21. 2. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Obálka NSS
21. 2. 2003

Nejen kvůli zásadnímu významu nové vojenské doktríny pro stávající politiku Spojených států amerických, ale hlavně kvůli jejímu významu pro pochopení všech důvodů, které vedou ostatní státy k nanejvýš obezřetné reakci na uplatňování tohoto dokumentu v praxi vám přinášíme český překlad úplného znění bezpečnostní doktríny USA, přijaté v září 2002. Vznik doktríny neunikl pozornosti Britských listů už v září minulého roku. Přinesli jsme tehdy informaci o jejím aktuálním zhodnocení ZDE z pera editora serveru opendemocracy.net a, nejzajímavěji, shrnutí její analýzy z časopisu Atlanta Journal-Constitution ZDE. Dnes vám předkládáme dokument celý - i proto, abyste mohli nezaujatě konfrontovat názor svůj s názory, které NSS vyvolala v době svého zveřejnění. Důraz dokumentu je na jeho síle. Jak poznamenal tehdy obdivně liberální komentátor Richard Cohen z Washington Postu: "Tohle není doktrína, to je impuls."

Americký novinář Todd Gittlin zase na adresu autorů tohoto dokumentu říká:

Nikoho kromě svého kruhu vyvolenců se na nic neptají. Rétorika dokumentu zní jako buldozer: je to tak, protože to říkáme my. To je logika násilníka. Je nutno se proti tomuto dokumentu postavit - nikoliv proto, že Amerika nemá nepřátele, anebo proto, že si zaslouží ty nepřátele, které má, ale proto, že i paranoikové, kteří mají reálné nepřátele, mají povinnost jednat inteligentně a moudře.

National Security Strategy jako TÉMA
Plné znění National Security Strategy v češtině HTML
Plné znění National Security Strategy v angličtině PDFHTML
Sloupek

Zajímavou otázku vznesl jeden čtenář: Proč podporují Bushovu politiku vůči Iráku vlády postkomunistických zemí, jako je Polsko či Maďarsko, které jsou socialistické? Myslím, že nejde vůbec o ideologii a je jedno, jaká vláda v té které zemi vládne. U Berlusconiho v Itálii není charakteristickým rysem, že je někdo pravičák, ale že je podvodník. Naproti tomu existuje po světě mnoho čestných a slušných zastánců konzervativních hodnot.

Jde o problém zakomplexovanosti a slabosti: postkomunistické země si myslí, že budou vypadat silněji, když se přičlení k mocné Americe a něco jim spadne z jejího stolu.

Je nutno zdůraznit, že jde o vlády, nikoliv o občany - např. v ČR je proti vojenskému zásahu v Iráku 67 procent občanů, v Polsku přes 50 procent.

V Maďarsku umožnila tamější vláda - bez jakékoliv veřejné diskuse - Američanům poskytovat vojenský výcvik 5000 Iráčanů na jedné tamější základně.

Zajímavou otázkou ovšem je, proč se vlády postkomunistických zemí - zjevně navzdory vůli svých občanů - lísají raději k Bushovi než k Evropské unii a Bruselu, když údajně chtějí do Evropské unie vstoupit...:) Považují snad Západoevropany za zrádné, kdežto Bushovy Američany za spolehlivé? Myslí si, že Spojené státy jsou výjimkou a neochvějně a nezištně "stojí na stráži" na podporu svobody a demokracie, padni komu padni?

Domnívají se, že Spojené státy neprosazují jen vlastní sobeckou zahraniční politiku, jak to činí všechny země světa? Pokud si to myslí, je to poněkud naivní a domnívám se, že je to jen pozůstatkem myšlení z komunismu, kdy Spojené státy zářily kdesi v dálce pro mnoho Východoevropanů jako nedostižný ideál (čeští disidenti založili v osmdesátých podle vzoru oficiální komunistické organizace pro lásku k Sovětskému svazu "Společnost přátel USA" - nepřipadá vám to stalinské, organizovat se v asociaci, která miluje nějakou zemi? Důležitý je v takovýchto organizacích vždycky mocenský aspekt. Důkaz? Všimněte si, jak absurdní by bylo zakládat "Společnost přátel Lucemburska" nebo "Monaka" či "Švýcarska"..- :) ). Za komunismu se totiž - shodou okolností - americká zahraniční politika pro východní Evropu dočasně shodovala s emancipačními snahami východoevropských zemí.

