29. 4. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 4. 2003

Američtí vojáci začali v pondělí střílet na skupinu iráckých demonstrantů ve městě Faluja, asi 50 km západně od Bagdádu a údajně usmrtili nejméně 13 osob a 75 zranili, uvádějí zprávy z oblasti. Podle informací televize al Jazeera demonstranté protestovali proti americké vojenské přítomnosti v Iráku. Americké vojenské velitelství v Kataru konstatovalo, že prý američtí vojáci začali střílet na ozbrojené Iráčany, kteří nejprve stříleli na ně. Svědci na místě však tvrdí, že demonstranti nebyli ozbrojeni a že byla demonstrace pokojná.

Podrobnosti - v angličtině ZDE
Sloupek

Četní čeští novináři a publicisté, kteří o minulém víkendu vystoupili na mediálním semináři na gymnáziu v Příbrami (zhodnocení semináře viz ZDE, internetové stránky semináře ZDE) , si stěžovali, že jedním z hlavních problémů českých médií je (kromě závislosti žurnalistů na PR agenturách) to, že "můžete odhalit, jaký chcete skandál, ve veřejném životě se stejně nic nezmění k lepšímu".

Závislost novin na reklamních agenturách a na inzerci velkých firem, o nichž se nesmí napsat nic kritického, je zřejmě do značné míry vyjádřením podnikatelského zoufalství jejich majitelů a šéfů - mnohá média v ČR si dobře uvědomují, že jejich přežití či nepřežití je závislé na dostatečném množství reklamy, a tedy na blahovůli podniků, které se většinou neodváží kritizovat.

K pocitu bezmocnosti a k chaosu jistě však přitom přispívá i povrchní zpracování informací o nejrůznějších skandálech, které vytváření u konzumenta sdělovacích prostředků pocit bezmocnosti: "všechno je špatně, všichni jsou zkorumpovaní, svět je zlý", ale nemůžeme proti tomu nic dělat, protože žádná média nemají čas jít analyticky pořádně ke kořenům každého problému a jasně odhalit jeho příčiny.

Jaroslav Veis, publicista a poradce předsedy Senátu Petra Pitharta, který má dobré povědomí o anglosaské žurnalistické praxi, nadto vyjádřil ve své úvodní přednášce na příbramském semináři názor, že "česká společnost ráda stále začíná znova", má ráda "tlusté čáry za minulostí", chce smazat minulá příkoří a přečiny a dělat vždycky, jako by se nic nestalo. Hledí do budoucnosti, nikoliv do minulosti.

Jsou-li však čeští novináři frustrováni, že jejich psaní nikam nevede, nemůže být toho důvodem kromě pasivity české společnosti i něco jiného? Třeba, že nepíší o zjištěných skandálech dostatečně razantně, systematicky a dost dlouho? Nebo že na zjištěné kauze mezi sebou sdělovací prostředky nespolupracují tak, že by nezávisle na sobě objevovaly další a další podrobnosti?

Nebo proto, že se neptají, PROČ se nikdy nic nevyšetří a skoro nikdo nikdy není nucen odejít z funkce anebo není potrestán?

Jen tak na okraj, je to symptomatické: Jistě, můžeme se vymlouvat na nedokonalé zákony nebo na chyby v restrukturalizačním procesu, při přechodu od komunismu, přesto je mi však například nepochopitelné, že v důsledku "způsobu práce" jednoho českého mediálního "podnikatele" musí zaplatit Česká republika v důsledku rozhodnutí mezinárodní arbitráže odškodné ve výši deseti miliard korun.

A televize, která je v ohnisku tohoto skandálu, dál nerušeně vysílá, jako by se nechumelilo. A nikdo se nad tím nepozastavuje.

Argumentace, kterou je možno slyšet, že to holt budou muset občané zaplatit, protože to jsou jen "potíže růstu", tak, jako museli zaplatit všechny vytunelované banky a podniky, je pozoruhodná. Nepřijatelná.

V některých zemích se -- přece jen -- po zveřejnění skandálu snad aspoň něco děje. Píšu o tom ZDE

Myslím, že bychom měli zkoumat, proč to jde jinde a proč to většinou nejde v ČR.

(Tento příspěvek se bude, spolu s textem o zlatých padácích pro ředitele bankrotujících britských firem, ZDE a informací o příbramském mediálním semináři, ZDE, vysílat v pořadu Události a argumenty v 18.10 v ČRo 6 v sobotu 3.5.)

29. 4. 2003
George Bush představuje třetí a dosud nejmocnější vlnu v dlouhodobém útoku na vládnoucí pořádek, který vytvořil liberalismus dvacátého století, argumentoval v americkém týdeníku The Nation William Greider:

Kompletní text je v angličtině ZDE
29. 4. 2003

Pouliční protesty tisíců Iráčanů a bojkot čelných šiitských muslimů v pondělí narušily Američany zorganizované rozhovory o vytvoření nové vlády v Bagdádu. Britští a američtí politikové doufali, že setkání "všech frakcí", včetně 250 prominentních Iráčanů budou pozitivnější než první, daleko menší vrcholná schůzka, která se konala v Nassiriyi 15. dubna 2003.

Pondělního jednání se účastnili i duchovní ze šiitské většiny, tradičně dominantní sunnitští muslimové i Kurdové z hor na severu. Avšak hlavní šiitská organizace - Nejvyšší výbor pro islámskou revoluci v Iráku - pozvání na jednání odmítla na protest proti americké účasti při vytváření nové vlády. Před přísně střeženým konferenčním střediskem v Bagdádu, kde se jednání konala, uspořádali šiiuté demonstrace.

Podrobnosti - v angličtině ZDE
29. 4. 2003
V příloze LN Orientace z 26. 4. 2003 ZDE se prezident ČR v krátkém textu pokusil přenést svůj postoj, svůj názor, svou osobní informaci o tom, jak on vnímá důležitou problematiku související s ideologií komunismu dál - ke čtenářům, k občanům. Prezident ČR si uvědomuje, že je kritizován za to, že byl zvolen také hlasy komunistů, ve svém textu proto vysvětluje (marně?) důležité souvislosti, které jeho postoj občanům ČR objasňují.
28. 4. 2003
Lidé dnes hodně cestují po světě, poznávají nové kraje i kultury. Poznání turisty je však jiné než pohled člověka, který v nějaké zemi dočasně žije a pracuje, a je vskutku zajímavé pozorovat jak se onen proces poznávání dynamicky mění. Učím se jazyk Tetun a mohu vézt konverzaci o běžných věcech.
28. 4. 2003
"Tvář podnikatelské Británie" -- zněl palcový titulek na titulní straně čtvrtečního vydání britského deníku Independent a pak následovaly tři odstavce, tištěné písmem velikosti přibližně půldruhého centimetru. Vedle nich byly fotografie viníků. Zabraly polovinu titulní stránky formátu A2. Pak k tomu ještě následoval backgroundový článek normálním, malým písmem. V atmosféře všeobecného pesimismu ohledně možností současného českého tisku, která vládla o minulém víkendu na mediálním semináři v Příbrami, jsem noviny ukazoval a argumentoval jsem, že člověk nemusí být pesimistou: jsou oblasti na světě, kde novináři píší razantně a neohroženě a jejich psaní má význam. Co publikoval list Independent ve čtvrtek na čtyřech pětinách své titulní strany?

((Tento příspěvek se bude, spolu s informací o příbramském mediálním semináři, ZDE, a tímto sloupkem, viz ZDE, vysílat v 18.10 v pořadu Události a argumenty v ČRo 6 v sobotu 3.5.)

29. 4. 2003
Vyjádření MZV ČR
k článku Miloše Dokulila "Memento 3. Jen o jedné přesvědčivé minutě" publikovanému 23. 4. 2003 v Britských listech ZDE

Ministerstvo zahraničních věcí ČR v součinnosti s vládou ČR připravilo informační kampaň ke vstupu ČR do Evropské unie, která běží již několik měsíců. Občané ČR jsou informováni například prostřednictvím informačních letáků a brožur, ve kterých jsou jim vysvětlovány výhody i nevýhody vstupu do EU, probíhají akce v regionech, a to prostřednictvím regionálních a městských evropských informačních středisek apod....

