou; na silnicích první třídy zatím odhadují škody na 52 milionů korun. Téměř 1,2 miliardy činí odhady škod na komunikacích nižších tříd. Největší částku z toho (více než miliardu korun) zabírají samotné mosty, zbytek poškozené silnice.
  • Spojené státy oznámily, že poskytnou České republice (ubohou částku) 50.000 dolarů, jako první pomoc na odstranění následků škod způsobených katastrofickými záplavami. (Prý to má být jen první gesto.) ČR dostane od Evropské unie 60 milionů euro na obnovu záplavami zničených oblastí.
  • 16. 8. 2002

    Podle CNN bylo v České republice postiženo záplavami také jižní Bavorsko a na jihu sousedí ČR s Maďarskem. Viz příloha níže, obrázek z internetových stránek CNN z pátku ve 13:30, poznamenává Filip Rožánek a dodává: Zdá se, že problémy se zeměpisem nemá jen CNN, ale také Nova. Její reportér Stanislav Brunclík krátce po třetí hodině informoval diváky z Děčína, že město ohrožuje stoupající Dunaj :-)).

    Podle Telecomu voda v Praze stale ještě stoupá :-). Viz zdůvodnění, proč nejedou jejich weby na www.quick.cz. Daniel Dočekal tam také píše, že jejich weby (třeba Namodro) jsou tak náročné, ze je nemohou spustit ani v omezeném režimu... Ale proč tedy jede mnohem náročnější iDNES, který je připojen právě přes dceřinnou společnost Telecomu - Internet OnLine (IOL)?

    16. 8. 2002
    16. 8. 2002
    Velvyslanectví ČR v Londýně nám zaslalo tento apel českého ministerstva zahraničních věcí. Doporučuje, aby lidé necestovali do Prahy. Hraniční přechody mezi ČR, Německem a Rakouskem jsou většinou uzavřeny. Zatopena není jen Praha, ale obrovské plochy po celé České republice. Historický Český Krumlov je pod vodou, ohrožena jsou průmyslová města podél Labe, 13 lidí zahynulo a 200 000 osob bylo evakuováno. Apel MZV uvádí, kam mohou lidé přispět.
    16. 8. 2002
    Nad touto otázkou se zamýšleli na serveru Grano salis. Jeho šéfredaktor nám zaslal soubor většinou zdařilých vtipů z nynějších povodní, který publikovali. Samozřejmě, že je přijatelné dělat si vtipy i z největší tragédie - nic nevede k osvobozující katarzi přímější cestou než humor - a to i humor černý (JČ):
    Louže
    16. 8. 2002
    Žiji v Praze na pravém břehu Vltavy a pracuji na levém. Vyrostl jsem v Praze 7 -Holešovicích a bydlím na kopci nad Holešovičkami, tedy nad Trojským mostem, oficiálně mostem Barikádníků, který je, spolu s Hlávkovým mostem, jedním ze dvou "klíčových" mostů nejen na průjezdu Prahou od severu k jihu, ale spojuje i pravý a levý břeh Vltavy. Vzhledem k naprosto chybějícímu dalšímu přemostění na severozápadě Prahy je význam tohoto mostu a tedy i této trasy o to větší.

    Jelikož jsem zůstal po dobu záplavy uvězněn doma měl jsem možnost celou situaci nejen vidět, ale i fotografovat a filmovat prakticky přímo z okna. Počínaje druhým dnem záplav byl tento most zcela uzavřen a to pouze pro zatopenou prohlubeň v podjezdu železniční trati na jižním předmostí tohoto mostu, kde voda postupně dosáhla cca 2m hloubky, ale bez významnějšího proudění.

    16. 8. 2002
    Je skutečně už cosi obludného na přetrvávajícím českém zpravodajství o povodňové situaci v ČR. Aniž by jedinec byl této katastrofě třeba i jen zdálky přítomen, drtivá většina českých mediálních "zpravodajců" se náramně činí, aby takový jedinec neunikl stísňujícímu dojmu osobní přítomnosti - prostě jako kdyby se sám topil nebo byl zaplavován. Sem tam sice i nesměle zazní slova útěchy, ale přitom jako by se všeobecně zapomínalo na to, čemu se říká naděje. Místo toho se naopak jako kafemlejnek začínají omílat sliby o tom, jak jiné státy a zejména Evropská unie Česku z jeho tíživé povodňové situaci masivně finančně pomůžou. Skoro nic se ale pořád neříká o tom nejdůležitějším - o tom že kvalita nápravy musí vycházet především z konkrétních tuzemských občanů. Z jejich vůle, odhodlanosti, nezdolnosti a víry - tedy z toho, co je psychologicky dobře známé jako vnitřní síla každého jedince.
    15. 8. 2002
    Condolezza Ricová, poradkyně amerického prezidenta Bushe pro národní bezpečnost, neučinila nic proti rostoucímu mezinárodnímu přesvědčení, že Spojené státy dříve nebo později přece jen zaútočí na Irák. "Nemáme luxus toho, že bychom mohli neučinit nic," řekla. Americká vláda se ve Spojených státech spojila s humanitárními organizacemi a chce jim poskytnout peníze pro projekty v Iráku a v sousedních zemích. Ve čtvrtek uvedl list Financial Times, že americká vláda chce poskytnout pro tyto projekty šest milionů dolarů. Podle rozhlasu BBC je to zřejmě začátkem pokusů získat v Iráku a okolních zemích podporu pro americkou politiku a neutralizovat nevyhnutelnou představu, že se Amerika chová jako agresor.

    Mají však americké humanitární organizace přijmout státní peníze? Jak uvedl včera v poledne rozhlas BBC, situace je dost podobná situaci v Afghánistánu před americkými leteckými údery. Humanitární organizace si musely připravit nouzové plány, avšak zároveň si nemohly dovolit nechat se zatáhnout do vojenského plánování Spojených států. BBC v této věci interviewovala Nicka Goodmana, pracovníka humanitární organizace Christian Aid, který zdůraznil, že humanitární organizace musejí být nezávislé na vládách i na politice:

    16. 8. 2002
    "Nejnovější seznam nejvýznamnějších světových filmů od britských kritiků je elitářský, akademický a neodráží demokratickou podstatu kinematografie," argumentoval v týdeníku Observer Jason Solomons, jehož názory shrnujeme:

    Šéfredaktor britského filmového časopisu Sight and Sound Nick James (který nezahrnuje Občana Kana mezi deset nejlepších světových filmů) napsal minulý týden, že je Kane nyní etablován jako filmový "Shakespeare". To je výmluvné. Je z toho jasné, odkud pocházejí tyto nejnovější seznamy "nejlepších filmů" a proč jsou pro mladší kritiky tak frustrující. Tyto seznamy totiž posuzují kinematografii, jako by to byla literatura. Vytvářejí kánon povinné četby.

    Ale přece kinematografie není literatura, není to divadlo, není to malířství - je to všechno toto a víc. Film je absolutně moderní uměleckou formou, každoročně se mění a je otevřený všem lidem na celém světě.

    16. 8. 2002
    Po úspěšném debutu nazvaném Želary (5. místo v anketě LN Kniha roku 2001) vydává nakladatelství Paseka další "želarskou" prózu Květy Legátové (nar. 1919) Jozova Hanule. Svěží styl, silný příběh a poetičnost jazykového projevu nám opět nabízejí nevšední čtenářský zážitek. Oproti první knize, v níž nás autorka seznamovala s drsným prostředím horské krajiny a často krutými osudy tamních obyvatel, se nyní soustředila na příběh mladé lékařky, která zde v době heydrichiády hledá azyl. To, co hrdinka nachází a co nalezne čtenář, ponechme tajemstvím těm, k němž se novela ještě nedostala. Měla jsem to štěstí, že si mě již našla a poskytla námět k následující úvaze - o tom, jak lehce a nečekaně se může zjevit nový literární objev. Kolik že je autorce let? Třiaosmdesát? Snad osmatřicet, ne?
    15. 8. 2002

    Musím pochválit Markétu Fialovou na ČT 1, převzala moderování nepřetržitých zpráv a je naprosto báječná. Oproti Klepektovi jako zjevení z jiné televize, snad skoro z BBC... Mluví spatra, souvisle, klidně a informovaně, konstatuje Filip Rožánek.