Existuje množství důkazů, že Spojené státy jsou v zahraniční politice stejné jako všechny ostatní země; totiž prosazují své vlastní pragmatické zájmy a otázky svobody a demokracie nejsou pro ně v zahraniční politice primární - viz americká politika v jižní a střední Americe a na Blízkém východě, kde se Amerika, pokud je to pro ni výhodné, ráda spojuje i s diktátory.

Nejsem - na rozdíl od některých naivnějších komentátorů (Oľga Pietruchová) ZDE ovlivňován ideologickým antiamerikanismem, Amerika je zajímavá, různorodá a příjemná země. Přesto se však chová v zahraniční politice stejně sobecky jako ostatní země, v poslední době, pod vedením Bushových konzervativců poněkud vypjatěji než jindy.

Malé země to mají vždycky špatné: hrozí mnichovský syndrom. Navzdory všem obranným dohodám si totiž velké země nakonec budou dělat jen to, co bude výhodné pro ně. Včetně Spojených států.

Co si o tom myslíte vy?

21. 2. 2003

USA mají nyní v Perském zálivu dostatečný počet vojáků a vojenského zařízení k tomu, aby mohly zahájit útok na Irák kdykoliv, oznámil v pátek americký ministr obrany Donald Rumsfeld. "Jsme v momentě, kdy, jestliže pan prezident učiní to rozhodnutí, ministerstvo obrany je připraveno a má možnosti a strategii to udělat," řekl Rumsfeld v americkém televizním pořadu News Hour America. Rumsfeld dodal, že americké a britské jednotky podpoří v případné válce "široká koalice" a uvedl: "bude to spousta zemí".

Spojené státy však stále čekají na odpověď z Turecka, zda bude dovoleno desetitisícům amerických vojáků používat turecké základny a otevřít proti Iráku severní frontu. Amerika chce v případě souhlasu Turecka tuto zemi odměnit rozsáhlými finančními dotacemi. Turecko s Amerikou intenzivně vyjednává o výši těchto dotací. Drtivá většina občanů Turecka se staví proti válce v Iráku a pro poslance tureckého parlamentu, kteří zřejmě nebudou při hlasování o této věci podrobeni disciplíně svého poslaneckého klubu, bude obtížné zdůvodnit svou případnou podporu pro americkou válku svým voličům. Colin Powell uvedl, že očekává rozhodnutí od Turecka během pátku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Turki al-Fajsal
21. 2. 2003

"Jak dlouho Saddám přežije, jakmile začnou Američané útočit?!"

"Z vojenského hlediska si nemyslím, že vůbec dojde k jakýmkoliv bojům. Americká armáda je tak mocná a technologicky vyspělá, že se proti nim nikdo nemůže postavit. Bude to velmi krátká válka."

"Obáváte se, že pak bude na řadě vaše země?"

"Že se staneme terčem amerického útoku? Ne, to se neobáváme. Vím, že se o tom spekuluje v tisku a údajně o tom hovořili někteří vládní činitelé v Americe. Avšak naše vztahy s Amerikou jsou silné už šedesát let. Samozřejmě se mění. Obě země uznávají, že naše dobré vztahy musejí pokračovat a neshody je nutno vyřešit."

"Cílem této války je snížit množství světového terorismu. Jestliže bude sedět v Bagdádu americký generál a povede tam dočasnou vládu v Iráku, vzhledem k tomu, že vás Osama bin Laden kritizuje, že máte v Saúdské Arábii americké vojáky, myslíte si, že důsledkem bude pokles globálního terorismu?"

"Tato válka nepovede k poklesu globálního terorismu. Povede ke zvýšení terorismu v celém světě.

Království Saúdské Arábie, kolébka islámu, cíl poutí pro miliony lidí a také -- rodiště Osamy bin Ladina, není místem bez problémů. Možná válka proti Iráku je jedním z nejnaléhavějších. V roce 1991 byla Saúdská Arábie odrazovým můstkem pro americké jednotky, které provedly invazi do Iráku. Nyní varují Saúdští Arabové své čelné americké spojence, že každá vojenská akce bude považována za agresi. Saúdská Arábie sděluje Američanům, aby jednali v rámci OSN, konstatovala ve čtvrtek reportáž Channel Four News. Zdá se, pokračovala, že by Saúdská Arábie dala přednost, kdyby se jí podařilo přesvědčit Saddáma Husajna, aby odstoupil. Saúdská Arábie nechce jít do války. Konstatovala však veřejně, že pokud vojenské operace podpoří OSN, Saúdská Arábie dovolí Američanům, aby využili při útoku jejích vojenských základen.

Channel Four News uvedl ve čtvrtek večer rozhovor s bývalým šéfem saúdské výzvědné služby, významným členem vládnoucí saúdské královské rodiny a nynějším saúdským velvyslancem v Londýně, princem Turkim al-Faisalem. Citujeme vybrané pasáže z rozhovoru.

February 15 - demonstreace proti válce v Iráku - 2 milióny lidí v londýnských ulicích
20. 2. 2003
Demonstrace proti válce v Iráku se - hlavně v Česku - často považují za charakteristický rys postojů extrémní levice. Tento stereotypní pohled nakonec potvrdili i čeští komunisté, kteří v sobotu na Václavském náměstí ani tak nedemonstrovali proti válce v Iráku, jako spíš dělali reklamu vlastní politické straně. Stereotypní myšlení a jednání je zavádějící - máme-li ve zvyku na základě jediného výroku usuzovat na celý hodnotový systém i způsob chování občana, který ho pronesl. Je ovšem pravda, že se někteří lidé chovají stádně: tvrdí určité věci a jistým způsobem jednají nikoli z vnitřního přesvědčení, ale proto, že se ten či onen předsudek nosí ve skupině, s níž si přejí být spojováni.

Pravidelný komentář Jana Čulíka v Lidových novinách LN
kardinál Corman Murphy-O'Connor
20. 2. 2003
Rowan Williams, anglikánský arcibiskup canterburský, a katolický kardinál Corman Murphy-O'Connor, hlava římskokatolické církve v Anglii a ve Walesu, vydali společné mimořádné prohlášení, jímž zpochybňují tvrzení britského premiéra Tonyho Blaira, že je válka proti Iráku morální. V prohlášení oba činitelé zdůrazňují, že nadále trvají pochybnosti o morální legitimitě války proti Iráku.

Oba církevní hodnostáři sice otevřeně neodsuzují vojenské akce, avšak konstatují, že je válka "hluboce znepokojující vyhlídkou, o níž nelze nikdy vážně uvažovat bez pocitu selhání a lítosti, že nebylo užito jiných prostředků, a vážných obav ohledně toho, co může válka vyvolat."

Oba církevní hodnostáři slibují, že se budou modlit za vedoucí představitele, nesoucí odpovědnost za rozhodnutí, zda jít či nejít do války, a "za všechny ty, kdo se přímo či nepřímo octnou uprostřed této války". Oba církevní hodnostáři apelovali na OSN, aby dále prováděly zbrojní inspekce a aby tak nebyly trauma a tragédie války nutné. Varovali před "nepředvídatelnými humanitárními a politickými následky války". Oba arcibiskupové, vydali toto prohlášení nedlouho poté, co začal britský premiér Tony Blair zdůrazňovat, že je válka proti Iráku "morálním imperativem".

Podrobnosti v angličtině ZDE
Rozhlas BBC k tomu ve čtvrtek večer dodal další informace:
21. 2. 2003

"Jakkoliv neblahé důsledky mohou způsobit válka a přítomnost velkého množství amerických sil na Blízkém východě, nic horšího než Saddám Hussajn v čele Iráku už být nemůže", píše list Al-Rai al-Aam.

"Rizika jsou zřejmá a důsledky války známé. V Iráku, a možná i v Kuvajtu, budou umírat nevinní lidé. Ale tomu se nedá vyhnout - a i přesto to bude zanedbatelné s utrpením Iráčanů pod Saddámovým útlakem", soudí Al-Qabas.

Citace z kuvajtského tisku, převzaté z deníku Le Monde, ZDE, přeložil Martin Ondreját. V Kuvajtu vládne autoritářský režim "luxusního sanatoria", avšak jen pro menšinu kuvajtských občanů. Jak to tam vypadá, se dovíte z reportáže BBC ZDE

Gumy jsou ještě dobrý...
21. 2. 2003

Že by čeští vojevůdci v rámci protiteroristických opatření zapomněli u mostu Barikádníků (jak příznačný název) v Holešovicích na pěchotní kanón a těžkou houfnici? Nikoliv, dvě opuštěné haldy šrotu jsou patrně pozůstatkem vojenského bazaru, který si tu jeden nadšenec zřídil počátkem devadesátých let. Břeh Vltavy s prázdnými umakartovými budovami, spoustou nepořádku a dvěma kanóny je v těchto místech po povodni obzvlášť pochmurný.

Fotografie: 12345
21. 2. 2003
Aká bola tá prvá noc Desert Storm, ukážkovej to vojny svetovej veľmoci? "Fantastická! Ako Vianoce! ... ale teraz sa idem naraňajkovať a potom si idem zasa robiť svoj job," povedal britský pilot po nálete na Bagdad.

"Čo si mám myslieť o nepriateľovi? To je, ako keď zapálite v noci svetlo v kuchyni: šváby sa rozutekajú a vy ich zabíjate," hovorí veliteľ leteckej sily USA Dick White po prvom nálete na iracké pozemné sily. "A prečo to všetko? Nie sme tu len kvôli cenám benzínu! Rozhodujeme o budúcnosti sveta na ďalších sto rokov!" pridáva sa plukovník americkej armády J. Kendall.

21. 2. 2003
USA a Veľká Británia utrpeli v Bezpečnostnej rade (BR) OSN diplomatickú porážku. Správa zbrojných inšpektorov nahrala francúzsko-nemeckému návrhu na mierové riešenie irackej krízy. Nebezpečenstvo vojny však začne hroziť opäť na jeseň s blížiacimi sa prezidentskými voľbami v USA.

Piatkové rokovanie BR znamenalo zásadný zvrat vo vývoji irackej krízy. Správa predsedu Monitorovacej, overovacej a inšpekčnej komisie OSN Hansa Blixa a riaditeľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Mohameda El Baradei zaskočila Spojené štáty a Veľkú Britániu. "Musíme vyhlásiť, že Irak plne spolupracuje," konštatoval Blix a ministrovi zahraničných vecí USA Colinovi Powellovi zamrzol úsmev na tvári.

21. 2. 2003

Zástupce čtyř zemí visegrádské skupiny přivedla k jednomu stolu společná snaha bojovat proti korupci

Dva dny (od 7. do 9. února) byly vyhrazeny pro setkání pracovníků magistrátů, členů zastupitelstev a představitelů neziskových organizací. Účastníci z Prahy, Bratislavy, Varšavy a Budapešti měli možnost podělit se o své zkušenosti a zapojit se do debaty nazvané "Radnice bez korupce v metropolích visegrádského regionu". Celý projekt, který se letos koná poprvé, pořádá nezisková organizace Transparency international (TIC). Dlouhodobým cílem projektu je srovnání zkušeností jednotlivých zemí, vypracování návrhů a protikorupčních opatření a směřování k jejich konečnému praktickému využití.
21. 2. 2003
V dnešní napjaté situaci okolo tolik diskutovaného vojenského zásahu v Iráku s cílem svrhnout diktaturu a teror Sadáma Husajna vyvstává celá řada otázek a velké množství všemožných otázek a soudů.

Společnost se rozdělila, nebereme-li v úvahu pasivní státy a jedince, na dva tábory. Jedni podporují možnou vojenskou akci v Iráku za použití razantních metod a donucení, druzí se naopak snaží svou horlivou diplomatickou aktivitou vojenský zásah odvrátit.

21. 2. 2003

Neotočiť hlavu

Radovan Geist, Marián Repa
"Koľkokrát človek otočí hlavu a predstiera, že nevidí..."

Aj takto, kúskom textu Boba Dylana, by sa dala začať táto reportáž. Normálne sa od novinára prirodzene chce, aby ostal nezávislý, nad vecou. Môže však byť neutrálny, keď ide o vojnu?

Na 15. februára sa pripravovali protivojnové demonštrácie v celej Európe i mimo nej. Dátum nebol vybratý náhodne - deň predtým odovzdávali zbrojní inšpektori OSN Bezpečnostnej rade predbežnú správu o svojich zisteniach v Iraku. Prevládal názor, že čokoľvek v nej v skutočnosti bude, Spojené štáty a ich noví spojenci to vezmú ako "go ahead" - čiže útok. Dnes už vieme, že to tak našťastie nebolo. Donekonečna by sme sa mohli prieť, do akej miery prispel k udržaniu mieru (zatiaľ) nesúhlas svetovej verejnej mienky s útokom. V každom prípade, pridala sa aj Bratislava.

21. 2. 2003
O vojne by vraj nemala rozhodovať verejná mienka, povedal jeden z našich utešených mienkotvorných novinárov. Vláda by sa nemala priebežne zaujímať o verejnú mienku a mala by vydržať, keďže len vtedy ukáže svoju silu a oddanosť reformám. Keby niečo také napísal novinár v západnej Európe, mám pocit, že by to bola posledná vec, na ktorú by našiel aké-také publikum. U nás, v postkomunistickej krajine je situácia iná. Sú tu poznačení ľudia, ktorých úsudok už asi nikdy nebude možné brať vážne.
21. 2. 2003

3. března 2003 od 19:30 se ve sklepní scéně divadla Husa na provázku uskutecni benefiční večer, zahrnující úspěšnou divadelní hru Eve Enslerové Vagina Monology, a doprovodný program upozorňující na problematiku násilí na ženách.

21. 2. 2003
Úvodem stručná rekapitulace východisek

  • preferuji dodržení platné Ústavy a tudíž volbu nepřímou
  • předpokládám, že budou dva kandidáti na prezidenta - Klaus a Sokol
  • aniž bych naznačoval preference, žádný z obou mne "zásadně nepopuzuje", jinak řečeno, oba kandidáty považuji minimálně za přijatelné
  • myslím, že prezident by měl být zvolen v tomto třetím kole volby
  • z mnoha důvodů se mi nelíbí "komunistické tanečky" okolo volby
  • vidím, že politické strany rozehrály různé zájmové hry širšího dosahu než samotná volba
20. 2. 2003
Válka znamená ve všech případech smrt, které se v armádě říkalo "ničení živé síly nepřítele". Zničené budovy lze případně znova postavit, ale život nikomu nevrátíte. Mrtvých je vždy mnoho na obou stranách konfliktu a nejen mezi vojáky. Spíš mezi civilisty. Nehynou ale všichni účastníci války, mnoho jich přežívá. Někteří jsou tělesně zranění, a tak se léčí, rány se hojí, lidé dostávají protézy nebo se pohybují pomocí vozíků. A potom jsou ti, kteří na první pohled vyvázli z války bez zranění i bez modřiny. Válečné zážitky z orgií smrti se nepočítají. Zjišťuje se pouze to, co je viditelné a měřitelné. Jsou všichni váleční veteráni schopni vést normální život? Některé poznatky přinesl americký časopis DISCOVER.
20. 2. 2003
Od vzniku Nato, až do pádu Sovětského svazu, a během několika prvních let po zániku SSSR bylo NATO jednotné. Nepřítel byl jasný, a jasná byla i jediná možná taktika. Stát solidárně spolu a společně čelit hrozbě mas vojsk Varšavské smlouvy.

Přesto ani tehdy nebyla jednota absolutní. USA sice svým atomovým deštníkem a vojenskou přítomností chránily Evropu, přesto ale udržovaly taktický odstup od svých spojenců, a kde mohly, a bylo to pro ně výhodné, narušovaly pozice bývalých velmocí - Velké Británie a Francie. Vytlačovaly je z jejich bývalých zájmových oblastí, případně je odmítaly podpořit v potížích.

20. 2. 2003
Plánovaná válka proti Iráku vůbec není preventivní, argumentuje Michael Novak v časopise National Review. Je regulérním dokončením spravedlivé války z února 1991. Tehdy byla tato válka dočasně přerušena kvůli vyjednávání o kapitulaci s nespravedlivým agresorem Saddámem Husajnem. Během tohoto vyjednávání požadovaly Spojené národy, že Saddám Husajn musí odzbrojit a prokázat OSN, že zničil všechny své chemické a biologické zbraně a veškeré přípravné práce k vývoji jaderných zbraní.

Tento článek je výstižnou ukázkou amerického konzervativního myšlení. Michael Novak je americký katolický intelektuál. 60 čelných amerických katolíků protestovalo proti rozhodnutí amerického velvyslance ve Vatikánu pozvat do Vatikánu Michaela Novaka, aby tam argumentoval ve prospěch války proti Iráku, viz ZDE Novak tam argumentoval textem, jehož shrnutí přinášíme níže.

Kompletní argumentace Michaela Novaka v angličtině ZDE
20. 2. 2003
Papež Jan Pavel II. konstatoval, že válka proti Iráku by byla z morálního hlediska nesprávná. Citujeme z jeho vlastních slov k této věci, které shromáždil deník Times.

Kompletní materiál v angličtině ZDE
20. 2. 2003
Sobotní demonstrace - byl to úspěch nebo to byla ostuda?

Odpověď na tuto otázku je dána tím, jak se na sobotní události díváme. Ve srovnání se zeměmi s delší demokratickou tradicí (Itálie, Velká Británie, ale i např. Japonsko a Austrálie a mnohé další) je účast na sobotních protestních akcích v České republice prakticky zanedbatelná. V Praze celkem asi 1000 lidí, v Brně kolem 100 účastníků a 150 podpisů pod naší petici v Brně, v Ostravě pak dalších 100. Ve srovnání se statisícovými až miliónovými počty, a to dokonce i v samotných USA, je to skutečně málo. To je o to závažnější, že s útokem na Irák nesouhlasí 67% občanů ČR, pro válku bez mandátu OSN je jen zanedbatelná menšina.

Na jedné straně tento stav vypovídá o značné odolnosti Čechů vůči politické propagandě. Lidové noviny, Mladá fronta Dnes i ČT 1 zahájily masivní kampaň na podporu války. Zatímco zmíněné deníky blokují nesouhlasné texty, ČT 1 předvedla vrchol manipulativního zpravodajství ve svých sobotních zprávách. Zpravodajství zahájily záběry ze stalinistické demonstrace v Moskvě, prostřední část patřila demonstraci na podporu Saddáma v Iráku, závěr pak komunistické demonstraci v Praze. Miliony nekomunistických demonstrantů se v tomto rámci nějak ztratily. Redaktoři, onehdy údajně bojující za svobodu ČT, využívají postupy a metody normalizační televize neblahé paměti. Asi také nic jiného neumějí.

Autor je jedním ze spolupořadatelů brněnské demonstrace a mluvčím HzPD

Keramika na prodej
20. 2. 2003
Většina tištěných městských zpravodajů, které jsou placeny ze státní pokladny, jsou bohužel jen hlásnou troubou vydavatelů. Neměly by být brány příliš vážně, neboť radní chtějí publikovat většinou jen učesané, nekonfliktní a pokud možno pochvalné texty. Mnohé z nich jsou přitom obyčejné PR, ať již kvůli vlivnému subjektu, o kterém se píše, anebo ze známosti.
20. 2. 2003
Globální televizní zpravodajství se stále více obrací proti Spojeným státům. Podle nejnovější analýzy byly sdělovací prostředky loni v prosinci rekordním způsobem kritické vůči americké vládě. Britské sdělovací prostředky zaujímají vůči Spojeným státům tvrdou linii a 33 procent všech článků a reportáží bylo klasifikováno jako negativní vůči americké vládě. Výzkumníci varovali, že údaje z poslední doby budou vůči USA ještě negativnější, vzhledem k obrovským protiválečným demonstracím z minulého víkendu a v důsledku pořadů, jako byl diskusní program televize BBC Irák: Británie rozhoduje.

Informace v češtině ZDE
Zdroj v angličtině ZDE
21. 2. 2003

Jan Keller, sociolog, publicista a ekologický aktivista se zašťiťuje podpisy pod protiválečnou peticí Nikoliv naším jménem a hrozí, že použije podpisy pod ní k tomu, aby zamezil nebo ztížil vstup ČR do EU.

Paradoxní je, že Petice proti válce Nikoliv naším jménem je postavena na argumentech, které v současnosti vyjadřují většinové postoje Evropy. Kellerova argumentace, jíž kritizuje úslužný postoj české vládu vůči Bushově americké adminstrativě, tak postrádá logiky. Velkou otázkou také je, zda je z právního hlediska přijatelné, aby Jan Keller používal své poněkud popletené argumenty jménem signatářů zmíněné petice.

Níže uvádíme text Kellerova dopisu i citace ze zákonů, které zřejmě tímto dopisem Jan Keller porušuje.

19. 2. 2003

Toto je tisková zpráva Studentské Unie ČVUT

Studentská Unie ČVUT - klub SILICON HILL
ICZ a.s.
Trustica s.r.o.
CESNET z.s.p.o.

vás zvou na pokračování akademické konference
OpenWeekend 2003
ve dnech
15. a 16. března 2003
v posluchárně D1 FSV ČVUT v Praze 6-Dejvicích
Vstup zdarma. Zajištěno dostatek míst pro všechny (v případě extrémního zájmu přímý přenos do jiné posluchárny)
5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
4. 2. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. Za nesmysly, které vycházejí např. v Mladé frontě dnes, vydáte ročně cca 3000 Kč. Proč nepodpořit menší částkou, rozdělenou na drobné splátky, nezávislou žurnalistiku Britských listů? S finančním rozpočtem bychom mohli dělat daleko podstatnější práci než dosud.

Všichni spolupracovníci časopisu na něm pracují ve veřejném zájmu zadarmo, případně ho dotují z vlastních zdrojů, někteří velmi podstatně. Finanční dary nám umožní dělat více práce ve veřejném zájmu s větším počtem spolupracovníků a profesionálněji.

Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet č.: 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s. Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1. Variabilní symbol pro příspěvky 2002 (ti, po nichž chce banka konstantní symbol, mohou použít 0558).Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2003 Proč Bushe podporují Polsko a Maďarsko? Jan  Čulík
21. 2. 2003 Bývalý šéf saúdské rozvědky: Válka v Iráku povede ke zvýšení globálního terorismu   
21. 2. 2003 DOKUMENT: Strategie národní bezpečnosti USA   
20. 2. 2003 Do ulic šli i konzervativci Jan  Čulík
20. 2. 2003 RadioMobil vystavuje své zákazníky nepřípustnému riziku Roman  Joura
20. 2. 2003 Syndrom všech válek Miloš  Kaláb
20. 2. 2003 Monitor Jana Paula: Muzeum dětské kresby, lež, anebo nafouknutá bublina? Jan  Paul
20. 2. 2003 O krizích v NATO Dalibor  Žůrek
20. 2. 2003 Český strach: nikdy na sebe neupozorňovat! Milan  Valach
20. 2. 2003 Válka proti Iráku je naší morální povinností   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2003 Budou čeští odpůrci války v Iráku proti vstupu do EU? Štěpán  Kotrba
21. 2. 2003 DOKUMENT: Strategie národní bezpečnosti USA   
21. 2. 2003 Bývalý šéf saúdské rozvědky: Válka v Iráku povede ke zvýšení globálního terorismu   
21. 2. 2003 Proč Bushe podporují Polsko a Maďarsko? Jan  Čulík
21. 2. 2003 Spojené státy jsou na válku proti Iráku už plně připraveny   
20. 2. 2003 Papež Jan Pavel II.: Proč jsem proti válce v Iráku   
20. 2. 2003 Válka proti Iráku je naší morální povinností   
20. 2. 2003 Další potvrzení hlubokých rozporů mezi arabskými zeměmi ohledně Iráku Ivana  Bošinová
20. 2. 2003 Český strach: nikdy na sebe neupozorňovat! Milan  Valach
20. 2. 2003 Syndrom všech válek Miloš  Kaláb

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík
20. 1. 2003 Třicet let bojů s Ladislavem Štollem
aneb Jak s tím můžete žít?
Martin  Štoll

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2003 Vagina monology v Brně   
12. 2. 2003 Saddám Husajn a "profesionálne ženy" Lubomír  Sedláčik
28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   
27. 11. 2002 Nigérie: má být popraven novinář   
27. 11. 2002 Feminismus, muslimský fundamentalismus a soutěž Miss World - už jen v třetím světě   
26. 11. 2002 V Londýně nebo v Africe, soutěž Miss World je stále ponižující   
21. 10. 2002 Sex nebo vztah?   
2. 10. 2002 Ženy v Iráku jsou svobodnější než v jiných arabských zemích   

Školství RSS 2.0      Historie >
12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi
27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl
17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České a britské školství: Stačí srovnávat Jaroslav  Vávra
8. 1. 2003 O čekání na důstojné učitelské platy, na důstojné hodnocení učitelů, ale nejen o tom Jaroslav  Vávra
3. 1. 2003 Čeští studenti: "Skotská pohádka" Jan  Čulík
3. 1. 2003 Platy učitelů Radek  Sárközi
14. 12. 2002 Založení Učitelského odborového klubu - ASO   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
16. 2. 2003 Redaktoři ČT se porvali s odvolaným ředitelem: "Sesadili jsme Balvína a teď mu můžeme dát ještě přes držku" Jan  Čulík
16. 2. 2003 Ukradená televize aneb co na obrazovce nebylo Petr  Štěpánek
13. 2. 2003 Monitor Jan Paula : Česká televize účelově zkreslila Romanův příběh Jan  Paul
30. 1. 2003 Rybníček chce vybudovať konkurenciu Markíze, ale...
Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!
Jana  Matúšová
18. 1. 2003 Národní knihovna má problém s chápáním svého poslání v digitální době Štěpán  Kotrba
6. 1. 2003 Inzerát (na dům, ve kterém už nechci bydlet) Jiří  Koubek
16. 12. 2002 Digitální média veřejné služby III. Zdeněk  Duspiva
16. 12. 2002 Soudnost, pane Berko, soudnost! Štěpán  Kotrba
13. 12. 2002 "Pekařství " nebo "ČT"? Jiří  Koubek
13. 12. 2002 KAUZA: Ostravská ČT