18. 6. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 6. 2003
Není to tak dávno, co mi jedna známá v Ostravě vyprávěla, jak jí přišel samochvalný dopis od ostravské policie, ve kterém byla uvedena krásná procenta vyřešených případů a ve kterém jí bylo sděleno, že i ke krádeži jejího autorádia se někdo přiznal a de facto byl takto její případ vyřešen, aniž, pochopitelně, tím měla nějakou šanci na náhradu. Háček byl v tom, že si během času známá vzpomněla, že jí rádio bylo ukradeno v jiném okrese, a ostravským policajtům se tedy neměl k jeho krádeži kdo přiznat.
18. 6. 2003
Firma Microsoft zahájila v úterý ve Spojených státech a v Británii sérii soudních procesů proti šiřitelům spamů. Je to součást její nové agresivní globální kampaně proti nevyžádané emailové poště. Procesy jsou známkou toho, že Microsoft bere rostoucí hrozbu spamů velmi vážně.
18. 6. 2003
Tři čelní představitelé britských výzvědných služeb a státní správy informovali bývalou ministryni pro mezinárodní rozvoj Clare Shortovou, že Tony Blair loni v létě uzavřel s Georgem Bushem tajnou dohodu, že provedou v únoru nebo v březnu invazi do Iráku. Svědčila o tom v úterý v Dolní sněmovně.
18. 6. 2003
Bývalý britský ministr zahraničí Robin Cook uštědřil v úterý v Dolní sněmovně několik drtivých ran argumentaci britské vlády, "že bylo nutno zaútočit na Irák", a zdůraznil, že je nyní zřejmé, že Saddám Husajn "nebyl jasnou a vážnou hrozbou".
18. 6. 2003
Odpůrci války v Iráku se chovají vůči Tonymu Blairovi ostudně. Předpovídali před válkou v Iráku nejrůznější katastrofy. K žádným nedošlo a Irák byl osvobozen. To je všechno nesnesitelné pro lidi, kteří dávali přednost existenci totalitního režimu v Iráku, argumentoval v deníku Guardian William Shawcross, který kdysi napsal anglický životopis o Dubčekovi...
18. 6. 2003
Evropská komise přiznala, že skandál, týkající se 900 000 euro ze statistického úřadu EU Eurostat dokazuje, že "systém ještě řádně nefunguje", a uvedla, že se věc bude nově vyšetřovat.
18. 6. 2003
Předseda vlády Vladimír Špidla v úterý v 19:30 hod. přijal na Úřadu vlády nově zvolené členy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.
18. 6. 2003
Už ani nevím, kolikátý týden stávkové pohotovosti nám dnes začíná, je pondělí, všeobecná stávka se chystá na čtvrtek. Jako minulý a předminulý týden, někdy je to úterý, jindy čtvrtek.
18. 6. 2003
obskurní "tisková zpráva" vydavatelství Fany, doručená do redakce Britských listů

Martin Michal a Helena Vondráčková se rozhodli na veřejnosti nevystoupit a nedat všanc své soukromí, které je v poslední době předmětem zvýšené pozornosti tisku. Důvodem jsou články v deníku Blesk, které vyslovují podezření, že novomanžel Martin Michal rozepře s Helenou Vondráčkovou řeší pěstí...

18. 6. 2003
Petr Vaníček
Měl jsem dávno problémy a nadával jsem - jako většina občanů - na stav této země. Jednou jsem přestal jsem bojovat o svůj upachtěný zítřek nebo důchod a tu se něco stalo. Objevil jsem trhlinu v systému, v kterém občana nakonec nečeká nic lepšího než odvoz pohřebákem rovnou z práce.
Kateřina Dostálová
17. 6. 2003

Když jsme označili stále probíhající vyšetřování novinářek Válové a Bobošíkové za "hon na svobodu slova" a zčali posměšně aportovat "zajíce" pro nejzasloužilejší honáky, netušili jsme, do jak obludného rozsahu obě kauzy vygradují. Případ Ireny Válové a jejího hodnocení sporu vydavatelů denního tisku o distribuční monopl PNS má nyní pokračování. Poslankyně ODS Kateřina Dostálová zveřejnila plný text dopisu právního zástupce žalované firmy Ringier, advokáta Radka Pokorného, který jí vyhrožoval v půli května "možnými zásadními dopady" jejich výroků v Parlamentu, týkajících se "údajné monopolizace na trhu distribuce tisku" škodících "dobré pověsti" vydavatelů a dalších dotčených subjektů...