29. 4. 2003
tisková zpráva NESEHNUTÍ Brno

Divadelní scénkou nazvanou "Zbrojařský trojboj" byla zahájena demonstrace proti zbrojařskému veletrhu IDET na náměstí Svobody v Brně. Několik zemí -- Gruzie, Srí Lanka, Alžír, Izrael a Jemen - do kterých Česká republika vyváží zbraně, mezi sebou soutěžilo o prvenství v těchto kategoriích: vnitřní konflikt a obchod se zbraněmi, porušování lidských práv a zneužívání dětských vojáků v ozbrojených střetech. Absolutním vítězem trojboje se stala Srí Lanka, kam jen v letech 2000 - 2001 byly z České republiky vyvezeny tanky, raketomety a munice za 4 miliony dolarů. (Povstalecká organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu [LTTE], v jejíchž řadách bojují i dětští vojáci, je vyzbrojena českými raketomety, stejně jako vláda, která proti této organizaci vojensky vystupuje.) Aktivisté NESEHNUTÍ tímto způsobem protestovali proti vývozu zbraní z ČR do zemí porušujících lidská práva.

29. 4. 2003
Jarmila Trávníčková
Letos se divákům představí v pěti dnech (13. -- 17. května) celkem devatenáct scén obou republik. Patří mezi ně Národní divadlo Praha (Iva Volánková -- Stísněná 22), Národné divadlo Bratislava (Jean-Claude Grumberg - Krajčírky), Radošinské naivné divadlo Bratislava (Stanislav Štepka -- Ako sme sa hľadali), brněnské HaDivadlo (Urs Widmer - Top Dogs), ostravské Divadlo loutek (A. S. Puškin -- O rybáři a rybce) a další soubory. Hrát se bude na scénách Městského divadla a na Malé scéně.
28. 4. 2003
Uplatníte-li námitku promlčení, nemusíte platit televizní koncesionářské poplatky po promlčecí lhůtě tří let. Je-li váš příjem nižší než 1,4násobek životního minima, televizní poplatek nemusíte platit vůbec. Česká televize vás o těchto skutečnostech v dopise, vymáhajícím zpětně televizní poplatek za několik let, neinformuje:
28. 4. 2003

Sdružení obrany spotřebitelů České republiky zastává jednoznačný názor, že spotřebitel by měl za využitou službu stanovený poplatek řádně uhradit. Jeho výše v případě služeb veřejnoprávních médií vyplývá z platného zákona. Ovšem stejně tak je nepochybné, že poskytnutá služba nemůže být spotřebiteli účtována dvakrát, a je-li koncesionář k něčemu takovému nucen, plným právem podobnou snahu odmítne.

Proto SOS doporučuje spotřebitelům, aby nezbytné doklady o úhradě poplatků uchovávali minimálně po celou tříletou promlčecí lhůtu. Pokud spotřebitelé starší platby uhradili, neměli by být nuceni k nové úhradě poplatku ani v případě, že již příslušný doklad o úhradě poplatku nemohou předložit, protože ho spolu se starými písemnostmi již zlikvidovali.

27. 4. 2003

Argumentace, že je nutno provést invazi do Iráku, protože je prý nezbytné zlikvidovat irácké zbraně hromadného ničení, byla založena na selektivním využívání výzvědných zdrojů, na přehánění, na využívání zdiskreditovaných zdrojů a na úplných lžích, napsal v neděli týdeník Independent on Sunday. List zajímavě shrnul aktuální informace k tomuto kontroverznímu tématu.

Kompletní zdroj - v angličtině ZDE
28. 4. 2003

Podle průzkumu společnosti CVVM podporovalo angloamerický útok na Irák při průzkumu, provedeném ve dnech 7. -- 14. dubna 2003 stále jen 24 procent českých občanů a 70 procent s ním nesouhlasilo. (Rozhodně souhlasilo 5 procent, spíše souhlasilo 19 procent, spíše nesouhlasilo 31 procent, rozhodně nesouhlasilo 39 procent, nevědělo 6 procent.)

S útokem na Irák bez mandátu Rady bezpečnosti OSN nesouhlasilo v první polovině dubna 2003 77 českých občanů, souhlasilo s ním 16 procent. (Rozhodně souhlasily 2 procenta, spíše souhlasilo 14 procent, spíše nesouhlasilo 30 procent, rozhodně nesouhlasilo 47 procent, nevědělo 7 procent).

V porování se situací v březnu 2003 počet občanů, nesouhlasících s útokem na Irák mírně poklesl. V březnu 2003 nesouhlasilo s útokem na Irák 72 procent Čechů a souhlasilo s ním 21 procent; útok bez mandátu Rady bezpečnosti OSN odmítalo 83 procent občanů, 10 procent s ním souhlasilo.

Informace o předchozím průzkumu veřejného mínění o Iráku z března 2003 jsou ZDE

27. 4. 2003

"Knihovní zákon" ( 257/2001 Sb.) podepsaný jmény Havel, Zeman, Klaus nabyl letos účinnosti a je teprve třetím v pořadí od vzniku československého státu v roce 1918.