    Vladimír Špidla je podle CNN ministerským předsedou v Polsku
    15. 8. 2002

    Vladimír Špidla je podle CNN ministerským předsedou v Polsku. (Vypovídá to, bohužel, dosti přesně o tom, jaké má Západ všeobecné povědomí a informace o střední Evropě.)

    FOTOGALERIE Tomáše Peicny
    14. 8. 2002

    většinou ze 14. 8. 2002 naleznete v této fotogalerii Tomáše Peciny.

    Nábřeží u Revoluční v Praze
    14. 8. 2002

    najdete v této fotogalerii Jana Panocha; fotografie Dana Paula jsou zde.

    České Budějovice
    15. 8. 2002

    postupně mapují fotogalerie Štěpána Kotrby. Snímky jsou to pozoruhodné a často otřesné. Zde je povodeň okolo Zvíkova, zde je Týn nad Vltavou, zde jsou letecké snímky z povodní v Českých Budějovicích, zde je stav povodně na Orlíku, tady jsou snímky z cesty letadlem z Hluboké do Prahy.

    Zatopená Kampa 14.8.v noci
    15. 8. 2002

    Praha 15. 8. 2002, 4 hodiny ráno - Kdykoliv mám vyjádřit verbálně silný zážitek, zakouším pocit bezmoci, který vrhá fragmenty představovaných slov zpět do hlubiny niterných vzpomínek. Po vypjatém a mimořádném zážitku cítím se být vždy opuštěn vším, co by mi jen trochu pomohlo rekonstruovat prožité události. Když jsem dnes kolem jedné hodiny ranní vstoupil do míst které důvěrně znám nejen osobně, ale během posledních dnů i zprostředkovaně skrze média, zmocnil se mě podivný pocit, který jsem byl schopen jen obtížně identifikovat. Ocitnul jsem se sám a jen se svým synem v zakázaném pásmu, kam v současné době až na výjimky nevstoupí lidská noha. Místa, kde jindy a za jiných okolností korzují davy turistů a vzdáleně sem doléhá hluk velkoměsta byla zcela pohlcena tichem, vodou a tmou.

    14. 8. 2002

    Pokud by nefungovala adresa povodne.aktualne.cz, lze použít alternativní adresy zaplavy.atlas.cz (je to stejná stránka). iDNES funguje v minimalistickém provedení, Lidovky poskytují servis na adrese zpravy.centrum.cz/zaplavy/minuty, připomíná Filip Rožánek. Stránky Českého rozhlasu byly ve středu po poledni mimo provoz, protože je budova rozhlasu bez proudu (rozhlasové vysílání má vlastní generátory, nikoliv však redakce internetových stránek) dodáváme my.

    15. 8. 2002

    je na adrese http://www.ideon.cz/arch, informuje Martin Sviták.

    15. 8. 2002

    Přednosta okresního úřadu ve Strakonicích zřídil konto na obnovu obcí Metly a Předmíř (Metly jsou osadou Předmíře, stejně jako velmi poškozené Zamlýní), které byly smeteny vodou po protržení hrází rybníků Melína a Metelského. Č.ú. 161 776 109/0600 u GE Capital Bank Blatná, ul. J.P. Koubka 81, informuje Jaroslava Čajová.