Již druhého uloveného zajíce získává advokát Mgr. Radek Pokorný

Tentokrát za neprofesionalitu, neomalenost a drzost svého dopisu poslankyni Dostálové. Prvního zajíce dostal za třináctistránkovou žalobu na novinářku a předsedkyni Media Observatory Irenu Válovou, kterou nepodával jménem svého klienta - společnosti Ringier, ale jménem svým. Nelze než doporučit, aby tiskový koncern co nejrychleji vyměnil právníka, vzhledem jeho nutkání lidem vyhrožovat žalobami, které jsou posléze tak mediálně atraktivní...

18. 6. 2003
"Nařízení vyřízení upřesnění" - tak se parodovala neobratná řeč vojenských papalášů za komunismu. Nákaza bohužel nezmizela.
17. 6. 2003

Nový šéfredaktor Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu Petr Honzejk čelil v Nedělním rozhovoru serveru Česká média ostrým dotazům redaktora Ivana Jemelky ohledně "vyváženosti" pořadů stanice, která má být médiem veřejné služby a místo toho se stala hlásnou troubou "těch pravých" názorů.

17. 6. 2003
Clyde Prestowitz, Rogue Nation: American Unilateralism and the Failure of Good Intentions (Teroristický národ: americký unilateralismus a selhání dobrých úmyslů), Basic Books, 328 str., 26 USD

"Imperiální projekt takzvaných neokonzervativců vůbec není konzervatismus, je to radikalismus, sobectví a adventurismus, artikulovaný emocionální rétorikou tradičního vlastenectví," píše autor této nové knihy.

16. 6. 2003
ON-LINE

"Leták ČESKÉHO SNU má daleko blíže ke katalogu výstavy a naše kampaň byla výstavou ve veřejném prostoru. Reklamou být nemohla, produkt neexistuje. Taky Vám hypermarkety připomínají galerie?"

V pondělí odpoledne od 14 do 18 hodin probíhal v Britských listech onlinový rozhovor s tvůrci projektu Český sen Vítem Klusákem a Filipem Remundou. Nepodařilo se zodpovědět všechny otázky, pánové Klusák a Remunda na některé další otázky odpověděli v úterý 17. 6. večer a v noci. Rozhovor je ZDE

17. 6. 2003
Britský ministr zahraničních věcí Jack Straw uvedl v úterý v rozhlase, že Británie nehodlá podporovat zasahování washingtonských jestřábů do vnitřních záležitostí Íránu, avšak naléhal na íránskou vládu, aby umožnila zbrojním inspektorům vyšetřit podezření, že Írán vyvíjí jaderné zbraně.
18. 6. 2003
tisková zpráva České televize

Vážení novináři,

rád bych vás informoval o stanovisku ČT k článku v úterním vydání Mladé Fronty DNES. Titulek článku v MFD "Hrad: ČT odmítla Klause" mohl znít obráceně, tedy "Klaus odmítl ČT". Proč?

18. 6. 2003
Som presvedčený, že vláda žiadneho štátu nemá právo hodnotiť model riadenia iného štátu a násilne mu vnucovať ten svoj, ani keby bol dokonalý.
17. 6. 2003

ukázka britského konzervativního myšlení

Žijeme v době temna -- a občané jsou zranitelní vůči cynické manipulaci. Stali se obětí podvodu -- přijali totiž falešnou představu, že povrchní rozšíření politických svobod může být náhražkou za skutečnou moc, která přichází se znalostmi a schopnostmi porozumět věcem.

Shrnujeme hlavní myšlenky z pozoruhodné obrany elitářského školství pro všechny od britského konzervativce, euroskeptika a thatcherovce Simona Heffera, kterou v neděli večer vysílal britský rozhlas:

17. 6. 2003

Sedmička Jany Bobošíkové kritizuje vládní politiku

InnoVatio

Kdo je objektivní a kdo ne, který moderátor přesně cituje zdroje? Kdo má jaký politický názor, který ovlivňuje konfliktnost pokládaných otázek? Mediální analýza agentury InnoVatio odpovídá s krutou neúprosností.
18. 6. 2003
Rád bych se ujistil, zda jsme četli opravdu stejné povídky. Před časem jsem zpracovával pro jedno nakladatelství výběr českých vánočních příběhů a musím říci, že jsem se zbavil trochu povýšeného postoje k autorům ale i autorkám z předminulého století, z období, kdy česká literatura vlastně začínala.
16. 6. 2003
Irena Dousková, Doktor Kott přemítá, Petrov, Brno, 2002, ISBN 80-7227-122-9, 180 Kč

V brněnském nakladatelství Petrov vydala Irena Dousková, jeho kmenová autorka, soubor dvanácti povídek z postkomunistické české současnosti. Knížka je to nesmírně čtivá: řemeslně připomíná Michala Viewegha, avšak texty Ireny Douskové dosahují hloubky, kterou Viewegh nemá.

16. 6. 2003
Irena Dousková
Doktor Kott si bezmyšlenkovitě potěžkával koule a nespokojeně vrtěl hlavou. Jakápak Barbie... Venuše! Botticelliho Venuše přeci. Ale to ty děti neznají. Kdepak...

Recenzi na novou knihu Ireny Douskové naleznete ZDE
Irena Dousková : Doktor Kott přemítá
17. 6. 2003
Dnes publikujeme ještě jednou povídku Ireny Douskové z knihy Doktor Kott přemítá; Povídku "Maminka" máme i v anglickém překladu. Pro nakladatelství Petrov jej pořídila Elisabeth Morrisonová, která žije ve skotském městě Kilmarnock. I její příběh je, myslím, zajímavý.

Recenze na knihu Doktor Kott přemítá ZDE
stejnojmenná povídka ZDE
povídka "Maminka" ZDE
"Mother" - anglický překlad ZDE
17. 6. 2003
Irena Dousková
Maminka stála v kuchyni nad pracovním stolem, na sobě tatínkovu starou flanelovou košili, porozepnutou na tři knoflíčky, vlasy stažené do culíku, ale nechtěly se dát, a tak se draly tu i onde ven, rukávy ohrnuté a ruce pomoučněné až k lokti.
17. 6. 2003
Irena Dousková
Mother was standing at the work table in the kitchen. She had on an old flannel shirt with three buttons undone, her hair was drawn back in plaits but they wouldn't stay in place and kept falling forward. Her sleeves were turned up and her arms were covered in flour up to the elbows.
Videoinstalace R.Buchanana v Rudolfinu
16. 6. 2003

Zamyšlení nad právě skončenou výstavou britské fotografie a videa Reality check v Rudolfinu

Ve výstavních prostorách pražského Rudolfina skončila výstava současné britské fotografie a videa, jejíž vzdálenosti hranic mezi jednotlivými kvalitami byly nezměrné.
31. 5. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.
Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
18. 6. 2003 Memento 11
aneb Zas ten náš (český) prapor?
Miloš  Dokulil
18. 6. 2003 K problematice monopolizace distribuce v republice Jan  Čulík
18. 6. 2003 Severokórejská kríza a zbrane hromadného ničenia Tibor  Moravčík
18. 6. 2003 Jak policajti a soudcové v Ostravě vyřešili loupežné přepadení a jak z velkého trouby udělali velkého zločince Darius  Nosreti
18. 6. 2003 Francouzské stávky: která ze sociálních výhod byla získána bez boje? Marta  Morice
17. 6. 2003 Žijeme v době temna   
17. 6. 2003 Media Tenor analyzuje televizní politickou diskusi Iveta  Havlíčková
17. 6. 2003 Amerika jako "teroristický národ"   
17. 6. 2003 Za rok bude evropský zatykač součástí českého právního řádu Jiří  Křepelka
17. 6. 2003 Kam se suverenitou? Miloš  Dokulil

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2003 Další hrátky v ČR s verbálními trestnými činy Jan  Čulík
12. 6. 2003 Konec legrace i demokracie:
policie Bobošíkovou vyšetřuje stále!
Štěpán  Kotrba
9. 6. 2003 Postihy novinářů: již neheroldovat, lébrž nutno konat Karel  Mašita
6. 6. 2003 Bobošíková už snad může být klidná, Válová ještě nikoliv Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Dokumenty v kauze Válová: "Hon na svobodu slova" má už šest ulovených zajíců Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Faksimile trestního oznámení na Irenu Válovou Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 BHHRG: Czech media representatives harassed as EU referendum draws near   
6. 6. 2003 Málo známá oxfordská lidskoprávní skupina hájí Bobošíkovou, Železného a TV Nova jako "hlas nezávislosti"   
5. 6. 2003 Irena Válová: "Chtějí mě zastrašit, protože hovořím o monopolizaci českého tisku" Jan  Čulík
5. 6. 2003 Dokumenty k případu Bobošíková: "Trestní oznámení podávám proto, že už toho mám dost" Štěpán  Kotrba