Zlomili jsme jím nad právní tradicí a praxí "lidové osvěty", fungujícími zde účinně od 19. století, definitivně hůl? Není to ve skutečnosti políček do tváře naší vizi budoucí "vzdělanostní společnosti"?

28. 4. 2003

Jako už posledních dvanáct let, 1. máj nebude patřit pouze komunistům, ale i odborářům a sociálním demokratům, českým anarchistům i radikálním antifašistům. Tradiční "sebeuvědomovací" projevy vyzdvihující svátek práce jako vzpomínku na americké dělníky, projevy odmítající vykořisťování zaměstnanců, kapitalismus, "teror státu" a další projevy autoritářství současné společnosti jsou obvyklou náplní prvomájových demonstrací, u mladých anarchistů vedle generačně chápané hudební produkce, u komunistů v poslední době vedle písní Statise Prusalise, u sociálních demokratů vedle kolotočů na Výstavišti. Intenzita "antikapitalistického" chápání 1. máje se liší pouze mírou radikalismu jednotlivých stran, nikoliv svou podstatou či základními motivy...

2002
2001
Po prvních letech, kdy bylo shromáždění anarchistů na Střeleckém ostrově brutálně rozehnáno policií, se situace v hlavním městě stabilizovala, policie se uklidnila a uvědomila si, že právo na veřejnou demonstraci názoru mají i ti, kteří s dnešním společenským zřízením nesouhlasí. A jelikož policii platíme my občané se svých daní, je povinna hájit pouze ta pravidla, která jí určí občany volený parlament zákonem. A právo na názor - i když nesouhlasný - patří mezi normální občanovy projevy. Snad už se to "naučila" i policie a ani 1. máj 2003 nebude patřit mezi ty konfrontační... ŠOK

První máj anarchistů se letos uskuteční 1.5. 2003 od 12:00 na pražské Kampě.

tisková informace ČSAF ZDE
Ilustrační foto z komunistického 1. máje 2001
29. 4. 2003
2002
2001

Grebeníčkův projev, "Betlém" poslanců a pražských zastupitelů s třešněmi na klopě, hudba - orchestr Akord J. Vanceho, kubánská hudební skupina z Bodeguity del Medio, kubánský charge d'affairs David Paulovitch, stovky seniorů na židličkách před pódiem, jarmark stánků a prašná Letenská pláň - to jsou hlavní atributy letošního 1. máje s komunisty. Začíná se v 9.00, končit se může kolem 13.00 hod.

Komunistické manifestace v dalších městech KSČM

Sociální demokraté oslaví 1. máj u Křižíkovy fontány na Výstavišti Praha ve 14 hodin. Vystoupí "euro tým ÚVV ČSSD" a zahraniční hosté z EU. Křižíkova fontána a další program, Pražské mažoretky, dětský soubor Silueta, sólisté muzikálu Romeo a Julie, Naďa Urbánková, dětské soubory Dixi a Echo Praha a závěrem přehlídka country písniček. K tanci a poslechu hraje Květovanka.

Detailní harmonogram svátku "práce, lásky a lidského porozumění" ČSSD

30. 4. 2003 v 18.00 hod. na Střeleckém ostrově uctí tradici prvomájových oslav Vladimír Špidla, Milan Štěch, Marie Součková a Martin Starec. Večer pak sociální demokraté upálí nějaké čarodějnice v restauraci Na tý louce zelený v Praze 4 - Krči.

5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

12. 4. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 100 111 3917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 100 111 3917, kód banky 5500.
Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2003 NOVÉ POVĚSTI ČESKÉ
Elifas Levi, Faustův dům a seznamy agentů StB
Hugo  Schreiber
28. 4. 2003 Česká republika: proč to nejde Jan  Čulík
27. 4. 2003 Knihovny a jejich lidé? Zbytkový resort státu? Ivo V. Fencl
25. 4. 2003 Británie má skandál: nechal labouristický poslanec částečně financovat svou charitativní organizaci Saddámem Husajnem? Jan  Čulík
24. 4. 2003 Nelogická argumentace, totalita bílého muže a slepá víra v samospásnost lidských práv Štěpán  Kotrba
24. 4. 2003 Pohled do historie: Konec železné lady Jan  Čulík
24. 4. 2003 Pohlednice z Číny: "Chci zabít prezidenta Bushe!" Radim  Dvořák
24. 4. 2003 "Jsme jako mouchy na střeše Sixtinské kaple", říká Glen Hansard Petr  Kopecký
24. 4. 2003 Verše z pohledu POHLEDU. Aneb "jarní připravenost sestry v Karviné k hubení plevele zahrady Světa" Jaroslav  Pour
24. 4. 2003 Memento 4.
"Vykonává" český prezident zahraniční politiku?
Miloš  Dokulil

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
29. 4. 2003 Iráčtí šiité protestovali proti bagdádským rozhovorům o utvoření nové vlády   
27. 4. 2003 Výzvědné agentury obvinily Bushe a Blaira ze zkreslování a z falšování důkazů   
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
25. 4. 2003 Annan vyvolal kontroverzi tím, že nazval Spojené státy "okupační mocností"   
25. 4. 2003 Británie má skandál: nechal labouristický poslanec částečně financovat svou charitativní organizaci Saddámem Husajnem? Jan  Čulík
24. 4. 2003 Verše z pohledu POHLEDU. Aneb "jarní připravenost sestry v Karviné k hubení plevele zahrady Světa" Jaroslav  Pour
24. 4. 2003 Nelogická argumentace, totalita bílého muže a slepá víra v samospásnost lidských práv Štěpán  Kotrba
24. 4. 2003 Kauza Irák: historie Petr  Schnur
23. 4. 2003 V každém případě je to poněkud nevychované   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
24. 4. 2003 Zrazuji lidi, firmu nebo vlast? Jaroslav  Vejvoda
24. 4. 2003 Lidství na skřipci Jan  Čulík
24. 4. 2003 Verše z pohledu POHLEDU. Aneb "jarní připravenost sestry v Karviné k hubení plevele zahrady Světa" Jaroslav  Pour
18. 4. 2003 Stesk jako paměť domova Svatava  Urbanová
7. 3. 2003 Prague Structuralism and Fictional Worlds: In Honour of Professor Lubomír Doležel's 80th Birthday   
5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy

Milan Kundera RSS 2.0      Historie >
18. 4. 2003 Stesk jako paměť domova Svatava  Urbanová
3. 1. 2003 Milan Kundera a jeho Nevědomost: Láska a odpor k vlastnímu hnízdu Jan  Čulík
20. 12. 2002 Milan Kundera jako "didaktik komiky"?   
3. 12. 2002 O české exilové literatuře: Problém identity mezi domovem a cizinou Martin  Pilař
25. 10. 2002 Byla éra stalinismu dobou "naivní bezstarostnosti"? Jan  Čulík
23. 10. 2002 Neohrabaná nová Kunderova novela   
21. 10. 2002 Kundera, Nevědomost: Nikdy nevstoupíš dvakrát do téže země   
21. 10. 2002 Kundera zkoumá exil a návrat   

Školství RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2003 Zákon o učitelích je naprostý paskvil Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Petra Buzková o problémech ve školství Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Jak Petra Buzková reaguje na petici "Počítejte s námi"   
12. 3. 2003 Počítejte s námi! Petr  Bilík
12. 3. 2003 Maturity bez "matiky" Miloš  Dokulil
10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
27. 2. 2003 Za co se udělují zápočty na škole, kde učí Jan Sokol a Zdeněk Pinc Jan  Čulík
26. 2. 2003 Hejtman Moravskoslezského kraje považuje slova Jaroslava Rösslera za urážlivá Jaroslav  Hlaváček
12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi

Názory a argumenty ze Slovenska RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2003 Rasizmus, ktorý antirasistom nevadí ? Lubomír  Sedláčik
11. 4. 2003 Atómový útok zastaví slovenská horčica Lubomír  Sedláčik
10. 4. 2003 Osobné značky a politický marketing Tibor  Kružlík
10. 4. 2003 Science fiction a politika Peter  Abelard
10. 4. 2003 Agresia v mene viery Peter  Greguš
10. 4. 2003 Prítomnosť žien v politike prináša iný pohľad na svet Jana  Matúšová
10. 4. 2003 Peniaze, ženy a EÚ Oľga  Pietruchová
10. 4. 2003 Rozšírenie Európskej únie je konečne predo dverami: Cieľ na dosah -- a ďalej? Lucia  Waldnerová
10. 4. 2003 Víťazní buldozéristi Damas  Gruska
10. 4. 2003 Peniaze nesmrdia, vojna je kšeft Martin  Nevada