27. 4. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 4. 2006

Černá středa Tonyho Blaira

Tony Blair zažil včera černou středu: jeho vláda byla vážně otřesena v důsledku tří podstatných problémů. Opozice požaduje rezignaci jeho čelných ministrů. Referuje Jan Čulík.

"Sexuální skandál, veřejné ponížení, obrovský problém na ministerstvu vnitra a omluvy na všechny strany. Blairova Labouristická strana snad dosud nikdy nezažila tvrdších 24 hodin. Vznášejí se vážné pochybnosti nad budoucností tří nejvyšších Blairových ministrů. Atmosféra v Dolní sněmovně ve středu připomínala poslední dny umírajícího režimu konzervativního premiéra Johna Majora," napsal ve čtvrtek deník Independent.

(Psáno pro ČRo 6.)

O co jde? Ve středu zveřejnil bulvární list Daily Mirror informaci, že náměstek britského premiéra John Prescott dva roky udržoval milostný poměr se svou tajemnicí třiačtyřicetiletou Tracey Templovou a tajně se s ní setkával v jednom z vládních bytů. Ale to je spíš jen soukromá podružnost. Mluvčí Tonyho Blaira to odmítl komentovat s poukazem, že je to Prescottova soukromá věc. Jenže od britských ministrů se očekává, že nebudou lhát, ani manželce. Je to tedy otřesení integrity čelného vládního představitele.

Za druhé, britská vláda má vážný problém se státním zdravotnictvím. Investuje do něho sice rekordně obrovské částky, ale přesto jsou v posledních týdnech některé britské nemocnice donuceny zdravotníky propouštět. Proč? Mnohé nemocnice měly dlouhodobý rozpočtový deficit a dosud ho vždy jen automaticky převáděly z roku na rok. Nyní britská vláda rozhodla, že nemocnice musejí svůj deficit umořit v rámci jediného, tedy letošního, fiskálního roku. Vede to k propouštění. Zaměstnanci zdravotnictví argumentují, že je to arbitrární, formální řešení, v jehož rámci vláda poškozuje některé nemocnice a ničí lidem existenci.

Britská ministryně zdravotnictví Patricia Hewittová se pokusila ve středu přednést projev na shromáždění odborové organizace britských zdravotních sester v městě Bournemouth -- projev natáčela televize -- a přítomné zdravotní sestry ji ukřičely, takže projev nemohla dokončit. Mimo jiné, studentky oboru zdravotní sestra umístily před dveřmi domu, kde Hewittová bydlí, rakev s nápisem -- Britské zdravotnictví -- odpočívej v pokoji. Hewittová musela přerušit svůj projev a začala v sále odpovídat na otázky rozhněvaných zdravotních sester. Je zřejmé, že na Blaira bude nyní vyvíjen tlak, aby Hewittovou z funkce ministryně zdravotnictví odstranil. "Křičíte na mě, když vás chválím a křičíte na mě, když vás nechválím -- tak dobře," řekla Hewittová. Po devíti otázkách ze sálu utekla. "Byl to nedůstojný útěk ze schůze umírněného odborového svazu, který se nyní rozhodl zařvat," píše Independent. "Je to vážné, že si ministryně rozhněvala zdravotní sestry," konstatoval jeden labouristický poslanec v Dolní sněmovně.

Ale nejhorší je pro Blairovu vládu třetí skandál. Ministr vnitra Charles Clarke byl donucen přiznat, že jeho ministerstvo omylem a chaoticky propustilo do britských ulic asi 1000 zahranič

ních zločinců, tedy vrahů, pedofilů a pachatelů znásilnění, namísto, aby je z Británie deportovalo. Zejména britský bulvární tisk se většinou staví značně negativně vůči veškerým cizincům a odmítá přistěhovalectví. Dovedete si jistě představit, že zpráva, že Clarkovo ministerstvo pustilo do Británie větší počet cizích vrahů, pedofilů a násilníků, vyvolala palcové titulky ve všech novinách. Konzervativci a Liberální demokraté požadovali, aby Clarke za tuto chybu odstoupil. Všechny tyto tři problémy vznikly nyní jen několik dní před komunálními volbami, které se budou v Británii konat 4. května.

Clarke byl donucen ve středu přiznat v Dolní sněmovně, že 288 z celkového počtu 1023 cizích trestanců, propuštěných z britských věznic do britských ulic, bylo propuštěno od loňského srpna, kdy byl ministr vnitra o tomto problému informován. Vyšlo také najevo, že počet cizích trestanců, propuštěných do Británie, se od doby, kdy byl o problému ministr Clarke zpraven, zvýšil! Ve čtvrtek dopoledne se ještě ukázalo, že u více než devíti set propuštěných vězňů nebyla ve vězeňských záznamech vůbec uváděna jejich státní příslušnost. Mnozí odsouzenci tvrdili, že jsou Britové. Vyplývá z toho, že počet cizinců v britských věznicích je možná daleko vyšší, než se zatím předpokládalo.

Police zahájila nyní nouzová opatření ve snaze zajistit dodatečnou deportaci 355 případů, řekl Clarke v parlamentě, avšak byl nucen přiznat, že ani cizinecká policie ani normální policie nevědí, kde se nacházejí ostatní propuštění vězni.