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
18. 6. 2003 Vyšetřuje se chybějící milion euro   
16. 6. 2003 Češi schválili vstup do EU   
16. 6. 2003 Občanství vyžaduje aktivní participaci - aneb nejsme ovce Štěpán  Kotrba
16. 6. 2003 Jak to také mohlo dopadnout... Štěpán  Kotrba
16. 6. 2003 Český Kocourkov ztrácí suverenitu Josef  Trnka
14. 6. 2003 83 procent účastníků referenda zřejmě v pátek hlasovalo ANO   
14. 6. 2003 Volební okrsek Praha-Krč: účast nad 50%, více než tři čtvrtiny hlasovaly ANO   
14. 6. 2003 A co české televize?   
14. 6. 2003 Vítejte, spoluobčané, do Evropské unie! Jan  Čulík
13. 6. 2003 Odborári v EÚ nie sú kryptokomunisti Igor  Lenský

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
18. 6. 2003 Robin Cook zpochybnil hrozbu Saddáma Husajna   
18. 6. 2003 Kritikové války v Iráku by se měli stydět   
18. 6. 2003 Shortová: "Blair uzavřel s Bushem tajný pakt"   
16. 6. 2003 Angažovaná lhostejnost Pavel  Urban
16. 6. 2003 Nijaké triedy Naomi  Klein
13. 6. 2003 USA "plánují v zálivu Guantánamo popravy"   
13. 6. 2003 Rumsfeld kritizoval belgické soudy   
13. 6. 2003 Američané v Iráku usmrtili až 100 stoupenců Saddáma Husajna   
11. 6. 2003 Americká armáda je "kouzelným oštěpem k řešení problémů"   
11. 6. 2003 Američané prohledali 230 míst, zbraně hromadného ničení nenašli   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2003 Rumsfeld kritizoval belgické soudy   
2. 6. 2003 Paranoja Radovan  Geist
15. 5. 2003 Ropa a stratégia: K politickej ekonómii ohlásenej vojny Michael  Ehrke
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
30. 4. 2003 Vyslanci virtuální reality v Iráku Mojmír  Babáček
30. 4. 2003 Konec NATO právě začal - začala vznikat evropská armáda Štěpán  Kotrba
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada

Názory a argumenty ze Slovenska RSS 2.0      Historie >
16. 6. 2003 Zrada penzijných fondov na dôchodkoch   
13. 6. 2003 Rybníček: Splnil sa mi sen Martina  Nemethová, Damas Gruska
13. 6. 2003 Ako udržať prostredníctvom prerozdelenia čo najspravodlivejší dôchodkový systém?   
29. 5. 2003 BSE: Nielen krava, ale aj ovce môže byť šialená... Peter  Greguš
28. 5. 2003 Do kedy...? Tibor  Moravčík
28. 5. 2003 (Z)diskreditovaný štát Damas  Gruska
27. 5. 2003 Dvadsaťpäť hodín pred zrkadlom Filip  Samuel
26. 5. 2003 Na zdravie, páni sudcovia, poslanci a ministri! Peter  Takáč
26. 5. 2003 Hrozba sprava - po belgických voľbách v žlto-červenom Radovan  Geist

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba
17. 6. 2003 Maminka Irena  Dousková
17. 6. 2003 Mother Irena  Dousková
17. 6. 2003 Ještě jednou Irena Dousková Jan  Čulík
16. 6. 2003 O tom, jak život uplývá mezi prsty Jan  Čulík
16. 6. 2003 Doktor Kott přemítá Irena  Dousková
13. 6. 2003 Šlendrián v BL je snad horší než SARS Petr  Fiala
6. 6. 2003 Divoké víno ještě po 39 letech   
23. 5. 2003 Nový esej Milana Kundery   
22. 5. 2003 Vrh křídel: antologie, která chyběla