    15. 8. 2002

    Zdarma po dobu povodni nabizi datove centrum GTS Telehouse umisteni a provoz serveru organizacim, kterym v dusledku povodni zkolabovaly kvuli odpojeni techto serveru datove ci internetove sluzby, napriklad webove stranky. GTS Telehouse, ktery je umisten na prazskych Vinohradech v bezpecne vzdalenosti od vody a dieselovymi agregaty je zajisten i proti dlouhodobym vypadkum elektrickeho proudu, je stale pripraven postizenym organizacim poskytnout okamzitou kapacitu v celkove vysi 1 Gbits/s. Volejte 0800 31 31 31.

    15. 8. 2002

    For those willing to help, an account has been opened by the American Friends of the Czech Republic in co-operation with the Czech Embassy. Tax deductible contributions can be made by writing a check to "AFoCR - Prague-Needs-Help-Flood Relief Fund" and sending it to "AFoCR - Prague-Needs-Help-Flood Relief Fund", Citibank FSB, 1901 Wisconsin Ave. N.W., Washington, DC 20007. The following account number can be used for transfers: 1507-4188, routing No. 254070116.

    14. 8. 2002

    Vážení,

    na stránkách http://sp.pspace.cz se nachází aktuální seznam pomoci ZDRAVOTNICKÉHO ZÁSOBOVÁNÍ, státní podnik. Zveřejněním této informace pomůžete řadě lidí, zvláště těm, kteří jsou umístěni v evakuačních centrech.

    V nabídce jsou např. obvazové materiály, pleny (nyní hodně potřebné), hygienické potřeby apod.

    Daniel M. Žák

    17. 6. 2002

    Nový správce redakčního systému Britských listů Dominik Joe Pantůček nyní energicky dokončuje různé dosud nedodělané funkce redakčního systému, za což mu velmi děkujeme. Právě byl zprovozněn seznam článků podle autorů, zatím od 1. 10. 2001. Klikněte na Autory Britských listů a v seznamu pak u každého jména na uvedený počet článků: zobrazí se vám odkazy na všechny texty, které jednotliví autoři pro BL napsali od loňského října.

    23. 7. 2002

    Dominik Joe Pantůček zprovoznil chronologický archiv, obsahující jednotlivé články starších vydání Britských listů, viz zde a pravý horní roh stránky BL nad kalendářem (který vám umožňuje, kliknutím na jednotlivá data, také přístup ke starším vydání časopisu).

    14. 5. 2002

    Hledáme spolupracovníky, kteří by byli ochotni v zájmu nezávislé, investigativní, neúplatné práce ve prospěch české společnosti věnovat Britským listům několik hodin práce týdně, zejména psaním článků o nejrůznějších aspektech života české společnosti, o těch tématech, které se týkají obyčejných lidí (nezajímá nás příliš, co tvrdí politikové a "profesionální" novináři). Usilujeme o získání nezávislých financí z mezinárodních zdrojů, a tak doufáme, že práce případných spolupracovníků bude v dlouhodobější perspektivě honorována.

    Pište prosím na tuto . Děkuji.

    Šéfredaktor.

    21. 1. 2002
    Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    18. 8. 2002 Aktuálně: V okolí holešovické tržnice a u přístavu začíná úklid Štěpán  Kotrba
    18. 8. 2002 Domácí násilí: jak se tento problém snaží řešit v Británii   
    17. 8. 2002 Aktuálně: Muselo to být v takovém rozsahu? Jan  Paul
    16. 8. 2002 Karlín, město duchů Štěpán  Kotrba
    16. 8. 2002 Kritika: Proč nepřemostili vojáci "louži" u mostu Barikádníků? Jiří  Ampér
    16. 8. 2002 Solenice, neznámá obec pod Orlickou přehradou Štěpán  Kotrba, Jan Paul
    16. 8. 2002 Je humor o povodních etický?   
    16. 8. 2002 Film, to není jen Občan Kane   
    15. 8. 2002 "Správná ženská má vydržet trochu bolesti."   

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    12. 8. 2002 Pokrytectví levice: proč zapomínají i anglikánští biskupové na oběti Saddamova režimu?   
    8. 8. 2002 Zlikvidujme Saddáma Husajna   
    8. 8. 2002 Zapomenutým Afgáncům nabízí OSN nové peklo   
    8. 8. 2002 Jak odstranit Saddáma Husajna: britská média jsou nejednotná   
    6. 8. 2002 OSN nezveřejní zprávu o americkém masakru Afghánců   
    6. 8. 2002 Bushova válka "dobra proti zlu" dospěla do vesnice Hadžibirgit   
    31. 7. 2002 Jak na sebe Češi "navzájem dohlížejí"   
    31. 7. 2002 Tribunál: Osoby podezřívané z terorismu jsou zadržovány protizákonně   
    29. 7. 2002 Podlehne Saúdská Arábie organizaci al Qaeda?   
    17. 7. 2002 Fisk: Ani vůči extremistům bychom se neměli vzdávat civilizovaných hodnot   

    Školství RSS 2.0      Historie >
    8. 8. 2002 Kritické myšlení   
    3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
    20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
    13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
    10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
    4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
    29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   
    22. 5. 2002 Proč nedodržuje katedra politologie VŠE úřední hodiny pro styk se studenty? Aleš  Žďárek
    17. 5. 2002 Učitelia ako ovce Lubomír  Sedláčik
    14. 5. 2002 Vstupte svými názory do dnešního pořadu ČT "Bez imunity" o školství Michal  Rusek

    Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
    18. 8. 2002 Domácí násilí: jak se tento problém snaží řešit v Británii   
    15. 8. 2002 "Správná ženská má vydržet trochu bolesti."   
    22. 7. 2002 Jak dnes žijí ženy v Afghánistánu? Drsně   
    16. 7. 2002 Koniec živnosti "plodenie detí" ? Lubomír  Sedláčik
    8. 7. 2002 Znásilňování žen jako válečná zbraň   
    5. 6. 2002 Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí   
    6. 5. 2002 George Bush se spojil s Vatikánem a s muslimskými zeměmi v tažení proti sexuální osvětě   
    23. 4. 2002 Policajt ve škodovce: Hospodine, řiď naši ruku! Jan  Čulík
    11. 4. 2002 Zkrátila se doba, za kterou se duše dostane do těla? Anna  Wintrová
    8. 4. 2002 Tak máme novou miss 2002... Daniela  Pilařová

    Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
    22. 7. 2002 Dekrety a EU Bořivoj  Čelovský
    15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
    11. 7. 2002 Edvard Beneš a jeho dekrety - (sudeto)německý problém Hans Henning Hahn, Eva Hahnová
    21. 6. 2002 Karma a komunismus Michal  Rusek
    13. 6. 2002 Onlinová diskuse BL s historiky ohledně Benešových dekretů   
    11. 6. 2002 O vyrovnání s minulostí, pro změnu protektorátní: Rukojmí nelze vraždit Václav  Žák
    6. 6. 2002 Předvolební pohled Petra Cibulky: Šibenice pro komunisty Štěpán  Kotrba
    5. 6. 2002 KNIHOVNA: Odmítám vinu Čechů vůči Němcům Pavel  Macháček
    3. 6. 2002 "Samosegregáciu" tu robil naposledy Konrád Henlein Lubomír  Sedláčik

    Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
    15. 8. 2002 Tragický Klepetko Filip  Rožánek
    15. 8. 2002 Dobrá Markéta Fialová   
    14. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Povodňový pragocentrismus České televize? Jan  Paul
    14. 8. 2002 ČT, povodně a Praha: rekapitulace Jan  Paul
    1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
    1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
    3. 7. 2002 Rasismus v Čechách: Lidé s menšinovou sexuální orientací opět ostrouhali Daniela  Pilařová
    3. 7. 2002 Hovory pana Jakla s panem Táchou v hospodě U magistra Kelleyho 13. ledna 2001 Radek  Mokrý
    27. 6. 2002 Balvín instaloval odposlechy na Kavčích horách Petr  Jánský
    20. 6. 2002 RRTV: Digitální média veřejné služby Zdeněk  Duspiva