Šéf britských konzervativců David Cameron požadoval Clarkovu rezignaci. Vyšlo mimo jiné najevo, že na příliš laxní postoj britských úřadů vůči zahraničním trestancům poukazoval bezvýsledně hlavní inspektor britských věznic sir David Ramsbotham už od roku 1996 a zejména se jím podrobně zabýval ve své konečné výroční zprávě v roce 2001.

V parlamentě vyšlo také najevo, že premiér Blair se dověděl o přesném počtu propuštěných zahraničních trestanců teprve minulý týden. Přesto však se Blair postavil za svého ministra vnitra.

Ministr Charles Clarke charakterizoval své ministerstvo jako "nefunkční", ale dodal, že na sebe přijal odpovědnost, že zmatek vyřeší a že zjistí, kde jsou propuštění vězni. Řekl ve sněmovně: "Omlouvám se. Omluvil jsem se a budu se omlouvat i nadále."

Blairova vláda prošla v minulosti už celou řadou nejrůznějších krizí. Hned zpočátku jejího prvního funkčního období, v roce 1997 došlo ke skandálu, kdy šéf závodu Formule 1 Bernie Eccleston věnoval labouristům milion liber a zato mu vláda poskytla výjimku ze zákona, že může při závodě dělat reklamu tabákovým výrobkům. V červenci 2003 údajně spáchal sebevraždu vládní expert na zbraně hromadného ničení David Kelly poté, co poskytl BBC informace že vláda zkreslila svou oficiální zprávu o údajné existenci zbraní hromadného ničení v Iráku. Uprostřed korupčního skandálu musel rezignovat blízký Blairův spolupracovník Peter Mandelson, který byl vykopnut nahoru - skončil jako komisař Evropské unie -- a uprostřed střetu zájmů a sexuálního skandálu Blairův ministr vnitra David Blunkett. V poslední době velmi poškodila pověst Blairovy vlády aféra, v jejímž rámci vláda nabídla bohatým milionářským mecenášům labouristů za jejich půjčky vysoká státní vyznamenání.

Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění z úterý 25. dubna poklesla podpora britských občanů pro Blairovu Labouristickou stranu na nejnižší míru od její dramatické volební porážky ve všeobecných volbách v roce 1987. Od března 2006 poklesla volební podpora Labouristů o pět procent a dosahuje nyní 32 procent. Konzervativci vedou -- mají 34 procent.

Sílí však spíše podpora třetí britské politické strany, Liberálních demokratů, kteří si polepšili od března o 3 procenta a mají nyní 24 procent.

                 
Obsah vydání       27. 4. 2006
27. 4. 2006 Zpráva EU odsoudila tajné lety CIA
27. 4. 2006 Parodie na maturitu Bohumil  Kartous
27. 4. 2006 Černá středa Tonyho Blaira Jan  Čulík
27. 4. 2006 Bázliví milenci Emanuel  Züngel
27. 4. 2006 Timothy Garton Ash: Kdo je to "intelektuál"?
27. 4. 2006 Nemám rád feminismus
27. 4. 2006 Ženy na matematiku nemají mozek... Lenka  Vytlačilová
27. 4. 2006 Chtíč, promiskuita a tvořivost Darina  Martykánová
27. 4. 2006 Volte buševiky!
27. 4. 2006 Protijaderný aktivismus podruhé Jan  Hošek
27. 4. 2006 O americké zahraniční politice Jakub  Rolčík
27. 4. 2006 Jak primitivní verbální antikomunismus inspiruje násilí Štěpán  Kotrba
27. 4. 2006 Útok na Jiřího Dolejše komunistům pomohl Jan  Čulík
27. 4. 2006 Petra Edelmannová: Dolejší "sklidil nenávist, kterou zasel"
27. 4. 2006 "Komunistická svině" Miloslav "Kraken" Junek
27. 4. 2006 Útok na Dolejše je útokem na demokracii Rudolf  Převrátil
27. 4. 2006 Volby jako problém Dalibor  Vlček
26. 4. 2006 Předvolební průzkumy jako uzavřený koloběh manipulace Štěpán  Kotrba
27. 4. 2006 Vyrovnání s komunismem
27. 4. 2006 Asanace 2006
27. 4. 2006 CERTOS: Mediální poprava v zájmu spravedlnosti Ladislav  Žák
26. 4. 2006 Что будет дальше, знает один Аллах! Zdeněk  Skoba
26. 4. 2006 Státní úředníci si určují, s kým budou diskutovat v televizi, a ČT je poslouchá!
26. 4. 2006 Kořistka: "ODS zadržuje důkazy"
26. 4. 2006 Afrodisiakum moci?
26. 4. 2006 Ministr vnitra Clarke propustil 1000 zahraničních zločinců
26. 4. 2006 Více žen do politiky!? ANO!!! Olga Anna Sedláčková
26. 4. 2006 Muži mají větší plat než ženy v důsledku nabídky a poptávky
26. 4. 2006 Zákon nebo soudcovské uvážení? Stanislav  Křeček
26. 4. 2006 Evropské "dohnat a předehnat" v kontextu íránské krize Karel  Dolejší
12. 4. 2006 Hospodaření OSBL za únor a březen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce